Lapse üles kasvatamine

kui terved sinu hambad on?*

9. mai 2019

Ma ei tea, kas ma olen teile rääkinud, aga mul on selline asi, et kui keegi räägib midagi rõvedat silmadest, ala põletikud või mingid vigastused, siis mul konkreetselt hakkavad silmad vett jooksma, ei suuda taluda selliseid jutte. Veel rämedam foobia on mul hammastega seotud, sest need on mul endal lihtsalt terve elu Achilleuse kannaks olnud. Nii kaua kuni ma mäletan, olen ma väga palju pidanud hambaarsti juures käima ja iga jumala kord vaadati mulle suhu, ohati ja kukuti parandama. Täitsa tavaline oli see, et kui juba hambaarsti juurde jõudsin, siis oli olukord mitmest kohast nii pekkis, et sain rahumeeli mitu kuud korra nädalas hambaarstiust kulutada.

Ei saaks öelda, et mulle oluliselt haiget tehtud on. Küll aga ma JÄLESTAN seda tunnet, kui mu hambad kuivad on ja keegi seda kuiva hammast puutub. Öäkkkkkk!!! Ma pigem laseks ennast kasehaluga peksta, kui kuiva-hamba-piinamist taluksin. Õnneks mu praegune hambaarst on sellega kursis ja üritab mu hambaid võimalikult vähe “kuivaks lasta”. Haha, seda kirja panna tundub nii lamp, aga ma ei saa midagi teha, räme tunne on noh. Aga olgem ausad – isegi kui haiget ei tehta, siis kõik need süstid ja nokkimised ja surumised ja koukimised ja kuivatamised – hambaarsti juures käimine on lihtsalt rõve. Ja just nii ma seda endale alati korrutanud olen.

Pole ka muidugi ime, et selline hambaarsti pelgamine tekitab surnud ringi, kus mingi väikse probleemiga kohe hambaarstile ei jookse ja kui suurem probleem on, siis ongi juba asjad nii pekkis, et tulebki rohkem sorkida ja teha. Minu enda kõige “eredamad hiilgehetked” jäid vist sinna aega, kus ma kahe hambaga umbes triljon korda juureravis käisin, aga mitte iial seda lõpuni ei teinud. Ehk siis läksin arstile kui juba hammas valutas, lasin juured lahti puurida, rohu sisse panna, ajutise plommi ka, aga kui uue aja pidin panema paari nädala pärast, siis ei läind kunagi, sest valus ju enam ei olnud. See oli hästi tark otsus, mis päädis sellega, et mul tõmmati kaks hammast lihtsalt välja. Mõlemalt poolt ülevalt eelviimased.

Muidu oleks selline hambutu olek ehk rohkem häirinud, aga miks ma selle probleemiga ei tegelenud, neid põhjuseid oli kolm.

  1. Need tõmmati välja just siis, kui mu esihambad korda tehtud olid. Kes ei tea, siis mul olid vanasti super vildakad esihambad, sest mul max vale hambumus. Peale Mari sündi võtsin väikelaenu ja lasin endale panna viis krooni, et esihambaid sirgeks saada. Oleks ka variant olnud mingeid oppe teha jne, aga ma ei tahtnud enam oodata. Elu viltuste esihammastega oli mind teinud jube ebakindlaks just naerdes ja ma hakkasin juba värdjalt rääkima, et enda hambaid varjata. Kogu protsessist ja piltegi jagasin SIIN postis. Kuna ma olin tulemusega NIII rahul, siis see väike asi, et kuskil taga hambaid pole, ei olnud eriliselt häiriv enam, sest ma uskusin, et teised ju seda ei näe.
  2. Öeldi, et enne kui uued hambad panna saaks (kruviga vms) siis tuleb lasta sellel paraneda ja öeldi, et vist paar kuud tuleks oodata. Selle ajaga olin ma juba ammu ära harjunud oma hambutueluga.
  3. See maksis 85438456384563845 miljonit eurot. Okei, vb veits liialdan, aga kuna mu toonane sissetulek oli mingi 700€ kuus ja ma just olin võtnud 2500€ peale järtsu ja pidin elama ka, siis kuskilt tonn, või kaks välja urgitseda, tundus pehmelt öeldes võimatu.

Kaunis pilt siin minust ükspäev hambaarsti ukse taga passimas.

Ma kardan, et ma polekski never ever neid hambaid üldse tagasi panna lasknud, sest nagu öeldud, ma ammu harjunud ja VIST teised ei saanud aru (samas kui teistel olid samad hambad puudu, siis ma alati olen märganud, sest noh, kui endal ebakindlus siis jääb vist teiste puhul ka silma). Aga siis läks Triinu hambaarstile ja lasi enda klahvid korda teha ja ära kroonida ja kuna tal oli samamoodi SAMAD hambad puudu ja nüüd tal need olemas ja ta rääkis, et ikka way parem elada nii, kui pole lambist kuskil hambareas suured augud, siis võtsin ennast kokku ja panin Gaili juurde aja.

