JUMALAITA

ah, annaks kohtusse ära!

18. oktoober 2019

Tänapäeval muud polegi, kui inimesed ähvardavad teineteist kahte lehte. Ma saan ise ka tihtipeale kirju, et kuule, mind ähvardatakse politseisse/kohtusse anda, et mida ma tegema pean. Mitte, et ma nüüd siin jurist oleksin, aga nii palju oskan ma küll öelda, et enamasti on selle hirmu taga see, et keegi on kuskil jaganud oma negatiivset kogemust kellegi/millegagi ja selle peale hakkab ta saama ähvardusi, et laimu levitamine on ebaseaduslik ja ma lähen nüüd kohemaid politseisse/kohtusse. Nii lihtsalt need asjad siiski ei käi.

Toon näite: keegi laseb sind netis üle. Ala ostad talt asja, ta võtab raha, aga asja vastu ei saada. Sina kirud ennast maapõhja ja teed omakorda internetti postituse, et näete, Kalle Kannikas lasi mu üle. Kalle läheb kurjaks ja ütleb, et sa ei tohi tema nime avalikult kasutada ja teda laimata. Võta maha, või läheb “ajab asja ametlikuks”. Mina sooviks talle edu:

§ 1046. Isiklike õiguste kahjustamise õigusvastasus

 (1) Isiku au teotamine, muu hulgas ebakohase väärtushinnanguga, isiku nime või kujutise õigustamatu kasutamine, eraelu puutumatuse või muu isikliku õiguse rikkumine on õigusvastane, kui seadusega ei ole sätestatud teisiti. Õigusvastasuse tuvastamisel tuleb arvestada rikkumise liiki, põhjust ja ajendit, samuti suhet rikkumisega taotletud eesmärgi ja rikkumise raskuse vahel.

 (2) Isikliku õiguse rikkumine ei ole õigusvastane, kui rikkumine on õigustatud, arvestades muid seadusega kaitstud hüvesid ja kolmandate isikute või avalikkuse huve. Õigusvastasuse tuvastamisel tuleb sellisel juhul lähtuda erinevate kaitstud hüvede ja huvide võrdlevast hindamisest.

Ehk siis seadus on ju sinu poolel: sa ei pea olema ülelastud ja kui sul on võimalik enda ostu tõestada ja sedagi, et sa kaupa saanud pole, siis on see täitsa avalik huvi selline nimi paljastada, sest teised muidu jäävad ka ju selle suli tõttu oma rahast ilma. On ju loogiline.

Kahjuks paljusid ehmatab see sõna politsei või kohtu ära ja nad annavadki alla, võtavad tekstid maha ja alluvad provokatsioonile. Tegelikult ei tuleks politseid ja kohust üldse karta. Selles suhtes, et vangi sind keegi ei vii (ma tahtsin öelda, et va kui mõrtsukas oled, aga vaadates Eesti riigi seadusi, siis saab ilmselt selle eest ka paar kuud tingimisi, niiet don’t worry).

Ja no kui oled eksinud, siis oled. Küll sulle siis seda ka kõrgemalt poolt öeldakse. Et ma ei saa aru, miks inimesed arvavad, et nad kuidagi kõvad vennad on või suudavad täiega hirmutada enda “ajan asja amelikuks!” jutuga, sest enamasti on see hülge möla. Vaadake, ma kirjutasin ju ka sellest sünna kaklusest, kus see puuksutav mees lubas sünnalapse politseisse anda, selle eest, et teda löödi. Ta tegigi seda, aga mis sai?

Teatis kriminaalmenetluse alustamata jätmises 19231702407 Põhja prefektuuris on registreeritud *** süüteoteate, selle kohta, et löödi rusikaga näkku. Kohal käinud politseipatrulli rinnakaamera salvestise kohaselt tungis puuksupelle koos ***  R-E K’i elukohta terrassi kaudu, lõhkudes see juures terrassil olevat  vara. Sisse tungimise lõpetamiseks R.-E.K lõi sissetungijat näopiirkonda. KarS § 121 sätestatud kehalise väärkohtlemise objektiivse koosseisu moodustab teise inimese tervise kahjustamine, samuti löömine, peksmine või valu tekitamine.

