Beebiootus Rasedus Sünnitus

kardan!!!

15. november 2018

Nagu ma rääkisin, siis täna oli mul jälle visiit Dr. Ridnõi juures. Ta ütles, et ma talle 15da hommikul e-maili kirjutaksin ja seda ma ka tegin. Kell 5 hommikul ? Mul ei tulnud ta eesnimi paugust meelde, et e-maili ära saata, seega ma googeldasin ja jõudsin sinna lehele, kus inimesed saavad arstile tagasisidet anda. Ma lihtsalt ei saa aru, kuidas tal nii palju negatiivset tagasidet on? Lugesin ja imestasin, sest okei, kuigi ta ütles kaks korda, et ma suurem naine, siis noh, temaga võrreldes ma vb olengi suurem ja arstina või inimesena ta mulle sellegipoolest ebameeldiv ei tundu. Samas seal lehel oli kirjas, et “ütles, et mu laps on VÄÄRAKAS”. Ma ei tea, kas tundub usutav, et ükski arst nii ütleks ? Ei tea. Igatahes MINULE ta täitsa meeldib ja ta on igati tore ka olnud, seega kui keegi teda pelgab nende arvustuste pärast, siis ma ütleks, et ei maksa.

Ridnõi vastas mulle (küll veidi hiljem kui kell 5), et tulgu ma 14.20 kohale ja ta vaatab mind üle, et plaan paika saada. Nii kaua oli meil võttepäev plaanis, kus Kardo üritas igast imevahenditega minust Martat välja meelitada. Nagu näha, ei õnnestunud. Ega me päris hulluks ka selle proovimisega muidugi ei läinud, aga vaarikavarreteed kaanisin küll ja õhupalle puhusime ka.

Lõunaks seadsime siis sammud ITK’sse, kus arst mind üle vaatas ja arvas, et “sellise emakakaelaga sünnitad küll ise”. Ehk siis 3 cm avatust, pea fikseerunud, emakakael pehme. AGA, null emakatööd, KTG ilus, laps tunneb ennast hästi. Pakkus välja sellise plaani, et mõned päevad annab veel aega ja siis tulgu ma haiglasse, ta teeb veed lahti ja “sama päev on laps käes!”

Ta arvas, et laps on nii alla laskunud, et ravimeid mulle anda vaja poleks, et teeks vaid veed lahti ja siis hakkaks pea survet avaldama ja selle peale tuleks laps ludinal välja.

Samas ta rõhutas, et ma ei PEA seda tegema, et ma võin rahulikult veel oodata ka, aga et siiski suurust arvestades, ta soovitaks selline värk ära teha.

MA EI TEA! MA KARDAN!

Esilekutsumine, isegi kui vaid vete avamisega, tundub jube. Kas see on valus? Mul pole kunagi veed ära tulnud! Need on alati esimese pressiga plahvatanud ja tulnud siis paar mintsa enne beebit. Ma mäletan kunagi Kätu jutust, et kui enne on sünnitusvalud veel üleelatavad, siis peale vete tulemist on ainult üks lõputu õudus ja ahastus. Noh, lõpp on nagunii hästi valus, aga kui sünnitus HAKKAB lõpuvaluga, siis see tundub ju jube.

Seda enam, et .. äkki ei peaks? Äkki peaks ootama?

Ma ei ole enam kindel, kas oli hirmsam nii olla, et ei tea, millal beebi tuleb, või nii, et ma tean, millal see lõpppunkt olla võiks kuupäevaliselt.

Oeh, kellel on sünnitus alanud vete avamisega, plz rääkige kaasa. Oli räme v? 

Muidugi nüüd mul on ametlikult saatekiri, äkki tuleb ikka ise enne ?

Loe ka neid postitusi!

170 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Anny 17. november 2018 at 08:19

    Minu 3 last on kõik vete avamisega ilmale tulnud. Ei ole jube, valus ka polnud. Protsess on veidi ebamugav. Jõudu ja jaksu Sulle!

  • Avatar
    Vasta Kerli 16. november 2018 at 15:16

    Hei! Ma soovitan Sul teha üks pikem jalutuskäik…
    Minu (Mariga sama vana) tütar läks ka pisut üle aja ja ma olin juba hullumise äärel. Proovisin ka igast nippe, kuidas välja meelitada. Aga siis läksin õue jalutama. Ja 2 h hiljem oli sündinud 🙂

  • Avatar
    Vasta Lii 16. november 2018 at 13:44

    Iga päev tšekkan blogi ja elan pöidlad pihus kõikidele Sinu tegemistele kaasa ja imetlen Su vaprust,oled tugev ja tubli Eesti naine! Aga appi, ma hakkasin selle postituse peale veel rohkem kartma kui juba Sina kardad. Ja pidin ma neid lugejate kommentaare sünnitustest lugema hakkama. Olen 20+6 rase ja aeg läheb ruttu, okkouu. 😀
    Saadeti horror partuse diagnoosiga raseduskriisi nõustaja juurde, äkki annab midagi kuskil minu peas korda teha. Pisike on väga oodatud ja armastatud aga püha püss kus ma kardan kõike sünnitusega seonduvat! :(:(

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. november 2018 at 14:08

      Ma ka kartsin esimese lapsega, aga siis sain aru, et see on loomulik hirm valu ees. Mida rohkem pinges ja kardad, seda valusam on.. Seega väevõimuga ignosin hirmu teisel korras ?

      • Avatar
        Vasta Lii 16. november 2018 at 15:10

        Mis mul muud üle jääb, kui katsuda sedasama teha.. 😀

  • Avatar
    Vasta Krissu 16. november 2018 at 13:17

    Minul tulid kodus veed plõks nagu pall oleks katki läinud ja kohe oli sünnitegevus platsis. Enne ei midagi vaatasin telekat ja mõtlesin üldse magama minna. Kohe läksin haiglasse ja 3h ning asi tehtud. Ise olin valmistunud valutama kodus tunde ja üldse tahtsin olla selline ürgnaine ?? kodus lõõgastuda dušši alla minna jne jne, aga vot kus lops. Kuna esimene oli keiser siis ei osanud arvatagi, et kõik võib nii kiirelt minna kuna kõrvalt kogemused kus valutavad ikka 24h ja rohkem. Haiglas oli avatust 1,5 cm ja arst põhimõttelisest naeris mu välja ja soovitas magama minna? ja paari tunniga oli 8cm ning lõpp oli juba üsna kiire.

  • Avatar
    Vasta Liinu 16. november 2018 at 10:52

    Minul mõlema lapsega peale vete tulekut hakkasid meeletud valud?
    Esimene esile kutsutud ja sündis 42 nädalal. Teisega hakkasin aegsasti kõike proovima et ta jumala eest ise välja tuleks ja mulle tundus et peterselli tee joomine aitas ja siis hüppeliigese juures kuskil pidavat mingit emaka stimuleerimispunktid olema niiet seal sai ka muditud ja hakkas ise sünnitus peale 40+5 ? sulle aga soovin raudset ja rahulikku närvi ja kiiret ja kerget ?

  • Avatar
    Vasta Kärt 16. november 2018 at 10:41

    Ma vist võiks öelda, et mul 3 last tulnud nn kaasa aitamisega. Esimesega valutasin paar tunnikest, kui arstid arvasid et peaks kiirendama, avati veed. Peale selle läksid valud küll tugevamaks, aga laps oli ka tund aega hiljem käes. Teise lapsega tulid keset ööd, kodus, veed ära (korralik ehmatus). Sünnitegevus peale ei hakanud. 12 tundi hiljem hakati tilgutiga esile kutsuma (laps ju kuival). Vot seeeee oli väga õudne. 6 tundi väga räiget valutamist ja laps oli käes. Kolmandaga määriti alumist piirkonda mingi geeliga. See oli täitsa talutav. Valud tulid ja läksid, ning aja jooksul läksid tugevamaks. Laps sündis 5 tundi hiljem.
    Eks enne sünnitust ole igalühel hirm nahavahel – kas kõik läheb plaanipãraselt, võimalikult kiiresti ja võimalikult valutult. Ja mis peamine, et lapsega oleks kõik hästi. Never ever ei oska me selleks sündmuseks ennast ette valmistada, sest üldjuhul ei ole ükski sünnitus samasugune nagu eelmine vms. Karta ei ole siin miskit, see tuleb lihtsalt ära teha 😉 . Elan innukalt kaasa!

  • Avatar
    Vasta Marleen 16. november 2018 at 10:11

    Minul avati veed ja väga nõme oli oodata valusid ja samas koguaeg vetsus käia ja koguaeg voolas seest midagi välja nirises vaikselt niigui ennast liigutad. Mul avati veed 11.00 ja poiss sündis alles õhtul kell 22.16. õudne see ootamine ja tiksumine. Vete avamine valus ei olnud.

  • Avatar
    Vasta Kaisa 16. november 2018 at 09:16

    Mul avati veed kell 10 hommikul. Laps oli käes kell 18 õhtul. Rasedust oli mul siis juba 42+2. Ei ütleks et valud peale vete avamist tugevamaks läksid. Pigem läheb kõik loomulikult edasi. Lihtsalt paneb sünnituse protsessi tööle. Karta pole midagi 🙂

  • Avatar
    Vasta Andra 16. november 2018 at 09:11

    Minu mõlemad lapsed tulnud vete avamisega ja valu ma küll ei mäleta. Natuke ebamugav oli, aga ei saanud arugi, kui õeldi kõik, avatud 😀
    Minul kutsuti esile, kuna kõht oli väike ja laps võttis vähe juurde. See sama Ridnõi karjus minu peale, kui tegi ultraheli. Ütles, et laps väike ja peame kiiresti ta välja saama, enne kui hapniku ei saa. Rasedad on emotsionaalsed, ma hakkasin täiega nutma ja ta ütles, lõpeta see ulgumine, ma ei tee ülevaatust muidu edasi. Voh sulle. Ma olin terve see päev šokis. Järgmine visiit ma kogusin end ja tegin hingamise harjutusi, et rivist jälle välja ei läheks. Ridnõi oli ääretult sõbralik, uskumatu… Nii ma siis teagi, et temas ongi mitu poolt. Kuna olen ise väga otsekohene, siis mõistan. Ega ta halb inimene pole, aga kes teab mitmes ulguv naine ma sel päeval olin ?

  • Avatar
    Vasta G 16. november 2018 at 02:23

    Teise sünnitusega tehti veed lahti 3cm avatusega. Pool tunnikest peale vete tulekut hakkasin valusi tundma, läks veel pool tundi (valud olid tõesti intensiivsed aga siiski üle hingatavad) ning täisavatus oli käes ja mõned pressid ning beebi mul kõhul.
    Sündis ta vette ja võin öelda, et oli mu kolmest sünnitusest ideaalseim, siiani meenutan kui ilus kogemus see oli, kuivõrd sünnituse kohta saab üldse ilus öelda, aga oli 🙂

  • Avatar
    Vasta Anny 16. november 2018 at 01:43

    Mul hakkasid vete avamisega. Läksin haiglasse ja kuna olin juba üle läinud nad soovitasid, et teeme veed lahti ja hakkame peale. Polnud valus. Mitte midagi muud ei tundnud kui, et vett voolas. Valud hakkasid hiljem rahulikult ise ja nagu eelmiselgi sünnitusel ja noh tavaliselt kulges, et lõpuks läks väga valusaks ja pressid tekkisid kuigi avatust oli vähe ja är proovis aidata ja nii see beebi sündis. Minu hinnangul karta pole midagi.

  • Avatar
    Vasta Käty 16. november 2018 at 01:35

    Mõlemad lapsed tulnud vete avamisega. Ja esimese lapsega läks aega ja ei tahtnud välja tulla laps. Aga lõpuks tuli, kokku läks koos valutamistega jne 9h44min. Ja laps sündis 40+5. Ja läksin haiglasse suurte valudega ja 2cm oli avatust ja jäeti kohe sisse.
    Teine laps oli esilekutsumisega, 42+0. Sain passida ainult eelsünnitusosakonna koridoris veic aega, et andsin proovid ära ja siis vaadati avatust, seda oli 3-4cm äkki ja siis saadeti ära ülesse sünnitustuppa. Ja tehti veed lahti. Pandi tilk kätte tilgutiga. Epiduraali ei lasknud teha. Ja 1h enne finshit tehti alumise korruse piirkonda valuvaigistav süst ja siis hakkas kergem ja ei saanud ma midagi aru, kui juba laps oli ära kaalutud, mõõdetud ja juba mul nahk-nahkkontaktis mul rinnal.
    Ei ole see vete avamine midagi hullu ??ära
    muretse ja karda, Sa oled tubli naine ja supper ema, et saad hakkama ??

  • Avatar
    Vasta Renne 16. november 2018 at 01:17

    Vete liiga varase avamisega võib kaasneda oht, et lapse pea vajub laskumise käigus valesse asendisse, laps ei saa sedasi sündida ja järgneb keisrilõige. Räägin enda kurvast kogemusest. Lootekott hoiab lapse pead õiges asendis ja on selline libe ja hää asi, mille sees laps laskub valutumalt. Ilma lootekotita on hõõrdetegur suurem ja sellest ka valud. Ja veel, lootevees pidavat olema õnnehormoone, mis teevad beebile sünnituse alguse meeldivamaks 🙂 mina ei laseks lootekotti katki teha. Beebi tahab veel pisut turvalises kohas olla ja areneda, küll ta tuleb, kui te mõlemad valmis olete 🙂

    • Avatar
      Vasta Kerli 16. november 2018 at 12:43

      Minul sama kogemus. Lapse pea vajus n.ö. valesse asendisse ja kõik lõppes erakorralise keisriga. Kui sul, Mariann, antakse valida siiski, siis ma sinu asemel siiski pigem ootaks ja laseks lapsel loomulikult tulema hakata. Selle lapse suurusega on tihti puusse ka pandud. Hirmsasti kardetakse, et laps suur. Ema hirmutatakse ära ja pärast esilekutsumist ja sünnitust selgub, et täitsa keskmine laps.

