TESTIN JA ARVUSTAN

need pagana päevad*

14. juuli 2020

Nagu te aru saate, siis tänane postitus on päevadest. Mul on tunne, nagu ma üritaks siin Palja Porxi leiba ära võtta (haha, ei tegelt nali naljaks, ta lihtsalt palju kirjutab sellistel teemadel), aga noh, on mulgi emakas ja värki, ütlen ka siis sõna sekka.

Esiteks ma sain ükspäev šoki, kui nägin netis mingit teemat, et millal kellegi päevad hakkasid, ja inimesed kirjutasid seal, et nad olid 10 aastased umbes. Midaa? Ma olin mingi 15 või 16, kümne aastaselt olin ma konkreetselt nii titt, et kui mul oleks päevad hakanud, oleksin ma nuttes kiirabi kutsunud endale. Aga okei, ühesõnaga kunagi need hakkasid ja vist esimesed korrad kasutasin sidet, aga siis läksin ikka tampoonide peale üle. Ma ei saa midagi teha, need sidemed on minu meelest nii imelikud asjandused, ei ole eriti mugavad ja… ma ei tea. Vb mul on trauma sellest, et iga kord peale sünnitust tuleb neid kõige massiivsemaid asjandusi kasutada ja see peale sünnitust veritsemine on üldse mingi seatapu laadne toode seal püksis (jah, ma gross, haha).

Ise ei kasuta, aga targutama olen maias, et kui kasutate (või peate kasutama, nt peale sünnitust jne), siis kasutage neid, mis on kehale ja ühiskonnale võimalikult head. FLO näiteks annetab iga kuu arvestatava summa oma kasumist, et osta sotsiaalselt keerukas olukorras naistele hügieenivahendeid jne. Nende kodukal rohkem kirjas, aga nii tore, et tehakse asju ka teistele ja ühiskonda silmas pidades. Enamike firmade kohta seda öelda ei saa kahjuks.

Seega kasutasin julgelt pea 15 aastat tampoone. Ma olin kuulnud küll mingi hetk, et tegelikult ei ole tampoone üldse hea kasutada, sest nad võivad sisaldada igasugu kahtlaseid asju. Tampoone testitakse küll, aga mitte nende koostist, vaid nende imavust. Ehk siis väga palju poes müüdavad tampoonid sisaldavad kemikaale, pestitsiide, valgendajaid, sünteetilisi kiude, parfüüme jm. Ja iga kord kui sa neid kasutad, imbuvad need koostisosad sulle kehasse. Ja nüüd mõtle, kui sa kasutad neid terve oma viljaka aja – võid korralikult igast jama saada, mida muidu väga enda õrna piirkonda ei paneks.

Aga mis ma häman, eks vana hea OB oli mulgi enne pidevalt kasutuses ja ei juhtunud ka miskit (enda teada). Seda siis hetkeni, kuni ma mõtlesin, et prooviks paljukiidetud menstruaalanumat. Ega ma nende erinevusest miskit ei teadnud, valisin suvalise (tellisin SELLE koos riidest mähkmetega) ja ootasin põnevusega päevi, et saaks ära proovida.

ei soovita, sorri

Peale esimest katsetust lendas see nurka. See oli nii kõvast kummist, väga ebamugav kasutada ja ma arvasin, et ehk nad kõik samasugused on. Ma ei tea miks, aga igatahes ma mainisin seda kuskil insta storys ka, mille peale kirjutas mulle üks lugeja, et proovigu ma lilycup’i. Et tal on see ja mega pehme ja mugav kasutada. Mina valisin siis see compact versiooni ja tõesti nagu öö ja päev. Et kui keegi on kunagi proovinud ja oli imelik ja ebamugav, siis katsetage see ka ära. See ollagi kõige elastsem ja pehmem variant, mis turul on. Kui ma ei eksi, siis LELO tütarfirma on Initimina, ehk siis…küllap nad juba teavad seda alakeha hingeelu, haha.

