AVALDAN ARVAMUST JUMALAITA Lapse üles kasvatamine LAPSED

kui toas vilistad…

3. november 2018

Mari õppis suvel vilistama ja nüüd pidevalt käib ringi ja vilistab rõõmsalt viisijuppi. Ma olin päris üllatunud, sest ma ise õppisin alles koolis suure vaevaga vilistama ja kui aus olla, siis minu vilistamine on siiani suht kehvake. Mitte, et ma selle üle väga õnnetu oleks, sest eriti tihti seda oskust kasutada just ei tule, aga kui laps tahab ja tunneb, et see tore on, siis andku tuld.

Eile rääkis Mari mulle kurvalt, et vilistada ei või, sest “see ei ole ilus” ja “muidu me saame surma ja siis tuleb kiirabi!”. Ma ei saand jupp aega aru, et mis puhul me surma peaks saama, kuni ta täpsustas, et LASTEAIAS ei tohi vilistada ja kui maja põleb, siis saavad kõik surma. Nonii, ega ma nüüd ei arva, et lasteaias lapsi surmaga ähvardati, see on Mari enda järeldus sellest, et kui maja põlema läheb. Aga ju siis öeldi talle seal seda tüüpilist “toas ei vilistata, muidu maja läheb põlema”.

Huvitav, kaua sellist väljendit ja ähvardust kasutatud on? Ja mis oleks tegelikult veel naeruväärsem? Et ühel hetkel kellelgi viskas kopa mega ette, et lapsed kodus elust rõõmu tunnevad ja käratas, et klge lõpetage ära, muidu maja läheb põlema! Ja kujutad ette, laps jäigi vait! Selle peale jagas vist selle väljamõtleja head nippi ka sõpradele ja nii see aastaid ja aastaid levis, kuni nüüd siiani levib mingi imelik põhimõte, et toas ei või vilistada, muidu “maja läheb põlema”.

Ega see ainukene naljakas ütlus pole. Ma olen kuulnud ka ähvardust, et kui vildikaga käe peale sodid, siis saad vähi. Ja ühe sõbranna ema rääkis talle, et kui ta riided maha viskab, siis öösel tantsib vanapagan nende otsas (!?). Ja no klassika, et “kui seda nägu teed, siis see jääb sulle igaveseks ette!”.

Me võiks kõik lihtsalt lapsed vaikseks ja tasaseks ja korralikuks ähvardada, milline hea idee?

Kui toas kisad, siis saab vanaisa verevähi.

Kui oma mänguasju ära ei korista, siis amputeeritakse su parem käsi.

Kui soolast sööki lõpuni ei söö, siis läheb emme vangi.

Kui õega kakled, saate paelussi.

Kui teistega oma asju ei jaga, siis saab kogu maakond kõhuviiruse.

Kui tunned elust rõõmu ja tahad laulda, siis kahjuks toas laulmise peale murrab issi vaagnaluu, satub haiglasse ja sureb seal veremürgitusse, sorri!

Ja iial ei ole sul enam muret, et laps teeks midagigi, mis vähegi häirida võiks. Noh, laps küll võib kasvada eluaegse hirmu ja traumaga, et tema pärast kõik ta lähdased surma või vigastatud saada võivad, aga mis seal ikka. Vähemalt saab rahus kodus passida ja ei pea seda titekisa kuulama.

Niiet kõik, tormake nüüd oma lapsi kasvatama ?✌️

Loe ka neid postitusi!

77 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Ketlin 12. november 2018 at 04:13

    Mina mäletan et meile räägiti väiksena kuidas saunas ropendada ei tohi, muidu tuleb vanapagan ja lööb keele naelaga saunalava külge kinni. Reaalselt väiksena uskusingi seda ning saunas ropendamine oli küll täiesti OUT 😀

  • Avatar
    Vasta Eva 7. november 2018 at 04:31

    Issand!! ??
    Esimest korda loen nii jubedaid ütlusi. Õnneks ennast küll nii hirmutatud pole

  • Avatar
    Vasta Pille 7. november 2018 at 02:43

    Ma vilistamise asja üldse ei registreernud, aga mu väljamaalasest elukaaslane hakkas toas vilistama ja hüppasin täiesti mõtlemata hullude silmadega talle lõua alla ja ütlesin: “Vait! Maja läheb põlema!” Ta siiamaani arvab, et ma olen täiesti segane ja kui ma ennast kõrvalt kuulasin, siis tundub, et olen jah. Ise ma vilistada ei oska, aga vat meeles on.

