Lapse üles kasvatamine LAPSED Marta Uni

värskes õhus magamisest

16. märts 2019

Kui Mari alles väike oli, siis panin ma teda õikal pidevalt rõdule magama. Elasin viiendal korrusel, polnud vaja karta, et keegi oma konisid lapsele näkku viskab või muud säärast, kuigi nüüd takkajärgi mõeldes oleks võinud karta, et kajakad minema tassivad või miskit, aga noh, noor ja uljas. Tühja mul neist kajakatest!

Mari sündis oktoobris ja juba mais kolisime me siia Männikule. Ilmad olid soojad ja kohe kui temperatuur veidi soojemapoolsemaks  läheb, istub Kardo ema nagu aamen kirikus enamuse päevast väljas. Nii võttis ta ka Mari endale seltsi ja kõik uned tegi Mari koos Leaga aias, vankris õõtsudes.

Kui Lende sündis, siis oli mingi rõve oktoober, vihma sadas, lägane. Tundus imelik oma tutikat beebit õue konutama panna, loogilisem oli teda ikka soojas toas hoida. Seda enam, et mul oli mingi mälestus, et õues peab lastel alati lutt suus olema, et nad külma õhku sisse ei ahmiks (õrna aimu pole, kas see tegelt paika peab) ja kuna Lende lutti ei võtnud, siis toas ta oligi. Ma arvan, et rolli mängis ka see, et mul polnud ta toas magama panemisega mingit probleemi. Kui oleks olnud keeruline või miskit, ehk siis oleks hakanud edasi katsetama vankrite ja õueunede ja muuga, aga kuna probleemi ei olnud, ei näinud põhjust ka miskit muuta. Ja kui soojemaks läks, kebis ämm jälle õue ja võttis Lende ka kaasa õue magama. Täpselt nagu omal ajal Mariga talitatud sai.

Kui nüüd Marta sündis, siis noh, olgem ausad. Novembri lõpp ei ole oma rõveda lume ja lörtsiga just mingi ahvatlev aeg, et ma oleks üldse mõelnud, et oh, paneks õue ta magama. Ja jälle on mind õnnistatud beebiga, kes enivei koguaeg magab, seega ei mõelnud ma kordagi, et nüüd raudselt PEAB lapse õue magama panema. Ega ma ise ka õues magada taha, ikka soojas toas onju.  Ja üldse vajub Marta niimoodi magama, et umbes räägid temaga, paned ta korraks tooli või kiike või põrandale – PAUH, magab!

See suvalt magamajäämine on kõigi mu laste erioskuste nimekirjas olemas 😀

48412409_336300143621032_6872893631557009408_n-768x1024-7273591

Marta selle postituse kirjutamise ajal 😀

Ükspäev otsisin ülakorruse kapist miskit ja kuna vanker seal jumalt ees seisis, pidin ma ta korraks välja võtma ja tagasi panna tundus ka lamp. Las siis olla väljas, võime ju nüüd selle Marta ükskord õue ka viia. Lende ajal polnud meil autot, seega sai ta vankriga käia näiteks mai tea… poes või postkontoriski. Nüüd on aga auto olemas ja mida ma siis vankriga sinna lähen, kui autoga saab mugavalt ja kiiremini. Veelkord rõhutades sellele, et oleks siis suvigi, et siis veel, aga no vaadake õue – ma ei soovi seal üle viie minuti isegi olla ?

Aga kuna vanker välja tassitud sai, siis toppisin ma Marta riidesse ja andsin Kardole kaasa, et kui ta Marile järele läheb, et las loksutab selle tripiga Marta magama ja saamegi ta siis õue magama jätta. Kuna Martal on nohu, siis ma nagu olin kuulnud, et õues magamine peaks aitama veits enesetunnet leevendada või nii. Nõnda läkski, et ta jäi vankrisse magama ja magas hiljem veel terrassil mingi neli tundi jutti. See on isegi tema kohta väga pikk aeg, sest toas suudab keegi teda pidevalt üles ajada. Eriti Lende, kes tahab oma armastust väljendada titale peale lamades. Kardo on ikka hulle süsteeme välja mõelnud, et Martat säästa:

Pikleri kolmnurk turvaväravaks ?