  • Avatar
    Vasta Pole hullu ! ? 16. november 2018 at 00:45

    Mul oli 6 aastat tagasi… 42 nädalat sai täis ja oli ka saatekiri esilekutsumisele.. esimene päev andsid arstid mingeid tablasid , teise päeva hommikul ka ja õhtul 19.00 hakkas trall pihta… viidi sünnitustuppa, tehti kott katki – täitsa tundsin kui soe hakkas… aga umbes 21.00 kuni hommikuni 6ni vaevlesin.. ja lõpuks oli otsus et erakorraline keiser narkoosiga – lapse pea ümbermõõt oli suur. Ta oleks mu lihtsalt RIBADEKS teinud all pool .? Aga sünnitusaeg oli 11 tundi ja poiss kaalus 4152 ?

    Ära seda koti katki tegemist karda !
    Peale seda on valud aga valudega oled sa juba tuttav !??

  • Avatar
    Vasta Dann 16. november 2018 at 00:35

    Minule anti ka saatekiri. Kartsin seda nagu tuld (olen lugenud igasugu jubedaid lugusid sellest), kuid olin veendunud, et küll beebi enne ise ära sünnib. Eelviimasel õhtul enne esilekutsumist otsustasin KÕIK vanarahvatarkused järele proovida. Jalutasin 10km, tegin kükke, masseerisime punkte, tegime kolme S-i, jõin nõmmliiva teed jne jne. Ei midagi! Siis viimasel õhtul leidsin sellise soovituse, et masseeri rinnanibusid vist nii, et 15 sek mudid ja 30 sek paus. Kordad seda u 15 minutit. Ja voilaa…. 2h hiljem olin haiglas ja titt käes! 😀
    PS! Ma andsin titele ka mõista, et NÜÜD on tagumine aeg tulema hakata, et karta pole vaja, saame hakkama. Ja õnneks võttis ta mõistuse pähe 😀 Edu!

    • Avatar
      Vasta E 16. november 2018 at 11:03

      Dr Renne on sõna öelnud , ilma, et oleks postitust läbi lugenud. Tubli!

    • Avatar
      Vasta kats 16. november 2018 at 11:36

      soovitan ka seda rindade stimuleerimist ?

  • Avatar
    Vasta Anu 16. november 2018 at 00:14

    Minul on kõigi nelja sünnitusega haiglas veed lahti tehtud. Esimesed kolm algasid kodus valudega, siis haiglasse nagu ikka ja mingil hetkel kui arst arvas, et õige aeg tehti vesi lahti. Neljandaga aga läks aeg üle, ämmakas arvas, et peaks esilekutsumisele saatma. Tablettidega kutsuti. Siis tehti ka veed peale valude algust lahti aga no see oli ikka kordades hullem sünnitus kui kolm esimest. Ajaliselt lühem aga valude poolest sain aru miks sünnitusmaja aknad lahti ei käi. Üheaõnaga, kui lihtsalt veed avatakse pole sul midagi karta, et hullem oleks 🙂

  • Avatar
    Vasta Vesper 16. november 2018 at 00:13

    Mul oli esilekutsumisega. Selle vete avamise kohta võin küll öelda, et suurem oli hirm ise – toodi välja selline pikk instrument, mis ilmselgelt tekitas kõhedust. Lõpuks, kui see kasutusse lasti, saabus üllatus, et kas tõesti selline sääsehammustus oligi. Kui sul on kõik näitajad nö soodsad ja põhimõtteliselt sünnituseks valmis, siis seda esilekutsumist ma ei kardaks. 🙂

  • Avatar
    Vasta Yutulind 16. november 2018 at 00:00

    sul kiiret pole. ära stressa. see pidurdab. lõõgastu. laps valib ise oma sünnipäeva. minul oli teise lapse sünnitegevus alanud kui olin kodus kiiktoolis 41+3 seisuga ja vot kiikumine tegi veed lahti. läks kohe käiku pakk sünnitusjärgseid sidemeid. vett lahmab tohutu palju. nii palju kergem oli kui vesi enam polnud. veed olid rohelised, aga see pole kuigi tähtis. 4109g 7h veepuhkemisest.

  • Avatar
    Vasta Riina 15. november 2018 at 23:58

    Ei ole karta vaja. Beebike on ju koti sees, emmele ei ole midagi tunda,ainult ämmaka sõrmed augu juures ? Olen viis sünnitust üleelanud ja ees ootab veel üks 😉
    Keskendu ja ole rahulik, varsti hoiad Martat kaisus 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. november 2018 at 00:00

      Ma ei karda koti katki tegemist, vaid seda, mis sellele järgneb 😀

      • Avatar
        Vasta Mari 16. november 2018 at 00:43

        Minul järgnes sellele umbes pool tundi ootamist ja kolm tundi valusid. Viimased 1,5 tundi oli küll väga valus, aga olen väga tundlik ka. Siis oli laps käes ja kõik korras 🙂 Esimese lapsega oli ooteaeg poole pikem ja valud mõõdukamad, aga mida kiiremini see läbi saab, seda parem. Ole tubli!

      • Avatar
        Vasta K 16. november 2018 at 11:55

        Ei pruugi üldse midagi hullu olla. Teise sünnitusega tehti veed lahti, 15min ei olnud mitte midagi, siis hakkasin toonuseid tundma ja need olid tavalisest ainult pisut tugevamad. Olin püsti tegin puusaringe, valud olid tegelikult suht tagasihoidlikud. Valusaks läksidki alles lõpus enne presse, üleminekuperioodi ajal. Siis läheb niikuinii valusaks 😀
        Vete avamisest alates umbes 5,5h ja laps oli käes. Mul oli 2cm avatust tekkinud selle kõhukõvatamisega mille kohta ma alati mõtlesin et huvitav kas need on nüüd õiged valud või mitte.

        Kolmanda sünnitusega läksid veed ise lahti, kõik läks veel kiiremini, vete tulekust lapse kõhule panekuni vähem kui 4 tundi. Valudega oli täpselt samamoodi – täitsa kenasti ära kannatatavad kuni senimaani kui hakkas see üleminekuperiood pressideks. Aga see üleminek kestis ka max 10 minutit ja siis juba sai pressida ja 5 mintsaga oli laps väljas ka.

        Asi mis võib ja tõenäoliselt ka teeb sünnituse valusamaks on oksütotsiin millega sünnitust kiirendatakse. Esimese sünnitusega pandi seda ja oiii põrgu

  • Avatar
    Vasta Maryliis 15. november 2018 at 23:50

    Hey minul on mõlema lapsega veed arstide poolt lahti tehtud seda ei ole vaja küll karta üheltmaalt hakkab soe nire jooksma ja nii see läheb ora mida arst näitab on küll hirmus. Aga ära muretse kõik läheb hästi ja kahjuks või õnneks pole ma seda kunagi kuulnud et mõni sünnitus valus pole. Ma isiklikult kardaks neid emaka kokkutõmbeid rohkem mis peale sünnitust on iga f… kord kui laps rinda võtab. Ole tubli ootan koos teiega teie uut printsessi ?

  • Avatar
    Vasta kersti 15. november 2018 at 23:45

    Loodan,et tuleb paari paeva jooksul beebikene siiski loomulikul tee,endal kogemus puudub,4last,koik on ise oigel ajal valja tulnud,kahjuks esimene laps jai hapnikupuudusesse,kuna ei pressinud nii palju kui ammakas kaskis.Ma loodan et see vete avamine midagi lapse jaoks ara ei riku,noh et see protseduur voiks vahemalt turvaline olla.nii sinu kui lapsukese jaoks.Aga loodame parimat.

  • Avatar
    Vasta Julia 15. november 2018 at 23:21

    Mul samasugune väike tee”tass” ?

  • Avatar
    Vasta Liina 15. november 2018 at 23:20

    Minul mõlema sünnitusega on arst veed lahti teinud ja ei ole midagi hirmsat.
    Esimene sünnitus venis nii hullult ja see vete avamine ei teinud asja kiiremaks. Aga teine sünnitus tehti veed ja väga kiiresti sai asjaga ühelepoole.
    Ma ei näe põhjust, et peaks seda kartma.

  • Avatar
    Vasta E* 15. november 2018 at 23:14

    Mul läks vete avamisest lapse kätte saamiseni mõlema lapsega 15-20mintsa. Seega kiirendas kindlasti oluliselt protsessi kui oleks niisama oodanud ja vaikselt valutanud.

  • Avatar
    Vasta Jansa 15. november 2018 at 23:13

    Minul oli esilekutsumine 41+5, kuna emakakael oli juba 3cm avanenud tehti veed lahti. Nats surkis midagi ja surus seda vett rohkem vist välja, pigem oli selline tavapärane.. günekoloogi juures olemise tunne 😀 Aga valusid ei tulnud. Emaka kokkutõmbeid ka mitte. Lasid mul niimoodi 2h tiksuda ja siis sain kanüüli ja mingit tilka, peale seda tulid kohe regulaarsed valud ja 4h20min pärast oli laps käes. Mul küll eelnevat kogemust pole, aga ma ei ütleks et midagi hullu oli. Lõpupoole tehti mulle emakakaelale mingisugune süst, väidetavalt pidi tuimestama aga see tegi mu valud rämedalt teravaks ja siis noh see viimane lõpp oli rets. Aga see on vist rets niikuinii. 😀 Niiet pole hullu, jääd ellu

  • Avatar
    Vasta Elle 15. november 2018 at 23:01

    Minu teine sünnitus ei tahtnud kohe kuidagi alata. Käisin nädalake 3-4 cm avatusega. Päev enne esilekutsumise kuupäeva, mida ma kindlasti ei oleks teinud, tegin erinevaid häälitsusi, hääle harjutusi. Paar tundi hiljem hakkasid valud pihta. Suu avamisel on väga oluline osa sünnitusest!

  • Avatar
    Vasta Darja 15. november 2018 at 22:52

    Minu esimene rasedus 10 aastat tagasi siis hakkas nii , et 02.30 hakkasid veed tilkuma ( lootevesi tuleb pidevalt , kuni lapse sünnini ) . Valud hakkasid pihta 05.30 ja beebi käes 11.30. Väga kerge sünnitus , väga valus oli lõpus kuj pead välja pressisin.
    Teine sünnitus 5-kuud tagasi siis algas nii , et veed hakkasid tilkuma kell 18.00 , valud hakkasid 19.00 ja laps käes 20.00 . Vot see oli õudne valu – valu järel mul polnud minutit ka , et puhata ja koguda ennast. koguaeg oli metsik valu , nutsin ja karjusin ainult. Aga tagant järgi ma pigem kannataks selle valu tunni kui mõni 24 tundi kannatab ? Arstid veel tegid nalja , et ma kolmandaga ei pulliks , võib sündida 30 min ???

  • Avatar
    Vasta B 15. november 2018 at 22:50

    Minu siiras soovitus: kuna kõik on ju korras siis palun usalda last ja tema valikut, las ta otsustab ise, kuna tulla! 🙂

  • Avatar
    Vasta Kati 15. november 2018 at 22:47

    Tegelikult ei tohiks sünnitama minevat hirmutada. Aga ma ise sünnitasin kaks nädalat tagasi, esilekutsumisega. Alguses panti see tampoon vms.. Kui aga valud algasid siis avati veekott.. See kui see avati polnud tundagi aga Jah kui veed ära tulid vot siis oli põrgu piinad 😀 õnneks ei kestnud see rohkem kui pool tundi aga valud olid valude otsas ja no ikka julmalt valusad. Ma ei suutnud mehega isegi mitte rääkida. Oli kuidagi õudsam kogemus kui 4 aastat tagasi esimese lapsega. Temaga oli esilekutsumine kirjas aga sündis mõned tunnid enne seda ise 😀 ja siis tulid veed hetk enne last ise ära 🙂

  • Avatar
    Vasta L 15. november 2018 at 22:46

    Mul algas vete tulekuga, õhtul tulid nõrgemad valud, ei olnud sellest midagi hullu. Oksüdotsiin tegi valu jubedaks, aga mul oli see probleem, et emakas ei viitsinud kaasa töötada -.-

  • Avatar
    Vasta K 15. november 2018 at 22:36

    Nagu siitki lugeda, on kogemused erinevad.

    Statistika näitab, et kui sünnitus kutsutakse esile, kasvab olulisel määral kohe ka tõenäosus, et sünnituse edasises käigus on samuti vaja meditsiiniliselt sekkuda. Ja pole harvad need juhud, kui selline sünnitus lõpeb keisriga. Igal juhul on sellise sünnituse käik ettearvamatum kui ise alanud sünnituse puhul.

    Teiseks: lapse suurust hinnatakse ultraheli abil. See aga ei pruugi siiski anda täpset tulemust. Nii et kui see on ainus põhjus, miks esilekutsumist kaaluda, siis mina igal juhul ootaks veel.

    Ütled, et KTG korras, laps tunneb end hästi, pea fikseerunud ja arst lausa rõhutas, et *ei pea* esile kutsuma (st med vajadust selleks pole, pigem valiku ja soovi küsimus). Sul on kaks minu silmis edukat sünnitust ees olemas. Mina isiklikult ei näe põhjust, miks Martat hakata tagant torkima. Küll ta tuleb ise – kõigi parameetrite järgi on ju nagunii mõne päeva küsimus (ja ei kasva ta selle paari päevaga sul hiiglaseks seal kõhus :))

    Oluline pole minu meelest see, et “laps õhtuks käes” vms. Oluline on see, et laps sünniks tema jaoks võimalikult parimal moel.

    • Avatar
      Vasta Stella 16. november 2018 at 08:59

      Jah, see UH võib ikka suht mööda panna. Mulle öeldi hommikul, et laps on 3700, tegelikult oli õhtul sündides 4124.

  • Avatar
    Vasta Maile Leito 15. november 2018 at 22:36

    Mina sünnitasin nii et veed avati sest lapse tähtaeg läks üle kaks nädalat. Palusin ise sünnituse esilekutsumist,lihtsalt ei suutnud enam seda rasket kõhtu kaasa vedada.Midagi hullu ei ole ,valud tulevad niikuinii ja ei ole sellepärast midagi raskemat.Pole vaja karta, ole tubli.

  • Avatar
    Vasta Greete 15. november 2018 at 22:30

    Mul tehti veed lahti 2cm avatusega kell 11:45. Siis tsillisin palatis ja ‘ootasin’ valusid, päris valus hakkas kuskil 18:00 paiku alles, sünnitusosakonda sain 19:00 ja 20:47 oli laps käes. Esimene sünnitus.
    Ma usun, et kolmandaga ongi veed lahti ja lups laps välja ?

