LAPSED Lende Mari

lapsed ja hambad – väga oluline värk!

27. september 2018

Just täna hüppas mulle ette artikkel, et lastele mõeldud tasuta hambaravi jääb väga suures osas kasutamata, sest inimesed ei tunne huvi ja ei vii oma lapsi arstile, kuigi vajadust ehk oleks. Kuna meie siin ükspäev just hambaarstil käisime, siis mul kohe tekkis tahtmine sellest rääkida. Lapsed, hambad ja hambaarstid.

Ma võin eksida, aga minu meelest enamik minu tuttavaid ja sõpru ei salli hambaarsti, või lausa isegi kardavad. Lapsepõlvest on meeles, kuidas on haiget tehtud ja nõnda ei olegi hambaarstidega eriti positiivseid mälestusi, mida on väga raske oma peas ümber kujundada. Näiteks Gaili leidsin ma enda jaoks juba issand… 5 aastat tagasi? 4? Ma ei tea, Mari oli alles beebi igatahes ja mul on Gailiga ainult nii head kogemused, kuid IKKAGI enne tema juurde minekut mõtlen ma, et appi, ma ei taha, ma ei julge, ma kardan. Veel mõnda aega tagasi nutsin ma iga kord ta toolis nagu väike laps, kuigi ta ei ole iial mulle haiget teinud, ega põhjust kartmiseks andnud, lihtsalt nagu sisse kodeeritud, et hambaarst=valu.

Ega mul vist lapsena eriti head hambahügieeni harjumused sisse ka õpetatud ei olnud. Ma päris väiksena ei mäleta üldse midagi enivei, aga kooli ajal ema lihtsalt ütles, et mine pese hambad ära ja enamasti ma lihtsalt tegin oma hambaharja märjaks ja .. ei pesnud. Lihtsalt ei viitsinud või mina ei tea. Ja kuna mul ka geneetiliselt üsna kehvad hambad ja hambumus, siis pole ime, et ma pidevalt hambaarstil käima pidin ja mulle kogu aeg haiget tehti. Ega laps ise ju hambaarstile aega pane, ega sinna minna taha ka. Emale ütlesin ma alles siis, et peaks vist minema, kui valu juba päris suur oli. Ehk siis suur auk ja rohkem jamamist ja no surnud ring.

Kui ma ise lapse sain, siis vandusin endale, et juurutan talle sellise hambapesurutiini sisse, et paha hakkab. Et vähemalt temal nii nadisti ei läheks, kui mul. Aga Maril tuli esimene hammas alles 1a2k vanana ja kuidagi venis muudkui see “nüüd hakkame korralikult hambaid pesema” ja ega ta eriti ei lasknud ka, rääkimata sellest, et ta ise peseks. Siis tegi ta paar tõmmet ja viskas harja ära.

Kui ta lõpuks sõimes käima hakkas, siis vist hakkasimegi hoolikamalt hambaid pesema, sest kuidas sa saadad last mingi hommikuse hingeõhuga sinna aeda teistele näkku haisema 😀 Aga noh, ikka olenes palju Mari tujudest. Mõni päev lasi ilusasti, siis ei lasknud üldse. Vahepeal aitas elektriline hari, pakkus nagu huvi, siis ei tahtnud seda enam nähagi. Ühesõnaga – väga kaootiline.

Suvel juhtus ju see värk, et Maril tekkis mingi igemepõletik, mis talle lausa näkku lõi ja ta oli üleni paistes, see oli jubeeeee. Ma minu meelest panin blogisse pildi ka, nii kahju oli vaesekesest.

Vaene tibulind 🙁

Peale seda oleme me ta hambaid kullipilguga jälginud ja Lende hambaid ka ikka kindlamini küürinud. Nt enne oli nii, et kui laps ikka nutma hakkas ja keeldus, siis jätsin rahule, aga nüüd nutku pealegi, ongi hea, suu kenasti lahti ja saab rahus pesta, samal ajal kui teine röögib #aastaema.

Mul tuli vahepeal mõte, et ostaks ise Mari ja Lende rühma lastele hambaharjad ja -pastad, et las nad seal ka kõik koos lobistavad nt peale lõunaund, et kambavaim ja ikka tore juurutada lastele sisse, et peale ärkamist pesed hambaid või nii. Kahjuks selgus, et tervisekaitseamet ei lubaks hambaaharju lasteaias hoida, et liiga suur bakterite risk või mina ei tea. Ühesõnaga selle külje pealt absurd, sest korralik suuhügieen on ju NII oluline ja on alustalaks tervele lapse kehale. Seda võiks ju tervisekaitse teada, aga ometi on mingid väiksed seadused, mis suuremat pilti niiöelda siis takistavad ja nõnda jäi mu plaan katki.

Tore oli muidu see, et vanemad ise olid muidu täiega selle poolt, ma Lende rühma fbis kirjutasin sellest. Aga osad kirjutasid lausa õpetajale, et nemad küll sellega nõus ei ole ja väga halb idee, et lapsed lasteaias hambapesu harjutaksid ja harrastaksid. Gruppi nad muidugi midagi kirjutada ei julenud, aga no appii, kui imelik mu meelest. Et ei, mina ei ole selle poolt, nagu wtf…

Okei, ma saan aru, et loomulikult ongi suuhügieeni kujundamine vanema teha, aga arvestades, kui lapsekingades see Eestis üldse ka täiskasvanute seas on, siis raudselt leiduks ka lapsi, kelle jaoks see lasteaia hambapesu olekski ainus kord päevas, mil ta seda teeks. Kõlab imelikuna, aga ma olen kindel, et see nii kahjuks on. Jällegist arvestades seda hommikust artiklit, mida ma ei suuda leida praegu, aga noh, et laste suuhügieen on kehv, aga samas haigekassal jääb laste hambaravist raha üle, sest vanemad ise lapsi kontrolli ja ravile ei too.