Gaili, kallid sõbrad, on konkreetselt maailma parim hambaarst. Ma olen tast sada korda kirjutanud ja peale temaga tutvumist ei asuks ma mitte elusees kuskile mujale hambaarstile, sest hambaarst tundub nagu mingi õudne pleiss, aga Gailiga on see natsakene vähem õudne. Ma soovitan teil ka leida see niiöelda ENDA arst, sest kui nagunii kardad ja hirm naha vahel, siis iga kord uue juurde minna on minu meelest hirmutav.

Igatahes läksin mina sinna, ta võttis mul jäljendid, tegi mingeid… asju….Ja nüüd kui uuesti läksin, siis pani ta mulle sillaga uue hamba suhu nii et teist nägu ka ei teinud. Mina oleksin igasuguseid nägusid teinud, aga kuna ma üritan Mari endaga alati kaasa võtta, siis lapse ees ei saa ju haliseda ja halada, vaid tuleb kogu aeg nii rõõmus nägu pähe teha, et jeee, hambaarstitädi teeb hambad korda ja see on nii tore ja üldse mitte jube! Ise samal ajal suren seest ja üritan endale sisendada, et ma ei leba hambaarstitoolis vaid kuskil mujal kaunis kohas, kus Gaili mind ei puuri.

Noh, tulemus on käes, et ma vähemalt ühelt poolt ei ole enam hambutu! Jeee. Üritasin vannitoas just pilti saada, aga jeesus küll, kui haige on üritada tagumistest hammastest pilti saada ?

Kui nüüd hammaste praegusest olukorrast rääkida, siis näitan teile kohe ära, mis juhtub, kui kuskil tagant hammas puudu on. Et kui tundub, et ah, vahet pole, keegi ei näe, mis vahet seal on. Vaadake nüüd – üleval reas, esihammaste kõrvale on vahe tekkinud, sest kui kuskilt on hammas puudu, siis ülejäänd hambad on nagu ok tavai, hargneme! Õnneks väga hullult ei ole, seega peaks see tagasi kokku minema, kui hambad kõik kenasti suus tagasi. Ja otse vaadates pole nii väga näha ka, aga niiditades on küll vahest aru saada.

Alumised hambad on mul tegelikult üsna viltu, aga jällegi eestpoolt pole eriti näha ja mind nad ei häiri. Toonivahe ülemistega on ka, aga no ülemised on kroonid, eks nad peavadki ilusamad olema, hehe. Ma kunagi mõtlesin, et laseks alt ka korda teha, aga nad teoreetiliselt on KORRAS, et neis pole auke ega hambakivi ega midagi, seega lasen ma neil rahumeeli veidi viltu ja veidi kollakamad olla. Ma praegu tulin selle peale, et kui ma väga tahaks, siis NEID ma saaks ju valgendada ka, kroone ei saa. Aga ega jah, väga ei huvita, las need praegu olla.

Täna sain jälle seda “imelist teekonda” ette võtta ja mul pandi kahele hambale ajutised kroonid. Igatahes ma loodan, et umbes 2-3-4 käiku veel ja siis saan jälle öelda, et mu hambad on KORRAS! Kui kauaks, seda ma ei tea, sest mul on geneetiliselt juba maru kehvakesed hambad, aga võin ausalt öelda, et hästi palju on ka selle taga kinni, et mul lapsena olid väga kehvad harjumused hammaste hooldamiseks.

Hiljaaegu kirjutas mulle üks Haigekassa koostööpartner, kes palus minu abi levitamaks infot suukooli kohta. Ma olin koheselt nõus, sest päriselt, see ON nii oluline asi. Ja kuna minul harjumus puudus, siis ma ise lapsena viilisin hambapesust nii palju kui võimalik, lihtsalt ei viitsinud ja ega ema kogu aeg ka kontrollinud. Nüüd ma lastega olen konkreetselt nagu viimane hambapolitseinik – kõigepealt peseme koos igaüks enda hambaid, siis ütlen ma, et kle ma vaatan sul siin veel paar kohta üle ja pesen ise ka, sest mu suurim hirm on see, et mu lapsed peaksid minu pärast kehvade hammastega olema.

Tundub ehk küll, et ah, piimhambad, veits pesed ja piisab sellest küll. Või veel hullem, ma olen kuulnud ka vanemaid väitmas, et piimahambad kukuvad nagunii ära, et vahet pole, kui hoolikalt neid pesed. Tegelikult muidugi on küll, sest hiljaaegu Eestis läbiviidud suutervise uuring näitas, et Eesti laste hambad on kohe eriti kehvas seisus. Kõige hullem olla olukord kuueaastastel. See on päris jube, sest lapsed ise ei ole nii järjepidevad, et nad mäletaksid ise kaks korda päevas hambaid pesta, seetõttu on see vanemate kohustus seda neile meenutada.