    Mind hirmutati veel sellega, et kui aknale liiga lähedale lähed, siis võtab näkk su kinni ja tõmbab alla. Okei, praktiline jutt, aga ma ei saanud jube kaua aega aru, kes see näkk selline on, miks teda kartma peab ja kuidas ma teda ei näe, kui ma oma Mustamäe paneelika ees seisan. Mis teha, vanaema tegi improt ja talus kasvades on kaevunäkk veidi hirmsam elukas.

  • Avatar
    Vasta Saara 5. november 2018 at 16:00

    Appikene see postitus ja kommentaarid on ikka siganaljakad 😀 Uskumatu, mida k6ike kokku ei ole räägitud. Lisan siia veel ühe naljanumbri: “ära vaktsineeri last, muidu tuleb tast autist!!! :O”
    Sry, lihtsalt pidin. Hea teema muidu.

  • Avatar
    Vasta K. 5. november 2018 at 00:55

    Täna sain sellise lause võrra targemaks ?
    “Ei tasu jätta mõtet välja ütlemata, su lapsed hakkavad kokutama”

  • Avatar
    Vasta nuhk albert 4. november 2018 at 15:13

    Vilistamiskeeld on väga ammune eesti rahva uskumus ja seotud tulejumal Lauritsaga, keda just vilistades kutsusti. See peaks olema üks väheseid vanu kombeid, mis on 21. sajandinini välja vedanud. Seda, mida meie peame ebausuks, oli omaaegne komme õpetada elusk vajalikke tarkusi. Seda tegid ka munaisjutud, nt Grimmide lood on mõeldud juts täiskasvanutele ja näitavad, mis juhtub siis, kui reeglite vastu eksid (nt Punamütsike, kes keelust hoolimata läks metsa). Igal ajal omad kombed, uskumused tulevad ja lähevad, aga need on oma aja peeglid.

  • Avatar
    Vasta Merje 4. november 2018 at 10:47

    Mina olen lapsest peale teadnud, et ämbliku tapmine toob õnnetust. Laste ähvardamisel seda ei kasuta, aga ämblikuid tappa ka ei luba. Las jooksevad. Või viime õue. Teine uskumus on seotud käoga, et kui kevadel esimest korda kuulda kägu kukumas hommikul, siis oled terve aasta hoolas, õhtune õnnekägu ja lõunane leinakägu. Muidu oli alati õnnekägu või hoolekägu, aga 15-aastasena tuli see leinakägu… ning samal suvel suri mu vanaema. Paar aastat hiljem jälle leinakägu ja siis suri kass… peale seda hakkasin kevadeti lausa lõuna paiku väljas käimist vältima, kuni kuulsin selle käo mõnel hommikul või õhtul ära. Päris õudne oli ja nüüd saan aru, et tõenäoliselt oli see vaid juhus, aga mingi väike alateadlik hirm on senini alles.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 4. november 2018 at 10:54

      Mina ka tean, et ämbliku ei tohi tappa ja sama ütlen lastele ka, ilma mingi umbluuta, lihtsalt loogiline, et teisi pole ilus maha lüüa 😀

  • Avatar
    Vasta LM 4. november 2018 at 07:21

    Kunagi oli olnud mingi suure teatri avaetendus. Publik siis etenduse lõpus vilistas nagu segane… Siis tekkis aga ootamatult tulekahju ja kogu teater põles maha. Sealt siis see ütlus pärinebki. Ja no mina kasvasin selle ütlusega üles ja arvan, et see on päris hea viis, et laps toas (või siis lasteaias) ei vilistaks.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 4. november 2018 at 10:45

      aga miks ei või laps toas vilistada? mul nt on suva, kas ta kodus vilistab või mitte.

