AVALDAN ARVAMUST

kas koroona on veel mingi thing v?

9. juuli 2020

Alguses said lapsed, siis mina ise mingi vastiku kurgu kraapimise ja köha külge. Alguses oli küll selline imelik vati sees kügelemise tunne, aga nüüd pole nagu muud midagi viga, kui see nina ja kurgu vaheline osa ei sügeleks ja aevastama ei ajaks. Rääkisin just sugulasega, see kohe ehmatas, et issand, sul on äkki koroona?!

Ma reaalselt mõtlesin, et kas see on ikka veel mingi thing või? Ma tean, et ma alguses olin mega paanikas selle koroonateema pärast, aga praeguseks tundub see täpselt sellena, mida alguses osad ütlesid – suvaline ülespuhutud viirus, millesarnaseid on meil üle maailma kogu aeg, mida oli kuskil kellelegi tarvis üle pushida. Oli see siis nii või mitte, seda ma ju tegelikult ei tea, saan ainult oma arvamust avaldada. Aga mingit koroonahirmu mul küll ei ole. Kui väljas ringi vaadata, kas te näete kuskil kedagi 2m vahet hoidmas? Maske kandmas? Ma nägin ükskord üle pika aja ühte üli vana naist poes maskiga, aga et niisama keegi kuskil kannaks? Ei tea, ehk kantakse ka, aga meil siin männiku vahel küll mitte. Ehk kesklinnas rohkem? Igatahes on praegu veits lamp mõelda, et ma paaniliselt oma pakendeid pesin ja kilekotte spreisin nagu segane.

Ah ei tea, ausalt, mul mega suva ka. Selles suhtes, et ma teist lainet vms ei karda, mulle kodus ka passida meeldib, selles suhtes on mul kama kaks kogu sellest teemast, tundub nii eilne päev. Seda imelikum on lugeda, et USAs see justkui on just praegu mega hoo sisse saanud ja inimesed istuvadki kodudes oma maskide ja desodega, nagu meie paar kuud tagasi. Tundub niii ammune värk, teile ei tundu v?

Olegm ausad, ma tegelikult just nüüd kodus passingi, joon teed ja söön mett, sest mul on vaja terveks saada. Mul uue nädala alguses üks dinner plaanis, kuhu minekut ammu oodanud olen ja ega ma ei tahaks ka oma tavalist viirust teistele edasi anda, selles suhtes olen viks ja viisakas kodus kügeleja. Apteeker ütles, et praegu ollagi mingi kurguviirus või asi liikvel, et saab ainult sümptomeid leevendada ja küllap varsti ära läheb.

Ehk siis läheb kah.

See oleks nüüd irooniline, kui ma koroonasse sussid püsti viskaks.

Aga rääkige, kuidas teil sellesse koroonasse suhtumine on? Kas olete ikka hirmul ja pelgate, või pigem on … suva? 

Loe ka neid postitusi!

48 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Kristi 17. juuli 2020 at 12:42

    Lugesin su postitusi järgi ja nägin, et sulle lähevad lapsed ja nende heaolu südamesse. Ja mitte ainult sinu enda laste. Mõtlesin, et kas sa oled teadlik, mis praegu maailmas toimub laste sextrafficing jms selliste asjadega? Ma sattusin ise mõni päev tagasi nö rabbit holei, juhuslikult, olles ise skeptik igasuguste asjade suhtes, mida peavooolumeedia ei kajasta. Ja ma pean ütlema, et olen shokis. Kas oled näinud bitchutes või youtubes uut dokumentaali, mida kogu aeg maha võetakse youtube poolt, fall of the cabal? Ja videot pedogate exposed? Ja tead, mis on pizzagate? Instas saab ka nende sõnade kaudu searchida ja tuleb infot. Üks inimene, ajakirjanik, kes veel seda paljastada üritab on Liz Crokin. Kui sind reality tv huvitab, siis soovitan sul seda teemat uurida. See on ULME. Ma tsekkasin ise kõik faktid üle, sest nagu öeldud skeptik….Ja nüüd olen olukorras, kus ma reaalselt nutsin täna.

    • Mallu
      Vasta Mallu 17. juuli 2020 at 13:13

      Ma midagi kuulsin jaa, aga ma kavatsen ka sellesse rohkem süveneda. Feel free mulle linke jagada!

      • Avatar
        Vasta Kristi 17. juuli 2020 at 13:24

        Outofshadows.org on alustuseks hea! Eriti video teine pool oli täielik OMG.

  • Avatar
    Vasta Mari 15. juuli 2020 at 18:46

    Ma elan Hispaanias, nalja ei ole.
    Momendil on mask igalpool väljapool kodu kohustuslik. Ma ei arva, et mina ise selle peale sussid püsti viskaks, aga teised .. kõigil meil erinev organism ja olgem ausad, siiani Me ei tea täpselt kõike ja kõiki.