Mari näiteks mõni õhtu ise juba kahmab hambaharja ja peseb hambad kenasti ära, aga mõni päev unustaks sootuks. Et ma ei saaks elusees teda usaldada, et ta ilma meie suunamiseta seda teeks. Lendest ma ei hakka rääkimagi, ta on veel selles eas, kus ta mingil põhjusel enamiku ajast nutta tihub kui ta hambaid pestakse, aga mul on ausalt öeldes suva, sest ära me need peseme. Nuta kui tahad ??‍♀️

Ja no, häbi-häbi, tegelikult peaks juba Marta kahte hambajupikest ka pesema, aga ma vabandan ennast välja sellega, et need just tulid ja ma kohe homme lähen apteeki ja ostan selle näpuhambaharja, et tema hambaid ka juba eos hooldama hakata. Mu suurim hirm on see, et mu lapsed peaksid olema osakene selle uuringu negatiivsest osast.

Uuringust selgus muuseas, et Eestis on kõige kehvemas seisus  6-aastaste laste hambad. Tervete piimahammastega lapsi on vaid 28%. Kuid selle eest on terved 6-aastaste laste jäävhambad (sest need on vist alles tulnud ?). Tervete piimahammastega 3-aastaseid lapsi on 71%, mis on tegelikult päris palju ja hea tulemus. Samas ütleb uuring, et Eesti laste kaariese-alane suutervis jääb Euroopa keskmisele alla ja isegi hambaarstid ütllevad, et Eesti laste hambapesu kvaliteediga ei saa rahul olla.

Tõepoolest – minu lapsed arvavad ka tihti, et pesta on vaja ainult esihambaid ja ülevalt tagumisi ei taha nad ÜLDSE pesta, sest Mari sõnul olla see “rõve tunne”. Ma ei tea, võib-olla peseb nii usinalt, et lükkab vahepeal endale harja kurku või miskit, aga tõsi ta on, et kui ma ise üle ei peseks, siis ei saaks ma ka selles kindel olla, et need korralikult pestud saavad. Kui te ei tea, kuidas kõige õigem on, siis näete, nii:

Ma muidu põhivend, kes räägib, et ah trillalaa-trullalalaa, elu lastega nii kerge ja nii, aga tegelikult tuleb ikka vahepeal kodus paras Hitler olla. Ja ega reeglid pole ainult lastele, mida TULEB järgida. Endal ka. Eriti, kui sa pead olema väikestele inimestele eeskujuks ja siis ka, kui sul on kodus väike beebi, nagu minul. Nimelt vastsündinul puuduvad suus hambaauke tekitavad bakterid. Need saadakse enamasti lähedastelt, kes lapse suule musi teevad, lapse toitu maitsevad või „puhastavad” lapse lutti oma suus. Kui vanemate suus on palju hambaauke tekitavaid mikroorganisme, siis on suur ka tõenäosus, et need mikroobid kanduvad üle lapsele. Seepärast on väga oluline, et nii ema kui ka isa hambad on hambaaugu- ja põletikuvabad. 

Muuseas, ma sain ise ka suukooli lehelt targemaks, miks mul vist vale hambumus on:

Rinnapiim on imikule parim toit ja rinnast imemine on imiku lõualuudele ning lihastele vajalik koormus, mis soodustab nende õiget arengut. Seejuures on väga oluline saada laps õige tehnikaga imema, kuna vale imemisvõtte korral võib lapse alalõug jääda tagumisse asendisse. Seetõttu tekib nn väike alalõug, mis vajab hiljem ortodontilist ravi.

Suukooli kodukal on palju õpetusi ja ideid (kõige all materjalide all) mis mänge lastega mängida, et nende huvi hammaste ja nende tervise vastu suurendada. Nagu öeldud, ma ise proovin endast selles kõik anda ja meelega tassin Mari hambaarsti juurde kaasa, et ta ei lõpetaks nagu mina – paaniliselt hambaarsti kartes. Me saime kingituseks hambakalendrid (mida saab ka suukooli lehelt kuu kaupa välja printida, et laps ei unustaks hambaid pesta ja saaks pesukorrad üles märkida) ja korduvalt oli välja toodud ka viis põhitõde:

Me arutasime Mariga kõik selle läbi ja täna poes ta palus, et ma talle limonaadi ostaksin, mille peale meenutasin ma talle, et muidu lähevad ju hambad katki ja parem oleks võtta mingi tervislik jook. Ta valis lõpuks ikka vee, wohhoo! Isegi seda rääkis poes, et kommi ei maksa palju süüa, aga ikka poetas ühe karbi korvi, et viib naabritüdrukule kingituseks. Noh, viis ka?‍♀️.

Mu maailma pikeima jutu point on siiski see, et mul on siin palju emasid koos ja ma tahan teile meelde tuletada, et kui meie praegu oma lastele õigeid harjumusi ei loo, ei maksa ka loota, et need neil suuremana tekiksid. St muidugi parem hilja kui mitte kunagi, st kui siiani oled seda teemat “vabalt võtnud” siis alusta kasvõi täna. Prindi välja hambapesukalender, osta või laenuta mingi tore juturaamat, kus hammastest ja nende tervisest juttu (meil on mingi hambaämbliku ja piraadi raaamat) ja vii neid kindlasti kontrolli enne, kui midagi päriselt pahasti on, sest siis on hambaarstiga harjumine palju lihtsam. 18da eluaastani on ju Eestis hambaravi tasuta – kasutame seda ära! Küsige oma lastelt hommepäev, et mis nad arvaksid kontrolli minekust, pange aeg ja MINGE!

