Autokool

10 ülesannet, millest ma aru ei saa – pliis aidake

31. august 2018

EDIT: Sõber helistas mulle ja seletas kõik kenasti lahti. Tore, et ma siiani aru saanud polnud, et misasi see parema käe reegel on ?? Pildid on ka ikka eriti nadid, sest SÕITES pole mul kunagi tekkinud liiklusohtlikku olukorda, kus ma aru ei saaks, mis ma tegema pean, aga teooria ja need pildid, huh, õudukas! ?

See testide lahendamine ajab mind juba hulluks. Ma pole veel ühtegi korda täna alla nelja vea saanud, maksimum oli üheksa viga kümnest küssist. Ma olen vist geenius… Geenius vigade tegemisel! Igatahes on minu jaoks suurimaks komistuskiviks need pildiga küsimused, et kes sõidab teisest enne. Esiteks on paljud pildid NII kehvasti joonistatud, et ma ei saa absull aru, et kes neid märke näeb või ei näe, teiseks ma lihtsalt… ei saa aru. Toon teile mõned näited, ehk keegi oskab mulle inimkeeli seletada?

Ma ütlen kohe ära, et kui ma testis ei tea vastust, siis ma vahepeal panen huupi, et lihtsalt pärast näha, mis see õige vastus oli. See leht märgib need nii ebaloogiliselt ära ka, et see mis on punane, on valesti pandud ja õige vastus (ka vastuse puudumine) on roheline. Ma nummerdan nad ära ka, siis teadjamad saavad ehk aidata?

1.Mul on nagu mälestus, et kui võib otse sõita, siis võib paremale ka pöörata… Või see sinine tähistab seda, et seal A tee peal on ühesuunaline, et selle pärast sinna ei või?

2. Siin ma olen randomilt õigesti vastanud, aga ma tegelikult küll aru ei saa, et miks sinine punasele teed andma peab?

3.Jälle olen segaduses. Õige vastus on siis, et sõita tohib tramm otse, mis tundub loogiline, sest ta rööpad mujale ei vii 😀 Loogiline on ka, et sinine auto võib paremale pöörata. Aga miks see punane siis ei ….aaaaaa… nõõd näen seda punast seal vasakut kätt, selle pärast vist ei võigi 😀 Krt, esimese laksuga jäävad kohe märkamata sellised pisiasjad.

4.Arusaamatu. Vasakpöördeks on ta vasakus reas, ootab kuni must auto ja tramm ära lähevad ja saab minna ju, või ei?!

5. ESITEKS, ma ei näe ühtegi halli autot, üks on neist küll sinine, aga oh well. Õige vastus on siis, et kollane ja punane on õigesti parkinud, aga need parkimise küssid ajavad mind ka hauda. Kust ma tean selle pildi järgi esiteks, et kas see on ühesuunaline? Ma siis veel nõustuks, et kollane on õigesti pargitud, aga miks siis see punane ka?

6.Rohelisel on anna teed märk, teistel pole, seega tundub loogiline, et ta on viimane. Aga hoopis sinine on? Miks? Miks punane esimene on? Ma olen supersegaduses 😀

7.Õige vastus olla, et tramm, valge auto ja siis mina- Aga miks? Mul on ju roheline? Samas päris maailmas ma enivei ootaks ära kuni kõik ära sõidavad, et ikka kindel olla 😀

8.Ootan jälle selgitust, miks ületab kollane auto just teisena ristmiku? Okei, sinine läheb otse ja otse minejal on üldiselt eesõigus, seega siis on kollane teine, sest ta on kuidagigi peateega seotud või? 😀

9.Ma ei saa aru, miks ma olen? Mul on ju roheline, mul on peatee ja ma sõidan otse. MIKS?!

10.Lihtsalt ei tea, miks just see sinine viimasena minema peaks, kõik ju lähevad otse?

Ausalt, ma oleks nii tänulik, kui keegi mulle päriselt ära ka seletaks need vastused, siis oleks ehk edaspidi kuidagi loogilisem neid lahendada ka, sest siiani olen ma neid õigeid “kes läheb enne” asju lihtsalt pähe tuupinud, ilma aru saamata MIKS nii on… Nuuks!

Loe ka neid postitusi!

52 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Krk 31. august 2018 at 15:41

    1. Seal lubatud vist vaid ühes suunas sõita, kuigi pole ühesuunaline.
    2. Sest punane on sinise paremal käel. Kus muud regulatsiooni pole, on alati eesõigus paremal käel. Minu meelest 😀
    3. Punane peab trammile teed andma.
    4. Äkki tuleb trammiteelt vasakpööre teha? Dunno.
    5. Sest mõlemale teepoolele tohib parkida, ükskõik, kas ühe- või kahesuunaline. “Hall” reaalselt on “parkimis- ja peatumiskeeld märgi ees” ette parkinud 😀 kui nool oleks teistpidi, oleks kollane valesti.
    6. Kollasel on ainukesena parem käsi vaba, seega essa. Kui kollane on ära sõitnud, on punasel parem vaba. Ja siis on sinisel parem vaba.
    7. Valge peab trammile teed andma. Vasakpöördel pead sina neile mõlemale teed andma.
    8. Kollane ja sinine on mõlemad peateel. Mõlemad soovivad peateelt maha sõita. Kuna sinine on kollase paremal käel, on tal eesõigus.
    9. See trammiteema on minu jaoks natuke segane, kuna ma pole tallinlane, aga mina jätsin lihtsalt meelde, et trammil on suht igal pool eesõigus. Searchi liiklusseadusest “tramm”, kindlasti kuskil ütleb midagi.
    10. See sama asi. Otseminejal pole automaatselt eesõigust, kui ta ei sõida peateel. Siin ei ole midagi, mis vihjaks peateele, seega võrdsed ristmikud ja eesõigus on sellel, kellel parem käsi vaba.