  • Avatar
    Vasta lizka 15. juuli 2020 at 11:09

    Üks päris hea artikkel koroonast (kui on viitsimist lugeda): https://novaator.err.ee/1112421/sveitsi-teadlane-maailm-on-koroonaviirusest-raakides-viies-asjas-eksinud.

    Mina pole seda koroonat kunagi kartnud, ei arva, et see on hullem kui gripp või mõni muu viirushaigus. Ainuke jama sellega, et see nakkub nii kiiresti. Kui toetuda faktidele ja numbritele, siis on selge, et tegu pole mingi hirmsa asjaga. Maailmas on 7 miljardit inimest ja kes tahab vaatab järgi statisikat palju maailmas kokku haigestunuid on ja palju surmasid.. numbrid ei ole hullemad kui mõne muu viirusega. Väga lihtne on hirmutada ja tekitada paanikat nendes inimestes, kes ei oska/ei taha/ei viitsi süveneda numbritesse ja loogiliselt mõelda. Selge on see, et see mõjub halvasti kroonilistele haigetele ja kõrges eas inimestele, aga samamoodi mõjub ka muu viirus. Ma ei arva, et noori terveid inimesi peaks kuskil luku taga hoidma, vaid pigem kaitsta vanureid ja haigeid nagu ikka kõigi haiguste eest.
    Põdesime ka elukaaslasega veebruaris (siis kui sellest veel nii palju ei räägitud/teatud) läbi peale seda kui reisilt tulime. Mina hästi kergelt ja elukaaslane (meesterahvas) raskemalt, aga mitte raskemalt kui tavalise gripi/külmetuse puhul. Pärast saime aru, et arvatavasti oli koroonaviirus, sest kõik sümptomid olid, aga ausalt jumala suva. Käisime sel ajal veel maal vanematel külas, ajasime tööasju jne, aga mitte keegi meie lähituttavatest või töökaaslastest ei jäänud haigeks. Ema ütles, et korra tundis kurgus kibedust kui maal olime ära käinud aga võttis mingit rohtu ja see kadus kohe. Ema töötas mul hooldekodus ka ja neile tehti seal pidevalt teste ja terve hooldekodu oli alati negatiivse tulemusega..Oleme eluaeg olnud puhtad inimesed, kes pesevad oma käsi peale väljaskäimist jms.. ja ei köhi kunagi kellegi peale, vaid ikka varrukasse. Aga see on ikka täiesti haige, kuidas sa EI VÕI enam kuskil köhida ja aevastada ilma, et mõrvaliku pilgu saaksid… nagu kõik, kes aevastavad on kohe koroonahaiged…
    Olge aktiivsed, toituge tervislikult ja hoidke oma immuunsussüsteemi ja viirused ei pääse nii kergelt ligi.
    Aga selge see, et maailma majandus oli nii ülekuumenenud juba ja nüüd koroona andis hea tõuke sellele, et majandus jälle alla viia…

  • Avatar
    Vasta Kaisa 15. juuli 2020 at 02:45

    Mul peaegu suva. Alguses pelgasin sõita ühistranspordiga ja poes kandsin maski.

  • Avatar
    Vasta Birgit 13. juuli 2020 at 11:32

    Mina, abikaasa ja laps põdesime Soomes läbi. Laps väga kergelt, 2 tunnise palaviku ja väikese köhaga, mina olin nagu korona õpik, kõik sümptomid oli, kui üks lõppes siis järgmine algas. Kõigepealt kurgus imelik klimbi tunne, peavalu, siis tuli palavik üheks ööks, järgnes nii 3-4 päevane lõhna ja maitsemeele täielik kadumine ja lõpetuseks 4 päeva kõhulahtisust. Turtsuv köha püsis kõigil veel nädalaid. Mehel oli kõige nõmedam, 4 päeva kõrge palavik.

  • Avatar
    Vasta Andra 12. juuli 2020 at 20:34

    Väga isekas ja nõme käitumine sinu poolt minna õhtusöögile haigustunnustega. Lugesin ka, et sa “ei viitsi” uut proovi anda, selle asemel lähed aga mõnuga kõigile oma pastille levitama, samal ajal kui maailmas ja ka Eestis inimesed, ka lapsed kannatavad ja surevad. Poleks iial sinust seda uskunud – palju õnne sulle, kui su oma lapsed lõpuks hingamisaparaadi all koomas, naudi siis aga oma õhtusööki!

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. juuli 2020 at 12:28

      Aitäh, olin täiesti terve õhtusöögi ajaks. Aga äkki näitad mulle ka andmeid, kus siin Eestis neid lapsi koroonas kannatavad ja surevad?