Samas kogu aeg ma ka seda anumat kasutada ei viitsi. Eriti, kui kuskile minek on jne, sest kuigi kui vetsus on vannituba, saab seda anumat lebolt ära pesta ja uuesti paigaldada, aga ma ei kujutaks seda ette, et ma oma verise asjandusega mööda avalikku vetsu lehvin ja seda rahumeeli teiste naiste ees küürima kukuks. Seega väljas käies kasutasin ma ikka tampoone edasi, sest ma olne mugav inimene ja sorri, et elan.

Nüüd saatis Heveren mulle hunniku FLO kraami, ehk siis pesukaitsmed, tampoonid ja sidemed, mis peaks siis OB’le oma olemuselt silmad ette tegema.

Flo tampoonid (LINK) on:

  • 100% orgaaniline, hüpoallergeenne ja biolagunev puuvillane tampoon;
  • Tootes pole sünteetilisi kiude, keemilisi jääke, värvaineid, pestitsiide, kloorvalgendit ega lõhnaaineid;
  • Suurepärane lekkekaitse ja mugavus ning toote kohandumine kehaga, mis suurendab imendumist ja tagab kaitse lekete eest;
  • Pakis on 16 tampooni- 8 regular (Roosad ümbrised) ja 8 Super (Sinised ümbrised)  
  • Suurbritannia toode, PETA-sertifikaadiga vegan ja julmusevaba

Näevad nii armsad välja (nagu pisike jäätisepakike) ja ühes pakis on kohe terve tsükli jagu tampoone. Ehk siis suuremad päevade alguseks ja pisemad lõpu poole kasutamiseks. Minul jääb sellest pakist üle ka, niiet ehk siis oleneb tsükli pikkusest. Saab valida ka aplikaatoriga ja aplikaatorita tampoonide vahel, aga ma literally pole kunagi aru saanud, mis hea pärast neid aplikaatoreid vaja on ja kuidas nendega tegutsema peaks, seega eelistan ilma.

FLO toodab ka pesukaitsmeid, mis samamoodi “jamavabad”. Ma ise veel eelistaks, kui need oleksid mitte plastikusse mähitud vaid nn vabalt pakis, aga noh, ega kõike head ka ei saa vist korraga nõuda.

Päevade jutu jätkuks siis siin on teile fun fact: mul pole elusees kõht enne päevi või päevade ajal valutanud. Ma olen loetud korrad elus tundnud kerget… ebamugavust, aga mingi valu? Ei tea.. Eriti peale sünnitamist ei mäleta, et oleks ÜLDSE midagi olnud, aga võib-olla olen ma lihtsalt nii dead inside. Kes teab?

Ahjaa, üks naljakas lugu ka: sõbranna rääkis, et pidid mehega spasse minema, kui mees äkki ütles, et issand, me peame ju kuupäevad nüüd ära vahetama, et sul hakkasid päevad. Naine vastu, et misasja, miks me vahetama peame siis, et ma saan ju tampooni kasutada ja mees raius nagu rauda, et spades on KEELATUD päevadega ujuma ja sauna minna. Ma nii naersin selle mõtte peale, sest noh… kuidas nad kontrolliksid? Taskulambiga väike günekoloogiline vaatlus enne ujulasse sisenemist või nii, haha.

Vot, sellised päevalood teile siia. Mul tegelikult on teile järgnevateks päevadeks nii palju erinevaid postitusi plaanis, aga ma olen nagu mingi orav rattas siin oma külmetusega võidelnud (võitsin, jess!), erinevaid üritusi korraldanud ja nüüd saab lõpuks maha istuda ja puhata. NALI, nüüd tuleb blogi tegemata töödel natist kinni võtta hoopis!

Aga andke mulle heaga teada, mis vahendeid teie päevade ajal kasutate ja kaasarääkijate vahel loosin välja komplekti FLO tooteid Heverenilt!

*Postitus sündis koostöös Heveneriga

Loe ka neid postitusi!