    • Avatar
      Vasta Eneli 31. august 2018 at 17:01

      Load nii 8 a juba. Ma nüüd ei tea, kas sa lahendad seda testi äppis või kus, aga juba esimese testi vastus on seal testis endas vale, kuidas siis üldse selle asja selgeks saab?! Omal ajal tegin raamatust just sellepärast, et neti testides oli nii palju vigu siis sees.
      Esimesel pildil on peateel kollane ja sinine, esimesena läheb aga sinine, sest kollasel on parem käsi nö kinni, teisena kollane ja kolmandana kõrvalteel olev punane auto.
      Mul kunagi tegi vend selle parema käe reegli selgeks nii, et võttis oma vanad mudelautod ja tegi nö puust ja punaseks.

    • Avatar
      Vasta asd 8. september 2018 at 21:46

      tee endale lihtsalt selgeks järgmine reegel “PAREMA KÄE REEGEL” ja kõik su küsimused lahenevad koheselt.

  • Avatar
    Vasta Ketlin 31. august 2018 at 15:40

    Jäta kaks asja meelde. Esiteks trammil alati eesõigus. Teiseks vasakut pööret tehes peab andma teed igal pool kõikidele, kes tulevad sulle otse vastu, pööraku ta siis paremale või sõidab otse. Kui mõlemad teete vasakpööret saate seda koos teha. Olgu siis sul roheline või kollane tuli ?

  • Avatar
    Vasta Piinlik 31. august 2018 at 15:38

    Issand,oleks ma Eestis üritanud lube teha,siis ma teeks neid ka vast siiani. Ütlen ausalt,et mina ei teaks,mida nendes situatsioonides enamasti teha. Eesõigus on sellel,kes on kiirem või kellel on parem auto ei?

  • Avatar
    Vasta H 31. august 2018 at 15:19

    Üleeelmine aasta käiain Usas ja rentisin auto. Ilma foorita rajoonides passisin kaasliiklejatega ristmikel ja vahtisin tõtt. Alles reisi lõpus sain teada, et Usas parema käe reeglit pole ja esimesena ristmikule jõudj on õigus… hehe

  • Avatar
    Vasta Krista 31. august 2018 at 14:47

    Ma saatsin sulle faili kõikidele küsimustele oma vastustega (siia ei oleks mahtunud ka 🙂 )

  • Avatar
    Vasta Aitidir 31. august 2018 at 14:13

    Parema käe reeglist arusaamine aitab väga paljudel juhtudel. Kui auto saavad ninapidi kokku ja muid märke ei ole, siis sinust paremat kätt jäâval autol on ôigus enne sôita. Ehk kui sul parem käsi nö kinni, siis sina seisad ja annad kôigepealt teed paremal olevale autole.

  • Avatar
    Vasta Kirsi 31. august 2018 at 14:08

    1. Jah, sellepärast, et a on ühesuunaline
    2.paremakäereegel kehtib ka sõiduridade puhul
    4. Vasakpöördeks peab paiknema kõige vasakpoolsemal real ehk trammiteel
    5. Hallil vaid on parkimist keelav märk
    7. sest enne vasakule pööramist, pead otse ristmiku ületajatele teed andma
    8.ehtne paremakäereegel
    9. Sest on märk peatee muudab suunda, sa ei jätka peateel, tramm jätkab
    10 .jälle paremakäereegel. Punane esimene, sest ta parema käe poolt vaba, kui punane ära sõidab on rohelise parema käe poolt vaba, seega sinine viimane

  • Avatar
    Vasta Grissu 31. august 2018 at 14:05

    1. Kuna märk on A tee otsas, siis A tee on phesuunaline. Sinna sa pöörata ei saa, kuna sõidaksid vastassuunas. Kuna linnas märk kehtib ainult järgmise ristmikuni, siis igalepoole mujale saad sa pöörata.
    2. Alati rada vahetades peab kõigile teed andma, vahet pole kus sa asud. Siin mängib rolli ka see, et punane auto asub paremal. Paremakäe reegel niinimetatud.
    3. Kuna fooril põleb tavaline roheline, mitte noolega roheline, siis seega punane peab ootama. Trammil aga sinisel foor lubab kohe minna.
    4. Kui võimalik, siis pööret peaksid sa sooritama peale trammi trammitee peal juhul, kui sul pole eraldi sõidurada pööramise jaoks
    5. Märk näitab kus sa parkida ei tohi. Kuna märki all olev nool näitab et enne märki parkida ei tohi, seega sinine/ hall pargib valesti. Peale märki on see jälle lubatud. Punase auto juures pole kuskil märki ega maas kollast joont, seega tal on parkimine lubatud
    6. Rohelisel anna teed märk ees. Seega kollane saab minna, punasel jääb parem käsi vabaks ja saab minna, siis saab minna sinine sest punane läks ära ja viimasena roheline.
    7. Tramm on alati esimene kui ta sõidab sama fooriga nagu meie. Kui tal oleks see trammi foor, siis ta sõidaks selle järgi ja ette laskma ei pea teda. Kuna samad foorid on, siis tramm sõidab alati esimesena, siis sõiduauto selle kõrval, sest tahab otse minna ja sina viimasena, sest tahad vasakpööret teha ja selleks peaksid sa nagunii kõik läbi laskma.
    8. Punane on kõrvalteel ja läheb viimasena. Sinine ja kollane on peateel. Luna sinine tahab otse minna ja ta selleks pööret tegema ei pea, on tema esimene. Sina, kes sa kollasega oled ja vasakpööret teha tahad, pead peateel vastutuleva auto alati läbi laskma.
    9. Kuna foorid töötavad on tegemist reguleeritud ristmikuga ja seega anna teed märk trammil ei kehti. Kuna tal pole ka eraldi foori ja mõlemal on roheline, on trammil alati eesõigus
    10. Kui märke pole, on ristmikul paremakäe reegel. Seega esimesena läheb punane, seejärel roheline ja viimasena sinine.