Esimene õuesliip

Kardo lasteaeda trippimas

Ammu toas, aga ei märkigi ärkamisest, Mari läks asja uurima

Uni oli küll pikk, aga tuppa tulles oli ta nina eelnevast veel kuus korda rohkem kinni. Ei tea mina, kas see oli õues olemisest või oli see lihtsalt juhus, igatahes oli järgmine öö kergelt öeldes ebameeldiv, sest ta ärkas iga natukese aja tagant täiesti kinnise ninaga. Öö läbi sain siin temaga ringi paarutada ja kuna Marta enda ööuni oli ka katkendlik ja õues tundus tal vähemalt parem olevat, sest seal ta ju ei ärganud, sai ta jälle õue kupatatud.

Padi pea alla ja alguses tundus küll, et ega ta niisama jää magama, endal silm nii punnis…

Mari ei tahtnud, et Marta üksi magama peaks ?

Ja naks, magaski.

Ühesõnaga, tänks kõigile, kes mind häbistama hakkasid, et on ikka kehv ema, last õuegi magama panna ei viitsi, sest nüüd ma tõesti taipan seda teha ka. Okei, ma endiselt ei usu, et sellel mingit laialdasemat mõju oleks, et ala kui laps magab toas, siis ta on vähem terve, kui see, kes õues magab vms, küll aga usun ma seda, et tal seal hea rahulik külitada, mitte siin teiste metsaliste röökimise saatel üritada sõba silmale saada. Viitsimises polnud ennegi asi, sest kui suurt pingutust ikka nõuab vankri terrassiukse taha lükkamine, aga no lihtsalt absull ei mõelnud sellele ennist.

Täna hommikul mõtlesin ma sellele ka, et kohe kui veits soojemaks läheb, on mul komme ööseks magamistoas aken lahti teha. Olgugi, et külm, aga teki all on ju soe. Enamasti paneb Kardo mõne aja pärast akna jälle kinni, sest tema sõnul läheb liiga külmaks, aga mulle lihtsalt meeldib, kui mul külma õhku on. Selles valguses…äkki meeldib Martale ka, jumal seda teab.

Igatahes pika jutu point oli, et tänks, et mulle nina alla hõõrusite, kui sitt ema ma olen, sest ma nüüd olen selle võrra jälle parem ja polegi teil enam millegi kallal tänitada.

Kas teie lapsed magasid beebina rohkem toas või õues? 

Loe ka neid postitusi!

53 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Jansa 20. märts 2019 at 22:53

    Minu praeguseks aasta ja kolme kuune laps magas alates kahe nädalasest õues kõik uned detsembrist – maikuuni. Siis hakkasid naabrite lapsed õues olema rohkem ka no ei maganud mu laps nende kisa saatel. Kui naabri lapsi enda akna alt ära ajamas käisin ja palusin taga hoovis mängida, siis naabrinaine tänitas veel, et ta peab harjuma kisa keskel magama. No EI pea. Maist kuni septembri keskpaigani magas toas ja septembrist panin uuesti õue. Kuid nüüd on seis selline, et magab ikka toas, sest õues magas ainult 1,5 tundi, aga toas 3 tundi. Valisin toas magamise. Enne lõunaund käin veel 1,5 tundi temaga õues mängimas/müttamas, siis magab isegi kauem kui 3 tundi ja ma saan rahulikult kodu koristada ja jääb aega isegi pikutada. 🙂

  • Avatar
    Vasta Kadri 17. märts 2019 at 18:52

    Esimene magas esimesed 18kuud oma päevauned õues, päevase magamise üleüldiselt lõpetas 2a6k, sest uned läksid tuppa üle ja see kohe üldse ei sobinud. Lõunaunne magama panemine võttis ise 2-3h aega. Lõpuks loobusin.
    Teine laps on praegu 2a6k ja magab endiselt õues, uni 3h pikk jätkuvalt. Mida ma siis teen, kui kärusse enam ei mahu, ma ei tea. Hetkel naudin heatujulist last ja pikka und.