Enne kui me Mariga viimane kord arstil käisime ja juba paanitsesime, et issand, äkki ta ei lase teha ja tuleb jälle põletik ja siis peab raudselt juba narkoosi all parandada laskma, siis googeldasime seda värki ja lastehaigla kodulehel oli siis põhjalik kirjeldus, kuidas seda tehakse. Lõpus oli aga selline lõik:

Kahjuks on viimastel aastatel tulnud üha enam ravida muidu tervete väikelaste ülihalvas seisukorras hambaid. Oma vanuse tõttu pole nad koostöövõimelised ja tavavastuvõtul ravi ei õnnestu. Ennetamaks hambaaukude teket, palume vanematel ja vanavanematel pöörata rohkem tähelepanu lapse igapäevasele suuhügieenile.

Ka hambaarst rääkis mulle, et nt Inglismaal, kus ta enne elas, pole üldse kombeks lapsi enne hambaarstile viia, kui juba hambad ongi NII hullus seisus, et tulebki narkoosi alla panna ja siis kõik korraga korda teha, sest olukord on suus väga halb ja põletikuline. Ka Eestis olla väga palju lapsi, kelle hambad on köndistunud ja pruunid, kuid vanemad kehitavad õlgu ja ütlevad, et ah, aga need on ju piimahambad ja need tulevad nagunii ära, et selle pärast pole viinud last hambaarstile. Jah, see võib tunduda uskumatu ja täiesti “teine Eesti”, aga selliseid vanemaid kahjuks on, kes siiralt nii usuvadki.

Minu väiksed nipid koduseks hambahügieeni parendamiseks on järgmised:

  • Esiteks ma räägin iga õhtu muinasjuttu kiisutüdrukust ja need on siis alati seotud meie päriseluga. Näiteks kuidas õega ilusasti käituda, asju jagada, viisakalt avalikes kohtades olla ja lisaks ka hambapesust ja hambaarstist. Et hamba sisse tuleb uss elama, kui palju kommi süüa ja siis kui hamba vahelt komm otsa saab, siis hakkab ta hammast sööma ja see teeb haiget. Siis tulebki hambaarstitädi appi, kes ussi ruttu välja võtab ja augu kinni paneb. Selline seletus on Marile sobinud, sest peale suvist fiaskot lubas ta pikalt, et tema enam hambaarstile IIAL ei lähe.
  • Võtan last kaasa hambaarstile, aga talle ei tehta midagi, saab ainult vaadata, kuidas nt emme/issi hambaid parandatakse/puhastatakse. Sellest oli ka peale suve jama abi. Mari sai vaadata, et näed, emmel enne hammas tegi ai-ai, aga tädi tegi hamba ilusasti korda ja ei olnud üldse jube ja emme ka ei kartnud. Gaili pani talle ka kindad kätte ja maski ette ja lubas väikse peegliga vaadata ja üldse Maril oli max tore. Ma usun, et iga normaalne hambaarst lubab lapse kaasa võtta, et temasse juurutada seda, et hambaarstid on toredad, mitte pahalased, kes haiget teevad.
  • Iga mõne aja tagant lasen Maril endale uue hambaharja välja valida. Mul on neid sahtlisse ette ostetud. Kõik need tavapoe printsessi-harjad on suht jurad, ei ole pehmed ja teevad hõõrudes igemele liiga. Eriti kohutavad on need 10€ elektrihambaharjad, palun ärge ostke neid lapsele ja siis imestage, miks ta ei taha pesta. Need teevad tõesti valu ja on ebapraktilised. Minule meeldivad väga lastele mõeldud Humblebrushid või siis Looduspoest sellised hästi laia peaga harjad. Üldse soovitangi harju piiluda looduspoodidest. See 1€ hinnavahet võib väga kvaliteeti mõjutada. Igatahes saab Mari valida, et kas tahab lillat või roosat või punast või what ever mul seal sahtlis parasjagu on. Seda muidugi mitte iga pesu, vaid kord paari kuu tagant ?

    Vasakul siis see HEA ja pehmete harjastega hambaahari Philipsilt, lilla on see looduspoe oma, mille nime ma ei mäleta, kollane on Humblebrush ja viimane on jälle üks kehvik tavaliselt toidupoest, mille ostsime viimane kord Tartus, sest Lende hari ununes maha.

  • Lase valida lapsel ka hambapasta. Võid osta koju kaht erinevat, meil on lihtsalt rohkem kogunenud. Lastele meeldib valikutes kaasa rääkida ja nii on neil päris uhke öelda, et kas täna tahan pesta maasikamaitselisega või hoopis jänkupildiga või noh, saate aru küll.
  • Pese hambaid lapsega koos. Jajah, meil on küll tihti nii, et peseme laste hambaid eraldi, sest noh NEIL on ju uneaeg ja millal meie siis ebatervislikku jama sööma peaksime, kui mitte salaja siis, kui lapsed voodis on, eks ? Aga tegelikult meeldib lastele imiteerida ja Lende on küll pesus palju tublim, kui koos peseme ja siis tema saab minu hambaid pesta ja siis mina tema omi veel “üle teha”. Muidugi tema puhul on oht, et vahepeal suskab selle harja mulle kurku. Oh well, vanemaks olemise rõõm.
  • Ise pole proovinud, aga sõbrannal töötas hästi kleepsusüsteem. Iga kord kui hambad ilusasti pestud, siis said lapsed ühe kleepsu seinale enda nime alla ja teatud arvu kleepsudega said nad poest endale mingi mänguasja vms.