      Ps! Pastille levitama, haha 😀

  • Avatar
    Vasta Ave 10. juuli 2020 at 22:09

    Ma ikka veits pelgan endiselt. Käime linnas suht harva(elame Tallinna lähedal maakohas) ja kui siis ükskord otsustasime loomaaeda minna pidin kreepsu saama- kõigil oli suva ja nagu poleks kodus passinudki keegi, ainult mina ? ma elasin kodus omas mullis, et kõik viksid viisakad hoiavad vahet veel. Aga poes ikka deso kasutan, enne pärast. Pakiautomaadis enne pärast. Poes veel inimesi näinud nii tegemas ? ununenud pole

  • Avatar
    Vasta Rents 10. juuli 2020 at 11:09

    Mina ka tippajal võtsin selles mõttes rahulikult, et päris kilekotte ei pesnud – aga ma olen igasugu viiruste seisukohast suht korraliku käitumise näidiseksemplar. Esiteks introvert, kellele juua ei meeldi, nii et baarides nagunii ei laaberda ja puntratantsu/grupiselfisid vms ei tee. Teiseks ei meeldi mulle trügimine, nii et isegi toidupoes olen terve elu käinud nii, et proovin leida aegu, kui seal vähem rahvast on. Trennis on 24/7 pilet just selle pärast, et saaks käia siis, kui teisi ei ole jne. Nii et viirust võtsin ma selles mõttes tõsiselt küll, seda enam, et alles sügisel olin ju mitu nädalat konkreetselt pikali maas, enam uuesti ei tahaks, vahet pole, mis põhjusega, aga samas olid mul juba head harjumused – pesin korralikult käsi jne. Siiani teen seda, et koju tulles pesen kohe käed ära ja panen koduriided selga, mitte ei nühi samade riietega mööda tervet elamist.

    Minu jaoks oli suurim muutus see, et hakkasin rohkem oma autoga sõitma, sest takso tundus ebavajalik risk. See komme on külge jäänud ka, aga pigem seetõttu, et viimasel ajal on kodu juures tihti tasuta parkimiskohad vabad. Garaaž on muidu 10 minutit jalutamist, nii et kui auto garaažis on, siis ma tihti ei viitsi, tellin lihtsalt Bolti. 😀 Aga näiteks tuttavad ronijad läksid suure kambaga jaanipäeval koos aega veetma, me igaks juhuks tegime neljakesi, sest tahtsime siiski mõistuse piiresse jääda. Ei tunne suurürituste järele vajadust ka. Nüüd ühtedele suvepäevadele oleme lubanud minna.

    Minu meelest Eestis inimesed siiski võtavad mõistusega asja praegu ka. Soomes käies olin üllatunud nähes, kuidas inimesed istusid nii tihedalt õlg õlga kõrval ilusa ilmaga pargis, nagu poleks ühtki viirust maailmas. Eestis sellist asja päris ei näe. Siin kardan hetkel rohkem seda, et ei saa oktoobris puhkusele, nagu harjunud olen, sest selleks ajaks võidakse piirid jälle kinni panna.

    • Mallu
      Vasta Mallu 10. juuli 2020 at 11:13

      No Eesti vist jah selles suhtes on hea riik, sest me nagunii ei trügi kuskile kambakesti ja ei kallista/musita. Samas ma nagu ikka väljas käin (baarides mitte, aga restos tahan käia, nagu ristiinimene) kuigi see pole ka pundis koos olemine, vaid ikka istud oma laua taga, eks. Oma autoga sõidan ma nagunii, kontserdid ei huvita ja käsi pesen ka. Aga no see esialgne paanika, et lapsed ei või mänguväljakul olla jne (mida ma muidugi ei lasknudki siis :D) tundub praegu veits overkill.

  • Avatar
    Vasta M 10. juuli 2020 at 10:21

    Kõlab nagu allergia (kurgu sügelemine, aevastused), kui lisandub vesine nohu ja silmade-kõrvade sügelus, siis on veelgi kindlamalt allergia. Õietolmuallergikuna tean … Palavikku üldiselt pole, pigem ongi täielik sügelus ja silmist voolab vett lihtsalt lõputult. Aitas vana hea koroonamask 😀 Mille peale pole varasematel aastatel tulnudki. Nii et midagi koroonast kasu kah, sai allergiale leevendust õues käies. Aga ega midagi targemat kosta oskagi. Kõlab lihtsalt nagu minu sümptomid.

    • Mallu
      Vasta Mallu 10. juuli 2020 at 10:38

      Mul pole iial allergiat olnud, kas see saab lambist tekkida v? 😀

      • Avatar
        Vasta Rents 10. juuli 2020 at 11:00

        Üks blogija alles hiljuti kirjutas, kuidas tal munaallergia tekkis alles 50ndates – ja kuna ta oli terve elu enne seda rahumeeli muna söönud, siis oli see ikka paras üllatus.

