Uncategorized

esimest korda liikluses / first time in traffic

11. aprill 2018

Uskumatu, aga ma olen elus! Nii imelik tunne oli rooli istuda ja nagu… päris liiklusesse minna, aga hämmastaval kombel oli see palju lihtsam, kui ma mäletasin. Eks suurt rolli mängib siin see, et ma ei pidanud kogu aeg selle käigukangiga jamama, sest sõita oli nii imelihtne! Okei, esimesest parklast sõitsin ma vist küll aegluubis välja, sest ma korraks läksin nii segadusse, et kas ma pidin aeglustades või seistes midagi selle käigukangiga ka tegema, aga kui mulle meenus, mida õpetaja platsil rääkis, siis edasi oli päris hea.

Sõitsime mustamäel ja õismäel ja nõmmel ja järvel ja igal pool oli päris hästi. Ühtegi maru dramaatilist viga ei teinud, aga sellest sain ma küll aru, et eesolevate autode pealt “spikerdada” on võimatu, sest enamik neist sõidavad liiga kiiresti ja ei täida liikluses kõiki nõudeid, mida eksamil nõutakse. No ala seisime foori taga ja õpetaja ütleb, et pane suund ka sisse (kuigi see rida, kus me olime, sealt saigi ainult vasakule minna), aga minu ees olevatel autodel suunda sees ei olnud. Siis ta ütleski, et ära parem teisi vaata, sest kui eksamil nii teha, võid naks läbi kukkuda. Vahepeal oli küll selline tunne, et ma venin seal teiste autode vahel nagu tigu, kuigi mina sõitsin 50ga nagu lubatud, siis teised panid must mööda nagu tänavapostist.

Seda ma sain küll aru, et autotunnetust kui sellist mul väga pole. Et ma kipun kalduma liiga paremale, sest alateadvus ütleb, et ära igaks juhuks vastassuunale liiga lähedale sõida. Aga Kardo pakkus ka, et küllap see tuleb ajaga, millal ma paremini mõistan, et kuidas ma autoga täpselt teel asetun. Täna oli paar korda nii, et esiklaasist välja vaadates tundus, et ma olen jumala teeperve kõrval, aga peeglist vaadates nägin, et veel hulk maad on vahel. Aga no õnneks on see väike asi ja laabub kindlasti kiiresti. Vaja ainult rohkem sõita!

Kui ma täna sõiduõpetajale ütlesin, et mu eelmine õpetaja mulle otse ütles, et mul rooli asja pole, siis tema ütles, et ta küll ei näe põhjust, miks ma lube saama ei peaks ja mu sõidul polevat häda üldse kedagi. Ehk tõesti oligi asi selles, et ma ei saanud ka vanasti selle käigukangiga hakkama ja nüüd selle jamata on täitsa hea sõita. Ma mäletan, et vanasti oli mul sõidutunnis jube kramp sees ja kartsin iga vastutulevat autot, aga täna oli selline tunne, et… ma saan sellega hakkama küll! Miks ma küll varem automaatkäigukasti ei proovinud?

Edaspidi proovin iga nädal vähemalt 2-3 sõidutundi teha ja mitte suuremaid pause enam sisse lasta, sest ma usun, et nii harjub selle tunnetusega kõige paremini ära. Ainult, et lõpuks ma pean endale vist täpselt samasuguse auto ostma, kui ma ainult seda käsitlema õpin 😀

Mina peale tänast sõidutundi ennast stuudios kõikvõimsana tundmas. Ma jäin ellu! Ja sõitsin! 😀 / Me after today’s lesson feeling almighty in the studio. I survived! And drove! 😀


Unbelievable, but I am alive! It was so strange being behind the wheel and like … go into real traffic, but amazingly it was a lot easier than I remembered. I guess a big part of that was the fact that I didn’t have to worry about changing the gears, because driving was super simple! OK, I think I crawled out of the first parking lot, because I got so confused if I had to do something with the gears while slowing down or stopping, but then I remembered what the instructor had told me and from there on it was pretty good.