  • Avatar
    Vasta Elis 31. august 2018 at 14:04

    Sellistele “miks?” küsimustele saab kõige paremad vastused liiklusseadusest. See on isegi testide lahendamises nö next step, et püüad vastuse leida hoopis sealt 🙂
    Kui mina autokooli läksin ja teooriat õppima hakkasin, andis sõber hea soovituse, lugeda liiklusseadus otsast lõpuni ja mõttega läbi. Seejärel lahendada teste, panna kõrvale kõik need küsimused, milles pole kindel või ei saa aru. Seejärel lugeda uuesti ja otsida neile vastused. Teistega läbi arutamine aitab ka loomulikult. Ja edasi oksendamiseni teste lahendada 😉
    Lihtsalt väike soovitus kelletki, kes kõik eksamid esimesel korral läbis.

  • Avatar
    Vasta T 31. august 2018 at 13:56

    Mallu, sa pead liiklusmärgid üle vaatama. Ja pööra tähelepanu ka märkide kujule: ümmargused märgid, kolmnurkses märgid, kandilised märgid. Igaühel võib peal olla “mingi nool”, aga tähendavad kardinaalselt erinevaid asju – kohustavad, keelavad, soovitavad… Nagu esimeses olukorras: imelihtne, märk näitab, et esimesel ristmikul KOHUSTUSLIK sõidusuund on otse.
    Parkimissituatsiooni lahendus on ka puhtalt märgis. Aga edu, usun, et teed ludinal ära!!

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 31. august 2018 at 13:57

      Mul vist jah märgiprobleemid 😀

  • Avatar
    Vasta Niu 31. august 2018 at 13:53

    Kommenteerin nainult neid, millele ei osata head vastust anda:
    2. § 47. Sõiduraja ja -rea vahetamine
    (1) Kõrvuti sõitvate sõidukite juhtide vastastikusel sõiduraja ja -rea vahetamisel peab juht andma teed temast paremal oleva sõiduki juhile.
    4. Jah, paiknemine on vale ja seaduse järgi peaks nüüd tegelikult sinine auto kollasele teed andma. § 47 (9) ……Vastassuunast läheneva sõiduki juht peab vasakule pöörava sõiduki juhile andma võimaluse vabastada trammitee.
    7. Tramm on kunn ja kuigi on roheline siis tekib parema käe reegel.
    8. Tramm on kunn igal juhul 😀 Vt § 17 lg 5 p8. (5) Mitterööbassõiduki juht peab andma teed: 8) trammijuhile, kui mitterööbassõiduki ja trammi liikumisteed lõikuvad ja liikluskorraldusvahendid ei määra teisiti.

    • Avatar
      Vasta Kaisa 31. august 2018 at 14:15

      aga kollane auto ei ole ju trammiteel. kui ta pöörata tahab, siis ta peaks trammiteele minema ja siis peaks andma vastu tulev auto teed, et kollane auto saaks kiiresti trammiteelt ära sõidetud.

  • Avatar
    Vasta Anneli 31. august 2018 at 13:52

    1.Märk on kohustuslik sõidusuud otse, siis ei tohi kuskile pöörata. Kehtib vaid sellele ristmikule, mille ees see on. Sellepärast ei tohi keerata sealt paremale (a).
    2. Parema käe reegel kehtib seal, sõita võib see, kellel paremal poolt ei tule kedagi.
    3. Punane ei saa ju keerata vasakule, kui tramm otse läheb. Peab trammi mööda laskma enne.
    4. Ei, sest kui pole märki sõidusuunad, siis peab auto enne vasakpööret paiknema trammiteel. (ehk siis võimalikult vasakul)
    5. Parkimine on mul ka kõige keerulisem aga seal on parkimiskeelumärk ja lisateadetetahvel, mis ütleb, et sellest märgist tagapool parkida ei või. Ja hall-sinine on täpselt märgi taga ju. Kehtib jälle vaid sellele teepoolele, kus märk on, seega on punane õigesti pargitud ja kollane asub märgist eespool.
    6. Rohelisel on anna teed märk, seega tema läheb viimasena nagu isegi ütlesid. Teistel kehtib parema käe reegel, kollane läheb kõige enne, sest tal ei tule paremalt kedagi (roheline on seal aga nagu öeldud, tal anna teed), siis punane, kui kollane läinud ja siis sinine.
    7. Sul on roheline aga samamoodi on ju trammil ja autol. Rööbassõidukil ehk trammil on alati eesõigus, kui olete samaväärsetel teel. Ehk siis kui auto peab andma trammile teed. Samuti peab vasakule pöörav auto läbi laskma otse sõitva auto.
    8. Kollane auto pole kuidagigi peateega seotud vaid ta asubki peateel. Võib-olla sellest märgist joonisel on paha aru saada aga see näitab, et sinine ja kollane asuvad peateel. Mõlemad on peateel ja sinine läheb esimesena, sest tal pole paremalt kedagi tulemas (parema käe reegel), siis kollane ja punane viimasena, sest ta asub kõrvalteel.
    9.Trammil on samuti roheline tuli ja nagu ma juba ütlesin, siis auto peab andma trammile teed.
    10.Parema käe reegel jällegi. Punasel pole kedagi paremalt tulemas, läheb esimesena, siis roheline, ja siis sinine.
    Ma ei tea kas said neist vastustest aru ka. Kindlasti keegi kirjutas ja seletas just samal ajal palju lihtsamini need kõik ära. 😀

  • Avatar
    Vasta Kärdu 31. august 2018 at 13:41

    Heh, lugesin nyyd teised kommentaarid ka läbi ja tundib, et sa pole ainike, kes ei jaga väga asja ? kohustuslik sõidusuun märgis nt pole vist mõni kuulnudki ?
    Aga pole hullu kõik õpivad, lihtsalt minujaoks oli kõik nii lihtne -tegin teooria.ee kaudu ja mega hästi seletatud kõik seal ?