Subjektiivsest küljest eeldab koosseis tahtlust. Kogutud materjalidest nähtub, et R.-E.K asus kaitsma enda elukohta sissetungijate eest, seega oli R.-E.K hädakitse seisundis. Riigikohtu praktika kohaselt võib kaitsja kahjustada ründaja õigushüve, mis on kõrgem kaitstavast ning tekitada ründajale kahju, mis on suurem rünnatavat õigushüve ähvardavast kahjust – Riigikohtu lahend nr. 3-1-1-111-04. Füüsilise vägivalla kasutamine on küll õigusvastane tegu, mis vastab seaduses sätestatud süüteokoosseisule, kuid kuna R.-E.K tegutses hädakaitse seisundis ja ei ületanud hädakaitse piire – ei teostanud hädakaitset vahendiga, mis ei vastanud ründe ohtlikkusele, samuti ei tekitanud liigset kahju ründajale – siis välistab tema teo õigusvastasuse KarS § 28 lg 1, mis sätestab, et tegu ei ole õigusvastane, kui isik tõrjub vahetut õigusvastast rünnet või vahetut eesseisvat ohtu enda või teiste isikute õigushüvedele, kahjustades seejuures ründaja õigushüvesid, ületamata seejuures hädakaitse piire.

Seega puudub antud juhul kogutud materjalides toodud teos KarS § 121 ettenähtud teo kuriteokoosseis. Kogutud materjalides ei esine küllaldaselt andmeid, mis viitaks sellele, et kellegi suhtes oleks toime pandud KarS eriosas toodud süütegu. Lähtudes eeltoodust jättis Politsei- ja Piirivalveameti Põhja prefektuuri Lääne-Harju politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse isikuvastaste ja lähisuhtevägivalla süütegude grupi poolt 15.10.2019 kriminaalmenetluse nr 19231702407 alustamata kriminaalmenetluse aluse puudumiste tõttu, juhindudes KrMS § 199 lg 1 p 1.

Ehk siis… mitte midagi ei juhtunud. Ja ma garanteerin, et politsei saab iga jumala päev mingeid debiilseid kaebusi, mille kohta nad on nagu.. sry, you crazy. Näide ka imeliselt blogimaailmast: eile tekkis hull intriig, et mingi punt influencereid on ühes grupis, kus nad siis kõik on kokku leppinud, et laigivad ja kommivad teineteise poste, et saada suuremat engagementi. Üks blogija sai seda teada ja tõmbas nad liistule, sest see on tegelt nn insta algorütmi petmine, et nn lood endale feik engagementi. Muidu mul suva, las noored mässavad, aga nii naljakas oli sealt screenidest lugeda, et omg, sry tibud, ma olin 3 päeva ära, aga nüüd koheeee jooksen kommima ja laikima!!!!! ?? Aga okei, mida keegi oma vaba ajaga teeb, see on nende oma asi.

Seda teemat siis lahati ühes blogijate FBi grupis, kui ühel hetkel selle lehe adminnid (kellest üks ise vist asjaga seotud oli, ma ARVAN, ei tea) hakkasid hüsteeriliselt kommentaare kustutama, et seda teemat ja arutelu maas hoida. Seal ei olnud roppusi, ründamist vms, et oleks põhjust neid kustutada, aga seda nad tegid. Igatahes ei olnud nad õnneks ainsad adminnid ja nad kustutati adminnistaatusest ja inimesed said rahus edasi jutustada.

Ehk siis see “Paksuke” solvus, et teda süüdistatakse kustutamises, kuigi tegelikult kustutas siis see teine, tema sõbrannast adminn neid. Noh, ma ei ütleks, et see nüüd mega solvang on, sest see “paksuke” on kogu aeg selline olnud, kes kuskile draama keskele ronib ja siis õlgu kehitab, et issand, kõik teised on alati süüdi ja tema nii süütuke. Aga näed, hetkel oligi, tema ei kustutanud, ta ütles seda kuskil seal kommides (või ütles see Viivi, et mina teen seda) ja oligi kõik. Suur asi ka, või ma ei tea, mis draamasse ta kistud oli enda meelest ?‍♀️

Kas te ise saate aru, kui naljakas see on, et keegi päriselt kirjutab kuskile advokaadile: “Tere, olen anonüümne inimene internetis ja inimesed ütlesid, et ma kustutasin ühest grupist kommentaare, aga ma ei kustutanud!!!”