Ja kui lapsed blokivad, siis näidake minu pilti, kus mul hammas puudu – Marile aitas see küll, kui ma näitasin, et issand, VAATA MARI. Emme pesi niiii halvasti hambaid, et need kukkusid lausa ära! Ja nii palju kommi sõin ja limpsi jõin ja siis hambad kukkusidki ära! See pani ta täiega muretsema, heeehee. Eks ikka minu vigadest peab laps õppida saama!

Kuidas teil endal hammastega lood? Mis harjumused kodust kaasa saite ja mis seisus praegu olete? On vaja minna? Ja kui palju oma lastega neid hambajutte arutate? 

Postitus sündis koostöös Suukooliga*

Loe ka neid postitusi!

34 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Susann (ST Looduslik hambavalgendus) 20. mai 2019 at 19:58

    Tere!
    Lugesin sinu blogipostitusest, et sul on alumised hambad kollasemad kui ülemised kroonid. Ma tegelen loodusliku hammaste fotovalgendusega ning pakun sulle tasuta võimalust oma alumised hambad taas valgemaks muuta.
    Kasutan hambaarsti poolt loodud 100% looduslikku geeli, mis on peroksiidivaba ning ei kahjusta sinu hambaid ega igemeid. Looduslik geel kokkupuutel LED valgusega lõhub parkainest hammastele tekkinud plekid kiht-kihi haaval ja tulemuseks on 4-9 tooni valgemad hambad.
    Protseduur kestab 60 minutit ning tulemus õige hooldusega kuni 2 aastat.
    Protseduuri võin soovi korral läbi viia ka sinu kodus.

    Kui oled minu pakkumisest huvitatud, palun kirjuta mulle: https://www.facebook.com/SThambavalgendus/

    • Mallu
      Vasta Mallu 21. mai 2019 at 10:50

      Aitäh pakkumast, aga kõik oma hambaprotseduurid teen ma oma hambaarstil 🙂

  • Avatar
    Vasta Hanna 14. mai 2019 at 10:11

    Mina olen see õnnelik, kellel auke pole kunagi väga olnud, olin vist 8 aastane kui viimati puuriti, aga muidu kontrollis käin ikka iga aasta. Pigem minu probeem on veritsevad igemed. Need käivad hooti, mõnihetk lihtsalt lampi hakkab valutama ja järgmine päev on lausa nii valus , et ei saa isegi korralikult süüa. Kuid nüüd pole enam aasta aega seda probleemi olnud, võibolla sellepärast, et käisin hambakivi eemaldamas ja nüüd olen tekitanud rutiini ja väikese harjaga hamba vahesid puhastanud:)

  • Avatar
    Vasta Ella 10. mai 2019 at 17:36

    https://www.breastfeeding.asn.au/bfinfo/breastfeeding-and-tooth-decay

    Kui tunned end heldena, siis jaga ka seda uurimust. Eesti arstid üldiselt soiuvad, et hambaaukudes on süüdi rinnapiim,viimased uurimused lükkavad selle arvamuse ümber.

  • Avatar
    Vasta Rika 10. mai 2019 at 11:36

    Tubli, et sellise põhjaliku ja pika postituse tegid! See on tõesti üks teema, mis on ju väga oluline, sest ilusate ja tervete hammastega on meie lastel palju rõõmsam elada. Ning kui meie neile seda ei õpeta juba varakult, siis kes veel eksole?
    Mul on hea meel, et Sa mainisid ära ka selle, et kaaries on nö nakkushaigus. Sest seda nagu väga ei teata, et suurimad kaariese levitajad on lapsevanemad ise. Süües samast lusikast, juues samast pudelist, tõmmates lutti suust läbi, musitades last suule või hammustades sama jäätist, õuna või võileibagi.
    Lihtsam on ära hoida ja mitte lapsele üldse kaariesepisikut andagi 😉
    Mul on kolm last, vanuses 13a, 5,5a ja 4a ning ma olen eelpoolnimetatuid kaariese levitamise viise täielikult vältinud (no kui peamegi võileiba jagama, siis sööb laps enne oma osa ja mina ülejäänu, sama joogi vms). Hambaid peseme enamasti kord päevas, õhtuti, hommikutel võiks ka aga no enamasti ei mahu graafikusse, sest kohe peale sööki nagu ei tohikski ju pesta…. aga seeeest peseme õhtuti alati korralikult – kui lapsed väiksemad olid ja samal ajal ruigasid, ükskõik – oligi lihtsam pesta kui lapsel karjudes suu lahti 😀
    Ning kui pool aastat tagasi hambaarstil kontrollis käisime, siis olid minu kõigi laste hambad veel jätkuvalt täiesti kaariesevabad. Pole siiani neil veel ühtegi hambaauku olnud! Ei ühelgi. Kuigi maiustada armastame ikka omajagu….
    Läheme just järgmisel nädalal järjekordsesse kontrolli (käimegi iga 6-9k tagant) ning loodan, et seis on jätkuvalt sama positiivne.
    Kindel muidugi olla ei saa, sest just vähese teadlikkuse tõttu levitatakse seda kaariest ju mujalgi. Olen teinud meie lasteaias korduvalt teavitustööd, et lapsed ei jooks ühest topsist, et väljasõitudel ei pakutaks jooki ühest pudelist jne. Aga vanemate õpetajate harjumused ja mugavus on visa muutuma. Seetõttu ongi just see teavitustöö pool ja teemast rääkimine nii oluline.
    Mistõttu aitäh, et seda siin avameelselt teed, omaenda vigu tunnistades.
    Tubli tüdruk 😉