    • Avatar
      Vasta M 31. august 2018 at 19:56

      Ma ei saa ka aru ,minu arvates eu tohiks küll see üle tee auto parkida vastas suunas liiklusega .Siin rootsis on küll see keelatud

  • Avatar
    Vasta Kelluke 31. august 2018 at 13:40

    Nr. 7 – ühissõidukile peab alati teed andma ja auto sõidab otse (sina tahad pöötata ) – ootad kuni nad mõlemad on on ära sõitnud ja siis lähed 🙂 mul aitas, kui ma kujutasin reaalset liiklusolukorda
    Nr. 9 – trammil on märk, et anna teed peateele – tema peab sulle andma + sa oled juba peateel (tema tahab sinna pöörata)
    Rohkem ei tea täpselt 🙂 ise tegin just arkis teooria õnneks ära ja nüüd ootan teist sõidueksamit 🙂

    • Avatar
      Vasta Jaanika 31. august 2018 at 16:05

      Parandan… ühissõidukile peab teed andma ainult asulas. Näiteks maanteel bussipeatusest väljuvale bussile ei pea peatuma. Reegel kehtib ainult asulas!!!!

  • Avatar
    Vasta Nets 31. august 2018 at 13:40

    1. Peateelt tuleb sinine auto, kollane auto on ka peateel st et kehtib neile ainult paremakäereegel, kollasel on parem käsi kinni, sinine läheb ees, kollane teisena, siis viimane.
    2. Ei tohi minna a suunas, sest see sinine noolega märk näitab et järgmisest teeotsast sisse sõita ei tohi, tuleb noolega näidatud suunas minna.
    3. Ei oska öelda
    4. Vasakpöörde tegemiseks peab ootama fooris rohelist tuld vasakpöörde tulel.
    5. Peab reastuma trammi ette?
    6. Kui on nool alla, siis märgi ees ei tohi peatuda, kui on nool ülesse, ei tohi peatuda pärast märki. Ainuke auto, mis valesti pargib, on sinine, kuna teiste autode juures pole vastavat märki, et ei tohi parkida.
    7. Paremakäereegel – kuna rohelisel on anna teed, siis läheb esimene auto, kellel pole parem käsi kinni e kollane.
    8. Trammile peab alati kõige esimesena teed andma, siis tuleb otse sõitja ja viimasena vasakpöörde tegija
    9. Trammile peab alati teed andma.
    10. Paremakäereegel – punasel parem käsi vaba, läheb esimesena, siis roheline ja siis sinine.

  • Avatar
    Vasta g 31. august 2018 at 13:40

    1. Märk sellel ristmikul ütleb, et kohustuslik sõidusuund on otse (märk 411). Järgmisel ristmikul pole midagi märgitud, seega võid sõita igale poole.
    2. Pakuksin, et parema käe reegel, aga päris kindel ei ole. Võib-olla on selleks ka eraldi reegel, kuid see sobib põhjenduseks ilmselt igal juhul.
    3. Vasakule pööramisel on eraldi foor, mis hetkel on kustus. Seega punane saab sõita alles siis, kui temale tuleb roheline tuli.
    4. Pöörded sooritatakse ühissõiduki rajalt, kui pole teisiti märgitud.
    5. Märk näitab, et sellel teeserval on enne märki parkimine keelatud. Punasele autole ei ole tema teeserval ühtki parkimist keelavat märgistust.
    6. Parema käe reegel! Kollasel on parem käsi vaba, sest roheline peab teed andma. Sealt edasi juba arusaadav.
    7. Roheline tuli on ka trammil ja valgel autol. Trammile tuleb aga anda teed. Seega läheb tramm esimesena. Valge auto sõidab otse, seega läheb esimesena (sama oleks ka siis, kui ta keeraks paremale). Sina teed vasakpööret ning pead kõikidele teed andma.
    8. Tegemist jällegi parema käe reegliga.
    9. Fooride töötamise puhul eesõigusmärgid ei kehti! Kuna aga mõlemal on roheline tuli, pead sina andma trammile teed.
    10. Parema käe reegel. Punasel on esimesena parem käsi vaba, sinisel viimasena.
    Loodan, et läks kõik õigesti nüüd.

    • Avatar
      Vasta mk 31. august 2018 at 13:49

      Kõige paremini seletatud vist 🙂
      Ma ise ei ole küll Tallinnast ja ei pööranud trammidele õppides nii palju tähelepanu, aga mäletan seda, et trammil on a-la-ti eesõigus. Ükskõik mis foorid ja märgid kuskil on.

      • Avatar
        Vasta mk 31. august 2018 at 13:58

        ok parandan ennast, et päris nii vist ei ole et trammid nagu hullumeelsed punastest tuledest üle sõidavad, nagu neile ükski reegel ei kehtiks 😀 aga mõte on see, et trammil on alati eesõigus.

    • Avatar
      Vasta Liz 31. august 2018 at 16:06

      Nõustun, et see on tõesti kõige paremini selgitav kommentaar 🙂

  • Avatar
    Vasta Parem käsi 31. august 2018 at 13:34

    1. See on silt mis ei ütle, et on ühesuunaline. See keelab järgmisel ristmikul vasak ja parempöörded. Linnas kehtivad sellised märgid esimese ristmikuni. Peale mida märk lõpetab kehtivuse. Kandiline samasugune on ühesuunaline.
    2. Parema käe reegel kõikjal liikluses kui ei tea kellel eesõigus.
    4. Vasakpööret peaks antud olukorras trammiteelt tegema. Võimalikult sõiduraja keskelt.
    5. parkimist ja keelamist määrav märk ning nool allapoole tähendab, et märgist tagasipoole ei tohi peatuda ega parkida. Kui nool oleks edaspidi pargiks kollane valesti.
    6. sinisel on parem käsi kinni ja peab talle teed andma. punasel on vasak käsi kinni ning peab kollasele teed andma. Kollasel aga ei ole parem käsi kinni sest seal on anna teed märgi taga olev auto. Järjekord vastavalt sellele kas parem käsi on kinni või ei. Kollane > punane > sinine > roheline
    7.Trammil alati eesõigus. ja kui neil ka mõlemal roheline (eeldad et on) siis sõidab tramm, auto ja siis sina. Kui neil punane siis järjekord Sina > tramm > auto
    8.Kuna sinine ja kollane asuvad mõlemad peateel ja sinul on parem käsi kinni siis pead teed andma. Kui teil on võrdsed õigused ristmiku ületamisel siis peab parema käe reeglit jälgima.
    9 Trammile tuleb alati teed anda 😀
    10. Parema käe reegel