Vot, selline lugu siis. Kuna ma pean laste hambaharjavarusid nagunii täiendama minema, siis mõtlesin, et teen postituse jätkuks ka väikse loosi koostöös iseendaga. St räägi kommentaaris enda lapsest ja teie pere hambaharjumustest ja ma kingin ühele komplekti kraami, mis hambapesu toredamaks teeb 🙂 Kindlasti maini ära ka lapse vanus ja sugu, eks.

PS! Ja kindlasti viige oma lapsed hambaarstile kontrolli, isegi kui midagi valesti ei paista olevat – see on ju tasuta ja võib juhtuda, et saate just mingi eriti väikse asja peale sattuda, mida lihtne paranda, kuid hiljem oleks suurt valu teinud (loe Mari suvine õuduspaistetus).

 

Loe ka neid postitusi!

50 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Vel 2. oktoober 2018 at 11:01

    See postitus läks kuidagi hinge. Sa hoolid ja aitad ja, oeh, oled imeline inimene, ning on südantsoojendav näha, et kasutad enda platvormi teavitustöö tegemiseks. Usun, et nii mõnigi hambaarstihirm ja halb suuhügieen võib ära jääda tänu sinu selle ühe postituse tegemisele ja selle tulemusena vanematepoolse initsiatiivi võtmisele. Aitäh!

  • Avatar
    Vasta Ellu 30. september 2018 at 15:46

    Mina tüdruk 1a3kuud ja olen ikka üritanud alates esimese hamba ilmumisest hambapesu juurutada. Aga üks neiu töötab sellele kõvasti vastu. Mõni päev lobistab ta hambaharjaga ise suus ringi ja lõpuks siis samamoodi toimub sunniviisiline ülepuhastus. Ootan juba väga seda päeva, kui veidike minuga koostööd teha soovitakse 😀 kuigi see vist on veel väga kaugel

  • Avatar
    Vasta Merit Eier 30. september 2018 at 02:15

    Minul 2a Mari-Ann mõni päev lubab heaga endal hambaid pesta ja teeb ilusasti suure “aaa”. Mõni teine päev aga pean teda mööda maja taga ajama ja jõuga hambad ära pesema. Ta ise proovib ka pesta, aga enamasti ta lutsutab seda harja nii kaua, kuni pasta pealt otsa saab ?

  • Avatar
    Vasta Kristi 29. september 2018 at 08:04

    Minu peaaegu kahene tütar peseb hambaid (ehk lutsutab hambaharja ja liigutab seda veidi suus) hea meelega, aga teistel ei taha lasta seda teha. Siis püüamegi nii teha, et las hommikuti peseb ise ja õhtul teeme koos issiga kambaka, ehk kumbki meist püüab lapse tähelepanu mujale juhtida ja teine siis peseb hambaid. Mõtlesin isegi hambapesu laulu välja, aga see kukkus veidi kole välja, nii et see vist pigem viib viimasegi tuju ära 😛 Seda koos hammaste pesemist olen paar korda proovinud, aga kuna meie hambaharjad on allkorrusel ja lapse oma üleval, siis enamasti läheb meelest enda hambahari üles kaasa võtta ja seda pole me eriti tihti saanud praktiseerida. Umbes 100x olen mõelnud, et peaks sinna eraldi komplekti ostma, et ei oleks enam vabandusi….aga no olen jälle unustanud.
    Võita tahaks küll, sest just mõtlesin lapsele uue hambaharja soetada.

  • Avatar
    Vasta Kris 28. september 2018 at 22:19

    Väga aktuaalne teema. Neiu meil 1,6 a ja terve suu hambaid täis. Hamba puhastust hakkasin aktiivselt juurutama umbes 4-5 kuud tagasi. Alguses nagu andis puhastada, aga nüüd..issand..tema jaoks pole vist midagi hullemat, kui hambapesu. Hambaharju on tal 3 tk ja protseduur näeb tavaliselt välja nii, et mina puhastan hambaid koos temaga ja siis ta närib oma hambaharja või tõmbab paar korda üle alumiste hammaste :D. Siis hakkan mina vaikselt rääkima, et anna emme aitab sind jne. Aga kõik lõppeb sellega, et inimene hakkab röökima, siis võttab issi sülle ja mina nagu #aastaema pean jällegi vastu lapse tahtmist tema vaeseid hambaid nühkima. Ja nii iga õhtu. Hommikul pean ma läbi tegema sama protsesuuri aga ilma issita siis. Tüütu, aga midagi pole teha. Loodan, et kunagi ikka lepib.

  • Avatar
    Vasta Sandra 28. september 2018 at 21:46

    Minu laps on kohe 7 kuune ja tal on neljas hammas tulemas. Siiamaani oleme iga õhtu korra alates esimesest hambast silikoonist harjakesega harjanud aga kuna nüüd juba hambaid rohkem ja samuti sööb lisatoitu siis varsti läheks juba asjalikumaid vahendeid tarvis küll suu hooldamiseks 🙂

  • Avatar
    Vasta Sirly 28. september 2018 at 21:17

    See Humblebrush on nii kõvade harjastega, et ma viskasin selle loetud sekundite pärast ära. Nii kallis kurjam ka. Meil enamasti exstra soft ning mikropeente (kuidas iganes neid nimetatakse) harjastega harjad. Laste heade (!) hambaharjade valik on mu meelest väike.
    Meil 2x päevas hammaste pesu nagu aamen kirikus. On päevi, kus nad ei tee absull koostööd (10a, 4a ja 1,5a), aga pestud nad saavad. Hambaarsti juures käime ka.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 28. september 2018 at 21:29

