SÖÖK

retsept: maailma parim pasteet / recipe: world’s best pate

13. aprill 2018

Ma siin ükspäev rääkisin teile, et ma tegin kõige paremat pasteeti maailmas, mille retsepti sain ma Naistelehe kolleegilt, kes omakorda sai selle Signe käest. Signe oli üldse imeline kokk, aga oma pasteedi poolest oli ta meie seltskonnas küll kuulus. Kui ma nägin, et retsept üles riputati, tahtsin kohe seda järele proovida, et kas maitseb nii, nagu ma mäletasin. Ütlen kohe ära, et maitses küll! Ja ma ei usu, et Signel oleks kade meel enda retsepti jagada, aga ma lihtsalt ei tahtnud seda tookord sinna reklaampostitusse sisse kirjutada, sest see retsept on ikka väärt kraam ja ei tahtnud, et sellel oleks mingit reklaamimekki küljes.

Ma natukene regullisin seda orginaalretsepti sellega, et tegin natukene vähem ja asendasin külmutatud kanamaksad värsketega. Ühesõnaga, retsept on teie ees (muutmata sõnastusega, nii nagu selle Signe kolleegile edastas):

Kanamaksapasteeti võib siis teha sedamoodi:

2 karpi kanamaksa (kollased; sügavkülmaletist; sulata üles)
3 punast sibulat
3 loorberilehte
8 nelki või vürtsitera
8-10 pipratera
meresoola
peotäis musti ploome
4-6 küüslauguküünt (sõltub, kui suur küüslaugufänn oled)
1 pk võid
peotäis piiniaseemneid (seedermänniseemned)
mehine sorts brändit või konjakit


Tilga õliga sura pannile sibulasektorid ja suuremast verest nõrutatud maks. Juurde loorber ja piprad-vürtsid. Kuumuta ja keeruta pannil, umbes 15 minutit hiljem lisa soojenema ka mustad ploomid. Kuumuta edasi, kuni pannilabidaga surkides tundub, et maks hakkab lagunema ehk siis on küps.


Jahuta veidi, aga mitte täielikult. Noki välja loorber ja teralised (nii palju, kui neid üles leiad). Aja soe (piisavalt soe selleks, et või ära sulaks) maksa-sibula-ploomivärk läbi hakklihamasina, vahepeale torka masinasse ka võikuubikud ja toored küüslauguküüned. Kui valmis, hakka otsast peale ja aja kõik veelkord läbi. Kui oled laisk või moodne, võid kogu töö ära teha ka saumikseri või köögikombainiga.


Kõige lõpuks kalla hulka brändi ja seedermänniseemned ning sega. Kui tahad süüa samal päeval, siis lase toasoojuses umbes pool tundi tõmmata. Kui aega ja kannatust rohkem, siis pane külmkappi, aga kindlasti kile alla, sest pasteet tahab endale muidu hirmsa hooga kõiksugu võõraid maitseid ligi tõmmata.

Mina isiklikult panin ühe karbitäie maksa, ühe suurema sibula ja kolmveerand pakki võid. Muus osas tegin nii, nagu retsept ette nägi ja no tõepoolest – nii hea! See, miks enne söömist tuleb lasta pool tundi toatemperatuuril seista, ma täpselt aru ei saanud, sest ma maitsesin seda kohe peale valmimist ja poole tunni pärast, maitses mõlemal korral täpselt sama imehea.

Seega, kes pasteedifänn on, siis nädalavahetuse hommikusöögilauale sobib selline väärt kraam ideaalselt. Ja see valmistamine ei võta ka peaaegu üldse eriti aega, seega soovitan kõikidel järele proovida 🙂


The other day I told you I made the world’s greatest pate. I got the recipe from a colleague at Naisteleht who in turn got it from Signe. Signe was overall a great cook, but in our circle she was famous for her pate. When I saw this recipe posted online I had to try it right away to find out if it tastes like I remember. I will tell right now that it did! And I don’t think Signe would mind sharing her recipe, but I didn’t want to post it back then within that sponsored post, because it’s one hell of a recipe and I didn’t want it to have any association with a sponsored post.

I modified the original just a little bit by making a smaller amount and added fresh liver instead of frozen. Anyway here’s the recipe, unchanged, just the way Signe gave it to our colleague:

Here’s how to make chicken liver pate:  

2 boxes of chicken liver (yellow, from the frozen section, thawed)
3 red onions
3 bay leaves
8 grains of glove or spice
8-10 grains of pepper
sea salt
handful of black plums
4-6 gloves of garlic (depends how big of a garlic fan you are)
1 pack of butter
handful of pin nuts
a manly dash or brandy or cognac

with a little but of oil put onions and the liver, that’s been drained from blood, into a pan. Add the bay leaves, pepper and spices. Heat and mix in the pan, about 15 minutes later add the plums. Keep heating until you feel like the liver is starting to come apart, meaning it’s done.

Cool a little, but not all the way. Take out the bay leaves and the spice grains (as many as you can find). Put the warm (warm enough to melt the butter) liver-onion-plum mixture through a meat grinder, adding butter cubes and raw garlic gloves. When finished start over and put everything through the meat grinder again. If you are lazy or modern you can also use a blender or a food processor.

At the end add the brandy and pine nuts and mix well. If you want to eat it the same day, let it set for about a half an hour at room temperature. If you have more patience, put it in the fridge, but make sure you cover it with plastic, otherwise the pate will take in all other tastes.

I, personally, put in 1 box of liver, 1 larger onion and three quarters of the butter. Otherwise I followed the recipe and honestly – delicious! I didn’t quite understand the room temperature setting for a half an hour, because I tasted it right after I was done and then after 30 minutes and it tasted just as good both times.