  • Avatar
    Vasta meow 15. november 2018 at 22:24

    Mina sünnitasin 41+6. Paar päeva enne 42. ndl täitumist sain ämmakalt saatekirja esilekutsumiseks ja ma ka kartsin seda. Aga poiss hakkas ise sündima ööl vastu seda hommikut, kui pidin minema esilekutsumisele. Olen ennegi kuulnud, et saatekiri on parim sünnituse vallandaja ?

  • Avatar
    Vasta L 15. november 2018 at 22:18

    Kui arst arvab, et oleks veel ok oodata siis mina ootaks 🙂 esimene laps kutsuti esile (41+4) ja sünnitus oli kuidagi palju puisem & toorem kui loomulikult alanud sünnitustel.

  • Avatar
    Vasta Raili 15. november 2018 at 22:13

    Just kuu tahasi sünnitasin. Minul algas kahel korral sünnitegevus aga vaibus. Avatus oli teisel korral 3cm. Arst pakkus, et kas avavad veed ja teeme asja ära või lähed koju tagasi. Olin juba terve päeva haiglas istunud ja oodanud. Kartsin ka hirmsasti ja mõtlesin, et lähen parem koju tagasi ja ootan. Aga samas olin juba ette valmistanud ennast ja otsustasin ikka ära teha, olgu siis valusam. Veed avati kell 20.15. Oli lihtsalt ebamugav. Valus ei olnud. Pärast seda olid kohe valud 3-4 minuti vahedega. Ei ütleks, et hullemad kui esimesel korral, kui veed tulid vahetult enne presse. Ja beebi oli käes kell 21.45. Ära karda ja tee ära. Mõtle, et varsti näed oma pisikest printsessi.

  • Avatar
    Vasta Illona 15. november 2018 at 21:59

    Tere Mallukas!
    Mul nuud tuli 3 laps tüdruk ka kandsin teda ülle ehk siis lõpuks lapse sain 23.07.18 aga tähaeg oli 07.07.18
    Kaisin ka pidevalt arstil ja ei midagi emmakas pole toonuses ega miskit:( siis lõpuks sain 20.07.18 saatekirja haiglasse ,jõidsime haiglasse hakkati uurima miks ei toimi miskit tuli välja et laps ristasendis pannid mind haiglasse ja kuna tulin reedel siis öeldi et kui esmaspäevaeks pole laps keeranud õigesse asendisse siis on plaaniline keiser 🙂
    23.07 hommikul tuleb arst ütleb lähme vaatame ülle kuidas laps on ,vaatas ja ütles et kõik on korras laps keeras ilusti õigesse asendisse ,mul tuli selline hüsteerika et ikka ei näe oma last kuna hakkan ikka ise sünnitama tunnike läks aega et ma maha rahuneksin siis öeldi lähme vaatame teid ylle ja hakkame esile kutsuma,kui hakkati vaatsma öeldi et 2cm on avatud ja rt pole vaja esile kutsuda ainult teeme veed lahti ,tehti veed lahti kell 10 hommikul ja siis viidi sunnitus osakonda ,ainuke miinus selle veega et ma olin duśi ruumis nii kaua sest vett tuli ikka nii palju ja need olid jube rohelised 🙁 kell 11.30 pandi ekg mulle aga enne seda vaadati palju avatust oli öeldi et 4cm ja siis arst ütlen kui hakkab tunne et soovite kalale siis vajutage punast nuppu ma veel selle peale imestasin et mis kaka tunne kui avatust on 4cm 🙂 möödus umbes 10 mintsa ja hakkas see tunne et soov kakada 🙂 vajutasin nuppu arst tuli kell oli 12 ja siis ta ütleb oi juba 9 cm avatust hakkame sünnitama vot siia ma küll imeatasin ja ei uskunud siis niikaua kui nad sättisid ja tulid teised inimesed anti mule naerugaasi hingata ja lõpuks hakkas see kõik pihta ja 13.01 oli minu bèebi käes
    53cm pikk ja 4200kg
    Nii et samas pole midagi karta rohkem mind ehmatas need rohelised veed aga öeldi et need sellepärast kuna ullekantut laps .
    Ei tea kuidas teistel aga kolmas laps tuli väga rutty välja kui eelmised kaks last 🙂

  • Avatar
    Vasta K 15. november 2018 at 21:53

    Minul avati veed. Sünnitegevus algas, kuid siis peatus. Arst kahtlustas, et veed on lapse pea ja emakakaela vahel, mille tõttu laps ei saa laskuda. Veed tehti lahti, poole tunni jooksul tulid valud ja 5 tunni pärast oli laps käes. Avatust oli minul 2 cm eelnevalt. See vete lahti tegemine ei olnud eriti valus protseduur minu jaoks. Siis on vist suurem tõenäosus, et lapse pea langeb vales asendis ja minul see ka juhtus. Valud lâksid siiski järk-järgult valusamaks.

  • Avatar
    Vasta TaKa 15. november 2018 at 21:51

    Mul mõlema lapsega avatud veed, valus pole, imalik tunne lihtsalt kui seehetk vesi lihtsalt välja tuleb. Aga no jällegi ei tea kuidas on kui veed kodus ära tulevad 😀
    Aga ei valus pole, kartma ei pea.

  • Avatar
    Vasta Bir 15. november 2018 at 21:50

    Minul algas vete avanemisega, oli küll kaks nädalat hiljem kirjas plaaniline keiser aga veed tulid varem. Ei tundnud avsoluuutselt midagi, ainuõt kuihommikul opile läksin siis oli opivalu?

  • Avatar
    Vasta Kristi 15. november 2018 at 21:47

    Mina sain ka esilekutsumise vete avamisega. Haiglas avati veed, see ei olnud valus, aga lihtsalt ebameeldiv, nagu pissiks püksi ja pidama ei saa :D. See arst kes veed avas ütles ka, et päris palju on vett. Mul ei olnud ka emakakael pehme ega pea laskunud, kuid siiski läks üllatavalt kiirelt. Kui kell 15.00 avati veed, siis umbes 19paiku hakkasid valud, kuid valutud kokkutõmbed hakkasid kohe.23.01 sündis. 4 tundi läks sünnituse ajaks kirja. See oli minu teine sünnitus. Esimene hakkas ise, oli rämedalt valus ja pikk ja lõpuks juba kiirendati tilkadega ja olin igatepidi rämelõhki. Teine sünnitus oli tunduvalt lihtsam, sain mõned õmblused ja eluks ajaks traumat mitte. Sünnituste vahele jäi 10 aastat, sest esimene oli nii traumeeriv kogemus, et ma olin kindel et uuesti sellist asja läbi elada ei suuda! Kui valida antaks, võtaks igal juhul enne esilekutsumise kui mitu päeva kodus valutamist. Arvestades sinu varaseimaid kiireid sünnitusi, arvan ma et paar tundi maksimum ja su laps on käes. Seega isegi kui on intensiivselt kohe valus, siis see on korraks…Edu sulle igatahes ja ära põe 😉

  • Avatar
    Vasta M 15. november 2018 at 21:47

    Minu teine sünnitus algas täpselt sama moodi (40+4)
    Olid libavalud ja värgid. Käisin end miljon korda sünnitama pakkumas. Aga ei sobinud. Lõppeks oli avatust 3cm, pea ammu fikseerunud jne. Lõpuks mu eraämmakas pakkus, et mingu ma valvetuppa, ta helistab ette et tehku mu veed lahti.
    Sealne arst veel uuris kuidas ma viimasel ajal magada saanud olen. Kuuldes et ei olegi väga saatis ta mu hoopis sünnituseelsesse magama. Et hea rahulik, last pole 😀
    Hommikul kell 10 tehti veed lahti, aga valusid ei tekkinud ise. Kell 12 pandi tilguti ja 15.45 oli poiss käes 🙂
    Ahjaa, mul on diagnoositud laisk emakas ka. Esimese lapsega ka ise toimetama ei hakanud.
    Soovitan, et tee oma sisetunde järgi. Kui usud, et ta ikka ise tulema hakkab, siis oota veel.

  • Avatar
    Vasta Anzy 15. november 2018 at 21:45

    Esimene sünnitus avati veed mõned minutid enne lapse sündi. Vete avamisest hakkasid tugevamad pressid pihta, aga oluliselt hullemad ei olnud, kui eelnevad tuhud. Kokku sünnitust 5h. Teise sünnitusega tuli törts veesid ära, esimene tuhu möödus ihihii saatel 45minutit hiljem. Esimesest tuhust kuni sünnituseni ca 2h. Sellised tugevamad tuhud olid vb kokku 40minutit, aga ilusti sai kükkasendis v kuuma dušši all üle uhuu-tatud. Seega rämedaid valusid peale just vete puhkemist mina küll ei kogenud. Sanatoorium küll ei olnud, aga midagi hullu ka mitte, saad hakkama <3
    Sul juba 3-s, tuleb lupsti ? Kardo ei jõua snäkke avada ?
    Minuoma oli teisega jumalast pettunud, et sünnitus nii kiire oli, tal olid küüslauguleivad jm kaasas, ei jõudnud avadagi ?

  • Avatar
    Vasta Helju 15. november 2018 at 21:44

    Mul mõlema lapsega veed avatud. Teise sünnitusega siis avati veed, aga tunni jooksul valud ei hakanud. Siis pandi tilguti tilkuma ning see ajas valutama. Normaalsed valud olid. Umbes 5h peale esimeste valude algust oli tita käes. Vete lahtitegemine pole minumeelest midagi hullu. Jalad ajad laiali, pannakse mingi metallasi külge, mis mokad laiali hoiab ning siis mingi pikk varras lükatakse sisse. Kuuled ja tunned mingit plõksu ja siis pauhh veed tulevad ?

  • Avatar
    Vasta Eloise 15. november 2018 at 21:41

    Minul tehti veekott lahti, ei tundud isegi ebameeldivust. Sooja ainult, kui veed lahti tulid? See kott ju ei ole sinu nahk, et haiget teeks see katki tegemine. Mul tehti katki ja siis läks oma pool h aega, pandi tilguti, et kiirendada ja siis valutasin natuke ja sünnitasin.
    Ära põe, kõik chill ja sa oled mega tubli ja tugev, et siiani hakkama oled saanud?

  • Avatar
    Vasta K 15. november 2018 at 21:34

    Mul kutsuti sünnitus esile poolteist nädalat enne tähtaega suure lapse kartuses (esimene laps oli suur üle 4 kg ja UH ennustas suurt, tuli 3.4kg).
    Mul oli see lootekott kuidagi sellises asendis, et alles kolmas aest suutis veed avada. See sukavarda moodi nõel küll tundub hirmus, aga ei tundnud ma mitte midagi peale kergenduse, et lõpuks sai üks arst selle tehtud ja ütlesin aitäh.
    Sünnitegevust mul see küll ei alustanud, sain tilka ka, aga nagu öeldud, aeti last ka varem välja.
    Karta pole seda vete avamist küll tarvis. 🙂

  • Avatar
    Vasta Siret 15. november 2018 at 21:33

    Oiiii…..ära karda seda vete avamist. Minu oktoobrikas (Mariga samas grupis) ei tahtnud ka ise tulema hakata ja tehti haiglas veed lahti ja siis läks kiired 3 tundi ja oli kutt käes. Valus hakkas otseselt alles siis kui oli 9 cm avatust. Enne seda oli selline imelik päevade moodi kerge valu. Teine laps, kes sündis kaks aastat tagasi ei hakanud ka enne tulema kui veed lahti tehti. Tundsin hommikul kerget päevade laadset valu, kell 14 läksin kontrolli ja avastati et 6 cm on avatust, tehti veed lahti ja 30 minutit hiljem oli plika käes. Ja nüüd kolmas laps kes sündis selle aasta mais sündis väga kiire 12 minutiga 😀 Tundsin öösel kell pool 4 kergeid valusid ja ajasin mehe ülesse, et peab vist kontrolli minema. Haiglas avastati et nende kergete valude saatel on avatus juba 9 cm, saadeti kohe sünnitustuppa, kästi väga ettevaatlikult lauale ronida, kuna plika oli juba poolel teel välja. Sünnituslaual avati veed ja kahe pressi ja 12 minutiga oli plika käes.
    Veede avamisega saad sa selle ajaga lihtsalt väga-väga kähku ühele poole. Ja kuna ka sinul on kolmas, siis ära imesta, kui sa poole tunniga juba oma asjadega valmis oled. Ja kõik minu lapsed on olnud suurt kasvu. esimene 4.3 kg teine 3.8 kg ja kolmas 4.2 kg.

  • Avatar
    Vasta Anne 15. november 2018 at 21:26

    Minul kolmanda lapsega saavutati ballooniga kõigepealt avatus ( väga mugav meetod ) ja seejärel avati veed. Kell 9 hommikul tehti veed lahti ja 12.19 oli laps sündinud 🙂 Valud nagu sünnitusvalud ikka ning kindlasti laseksin vajadusel seda uuesti teha 😉

  • Avatar
    Vasta Kristiina 15. november 2018 at 21:16

    Pole hullu midagi, mul mõlemad sünnitused vete avamisega alanud. Teisega sain saatekirja 39+0, kuna ennustati liiga suurt beebit, peale haiglasse jõudmist vaatas Ridnõi mu üle, kompas kõhtu ja pakkus 3800, kuna ma ka suurem naine ? soovitas nädalakese jalutada, oodata, et hakkaks ise pihta, aga kuna vaagnavalu tundus nagu keegi pussitaks mind nüri noaga vaikselt ja järjekindlalt, siis arst halastas ja avas veed- automaatne sisemise rahu hetk, saan taas inimeseks, muidu olin nagu vaal maal. Ca 12h hiljem beebi käes- 5122g ja 59cm, vot see õmblemine oli pärast valus ? nädal aega jalutades oleksin ta vist 6-kiloseks söönud. Vete avamine oli kõige kergem selle juures ✌?

  • Avatar
    Vasta Andra 15. november 2018 at 21:11

    Minul ka tulid esimese lapsega veed presside ajal. Nüüd, kui teine laps käes, ütlen, et esimene sünnitus oli imelihtne. 10 skaalal 2. Teise lapsega tulid veed enne valusid (aitasime vete tulekule mehega kaasa ?) ja sünnitus oli lihtsalt jube valus. Samas, kui Martakene sul nii alla vajunud, siis äkki on arstil õigus ja tulebki peale vete avamist hops ja tehtud. No loodan, et tuleb ja pääsed kergesti ?!