  • Avatar
    Vasta Nete 10. mai 2019 at 11:28

    Mul endal oli hambavahe esihammaste vahel, hiljem selgus, et selle põhjustas huulekida ning see lõigati ära. Pildilt tundub, et Maril on ka hambavahe, võib-olla on tal ka see huulekidast?

  • Avatar
    Vasta kelll 10. mai 2019 at 08:04

    mul siiamaani meeles mingist vanast poistitusest kui hammaste pesust kirjutasid et tihtipeale pestakse ainult eest ja tagant aga keskmised hambad jäävad pesemata, siis iga kord pestes tuleb see meelde 😀 nii et tänks

  • Avatar
    Vasta E. 10. mai 2019 at 07:50

    Ma olen suhteliselt niru hambaarsti külastaja, kuid ilmselt just seetõttu, et iga kord kui ma tunnen mingit pisikest torget kuskile hammaste läheduses, siis jookseb hambaarstile. Maksan meeletu summa suhu vaatamise ja kinnituse eest, et kõik on korras. Tegelikult mitte nii meeletu summa, aga sellel hetkel tundub raha täieliku tuulde loopimisena, et teen korra suu lahti, hambaarst vaatab-torgib paar mintsa ja siis teatab, et kõik on kõige paremas korras. Vahest teeb pilti ka enne – summa kasvab. Tegelikult tean, et hullem variant oleks see, kui hambad oleksid nirud ja peaksin PÄRISELT suuri summasid ravi alla pidevalt kulutama..
    Hammaste hügieeniga pole mul tegelikult kunagi probleeme olnud. Ei mäleta, et ei oleks viitsinud pesta hambaid või oleksin hambaarsti kartnud. Mäletan seda, kuidas kooliajal käisin osadel klassikaaslastel sõna otseses mõttes kätt hoidmas, sest nad nutsid suurest hirmust hambaarsti ees. Samamoodi kui endal oli vaja midagi teha, siis noh.. Tehti ära ja korras. Ei mõelnud isegi lapsena selle peale selliselt, et see oleks hirmus ja arst teeb haiget, vaid suhtusin sellesse, et see on miskit, mida peab tegema.
    Nooremana kandsin breketeid ja kuna lõualuu oli väiksem kui nii-öelda normaalne oleks, siis on mul üksjagu hambaid välja tõmmatud – kokku 6 jäävhammast, et rida ilusti suhu mahuks ja puseriti midagi ei lööks. Suhu vaadates niisama ei saa arugi, et midagi puudu oleks. Üks hambaarst jäi ka kunagi korraks vaatama, et oota.. sul on hambaid vähem 😀

  • Avatar
    Vasta KETU 9. mai 2019 at 21:05

    Pole kunagi ühtegi hambaauku olnud?

  • Avatar
    Vasta Teele 9. mai 2019 at 20:01

    Jumala eest, Mallu!! Tänud, tänud, et hammaste teemadel pidevalt räägid! Ja laste suuhügieenist! Sa oled ilmselt nii paljudele eeskujuks, nii et usun, et neist postidest sünnib suurt tulu!!
    Mul endal väga head hambad, paar auku elus olnud. Tavaliset pole hambaarsti juures midagi teha, soodapesu ehk ainult. Mehel ka head hambad üsna. Lapsel peseme nagu Hitler-vanemad hambaid, aga sellega on 2 korda päevas selline sõda, et saan aru, miks paljud vanemad alla annavad. Miks ometi lapsed hambaid pesta ei taha!!?!
    Samas, mäletan ise ka, et ema muudkui nõudis hammastepesu ja omg kuidas ma ise ka lapsena ei viitsinud seda teha… Nüüd muidugi tänan ema!!