  • Avatar
    Vasta Marge 31. august 2018 at 13:33

    1.selle pointile said ise pihta juba.
    2.võta seda kui paremakäe reeglit. Punasel on parem käsi vaba, et siis tema eesõigus reastuda. (Üldiselt teoorias toimub, liikluses mitte?)
    3.tubli, see ongi kõige raskem osa, märgata kõiki detaile pildil.
    4.vasakpöördeks peab olema auto võimalikult vasakpool, et siis pmst trammiteel.
    5. Petumis ja parkimis keeld kehtib sellel tee poolel kuhu ta on märgitud. Nool märgi all näitab, kas reedel kehtib enne v pärast märki.antud juhul siis alla nool näitab et kehtib enne märki. Sp on sinine/hall auto valesti pargitud ja teised õigesti.
    6.ikka roheline on viimane.olev vale vastuse lihtsalt vb kiiruga märkunud
    7.trammile peab pmst alati teed andma. Kui sul on ristmikul roheline tuli ja soovid teha vasak pööret, pead vastutulijatele teed andma. Võta seda ka kui parema kâe reeglit. Kui sa hakkad vasakule pöörama on parem käsi kinni. Jäta meelde et vasak pööret tehes ei pea teed andma juhul, kui on noolega roheline tuli, siis on sul eesõigus. Tavalise fooritulega annad vastutulijale teed ja alles siis sooritad pöörde.
    8.kollane auto teisena, kuna samamoodi, paremakäe reegel. Kaks autot liigubad peateel, teed annab see kellel parem käsi kinni.
    9.sa oled kûll peateel aga trammile peadki teed andma.
    10.jälle parem käsi.kui pole anna teed märki, kehtib paremakäe reegel
    Vb oli veits abi

  • Avatar
    Vasta Kärdu 31. august 2018 at 13:32

    1. Sinine märk on KOHUSTUSLIK sõidusuund, ehk kohustab sõitma otse, seega ei tohi pöörata paremale.
    2. Sinine annab teed, kuna teine auto on tal paremal, ehk paremal asetseval on eesõigus.
    3.Punane auto peab ootama kuin lisasektsioonis nool põlema hakkaks, mis lubab tal pöörata
    4. Kui trammitee paikneb sõidutee keskel siis peab auto vasakule pööramiseks asetsema pärissuuna trammiteel ehk võimalikukt vasakul.
    5. Hall auto pargib peatumiskeelu märgi piirkonnas (nool näitab, et märgist seal pool ei tohi parkida).
    6. Kollane auto lähtub anna teed märgist ja kasutab sõidueesõigust nin teised autod lähtuvad paremakäe reeglist
    7. Trammil on sõidueesõigust, valge auto sõidab otse (roheline tuli) ja sina keerad vaskule ehk vasakpöörde sooritamisel tuleb enamasti muus suunas liikujad mööda lasta (tramm nkn)
    8. Sinine auto liigub peateel otse ehk on esimene, kollane liigub peateel suunaga vasakule ehk teisena ja kolmandana liigub kõrvalteel asetsev punane auto
    9.trammil või muul rööbassõidukil on eesõigus
    10. Paremakäe reegel – kõigepealt liigub punane, siis roheline ja siis sinine
    Lühidalt ja oma sõnadega kirjutasin nagu ma olen asjast aru saanud. Ei pruugi nii täpsed vastusef olla nagu vaja aga saad yldpildist paremini aru ehk. Kahjuks hetke seisuga tundub, et sa pead veel kõvasti õppimist tegema. Ise sain just juunis load, kuigi teooria sain tehtud autokoolis oktoobris ja arkis detsembris, esimese korraga. Teooria on minujaoks kõige lihtsam selle asja juures. Vot reaalne elu ja sõit, see on hoopis õudsam ?

  • Avatar
    Vasta marit 31. august 2018 at 13:31

    Ma kõikidesse ei jõua hetkel süveneda, aga:
    ID 5359: parema käe reegel
    ID 5429: punane peab ootama, et vasakpöördeks läheks põlema foori lisasektsiooni roheline noolega tuli
    ID 5344: auto peab vasakpöördeks reastuma trammiteele

  • Avatar
    Vasta Etz 31. august 2018 at 13:31

    1. Sinine noolega märk tähistab, et selles ristmikus sõidad ainult otse. Paremale minev tänav on ilmselt ühesuunaline. See märk kehtib ainult sellele ristmikule mille ees ta on.
    2. Sinine annab teed sest parema käe reegel ütleb et paremalt tulijal on eesõigus.
    3. Siin ei saa aru mis see õige vastus on aga peaks olema et tramm otse, sinene paremale ja punane ootab, et fooris süttiks vasakule minemist lubav suunafoor. Muidu ta keeraks ju trammile ette.
    4. Peaks seisma trammitee peal, mitte sõidureas.
    5. Sa võid parkida igal pool kus ei ole öeldud et sa ei või. Hall auto on parkimise keelu mõjualas, teiste autode kohta puudub info et seal parkida ei võiks.
    6.parema käe reegel. Kuna rohelisel on anna teed siis kollasel ei ole paremalt kedagi tulemas, järelikukt tema esimene. Siis jääb tühjaks punase, siis sinise auto parem käsi. Ja roheline viimane kuna tal märk.
    7.mm.. trammil vist on alati eesõigus? Siis valge suto kuna liigub otse ja siis sina vasakpöördega.
    8. Sinine ja kollane mõlemad peatee suunal ehk siis võrdsed. Siis tuleb kasutusele jälle vana hea paremakäe reegel et see kelle parem käsi on vaba läheb enne. Otse liikumisel ei ole siin mingit vahet, loeb peatee märk.punane pole peatee suunal sp läheb viimasena.
    9. Kindel pole aga trammile vist tuleb alati teed anda
    10. Taaskord parema käe reegel.