 We drove in mustamäe and õismäe and nõmme and järve and it was pretty good all around. I didn’t make any dramatic mistakes, because I have realized that copying other drivers doesn’t work, because most of them are going too fast and are not following the rules that are required in the driving test. For example we are standing behind a red light and the instructor is telling me to turn on my indicator, (even though the lane we are in is a left turn only lane) and the cars in front of me do not have their indicators on. Then he  told me not to pay attention to the others, because if you do as they do in the test you will fail. There were moments where I felt I was going at the rate of a snail, although I was going exactly the speed limit, 50 km/h, everyone kept passing me like I was a lamppost.

I did realize I have no feel of the size of the car. I kept going too far right, because my subconscious is tell me not to go too close to the oncoming traffic. But Kardo also thought that I will get it with time, when I have a better idea where on the road I am exactly with my car. Today there were a couple of times I looked out from the front and  thought I was for sure at the very edge of the road, but checking the mirrors, I realized I had plenty of room. Luckily it’s a minor thing and it will pass with practice. I just have to drive more!

When I told my instructor that the previous teacher I had told me I have no business being behind the wheel and he assured me that he doesn’t see any reason why I shouldn’t get my licence and my driving is OK. Maybe it really was just the hassle of changing the gears and now I am OK without it. I remember that back in the day I was so nervous in the driving lesson and I was afraid of all cars coming the opposite direction, but today I felt like … I can do this! Why have I not tried automatics before?

Going forward I will try to get at least 2-3 driving lessons in and not have bigger gaps, because I believe that’s how I can get used to the car the quickest. It’s just that at the end of this I have to buy the exact model when I finally know how to handle it 😀

Loe ka neid postitusi!

34 kommentaari

Jäta kommentaar

 • Avatar
  Vasta Vikike 12. aprill 2018 at 08:35

  Tore,et hakkama said.Eks aja pikku tuleb ka enesekindlus.Olin oma teise lapsega rase kui tegin load ära lōpuks..::alustasin kui olin 16a ja lōpuks sain load 30a?Tulid pikad vahed sisse ja oli raske reele saada.
  Sain load ja hakkasin kohe oma suure kōhuga Tlns ringi sōitma.
  Edu igatahes!
  Ma tegin sōidueksami Raplas?palju palju lihtsam….

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 12. aprill 2018 at 08:40

   Sõitma peab ikka kahjuks Tallinnas, aga ma olen kuulnud jah, et mujal on lihtsam teha. Samas siis peaks mitu korda enne Raplas ka sõitmas käima 😀

 • Avatar
  Vasta Kristi 12. aprill 2018 at 07:53

  See paiknemine tuleb tõesti ajaga. Mul kahe aastaga on saanud teeääre sõidust liiga keset teed sõit 😀 kuigi alles paar kuud tagasi suutsin täiega äärekivisse sõita. Siis nutsin natuke, lubasin auto põllule lükata, klaasid sisse lüüa, saab vähemalt kitsedele söögimaja, sest ilmselgelt ei ole mul autorooli asja, kui ma äärekivisse suudan sõita (varasemalt ka põõsasse tagurdada nii, et auto mõlkis ja ka tagant otsa sõita mingile rullnokale) Aga õnneks mu tubli mees tegi selgeks et ega ma kehva juht ei ole ja selliseid asju juhtub ka väga kogenud autojuhtidega. Seega rühin ikka autoroolis edasi ja püüan oma vigadest õppida ja neid enam mitte korrata 🙂 Jõudu ja edu ja ära anna alla, kui mõni tagasilöök peaks tulema! 😉

 • Avatar
  Vasta Mariap 11. aprill 2018 at 23:28

  Auto tunnetus tuleb ajaga, automaadiga tuleb veel 10x rutem, ma alustasin manuaaliga ja laks natuke rohkem aega selle siduri tunnetusega, automaadiga veel see hea asi, et kui pead alla mage peatuma, siis ei hakka tagasi veerema.
  Ma ei suuda utlemata jatta, et sul on nii ilusad kulmud, ideaalsed. Vaga kena