  • Avatar
    Vasta Naine 34 17. märts 2019 at 09:39

    Nii nagu iga asjaga, peaks ka toas ja õues magamine olema tasakaalus. Paraku magab minu viis kuud vana laps päeval ainult õues vankris. See on niiiiiiii tüütu, aga ise olen süüdi. Oli mul vaja toppida igaks uneks teda õue. Ma tahaks ka, et ta viskaks külje suvas kohas maha ja magaks. Õnneks sobib talle magamine nii seisvas kui liikuvas vankris.. kui ma peaks iga kord jalutama ka veel, siis ei saaks ma kpdua midagi tehtud. Sul Marta tundub aga väga chill ka vankris, seega oled õnnega koos.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 17. märts 2019 at 18:03

      ma nüüd iga päev olen 1x pannud õue, tõesti mugav 😀

  • Avatar
    Vasta Ahaa 17. märts 2019 at 08:46

    Kus ja kuidas lapsed magavad on nii individuaalne. Minu laps magas õues väga hästi esimesed 6 kuud. Seejärel midagi muutus ja enam õues ega ka autos ei maganud. Ainult nuttis. Siis ei jäänud muud üle kui uneajad tuppa üle tuua.
    Nagu kõige muuga, nii ka magamisega, jälgid ju lapse vajadusi ja tegutsed neist lähtuvalt. Ja lõppude lõpuks pead ka ise (kolme lapse kõrvalt!!!!!!!) selge pea säilitama ning selleks peab ennast ka säästma… st. püüad teha nagu lastele on hea ja sobilik ja püüad selle omakorda kokku viia sellega, mis sulle sobib.
    Tee mida iganes sa teed… kui oled jälle ühe päeva kolme väikelapsega üle elanud, oled sa minu hinnangul kangelane ?

  • Avatar
    Vasta KETU 17. märts 2019 at 08:46

    Õues, toas ei jäänud üldse magama.

  • Avatar
    Vasta Mariliis 17. märts 2019 at 07:56

    Esimese lapsega veetsime palju aega õues.. magas ja mängis väljas. Kodus käisime ainult söömas ja riideid vahetama :D.

    Teise lapsega aga muutus asi, sest vankris magas ainult 30 minutit aga toas võis vabalt 2-4 tundi magada. No ja siis ma valisingi toas magamise. Sest puhanud laps on palju meeldivam kui väsinud ja viril laps. Ja nii me vähem õues käima hakkasime.

    3 laps jahedama ilmaga magas väga hästi vankris, aga eelmise aasta kuum suvi tegi oma töö, laps ei maganud vankris, toas-mitte kuskil. Sest tal oli kogu aeg palav. Ja nii ma istsuin kolme lapsega toas, ventilaator töötas. Õnneks sain suuremad lapsed suvel ema juurde maale saata, said seal õues möllata terve päeva.

    Aga üldiselt olen kõigiga vähemalt poodi ja hiljem suurematele lastele järgi jalutanud. Nii palju on nad kõik õues saanud olla. Mulle soojemate ilmadega on meeldinud jalutada, alati ise õue roninud, siis oligi kahju kui kolmas laps ei tahtnud suvel õues olla, aga mina tahtsin.Talvel, märjal ja vastikul sügisel oli pigem sunnitud et veidi värsket õhku saaks.

  • Avatar
    Vasta Marili 16. märts 2019 at 22:28

    Minu tütar magas siiani lõunauned väljas, 3a6k vanana pidi vastu tahtmist kärust välja kolima, sest ma arvasin, et millalgi see peab niikuinii toimuma ja varsti käru väike ka. Väikevend on praegu 1a8k ja magab ka kindlasti 3-aastasenj väljas, edaspidi vaatan, kui mahub, magab edasi. Õnneks on käru magamisosa 1m pikk, seega mahub kaua. Ka nohuga viisin ikka õue magama, palavikuga mitte. Õues magamise eelis on minu lastel see, et magama jäid max 5 min peale käru õue lükkamist, ei mingit kärutamist ega kussutamist. Ja mulle meeldis rohkem, kui nad õues olid mõlemad, siis sain rahus tolmu võtta tolmuimejaga või kasvõi kõvasti muusikat kuulata? Värske õhu kasulikkusest rääkimata.. Haigeks jäämisega ma kindlasti ei seostaks seda, mu lapsed ikka tavapäraselt tassivad viiruseid koju, kuigi õnneks nohu ja köha on maksimum, ei ole olnud tüsistusi ega antibiootikume siiani, vapralt võitlevad vastu.