“Ja siis nad kutsusid mind paksukeseks!”

-“Et mõnitasid teie välimust?”

“Ei no see ongi mu neti nimi, millega ma ise ennast kutsun, sest ma olen anonüümne! Et kas ma saan kõik laimu eest kohtusse anda??”

-“Ehk siis teid laimati, aga mitte nimeliselt, sest keegi ei tea teie nime? Ja laimati sellega, et öeldi, et te kustutasite midagi max lambist lambisest grupist?”

Ehk siis jah, naljakas on, aga inimesed on nagu mingi kari lambaid kohati. Esiteks need, kes jooksevad teisi “kohtusse andma” ilma mtte mingit põhjust sinna ronida. Ja need, kes sääraseid ähvardusi tõe pähe võtavad. Ärge uskuge igasugust lollust, ema ei õpetanud v? ?‍♀️

Ps! Keegi teab muidu, kes see paksuke on v? ?

Kas teid on kunagi ähvardatud, et ah annan su kohtusse või politseisse?

 

Loe ka neid postitusi!

32 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Liisu 18. oktoober 2019 at 20:04

    Olukord on juba enam kui Ameerika. Kõiksugu advokaadid hõõruvad käsi kokku, noh kui kõik igasõna peale kohtusse kaevatakse on tööd ooo kui palju.
    See jagatud tekst selles blogisõjas nt vajas küll eraldi haridust vs selle puudumist? Ma ei saanud midagi aru 😀
    Aga olgem hädakitse seisundis ja pöördugem iga vale pilgu peale kohtusse 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 19. oktoober 2019 at 10:45

      olgem ausad, ma ka ei saand väga 😀

      • Avatar
        Vasta Kat 20. oktoober 2019 at 21:55

        Haa.. osta.ee foorumis oli kunagi tegelane, kes armastas ähvardada, et “ma konsulteerin oma juristiga”, umbes nagu – vaat, et üldse mölisema ei kuku minuga. Minu meelest pigem huumor, et ala enne minuga rääkimist arvesta, et ma võin oma juristiga konsulteerida – ähvardus või asi ?

  • Avatar
    Vasta R 18. oktoober 2019 at 16:23

    Meil paar aastat tagasi, lasteaia ealine laps, trampis palju. Ta oli nagu karu ja võimatu oli teda tagasi hoida, laps ju.
    Igatahes ta käis mega pinda alt naabritele, kes endi sõnutsi olid sellise asja pärast üks peaaegu pimedaks jäänud ja teine infarktiohus. Ukse taga käisid päris mitu korda ja ühel korral neist ähvardasid, et nii see ei jää. Nemad lähevad kasvõi PRESIDENDINI välja! Ma ei tea, mida nad tahtsid, et me lapsega teeksime sellise ähvarduse peale 😀
    Tänaseks nad on ära kolinud ja laps ka rahulikum st vanem, seega all good.

    • Avatar
      Vasta Haha 18. oktoober 2019 at 21:05

      Idiootne vabandus, et ei saa last ohjeldada, leia siis lapsele tegevust, ükski normaalne laps ei trambi hommikust õhtuni. Kui sul endal pea kohal selline trall käiks, siis sa ka väga õnnelik ei oleks 🙂

      • Avatar
        Vasta Vaike 19. oktoober 2019 at 11:26

        Ma olen elanud alumisel korrusel, kui peal elas käimaõppiv laps. See, mismoodi tema pisikesed sammud alla kostsid, kõlas trampimisena, mida see väike inimene veel kindlalt ei suutnud. Mida need vanemad tegema pidanuks, tal mitte käima õppida lasta? Ei ole eriti tervislik väljavaade. Tuligi lihtsalt harjuda või tulnuks endal heliisolatsioon paigaldada.