  • Avatar
    Vasta A 4. november 2018 at 02:06

    Laste ähvardusse küll ei puutu aga mu abikaasa usub siiani et rahakotti maha ei tohi panna siis lähe raha ära

  • Avatar
    Vasta K. 3. november 2018 at 23:09

    Nõustun, et see vana folkloor on maru jabur.
    Vilistamise uskumus eriti. Mu beebile nii meeldib, kui ma talle vilistan, et ta vastab sellele alati laia naeratusega. Lähen ma jah seepärast õue vilistama või jätan kellegi lambist välja mõeldud hirmutuse pärast lapsele rõõmu valmistamata.
    Fun fact: töötan päästeametis ja minule teadaolevalt pole vähemalt taasiseseisvumisaja algusest (sellest ajast on olemas adekvaatne statistika) ükski tulekahju (mida on oi-oi kui palju) vilistamisest alguse saanud.

  • Avatar
    Vasta Älis 3. november 2018 at 22:33

    Mingi vana uskumus jah, selle vilistamise kohta. Kusjuures huvitav on see, et mu eestlasest vanaema ütleb, et toas ei vilistata, maja põleb maha, aga mu vene rahvusest vanaema rääkis hoopis, et kui vilistad, siis jääd rahast ilma?.

    • Avatar
      Vasta MP 4. november 2018 at 10:20

      Mu ema ütleb, et toas ei tohi vilistada, vilistad õnne majast välja.

  • Avatar
    Vasta Kristi 3. november 2018 at 22:03

    Vene rahvusest kolleeg ütles, et vilistada ei tohi, raha läheb ära ?

  • Avatar
    Vasta N 3. november 2018 at 21:59

    ma õnneks või kahjuks pole kunagi vilistada osanud, lapsi veel ka pole. aga töö juures meil laomees koguaeg vilistab nagu KOGU AEG, tahaks talt küsida mis tal viga on aga ei julge, ma liiga uus töötaja?

  • Avatar
    Vasta KO 3. november 2018 at 21:29

    Mulle räägiti väiksena, et kui nõusid või pesu pestes kõht märjaks juhtub saama, siis on su tulevane abikaasa joodik 😀
    Seda veel ka, et käega söögilaua pealt purusid kokku pühkides kutsud vargad oma koju. Vilistamise asi muidugi ka ja nägude tegemine ja kaklemisel käed-jalad hauast ikka välja jne jne.

    • Avatar
      Vasta Lila 4. november 2018 at 07:06

      Whaat, mul kogu aeg kõht märg kraanikausi juures, mees veel üleliia ei joo, ei osanud karta näe ? ja vargaid pole ka käinud ? nüüd peale seda teadmist võib elu kannapöörde teha

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 4. november 2018 at 10:45

        tänasest hakkab mees jooma..

  • Avatar
    Vasta Katrin 3. november 2018 at 21:28

    Paar päeva tagasi töökaaslane käratas teisele töökaslasele, et see rahakoti laua peale ei paneks. Raha pidi ära jalutama siis. Käekotiga olen kunagi varem sama lugu kuulnud… seda ei tohtivat põrandale panna.

  • Avatar
    Vasta Hundu 3. november 2018 at 19:37

    See vilistamise teema on pärit teatrist. Omal ajal suhtlesid lavatöölised omavahel vilekäsklustega (lavatöölisteks palgati tihti meremehi, kes olid harjunud kõrgustes turnima ja omavahel vilistades suhtlema, sest see kostus paremini kui lihtsalt hõikumine) ja erinevad vilistamisviisid olid mõeldud eri toiminguteks. Mis tähendas, et kui suva tegelane lava peal suvaliselt vilistas, võis see tema pea kohal turnivale lavatöölisele kõlada täpselt nagu “kukuta see suur raske vastukaalu liivakott alla” vilekäsklus, mis on kaunikesti halb õnn, onju.
    Mingil hetkel läks see teadmine kaduma, nagu ikka, alles jäi ainult ilma kontekstita “siseruumides vilistada ei tohi”, mis agaralt levima hakkas.

  • Avatar
    Vasta Sandra Sumberg 3. november 2018 at 19:03

    ???
    Meil õpiti ka just ükspäev “vilistama” ?
    Näpud suu juurde ja kiljub täiest kõrist ??
    Päris jube aga selle peale, et see maja põlema võiks panna ma ei tulnudki ?
    Aga ega selle vanapagana ja küüne värgi mehele rääkimisest kasu ei või olla? ??

  • Avatar
    Vasta Elerin 3. november 2018 at 18:27

    Ei tea, kas see vilistamise värk kehtib ainult eluruumide kohta. Spordisaalide massilist maha põlemist pole täheldanud ?