137 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta M. 24. juuli 2020 at 09:20

    Ostsin sel kuul endale Rimist OrganiCupi. Õune asi! Jäik ja kõva ning tegi mulle haiget. Kasutasin ühe päeva ja viskasin nurka selle anuma. Sinu soovituse peale tellisin endale selle https://www.intimina.com/ziggy-cup
    Kohale tuli ülikiirelt ja esimesest paigaldusest peale on ideaalne sobivus. Seda pole absoluutselt tunda, nagu polekski mul midagi sees. Midagi ei leki ka. Ja lisaboonusena on võimalik ka seksida selle kasutamise ajal. Täiesti ideaalne asi! Miks ma seda varem ei teadnud 🙂 Ühtegi tampooni ma rohkem kasutada ei plaani.

  • Avatar
    Vasta Kätlin 20. juuli 2020 at 13:25

    Ise kasutan ka menstruaalanumat, aga noh ei oska vist paigaldada seda, olen vaadanud ka teisi aga jube kallid ikka 😀

  • Avatar
    Vasta Sandra 19. juuli 2020 at 00:32

    Algul kasutasin ikka sidemeid, sest ema ees ja siis laps ju takka. Aga täiskasvanu eas hakkasin tampoone kasutama, sest ei krabise ja on palju mugavam! Mulle ei meeldi see tunne et midagi on justkui püksis… Seega ja. Flo tahaks proovida küll, kui nüüd päeva dühel päeval hakkavad, hetkel olen imetav ema, ei tea millal üllatab mind see punane pidu taas. Harjunud, et päevi pole aga koguaeg rase ei tahaks ka nüüd olla 😀

  • Avatar
    Vasta Annika 18. juuli 2020 at 17:01

    Üldiselt ikka sidemete peal ja ikka nende, mida poest parasjagu saada on. Suurt huvi on tekitanud see anum ja ilmselt varsti ma selle ära ka proovin, Uute toodete proovimisest ka ära ei ütle, seega osalen loosimises. 🙂

  • Avatar
    Vasta Evelin 16. juuli 2020 at 10:56

    Hakkasin kah suhteliselt alguses kohe tampoone kasutama ja kasutan tänaseni. Sidemed pigem ööseks. Selle kopsiku prooviks isegi huvipärast ära 🙂

    • Avatar
      Vasta An 20. juuli 2020 at 15:51

      Naturella sidemed ja tampoonid meeldivad kõige rohkem, kuigi vahel ostan ka O.B tampoone, maale kolides pole tihti just eriti suurt valikut siin A ja O kaupluses shopates 😀
      Eelistan tampoone, kuid pärast spiraali paigaldamist ainult neist küll ei piisa vähemalt algus päevadel.

  • Avatar
    Vasta Kaisa 15. juuli 2020 at 16:47

    Üks variant, millest siin kommentaariumis juttu pole olnud ja mida Eestis eriti ei kasutada vist, on nn päevade aluspüksid, nagu näiteks on juttu siin videos https://www.youtube.com/watch?v=UxUQ31nhE80 Kui mul põhjust oleks, tahaksin neid küll põhimõtteliselt proovida, kuigi ma ikkagi ei saa väga hästi aru, kuidas nad toimivad. Eelmise aasta lõpus tegi Lilova juutuuberite seas jagamise, siis palud rääkisid oma videotes nende alukatest. Olid isegi päris ilusa välimusega. On keegi neid proovinud või teab täpsemalt?