 • Avatar
  Vasta Manjana 11. aprill 2018 at 22:56

  kusjuures suurel maanteel mul oli algajana vastupidid – hea kindel oli tee keskel sõita, sest siis on väiksem võimalus suure kiirusega kurvis kraavi sõita. vastutulevatele autodele see üldse ei meeldinud 😛

 • Avatar
  Vasta M 11. aprill 2018 at 22:15

  Mina ka alguses sõitsin paremal ääres. Vanaisa naeris, et korjan, nagu vanaema, kõik teeäärsed naelad kummi. Aga Kardol on õigus, ajaga tuleb see, et oskad sirgelt tee keskel sõita, vähemalt mul oli nii. Ma arvasin ka, et ma ei saa kunagi lube, aga nüüd kui need juba 2a käes on olnud, siis ma olen küll väga enesekindel ja tegelikult vist olen isegi kiita saanud, nii et ega muud olegi, kui harjutama! ??

 • Avatar
  Vasta Joanna 11. aprill 2018 at 20:52

  Ma ka taas uuele katsele mai kuus.. 10 a tagasi jäi pooleli sest hirm oli suur ..paraku pean taas manuaaliga tegema sest peres äsja soetatud manuaal käigukastiga auto kuigi nii tahaks automaadiga aga mees pole nõus sellepärast autot vahetama 😀 .. see manuaal suht raketiteadus veel aga eks näib.. enam ei olegi nii suur hirm sõitmisega vaid pigem hirm et taas pooleli jätan.. aga annan endast parima

  • Avatar
   Vasta Mariap 11. aprill 2018 at 23:31

   Osta endale enda auto, kas voi odavam, peasi, et on enda oma ja enda kae jargi.
   Nii on palju lihtsam, Eestis pole kindlustus nii kallis, et kahte autot ei suuda hoida.

   • Avatar
    Vasta Kaja 12. aprill 2018 at 14:00

    Ega siis kindlustus ei ole ainus autoga kaasnev kulu. On veel kütus, suve- ja talverehvid, korralised hooldused. Vahel võib ka klaasidega midagi juhtuda. Ja lisaks korralistele hooldustele (pidurid, mootoriõli ja filtrite vahetamine) võib ka erakorralisi väljaminekuid tekkida.

 • Avatar
  Vasta Mustikas 11. aprill 2018 at 20:36

  Ma nüüd ka korraks liitun selle klubiga, kus küsitakse imelikke küsimusi, millele on kuskil vastus olemas.

  Miks ja, mis ajast sa oma postitusi tõlgid paralleelselt?

  Sorri, räigelt on painanud. 😀

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 11. aprill 2018 at 21:09

   leping nõuab 😀

   • Avatar
    Vasta Triin 11. aprill 2018 at 21:53

    Mis bürooga sul leping on? Kas sind saab üle ka meelitada? Mul õde uurib;)

    • Mallukas
     Vasta Mallukas 11. aprill 2018 at 21:57

     Sa mõtled reklaamibürood? Mida :D?

 • Avatar
  Vasta dix 11. aprill 2018 at 20:01

  väskapudel ka ikka kohal 😀 mul on endamisi mingi mäng juba tekkinud, et scannin esimese asjana su piltidel värskapudeleid s

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 11. aprill 2018 at 20:10

   Haha, see on nagu hea joomismäng 😀

 • Avatar
  Vasta Anni 11. aprill 2018 at 19:37

  Kas Kardo ei ole mõelnud lubade tegemisele :)?

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 11. aprill 2018 at 19:38

   tal olid load

   • Avatar
    Vasta m 11. aprill 2018 at 20:20

    Olid ? Miks enam pole

    • Mallukas
     Vasta Mallukas 11. aprill 2018 at 20:21

     Aegusid ära.

 • Avatar
  Vasta Marina 11. aprill 2018 at 19:14

  Mul sama jama selle manuaaliga. No pole minu! Automaadiga naudin sõitu!?