    • Avatar
      Vasta Eva 7. november 2018 at 04:35

      Tegelt ei peaks naerma, aga??Vaimukas!!

  • Avatar
    Vasta Tiina 3. november 2018 at 18:20

    Meil lendas täna tihane kööki. Tegin pannkooke ja tegin akna lahti (ülemise osa, no nagu suure õhutuse peale). Pärast olin toas, ja kuulen et keegi siutsub. NO suure madinaga saime ta välja. Pärast lasin netist läbi, et mis tähendab kui lind tuppa tuleb. Ja jeerum: kõigil suri vanaema või vanaisa voodis ära. Kuna ma elan vanematega praegu koos, siis läksin igaks juhuks vaatama, kus isa on. Elus ja terve. Aga no hingede aeg ,.. Aga ilmselt võib lind ka niisama tuppa lennata, eriti kui aken on lahti.

  • Avatar
    Vasta MM 3. november 2018 at 17:15

    Koolis ikka õpetaja ütles, et kotti ei tohi maha/põrandale panna, muidu jookseb raha välja. Ja siiani ei pane ma käekotti põrandale ?

    Toas vilistamine pidavat halba õnne tooma.

    Ära jäta raamatut lauale avatult, muidu tuleb vanapagan õhtul lugema. Seda ütles mulle vanaema.

    Ma 26-aastane ja eloh ei pane kotti põrandale ega vilist toas ega jäta raamatut avatult vedelema ?

    • Avatar
      Vasta TN 3. november 2018 at 23:55

      Ja vanapagan istub juba pikemat aega õnnetult, keerutab pöidlaid ja mõtleb, et tahaks ka lugeda, aga vat, ei lasta 🙁 Ajab veel järje käest ära, seda siis tarvis..

      • Avatar
        Vasta Getu 5. november 2018 at 02:32

        Täitsa kino. Ma armastan Su vanaema. Jätad Piibli ripakile ja Vanapagan loeb ja lendab õhku.

  • Avatar
    Vasta Pillekas 3. november 2018 at 16:37

    Mulle rääkis lapsena üks minust veidi vanem tüdruk, et udu sees ei või kaua viibida, siis võid ära uppuda. Noh, et kui sa liiga palju seda niisket õhku sisse hingad, siis oledki varsti uppunud 😀 Kartsin väga pikalt udu ja olin alati mures, kui isa udustel hommikutel tööle läks.
    See sama preili rääkis mulle ka, et purjus inimesed panevad su kappi kinni ja poovad üles, kui su kätte saavad. Kartsin paaniliselt purjus mehi veel päris pikalt. Niiet jah… 😀

  • Avatar
    Vasta Pihel 3. november 2018 at 15:48

    Leebemad variandid ähvardustest on paraku ikka kasutusel. No et kui hambaid ei pese, tulevad augud sisse ja hambad hakkavad valutama. Või et kui käsi ei pese, võivad kõhtu ussid tulla. Kui tikkudega mängida, võib maja põlema minna. Kui kõiki mänguasju osta, mida tahaks, ei jätkuks raha söögi ja elektri jaoks. Need kõik on ju ka tegelt veidike utreeritud. Eks tuleb tunnetada, kust läheb piir karmi elu eest hoiatamise ja kergema vastupanu teed mineva ähvarduse vahel.

    • Avatar
      Vasta J.K. 4. november 2018 at 02:35

      Aga need kõik on ju tõesed, ei ole liialdatud. Noh muidugi oleneb sõnastusest, kui ütled et “kui tikkusid puutud, siis põleb raudselt kohe maja maha!” siis see on jah liialdus. Aga sinu sõnastuses on need lihtsalt hoiatused lapsele, et võib nii juhtuda kui ettevaatlik ei ole.

      • Mallukas
        Vasta Mallukas 4. november 2018 at 10:51

        Ma mõtlen ka, et see on ikka kaugel sellest, et vanapagan küüntest kübaras tantsiks 😀

  • Avatar
    Vasta Hel. 3. november 2018 at 15:27

    Väiksena, kui vanem õde talvisel ajal mind lasteaiast koju viis, siis ta mingi kord ähvardas, et kui nutma hakkan, siis mu pisarad jäätuvad ära 😀 Vist mõjus isegi, sest tundus päris valus.