  • Avatar
    Vasta Tk 16. märts 2019 at 17:42

    Minul mõlemad lapsed õues magajad olnud. Esimene sündis märtsis ja hakkas kohe õues ja rõdul magama. Soojemate ilmadega (umebs mais) hakkasin jalutama igapäevaselt tema unede ajal.
    Teine laps oktoobrikas ja samuti hakkas kohe magama päevaunesid õues, kas siis rõdul või jalutasin. Tahtsin ise füüsiliselt liigutada ja see paari tunnine jalutus oli mõnus koormus. Hästi külm talv oli ja neil päevil kui jalutama ei saanud, magas rõdul.
    Kolmas saab ka õues magaja olema ( ehk arvab ta sama). Selle tarbeks hangin ka vankri mis elukoha maastikul liikumiseks mugav. Lisaks nüüd hoov ka.
    Leian, ef värske õhk lapsele igati tervislik. Kui rõdule ei saa panna, võiks jalutada. Kui oma hoov siis eriti mõnus, paned kasvõi hoovi kui pole jalutamiseks aega alati.
    Loll kes vabandusi ei leia, kui laotakse aina vastuväiteid, miks laps ei peaks värskes õhus olema 🙂 Mitte, et ma kedagi lolliks sõiman aga kui vaja nt tassida kõrgele siis tuleks kookoniga käru hankida vma…igatahes otsida võimalusi, mitte vabandusi.

  • Avatar
    Vasta Liis 16. märts 2019 at 17:37

    Minu titt(2a4k) magab igapäev väljas. Mul on valida kas hullunud põrguline õhtul või törts jalutamist pealelõunal, sest no voodis päeval teda mina magama ei saa. Nii et igapäevaselt käime väljas, enamasti jalutan ta tuttu ja toon ta vankriga tuppa aga kuna see k*radima rannahooaeg käega katsuda siis viimasel ajal teen pikemad ringid ja otsad.

  • Avatar
    Vasta Keit 16. märts 2019 at 17:27

    Minul on sattunud ka lapsed, kes ise uinuvad ja seda igas kohas kus vaja. AGA ma ise jumaldan õues olemist ja jalutamist ning lapsed seetõttu saanud ka ikka palju õues olla.
    Olen koguaeg mõelnud, et valid ju hoolega alati kärusid aga milleks siis kui yldse ei tripi nendega ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. märts 2019 at 23:14

      No enam ei ole mul seda käruhullust ?

  • Avatar
    Vasta S. 16. märts 2019 at 16:42

    Mu poisu magas väga vähe õues, enamasti vaid siis kui ma ta tuduajal jalutama tahtsin minna. Aga sedasi, et oleks käruga õue tuttu jätnud, mitte kordagi! Ilmselt asi selles, et elan linnas ja kortermajas ja ei tundunud eriti tore teda üksi õue akna alla jätta. Maale minnes tegi ikka oma tudusid õues kärus, aga seda ka ei juhtunud teab kui tihti.

  • Avatar
    Vasta Kardo Treimann 16. märts 2019 at 16:27

    Ma tahaksin veel selle ära mainida, et mallu lubas pildi alla kirjutada, et KarTuuber läheb vankriga Marile lasteaeda järgi, et te saaksite minna minu Youtube kanalile ja panna seal Telli!!! 😀

  • Avatar
    Vasta meow 16. märts 2019 at 15:10

    Õues või mitte, mind paneb hämmastama hoopis su vahepeal tekkinud kärude hullus, kuigi ise ei kasuta ??

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. märts 2019 at 15:32

      See nii vana asi ju, Lende titepõlves oli jah ?

  • Avatar
    Vasta Marju 16. märts 2019 at 14:48

    Rahu ainult rahu. Omast kogemusest võin öelda. Et auruta tipsut ja jaluta temaga väljas, ps muidugi kui palavikku pole. Meie saime alati poole kiiremini terveks. Kui ravisin teda toas olles. Nüüd ongi, et kui nohu on, siis olemegi õues nii tunnike. Ja tavaliselt oleme nädalaga jälle terved. Aga Martale kiiret paranemist. Ja öelgu need lapsi vati sisse toppivad emmed mis tahes.