        P.S. Mind ajas see trampimine närvi täpselt nii kaua kuni ükskord ise üleval külas käisin ja nägin, millest “trampimine” tuli. See inimene ei osanud veel hüpatagi. Midagi ei ole lihtsalt teha, kui heli sedasi kandub. Mõni füüsik oskaks siin kindlat terminit kasutada ja selgitada, miks see tekib.

        • Avatar
          Vasta Evelin 20. oktoober 2019 at 12:13

          Mina olen elanud majas, mis oligi nii ehitatud, et kõik kostis megalt läbi. Õhtuti kuulsin, kuidas ülemine naabrimees norskas näiteks. Ja kui keegi öösel peolt tuli ja trepikojast läbi läks, siis oli selline tunne, et sul lihtsalt hüpatakse peas. Ei saa ju inimestel elamist ära keelata. Lõpuks harjusin ära, sest mingit meelega kisamist ega teiste häirimist ju tegelikult ei olnud.

      • Avatar
        Vasta R 19. oktoober 2019 at 11:41

        Pole ju kuskil kirjas, et lapsel polnud tegevust või, et ta hommikust õhtuni trallinud oleks. Sa loed välja, mida välja lugeda tahtsid.

      • Avatar
        Vasta S. 20. oktoober 2019 at 00:26

        Idiootne kommentaar, et leia lapsele tegevust ? Lapse peab omas kodus kuskile maha nurka istuma panema, et jumala eest ei “trambiks”. Kortermajade rõõmud. Mind ajab ka tigedaks et ülemine naaber stabiilselt oma kodu remondib, millega kaasneb nt jõhker puurimine. Mina pean ära kannatama, sest inimene teeb oma kodus remonti, aga kui laps “trambib” või elab enda kodus, siis lapsi peab ohjeldama või tegevust otsima. ? fuck logic

    • Avatar
      Vasta KPR 19. oktoober 2019 at 11:36

      Ma olen tänulik, et mul pole olnud selliseid naabreid. Mul on 2 last ja olen kohe arvestanud, et nende saamine on MINU otsus mitte naabrite otsus ja nemad peavad saama oma kodus rahus olla . Kodus ei trambita, ei mängita palli, arvestatakse teistega. Laps saab oma energia välja elada looduses, pargis, mänguväljakul.

  • Avatar
    Vasta Liina 18. oktoober 2019 at 16:14

    “seega oli R.-E.K hädakitse seisundis” ??? mul hakkas kohe pilt silme ees jooksma, et milline see kitse – hädakitse seisund välja võiks näha ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 18. oktoober 2019 at 17:01

      ma ei saa, see niii naljakas 😀

  • Avatar
    Vasta T 18. oktoober 2019 at 13:42

    Mind huvitab hoopis see, et kas politsei vastus on muutmata kujul siin? Et nii reaalselt kirjutaski: “Kohal käinud politseipatrulli rinnakaamera salvestise kohaselt tungis puuksupelle koos *** R-E K’i elukohta terrassi kaudu, lõhkudes see juures terrassil olevat vara.”? Sellisel juhul väga hea pull, plusspunktid politseile :’D Puuksupelle :’D

    • Mallu
      Vasta Mallu 18. oktoober 2019 at 14:23

      no nimed muutsin mina loomulikult ära 😀

  • Avatar
    Vasta Kris 18. oktoober 2019 at 13:20

    Kusjuures ma olen ka mõelnud, et kui see Paksuke tahab mingi Eesti blogimaailma võtmefiguur olla, siis mis pagana häda tal on iga hinna eest anonüümne olla? Ronib kõikvõimalikesse blogijate FB gruppidesse adminiks, sehmib Instas mingi blogijate või sisuloojate värgiga, tahtis teha mingit spets blogijate veebi. Anonüümsena. No ma ei tea, kui sa nii meeleheitlikult tahad teemas sees olla, no ole oma nimega, issaristike. Ja siis on veel nii kõva ähvaradaja oma “ametliku käiguga”. Naeru ajab peale. Keegi kunagi hästi kommenteeris, et kui endal kott peas, silmaaugud sisse lõigatud, siis peaks tegelikult täitsa vait olema.