        • Mallu
          Vasta Mallu 10. juuli 2020 at 11:11

          True, olen tegelt ise ka kuulnud, et võib tekkida, aga tundub veits uskumatu ikka. Samas mul pole enne niimoodi silmad vett ka pahisenud 😀

  • Avatar
    Vasta Pille 9. juuli 2020 at 22:41

    Päris alguses hakkas minugi ajudele kogu see koroonateema. Siis kui meil ka siin see koroonamöll lahti läks ja rahvas poed tühjaks ostis. Reaalselt natuke pelgasin ka.. Mitte küll enda või pere haigestumist, vaid seda, milliseid meetmeid rakendati ja millist “uut normaalsust” (öäk, vihkan lausa kui kuskil loen ja kuulen seda) hakati nõudma. Et mingi nädalajagu uskusin, et on päris värk. Teema huvitas väga ja mida kaugemale uurisin ja maailmapilti avardasin, seda enam sain aru, et see on lihtsalt käojaani teema, mis kellelgi kuskil kasulik on. Meie pere hakkas lihtsalt sagedamini ja hoolsamini käsi pesema. See oli kogu muudatus. Pole ostnud ühti desovahendit ega maski. Kuigi poodides on need vahendid olemas ja sildid nõuavad käte desinfitseerimist, siis minust jääb see tegemata. Sry. Maski olen olnud kohustatud kandma täpselt kahel korral, kui beebiga tehnoülevaatustel olen käinud. Teisel korral arvasin /ja lootsin), et enam ei pea olema maski, sest nägin, kuidas osa rahvast tuli teistest kabinettidest ilma välja. Sain aga arstilt kriitikat maski puudumise pärast. Sain arstilt maski, aga pealekauba ka loengu, kuidas edaspidi oma mask kaasas olgu. Huhh, kui tore, et täna laps aastaseks sai, ei pea enam igakuiselt seal käima tola mängimas. Pealtnägija tehtud koroona erisaade kõlas mu kõrvadele nagu ajupesu ja mõjus kuidagi nii lavastatud asjana.. Ühesõnaga.. Jah.. Ma ei usu seda jura. Ühtäkki on kõik nohud ja köhad ja angiinid ja tavalised gripid haihtunud ja ongi ainult koroona või. Reaalselt kogu selle koroona aja mu ema, kes töötab laboris, rääkis, et kõlgutasid enamuse päevast jalgu ja räägiti koondamiskõlakaid, kuna vähe tööd ja liiga palju töölisi. Seevastu nüüd on need koroona analüüsid nagu risu kaelas, mida peab tavatöö kõrvalt pidevalt tegema, st töömaht on tavaolukorrast palju suurem. See ajupesu, mis eriolukorra ajal tänavatel vastu vahtis oli ka jube veider. Mine koju, oled mõrvar, hoia vahet, aga püsi kodus. Wtf.. 😀 Tagantjärgi tundub nii ulme see kõik. Teist lainet tahetakse ja ma ei tea.. Oksele ajab kogu see koroonatemaatika.
    Ma ei usalda seda testi. Ma ei usu seda statistikat. Kui haiglad ikka saavad lisarahastust, Covid-19 juhtumite pealt või kui nad on sunnitud inimese hingamismaski alla panema, siis… see on puhas sahker-mahker kõik. Surmad märgitakse järsku kõik covid-19 ja voilaaa, tulemus on selline, et rahvas karjub appi. Siiralt loodan, et seda kamarajura sügisepoole annab kuidagi meil siin eirata.

    • Mallu
      Vasta Mallu 10. juuli 2020 at 10:39

      Ma nõustun kogu su jutuga 😀

  • Avatar
    Vasta k 9. juuli 2020 at 22:17

    Antikehade testide tulemused näitasid, et selle on läbi põdenud palju rohkemad kui arvati. Paljud ei tundnud üldse, et oleksid haiged olnud. Et see viirus ehk polegi teab, mis hull. Teisest küljest räägitakse mingitest neuroloogilistest kahjustustest, mida tekitab. See jutt oli küll segane. Ja sõbra lähedane vaevu pääses eluga sellest. Ei ole veel kindel, mis temast saab. Suhtuda väga kuidagi ei oskagi. Mingi hirm nagu on. Aga arvan, et kogu see plaanilise ravi “halvatus” halbade tagajärgedega.

    • Mallu
      Vasta Mallu 10. juuli 2020 at 10:41

      Jep!