      See laste oma küll kõvade harjastega pole 🙂

  • Avatar
    Vasta Mutt 28. september 2018 at 18:58

    Tere Mariann? Ma olen pikalt mõelnud,et peaks sulle kirjutama ja küsima mis nipiga te laste hambad puhtaks saate. Aga vat lopsu jõudsid ette. Mina hakkasin 2a 2 k poja hambaid kohe pesema, kui esimene hammas lõikus. Lasi seda ilusti teha kuni tuli ise periood. Siis ta ei lasknud kellelgi oma hambaid pesta, näris hambaharja ja pesi ise mitu korda päevas. Seda lasin tal teha niikaua kuni avastasin, et esihammaste taha on tekkinud kaaries, alates sellest hetkest hakkasin jälle ta hambaid nühkima. Kahjuks siis, kui meie kinni hoides hambaid peseme on enamasti selline kisa lahti nagu siga oleks aia vahel või käiks suuremat sorti peks. Õnneks jääb nutt kohe järgi, kui hari suust välja võetakse. Meie peseme elektrilise hambaharjaga millel on extra soft otsik ja ta ise nühib oma hambaid 3 erineva hambaharjaga. Hambapastat tahaks ta ka alati ise panna aga siis rändaks pool tuubist suhu. Hambaarti juurde pole veel läinud, mul tuttav hambaarst ja ütles et ootaksime veel väheke. Aga kindlasti see aasta lähme, sest peaks poja neli katki kukutud esihammast ka arstitoolis ette näitama. Igatahes pikk jutt aga aitäh sulle, et sellest teemast kirjutasid.?

  • Avatar
    Vasta Sanna 28. september 2018 at 18:23

    Esimese lapse piimahambad läksid täiesti hulluks, noor ja rumal olin. Internet polnud siis ka igapäevaselt kõigile kättesaadav. Kurb meenutada ja häbi ka.
    Nüüd noore neiuna hoolitseb korralikult ning juurutan usinasti seda, et käib 6 kuu tagant kontrollis (arsti soovil). Väiksema lapsega(poiss) aga jälgin ja pesen. Ta alles kolmene, aga väga tubli pesija. Plaanisin sünnipäevaks elektrilist harja osta, aga sinna see plaan jälle jäi….

  • Avatar
    Vasta Helen 28. september 2018 at 10:42

    Endal lapsi pole ja loosis ei osale, küll aga tahtsin Sind kiita ja tänada, et nii olulisele teemale nagu laste suuhügieen tähelepanu tõmbad! Väga eeskujulik!

  • Avatar
    Vasta Lyna 28. september 2018 at 10:22

    Tere. Suurte lastega ei juurutanud hambapesu olin noor ja loll. Õnneks neil hambad korras. Kahe nooremaga kes 8a ja 12a vana olen täielik füürer sellekohapealt. Nooremaga ei ole probleemi kuna ta unistab särav valget naeratusest. Tibi noh? Aga poisiga kes 12 sõdime pidevalt.

    Loosis seekord ei osale.

  • Avatar
    Vasta llll 28. september 2018 at 09:36

    ei saa lugeda su blogi enam, leht on reklaame täis ja tekst on poolik kuna ei anna seda hansaposti reklaami kinni ka panna 🙁

  • Avatar
    Vasta Siram 28. september 2018 at 08:34

    Just käisin oma 4 aastasega teist korda hambaarstil kontrollis.. Hambaid hakkasime ka pesema esimese hamba tulekuga, iga hommik ja õhtu, at algusest peale harjuks.. väiksemana ka pigem näris kui pesi, aga alguses lasin endal tal ikkagi teha ja siis tegin ise üle..Praegu aga hommikuti üldiselt peseb ise ja õhtul pesen mina.. Hambaharjad siiani tavapoe omad, kuid nt jack&jilli oma on nt ilumessil silma jäänud.. äkki peaks ikka ära proovima 🙂 iseasi, kui laps harjunud iga kord värviliste piltidega hambaharjaga, siis kas talle selline “tavaline” sobib..
    Mind ja meest ka kahjuks õnnistatud väga halbade hammastega, seega üritan ka ekstra tähelepanu lapse hammastele pöörata… Seekord arstil käies ühel hambal tume täpike oli, aga ei pidanud veel auk olema..lähme poole aasta pärast uuesti kontrollima..
    Ei saa aru neist, kes arvavad, et piimahambad, et vahet pole.. Kui piimahammaste eest hoolitseda, siis see paneb aluse jäävhammaste seisukorrale..sellest eriti vist aru ei saada..
    Ise käisin just hambaarstil..mitu auku oli tekkinud poole aastase taguse ajaga..õudnee…miks mina need eriti halvad hambad sain :`(

    • Avatar
      Vasta Siram 28. september 2018 at 10:10

      Unustasin lapse soo mainida, 4 a tüdruk 😉

  • Avatar
    Vasta Kristi R 28. september 2018 at 08:31

    Hei Mallukas! Kui tahad laste teadlikkust tõsta, siis otsi üles netileht suukool.ee, mis on suunatud just lastele. Neil hetkel käimas lahe kampaania lasteaedadele, millest rühmad saavad osa võtta ja see algab juba oktoobrist. Õpetajad peavad seal rühma registreerima. Samuti on selle lehe kaudu võimalik tellida rühma lektor tasuta loengut lastele pidama. Sealt leidub palju ka igasugust informatsiooni, mida saab rääkida ka kodus lastele. Ma ise kuulsin ka sellest lehest tänu lasteaiale, kuna mu vanema lapse rühm võtab sellest osa

  • Avatar
    Vasta Jaanika 28. september 2018 at 03:18

    Meil on 2.5aastane väike nukitsamees, kelle hambaid peseme iga päev 2 korda päevas, mis sest et talle enamasti ei meeldi (räägin ka juurde alati, et kui ei pese, siis tulevad hambaaugud ja hambad hakkavad valutama). Samamoodi lükkan pikali ja siis karjub, aga suu on vähemasti lahti :D. Meil ka neid pisikesi hambaharju kogunenud üksjagu, kutt vahest valib ise, millisega pesta tahab. Mõnikord peseb algul ise ja äge on jälgida, kuidas ajaga hammaste pesu järjest paremaks läheb, kui ta ise üritab seda teha (ise peseme muidugi veel üle).
    Kohutav ikka mõelda, et tänapäeval on Eestiski kohti, kus lapsed peavad jagama hambaharja õdede või vendade või suisa vanematega. Üks laps rääkis kunagi, et peseb üks kord nädalas saunas pesemas käies ema hambaharjaga hambaid!!!!!!!