  • Avatar
    Vasta T 15. november 2018 at 21:08

    Mul avati ka veel, kartsin tohutult jälle pikale venivat sünnitust aga see just kiirendas asja ja sellised jubedada valud lendasid kohale ja siis ma olin mega ehmunud et appiappi, nii väikeste vahedega valud, niitsid kohe jalust ja voodist välja enam ei saanud ja siis vôtsin veel naerugaasi ja seljasüsti ja kohe tulidki lapsed. Nii kiiresti käis kõik, ma ei teagi kumb oli jubedam sünnitus, kas too millega läks mul 23h või see millega 3 tundi, väsinud ega omadega läbi ma peale sünnitust ei olnud, tõusin kohe püsti ja super oli olla.

  • Avatar
    Vasta Mammu 15. november 2018 at 21:03

    Teema väline kommentaar: abikaasa loeb kaksikutele diivani peal unejuttu, mina hakkasin postitust lugema, üks lastest tuleb mu kaissu ja ütleb, esimest pilti nähes : ”Oo jõuluvana tädi, nii ilus” 😀

  • Avatar
    Vasta Anette 15. november 2018 at 20:59

    Valutasin 28h ja ss lõpuks avas arst ise veed sest ausõna rnam ei jaksanud oodata ja ausalt mina küll ei tundud midagi.

  • Avatar
    Vasta Kadi Kuusmann 15. november 2018 at 20:58

    No minul nn veed tulid, kuid siis hiljem ämmakas vaatas, et mul oli ainult koti rebend ja lapsel hea olla seal ja seepärast kuhugi tulla ei taha ja korralikult veed tulud polnudki. Samas mul hakkas sünnitustegevus laupäeva õhtul (eelnevalt sain teisipäeval saatekirja, et toimub esilekutsumine nädala pärast ehk järgmisel teisipäeval), arst oli ka öelnud, et ligi 90% naisi hakkavad ise sünnitama kui saavad saatekirja esilekutsumisele, et laps siis ei tahagi niimoodi tulla vaid tahab ikka ise. Laupäeva õhtul muidugi saadeti mind koju tagasi, kuna avatsut eriti polnud ja tuhud polnud regulaarsed, 12h hiljem läksin siis uuesti kontrolli, siis oli avatust juba 4-5 cm ja saadeti uuesti koju, öeldi, et söö kõht täis, siin süüa ei saa ja siis tule peale lõuant sobival ajal tagasi. Lõpuks teve pühapäeva pärastlõuna laulsin ja tantsisin ja olin niisama sünnituspalatis, kuniks vaadati, et mu kott polegi katki läinud ja veed pole korralikult tulnud – seega avati mu veed (tunne oli nagu oleks Niiilus lahti lastud) ja enam ei mäleta, kas tilgutid esilekutsumiseks sain ennem või peale seda peale, aga siis lõpuks tulid mul ka tuhud ja natuke valusid – aga no mul oli see naerugaas seal – mida enda arust siis terve õhtu pruukisin, kuid sõbranna mul ütles, et ainult paar korda 😀 ei teagi nüüd kummal õigus on. Valusid ei mäleta eriti, kuid midagi siiski oli, sest mõni hetk ütlesin, et ma ei lase meest enam kunagi endale lähedale. Tema mulle selle valu kaela tõi jne jne jne. Aga kõik käis nii kiiresti: veed ja tilgutid ja mõned ohkimised ja puhkimised ja paar tundi hiljem oli laps käes. Nii et mul läks päris lihtsalt – lihtsalt hullult pikk protsess oli, et valusid tuleks ja sünnitama saaks hakata, ligi 24h tundi olin nagu tiksuv pomm peale esimest nn rebenemist ja enda arust veede ära tulekut. Aga siiski sain esilekutsumist ka nii et mul häda polnud midagi. Enam midagi ei mäleta nii, et uuesti teha ei tahaks 😀

  • Avatar
    Vasta Kerli 15. november 2018 at 20:52

    Ma sünnitasin, siis võttis ka Ridnõi esimese lapse vastu. Eks kohati käreda ütlemisega on, aga mulle meeldib, et konkreetne arst. Hommikul 9 ajal arvas ka, et täna sünnib ära. Vahepeal avati veed (ära seda asja vaata millega avavad) ja midagi ei tundnud. Ja lõpuks ta sündis kell 23.49. Ridnõi teatas rõõmsalt- ma ju ütlesin, et täna sünnib. ? Hommikul kui seda ütles, siis ise veel imestasin, et milleks seda mainida. Muidugi sünnib- paar tundi ja korras. ?
    Aga olen kuulnud, et päris paljudel kasutab vaakumit sünnitusel (ka minul võttis selle appi). ?

  • Avatar
    Vasta E 15. november 2018 at 20:52

    Minujaoks oli vete lahti tegemine valus??

    Kunagi kuskil ütlesid ka, et ennem tahaksid keisrit kui esilekutsumist siis no ma enda kogemusest valiksin pigem esilekutsumise?

  • Avatar
    Vasta kadi 15. november 2018 at 20:52

    Minul tulid veed juba enne tuhude algust ära ja kuna tuhud olid väga ebaefektiivsed, siis pandi rohud tilgutiga ka taha esilekutsumiseks. Ütleme, et valu oli nii ulmeline, et mina, kes kogu hingest soovisin ilma ravimiteta sünnitust, pidasin mingi kuus tundi vastu, siis palusin gaasi ja lõpuks ei aidanud seegi, olin päris läbi. Anusin epiduraali. Pika jutu lõpuks ütlen, et kohe kindlasti las olla looteveed kõhus nii kaua kui vähegi võimalik… need teevad emaka vetruvamaks ja ei suru seda lihaselist organit nii tugevalt lapse ümber krampi. On emal vähem valus ja ka lapsel vähem stressi. Oh ja need tilgad.. võehh . tegid asja veelgi valusamaks. Kuigi kuna sul on kõik sünnitused läinud ilusti ja kiirelt, siis ehk need par tundi veeta valutada pole gi hullu eriti kui rohtu ei panda veeni tilkuma.

  • Avatar
    Vasta Reet 15. november 2018 at 20:52

    Päris okk on, kolmanda lapsega lasin teha? Kuna oli väike avatus ja ma ei viitsinud koju tagasi minna, siis lasin veed lahti teha(pika vardaga tehakse) kuigi nädal oli veel tähtajani.
    Tehakse veed lahti ja hakkad ootama ja chillima ? mul mingi u 16:30 tehti veed lahti, ja 23:34 oli laps käes. Kohe peale vete lahtitehemist ütlesin, et tahan epiduraali ka(see ka tehti mingi hetk).
    Niiet soovitan ?? saab asjaga ühelepoole.

  • Avatar
    Vasta Kats 15. november 2018 at 20:48

    Mul môlema lapsega veed lahti tehtud! See ei ole valus ja ei muuda minu arust midagi selles hullus olukorras 🙂 valus ju nagunii!
    Aga seekord oli samuti, käisin 41 esimesel nädalal vastuvôtul, avatus 3-4cm, ämmakas pakkus et see tuleb lähiajal ise, et pole vaja sekkuda! Ja et ta kindel et kui veed avaks siis oleks varsti käes! No tiksusin siis 4 päeva selle avatusega veel enne kui tegudeks läks!
    Nb! Vaarikavarre tee peaks emakakaela pehmendama, esile kutsub sünnitust petersellitee 😉
    Igaljuhul päeval, mil sünnitegevus mul algas, jôin pâris mitu tassi peterselliteed 🙂

  • Avatar
    Vasta Trinx 15. november 2018 at 20:46

    Minul oli avanemisega probleeme ja umbes peale poolt päeva sünnituspalatis istumist öeldi mulle, et nüüd teeme veed lahti. Ma kardsin ka rämedalt, et minnakse sinna alla surkima ja raudselt on see ülivalus! Tegelikult ei olnud vete avamist tundagi, lihtsalt sihuke kerge… “plaks” ja veed voolasid välja.

    Mul oli aga raskem juhus ja ka vete avamisega sünnitegevus ei kiirenenud, sain hiljem veel tilgutit jne. Aga see on meie naisliinis päritav, et ei avane. Sinul pole ilmselt midagi karta ja vete avamisega hakkabki ilusti sünnitus peale. 🙂

    Jõudu!

  • Avatar
    Vasta Helen 15. november 2018 at 20:40

    Esimene ja kolmas sünnitus hakkas vete avamisega.
    Puudus emakatöö aga avatud oli 5cm. Vete avamine ise ei ole valus, aga tōsi see on, et valud on nagu kohe teravamad ja intensiivsemad. Võrdluseks mul teine sünnitus, mil sünnitegevus hakkas ise, need valud olid nagu pehmed.., kuni siiski tuli avada veed.

  • Avatar
    Vasta ML 15. november 2018 at 20:39

    Mul oli vete avamine valus. Mitte iseesnesest vete avamine vaid see sõrmedega surkimine emakakaelas, üks rõvedamaid kogemusi. Tulin kabinetist nuttes välja, toimus ITK sünnieelses (ei olnud dr Ridnõi 😀 ), avatust sel hetkel 1,5cm ja ebaregulaarsed valud, olin selleks hetkeks saanud 48h induktsiooni. Ja loomulikult see midagi peale tugevamate valude kaasa ei toonud, 9h hiljem sain epiduraali, sest avatust oli ikka 1,5cm. Ja nagu lupsti 😀 13h pärast epiduraali oli laps käes 😀 Aga õnneks teine sünnitus oli nö meeldivam kogemus 😀

  • Avatar
    Vasta Liis 15. november 2018 at 20:36

    Minul tehti veed lahti. Ja saadeti sünnitustuppa. Olin esmakordne sünnitaja ja kuulasin seal hirmuga kuidas kôik ümberringi karjuvad. Endal oli 0 valu. Midagi ei tundnud. Siis lâks paar tundi veel ja siis hakkas ikka valus ka. Aga 3,5h ja kaks last oli korraga käes!

  • Avatar
    Vasta k 15. november 2018 at 20:31

    minul teine piiga kutsuti esile vete avamisega 🙂 kell 9 avati veed, päev otsa tatsasin ringi ja polnud hullu midagi, ootasin ka kiireid valusid ja synnitust, aga Beebi syndis 23.58 vaakumi abiga 🙂 et ei tasu karta 🙂 ja tore ju, et tead kuna minek 🙂 ja kui sul kôik juba valmis, siis àkki tôesti tuleb juba ise ja varem 🙂 aga yle ma rohkem ei laseks 🙂 mina niii kardan seda ajast yle minekut.
    jõudu ja jaksu 🙂

  • Avatar
    Vasta Merje 15. november 2018 at 20:30

    Ei ole vete avamine üldse midagi hullu. Viimase lapsega kutsuti ka sünnitus esile. Mul polnud muidugi nii valmis emakakael, sellepärast pandi kõigepealt balloon. See laiendas siis emakakaela nii palju, et sai veed avada. Mul oli aga ravimeid ka vaja, nii sain mõne tunni pärast oksütotsiini tilga ka, vete avamine ei pannud emakat ikka piisavalt tööle. Sünnitus oli valus muidugi, on ju alati, aga ei ütleks, et valusam kui need, mis ise pihta hakkasid. Kuigi esilekutsumise kohta räägitakse ka igasugu hirmujutte, siis minu kogemusele tuginedes pole väga vaja karta.

  • Avatar
    Vasta Liska 15. november 2018 at 20:30

    Esilekutsumisele läksin 16 sep. Lapse sain 18 sep. Esimese asjana sain kolm tabletti ,mis ei mõjunu ainult, et hakkas määrima.17ndal paigaldati mulle balloon mis peaks avatust tegema 2-5cm, sellega sai juba esimesed valud kätte noh öösel igatahes magada ei saanud.18 nda hommikul eemaldati balloon ja avatus on 2 cm:D seega sain sünnitus tuppa! Kell 10.00hakkasin saama tilka. Kella 19.30 olid mul mega suured valud ja selline pressimis tunne! Arat kontrollis avatuat ja se oli endiselt 2-3cm avatu veed kuid vett polnud? Ma olin need endale teadmata välja kuskile lasknud:D kell 20.16 oli mul laps käe keisriga:)

  • Avatar
    Vasta Kristiina 15. november 2018 at 20:28

    Mul tehtid veed lahti ja oiii perseee mis valud hakkasid kohe kui püsti sain. Aga asjaga sai kiirelt lõpule ning jäin elama ?

  • Avatar
    Vasta Liis 15. november 2018 at 20:24

    Minul on olnud kaks esilekutsumisega sünnitust, aga enne tähtaega. Esimesel korral tulid veed enne haiglasse minekut. Teisel korral läksin esilekutsumisele hommikul kell 10 ja viie ajal õhtul avati veed. Protseduur ise polnud midagi erilist, kindlasti mitte ka valus, aga peale vete avamist hakkasin küll vaikselt valutama.

  • Avatar
    Vasta AV 15. november 2018 at 20:21

    Esimene algas vete tulemisega. Peale seda algasid valud, mis kestsid 5 tundi ja olid jubedad.
    Teisega hakkasid valud vaikselt pihta ja kestsid 8 tundi. Vahepeal isegi magasin ja oli täitsa ok olla.
    Igal juhul ei laseks vett lahti teha.
    Eelistan pigem aeglasemat kui kiiremat ja mitu korda valusamat.

  • Avatar
    Vasta Paula 15. november 2018 at 20:20

    Minu väike Evelinda läks üle tähtaja. Keskööl hakkasid valud. Öösel käisin kontrollis ja saadeti koju tagasi. Hommikul 9 olid tujud 3-4 minuti tagant, avatust 4cm. Pandi sünnitustuppa presse ootama. Tutkit. Kell 12 avati veed, selliseid hirmsaid valusid ei tulnudki. Pressid umbes kella kahe ajal. Ja siis kolm tundi jaurasin seal pressida. (tekkisid igast jamad seal ja no ei miskit) 5.5h peale vete avamist viidi erakorralisse keisrisse. 17.48 sündis tirts – 3690g ja 50cm (kuskuures ennustati nibin nabin 3kg last ?)
    Pettumus oli suur, kui peale 18h valutamist ja 3h pressimist ise hakkama ei saanud ning tagatipuks lõigati lõhki ka veel…

    Nii et Mallu, rahu ainult rahu. Kõik sünnitused on erinevad ?
    Mõni käib nagu wc-s nr kahte tegemas, teine jaurab 10-15h. Kolmas ei saa 48h ka hakkama (kõiges on vastutavad PÕIKPÄISED BEEBID ???)