  • Avatar
    Vasta kate 9. juuli 2020 at 20:33

    Viirust ei kartnud, paaniline desinfitseerija ei olnud, osad need poodide des vahendid on õudukad, pigem oli mul autos mu lemmik vahend. Aga seep ja vesi on parimad sõbrad koju tulles. Eks sügisel olen valmis jälle maski kandma ja üksi poes käima (jälgin terviseameti statistikat ja kui haigete arv jälle pööraselt tõusma hakkab siis peab käitumist korrigeerima….). Ja kui lasteaaeda ei tohi väiksemagi nohuga minna siis peab tööl käimise jälle ümber korraldama, sest meie kliimas pole võimalik nohuvaba laps talvel…

  • Avatar
    Vasta L. 9. juuli 2020 at 20:00

    Ei pelga, aga ise arvan, et kõik tahavad suve nautida. Ja sügisel läheb uuesti lahti. ??
    Ma arvan, et seda hirmu inimestele sisendati rohkem kui asi väärt. Hõid uudiseid tuli vähe.
    Ja ausalt väga ei tah uskuda sellesse. Sest mu sugulane kes on üle 80 sai koroona. Tal immuunsus mega nõrk. Kõigub juba maa ja taeva vahel. Ei saa mitte millegist aru. Ja siis räähitakse, et nõrga immuunsusega inimesed ei pea vastu. Nagu kuidas tena siis pidas see on lihtsalt ime. Peale seda väga ei usu sellesse viirusesse. Ära valesti aru saa tore, et ta sellest välja tuli, aga bagu HF?? ??????

  • Avatar
    Vasta Kristi 9. juuli 2020 at 18:35

    Ainus asi mida selle “viiruse “ puhul põen on see et ma tahaks sügisel eesti tagasi tulla saksamaalt Aga räägitakse siin nö teisest lainest, Kui nad nii täpselt teavad et tuleb öelgu mulle ka millal tuleb ss Tean piletid varem valmis osta ?

  • Avatar
    Vasta lgeo 9. juuli 2020 at 17:49

    USAs ongi see uutesse kõrgustesse tõusmas sest inimestel oli juba suva, pandi pidu ja peeti massimeeleavaldusi nagu poleks kunagi midagi olnudki. Nüüd siis jälle on. Koroonal on ka täiesti suva, kes elab või sureb.

    Ei karda viirust, ei karda ka surma, sest minu võimuses ju ei ole nakatumist ära hoida, kui viirus juhtumisi minu läheduses on. Maskid, kätepesu ja inimestest eemale hoidmine ei anna 100% garantiid. Pakendeid ei pesnud, käsi olen elu aeg pesnud, inimestest olen ka alati eemale hoidnud ja minu elus midagi olulist ei muutunud. Aga väga naiivne oleks arvata, et minuga mitte kunagi midagi ei juhtu ja suvalt ma sellesse küll ei suhtu. Sest kui teised täiesti suvalt sellesse suhtuvad, siis hakkab ka meil uuesti inimesi surema. Praegu aga elan veel edasi.

  • Avatar
    Vasta H. 9. juuli 2020 at 16:22

    Koroonat ei karda, aga ega külge seda saada ka ei tahaks, eriti kuu enne sünnitama minekut ? poes käies proovin ise olla ettevaatlikum. Käia hommiku poole või õhtu hiljem kui rahvast vähem ja võimalusel hoida ikka mingit vahet.

  • Avatar
    Vasta M 9. juuli 2020 at 15:57

    Mina koroonat kunagi ei kartnud, aga sellegipoolest desinfitseerimine käsi hoolega ja hoidsin inimestega vahet. Siiamaani hoian.
    Usas on olukord tegelikult juba kuid olnud väga hull, sest teatav kontingent inimesi ütlevad, et väljas käimine on nende inimõigus ja maski ka ette panna ei suvatse. Riigijuht on neil ka teadagi… Ta käsib juba koole avada, kuigi neil on pea 3 mln nakatunut ja ~50 tuhat uut keissi päevas. Neil ei olnud esimene laine äragi olnud, kui juba uus suurema hooga peale tuli.
    Kuigi ma olin eestlaste peale tige, et nad üldse distantsi ei hoidnud eriolukorra ajal, siis meil on ikka päris hea seis võrreldes usaga

  • Avatar
    Vasta Ai Sa 9. juuli 2020 at 15:54

    Ei kartnud ennem, ei karda ka nüüd. Elu jätkus koguaeg sama rada. Tööl puutun kokku väga paljudega. Sattus sekka isegi mõni koroona positiivne töökaaslane. Lähikontakti just polnud, aga ühes ruumis sai viibitud. Kuigi kuulun isegi mingis mõttes riskigruppi siis mingit hirmu ikkagi ei tekkinud. Asju ega käsi ei desotanud. Vesi ja seep vaid kätele nagu tavaliselt. Kõik käigud said käidud ja tehtud mis vaja ja võimalik oli. Häirisid vaid need piirangud mis olid. Ei saanud ei välja sööma, ega spaasse.