  • Avatar
    Vasta Sandra 31. august 2018 at 13:29

    Päris ausalt ei viitsinud rohkem süveneda, aga esimeses sõidab kollane esimesena, sest ta on peateel. 🙂 Peatee keerab paremale märk on keset pilti. 🙂

  • Avatar
    Vasta A. 31. august 2018 at 13:29

    1. Ma eeldan, et see kohustusliku sõidusuuna märgis on tänaval a. Sellepärast jah sinna keerata ei või, kuna seal on märk, et ainult otse võib. Igalepoole mujale võib too auto sõita.

  • Avatar
    Vasta C. 31. august 2018 at 13:26

    1. See sinine nool on jah tee A ees ehk A on ühe suunaline ehk läheksid antud joonise järgi vastas suunda.
    2. Tegu on kahe realise teega ehk mõlemad on võrdses seisus. Mõlemad peavad tagama ohutuse ehk kummalgi ei ole eesõigust otseseselt. Targem anna järgi selle loogika järgi 😀
    5. Sinisel on keelav märk. Teistel ei ole. vaata ainult pildil olevaid märke, ära üle mõtle. Kui pole märgitud, et ühesuunaline tänav, siis järelikult see pole oluline antud küsimuse juures 😉
    6. Õige peaks ikka olema, et roheline viimane ja kollane esimene. Rohelisel anna teed märk ehk kollasel nö parem käsi vaba ja edasi parema käe reegli järgi. Ehk Kollane esimesena, siis jääb punasel parem käsi vabaks ning läheb tema, siis sinine ja alles siis roheline.
    7. Õige peaks olema, et valge läheb esimesena kuna soovib ainukesena otse sõita. Siis tramm ja viimasena sina.
    8. kollane läheks esimesena, kui ta sooviks paremale keerata ehk jätkaks peateel. Sinine on ka peateel. Siin mängib rolli see parema käe reegel jälle.
    9. Sa oled peateel aga sa ei jätka peateel.
    10. Parema käe reegel.

    Ma pole vastustest kindel. Mul endal autokool ka alles pooleli aga minu loogika on selline 😀

    • Avatar
      Vasta A. 31. august 2018 at 13:37

      NIisama mainin, et tänav A ei ole ühesuunaline, vaid näitab, et seal ristmikul on A tänavalt tulijal kohustuslik sõidusuund otse (paremale ka lubatud).

    • Avatar
      Vasta mk 31. august 2018 at 13:44

      2. Sinine peab teed andma, sest kehtib parema käe reegel. Temal on parem käsi kinni, punasel ei ole.

  • Avatar
    Vasta Anna 31. august 2018 at 13:26

    1. See ümmargune märk lubab sõita ainult selles suunas nagu märgil näidatud(ainult otse, enne ristmiku tavaliselt pandud ja kehtib selle ristmiku peal) ja see kehtib järgmise riskmikuni, ehk järgmisel pole ühtegi märki ja võib igas suunas sõita.
    2. Sinine peab andma teed, sest punane temast paremal ja tal parem käsi siis kinni.
    3. Mõtlesid ise juba välja 😉
    4. Ma ei ole kindel, mis teema sellega on, mulle õpetati nii tegema nagu kollane teeb. 😀
    5. Parkimise keeld, nool alla, siis kehtib märgi ette, teisetel ei ole parkimiskeelu märki,nii et punane ja kollane õigesti parkinud.
    6. Kuna rohelisel anna teed märk, siis ta läheb kõige viimasena ja teda arvesse ei võta kohe. Kuna rohelist arvesse ei võta, siis kollasel parem käsi vaba, ta läheb esimesena, kui kollane ära sõitnud siis punasel parem käsi vaba ja läheb tema, siis sinine ja siis viimasena roheline.
    7. Trammil on alati ees õigus kui tal ei ole anna teed märki, valge läheb teisena kuna ta läheb otse ja siis sina.
    8. Sinine ja kollane on peateel, sinisel parem käsi vaba, nii et ta läheb esimesena (kollasest paremal on sinine, ehk parem käsi kinni), siis kollane (teisena) kuna ta peateel ja siis punane.
    9. Trammile tuleb peaaegu alati teed anda. (kuigi seal tal anna teed märk ja sul pea tee, nii et sellest ma ka aru ei saa)
    10. Punasel parem käsi vaba, ta läheb esimesena, siis rohelisel parem käsi vaba ja läheb teisena ja siis sinisel parem käsi vaba ja läheb viimasena (aga tegelikuses see ei toimi).

  • Avatar
    Vasta A 31. august 2018 at 13:25

    Esimesele neljale küsimusele ei oska isegi mina kui vahtralehe omanik vastust anda, edasi aga küll. Viiendas on ju parkimis-peatumiskeelumärk, nool tähistab suunda, kuhu poole märk kehtib. Meile õpetati nii, et pane mõtteliselt märk maha ja ss näed kummale poole nool näitab, kuhu märk kehtib.
    Kuuendas parema käe reegel. Kollane alustab ja teisena see kellel parem käsi vaba jne. Seitsmendas tuleb arvestada sellega, et ka valgel autol ja trammil on roheline tuli ja pöördel pead otse sõitjatele teed andma. Kaheksandas ongi nii, et kollane ja sinine peateel, kuna sinine sõidab otse, on tema esimene, kollane teine, kuna ta ka peateel ja tal eesõigus punase suhtes. Üheksandas lihtsalt tuleb trammile teed anda, sellest ma autokoolis ka päris aru ei saanud, aga mäletan, et tuleb lihtsalt anda ?. Ja viimases ka parema käe reegel, punane essana, rohelisel vabaneb parem käsi ja sõidab, seejärel vabaneb sinisel parem käsi ja sõidab viimasena.
    Kui ma nüüd millegagi puusse panin, siis parandage mind, saan ka targemaks.