  • Avatar
    Vasta M 9. mai 2019 at 19:50

    Oeh, mina ja hambad oleks terve raamat! Kardan koooohutavalt!
    Esiteks on mul sünnipäraselt 5 hammast puudu, sh teised hambad ülevalt. “Ilus” reha oli suus ikka, sest nagu sa ise ütlesid hakkavad teised hambad hargnema ju.
    Pubekana kandsin klambreid, veidi hiljem breketeid. Nendega siis taheti teha suhu ruumi puuduvatele hammastele. Esiotsa sain need suhu plaadiga.
    Hambad olid sel ajal kogu aeg kontrolli all, auke praktiliselt polnud. Lihtsalt kohutavalt hõre ja kole naeratus.
    Peale laste saamist hakkasid hambad lagunema ka veel. Kuna ma tõesti hirmsasti kardan, siis arsti juurde enne suurt jama ei läinud.
    Mõned aastad tagasi võtsin laenu ja sain puuduvate hammaste asemele sillad, kõik esihambad krooniti. Kasutasin rahusteid, et hakkama saada. Naeratus on ilus!
    Hambad aga lagunevad edasi, vaja oleks veel paar silda teha, et asi korras oleks (asendati ju alles 2 hammast viiest). Üks hammas vajaks välja tõmbamist. Aga…ma ei julge! Ja tegelikult ega mul raha ka ei ole. Nii siis olengi ilusa fassaadiga, mis tegelikult igast otsast laguneb…

  • Avatar
    Vasta M.M 9. mai 2019 at 17:22

    Ütleks selle peale, et minu jaoks raske teema sest hambad on need, mis mu enesekindlust nii palju mõjutavad. Vahest on lausa tunne, et tahaks need esihambad lihtsalt välja tõmmata.Nimelt olen ellu kaasa saanud etteulatuvad hambad, mida mingil teadmata põhjusel nooruses ei ravitud.Ma niiiiiii väga tahaks oma hambad korda saada, eemaldada hambakivi ja augud parandada..pliiiis taevaisa saada mu ellu lotovõit..Paraku on elu läinud nii, et kasvatan oma kahte last üksi ja hambaarstil käigust saan vaid unistada..Selline see elu juba on. Suuremal lapsel on vaja suhu panna breketid, et hambumus korda saada kuid mul ei ole seda raha lihtsalt kuskilt võtta..Pisema lapsega lähme nüüd varsti esmakordselt vastuvõtule..Oehhh kuidas tahaks et mul ei oleks seda murekoormat õlul!

  • Avatar
    Vasta kk 9. mai 2019 at 16:58

    Õnneks enam pole vaja valu hambaarsti juures karta- lasen teha tuimestussüsti. Muidugi veidi ebamugav küll, aga tasub hambad korda saada.

  • Avatar
    Vasta Jaanika 9. mai 2019 at 14:38

    Ma ei tea, kas Mari valis sul poes tavalise vee või gaasiga vee, aga infoks, et kui laps poes vett joogiks valib, siis see peaks ka ilma gaasideta olema. See gaas pidi olema ka see kurja juur, mis hambaid lõhub. Nii et kui laps poes limonaadi asemel näiteks gaseeritud maitsevee valib, siis see pole tegelikult hammaste seisukohalt parem variant kui limonaad. Lihtsalt infoks, kui keegi veel ei teadnud 🙂

  • Avatar
    Vasta Kris 9. mai 2019 at 14:05

    Palum räägi natuke Kuidas seda silda paigaldatakse ja mis see maksis? Kas see on pikk protsess

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 9. mai 2019 at 14:42

      Googelda (silla paigaldus vms). Ma istusin seal suu lahti ja ise ei näinud midagi 😀

  • Avatar
    Vasta carmen 9. mai 2019 at 13:44

    ma käisin koolis, kus oli hambaarst kohal, see siis ikka iga aasta kontrollis ja parandas. vahel olin üsna laisk pesemisega, aga lõpuks ikka ennast kokku võtnud ja pesen 2x päevas, ka lapsel esimesest hambast saati. 3,5a ja pesen tal ise ainult. tal endal ei lase, kuna tegu elektrilise vibreeriva harjasega ja ta lihtsalt näriks või peseks keelt 😀 siiski on saanud ta juba 4x hambaarstil käia ja 2 aukugi parandatud. ilmselt süü pikas imetamises 2a8k ja selles, et ta ei alse pesta 2 minutit. minutikese ehk ja siis rabeleb minema. püsimatu nagu ta mul on 🙂 ise käiisn viimati kuu tagasi hambaarstil auku parandamas ja ühte plommi vahetamas. peaks hetkel korras olema nüüd.

  • Avatar
    Vasta Mirru 9. mai 2019 at 13:15

    Ma vahepeal käisin usinalt hambaarsti juures ja sain kõige probleemsemad hambad korda, üks tõmmati välja ka. Siis tulid pühad vahele ja pidin jaanuaris uue aja panema..nüüd on juba maikuu ja endiselt pole aega pannud.. midagi hullu seal arsti juures polnud aga ikkagi väga tagasi minna ei taha. Üritan end kokku võtta ja hambad täitsa korda teha. Sooviks ka leida arsti, kes mulle 100% sobiks. Lapsele plaanin enda puhkuse ajal aja panna, et harjuks ka seal käima ja ei tekiks seda tõrget nagu mul on ?