  • Avatar
    Vasta Maria 3. november 2018 at 15:03

    Meile oeldi, et kahe lusikaga ei tohi suua, muidu sureb ema ara ja kahe kahvliga ei tohtind suua, muidu sureb isa ara.

  • Avatar
    Vasta Kelly 3. november 2018 at 14:47

    Kui ma mingi 5-6-aastane olin siis sain perearsti käest nii sõimata, et oma kõhu vildikatega täis olin sodinud. Veremürgitus ja mis sealt kõik ei tulnud, pisarad silmas nühkisin kodus kõhtu. Eluaegne trauma ?✌?

  • Avatar
    Vasta E. 3. november 2018 at 14:36

    Kui käekoti maha paned, läheb paha vaim selle sisse ?, see on üks ütlustest, mis mulle räägiti.

    • Avatar
      Vasta A. 3. november 2018 at 16:14

      raha läheb kotist välja 🙂

  • Avatar
    Vasta Helina 3. november 2018 at 13:46

    Ma ise olen vilistamise ütluse suhtes mõelnud, et kui keegi mulle seda ütlema tuleks, siis saangi vastu naerda, et hehe, maja maha põlend, aga näe, ei juhtund vilistamisest 😀 Ses suhtes pole selline ebausu pooldaja. Kunagi ka sülitasin mitu korda üle vasaku õla ja siiani kuulen inimesi ptüi-ptüi-ptüi ütlemas, aga no samas mida see annab 😀 See niikuinii ei muuda midagi.

  • Avatar
    Vasta Mirru 3. november 2018 at 13:32

    Mu vanaema on vanakooli vend ja ähvardab sellega, et kui nutad/lollitad/ ei kuula sõna, siis tädi/onu/bussijuht saab kurjaks. Ja KÕIK vaatavad. Ütlesin, et ta mu last rohkem nii ei ähvardaks. Ainuke kes kurjaks saab või riidleb on ta ise ?

  • Avatar
    Vasta Ch 3. november 2018 at 13:14

    Kui ma umbes 10ne ringis olin ja toas vilistasin siis mu vanaema käratas: “ Ära vilista, vi*t kuivab ära!”?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 3. november 2018 at 14:25

      ISSAND jumal, kas su vanaema oli mingi paadialune v 😀

      • Avatar
        Vasta Ch 3. november 2018 at 22:24

        Ei olnud, tähtis pealinna proua hoopis ?

      • Avatar
        Vasta maise 3. november 2018 at 23:44

        mina olen kuulnud, et EMA v*tt kuivab ära ???

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 4. november 2018 at 00:10

          issand jumal ja ma arvasin, et MUL oli imelik lapsepõlv 😀

    • Avatar
      Vasta Bino 3. november 2018 at 20:21

      Kusjuures minu vanaema ütles täpselt sama asja 😀 ja ei olnud paadialune..
      Pärnu kandis

  • Avatar
    Vasta Greet 3. november 2018 at 12:51

    Jalaga ei tohi lüüa, muidu jalg kasvab hauast välja ja koerad pissivad peale 😀 meenus kohe see lapsepõlve ähvardus 😀 aga toas ei tohtinud meie ka vilistada, sest siis läheb maja põlema…ma tõsimeeli uskusin ka 🙂 ja ei vilistanudki

  • Avatar
    Vasta lilllll 3. november 2018 at 12:47

    Mina olen täiskasvanud sarivilistaja ja kuulen kolleegidelt/vanavanematelt/suva tontidelt pidevalt, kuidas pahaaimamatult genotsiidi korraldan. Ühtlasi meenutan siinkohal algklasse, kus mingil põhjusel inglise keele tunni algul käsitöökääridega enda juukseotsi lõikasin ning inglise keele õpetaja teatas, et kes enda juukseid lõikab, sellel tuleb mitu aastat halba õnne (vms). Praeguseks pole ma umbes 5 aastat juuksuris käinud, sest… kujutad ette, lõikan ise enda juukseid ja elus läheb päris hästi. Samas, mingi seos nendel ebauskudel ju on: kui keegi räägib vilistamise seosest maja põlemisega, tekib jõle tahtmine ütleja maja selle eest põlema panna 🙂 🙂 🙂

    • Avatar
      Vasta MO isetegemised 3. november 2018 at 20:38

      Mulle öeldi, et kui endal juukseid lõigata, lõikas koos juustega ka oma mõistuse peast.