  • Avatar
    Vasta A. 31. august 2018 at 13:24

    8. lahendasid sa ise ära. Kollane läheb teisena jah, kuna ta on peateel ja on paremalt poolt peateelt tulija läbi lasknud. Punane pääseb viimasena.

  • Avatar
    Vasta Merle 31. august 2018 at 13:24

    Me tuleks ja teeks sulle need selgeks! Tegelt need täiega makes sense ?
    Ainult ühest pildist ma ei saanud aru, aga juba googeldan ja otsin!

  • Avatar
    Vasta A 31. august 2018 at 13:22

    Esimeses läheb kollane seetõttu teisena, kuna vasakul asuval autol pole üldse peatee õigust, tema läheb viimasena. Kollasel ja rohelisel autol on asi võrdne. Asuvad mõlemad peateel, aga otsustavaks teeb selle asja see, et kollane autojuht peab paremalt lähenevale rohelisele sel jubul teed andma. Kui olukord võrdne siis paneb punkti paremakäe reegel.

    Viiendas on märk- parkimiskeeld ja lisatahvel näitab noolega et enne seda ei tohi parkida. Seega see sinine on pargitud keelualasse.

    Kuuendas on ka premakäereegel. Kes asub sinust paremal temal on eesõigus. Kuna roheline juba jääb seisma siis ongi kord kollase käes (talle annab teed punane sest tema seisukohalt on punane paremal) ja peale seda punase kord (talle annab teed sinine sest sinise seisukohalt vaadates on punane paremal) jne.

    Teisi ei oska 100% kindlalt õigesti seletada. Ehk keegi teine oskab. Loodan, et saad selgemaks ?

  • Avatar
    Vasta Katre 31. august 2018 at 13:22

    1. See nooleke asub ilmselt seal a-tähistusega teel, mis tähendab, et tollel teel on sõidusuund ainult otse (alt üles siis) ja kui sa sinna keerad, siis sa sõidad ülevalt alla ehk siis noh, ei saa teistpidi sõita sinna noh. 😀

    2. Sinine peab teed andma, sest 2-realisel ühesuunalisel teel on õigus paremas reas sõitval inimesel. Vasakut rida kasutatakse nö aint möödaminekuteks ja võimaluse korral peaks alati sõitma pigem paremas reas (nt Tln-Trt maanteel).

    3. Täpselt ise ka ei tea, aga see punane foorituli ei tohiks midagi lugeda, sest see kehtib neile, kes on vastaval teel ja sinu ülesandes olevatel autodel on kõigil roheline. Ilmselt see teema, et trammil on eesõigus sõita, seega tramm ja sinine võivad liikuda, aga punane peab ära ootama, et tramm eest ära sõidaks (muidu sõidab ju trammile ette).

    4. Trammivärki jälle ei taju, aga kas mitte pole, et neid manöövreid võib/peab tegema trammirööbaste pealt? 😀

    5. Vahet pole mis suunaline tee on. Hall ei või parkida, sest parkimiskeelu nool näitab alla (ehk enne parkimismärki ei tohi parkida). Kui nool on üles, siis ei tohi pärast märki parkida.

    6. Rohelisel on anna teed märk, seega ta peab kõigile teed andma ja liigub viimasena.

    7. Kuna sina teed vasakpööret, siis sina lähed viimasena (seega vali need, kus “mina” on viimane ;D)

    8. Kollasel ja sinisel on peatee. Sinine sõidab otse, läheb esimesena. SIis läheb kollane (sest punane peab peateel olijatele teed andma).

    9. Mu arust on liiklusseaduses kirjas, et ühistranspordile peab alati teed andma. Samamoodi kui ühistransport peatusest suunatuld näidates väljub.

    10. Ühtegi märki pole, seega kehtib parema käe reegel. Sinisel on parem käsi kinni, seega annab teed rohelisele. Rohelisel on parem käsi kinni, seega annab teed punasele. Ühesõnaga sinine liigub viimasena.

  • Avatar
    Vasta Neiu K 31. august 2018 at 13:22

    1. Märk, et kohustuslik sõidusuund on otse, kehtib ainult esimese ristumise kohalt ehk esimest võimalusest ei tohi mujale kui otse minna, aga peale seda järgmisest ristmikust mine kuhu tahad (kui seal pole juba uusi märke). See märk tähendab kohustuslikku sõidusuunda, mitte ühesuunalist teed ega midagi muud, vaata üle, milline on ühesuunalise tee märk, kandilisem.

    2.Teed tuleb sõites alati anda paremalt tulijale ehk sinine peab enne laskma punasel mööduda, sest punane asub temast paremal.

    3.Punane ei või seetõttu, et fooris on lisasektsioon ja ta peab ootama, kuni fooris hakkab see vasakul all olev tuli tööle enne kui ta minna võib. Alati kui on pöördeks lisasektsioon ka, siis ei tohi põhitulega pööret kohe teha, vaid tuleb oodata, et lisasektsiooni tuli hakkaks tööle ja siis teed pöörde. See jah natuke segane pilt ja küsimus.

    4.Kuna seal pole eraldi märke, mis näitaksid, et ta peab paremale hoidma, siis on sõidutee keskjoon trammitee keskel ehk pöörde ajal tuleb alati hoida võimalikult oma suuna äärde, mis hetkel ongi trammitee keskel. Jah, tramm on ees ja päris elus ikka laseks enne trammi mööda, aga teoorias oleks õige minna trammile ette ka jah.

    5.Sa ei peagi teadma, kas see on ühe või kahesuunaline, sest isegi ühesuunalisel võib parkida teisel pool ääres (juhul kui pole trammiteed keskel ja mingid erandid olid veel, vaata liiklusseaduses parkimise juurest, seal kindlasti kirjas). Punane ongi seetõttu ka õigesti. Nõmmel näiteks tihti pargitakse ju nii, et on kahesuunaline ja teisel pool teed ka auto samas suunas. Sellega saab ARKi eksamil ka segadust tekitada kui ei ole meeles, et kas oli ühesuunalise märk tänava otsas või ei ja vaatad, et autod pargivad mõlemal pool ühte pidi ja mõtled, et siis on vist ühe suunaline, aga tegelikult ei pruugi!!