    • Avatar
      Vasta G 16. märts 2019 at 18:32

      Kes on “tipsu”?
      Miks, oh miks, kaotavad mõned emad igasuguse võime kasutada normaalseid sõnu?

  • Avatar
    Vasta Ann 16. märts 2019 at 14:43

    A muidu ma ise olen küll alati mõelnud, kui mõnus oleks õues magada, ise mõnusalt soojalt sisse pakitud. Hea meelega keeraks ise vankrisse külili ja laseks end kellelgi sõidutada. Värske õhk on nii mõnus uinutav.

  • Avatar
    Vasta R. 16. märts 2019 at 14:39

    Minu laos ei maganud päeval üle 15 minuti toas :). Mingi eriline kärutaja ma polnud. Piisas sellest,kui ma ta vankrisse pakkisin, ka toas ja akna lahti tegin. Magas tunde ?
    Mingit värskeõhu ülistust mul polnud. Lihtsakt kokkupakituna akna all magas ta hästi, muidu mitte. Ma ei teagi miks 🙂

  • Avatar
    Vasta Maru 16. märts 2019 at 14:31

    Enamasti olid pikemad päevauned õues, olenemata ilmast. Ise tômbasin see aeg siis käruga kôndida. Ikka 5-25km ?
    2a magas päevaunesid vankris valdavalt. Väga hullu ilmaga ja haigena muidugi toas.
    Ju vist meeldis ka.

  • Avatar
    Vasta Mar 16. märts 2019 at 13:57

    Minu rüblik on 28päeva vanusest saati hea õues magaja olnud. Praegu 1a 4k ja endiselt armastab rohkem õues ja kärus kui toas voodis.
    Minu meelest mõjub värskes õhus magamine lapse söögiisule väga hästi. Kui suvel 32 kraadi palavusega nädal aega või talvise tormiga mõned päevas toas magasime, sõi laps üsna kehvasti. Lisaks tundub mulle, et ta on terve kui purikas just õues magamise tõttu.

  • Avatar
    Vasta Kats 16. märts 2019 at 13:33

    Minu beebi ainult väljas magaski kuni esimese eluaastani, sündis mais ja ilmad olid juba ilusad et õues olla palju, ja nii ta ära harjuski, sügisel kui ilmad olid juba väga rõvedad ja ise polex absull nina väljagi tahtnud pista siis proovisin tuppa magama panna, aga ei midagi tulnud sellest välja, nii ta siis magaski mul IGA ilmaga óues isegi -22 kraadiga? aasta ema noh, aga muud varianti polnud, pakkisin korralikult sisse ja vankrile ka veel pleed peale ja läks minna, ja õues magas ikka 4-5 tundi jutti, et selline elu oli meil?

  • Avatar
    Vasta A 16. märts 2019 at 13:27

    Toas. Mu laps vihkas vankreid. Kui ta imekombel ka vankris silma kinni pani siis ega ma palju loota julenud ?

  • Avatar
    Vasta ann 16. märts 2019 at 13:26

    Mul mõlemad lapsed värskes õhus paremad magajad olnud. Küll aga ei ole minagi viitsinud sihitult mingeid suvalisi maid maha jalutada, lihtsalt selleks, et lap magaks vms. See liikumine polnudki hea variant, sest miskipärast liikuvas vankris piirdus päeva pikim uni (3h) ikkagi max tunniga ja lõi päevarütmid ja režiimid sassi. Niiet värskes õhus küll, aga vaker pidi seisma. Nii ma siis muudkui panin nad rõdule oma tudusid tegema. A mitte kõigiks päevaunedeks, enamasti ainult selleks kõige pikemaks uneks. Näis, mis lahendused kolmandale lapsele sobima hakkavad, aga olen üldiselt seda meelt, et iga päev õues viibimine teeb pigem head ja beebi puhul läheb vankris magamine ka õues viibimise alla 😛 Lastega ei möödu mul üldiselt enam päevag, mil me vähemalt tunnikese õues ei oleks. Selliseid aegu, mil ma päevadeviisi toas istusin ja vb ainult korraks kiirelt kuskil ära käisin mäletan ainult 4a tagusest ajast, kui mul oli null last.
    Üks lastest oli ka lutilaps. Kui ta õues magama oli jäänud, võtsin luti suust lihtsalt ära.