  • Avatar
    Vasta jaanika 27. september 2018 at 22:53

    Tänu sellele blogile soetasin meie perele Philipsi elektrilised hambaharjad, parim ost ever 🙂 6-aastasel peseme õhtuti siiski ise hambaid, sest on näha, et isegi selle elektrilisega pestes ei pese ta korralikult. Nii et hommikul laseme tal ise pesta ja õhtul peseme ise. 9-aastane saab ise oma hambapesuga hakkama ja käime poistega mitu korda aastas ka hambaarsti juures kontrollis. Auke pole siiani olnud – juhheeii 🙂 Kõige väiksem, peaaegu kahene, harjub hambapesuga, aga väga korralikult veel pesta ei lase…

  • Avatar
    Vasta Tudeng 27. september 2018 at 22:40

    Hambaravitudengina tahtsin ka öelda, et kindlasti võiks kasutada fluoriidi sisaldavat hambapastat. Lisaks on olemas selline lehekülg: https://www.suukool.ee/et/ , kust saab siis kasulikku infot suuhügieeni jms kohta.

  • Avatar
    Vasta Triin 27. september 2018 at 21:14

    Meie nipp on laulmine. Laulame koos mingit tuttavat viisijuppi vokaalidel ja samal ajal saan lapse hambad ilusti üle pesta. Kuidagi on läinud nii, et hambapesu on kõige lõbusam osa hommikusest/õhtusest rutiinist. ? Laps kolmene.

  • Avatar
    Vasta Krissu 27. september 2018 at 21:10

    Oi, me just täna käisime ja 7.aastasel lapsel oli esimene auk. Tegelikult olen uhke tema ja enda üle, sest minul oli lapsena küll palju kohutavam olukord. Nüüd- seetõttu pean ise mõnda esihamba parandust käima iga poole aasta tagant vuntsimas-mis teha, et lapsena jäid teadmised puudu, aga nüüd tahan suure suu ja häälega naerda ?

  • Avatar
    Vasta E 27. september 2018 at 20:47

    Oeh mina kartsin hambaarsti nagu tuld. Saan esmaspäeval 24 :/ aga noh kuna nüüd hakkas üks hammas hullult valu tegema, siis mõtlesin et ah proovin mõnda teist hambaarsti, sest see eelmine tegi igakord haiget. Ja praegu oli hea aeg minna ka. Rasedal see hüvitis ju suurem. Ja vot saingi endale uue hambaarsti ? kui esimene kord kartsin niimoodi et oleks võinud vabalt lihtsalt uksest välja jalutada ja hammast edasi valutada, siis edaspidised käigud läksin täitsa rõõmsa meelega kohale. Nüüd hea olla, enam hammas ei valuta (oli ka mingi põletik all). Iga õhtune ja hommikune hambapesu on suht kohustuslik mu jaoks! Ja päeval peale söömist närin tihti nätsu. Lapsele hakkan ka tulevikus hambapesu harjumust õpetama!

  • Avatar
    Vasta Merli 27. september 2018 at 20:26

    Mul on 2 last, vanem 5 a poiss ja noorem 1.5 a tüdruk. Mõlematel esimesest hambast alates pesnud. Nooremal jäi alguses mõni kord vahele, aga nüüd pesen mõlemil ise hommikuti ja õhtuti hambaid. Vanemal on harjumus tekkinud ja sellepärast ongi oluline, et ka nooremal oleks see igapäevaelu osa, mida alati teha. Vanem poiss keeldub magama minemast, kui hambad pesemata (kodus, vanavanemate juurest tulles, ütleb, et ei pesnud, kui küsin). Olen talle öelnud ka, et kui ma hommikuti unustan, siis ta tuletaks meelde pesta (siiamaani pole tuletanud, aga unustan harva). Alles nädal tagasi käis vanem laps ka hambaarstil, ma ei mäleta, mitmes kord see tal oli, peaks rohkem jälgima, et 2x aastas ikka käiks. Ma olen alati jälginud, ei räägiks arstidest halvasti, ei kasuta fraasi “ära karda”, et laps ei hakkaks arvama, et ongi midagi hirmsat. Ei hirmuta last arstidega ja kui keegi teine seda teeb, siis seletan lapsele õigesti. Mõnikord räägime ka niisama arstidest, et teema oleks talle tuttav, kui vaja minna. Igatahes, pika jutu lõpetuseks, laps on käinud vaid hambaarsti juures kontrollis, ravi pole vajanud ja hirmu ka ei ole. Olen ise uhke, et mul ja mu lastel on hambad korras, sest Eestis on puudulik suuhügieen ja selle tagajärjed probleemiks.