  • Avatar
    Vasta Vaike 18. oktoober 2019 at 13:14

    Õnneks ma ei saa isegi aru, milles draama on, väga tõsised probleemid tunduvad igatahes 😀

  • Avatar
    Vasta Kodukoi 18. oktoober 2019 at 13:12

    Ma pole üldse kursis nende nimedega, aga kui neid adminne 2 ja Viivi see teine siis… Maria Mets on keegi vàljamoeldud nimi voi miks see “paksuke” sellele reageerib? ???

    • Mallu
      Vasta Mallu 18. oktoober 2019 at 13:14

      Maria Mets ongi selle paksukese konto fbis, sest keegi vist reportis teda, kui ta seal niisama paksuke oli, siis pani endale fake “päris nime”

      • Avatar
        Vasta Rrrr 22. oktoober 2019 at 01:48

        Ja see Maria Mets oli 2 päeva tagasi Sandrelle-kes ka blogija, temast mitme aasta taguse pildi endale profiilikaks pannud.

        • Mallu
          Vasta Mallu 22. oktoober 2019 at 17:28

          ei ole ta kindlasti Sandrelle 🙂

  • Avatar
    Vasta L.T 18. oktoober 2019 at 13:02

    advokaadina ma alati väristan õlgu, kui inimesed räägivad mingist müstilisest kohtusse minekust ja politseisse minekust ja siis ilma igasuguse taustateadmiseta kopeerivad mingitest lambiseadustest (põhiseadus eriti lemmik) mingeid lambiparagrahve. ja siis arvavad, et advokaadi juurde pöördumine on ”asjadele ametliku käigu andmine” no tegelt 😀

  • Avatar
    Vasta Õnne 18. oktoober 2019 at 12:54

    Advokaadibürood hõõruvad praegu käsi kokku ja limpsavad keelt, et saavad rumalatelt raha ära võtta 😀
    Nagu püha jeesus! Mulle meenus ka kohe Untitled 12, mille lahend sätestas ka, et fiktsionaalseid tegelasi seadus ei saa kaitsta.
    Kui sa blogid valenime all ja see saab pihta, siis nagu, how sa lähed otsima endale õiguskaitset 😀

  • Avatar
    Vasta T 18. oktoober 2019 at 12:47

    Ma olen alati arvanud, et paksuke ongi Viivi Arteli alter-ego – sama näoga ju see profiilipilt. Ei olegi siis või??? 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 18. oktoober 2019 at 12:49

      Kes viitsiks kah blogi pidada

  • Avatar
    Vasta Dramaqueen 18. oktoober 2019 at 12:40

    Minu arust oled sina samasugune draama tekitaja, milleks muidu see teema? Pada sõimab katelt. Muidu vähe klikke, vähe koostöid.

    • Mallu
      Vasta Mallu 18. oktoober 2019 at 12:49

      Mul jah jube vähe kõike muidu ?

      • Avatar
        Vasta Kristiina 18. oktoober 2019 at 16:49

        Ma Ka mõtlen, et Mallukas rämedalt nuiab tähelepanu, sest tal pole lugejaid ???
        No püha taevas sa näed, aga ei mürista???????

  • Avatar
    Vasta Getter 18. oktoober 2019 at 12:04

    Ma ei tea, saame koos kohtusse minna nüüd 😀 Tsau, kohtu-buddy!

  • Avatar
    Vasta Laura 18. oktoober 2019 at 11:57

    Vaene Paksuke, ta vist selle pealae ei mõelnud, et kui ta annab asja kohtusse, siis peab hakkama oma näo ja nimega esinema. Ja no OMG!, seda ei saa ju ometi juhtuda, sest ta on nii salapärane, nii salapärane.

    • Avatar
      Vasta Mari 18. oktoober 2019 at 15:45

      Hea! ?

      • Avatar
        Vasta Neiu 19. oktoober 2019 at 01:12

        Kogu postituse point oli siis lõpuks Paksukest mõnitada? Muu sisu oli suht lamp ju.

        • Mallu
          Vasta Mallu 19. oktoober 2019 at 10:44

          kogu point oli see, et ppl are crazy 😀 olgu see siis mõnitamine su meelest või mitte