  • Avatar
    Vasta Älis 16. märts 2019 at 13:24

    Laps tegi kõik oma lõunauned õues magades ja seda kuni 1,10 a. Mul endal oli tahtmine välja saada, seega mulle väga meeldis, kui ta rahulikult 3h vankris põõnas ja mina sain omi asju ajada ning jalutada/lugeda jne.
    Toas magas ja magab (2a hetkel) sama moodi, nagu õueski. Lihtsalt ma ise hetkel ei viitsi nii kaua selle plöga sees tampida ja see talv oli nii lumerohke, et lihtsalt ei saanud väga palju kuskil liikuda rohkem kui tunnikese. Kuna elan kortermajas ja rõdu pole, siis last kuhugi õue magama jätta pole võimalik. Kui oleks rõdu, magaks raudselt seal edasi :D. Usun, et värske õhk mõjub tervisele hästi. Ja see ei tähenda, et kõik laoped, kes kodus magavad, on halvema tervisega, iga lapsevanem valib mis talle sobib ja kõik :).

    • Avatar
      Vasta Älis 16. märts 2019 at 13:25

      Lapsed*

  • Avatar
    Vasta Laur 16. märts 2019 at 13:21

    Minul 3 last ja kõik on õues, kärus oma lõunauned maganud. Ok, viimane põlgas esimesed 3 elukuud vankrit, aga kui sellest üle sai, siis samamoodi iga uni värskes õhus.
    Lihtsalt kuna kui ise ka mitu päeva pole õue saanud, on selline uimane, väsinud, tülpinud tunne peal,usun küll, et kõik lapsed peaks võimaluse korral saama värsket õhku hingama ja tõesti on ka toas tehtud lõunkad heal juhul tunnised, õues aga vabalt 2,5-3,5h.

  • Avatar
    Vasta Jupp 16. märts 2019 at 13:02

    Luti jutt ei pea paika, vastupidi – külmas õhus lutti mitte anda, kuna luti imemisega satub rohkem külma õhku lapsele kurku.

  • Avatar
    Vasta Kaisa 16. märts 2019 at 12:45

    Mul sündis ka beebi siis, kui lumi maas oli ja ikka jahe ja sompus oli veel. Aga nädal peale sündi hakkasin jalutamas käima temaga, nii läksid beebikilod ja sain ise värsket õhku, tänu millele ma tervem olen olnud. Beebi tegi kõik päevased uned õues ja teeb siiani. Ma usun, et võimalikult palju värsket õhku (ja õige riietus) on immuunsusele väga hea! Olgu tegu siis beebi või täiskasvanud inimesega.

  • Avatar
    Vasta Liisa 16. märts 2019 at 12:31

    Lutiga just ei tohiks laps külma ilmaga õues magada, lutt tekitab külmasilla ja laps tõmbab selle külma õhu kõik sisse.

  • Avatar
    Vasta Grets 16. märts 2019 at 12:29

    Laps sündis 1.okt ja peale esimest nädalat kõik lõunauned u 5.elukuuni sai õues tehtud. Tuli vihma, lund, mida iganes ikka läksin õue jalutama. Korteris olles hakkas endal füüsiliselt halb. Ei tea miks aga lihtsalt ei suutnud olla toas. Nii saigi iga päev raudpolt 2-3h õues jalutatud.

  • Avatar
    Vasta M. 16. märts 2019 at 12:27

    Esimene laps magas oma pikad uned ainult vankris kuni aastaseks saamiseni, siis hakkas voodis paremini magama. Teine magas vankris max 30 minutit, olgu liikuv või seisev vanker. Toas magas rinnal kauem, seega tema beebina magas õues kordi vähem. Vankri võttis omaks nii 7 kuuselt, kus magas lõunaund, kuna ema koos tissidega läks tööle. Aga endiselt oleks toas kaisus kauem maganud.