  • Avatar
    Vasta Karen 9. juuli 2020 at 15:25

    Mina elan Usas ja siin on kyll p2ris kehvad lood. Siis kui m2rtsis karantiin oli, olid numbrid p2ris kontrolli all. Nii kui hakati asju leevendama l2ks see pull lahti. Meie osariigis lisandub 10,000 haiget iga p2ev. Ma arvan et iga inimene teab kedagi, kes on haige olnud v6i on haige. Loomulikult Ameeriklastele iseloomulikult on palju inimesi kes ei v6ta seda t6siselt ja arvavad et see on “fake news” mis on v2lja m6eldud inimeste kontrollimiseks :D, peetakse koroona pidusid, vaieldakse maski kandmise yle jne. Kokkuv6tvalt on siin paras “mess” ja l6ppu pole niipea n2ha.
    Nii et mul on kyll hirm ja ma v2ga loodan et see teine laine Euroopasse ei tule.

  • Avatar
    Vasta Krissu 9. juuli 2020 at 15:10

    Elan Rootsis, kus nagu kõik teavad, ei ole lockdowni ega ka tule. Inimesi suri nagu kärbseid, aga enamjaolt vanemad inimesed või eelneva raskema terviserikkega inimesed. Endal on Covid viirus olnud (tehti vereprooviga hiljuti kindlaks). Haigus ise oli aprillis, 3 päeva luuvalu ja peavalu ja kurgus kriipis. Kurgus kriipis veel 1,5 nädalat umbes. Aga rohkem midagi, ei mingit köha ega nohu, veits oli palavikku ja mees oli 1 päeva haige ja laps ei haigestunud üldse.

  • Avatar
    Vasta Ma 9. juuli 2020 at 14:52

    Ses suhtes, et ma paaniliselt ei karda, aga kiirabis töötades on küll nii, et kui on patsient, kellel on ebaselge põhjusega üle 38 palavik ja/või hingamisraskused, siis me käsitleme teda kui potentsiaalset koroonahaiget ja riietume oma UFO-riietusse. Õnneks on praegu juba see selge, et viirus ise ei levi puutepindadelt ja kui nakatunud inimene viirust õhku tatistab, siis see kukub suht ruttu maha, sest on väga raske, ja sureb ära. Ja need, kes nakatununa haiglasse jõuavad, on enamasti päris raskes seisus ja ellu jäämise nimel peab ikka korralikult madistama. Aga sel arvamusel olen ma ka, et niisama see viirus ei tekkinud, eks see ikka kuskilt lahti lasti, et mingit eesmärki asi täidaks.

    • Avatar
      Vasta MP 10. juuli 2020 at 17:01

      Eks eesmärk oligi see, et maa on ülerahvastatud ja selles osas tuli midagi ette võtta ja võetigi. See on 1 oletus, aga kes teab, mis eesmärgil tegelikult. Samas olen kuulnud ka seda, et rahval palju raha käes ja see on vaja inimestelt kätte saada. Ületarbimist on nii palju ja eks loodusel, maal oli ka seda n.ö puhastust vaja. Aga, mis need reaalsed põhjused selleks viiruse valla laskmiseks olid, ei tea. Ise kaldun uskuma pigem seda, et tahtlikult lasti see viirus valla ja eks see oligi kavandatud, kui eelmise aasta suvel tulid teleekraanidele reklaamid kriis.ee lehest ja kas olete inimesed kriisiks valmis jne… räägiti sellest suht palju, seega, kui see juba mingi vihje ei olnud vms, siis mida sellest järeldada saab? Eks ikka seda, et see viirus oligi plaanitud.

  • Avatar
    Vasta Sirli 9. juuli 2020 at 14:41

    No kui Eestisse tulla ei saa, siis ikka on teemas jah – Austraalias aasta lõpuni vähemalt piirid kinni ja Austraalia kodanikuna täielik reisikeeld ka peal 🙁 Tütre 1.sünnipäev augustis mida oleks enda isa 70.juubeliga koos tähistanud..