  • Avatar
    Vasta Kaisa 15. juuli 2020 at 15:51

    Kui mul veel vastavaid organeid ei olnud välja lüigatud ja mul päevad olid, siis kasutasid ni tampoone kui ka sidemeid. Tampoone enamasti öösel või väiksema lekke puhul. Nüüd on minu “rõõm” ainult pesukaitsed (Miks kirjutatakse -kaitsmed? See on nagu midagi elektriga seotut). Neid olen harjunud ostma Libresse omi. Hea, kui saan 40 paki, hea soodne. Ja piisavad minu jaoks, ei ole liiga õhukesed ega liiga paksud. Ja no tõesti – neid FLO omi võiks proovida küll (ega nad ometi lõhnastatud ei ole?), aga miks nad küll eraldi pakitud on? Ei ole eriti öko…

  • Avatar
    Vasta Silja 15. juuli 2020 at 14:44

    Heia, mina olen kindel tampoonide kasutaja.
    Olen kasutanud alates 18 kohe kindlasti. Peale sünnitust jah neid jubedaid sidemeid, sest peab. Tava olukorrast ei vaheta ma tampoone kohe kindlasti välja ja hea meelega prooviks neid uusi ?

  • Avatar
    Vasta Geic 15. juuli 2020 at 14:32

    Olen truu OB-Tampoonidele olnud siiani?

  • Avatar
    Vasta C 15. juuli 2020 at 12:12

    Cupi kasutan ja never ei plaani enam midagi muud kasutada 😀 kaks tsüklit läks aega et kasutamine nö selgeks saada ja nüüd olen juba ühtede päevade ajal külas mitu ööd ööbimisega cupiga hakkama saanud+ujunud ka.

  • Avatar
    Vasta Ruth 15. juuli 2020 at 11:18

    Organicup ja parim otsus, proovisin mingit hiina cupi ka, aga see ei kõlbanud kuhugi. Soovitan kindlalt kõigil proovida cupi, palju mugavam ja kindlam. Ma ei saanud esimesed korrad paigaldamisega üldse hakkama, viskasin nurka aga proovisin veel ja harjutamine teeb meistriks?

    • Avatar
      Vasta Pille 15. juuli 2020 at 14:28

      Jaa, veidi harjutamist ja harjumist nõuab see küll, ei ole päris nii, et ostad ja kohe on vinksvonks. Või noh.. kõik oleneb… kui noorelt/vanalt kasutama hakkad, millised on ootused jpm. Igatahes nii tänuväärt asi mu meelest ikka.
      Kunagi, kui ise olin teelahkmel kas tamponid või anum, oli mul hästi palju abi sellest youtoube’i kanalist: https://www.youtube.com/c/preciousstarspads1/videos Vb aitab siin ka kedagi. Ta seal aastaid ja aastaid katsetanud hästi palju erinevaid anumaid, räägib, õpetab, annab ülevaate, jagab soovitusi igasuguseid.. Ingliskeelsed videod aind, aga tänapäeval pole inglise keel vast probleem.

  • Avatar
    Vasta A 15. juuli 2020 at 09:22

    Mul hakkasid päevad kui ma olin 11-12 vist. 6 aastat kasutasin sidemeid. Pärast läksin üle tampoonidele. Mingi aeg hakkasin mooncupi kasutama ja päris hea Värk oli. Võttis krampe mul isegi vähemaks ja kordagi ei lekkinud (ma kasutasin sidet ka all, sest ma nii kartsin, et käin mingi verise tagumikuga ringi ?). Nüüd raseduse ajal olin ma päevade vaba ja 1 kuu peale sünnitust õnnistati mind nendega jälle (isegi kui ma 24/7 imetan). Kuna ma ei tahtnud kuu peale sünnitust endale midagi sisse toppida, siis võtsin jälle lapid kasutusse. Nüüd siis kasutan tampooni kui ka lappe, kuna peale sünnitust korralik veresaun need päevad..??

  • Avatar
    Vasta Liisa 15. juuli 2020 at 09:01

    Mul tuleb meelde ühe mu kunagise tuttava lookene. Olevat nad õhtul mehega tinistama hakkand ja no oli tulnud ikk siuke kõdin peale ning magamistuppa asjatamiseks läks. Kui asi tehtud sai tuli naisele meelde et okou, tampoon oli ju sees. Nii nad seda koos urgitsema siis hakkasid, aga ups mida nad kätte ei saanud oligi tampoon. Läks EMOsse ning lasi selle eemaldada seal ?
    Peale seda seika tolle tuttavaga, mõtlen ma alati kas ikka olen ise eemaldanud. ? Ehk siis olen samuti tampooni usku, nii vähe kui neid mul võimalik kasutada on ☺️ lõpetasin imetamise, ehk tulevad topelt tagasi ning siis vajaks küll neid FLO super omasi?