    Tervem oli teine laps, kes magas vähem õues 😉

  • Avatar
    Vasta Merili 16. märts 2019 at 12:25

    Minu kutt magab õues ainult siis kui vanker liigub, nii kui seisma jääb, siis silmad lahti kohe ja uni läinud. Päris 3-4 tundi ise ka väljas ei viitsi jalutada, eriti praeguste ilmadega. Praeguse 2 kuu jooksul pole haigused ka ligi tulnud, niiet ei saa väita, et siis laps kuidagi tervem oleks kui õues magaks. Kõik väidavad, et väljas magavad lapsed paremini, sest värske õhk ja nii, aga samas kõik lapsed ju erinevad. Iga vanem teab ise, mis lapsele parim. 🙂

  • Avatar
    Vasta Keidy 16. märts 2019 at 12:17

    Minu beebi sündis jaanuaris ja mulle öeldi, et pange õue magama alles kevadel aga käige jalutamas. Tunnike kindlasti päevas õues jalutan laps vankris aga kui vanker jääb seisma siis on laps üleval kah.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. märts 2019 at 12:21

      huvitav, miks nii öeldi? paljud panevad ju kohe.

      • Avatar
        Vasta Vaike 16. märts 2019 at 13:34

        Mu väike sugulane magas ka kohe rõdul, seejuures pappkarbis. 😀 Siiani elus ja terve.

      • Avatar
        Vasta Mar 16. märts 2019 at 14:01

        Alates nädala vanune laps võib korraga tunnike õues olla talvisel ajal, siis ilmselt kevadel oleks lihtsam olnud sest laps suurem ja oleks kauem magada saanud. Meie arst rääkis sama.

  • Avatar
    Vasta P 16. märts 2019 at 12:09

    Minu esimene magas koguaeg õues,kuigi ta oli hea unega ka toas magades. Me ei ela Eestis ja sotstöötaja (käivad kõigil kohe peale sündi külas,et kontrollida kuidas kodukeskkond on jne),oli jube üllatunud,et laps talvel õues oli. Siin on selline “komme” väga ebatavaline. Kui mul beebi vahel streikis ja magada ei suutnud,oli ka juhuseid kus ma ta kell 3 öösel kombesse panin ja talveaeda käruga panin,ise diivanil magades/valvates. Alati toimis! Päeval võis ta vankris ka 7h jutti magada ja pidin ta enamasti ise üles ajama lõpuks.
    Teine beebi ei olnud hea unega ja ei maganud ka vankris hästi ja teda panin sinna vähem.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. märts 2019 at 12:10

      Ma ise mõtlen ka, et eks see oleneb olukorrast ka, et kui probleemi pole, siis pole ka põhjust “lahendust otsida” 😀

  • Avatar
    Vasta J 16. märts 2019 at 12:08

    Esimese lapsega tegin kõik päevased uinakud kärutades (pidin ise ka kogu aeg jalutamas käima, vahest lausa 3 x päevas ja tundide kaupa). Teise lapsega veits lihtsam, magab ka kõik päevauned õues, aga ei pea kiigutama (jääb pm kohe magama) ja magab rahulikult tundide kaupa õues (toas veits raske, sest samamoodi üks kolmene teeb palju lärmi).

  • Avatar
    Vasta Eva 16. märts 2019 at 12:07

    Minu lapsed on mõlemad palju õues maganud. Ja seda lihtsalt sellepärast, et esimesega elasime korteris, tahtsin sealt ise välja saada ja loomulikult haarasin beebi koos käruga õue. Teine laps sündis, siis olime majja kolinud. Aga kuna ma ei arva, et 2-aastane peab max vait olema ja ringi ei või joosta, siis lükkasin uue beebi käruga terrassile, sai seal kenasti rahus magada 🙂 mõlemad magasid alati 4-5 h jutti 🙂 PS! Mina linde kardan, sääsevõrgu panin alati igaks juhuks peale 😀

  • Avatar
    Vasta Elisabethtamm 16. märts 2019 at 12:06

    Nägin Marit neljapäev Adelis .Nii hästi sobivad talle need lillad juuksed.Ma ei saa aru üldse mille peale inimesed nii suurt kisa tegid.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. märts 2019 at 12:09

      ah, ei tea ka mina 😀

  • Avatar
    Vasta Kristin 16. märts 2019 at 12:06

    Minu nüüdseks 6-kuune magab õues kõvasti paremini, toas on 30min-1h uned, rõdul vankris 3-4h