So, all pate fans, this is an ideal addition to the weekend breakfast table. And making it is very quick, so I suggest you try it out 🙂

Loe ka neid postitusi!

20 kommentaari

Jäta kommentaar

 • Vasta mida te täna süüa teete? | Mallukas Mallukas % % 13. aprill 2021 at 13:27

  […] konkreetselt vähem kui 15 mintsa ja maitseb niiiii hea. Mul blogis selle retsept ka olemas, näe SIIN. Kui samal päeval kõik ära sööd, siis ei pea võid nii palju panema, aga ma täna vaatan, et […]

 • Vasta Katsetasin teiste blogijate retsepte (hävitav hinnang) – a mida henry teeb? 11. september 2019 at 09:42

  […] “maailma parim pasteet” ja esimesena viskas ette Malluka postituse, mille pealkiri oli: “Maailma parim pasteet”. Tundub, et see mul käiku lähebki. Kes siis ometi ei tahaks süüa pasteeti, mis on maailma parim? […]

 • Avatar
  Vasta Raili 13. aprill 2018 at 13:48

  No täitsa teemast väljas a mis su blogrolliga lahti? :O

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 13. aprill 2018 at 15:09

   katki

 • Avatar
  Vasta Kätlin 13. aprill 2018 at 10:29

  Kas mitte raseduse ajal ei peaks pasteeti vältima?

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 13. aprill 2018 at 11:04

   Ei tea, ei huvita nii väga selline tilu-lilu. Ega ma kilo kaupa seda sisse söö

  • Avatar
   Vasta MP 13. aprill 2018 at 11:42

   Tsiisas küll… :O Kas tõesti kohe päris päriselt? Ma ikka tean, et raseduse ajal söö mida tahad, mille järgi isu on!? Mida siin elus üldse teha lubatud on? 😀 😀

   • Mallukas
    Vasta Mallukas 13. aprill 2018 at 11:45

    no päris kõike jah ei maksa vb sisse süüa, ala mingit toorest kala… samas ma usun, et mingi tükk sushit ei tee ka midagi 😀

  • Avatar
   Vasta Tups 13. aprill 2018 at 21:46

   Maksa soovitatakse vältida raseduse ajal, sest sisaldab palju A-vitamiini ning kui tarbid ka multivitamiine ning äkki ka kalamaksaõli, võib saada liiga suure koguse A-vitamiini, mis muutub lootele kahjulikuks. A-vitamiini on vaja, aga suur kogus on toksiline. Nii, et olge tähelepanelikud ja vaadake oma toidulisandid üle ning arutage ämmakaga läbi. Mina tegin kunagi läbi ravi, mis seisnes suures koguses A-vitamiini tarbimises ja keelatud olid selle ravi ajal rasestuda, kuna oleks põhjustanud lootele väärarenguid. Toiduga on keeruline liigset kogust saada, kuid toidulisandite juurdevõtmine tõstab seda tõenäosust.

   • Avatar
    Vasta laura 15. aprill 2018 at 14:03

    Sorry, aga veits rumal jutt. Maksa võib süüa küll, raseduse ajal pigem harvem, kuid põhjs on milleski muus, kui A-vitamiinis. Ühekordsest maksapasteedi söömingust A-vitamiini üledoosi kndlasti ei saa. Põhjusest – maksa kogunevad jääk- ning mürkained. Ta on küll ääretult rauarikas ja hea valguallikas, kuid nagu ikka – millegagi ei maksa liialdada.
    Ja ravim Roacuttane ei ole päris A-vitamiin, vaid tema derivaat.

 • Avatar
  Vasta Merje 13. aprill 2018 at 09:50

  Kui palju see 2 karpi võiks grammides olla? Pole lihtsalt kunagi karbiga kanamaksa ostnud.

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 13. aprill 2018 at 09:56

   No näed ju pildil kollast karpi, täpselt samasugused karbid on müügil pmst igas poes, nii värskena, kui ka külmutatuna.

   • Avatar
    Vasta Merje 13. aprill 2018 at 11:24

    No tegelikult kasvatame lihatooted endale ise, nii et väga ei ostaks ning pole aimugi, kus millise pakendiga midagi müüakse.

    • Mallukas
     Vasta Mallukas 13. aprill 2018 at 11:41

     No poes ikka aeg-ajalt käite ju :D? Selle pärast ütlengi, et saate pakendilt vaadata- kas poes, või siinsamas fotol.

  • Avatar
   Vasta Hel. 13. aprill 2018 at 10:04

   Pildilt paistab, et ca 724 grammi.

   • Avatar
    Vasta Hel. 13. aprill 2018 at 10:20

    … x kaks siis ehk kokku ligi 1500 🙂

 • Avatar
  Vasta Grete 13. aprill 2018 at 09:14

  Seal pole täpsustatud ainult, kas värsked ploomid või kuivatatud? Vaatan, et sul laual kuivatatud isendid. Ja maitse poolest tunduks loogilisem ka 😀

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 13. aprill 2018 at 09:19

   Ma kasutasin kuivatatud, tundus tõesti loogilisem.

 • Avatar
  Vasta Liise 13. aprill 2018 at 08:55

  Kas ise ajasid läbi hakklihamasina või tegid blenderi/sauseguriga? Huvitav, kas tuleb oluline konsistentsi vahe??

  • Mallukas
   Vasta Mallukas 13. aprill 2018 at 09:13

   Mul hakklihamasinat ei ole, tegin saumikseriga. Proovisin mitte väga püdelaks lasta, väga hea oli!