  • Avatar
    Vasta Laura 15. november 2018 at 20:15

    Minul kolm last sündinud vete avamisega. S.t. Olen läinud ise haiglasse valudes ja kuigi lõpuks juba pressid peal, aga laps ei tule ega tule, avatakse veed. Selline ebameeldiv, aga kiire ja tuligi laps peale seda päris kiirelt kohale ?

  • Avatar
    Vasta K 15. november 2018 at 20:14

    Mul kaks sünnitust nii läinud, et mõned cm avatust, kuid rohkem suurt midagi. Avati ka veed, ja peale seda ei läinud paart tundigi enam. Valud olid tugevad, aga mitte tugevamad, kui sünnitusel, mis algas täielikult ise?

  • Avatar
    Vasta Klein 15. november 2018 at 20:09

    Mul oli sama asi. Kõik ilus, aga KTG null. Avatus 3,5 cm. Tehti veed lahti ja mitu tundi rahulikult hakkasid tuhud. Ei midagi kreisit. Sünnitus oli väga ok (kui sünnituse kohta ok öelda saab 😀 ). Nii et no fear! Ma kardaks pigem neid ravimeid. Avamisel ei tundnud midagi, see oli suva.

  • Avatar
    Vasta Kaili 15. november 2018 at 20:09

    Minu lugu homme 8 aastat tagasi 🙂 15. novembril ütlesin oma arstile, et mina enam ei taha rase olla, aitab küll – rasedust selleks hetkeks 41+1 . Kuna avatus oli nii 2-3 cm ja ma igapäevaselt kannatasin toonuseid, siis andiski arst järgmiseks päevaks saatekirja esilekutsumisele. Õhtul küpsetasin kodus veel kooki ning tundsin, et toonused algasid suht regulaarsete vahedega, aga vahed nii pikad, et kuhugi minema küll ei hakanud. Istusin lõpuks öösel kella 2ni üleval ja valutasin… ja siis kobisin mehe ja poja kõrvale magama, sest valud kadusid. Hommikul ma muidugi kella 8ks haigla ei jõudnud – jalutasin sinna veerand 11ks, sest ma ju tahtsin magada 😀 nu, kui siis lõpuks arst mu läbi vaatas kell 15, siis oli avatus jõudnud 5 cm peale ning arst küsis, kas teeb veed lahti või tiksun edasi – tiksuda oleks võinud vabalt veel paar päeva, sest lapse pea ja emakakaela vahel oli nö veepõis ja see venitaski kogu protsessi. Arst ütles, et vete avamine valus ei ole, aga sünnitus hakkab pihta 🙂 noja kuna mul oli kopp ees, siis tegi veed lahti ning läksin oma kodinatega sünnitustuppa, kus siis 2,5 tundi hiljem homme kaheksa aastaseks saav neiu sündis 🙂 mina ei ütleks, et oli hullem või valusam esimesest sünnitusest… mitte ühtegi õmblust ma ei saanud (esimesega paar õmblust) ja pigem “kannatasin” need 2,5 tundi, kui see 10 tundi, mis esimese lapsega oli 😉

  • Avatar
    Vasta Triinu 15. november 2018 at 20:09

    Minul avati ka veed.
    Kandsin ûle 41 nädala ja lãksin samuti 3cm avatusega sûnnitama. Kell 8 avati veed ja kell 13.21 oli laps kães.
    Dont póe 😉

  • Avatar
    Vasta Sarmi 15. november 2018 at 20:09

    Ma läksin haiglasse 40 nädalal, esile siis kutsuma. Minnes oli 3 cm, terve päev ei toimunud midagi, teatasin,et lähen allkirja vastu välja. Mõeldud tehtud…vaatame üle ja siis arst ütles,et võin minna ja edai lükata või avab veed ja sünnitan. Minu mõte oli kohe,et noo, ikka koju ju 😀 õnneks sai terve mõistus võitu ja nii ta läks. Ei olnud valus 🙂 Ka tuhud ei olnud midagi hullu, ma arvan 😀 Mõistus jäi pähe 😛 Pressimine oli kordades hullem 😀

  • Avatar
    Vasta Maris 15. november 2018 at 20:08

    vete avamine on lapse jaoks kõige leebem esilekutsumise viis. Vete avamine pole absoluutselt valus, seda sa ei tunne. Ja sünnitus hakkab peale nagu ikka sünnitus, mis algab lootekoti purunemisega. Ei ole see kuidagi valusam ega intensiivsem.

    Seega-rahu ja kui tunned, et soovid esilekutsumist, siis lase lootekott katki teha 🙂

    • Avatar
      Vasta Helen 15. november 2018 at 20:51

      Alati siiski ei piisa vete avamisest. Minul ei muutunud sellest mitte midagi ja pandi ikka tilk.

  • Avatar
    Vasta Sandra 15. november 2018 at 20:07

    Heii

    Minul tehti teise lapsega nii, et lihtsalt veed lahti, absoluutselt
    mitte mingisugust tunnetlihtsalt suur solin korra ja kõik, ise seda ei tunne ja valud ei hakanud kohe pihta kell 11 tehti veed lahti, kell 15 pandi tilk kuna ei mingit tööd ja siis kella 17 hakkas pihta siis tahtsin süsti kuna sooja vett ei olnud, sain süsti ära kõik korras lebotasin tunnike ja siis tahtsin pissile aga arst ei lubanud ja vaatas korra ja sealt tuli lupsiti kohe laps 😀 nii et ära üldse muretse ei mingit hullu valu ega jubedust 😉

  • Avatar
    Vasta Maarion 15. november 2018 at 20:04

    Minul mõlemad preilid vete avamisega tulnud. Ei tundnud midagi kui torgati.Hommikul veed lahti ja 10 t pärast beebi käes. Esimene küll lõppes erakorralise keisriga kuna emakakael ei avanenud aga teise punnitasin ikka ise välja. Sain ka seljasüste tuhude ajal.

  • Avatar
    Vasta Lix 15. november 2018 at 20:00

    Lootekoti avamine ei ole hull. Seda ise ei tunnegi väga. Aga jama on siis, kui sünnitegevus peale seda ei hakka. Siis hakatakse rohtudega aitama ja minul oli esile kutsutud sünnituse valud ikka väga suured ?Ei taha sind hirmutada. Äkki ma oli erand ?Aga viimane sünnitus oli mul ikka väga kerge…loomulik. Ma olin valmis jälle 12 tundi valusi kannatama ja oh imet, natuke valus oli ainult siis kui laps välja tuli. Enne seda oli lihtsalt ebamugav surumistunne… äkki sul läheb ka seekord hoopis nii ?Peaasi, ära tunne hirmu-see kõige hullem pidur!

  • Avatar
    Vasta Gertu 15. november 2018 at 20:00

    Ma olin 16.a kui esimese lapse sünnitasin. Läksin päev enne haigla kuna ei saanud magada enam. Olin öösel sünnitus toas ja kell 6 hommikul tuli arst vaatama avatus 4cm ja tegi veekoti lahti ja see pold valus. Kell 6 avati hommikul siis veekott , pool9 hommikul hakkasid valud ja kell 12 pressid ja täpselt kell 13.00 oli laps käes. 4020g ja 54cm pikk 🙂
    Edu ja ära karda.

    • Avatar
      Vasta G 15. november 2018 at 21:00

      Oh, kui kurb on seda lugeda. Koolitee on selgelt lühikeseks jäänud …… Õigekirjareeglid on jäänud õppimata.

      • Avatar
        Vasta B 15. november 2018 at 23:21

        Ja oh, kui kurb on hoopis seda lugeda, et mõnel jääb inimlikkusest puudu!!!! Aga see eest ninatarka õelust jagub.

  • Avatar
    Vasta N34 15. november 2018 at 20:00

    3 nädalat tagasi sünnitasin. Avati ka veed ja no mitte midagi ei tundnud. Mis pärast seda toimuma peaks, ma kahjuks ei tea. Mul pandi epituraal ja valusid polnud lõpuni välja. A see eest enne seda valutasin oma olematu avatusega 2 ööd- päeva :/

  • Avatar
    Vasta Mariliis 15. november 2018 at 19:58

    Ma esimest sünnitust väga ei mäleta, aga teine oli nagu mega kerge, polnud üldse nii valus, aga siis tulid veek ka esimese pressiga. Samas kolmas sünnitus hakkas vette tulemisega ja oh õudust, need valud olid ikka kuradima valusad. Sünnitus kestis küll 4 tundu ( teine kestis 5 tundi), pean siiski tõdema, et pärast teist sünnitust ütlesin kohe et mis nii viga lapsi sünnitada, aga pärast kolmandat ei taha enam ühtegi, nii valus oli lihtsalt.

  • Avatar
    Vasta Hundu 15. november 2018 at 19:58

    Nii palju, kui on sünnitusi, on ka kogemusi, aga no statistika huvides ma löön ka kampa: ma olen üks neist, kes läks sünnitama nii, et saatekiri oli taskus, aga sünnitus hakkas ise. Ja hakkaski vete äratulekuga. Oli küll viietunnine ekspress-sünnitus suhteliselt lühikeste vahedega tuhude vahel, aga minu meelest seal midagi hirmus rämedat või mitte-üle-elatavat ei olnud, valuvaigistit ei antud mingisugust ja ei tundnud väga puudust ka. Mulle oli see perekooli loengutest kahe kõrva vahele fikseerunud, et on vaja hingata – kui ei hinga, ajad lihased krampi ja piimhapet täis ja siis on juba kümme korda valusam, aga emakas teeb oma töö ära niikuinii – nii et ma hingasin elu eest ja üritasin protsessile mitte jalgu jääda.

  • Avatar
    Vasta Kätlin 15. november 2018 at 19:58

    Mul tehti u 4cm avastusega veed lahti ja ei olnud hullu midagi. Mõne aja pärast hakkasid valud ja siis juba pressid. Asi käis kiiresti ja max 4 tunniga oli laps käes. Pole hullu midagi ja pole mõtet midagi karta ?

  • Avatar
    Vasta Kristel 15. november 2018 at 19:56

    Mu esimene sünnitus oli peaaegu nii. Kuskil 11st hakkasid õrnad valud ja õhtul 22st läksin haiglasse. Kuna sõitsin Pärnust Tallinna ja ei teadnud esmarasedana kaua ootama peaks. Siis ööläbi valutasin ja hommikul tehti veed lahti, et protsessi kiirendada kuna algsest 1cm avatusest oli terve ööga vaid 2.5 saanud. Vete avamine valus pole. Ei tunne essugi. Aga jah peale seda võib öelda, et alles hakkas sünnitus pihta. Ma arvan, et need eelnevad polnd mingid väga hullud valud. Samas kes teab kuidas oleks läind ja kui valus oleks olnud kui poleks avatud aga noh vb ma siis alles sünnitaks veel. Ja teine sünnitus algas iseeneslikult vete tulekuga ja tund hiljem hakkasid valud 15minti enne haiglat. Kohe üsna intensiivsed ja 3cm avatust. 3h hiljem laps käes. Ei kurda ?
    Sinu asemel laseks teha.

  • Avatar
    Vasta Glitzmarie 15. november 2018 at 19:52

    Mul oli esilekutsumine. Mingi tablet pandi emalakaelale, et tegevus pitta hakkaks. Ütleme nii, et hea et ma ainult ühte last plaanisin, sest see õudus, mille ma oma tütre sünniga üle elasin on tempel mällu igaveseks. Ma pigem ootaks selle esilekutsumisega. Aga noh, see minu kogemus. Tee nii nagu tunne ütleb.

  • Avatar
    Vasta A. 15. november 2018 at 19:51

    Samas kui mõelda veel natuke….. siis… vete avamisega ei pruugi see asi ikkagi kõige hullem ka olla. Kui mega valusad tuhud juba käivad ja vahepeal veed lahti tehakse, siis tõesti muutuvad valud nii umbes 100x hullemaks :/ Aga teisalt jälle… mul hakkas teine sünnitus ka iseenesliku vete puhkemisega. Läks aega, kuni ilmutasin väiksed valukesed ja….. No kulges nagu normaalne sünnitus, sujuvalt. Vaevalt,e t keha jaoks vahet on, kas veed avatakse või puhkevad ise. Keha saab sellest signaali, et aeg on sünnitada ja küll vast edasi läheb ka oma loomulikku rada pidi….

  • Avatar
    Vasta A. 15. november 2018 at 19:47

    Ma ei laseks veel surkida, vaid elaks kuni lõpp ajani ning loodaks, et ikkagi ise algab sünnitus. Kuigi ka siis on variant, et ei alga ja ikka tuleb esile hakata kutsuma…….. Ikkagi ootaks edasi 😀
    Vete avamine ise pole midagi hullu, seda ei tunnegi, aga nii võib küll juhtuda jah, et järsku hakkavad hullud valud pihta. Muidu kasvavad valud ikka sujuvalt ja järk-jägult.

  • Avatar
    Vasta Liina 15. november 2018 at 19:46

    Mõlemad lapsed on mul esile kutsutud. No esimene oli suts valusam kui teine. Kell 15.00 tehti mul kott katki ja helistasin mehele ja 16.10 oli juba poisiklutt kõhu peal ? ähh mis see tühja ka ära ole ? nagu kange kaka häda ??

  • Avatar
    Vasta Liisa 15. november 2018 at 19:45

    Mul ka avati veed sest sünnitegevus oli mega aeglane aga valud käisid iga sekundi tagant. Valus polnud aga pm selline tunne nagu laseks end täis ?

  • Avatar
    Vasta Iris 15. november 2018 at 19:41

    Vete avamine ise pole üldse valus. Veits ebamugav vb.