  • Avatar
    Vasta K 16. märts 2019 at 12:04

    Alguses mu laps vihkas vankrit, ainult röökis, aga kui lutiga sõbraks sai siis hakkas ilusti pikki unesid seal tegema, aga ainult liikuvas vankris. Esimesed kaks-kolm kuud kärutasingi iga päev 3h sest toas laps üldse ei maganud, see oli ainus viis. Üks hetk avastasin, et magab seisvas vankris ka, nüüd veeretangi ta iga ilmaga õue magama ja magab 2-4h iga päev õues. Meil hästi kinnine vanker, ilm ei ole kunagi probleemiks 🙂

  • Avatar
    Vasta H2 16. märts 2019 at 12:03

    Mul oli väga raske beebi kes never ei maganud, siiani ei maga.
    Seega ma pidin temaga päevad läbi õues õõtsuma, jumala eest kui vanker seisma jäi siis oli ju maailma lõpp. Toas suutsin ta magama tissitada (samal ajal pallil hüpitades) umbes 8-9kuu vanuselt äkki. See oli jumala õnn.
    Seega ma max kade et sul nii nummid magavad lapsed on

  • Avatar
    Vasta Kaisa 16. märts 2019 at 12:03

    Mul on mõlemad lapsed õues magamisega harjunud. Vanem poiss magas ka siis, kui tuletõrje sireeni otse meie kõrval üügama pani. Ärkas siis, kui roller vana raisk mööda peeretas 😀 Noorem on septembri laps ja noh ega see talvine ilmaolu jah õue kutsunud, aga vahetevahel ikka hops riide ja niisamagi samme täis tegema 😀 ja noh arvestades kui vähe nad haiged on olnud, siis arvan, et õuesmagamine mingitmoodi tegi neid tugevamaks vms… Siiamaani on nad pigem külmailma lapsed- mingi soojaksköetud tuba neile ei sobi, pean enne magamaminekut ikka toa täitsa jahedaks tegema, siis magavad hästi. Samas sugulane laskiski lapsel ainult toas magada ja kui õue läks temaga, siis ei tahtnudki laps kisa-kära sees magada.

  • Avatar
    Vasta Liisa 16. märts 2019 at 11:57

    Päris kindlasti on laps tervem, kui ta õues magada saab. Täpselt samal põhjusel peavad kõik inimesed hoolimata vanusest iga päev viibima värskes õhus minimaalselt pool tundi järjest. See ikka ju tõestatud ja faktipõhine jutt, mitte, et kes mida rohkem usub.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 16. märts 2019 at 12:00

      näita siis neid fakte mulle, ma üritasin googeldada, aga eui leidnud küll. Ja kui võrdleme Mari, kes magas õues, vs Lende, kes ei maganud õues väikse beebina, siis ma ei ütleks küll, et üks neist rohkem või vähem haiged oleks.

      • Avatar
        Vasta K. 16. märts 2019 at 12:36

        Miks ise värskes õhus käia ja olla ning suunata ka oma lapsi sinna?
        Väga lihtsalt ja loogiliselt alloleval lingil välja toodud. ? Enamus punkte koondub hapniku taha, mis on ise sellele mõeldes ka üsna loogiline, ilma suuri teadustöid refereerimata.
        https://www.feelgoodcontacts.com/blog/why-science-says-you-must-spend-time-outdoors
        Eks endal on ka raskusi viitsimisega vahel, eriti kui väljas on rõvedad ilmad. ? Süümekaid leevendab see, et laps saab vähemalt lasteaias korra päevas õue. Aga endal on ka tegelikult palju parem olla isegi pärast 15-minutilist jalutamist õues. ?

      • Avatar
        Vasta S 16. märts 2019 at 21:47

        https://www.babysleepsite.com/how-we-sleep/fresh-cold-air-help-baby-nap-sleep-longer/

        aga palun, ja terve google on täis linke ja teadustöid sellest, miks värske õhk ja uinakud beebile/lapsele värskes õhus kasulikud on. Tube ju ka tuulutad…

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 16. märts 2019 at 23:12

          Talvel küll ei tuuluta, plz mitte risti lüüa ?