  • Avatar
    Vasta Inks 9. juuli 2020 at 14:31

    Elan Ameerikas ja võin öelda, et siit pole see koroonavärk kuhugile kadunud, vaid olukord ainult eskaleerunud. Poes ja neis vähestes kohtades, mis lahti on, tuleb ikka maskiga käia ning sisse lastakse vaid teatud hulk inimesi korraga. Kuna paljud lõunaosariigid olid alguses sellise “psh, whateva” suhtumisega ja ei teinud kas suurt midagi viiruse leviku takistamiseks või avasid hästi ruttu ennast tagasi normaalsusse jälle, siis nüüd ongi olukord, kus (kindlasti ka suures osas tänu nendele mässudele) olukord on jälle jumala pekkis ja nakatunuid megapalju ja kõik kannatavad.
    Meil on räige kopp ees sellest koroonajamast, nagu arvata võib. Eestisse kodustele külla tulla ei saa, koolid-jõusaalid-juuksurid jne on mitmendat kuud kinni, mees ei tea, kas ta spordihooaeg üldse toimub või mitte jne jnejne. Elu seisab kohati.
    Eesti tegi selles osas väga õigesti minumeelest kõik, et pani kohe kinni ära ja ei nämmutanud tükk aega poolkõvana. Ootas ilusti ja nüüd kõigil rahulik olla jälle. See, kas see teine laine nüüd tuleb või ei, on täitsa ise asi. Ma ise ei põe otseselt selle viiruse pärast ja arvan, et alguses oli õige riikidel end sundkarantiini panna, kuid kuskilt jookseb piir ja inimestel peaks olema õigus ise oma tervise/ohutuse üle otsustada. See pole enam normaalne, mis siinpool toimub, et neljandat?viiendat? kuud on inimesed tööta, oma ettevõtteid lahti ei tohi teha jne jne. Jabur.

  • Avatar
    Vasta Elis 9. juuli 2020 at 14:29

    Meil oli jaanipäeva paiku ka see nohu-köha teema, väiksemal poisil tuli kohe lausa larüngiit kallale ja suurem poiss hakkab nende viiruslike köhadega alati oksele (köhib nii kaua kuni okserefleks tuleb ja oksendab) ja pesamuna 3.5k enneaegne tiburull sai ka koleda nohu külge, niiet polnud fun 😀 aga koroona.. ilmselt kui tuleks teine laine vms, siis ilmselt tõmbaks jah ettevaatlikuks uuesti ära, lihtsalt sel põhjusel, et endiselt ei teata sellest nagu midagi. Parem karta kui kahetseda :/

  • Avatar
    Vasta Miski 9. juuli 2020 at 14:12

    Ma elan Inglismaal ja meil asi ikka aktuaalne. Inimesed ise ei taha vahet hoida aga poodides ja avalikes kohtades sunnitakse ja ilma maskita nt. Bussi ja rongi ja Uberisse ei lasta.
    Meil lasti paar üksikut inimest tagasi kontorisse, aga me hetkel üks väheseid veel ja reeglid on meeletud et keda ja kuidas lubatakse. Kõige piinarikkam on Esmaspäevahommikune kohvimasinajärjekord 😀 et meil see ikka üsna aktuaalne veel

  • Avatar
    Vasta Hilda 9. juuli 2020 at 14:11

    No otseselt ei karda, aga pigem pelgan neid nõudmisi ja värke, mida kehtestatakse “ülevalt poolt”. Nagu mingi tsirkus ja rahvamassiga manipuleerimine käiks. Ma absoluutselt ei väida, et tegu on väljamõeldud viirusega, ma ei võrdle seda grippiga vms. Aga kas ta tõesti oli seda “lock downi” väärt?! Selles ma kahtlen. Ja selle “teise laine” kohta nii palju, et kui lubatakse ja sellest koguaeg räägitakse, siis eks ta tuleb ka. Niisama meil ei hoiatata millegi eest. Show must go on!

  • Avatar
    Vasta Korontšik 9. juuli 2020 at 13:54

    Kuna õnnestus kohe varakult koroonasse jääda, siis edaspidi mingit isiklikku hirmu pole esinenud. Koroonahaigena ei pea ju kartma, et koroona kuskilt külge kargaks, no kulleriga ukse taha toodud pakenditelt näiteks.
    Minul kulges haigus raskelt ja ka tüsistusi jagub, seega oma isikliku kogemuse najalt ei saa seda kergeks haiguseks pidada ja vanemate pärast ikka pelgan veidi, kui nad liiga laialt ringi liiguvad.

  • Avatar
    Vasta Kris 9. juuli 2020 at 13:43

    Peale seda ei karda kui mees puutus koroona haigega väga lähedalt kokku (jõid isegi vett ühest pudelist, töötasid päevad läbi ninapidi koos) ja külge ei jäänud. Mehele tehti veel 2 koroona testi. Ise arvan,et eks mingi haigus see on mis liigub aga mitte nii hull nagu meedia väidab.