  • Avatar
    Vasta Mari 27. september 2018 at 19:27

    Oma tütrega hakkasin varakult hambaarstil käima – raamatutarkus. Esimese külastuse tegin lapse 1,5 – 2 eluaasta vahemikus. Istus mu süles, pidin küll natuke lõuale vajutama, et ta suu avaks, aga hambad said üle vaadatud ja laps toreda mänguasja ka. Arsti soovitusel teeme aastas ikka ühe kontrollvisiidi. Laps saab kohe neljaseks ning kevadel käis viimati. Hambaid oleme pesnud samamoodi raamatutarkusest – nii kui esimene kiks pea välja pistis. Üldjuhul mänguliselt, et peseme teineteisel aga oli ka aegu, kui laps lihtsalt karjus ja mina susisin tema suus edasi 😀 Nüüd peseb tütar ise mõnda aega ja siis laseb mul üle teha.
    Ise käisin teisipäeval hambaarstil. Raseduse lõpp on paistmas ja tundus õige aeg olevat. Korra aastas käin ka ikka läbi sealt.
    Ma üpris kehv hambaharjaja aga vajadus lapsele eeskujuks olla on nii tugev ja tasub ennast ära 🙂
    Mehel on geenipagasiga superhead hambad tulnud. Pole mina veel 7 aasta jooksul kuulnud, et tal kuskil valutaks või auk oleks leitud kontrollis.

  • Avatar
    Vasta Hea nõu 27. september 2018 at 18:40

    Pere ja lapsi pole, aga tahtsin ikkagi sõna sekka öelda, kuna olen selle teemaga seotud.
    1)Hambapesu rutiiniga võiks alustada juba siis, kui hambaid veel polegi. Seda siis nt lihtsalt leige pehme lapiga õrnalt igemeid puhastades.
    2)Hambaarsti hirmu annavad lapsele edasi enamasti vanemad ise läbi enda käitumise ja hoiaku, et “seal kabinetis on hirmus”. Laps ei oskagi enne midagi karta, aga kui kodus räägitakse, et see on tapatalgu, siis pole imestada, et väike inimene kardab ja võtab selle kõik omaks.
    3)Lapsel ise hambapastat valida lasta pole just eriti mõistlik tegu. Kui siis ehk sellisel võimalusel, et lapsevanem valib ise nt 3-4 tk ja laps saab nende vahel valida, sest on tähtis, et hambapasta sisaldaks fluori, ka lastel. Ja selle kogus on laste hambapastades loomulikult väiksem kui täiskasvanutele mõeldus pastas.
    4)Mis puutub tervisekaitse keeldu hoida hambaharju lasteaias, siis see on täiesti mõistlik keeld. Lapsed ju ikka topivad asju suhu ja kindlasti poleks see harukordne kui sõbra hambahari suhu satub. Nii levib näiteks kaaries, mis on nakkushaigus. Lisaks levib ka sülje kaudu erinevaid haigusetekitajaid ja kui nt ühel lapsel on suus haavand/seen vms, siis võid kindel olla, et mänguhoos seal hambaharjad sassi lähevad ja leidub oht nakatuda.
    5)Hea oleks kindel rutiin- alustada alati nt tagumistest hammastest, sest hambapesu alustades on inimene enamasti natuke hoolikam kui lõpetades ja nii saab ennetada aukude teket tagumistes hammastes läbi korraliku harjamise.
    6)Ja siis muidugi veel ka see, et kontrollida lapse hambapesu kuni vähemalt tema 12-eluaastani. Tihti on ka aukude tekke põhjuseks see, et lapsed pesevad küll 2x päevas hambaid, iseseisvalt, kuid kahjuks mitte alati kõige hoolikamalt.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 27. september 2018 at 19:28

      Olen iga punktiga nõus. Kolmandat täpsustaks, et loomulikult ostad sa mitu LASTE hambapastat ja siis lased valida, mitte ei anna valikut laste hambapasta, suurte pasta ja PVA liimi vahel 😀

    • Avatar
      Vasta E 28. september 2018 at 16:19

      Saksamaal lasteaias on küll lastel hambaharjad ja pestakse koos kas pärast hommikusööki või lõunasööki hambaid. Igal lapsel oma hari ja nimeline tops, mis on kõrgemale tõstetud, et lapsed neid ise kätte ei saaks. Kasvataja on juures ja pesemas käiakse väikeste gruppidega (4-5 last olenevalt vanusest). Eks ikka kukub hambahari vahel kraanikaussi või võtab mõni laps teise lapse hambaharja, aga kindlasti on igapäevaelus miljoneid olukordi, kus lapsed oma kaariest või pisikuid jagavad (musitamine, aevastamine, teise lapse kahvliga söömine, valest klaasist joomine..)

      Lasteaedades käib korra aastas ka suuhügieenist rääkimas spetsialist, kes lastega teadlikkust tõstvaid mänge mängib, hommikusöögi ajal toitumisest räägib, käpiknuku abiga lastega koos hambaid peseb, kõigile uue hambaharja kingib jne. Terve rühmaga käiakse ka hambaarsti kabinetis ekskursioonil, kus kõik saavad toolis istuda ja küsimusi küsida.

  • Avatar
    Vasta Merily N 27. september 2018 at 18:15

    Ma ei mäletagi enam millal täpselt ma oma poja hambaid pesema hakkasin, vast ta 1,5 aastaseks saamisel. Ikka floriidivaba hambapastaga. Kuid kuna ma kahjuks ei olnud väga tubli lapsevanem, kes peseks tal hambaid iga päev kaks korda päevas või siis ei pesnud ta hambaid kolmandat korda peale piima andmist, vaid lihtsalt andsin vett peale juua … siis kõik see + viimasel ajal suhkruhullus on mu hetke 3,5 aastasele pojale ühe imepisikese augu hambasse teinud. Nüüd pesen tal ja lasen tal ise ka pesta hambaid igal hommikul ja õhtul. Alati see kerge pole, eriti kui ta on otsustanud et sel korral tema hambaid EI lase pesta ega pese ka ise. Lapsevanema rõõmud :/

  • Avatar
    Vasta Helena 27. september 2018 at 18:06

    Minu pojal tulid esimesed hambad 4 kuuselt ning siis hakkasime ta hambaid pesema. Hetkel poeg aastane ning talle meeldib ISE oma hambaid pesta ehk siis hambaharjaga mängida. Pesen oma hambaid temaga samal ajal ning hiljem harjan tema omad ka üle. Kui ta ei luba siis lasen ka natuke nutta, saabki paremini hammastele ligi.