  • Avatar
    Vasta Kati 3. november 2018 at 12:45

    ‘Lepatriinu, lenda ära! Maja põleb, lapsed sees!’ Mu laps õppis ka vilistamise ära sel suvel. Oli alguses üsna kurb, et ei osanud ja 2 aastat vanemad nõod oskasid. Kuid järsku tuli tal see välja ja muudkui vilistas… Tegin talle selgeks, et vilistatakse õues, et toas pole ilus vilistada lihtsalt. Ise mõtlesin samal ajal siis, et meile korrutati muidugi lapsepõlves ikka: ‘Toas ei vilistata, vaesus/nälg tuleb majja!’ 😀 Aga miskipärast see hirm ‘vaesuse ja nälja’ ees mõjus.

  • Avatar
    Vasta Katrin 3. november 2018 at 12:35

    Mulle rääkis keegi vanem inimene, et silmi ei tohi kõõritada, sest kui keegi sind sellele hetkel ehmatab, siis need jäävadki kõõrdi. Seems legit.

  • Avatar
    Vasta RS 3. november 2018 at 12:30

    Ma siiamaani kardan seda maja pölema minemist ja minukodus ka vilistada ei tohi :/ #lapsepölvetrauma #doominoefekt

  • Avatar
    Vasta Anon 3. november 2018 at 12:24

    Mind ähvardati näiteks sellega, et kui küüsi lõikad ja need otsad maha kukuvad, siis öösel tuleb vanapagan ja teeb endale küüntest kübara. Ma nii kartsin, nägin sellest õudusunenägusid. Toas vilistamise teemat mäletan ka.. Siiamaani on alateadvuses, et toas ei tohi vilistada.
    Oma last kasvatades tahaks talle mitte selliseid mõttetuid traumasid tekitada.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 3. november 2018 at 12:40

      ma ausalt öeldes tahaks näha mingi 10st küünest tehtud kübarat 😀

      • Avatar
        Vasta Kadri 3. november 2018 at 14:29

        No egas Vanapagan ainult ühes peres ei käi, kobakäppadest küüntelõikajaid on kindlasti veel. 😉

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 3. november 2018 at 14:44

          haha, no see tundub siiski tore vaatepilt 😀

    • Avatar
      Vasta K 3. november 2018 at 13:19

      Ja selle kübaraga muutub ta veel nähtamatuks ja ei mäletagi, mis jura ta siis kokku hakkas keerama. Maleva filmis oli ka üks selline koht, minu jaoks hea viis selle lapsepõlve kuldse mälestuse üle naerda.

    • Avatar
      Vasta Haldjapiiga 3. november 2018 at 14:05

      See ju puhas folkloor. Käsitletud näiteks Kalevipojas. Vast kõikide ähvarduste esiema

  • Avatar
    Vasta Nell 3. november 2018 at 12:16

    Vanarahvatarkused ja neil põhinevad ähvardused ähvardusteks aga leidub inimesi, kes hirmutavad väikelapsi politseiga. Et kui sa jonnid või sõna ei kuula siis tuleb politsei ja viib su ära… Et nagu mis mõttes. Ongi normaalne, et laps läheb iga kord politseinikut/politseiautot nähes hüsteeriasse? Ja kui reaalselt politseiniku abi vaja on? Idiootsuse tipp…

  • Avatar
    Vasta Helen 3. november 2018 at 11:43

    See on jah mingi “vanarahvatarkus”. Ma lapsena reaalselt selle pärast kartsin kogu aeg, et maja läheb põlema ja nutsin vahel öösel, sest nii hirmus oli mõelda sellele. Kartsin, et keegi on vilistanud ja maja põlebki maha. Nagu miks… on vaja lapsi millegi täiesti ebaratsionaalsega hirmutada?