  • Avatar
    Vasta J 15. november 2018 at 19:38

    Ja lisaks veel seda, et olen ka kuulnud, et peale vete tulekut on tuhud kohutavad. Sain esimese sünnitusega seda valu kogeda. See oli mulle ikka väga kohutav. Kahjuks ei tea, mis tunne on valutada nii, et veed pole tulnud 🙁

  • Avatar
    Vasta laura 15. november 2018 at 19:36

    Esimene laps tuli vete tulekuga. Ei hakkand valud kohe täiega vaid ikka aegamööda. Veed tulid öösel ja ma reaalselt kuulsin kuidas plõks käis ja ma läbimärg olin. Ütlesin mehele, et ma ei tea kas lasin end täis või olid need veed 😀
    Teisega tehti haiglas veed lahti, sünnitegevus juba käis ja veed olid tilkuma hakkand ja tehti kott täitsa katki. Peale seda läks kiirelt, 30min ja laps käes. Aga nagu tavaline ülevaatus, kui köik kohad märjaks läksid siis sain aru, et ahhaa tegi juba katki 😀

  • Avatar
    Vasta Pamela 15. november 2018 at 19:35

    Ma selle arstiga pole küll kokku puutunud, aga eks igal ühel omad kogemused ? Meie poja ei tahtnud ka kuidagi välja tulla, seega läks nädalake üle ja suunati mind Pelgusse, et sünnitus esile kutsuda. Lugesin igasugu jutte ja variante selle kohta ja olin ka päris hirmunud. Aga võta näpust, poiss hakkas ise tahtma välja tulla eelmisel päeval enne haiglasse minekut. Valutasin mõnuga, aga mida polnud oli avatus. Arstid käisid ja katsusid, mitmed käisid uudistamas, et mis toimub. Tundsin ennast nagu Grey anatoomias, kus kamp õpilasi käib tudeerimas ??? Siis aga mingi hetk, kui ma juba suht valus ja tüdinud olin pakuti välja, et avame veed, siis läheb kiiremini. Noh kuna minu kannatus on suht lühike olin sellega nõus, sest igatsesin juba hullult rahu ja ilma valudeta olla. Seega tehti veed lahti, peale selle et kellegi käed seal allpool toimetavad ja et märjaks läks, ma muud ei tundnud ??? ja siis läkski sünnitustegevus kiiremaks, avatus tuli nagu naksti ja juba peagi oli põnnu käes. Seega ei miskit hullu ? Sa tugev ja vinge naine ka, ära põe kõik läheb hästi!!!

  • Avatar
    Vasta Liisa 15. november 2018 at 19:32

    Minul oli sünnitus esilekutsumisega. Kõige pealt mingi ravim (enam ei mäleta, kas määriti või sain sisse juua) ja paari tunni pärast avati veed. Siis läks actioniks. Enne polnud MITTE MIDAGI. Lõpuks alates esimestest valust kuni lapseni läks paar kolm tundi. Valus oli normaalselt (midagi üle mõistuse polnud, valuvaigistit ei küsinud), aga millegagi võrrelda ka pole ju. Kui saaks tahaks teisel sünnitusel ka.

  • Avatar
    Vasta Maarja 15. november 2018 at 19:30

    Hommikul kell 8 avati veed, avatust selleks hetkeks 3cm. Kell 10.38 kolme pressiga oli poiss käes. Vete avamine küll tavapärasest läbivaatusest ebamugavam pole,seda ei tunnegi. Minu meelest kiirendab protsessi ja ega valudest sünnituse ajal nagunii pääsu suurt pole. Soovitan minna ja ära teha, saad Martakese kätte?

  • Avatar
    Vasta Kadi 15. november 2018 at 19:30

    Eh, esimesega läks kõik nagu raamatud kirjutatud, veed, tuhud, haigla,koju,haigla, ja lõppvaatus, kokku ca 12h ? Teisega aga veidi teisiti, tuhud, ja ei mingingit vett- egas midagi tuhud aina tihedamalt, vett ikka ei kuskil, haigla poole sõit. Ämmaemand vaatas mulle peale ainult, et ei midagi pole siin teha, lauale ja avame veed…. Tundsin vaid et käis nagu mingi plõks sees, kui kott katki tehti, aga veed vaid
    nirisesid vaikselt…. Aga piiga oli ka kohe kohe järgi, mõned kõvemad pressid ja kohal ta oligi ?…. Ja siis tulid veed järgi alles, umbe survega, et isegi õde hüppas eemale, et oih mis nyyd juhtus ? ma ei tea, kas see oli sellest, et veed avati läks mul sünnitustoas ainult 26 minutit… Aga töö oli kiire ja korralik, esimesest tuhust piiga sündimiseni kokku 3h.30min umbes…
    Nii et ma ei usu, et vete avamine jube on, äkki saadki kiiremini nn ” vaevast” lahti ?

  • Avatar
    Vasta Kats 15. november 2018 at 19:28

    Tead see vete avamine pole üldse valus, mul tehtud kaks korda.
    Mul ka kolmas ei tahtnud ise tulla, kandsin 2n üle rõõmsalt, lõpuks läksin haiglasse. Selleks ajaks oli avatus 5 cm, ennem paberi saamist 4 cm ja tehti veed lahti ( sa ei tunne midagi ausalt) ja 2 h oli beebi käes. Ma sain hulle valusid heal juhul 3-4 korda tunda ja siis ütles ämmakas, et nüüd tuleb sünnitama hakata, jube kiirelt läks kõik. Edu sulle ?

  • Avatar
    Vasta D 15. november 2018 at 19:27

    Kui on võimalus ise loomuliku sünnitegevusega sünnitada, siis kasuta seda. Esile kutsumine oli minul täis õudus. Alla 4h kogu moos aga valulävi kôrgem. Loomuliku sünnitusega valu kordades olnud talutavam.
    Usun, et Marta teil ka juba lähiajal ise tulemas, kui ära vikseerinud ja 3cm avatust.

  • Avatar
    Vasta J 15. november 2018 at 19:26

    Appi. 3cm ja ei mingeid tundeid. Mul polnud avatustki, kui juba asi käis. Siis käisin 2 korda kontrollis ja 24h peale vete tulekut, kui oli kuidagi 3cm täis, nõudsin, et mind haiglasse jäetaks, sest sii valus oli. Aga kuna esimene laps, siis ei teadnud, et see valu nii hulluks lausa läheb 😀

  • Avatar
    Vasta Olberg 15. november 2018 at 19:25

    Kuna mina läksin haiglasse tuhudega, aga kutt mängis vimkat, siis avati. Tuhutas nii nagu tahtis, pikali olles ca tund-kaks tuhudeta, püsti olles iga 7-8 min tagant tihutas ja nii pool päeva. Valus ei olnud, pigem ütleks, et ebamugav. Peale avamist algasid päris tuhud ja 40 min pärast oli kutt käes.

  • Avatar
    Vasta A 15. november 2018 at 19:25

    Mul tulid veed unepealt ja sellele järgnes 6,5 tunnine põrguvalu ja 4.390 poeg ? muidugi jah ainus laps aga ma usun et enam valusamaks minna ei saa ?

    edu sulle sünnitusele , hoiame põialt et kõik ikka sujuks ja lihtsalt mõõda saaks ☺️?

  • Avatar
    Vasta Kairi 15. november 2018 at 19:24

    Hei! Minul tehti ka veed lahti kuna laps oli ka suurema poole ja kolm päeva tähtajast yle. Ma ka kartsin aga jumala tsill oli ? hommikul tehti veed lahti, natuke nirises ja muud miskit. Olim synnitustoas ja õrnad valud hakkasid kuskil tunni ajapärast. Vegt ek nirisenud pidevalt aga kuskil kolme tunni möödudes kui valud natuke tugevamaks läksid siis tuli pahmakas vett aga ka ei miskit hullu. Vastikuid valusi oli kõigest 2 või 3 kolm korda ja juba olid pressid. Minul tehti veed lahti kell 9 hommikul ja kella poole kolmeks oli laps käes. Esimese lapse synnitasin tavaliselt ja ytleks et mulle meeldis see vetega avatud synnitus rohkem ?Ühesõnaga ära karda, ei hakka kohe mingid rõvedad valud pihta. Jõudu ja kõik läheb hästi ??

  • Avatar
    Vasta Kai 15. november 2018 at 19:24

    Mul avas ämmakas veed. Muidugi mul sünnitustegevus käis siis juba ja avatust oli 7cm. Nii kui veed avast oli hopsti avatust kohe 9cm ja tundsin presse. Esimesed pressid pidin ära hingama et ämmakas jõuaks ennast ja asjad valmis sättida 😀 muidu avamine valus ei olnud. Natuke ebamugav. Hägusalt mäletan natuke torkivat ja suruvat tunnet.

  • Avatar
    Vasta Kristiina 15. november 2018 at 19:24

    Avati veed siis kui mil juba pressid peal olid, pressida ei tohtinud ja lootekotti nad katki ei saanud päris pikka aega, torgiti täiega aga tahtsin pressida seega oli tuhat korda valusam.. kui lõpuks lahti tegid veed (seda ei tunne kui torgitakse) siis läks valu muidugi hullemaks.

  • Avatar
    Vasta Hälis 15. november 2018 at 19:23

    Mul esimene ja teine vete avamisega kolmas plahvatas pressidega.
    Pole üldse hull see veekoti katki tegemine.Ei tunnegi. Nu ja eks sealt alt juba nii veninud ka??

  • Avatar
    Vasta Eva 15. november 2018 at 19:21

    Dr. Ridnõi juurde sattusin 10 aastat tagasi viimases hädas. Olin verejooksudega kaotanud palju verd, Ridnõi reageeris kohe, määras uuringud, lõikas mind. Olen nüüd jälgimisel aastaid, ta tõesti kohtleb sind kui inimest, helistab ise, mitte ei lase õel seda teha jne jne
    Enam ma ühegi teise arsti ees jalgu laiali ei aja ?
    Edu Sulle, temaga läheb kõik hästi. Ta teab mida teeb ?

  • Avatar
    Vasta Liis 15. november 2018 at 19:21

    Sünnitasin 3 kuud tagasi teist last. Hommikul kell 9 oli avatust 2 cm ja veed tehti lahti. See pole valus!
    Vesi hakkas vaikselt nirisema, ja seda suht kuni sünnituse lõpuni. Peale vete avamist saadeti sünnitustuppa, kus mulle pandi külge ja tilguti, et asja kiirendada. Vaikselt hakkas emakas tööd tegema, suhteliselt regulaarselt, aga väga olematute valudega. Kõndisin seal väidetavalt itk kõige väiksemas palatis(nr7) edasi-tagasi, sest,see aitas emaka tööle kaasa. Kella 12 ajal hakkasid 2 minutiliste vahedega valud, mis olid ikka veel väga vähe valusad. Nii kui istusin, kadusid valud üldse ära, seega tammusin nii, et tallad valutasid rohkem kui emakas?
    Järsku kell15 tuli siis lõpuks päris valu ka ja siis teine ja kolmas kohe otsa, suht ilma vaheta ja kõigi jaoks suure üllatusena oli kohe vaja ka pressida 2 pressi ja kell 15 oligi juba laps kõhu peal?aeg läks kirja 3h, sest siis algasid regulaarsed kokkutõmbed. Ise loen sünnitamise ajaks umbes 40 minutit. Poleks iial osanud unistada, et sûnnitamine nii lihtne on, sest esimest last kutsuti 6 päeva esile, aga siis vett lahti ei tehtud ja sünnitus kestis 10h.

  • Avatar
    Vasta Annika R-L 15. november 2018 at 19:20

    12 min. osakonnas ja valmis. See on aeg osakonda sisenemisest kuni lapse kiire sünnini, vahepeal vete avamine kuna südametöö lapsel kehv. Noh….vete avamist ei tunne üldse, mõnua kerge soe sulin oli, ja siis läks intensiivselt kiireks ja valusaks, hops lauale ja valma! Õmblemine võttis oma tunni:)

  • Avatar
    Vasta Keegi teine 15. november 2018 at 19:19

    Kas sul 42 nädalat täis? Kui mitte ma ei teeks midagi. Tähtaeg on siiski ennustatav ja kui sinuga kõik korras ja beebiga milleks surkida?
    Esilekutsumine on enamasti siiski väga valulik ja võtab kauem aega kui loomulik sünnitus.
    Paremate soovitega.

    • Avatar
      Vasta Cärol 15. november 2018 at 19:35

      Mul on mõlemad lapsed nö esilekutsumisega tulnud. Veed tulid mõlemaga ära aga 24h jooksul sünnitegevus pihta ei hakkand. Esimesega oli 38+3(?) ja teisega nüüd 36+1. Mõlema lapsega sain hommikul kell 10 esimese doosi pulbrit ja edasi läks kõik suht ludinal. Esimene sündis kell 18.27 ja teine 20.08 niiet ei ütleks, et võtab kauem aega. 😀 tean juhuseid kus loomulikult alanud sünnitus on 36h kestnud ?

  • Avatar
    Vasta Kadi 15. november 2018 at 19:19

    Mõlema lapsega tõmmati veed lahti, sest kott nii tugev, et polnud lootustki ise rebenemiseks. Muud ei ole midagi, kui sünnitustegevus kiireneb ja valud intensiivistuvad. Kui muidu oli tugev tuim valu, siis avatud vetega läks teravaks. Võrrelda ei oska loomuliku “lõhkemisega” :

  • Avatar
    Vasta Liina 15. november 2018 at 19:19

    Sünnitasin teise lapse aasta tagasi 40+6. Oli ka 2-3 cm avatust ja emakael pehme ja pea fikseerunud. Olin nõus esilekutsumisega, mis seisnes vete avamises. Öeldi ka et pole ravimeid vaja ja sünnitan sama päev kindlasti kui veed avatakse. Vete avamine valus polnud, see ei ole naise närvilõpmetega seotud, see lootekott millele auk sisse tehakse. Siis hakkas sirisema ja natuke lamasin, ca 30 mintsa. Mingeid valusi polnud. Ämmakas käskis kõndima hakata, et tuhud ise algaksid. Haiglas selline komme, etkui paari tunni jooksul pärastvete avamist midagi ei toimu, panevad ravimid. Seda ma ei tahtnud, sest siis läheb kogu sünnitus pekki, üks sekkumine kutsub teise sekkumise ja lõpuks on erakorraline. Ma tegelt ei oleks tahtnud vete avamisega ka nõustuda, ag a mul oli tõesti vaja. Aga mul läks õnneks, tund aega pealevete avamist tundsin midagi tuhu laadset. Siis kõndisin veel tund ja siis hakkas hull pihta. Ca 45 mintsaga oli laps käes ja neid ülihulle tihedaid valusid oli vast 15 mintsa. Et ühesõnaga läks väga kergelt ja kiiresti. Esimest last sünnitsin 14 tundi, millest jõhkraid tihedaidvalusid oli 8 tundi. Täiesti loomulik sünnitus ja sekkumata. Aga no 8 tundi versus 15 minutit…njah. vedas täiega ja hea et lasin veed avada. Arvan et kui keha sünnituseks nii valmis nagu sul, siis on ok veed avada. Samas kui pole otsest probleemi, siis ma ootaks loomulikku algust.