  • Avatar
    Vasta M 27. september 2018 at 17:29

    Meie preili on kohe aasta ja kolmekuune. Hambapesuga alustasime, kui esimesed hambad tulid. Nüüd viimasel ajal ei lase ta üldse oma hambaid pesta. Ainuke viis on, kui annan hambaharja tema kätte ja ta siis närib seda.

  • Avatar
    Vasta Triinu 27. september 2018 at 17:27

    Meil tütar, 1.a 8 kuud. Ülemistele esihammastele on kahjuks kaaries tulnud. Oktoobris ongi esimee hambaarsti juurde minek. Hambapesu ka raske. Saame ainult sõrme hambaharjaga pesta. Ostsime sama philipsi elektrilise ka aga seda kardab täiega.

  • Avatar
    Vasta Üksikema 27. september 2018 at 17:19

    Tere! Olen kahe lapsega üksikema.Üks laps on hetkel veel 11.Peseb hambaid enam vähem korralikult kuid kullipilk peab ikka peal olema sest vahepeal kas ununeb või tahetakse teadlikult nihverdada.Aastas korra või kaks käime kindlasti kontrollis.Mina omal ajal ei saanud oma hambaid korda ehk siis oman etteulatuvaid hambaid, mis mu enesehinnangu väga madalaks teeb.Ei taha, et mu lapsel oleks hammasteha miskit.Ühel päeval sain paraja šoki ortodonti poolt.Selleks, et lapsele saaks breketid panna ja hambad korda teha, peab mul tagataskus olema ligemale 2000€.See tegi ikka päris kurvaks ja ei teagi kuidas edasi.Vähe sellest, et ma ise ei ole hambaarstile saanud üle 10a , nüüd ei saa laps ka oma hambaid korda.Väga raske.Teine laps on natuke üle kahe aasta vana neiu.Hambaid tahab koguaeg pesta 😀 hambaarsti juures pole veel käinud kuid on kaasas olnud vennaga.Vot sellised on minu lood hambaarstiga.

  • Avatar
    Vasta Anu K 27. september 2018 at 17:17

    2,5- aastane neiu on suhteliselt tubli pesija. Vahel laseb aidata, aga alati mitte. Sügisest alustas ka lasteaias käimist, kua pestakse enne lõunaunne minekut hambaid. Ja igatahes meil on see hambapesule palju kaasa aidanud. Harjab oma hambaid hoolikamalt.
    Aastane piiga närib oma hanbaharja ja püüan võimalikult palju teda ka aidata. Siiski kipub ta siplema. Õnneks hakkab vaikselt suuremat õde jälgima ja tänu sellele näen juba üksikuid harjamise liigutusi.
    Hambaid pesen lastega koos. Ja kui suurem tüdruk küsib hambaid pesta, lasen tal seda alati teha. Pigem rohkem kui vähem.
    Hambaarstile pole kumbagagi veel jõudnud, aga plaanin enne 3ndat sünnipäeva ära käia.

  • Avatar
    Vasta M. 27. september 2018 at 16:54

    Meil toimib tüdrukuga (peaaegu 7a) väga ilusasti algusest peale. Talle meeldib pesta ja teebki seda juba viimased 3 aastat iseseisvalt. Vahel vaatan üle, et kas tagumised hambad ikka ilusti puhtaks saanud. Mitte ühtegi auku siiani ja hambaarst väga kiidab teda alati. Kontrollis käime ikka kord aastas, mis sest et kuskilt ei valuta. Just seetõttu käimegi, et ei tekiks seda va hambaarsti kartust. Ise kartsin ka aastaid 🙂
    Poisiga (1a 4k) aga nii hästi ei lähe. Juba hambaharja nähes sööstab minema 🙂 Asja sain paremaks nii, et hakkasime koos õega pesema, st et mõlemad korraga kraanikausi juures ja pesevadki. Noh, poisul pesen ikka mina, aga nii toimib!

  • Avatar
    Vasta Liis 27. september 2018 at 16:49

    Meil 1aasta 4 kuune poiss”peseb” ise hea meelega hambaid, mis muidugi rohkem meenutab hambaharja lutsutamist. Vähemalt 1 kord päevas püüame ise ka korralikumalt tema 7 hammast üle käia. Sel ajal siis tema susib minu harjaga minul suus, nagu sinagi kirjeldasid. Nutta oskab ta kahjuks ka suu kinni, niiet kui tema ei taha, siis palju sellest välja ei tule. Aga loodetavasti harjumust aitab ikkagi kujundada

  • Avatar
    Vasta Katrin 27. september 2018 at 16:48

    Mul on laps õnneks algusest peale hammastepesu nautinud. Teeme ka nii, et tema peseb mul, mina tal ja siis lõpus käin ise harjaga tal need veelkord üle. Pesemisvahendeid üritan ikka kvaliteetseid osta, sest see pole väga asi, mille pealt koonerdada. 1,8-aastane poiss on. 🙂

  • Avatar
    Vasta Jkk 27. september 2018 at 16:47

    Meie peseme 2x päevas. Laps juba 13(poiss) ja tema saab õnneks ise ka aru hambapesu vajadusest. Osalen loosis.