  • Avatar
    Vasta Hambahaldjas 9. mai 2019 at 13:10

    Täitsa kahju lugeda, et sul nii palju jamamist nende hammastega on olnud ja on. Mul samuti lapsepõlves oli suuhügieen olematu. Ma ei mäleta, et väga sageli hambaid oleks suunatud pesema. Suht jube mõelda, aga aeg vist oli selline ja teadlikkus madal. Auke oli muidugi omajagu. Peale gûmnaasiumi lõppu sattusin hambaarsti juurde pealinnas, kes mitu kuud mu hambaid korda tegi ja parandas ka eelmise hambaarsti tööd. Õpetati õigesti hambaid ka pesema. Peale seda pole mul 16a mitte ühtegi auku olnud ja isegi täidised on püsinud. Vahepeal lasin breketravi teha. Mul on neli last ja nemad samuti kaariese vabad – 8a, 6a, 4a ja 1a. Olen tänulik 🙂

  • Avatar
    Vasta Kristi 9. mai 2019 at 13:06

    Mina saan hammaste juttu rääkida iga päev kaks korda. Kuuene puikleb nii, kuidas oskab ja jaksab sellest pesust. Vahel siis räägin ilusti, et tubli ja värki, kui peseb, teinekord hirmutan hambavalu ja ussidega, vahel näitan koledate hammaste pilte ja no, mida olukord parasjagu nõuab. Korra päevas pean üle ka pesema.

  • Avatar
    Vasta Monika 9. mai 2019 at 13:01

    Palju praegu ühe hamba üles ehitus läks? Mul kaa üks puudu, peaks kaa tee kellegi juurde ette võtma ?

  • Avatar
    Vasta Elis 9. mai 2019 at 12:41

    Oeh, kui raske teema.. ma kardan ka hambaarsti miskipärast.. ja nii see on, 2aastat tagasi käisin ühte alumist tarkusehammast eemaldamas.. öeldi, et ülevalt tuleb ka tõmmata, aga tõmbame enne alumise, seda on raskem eemaldada ja koledamas seisus.. ühesõnaga et ülemise hamba eemaldamine pole nii hull, aga… see ei lohuta ju.. pandi kohe samal visiidil järgmine väljatõmbamise aeg ka paika muidugi paar kuud hiljem.. aga.. siis ma jäin rasedaks ja oli hea vabandus ajast loobuda.. ja nüüd ma olen seda muudkui edasi lükanud.. kuigi aegajalt teeb juba täitsa valu küll 🙁 nüüdseks muidugi ka maha magatud see aeg, kus alla ühe aastase lapse emana oleksin head soodukat saanud.. ja nüüd siis hea vabandus, et pole raha selleks.. loll on loll.. 🙁 iga õhtu hambaid pestea mõtlen: “kas sa tõesti mõtled oodata kuni valu muutub väljakannatamatuks?” Seda ka tegelt ei tahaks, aga no kaugel see aeg olla saab, ise vaadates näen ja tunnen, et heal juhul pool hammast on veel suus ainult 🙁

  • Avatar
    Vasta Ann 9. mai 2019 at 12:14

    Kahjuks mul hambad jamas seisus, kunagi tõmmati vale hammas välja ning nüüd tühimik ja hambaravi nii kallis ?järelmaksu ka ei saa, mu 2a oli ka hambas auk ja ei kartnudki hambaarstiravi 🙂 talle hullult meeldib pesta hambaid 🙂

    • Avatar
      Vasta Liis Er 9. mai 2019 at 15:47

      Tahad nüüd ebaõiglast maailma kuulda. Mu vend pmst ei praegu hambaid (täiskasvanud mees) ja tal on hambad täiesti korras. Mitte ühtegi auku, hambakivi. Tropp 😀

      • Avatar
        Vasta H. 14. mai 2019 at 10:20

        Kusjuures minu meelest kõige suuremat rolli mängib ka geneetika. Lihtsalt mõnel on nii head hambad antud, et polegi probleemi, teine võib küürida viis korda päevas ja ikka käib ainult hambaarsti juures

  • Avatar
    Vasta Merli 9. mai 2019 at 11:36

    Nii hea, et sa sellest teemast räägid.
    Ma tean, et mul on vähemalt ühes tarkusehambas auk. Kontrollis pole ka juba liiga kaua käinud, sest pole suutnud raviks raha koguda. Õnneks pole mu seis üldse mitte halb, aga võiks olla siiski parem. Varasemalt ongi ainsad mured väiksed hambaaugud ja hambakivi, seega loodangi, et praegu pole ka midagi hullu, kui uuesti lähen.
    Lapsepõlves käisin hambaarsti juures küll koos emaga ja kooliajal kutsuti koolitundide ajast (mis tegelt super hea neile, kelle vanemad muidu poleks viinud). Harjumused võiks küll palju paremad olla, kasutada niiti ja pesta kindlalt 2x päevas, enamasti pesen vaid 1x, piinlik…
    Lapsed on harjunud 2x päevas pesema, neile see nii loomulik ja mul super hea meel. Seinal suukooli kalendrod ja iga kuu loeme ja arutame pildi ja teksti kohta. Väiksem (2a) laseb pesta mingi 10 sekundit ja edasi pool jonnides, aga ma järgi ka ei anna ja juba saab mõnikord nututa pestud.