 • Avatar
  Vasta Liis 11. aprill 2018 at 18:52

  Väga tubli oled! Et end veel rohkem kõikvõimsamana tunneksid 😉
  Autotunnetusega on ja nii, et see tuleb ajapikku. Mäletan enda autokooli ajast, kuidas ma endapoolse rehviga koguaeg natuke teeäärset muru tallasin, sest kartsin koguaeg, et kaldun vastassuunavööndisse.
  Mäletan, et isegi veel paar aastat peale autokooli ei tundnud end autoroolis väga mugavalt, aga aitabki ainult harjutamine 🙂 Nüüd olen sõitnud juba 10 aastat.
  Nii et keep going!

 • Avatar
  Vasta Birgit 11. aprill 2018 at 18:49

  Minu sõiduõpetaja kunagi rääkis, et ühel oli ka probleeme selle õigesti paiknemisega ja kippus paremale kalduma ja lõpuks tuli välja, et probleem selles, et sellele vennale ei jõudnud kohale, et ta ei istu mitte auto keskel vaid vasakus ääres. Ja seetõttu kippus alati valesti paiknema 😀

 • Avatar
  Vasta Nimi 11. aprill 2018 at 18:30

  Appi, sa annad mulle ka nii palju lootust, mul järgmine nädal autokooliga alustamine 😀 ja valisin ka automaatkasti seekord, 6 aastat tagasi tegin manukaga ja olin samuti suht lootusetu juhtum 😀 ja nii see kool pooleli jäigi. Minu õnneks muidugi veel see, et ei pea Tallinnas sõitma vaid hoopis rahulikuma liiklusega väikelinnas.
  Aga kuidas teooriaga nüüd läheb, lihtne/raske? ma lähen ka oü autosõitu ja nüüd viimastel päevadel olen hoolega harjutanud neid teste nende lehelt ja tundub ikka suht tume maa mulle praegu 😀 aga eks kõik on õpitav.

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 11. aprill 2018 at 18:33

   teooria… on nagu on veel 😀

 • Avatar
  Vasta J 11. aprill 2018 at 18:25

  Mina teen ka hetkel automaadi lube ja isegi minu sõiduõpetaja ütles, et ei saa aru miks manuaalilube vaja on, kui naguniiiiii tead et niivõinaa sa manuaali ei taha ja selle kangiga tõmmelda ei viitsi 😀 aga alati on 10 venda kes suruvad et ÄKKI su tädi naabri ema vennapoja hamstril on vaja arstile sõita ning sul on ainult manuaal käepärast????? Ja seda paremale kaldumist harrastasin mina ka esimesed 3-4 sõidutundi, hiljem kadus ära 😀

 • Avatar
  Vasta Liis 11. aprill 2018 at 18:20

  Mulle õpetati nende kojameeste järgi end teel õigesti paiknema. Et see parempoolne valge joon jääks vist vasaku kojamehe tipu juurde. Midagi sellist 😀

 • Avatar
  Vasta Karoliina 11. aprill 2018 at 18:15

  Mis su sõiduõpetaja nimi on?

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 11. aprill 2018 at 18:27

   Mul on praegu kaks erinevat olnud. Esimene meeldis rohkem 😀

   • Avatar
    Vasta Karoliina 11. aprill 2018 at 21:50

    Ok, mõlemad sobivad 😀

   • Avatar
    Vasta Mirelle 12. aprill 2018 at 09:52

    Mallukas kes see parem automaatkäigukasti õps Autosõidus on? Kui öelda tohid? Helistades sain teada, et seal vaid üks mees ja üks naine õpetavad automaadiga. Kuna õpsist oleneb väga palju tahaks kohe selle parema juures hakata sõitma. Võimalusel palun vihjet 🙂

    • Mallukas
     Vasta Mallukas 12. aprill 2018 at 11:23

     Mees istus mulle rohkem.

     • Avatar
      Mirelle 12. aprill 2018 at 11:53

      Aitäh, nüüd julgem tunne see asi ette võtta. 🙂