  • Avatar
    Vasta Ele 27. september 2018 at 16:37

    Meil poeg 1,3a , hambaid peseme kõik koos.
    Algselt oli näpuhari, siis tavaline laste oma ning hetkel sobib vaid täiskasvanute hari(ekstra soft) , kuna matkib meid ning siis ei meeldi talle oma väike hari 😀 Käis koguaeg vannitoas harju taga nutmas, seega pidime kappi ära peitma, muidu röögib koguaeg vannitoas 😀
    Uuest komplektist oleme samuti huvitatud ning peagi ka kontrolli minek hambaarsti juurde 🙂

  • Avatar
    Vasta Triin 27. september 2018 at 16:33

    Laps on käinud juba 2x narkoosi all hambaravi saamas.Peale teist korda oleme rohkem rõhku pööranud pesule ja laseb ilusti vanemal üle pesta. Teab väga hästi, et kui ei pese siis tuleb auk ja on jälle valus. Kasutame tavalisi poe toodeid. Kui oleme linnas käinud siis pole selle peale tulnud, et läheks vaataks uued vahendid õko poest.
    Laps on poiss ja novembri alguses saab 5aastaseks.

  • Avatar
    Vasta Heli 27. september 2018 at 16:31

    Häbi – häbi mulle, et pole varem arsti aega pand aga nüüd see tulemas. Kodus kaks tüdrukut pesevad õnneks heameelega hambaid. ( kui saab seda pesemiseks nimetada :D) aga õnneks lasevad mind korra oma suhu hambaid harjama. Laste vanused 4 ja 2.

  • Avatar
    Vasta Siret 27. september 2018 at 16:28

    Romet, aasta ja seitse kuud. Suus kohe 16 hammast, ei taha/lase pesta. Õhtuti ikka nühib tal vägisi neid, hommikuti vahest loobun…

  • Avatar
    Vasta Miiu 27. september 2018 at 16:28

    “Kui röögib, ongi suu lahti ja hea hambaid pesta” on NII relatable. 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 27. september 2018 at 16:36

      #sorrynotsorry 😀

  • Avatar
    Vasta K. 27. september 2018 at 16:28

    Käin poistega vähemalt korra aastas hambaarsti juures.
    Vanema lapsega on vahepeal olnud vaja ka parandada, aga ta laseb ilusti seda teha, pole mingit probleemi.
    Järgmisel aastal peab ortorondi juurde ka uuesti minema, sest tal alumised hambad natukene puseriti ja no, tahan, et mu lapsel on terved ja ilusad hambad.

    Hambapesu on kindlalt hommikul ja õhtul, mitte kumbki lastest ei pääse sellest, nutku palju tahavad ? ok, õnneks nad ei nuta vaid suurem vaidleb ja väiksem ei oska miskit öelda veel ?

    Poisid on igatahes 8 ja 1 aastased :).

  • Avatar
    Vasta Janely 27. september 2018 at 16:24

    Mul laps 1 a 4 k ja hambaid suus 11-12. Esimeste hammastega polnud pesu probleem, aga nüüd kui suurem siis näitab iseloomu. Annan alati talle võimaluse hambaharja enda käes hoida seni, kuni ise hambaid pesen. Peale seda proovin ikka tema hambaid ka pesta, aga talle üldse ei meeldi see enam. Üldjuhul vehib eest ära ja pigistab suu kinni. Aga noh paar korda nädalas ma ikka hoian teda kinni ja kisaga pesen korralikult kõik hambad ära. Igapäevaselt siis pigem niisama kergelt nii palju kui laseb, ei taha üdini negtiivset tegevust sellest teha. Ostsin ka selle Philipsi laste hambaharja, et ehk pakub rohkem huvi, aga no mitte oluliset. Aga eks tuleb järjekindel olla, kuna mul endal ja mehel kah suht kehvad hambad, siis ei taha lastele sama saatust.

  • Avatar
    Vasta Gerly 27. september 2018 at 16:22

    Suurema poisiga pole probleemi,temale täitsa meeldib ja hambaarsti juures käib ka heameelega! (Peale käiku saab ju endale mänguasja ka valida?)Aga väiksem poiss, mul raske puudega,käib Porkuni Koolis lasteaia arendus rühmas ja Talle on väga raske selgeks teha ja meelitada hambaid pesema,tal oleneb täitsa tujust, kord tahab, kord mitte!

  • Avatar
    Vasta sööbikjapisik 27. september 2018 at 16:21

    Hambakaaries (hambaaugu põhjustaja) on nakkav, seega on arusaadav, miks vanemad ei ole huvitatud lasteaias hambapesust. Lastel ju ikka lähevad hambaharjad omavahel sassi või on lihtsalt lõbus korraks hambaharjad omavahel ära vahetada jne jne ja nii see kaaries levib.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 27. september 2018 at 16:26

      noh, seda kõike annaks ju siiski orgunnida. et ma ei mõtlegi, et kõik 13 last korraga peseks, keda nn hallata ei jõua, vaid nt paarikaupa, õpetaja pilgu all 🙂

  • Avatar
    Vasta Nele 27. september 2018 at 16:19

    Hetkel laps küll kahe kuune,tüdruk aga kindlasti iga aasta hakkan temaga hambaarsti juures käima ja võtan kaasa ka kui ise lähen. Endal pole ka just hambad heas seisukorras ja see sellepärast et pole hambaid korralikult hooldanud,ja üldse lagunevad väga kiiresti mul.hambad ära. Nüüd tagantjärgi mõtlen et oleks ikka pidanud iga päev hambaid pesema vahepeal ikka pesin iga päev aga vahepeal läks meelest,ja nüüd kui juba paar hammast on välja tõmmatud ja järgmised hambad ootavad parandamist.

  • Avatar
    Vasta Kristiina 27. september 2018 at 16:15

    Esimese lapsega oli hambaarsti juures käimine täielik katastroof. Nii kui arsti nägi, siis suu kinni ja lahti ei tee. Nüüd on aga hammastes augud(11a) ja tuleb vist narkoosi all korda teha.
    Teisega(2a) käisime kontrollis ja hambaid nöuab ise pesta(täiesti suval ajal). Aga koos peseme, et olla nn eeskuju lastele 🙂