    6.Kuna rohelisel anna teed, siis mõtle nii, et tema nkn viimane. Siis ju kollasel kohe parem käsi vaba ehk tema läheb essana ja siis jääb punasel parem käsi vabaks ehk tema järgmisena jne.

    7.Trammil ka roheline ju ka kui sina teed vasakpööret, siis lased alati kõik, kes otse tulevad enne läbi. Kui sul oleks lisasektsioon vasakule fooris, mis roheline, siis ei pea laskma otse läbi teisi, aga kui tavaline foor, siis alati vasakpöördel lased enne otse tulevad läbi!

    8. Kollane ja sinine mõlemad tulevad peateelt, aga sinine läheb otse, kollane vasakule ehk siis vasakpöörded tehakse alati siis viimasena, enne lased selle, kes peateel otse, läbi.

    9. Pmst trammile anna igaks juhuks alati teed. 😀 See ainus, mille kohta ma hetkel kindlat vastust anda ei saa. Aga liiklusseaduses kindlasti olemas.

    10.Punasel parem käsi vaba, läheb essana. Siis vasakul parem käsi sellest vaba ja läheb teisena. Sinisel viimasena parem käsi vaba ehk saab viimasena minna.

  • Avatar
    Vasta A. 31. august 2018 at 13:21

    7. Ups, my bad. Tramm keerab paremale, mitte ei sõida otse. Aga paremale pöörajal on ikkagi eesõigus enne liikuda 😉

  • Avatar
    Vasta E. 31. august 2018 at 13:21

    1. Märk näitab, et tohib vaid otse sõita. See kehtib esimese ristmiku kohta, seepärast a-sse keerata ei tohi. Peale esimest ristmiku märk ei kehti enam.
    2. Parema käe reegel. Sinisel on parem kinni, tema peab teed andma.
    3. Äkki seepärast, et punane peab trammi ära laskma? Dunno, ausalt :D.
    4. Peab trammi ära laskma ja siis tolle teele minema keeramiseks? Dunno, taas.
    5. Oleks märgi all olev nool teistpidi, ei tohiks kollane seal parkida. Näitab, et märgist ette poole ei tohi parkida.
    6. Parema käe reegel.
    7. Parema käe reegel.
    8. Parema käe reegel.
    9. Peateele tulijal on eesõigus?
    10. Parema käe reegel.

    Kui kõigega praegu puusse panin, siis ma ei tea. Aga minu kaitseks: ma sõidan trammiga linnas (Tallinnas) autoga korra kümne aasta jooksul :D.

  • Avatar
    Vasta A. 31. august 2018 at 13:20

    7. Tramm & valge auto lähevad esimesena, kuna nad sõidavad otse. Sina teed vasakpöörde siis, kui otsesõitjad on läbi lastud.

  • Avatar
    Vasta Heleri 31. august 2018 at 13:18

    Reastumisel samaaegselt on parema käe reegel, teed annab see autojuht, kellel on parem käsi nn kinni (teine auto paremal küljel).

  • Avatar
    Vasta Merily 31. august 2018 at 13:17

    2. Paremakäereegel; 3. Trammi peab alati enne ära laskma lisaks punasele tulele; 4. Trammiteelt trammi järel tuleb sooritada vasakpööre; 5. pole vahet, mis suunaline on. Parkida võib, kui pole keelavat märki või kollast riba vms ikkagi mõlemale poole; 6. kollasest autost alates on parema käe reegel, kuna temast paremal anna-teed, siis tema esimesena (punase jaoks paremal), siis punane (sinise jaoks paremal) jne. 7. trammil alati eesõigus, valge auto järgmine, sest ta sõidab otse ja sina teed vasakpööret siis, kui sul on vaba ruum selle jaoks (kui pole eraldi rida/foori jne). 8. Kollane teisena, sest kollane ja sinine on peateel, sinine esimesena, sest ta sõidab otse. Kollane peateelt väljapöördeks teine ja siis punane (kes pole peateel) läheb viimasena. 9. Trammile peab ALATI teed andma. 10. parema käe reegel

  • Avatar
    Vasta M 31. august 2018 at 13:13

    Kaheksandas läheb sinine auto esimesena, sest tal on parem “käsi vaba” , seetõttu sõidab ka kollane auto teisena, sest kui sinine on ära sõitnud siis on kollasel parem “käsi” vaba

  • Avatar
    Vasta A. 31. august 2018 at 13:13

    Päris segadusse ajavad pildid tõesti
    10. Tegu on võrdõigusliku ristmikuga, kus kehtib parema käe reegel. Kõigepealt läheb punane, sest tal parem käsi vaba, siis vabaneb tee rohelise jaoks ja viimasena läheb sinine.

  • Avatar
    Vasta Mina ise 31. august 2018 at 13:09

    Mul on 5 aastat load olnud ja tundub et ma pean oma load küll tagasi andma… irw 😀 Puhta vale kõik.. suht sarnaselt Sinu moodi vastasin….

    • Avatar
      Vasta Riina 31. august 2018 at 13:58

      Load 3 aastat ja samuti tundub, et lähen viin load tagasi sinna, kust sain need.

      • Avatar
        Vasta ... 31. august 2018 at 18:44

        Tegelikult see pole naljakas… väga paljud autojuhid ei tea sellest kohustusliku sõidusuuna märgist midagi või siis ignoreerivad teadlikult.. samuti ei saa mõni aru, kuidas fooriga ristmikel vasakpööret sooritada ja et vastassuunas sõitvatele autodele tuleb teed anda ka juhul, kui need keeravad paremale. Üks ühesuunalisel teel vastassuunas sõitev tsikk oli veel nii ülbe, et ei suvatsenud eestki kobida kui vastu tulin talle. Seisime siis tõtt seal natuke aega, kuni pidin ütlema minema, mis teega tegemist on…