  • Avatar
    Vasta Kristi 9. juuli 2020 at 13:41

    Mina pelgan. Just sellepärast, mis mujal maailmas toimub. Naaber tuli hiljuti just ameerikast, naine ja lapsed jäid maha, sest lennud tühistati ära.(pidid paar päeva hiljem järgi tulema). Ja no tuhanded haiged ja surnud ei ole üldse naljaasi. Meie õnn, et eestlastel ei ole sellist suurt kallistamise-musitamise kommet veel niipalju levinud ja on ruumi elada ja eraldi ka olla vajadusel. Ja tundub, et õigeaegselt pandi meile need piirangud peale ikkagi kevadel. Loodan, et inimestel on nüüd ikka tarkust ennast ja teisi hoida ja mitte mingeid suuri olenguid tegema hakata kohe, kätepesu au sees hoida ja no, poes nagunii võiks mitte külje alla ronida. Ise suhtun ettevaatusega, suurtele pidudele ei lähe, kus teisi ei tea ja kallistan ainult omale armsaid(mitte et muidu kogu arg suvakaid kallistaks :D)

  • Avatar
    Vasta Mi 9. juuli 2020 at 13:32

    Praegu enam ei karda. Pesen-deson käsi, aga maski ja kindaid enam ei kanna. Juba see tekkiv prügi (kinnastest ja maskidest) pani mõtlema, et kas ikka on vaja.. Aga ma kardan koroonasse nakatuda. Ma pidin juba gripiga otsad andma ja see mitmenädalane nõrkus mis peale grippi oli, kohutav!! 2kuud ravisin end ja siis kui juba inimesena end tundsin, sain angiini külge 😀 niiet koroonat ma üle ei elaks ilmselt 😀

  • Avatar
    Vasta Pille 9. juuli 2020 at 13:27

    On nagu ununenud jah, juba planeerin Tenerifele talvituma minemist, kuigi ei tahaks jälle koroona ajal seal olla, märts, aprill olime ja seal ikka piirangud väga karmid. Loodame, et äkki seekord tuleb mõneks kuuks keegi meiega kaasa, siis oleks seltsis toredam koroona eest varjul olla soojas ?

  • Avatar
    Vasta Liisu 9. juuli 2020 at 13:20

    Ei karda 🙂 Ei kartnud siis ei karda ka nüüd. Kuna olen ka suurema osa ajast kodus siis poogen. Lapsed ka kodus seega üldse ei näe vahet. Isegi siis ma ei puhastanud mingeid pakendeid, pesin ise käsi tihedamini. See kätepuhastus peale poes käiku on küll sisse juurdunud, et automaatselt poest väljudes teen puhtaks ja koju jõudes sama. Uut lainet ei karda. Ainus kelle pärast ma seda koroonat põen ongi vanemad ja vanavanemad. Et nende tervise huvides oleks ikkagi mõistlik nagu ennast ja teisi hoida. Aga ma ei tea see maski kandmine ja 2meetrit vahet vist ei kehtigi ju enam. Kes tahab see kannab ja ilmselt haigena kui kuhugile minna oleks see ka viiskas.

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. juuli 2020 at 13:24

      No Kardo vanaisal oli ja ta ikka sama kabe 😀

  • Avatar
    Vasta K. 9. juuli 2020 at 13:15

    Ma ei kartnud koroonat ka siis kui ta meil nö tipphetkes oli, kuid sellegipoolest olen praegu pigem ettevaatlikum. Kuskil käimata ei jäta, aga käsi deson ikka ja inimestele poes ega mujal selga ei roni. Samamoodi häirib kui teised mulle ronivad. Kuna töötan haiglas õena, siis on seetõttu ka asutuse poolt määratud mõningad piirangud, mida patsientide ja kolleegide kaitseks pean väljaspool tööaega ka järgima.

    Loodan lihtsalt, et kui inimesed valvsuse kaotavad, siis teine laine jääb sellegipoolest tulemata. Aga eks peame õppima elama selle viirusega ja varsti ta ongi nagu gripp 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. juuli 2020 at 13:21

      Ma just tipphetkes kartsin täiega, aga nüüd.. Noh, ega ma ka just kukile ei roni teistele, aga seda ma ei teinud ka enne koroonat 😀

  • Avatar
    Vasta Pille 9. juuli 2020 at 13:14

    Muidu, kui on kahtlus, et põdesid koroona läbi, siis Confido erakliinik teeb antikehade teste. Siis on kindel, kas oli see viirus või mõni muu. ☺

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. juuli 2020 at 13:20

      Mul pole sellist kahtlust 😀

      • Avatar
        Vasta H 9. juuli 2020 at 13:44

        No e Ed ks võib ükskõik mis olla, samas praegu on päris palju neid, kes on positiivsed, aga ei tea, kust saanud on. Ilmselt kuskilt ürituselt või poest. Seega haigustunnustega praegu välja ei roniks ja püsiks kodus.
        Ise veidi pelgan, rahvamasside hulka ei pressi ja suuremad ürutused jätan ka vahele. Poes ikka käib ja lastega ka meelt lahutamas, aga pigem välikohtades.