  • Avatar
    Vasta Pisi 3. november 2018 at 11:42

    Seda tean vilistamise ütlust tean minagi. Mina nt ei lase lastel toas vilistada. Me elame kortermajas ja siin kõik nii kajab, et see vilistamine hakkab kõrvadele. Ma olen nad saatnud õue vilistama. Las vilistavad ja kisavad seal seni, kuni mõõt täis ja tulgu tuppa tagasi.
    Mina ise enda lapsi ei ähvarda. Imestan seda, et kust nad seda ähvardamist on õppinud. Muudkui ütlevad mulle, et kui ma nüüd seda ei saa, siis ma teen seda ja toda. Ma siis olen neile öelnud korduvalt, et oma vanemaid ei ähvardata ja lapsel on oma kohustused, mis tuleb ära teha, mitte hakata vanemaid ähvardama. Imestan ka seda, et meil lapsed rompendavad ja meil kodus ei ropenda keegi. Ei ole meil siin isegi sugulasi või tuttavaid läheduses, kes lapsi ropendama õpetaks. Lisaks nad ropendavad muus keeles, mitte oma emakeeles. Koolist aga tuleb kirju, et teie laps ropendab. Olen seal juba korduvalt öeldnud, et ise te siin koolis õpetate last ropendama. Soomes nt juba lasteaias lastel on sõnavaras “vi*ttu”. 12 aastased kasutavad seda sõna igas lauses. 15 aastastel on juba iga kolmas sõna “vi*ttu”. Ja siis mina olen see, kes õpetab lastele soome keeles ropendama? See on see ühiskond siin. Olen oma lastele juba öelnud, et nutikad inimesed ei ropenda, kuna nad oskavad rääkida ilma ropendamiseta. Mitte nutikad inimesed ei oska rääkida teisiti, kui ropendades. Jube vastik on kuulata, kui 7 a ütleb “vi*ttu”, kuna pall ei lähe väravasse või liivaloss ei tule selline, nagu soovib.
    Pole muud, kui et lõpetage enda laste ähvardamine ja ropendamine. Ei ole ilus kuulata lasteaia ealist last ropendamas. Paraku on nendel vanematel, kes oma lapsi viisakatena üritavad kasvatada väga raske, kui tuleb mõni lapsevanem oma lapsele lasteaeda järgi, kinnas ei lähe lapsele ilusti kätte ja juba see v-tähega sõna lendab. Õpetage enda lastele õiget emakeelt. End väljendama enda emakeeles. See on väga oluline oskus. Tänapäeval on nii palju inglise keelt tulnud nii lastele kui täiskasvanutele sõnavarasse, et kas keegi üldse oskab enam enda emakeeles korralikult suhelda? Blogijaid on vähe, kes kirjutavad oma emakeeles, vlogijad räägivad eesti ja inglise keelt segamini. Nüüd tsiteerin ühte soome youtuberit “hullu maailma”, just nimelt, maailm on läinud hulluks ja inimesed ei mõtle enam peaga vaid millegi muuga. Vahel tekib küsimus, et millega keegi mõtleb. No poliitikud mõtlevad enda rahakotiga. Neile pole muu oluline, kui see, et neil pangaarvel oleks mõnusalt raha. Las see kodumaa rahvas olla vaesuses, neil endal kõik korras. Mõni inimene mõtleb ainult hairgivahega. Aga millega veel inimesed mõtlevad, kui mitte enda peaga?

    • Avatar
      Vasta Getu 5. november 2018 at 02:47

      Ma elan ka Soomes ja laps on siin juba mitu aastat koolis käinud. See on tõsi, et vittu on soomlase lemmik ropp sõna, aga mis see tü… või pu… parem on? Enda poeg ei ole kodus vähemalt ropendanud, külas käinud soomlased pole ka ropendanud. Ei tea… Tavaliselt see, mis meid häirib, seda tõmbame just eriti palju ligi. Hästi rohkelt elab soomes eestlasi, kes kõige siinse suhtes kibestunud on,. Loobusin teatud eestlastega suhtlemast, sest ei jaksanud seda sommide kirumist enam kuulata. Muuda ennast, muutub maailm. Mina sellist maailma nagu Sina kirjeldad ei tunne. Oled väga kibestunud. See on ohtlik tee, sest niimoodi on väga raske tõeliselt õnnelik olla. Ei ole Su lapsel tore kuulata, kui ema räägib, kuidas maailm on hukas ja kõik on jube paha ja halb – vaesus vohab ja poliitikud suplevad raha sees. Katsu rohkem ümbritsevas head näha ja vähem negatiivset tähele panna. Vittu küll.