  • Avatar
    Vasta Karin 15. november 2018 at 19:18

    Minul 18okt. Mitte mingit emaka tööd. Kuna kartsin et veed tilguvad ronisin pukki. Ämmakas tegi testi see oli loomulikult negatiivne. Aga kontrollis siis muud ka, midagi oli lame ja pea oli fikseerunud. Avatus null. Aga nu mega valus kontroll. Mille peale jõin sama päev 2 tassi nõmmliiva teed ja järgmine päev 1 tassi. Lõdvestab lihaseid. 19 okt õhtul kell 19 aeg hakkasin valutama. Öösel tegi mmakas veed lahti ja vähem kui pool h oli põnn käes. Aga mega valusad pressid olid küll. Räägitakse et teisega ongi. Vb võid proovida nõmmliiva teed. ?

  • Avatar
    Vasta Maris 15. november 2018 at 19:17

    Minul esimene laps kutsuti esile vette avamisega. Õhtul kella poole kaheks aeg tehti veed lahti ja siis hakkasid ka valud aga laps sündis alles hommikul kell 7 😀 naljakas tunne oli kui kott lahti tõmmati ja vesi voolas.. Teise lapsega olin öösel just ennast magama sättinud kui käis julm plaks.. Nagu keegi oleks kummi tõmmanud ja vesi nirises. Läksin wcsse ja sealt enam välja ei saanud sest aina nirises 😀 kell 3 olin haiglas ja kell 6 laps sündis. Pole reeglit et need kõige hullemad valud kohe siis algavad. Valu on valu.. Nii kui nii pead seda tundma 😀 olen neli last sünnitanud ja nüüd neljandana piinlesin julmalt sest arst ei saanud veekotti kuidagi kätte et seda katki teha. Aga nii kui tegi siis 3 min ja laps oli rinnal 😀 ja kusjuures kolmanda lapse puhul ma isegi ei tea millal see vesi tuli sest et kell 23.59 võeti mind haigla sisse nagu paberite kirjas ja kell 1 oli laps käes.. Selle aja sisse mahtusid nii valud kui kõik muu. Ja ma reaalselt ei teagi midagi 😀 sõrme nipsuga oli laps käes. Haiglas veel pandi keele alla tablett(valuvaigisti) mingit sorti ja mul oli laps juba rinnal kui see tablakas ikka keele all oli ???
    Nii et ära põe vaid tee ära ja saad rahus oma beebit kallistada.

  • Avatar
    Vasta Reelika 15. november 2018 at 19:16

    Haha, praegu jääb selline tunne, et kõik räägivad nii positiivset juttu, et beebi ikka kiiremini siia ilma tuleks?ega sa Mallu ainuke ei ole, kes ootab, me kõik ootame?

  • Avatar
    Vasta Loona 15. november 2018 at 19:14

    Minul oli jaanuaris esile kutsumine, kuna arvati, et laps suur, aga sündis hoopis 3,2kg (nii suur ka nüüd polnud mu arust). Esiteks paar päeva prooviti ravimitega no ei aidanud. Lõpuks avati siis hommikul kell 7.30 veed (ei ole valus) ja laps sündis 18.05. Minu arvates oli sünnitus okei, no kettisin küll, aga ära ei surnud.

  • Avatar
    Vasta K. 15. november 2018 at 19:13

    Tehti veed lahti, kuna laps ei olnud enam väga aktiivne ja arst tahtis pea külge talle mingi asjanduse panna, mis siis tema pulssi vms mõõdab. Keeruline värk aga kui veed lahti tegi, siis hakkasid pressid ja polnud hullu miskit. Need jubedad valud kadusid just vete avamisega ära. Enne oli lõputu õudus ja tunne, et asi ei liigu kuhugile

  • Avatar
    Vasta Nimi 15. november 2018 at 19:12

    See on väga-väga räme, kujuta ette max sünnitusvalusi ja need tekivad pm kohe peale vete avamist(mis on ka valus) , mul olid valud enne vete avamist paari minutiliste vahedega 15h ja seejärel tehti veed lahti ca 14 aeg, laps sündis veidi enne 20-t. Kokku valusi siis 21tundi ja reaalselt 6tundi ma surin, see on julm ja lisaks kui aeg läheb ja peaks lapse südamelöögid kaduma hakkama jms, siis surgitakse veel topelt.
    Loodan, et Marta tuleb ikka ise.

  • Avatar
    Vasta Ellu 15. november 2018 at 19:12

    Mina läksin 23. Okt hommikul kell 9.00 itksse, 9. 10 tehti veed lahti, 12 aeg hakkasid valud, kell viis olin jube peaaegu surnud aga samal ajaõ valmis kellegi ära tapma, avatust vaid 4cm, 18 aeg tehti seljasüst ning 20.23 oli poiss käes. Üks kiire päev 😀 ei ole see vete avamine midagi hullu. Mõtle, et näed samal päeval oma Martat, see annab julgust.

  • Avatar
    Vasta Liis 15. november 2018 at 19:12

    Kaks last. Ühega avati veed algusel kui alustati esilekutsumist ja teisega sünnituse käigus. Ise seda peaaegu ei tunnegi, nii palju kui vaid et selle käigus venitatakse(kui ikka midagi sinna sisse läheb, nt arsti käsi, siis natuke ikka venib) siis see korra ebameeldiv veidi. Aga sünnituse endaga võrreldes pole see miskit. Pikk ja kole ork on millega seda teevad aga seda sa ei tunne ja palvetad vaid et nad last ei torkaks. Karta pole vaja, lihtsalt kaalu enda jaoks plussid ja miinused ära. Et Marta juba suur kaalult ja iga ülekantud päevaga suureneb muude jamade oht aga samas kui liiga vara tuleb võib see tema edasist elu mõjutada(tundlik laps, ei suuda rinda imeda,st pole piisavalt tugev selleks). Edu ja tuleb see mis tulema peab. Päikest.

  • Avatar
    Vasta Helery 15. november 2018 at 19:10

    Mul oli sama jutt haiglasse minnes, et emakakael pehme, avatust 4 cm ja isegi ei küsitud, tehti kott katki ja öeldi et täna sünnitad ? 2 tundi tilkusin niisama, mingit erilist valu küll sellega ei kaasnenud. Kiirendavaid tablette andsid, siis hakkad möll pihta alles ? aga ma ei tea, mul on valulävi suht hea, õhtu 9 astusin haiglasse sisse ja kell 1 öösel oli laps rinnal. Suht kiirelt sai asjaga ühele poole ? esimene laps oli ka, öeldi et olen mustersünnitaja ja ootavad tagasi mind 2 aasta pärast. ? aga ära karda, see valus küll pole. Valus on see sünnitamise osa ainult minu mäletamistmööda ?

  • Avatar
    Vasta Katrin 15. november 2018 at 19:09

    Minul kutsuti algul tampooniga esile, kuid terve päeva ja ööga avatust juurde ei tulnud (haiglasse minnes oli 4cm). Hommikul ~kell 7.30 öine ämmaemand lubas mulle 100% keisri. Kell 7.55 astus sisse uus ämmaemand, ütles, et teeme ilusti oma tööd ja pile mingit keisrit vaja. Paigaldati kanüül ja tilguti, veidi aja pärast avati veed ja kell 8.55 sain lapse oma rinnale.

    Selle kohta, et arst olla öelnud kellegi lapsele väärakas.. Peale oma sünnitus ja haiglas olemise kogemust usun kõike juba, päriselt.
    Esimene õhtu peale lapse sündi läks mu rind kivikõvaks ja tuliseks. Mul oli olemas rinnapump ja läksin küsima, kas tohin tühjaks pumbata. Minu “õnneks” oli tööl öine ämmaemand, seesama kes mulle 100% keisri lubas. Minu küsimuse peale vastas mõnitades “Said lapse ja oled nüüd mingi lüpsilehm wä? Ei ole sa mingi lüpsilehm, kannata ära”.
    Läksin palatisse kannatama, siis. Kui öösel juba hingata ka valus oli võtsin oma beebi sülle ja läksin haigla peale arsti otsima. Arst leitud ja mure räägitud ütles arst, et ammu oleks pidanud pumpama. Toitsin lapse ära ja ühest rinnast pumpasin välja ~350ml. Oleks veel saanud pumbata, aga mul oli käsipump ja lihtsalt ei jaksanud enam.

  • Avatar
    Vasta Gerda 15. november 2018 at 19:07

    Minul 3daga oli ka esilekutsumine 40+0 kuna piiga oli väike 2808g kella 11ks läksin Itk kus mind uuriti ja puuriti ja kirjutati sisse ning anti teada et võid 3dale minna ( sünnitusosakonda) kuna ma ei lubanud kohe vesi lahti teha ( 2 esimesega lasin alles siis kui avatust oli 9.5 cm )
    Kella 12st toodi siis tilgutid kus käidi kord toose juurde panemas ja kord vähemaks . Noh alguses olid valud täitsa kannatavad ja kella 2 aeg läksid tuhud regulaarseks iga 1-2-3min tagant . Kella 6st toodi ultraheli et vaadata kuidas pisike on selgus et tibi ei luba veesi lahti teha pani käed peapeale ette . Seega tehti kella 19:30 veed lahti ja ohhh siis kus ma juba anusin et tehakse keiset sest see valu…. see oli meeletu .. aga 1h oli laps käes ja ilma.valuvaigistiteta ja ühegi rebendita . Seega sünnitus kestis kokku 6.33h

  • Avatar
    Vasta J 15. november 2018 at 19:07

    Vete avamine kiirendab sünnitustegevust oluliselt ja valud on meeletud. Mul sündis teine laps alla tunniga vete avamise hetkest. Sõbrannal mõlemad sündinud ka sellise esilekutsumisega umbes kahe tunniga. Pigem õudne lõpp, kui lõputus õudus?

  • Avatar
    Vasta Margit 15. november 2018 at 19:07

    Vete avamine pole valus, aga siis hakkab väga intensiivne sünnitegevus ja mul mõlemal korral oli laps vähem kui tunniga väljas 😉 Esimesel korral olin niisama ette valutanud ja siis avati veed, teisel korral avati ilma eelnevate valudeta ja kogu sünnitegevus võttiski siis tunnikese aega 🙂

  • Avatar
    Vasta Kristel 15. november 2018 at 19:06

    Minul läks TA üle 2 nädalat,sünnieelses avati veed (ei saanud aru,et midagi tehti) ja saadeti sünnitustuppa.Seal ma siis vaikselt tiksusin,valusid eriti polnud,suht chill oli olla, lõpuks 7.5h peale vete avamist tehti mingi süst mis kiirendas sünnitegevust ja vot olid siis alles valud?2.5h peale süsti oli laps käes, tagumised veed olid rohelised ja tuli välja,et lapsel oli palavik ja põletikunäit oli kõrge.Viidi siis intensiivi meid,paari päevaga korras kõik.Ise arvan,et asi oli ülekandmises.Ma enne seda juba mingi nädal olin valudes ja käisin vastuvõtu toas,ei tehtud midagi.

  • Avatar
    Vasta Pômm 15. november 2018 at 19:06

    Kui enne vete tulekut arvasin et suren, siis pärast vete avamist oleks tahtnud end kohebära tappa! 100x hullemad valud for real! Ma ei laseks avada.

  • Avatar
    Vasta Krk 15. november 2018 at 19:06

    Mul pole esilekutsumist alustatud, aga sünnituse jooksul on kahel korral veed avatud ja oluliselt hullemaks ei teinud. Kui enne valusid ei olnud, siis vast ikka teeb põrguvalu, sest emakakael hakkab kiiresti avanema. Kui kõik lame ja pehne sealt alt ja pea fikseerunud, siis paari päeva teema sul nagunii, et ise pihta hakkaks. Puhu aga õhupalle edasi ja tee kükke, kohe hakkab ise 🙂

  • Avatar
    Vasta Enke 15. november 2018 at 19:06

    Armas Mallu! Loen blogi juba mõni aasta, teie perele ja Sulle elan kaasa ja nüüd see sünnituseootus – täitsa nagu lähedasele inimesele hoiaks pöidlaid-varbaid 🙂 Minu 2 poissi tulid vete avamisega, ei olnud midagi õudset, see lihtsalt käivitas sünnitegevuse (nojah, lõpp oli muidugi õudne 😀 ). Konksukesega tehakse tasakesi lootekott katki, siis on tõesti tunne, nagu oleks täis pissinud ennast. Valus see protseduur pole. Edasi ilmselt individuaalne – esimesega läks mul sünnini veel pea 10h, teisega nats vähem, AGA ei mingit lakkamatut piina algusest lõpuni. Tõesti – ära karda, kui vähegi võid. Ja loodetavasti kolmas plika ikka kergemini ilmale tuleb kui esimesed kaks! Jaksu Sulle 🙂

  • Avatar
    Vasta Älis 15. november 2018 at 19:04

    Ma su asemel siiski käiks veel nats..sest lapse näitajad on ju head ja kõik tore..peale sinu enesetunde, mis on mõistetav. Mul oli esimese sünnitusega vete avamine, et tuhud nagu olid, aga nii ebaregulaarsed ja nõrgad, et otsustati veed avada. Ei ole üldse valus..ära seda tööriista nähes ka ehmu..kole on, aga see sulle ei tee midagi. Nad tõmbavad selle konksuga lootevee kotti katki ja siis hakkabki “õige” trall pihta. Aga kuna sul tõmmatakse ju kohe, et nagu ilma, et tuhud algaksid, siis seda valu ma ei oska kirjeldada. Mul oli veel selline jama, et esimese korraga ei avanenudki see lootevee kott lõpuni, tõmmati veel korra?. Ja vot siis hakkas “hell on the earth”… aga noh, kestis paar tundi ja beebs oli käes :).