  • Avatar
    Vasta Vaike 9. mai 2019 at 11:31

    Ahjaa, kui esimest korda pärlipesus käisin, siis õpetas arst ühtlasi ka, kuidas hambaid pesta, nagu su toodud piltidelgi. Varasemalt nühkisin, nagu enamus vist, lihtsalt edasi-tagasi, et “kõnts” kenasti hammaste vahele suruda. 🙂

  • Avatar
    Vasta Vaike 9. mai 2019 at 11:28

    Oi, ma kardan hambaarsti, aga no jumal tänatud, mul on terved hambad üldiselt. Kui ülemistele kuuele (või kaheksale?) hambale kroonid ja laminaadid lasin panna (niiiiiii ilusad!!!), siis selle protsessi käigus lõpuks enam ei olnudki nii hull seal toolis olla, aga nüüd on jälle tagasi see, kus ma mõtlen, et mu hambaarst on ilgelt lahe naine, kellega koos veini juua, aga tema töö juurde ma küll minna ei taha. Ent käin siiski. Kord aastas pärlipesus ja kui vahepeal midagi vaja, siis lähen ka alati kohe, sest hambavalu kannatan ma veel vähem kui oma suus sorkimist.

    Üldiselt olen vist aga tervete hammastega õnnistatud, sest plommimisi tuleb ette harva ja seejuures poole oma elust ma õhtuti hambaid ei pesnud, ainult hommikul. Õudne mõeldagi praegu. Väkk.

  • Avatar
    Vasta Evely 9. mai 2019 at 11:27

    Mina ütlen ausalt mega häbiga, et pole mingi 10a hambaarstil käinud. Üks auk on mis häirib megalt ja kindlasti leidub neid veel kui hambaarst põhjalikumalt vaataks. Aga sain nooruspõlves lihtsalt nii valusad ja kohutavad kogemused, et kardan hambaarsti täiesti paaniliselt. Tahaks meeletult ka minna aga hirm võtab üle. Unistan tervetest ja ilusatest hammastest iga päev. Ja ausalt võtab juba see põlve värisema, et kuna ilmselt mul seal palju teha siis ka finantsiliselt oleks see päris krõbe, aga kusjuures sinu postitus annab hästi grammike julgust, et peaks ka ikka lihtsalt minema ja selle ära tegema ja võibolla asi polegi nii hull kuigi mõte sellest ajab juba okse kurku mulle 😀

  • Avatar
    Vasta K 9. mai 2019 at 11:17

    Mina olen täielik hambaarsti kartja, olen alles 20 ja mul on ainult paar elusat hammast järel. Paar kuud tagasi tekkis süües ühte hambasse mõra ja kuumadest, külmadest ja magusatest söökidest-jookidest tekivad meeletud valud. Ei ole siiani leidnud hambaarsti keda usaldada, enne kui 19 sain lasin küll hambad korda teha nii palju kui sain aga arst kelle juures käisin ei olnud just kõige parem… Ja nüüd üritan otsida kedagi väga head.

    • Avatar
      Vasta Elerin 9. mai 2019 at 12:29

      Appi, sa kirjutaks nagu minust ainult et minu hambad on veel korrast ära. Hakkasin korralikult hambaarstil käima 19 aastaselt ( no bravoo eksole) vahe peal jäi pooleli kuna oli majanduslikult väga raske. Peale esimest last hakkasin jälle korralikult käima (5a tagasi) aga siis läks mu hambaarst dekreeti. Uus hambaarst on mul ka õnneks väga vinge, aga talle on mega pikad järjekorrad, kord kolme kuu jooksul. Aga hambapesu kohapealt olen ka oma lapsega (teine veel hambutu, aga ei jää ka tema sellest ilma) Hambapesu-Hitler. Seina peal on meil ka suukooli kalender olemas ja no enne ununeb sinna rist teha kui hambapesu 🙂

  • Avatar
    Vasta Kristiina 9. mai 2019 at 11:09

    Noh…Parem ei hakka rääkimagi oma hammastest ???
    Esimese lapsega ma põrusin hammaste pesuga ja nüüd jookseme hambaarsti vahet…Teise lapsega seda viga ei tee ja ta ise tuletab meelde, et hambaid vaja pesta ?
    Loodetavasti saan ma oma hambad ka kunagi korda???
    6hammast vaja välja tõmmata. Meil kodukoha hambaarst keeldus neid välja tõmbamast, sest pidavat pika juurega olema. Ja linnas hambaarst kallis?

  • Avatar
    Vasta Getter 9. mai 2019 at 10:58

    mul vedanud aukude suhtel, väh 15 aastat pole yhtegi auku olnud, kaks korda aastas tuleb ainult kivi eemaldada 🙂

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 9. mai 2019 at 12:10

      mul hambaarst muuseas ütles, et kellel on kivi, sellel pole usually auke ja vastupidi 😀