  • Avatar
    Vasta K. 3. november 2018 at 11:37

    Minu lapsepõlves ema ütles nii, et kui ma vennaga kaklen, siis mul kasvab pärast surma käsi hauast välja. Ja ma muidugi uskusin seda ja täiega kartsin… aga kaklesime ikka edasi 😀

  • Avatar
    Vasta Merilyn Karbe 3. november 2018 at 11:37

    Laps istub toolil söögilaua taga, jalgadega samal ajal vehkides ” Ära vehi jalgadega, jalad kasvavad hauast välja! ” ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 3. november 2018 at 11:38

      Ma olen kuulnud, et kui teist jalaga lööd, siis kasvab jalg hauast välja 😀

      • Avatar
        Vasta Pisi 3. november 2018 at 11:44

        Ja see jalg kasvab hauast välja lõppes veel sellega, et koer pissib jala peale 🙂

  • Avatar
    Vasta Stiina 3. november 2018 at 11:35

    Mina olen kuulnud et kui vilistad toas kutsud sellega vaimud koju tuppa. ?

  • Avatar
    Vasta C. 3. november 2018 at 11:34

    Teised need vanarahva ütlused on nagu on… Aga seda vilistamise asja usun küll. Isa armastas kodus alati vilistada ning kümne aasta jooksul on meie kodud viiel korral põlenud ja paar korda kus, oleme enne jaole saanud kui tuli kontrolli alt väljub… Erinevatel põhjustel – välk, elektririke, korra süütamine, lauale unustatud küünal jne.
    Nüüd viimased 18 aastat enam isa ei vilista. Ja pole ka enam kordagi ühtegi tulega seotud õnnetust olnud. Eks see võib olla naiivne uskumine on, aga parem uskuda seda kui ….

    • Avatar
      Vasta Vaike 3. november 2018 at 14:56

      Mu tädipoeg on eluaeg toas vilistanud ja pole tal veel siiamaani midagi maha põlenud.
      Ma olin üks nendest, kes käekotti mingi hinna eest maha ei pannud, sest siis jookseb raha välja, Miskipärast on mul aga raha järjest rohkem pärast seda, kui selle mõtte kuradile saatsin. 😀

    • Avatar
      Vasta Flamingo 3. november 2018 at 18:51

      what 😐

  • Avatar
    Vasta Anny 3. november 2018 at 11:32

    Tegelt selle vilistamise teema on see, et vanasti vilistati/puhuti vilet, et abi kutsuda. Seda on näha ka filmidest, et näiteks politsei või tuletõrje kutsumiseks vilistati või puhuti vilet. Seda meetodit olen märganud nii inglise kui ka vene filmides. Ilmselt ongi see ütlus u nii olnud kunagi, et sa koguaeg niisama vilistad ja lõpuks maja põlema läheb, siis tegelik abi jääb tulemata.

  • Avatar
    Vasta Ma 3. november 2018 at 11:31

    Ainsad asjad, millega mina oma last ähvardanud ole , on see, et kui ta akna avab ja lahtisel aknal kõõlub, kukub alla ja saab surma. Kui üle autotee jookseb ja ei veendu ohutuses, sõidab auto talle otsa ja ta saab surma. Kui veekogu jääle läheb ilma täiskasvanud inimese loata, kukkub vette ja saab surma. Sellised laused mõjuvad igatahes. ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 3. november 2018 at 11:32

      No aga need on ka üsna tõesed faktid 😀 Samas ei näe ma seost, et kui vilistad, siis miks see maja põlema minema peaks :D?

  • Avatar
    Vasta Zireen 3. november 2018 at 11:27

    Mina elasin lapsena hirmus, kui näpuga kuu poole näitad, võtab kuu su endaga kaasa… :O

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 3. november 2018 at 11:31

      Seda pole kuulnudki 😀

    • Avatar
      Vasta Kristiina 3. november 2018 at 12:25

      Jaaaa, mulle rääkis naabritüdruk, kes oli palju vanem, sama juttu. Hullult tahtsin proovida, hoidsin diivanist kinni ja proovisin järele. Siin ma olen 30 aastat hiljem.

  • Avatar
    Vasta Kristiina 3. november 2018 at 11:25

    Ma olen kuulnud ka seda, et toas ei tohi vilistada, muidu tulevad vargad.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 3. november 2018 at 11:30

      Veel normaalsem 😀