  • Avatar
    Vasta Maris 15. november 2018 at 19:03

    Mul läksid ise veed ja muu sünnitustegevus hakkas u. 10 tundi peale seda. Ainult 1 laps, seega võrrelda ei ole millegagi, aga midagi hullu see küll polnud.

  • Avatar
    Vasta P 15. november 2018 at 19:03

    Vete avamise kohta ei oska kaasa rääkida (mul tulid ka mõlemal korral esimese pressiga),aga vete avamine tabletiga esilekutsumisest vaevalt hullem saab olla 😀
    Minul oli esimese lapsega esilekutsumine (42-l nädalal) ja selleks õuduseks ma küll valmis polnud (ämmaemand ka mitte “ei kindlasti sa veel ei sünnita ootame ootame). Mul läks tableti võtmisest kolm tundi,kuni laps käes oli,aga ühtegi valuvaigistit ega midagi ei saanud,sest “ootame,enne homset sa ei sünnita” eks 🙂
    Loodan,et Marta tuleb ikka ise. Vähemalt tead,et enam ei ole kaugel.

  • Avatar
    Vasta Ele 15. november 2018 at 19:03

    Mul tulidki alguses veed (kell 10 hommikul) ja siis tiksusin ja passisin haiglas. Esimene valuaisting oli alles kell 6 õhtul ja valu moodi valu alates 10 õhtul ja kella 12-st alates ikka VALUS. Laps sündis 03.51. Aga mul oli esimene laps. Arvan, et sul kolmanda lapsega ikka vb suht kohe valus aga läheb ikkagi ruttu kuni Marta Kene käes.

  • Avatar
    Vasta Mirjam Melzar 15. november 2018 at 19:03

    Minul tehti ka veed haiglas lahti. Ja siis läksid valud muidugi tugevamaks. Mul ei olnud ka avatust nii palju, kui vaja, aga samas tuhud olid täitsa olemas sel ajal juba.
    Teise lapsega läks väga ruttu ja veed tulid ise ära. 🙂 Ühe korra pressisin ja laps oli olemas ?

  • Avatar
    Vasta Pisi 15. november 2018 at 19:01

    Minul esimene ja viimane olid vete avamisega. Keskminese sünnitusega oli nii, et arst ei olnud nõus tegema vesi lahti ja see oli jube piin. Mul olid juba pressid peal aga veekott terve. Ütleme nii, et kõige hullem sünnitus. Lõpuks mu röökimise peale tegi veed lahti ja veed tulid suure survega ämmaemandale peale ja oh kus siis sõimas mind, et voodi märg, tema märg aga mul oli laps kohe tulemas. Tulemus oli see, et laps sündis sinisena ja oli nii palju lootevett neelanud alla, et hinganud korralikult ja oksendas terve nädala veel rohelist plöga. Esimese ja viimasega avati veed, kui mul oli avatust aga valud olid sellised, et mina neid tundsin aga masin ei näidanud midagi. Peale vete avamist valud olid piisavate vahedega ja laps sündis kiirelt. Ütlen nii, et valud olid sellised, et ma sain magada valude vahel. Iga valuga laps vajus aga aina rohkem alla poole ja 2 või 3 pressiga oli laps käes. Lapsed rõõmsad ja roosad. Ja kusjuures on nii, et kui veed avatud, siis minul on max 1h läinud, kui on täisavatus. Enne vete avamist oli 3 cm ja siis tund hiljem oli lapse juba kaisus. Nii et ei ole vaja karta. Küll kõik läheb hästi. Usun, et Marta ei taha sind kauem enam piinata.

  • Avatar
    Vasta Andra 15. november 2018 at 19:01

    Minul avati veed 🙂 ei olnud midagi hullu, sünnitus ise kestis 6 tundi 😀 neist valud olid mingi 15h ? aga no jah see vete avamine pole midagi hullu. Osadel pidid veel tablettidega ka esile kutsuma, tegelikult pandigi mulle aeg tablettidega esile kutsumiseks aga sünnitasin 2 päeva varem ära 🙂 tähtaeg oli mul 9sas jaanuar, sünnitasin 17 jaanuar 🙂 ära karda, küll ta tuleb siis kui soovib.

  • Avatar
    Vasta Ketu 15. november 2018 at 19:00

    Minul hakkas see kõik pihta öösel.
    Mõtlesin, et kas pissisin voodisse või mis see oli.. tuli välja et lootevesi niriseb. Seda tuli vähe aga iga natukese ajatagant.
    Kuna oli esmakordne sünnitus siis läksin haiglasse. Seal avati kohe veed aga midagi väga hullu nagu ei mäletagi. Minu meelest oli täiesti talutav.. olen ka ennem kuuulnud et kui looteveed avatakse alguses et ega sel eriti vahet pole kas hiljem või kohe:)

  • Avatar
    Vasta Marie 15. november 2018 at 19:00

    See küll isiklik otsus aga.. kui juba siiani kõik loomulikult edeneb siis see paar päeva veel oodata, ma ootaks ikka ära et loomulikult hakkab pihta. Praegu on ju kõik näitajad sinnapoole liikunud ja eelmised sünnitused on ka ise pihta hakanud. Et lootust ju on kõvasti et seegi hakkab kui laps valmis tulema =)

  • Avatar
    Vasta Geidi 15. november 2018 at 19:00

    Minul 11 aastat tagasi oli. peale vete avamist 3tundi ja laps käes. Valud polnud hullemad kui teisel sünnitusel (laps otsustas ikka ise tulla) aga see vete lahti tegemine mulle ei meeldinud. Ma ei tahtnud, et keegi mind üldse puutuks. mitte kuskilt. Ema julges enne seda mu juukseid sättida. siis ma olevat talle jarjunud, et ta ei puutuks mind. Mhmmm enda meelest ütlesin kõrgendatul häälel. Aga sellessuhtes, et mingeid metsikuid valusid ei tulnud. Nagu sünnitus ikka, valus, ebameelduv ja õnneliku lõpuga.

  • Avatar
    Vasta Mann 15. november 2018 at 19:00

    Mul avati ka veed ITK-s ka samal põhjusel, et suur laps ja kartsin ka hirmsasti.. Vete avamine aga valus polnud, ei tundnudki midagi. Aga pool tundi peale seda hakkasid valud, mis olid esimese sünnitusega võrreldes palju intensiivsemad ja tihedamad. Sünnitus ise läks kiiremini kui esimene. Laps ise kaalus 4081g, mis minu arust nii suur nüüd ka pole. Tehti ainult 1 väline õmblus ja taastumine oli ka väga kiire.

  • Avatar
    Vasta K2xu 15. november 2018 at 19:00

    Kui sa vähegi kannatad, siis ma soovitaks nt järgmise nädala alguseni oodata. Kui siis pole miskit hakanud ja kohe üldse ei suuda enam rase olla, siis mine rahus. Vete avamine pole mitte midagi hullu. Mõni kuuleb praksatust (tee ise vett täis õhupallile auk sisse :D) avamis ajal aga mina ei kuulnud midagi. Lihtsalt stabiilselt oli tunne nagu kuseks end täis :D. Valud hakkasid u 2-3h hiljem, aga olin 4 päeva juba esile kutsumise rohtusid ka söönud.
    Ühesõnaga minu kogemus on, et see pole midagi jubedat ja kartma ei pea 🙂

  • Avatar
    Vasta Marili 15. november 2018 at 19:00

    Mul kaksikutega tulid ühega veed ära hommikul kell 5. ? Korralikud valud hakkasid alles õhtul lapsed sündisid järgmise päeva hommikul alles. ? Ja mul võttis Dr. Ridnõi sünnituse vastu, ega ta jah kõige meeldivam inimene ole. ?

  • Avatar
    Vasta Mann 15. november 2018 at 18:59

    Teine sünnitus mul sorgiti looteveekott katki. 2 tundi polnud mitte midagi ja siis hakkas hakkasid äkki tihedad valud ja mina kes valutundlik , siis oli päris päris valu. Sellist kahe tuhu vahel puhkamist nagu polnudki. Aga valudesr 2 tundi ja beebi käes

  • Avatar
    Vasta Triin 15. november 2018 at 18:59

    Esimesega tehti lahti, kuna sünnitus venis ja siis lãks nagu kohe mölluks lahti. Õudsad valud hakkasid pihta. Paar tundi ja laps oli lõpuks käes. Teisega tulid kodus veed ära ja mitte muffigi ei toimunud, mitte valupiiksu ka. Lõpuks lãksin haiglasse kontrolli, et kas kõik on okei. No anti siis tilka ja läks põrguvaluks ära. Nüüd kohe kolmanda sündi kardan ?.

  • Avatar
    Vasta Helen 15. november 2018 at 18:58

    Ei ole vete avamine midagi jubedat. Lihtsalt torkab lootekoti katki ja veed vuhisevad välja. Seda ei tunnegi.
    Mina ise muidugi läksin haiglasse, kuna mul mingi kerge sünnitustegevus oli juba pihta hakanud, aga et seda lihtsalt kiirendada, torgati lootekott katki ja peale seda muutusid valud tugevamaks.

    Ära karda, see pole midagi hullu.

  • Avatar
    Vasta J 15. november 2018 at 18:56

    Minul oli 3 nädalat tagasi sünnitus vete avamisega ja no polnud mitte midagi hullu ☺️ St, vete avamist sa ei tunne, pole valus ega midagi. Siis tulevad veed. Siis hakkavad ka vaikselt valud tulema ja edasi läheb nii nagu ikka , tuhud ja pressid ja laps käes. Seega don’t worry. See pole küll midagi hullu ☺️ Mul läks 3h 51min. Teine laps 2a vahega. Esimene tuli ise 13h ? Valus on igatepidi nagunii ?

  • Avatar
    Vasta Leenuu 15. november 2018 at 18:56

    Kas sa proovisid veel nii, et paned jalad kuuma vette, hoiad kuskil tunni ja peale, aga vesi peab olema koguaeg kuum, et las Kardo lisab veekeetjast koguaeg kuuma vett juurde. Minul aitas see, kui läksin esimest last sünnitama, läks ka juba üle aja ja hakkasin igast asju proovima. Kui olin umbes 50 min hoidnud hakkas alaselg valutama ja valutas kogu öö, hommikuks olid veed platsis ja enne lõunat juba laps käes?

  • Avatar
    Vasta C 15. november 2018 at 18:56

    Minul tehti veed lahti. Öösel kell 4 läksin valutava seljaga haiglasse, kell 9 tehti veed lahti, pulber hammaste vahele ja kutt oli 10.49 käes. Kui ma seda kaigast nägin, millega vett lahti tehakse, mõtlesin, et s*tun end sirgelt täis. Raudselt jube valus. Aga ei. Pmst üldse ei tundnud. Tundsin korraks külma kaigast ja sis soe vesi lahinal hakkas tulema. Ei midagi hullu 🙂

  • Avatar
    Vasta Kessu 15. november 2018 at 18:55

    Minul kutsuti sünnitus nii esile. Ennem olin muidugi 4p sünnituseelses osakonnas kus meelitati selle pulbriga. Null.
    Lõpuks arst halastas tegi veed lahti. Esimesed paar tundi oli trillalaa trullalaa. Vete avamine ei ole valus.
    No siis hakkas jah põrgupiin. Aga õnneks sain epituriaali ja kõik läks ludinal.
    Sünnitus kestis kokku 5h . Minu kolmest kõige kiirem ja lihtsam.

  • Avatar
    Vasta Sann 15. november 2018 at 18:55

    Minul esimene laps tuli vete avamisega. Avatust oli ka 3cm, avati veed ja ma valutasin veel 12h enne kui reaalselt sünnitasin ?. Siis oli hull, olin noor ja üksi, seda enam kartsin et oli esimene laps. Aga kõigil erinevalt.
    Teisega hakkasid veed ise nirisema, aga avatust vaid 1.5 cm ja tehti erakorraline keiser.
    Muide, mõlemaga algas sünnitegevus päev enne esilekutsumise tähtaega ?.

  • Avatar
    Vasta M 15. november 2018 at 18:54

    Mul on 35 nädalat aga tahaks kaaa niiväga juba beebit käte vahele ?? Ei kujutaks ettegi kui üle aja veel minema peaks, juba praegu rasedusest kopp ees.

  • Avatar
    Vasta Triin 15. november 2018 at 18:54

    Mul mõlemad lapsed sündinud niiet veed on avatud. Kui ennem on okeid valud siis peale vete avamist läheb asi väga intensiivseks ja laps sünnib tõesti väga kiirelt ?

  • Avatar
    Vasta Kaya 15. november 2018 at 18:53

    Avati veed mõlema lapsega. Teise lapsega, tunniajaga oli laps käes. Jah, oli valus. Aga parem kui 18tundi valutada v midagi, ma arvan. Jalutasin mööda tuba ringi, läks ruttu 🙂 … vōrrelda ei oska, et kas niisama valuatada on vähem valus 😀

  • Avatar
    Vasta Kristi 15. november 2018 at 18:53

    Minul tehti veed lahti esilekutsumisega? nooo mul oli avatust vb 1 cm enne seda ja veed tehti lahti ja valud hakkasid 2-3 minuti tagant käima üsna kohe. 9.30 tehti veed lahti ja 12.30 oli 7 cm avatust ja 14.27 oli laps käes. Valud olid metsikud aga elasin üle?

  • Avatar
    Vasta Triinu 15. november 2018 at 18:52

    Minul avati haiglas veed, tunne oli selline nagu oleks püksi lasknud?
    Valus küll polnud. Sünnitamine ise polnudki valus, pigem ebameeldivamt suruv tunne.

  • Avatar
    Vasta Elis 15. november 2018 at 18:52

    Minul esimese poisiga tehti verejooksu pärast veed lahti, et näha, mis värvi need on, kas lapsega kõik ok- jah olid ilusad kenad, aga kui mul vete avamiseni oli olnud megaõrn päevadelaadne valu, siis peale vete avamist.. jah, see oli valus, aga 46 min vete avamisest ja poiss oli käes 😀 vete avamist ei tunne üldse 🙂