  • Avatar
    Vasta Birgit 15. juuli 2020 at 08:47

    Ikka OB peal kahjuks pole midagi paremat leidnud ega samas otsida ka pole viitsinud ?

  • Avatar
    Vasta Pille 15. juuli 2020 at 08:35

    Aa, ja juureldakse siin, et mismoodi siin teiste ees anumat pesed ja möllad, kuid seda topsi ei pea üldse nii tihti välja võtmagi ju…. Ma ise panen hommikul ja võtan õhtul välja. Neil aegadel olen ja toimetan enamasti ikka kodus. Erandkorrad, kui viibin tõesti sellisel ajal kuskil mujal. Aga siis tühjendan ja pesen topsi lihtsalt varem ära, nt enne kodust lahkumist ja olen jälle pikk aaega mureta. Tõesti kuskil matkal ei kujuta hästi ette, kus teda pesen jms.

    • Mallu
      Vasta Mallu 15. juuli 2020 at 10:11

      Mul küll päevade alguses on vaja iga paari tunni tagant tühjendada

      • Avatar
        Vasta Pille 15. juuli 2020 at 14:15

        Hmmm.. et siis.. tops on nii täis? Mul ka esimesed päevad vererohkemad. Ajavahemikus 9-19 on Bsuurusest anumast täitunud umbes komveerand. Ma eiteagi…. Topsis tundub nagu norm kogus, samas sidemetega seesama kogus on pidevalt tunne, et upun oma vereloiku lihtsalt ära, igalt poolt ujub, pidevalt vaja vahetada… St sidemeid/tampoone kandes jääb mulje, nagu oleks hull vererohked päevad, samas kui topsikus see nii enam ei tundu. Aga eks jah, ju siis mul ikkagi pole nii vererohked need, et peaks iga 3-5h järel vaatama, mis seis on. Samas kui peab, siis peab, kuidagi annaks ikka sättida ja ajastada nii, et saab diskreetselt ära lahendada selle. Eks mida rohkem kasutada, seda harjumuspärasemaks see kõik muutub. Kuni enam ei saa arugi, et see üldse mingi asi oleks, millega oma pead vaevama peaks.

        • Avatar
          Vasta Tee 19. juuli 2020 at 01:10

          Mõeldud on, et iga 12h tagant vahetad. Hommikul kodus ja õhtul ka kodus. Lingil välja toodud compacti tellis mu sõbranna kogemata ja saatis tagasi. Mõõtsin milliliitreid ja mu meelest mahutas poole vähem kui tavaline sünnitamata naise organicup. Oli vist mõeldud kiireks abiks see suurus, et saab kokku voltid ja kaasas tassida. Kasutada kui algavad ja esimesel võimalusel nö tavaline kasutusele võtta. Tasub muidugi meeles pidada, et päevade ajal naistel emakakaelad ka liiguvad erinevalt. Mõnel langeb palju madalamale ja on teises asendis vms ja siis võibki mugava cup asendi leidmine alguses keerukas olla. Nüansse võib mitmeid olla, aga nt youtube nippe täis. Vaadake nt Put a Cup in it kanalit ka kodulehte 🙂

  • Avatar
    Vasta Pille 15. juuli 2020 at 08:22

    Mul päevade jaoks OrganiCup. Anum on minu jaoks lemmik lahendus, sest ma saan ja reaalselt unustangi ära, et mul üldse mingit päevad on. Peab aind meeldetuletuse panema, et õu, võta see tops välja. See on jah miinus, et matkale sellega eriti ei lähe ja teiste ees oma verd täis anumat pesema ei hakka. Aga enamuse kordadest on see siiski mu valik. Ma ei taha mitte midagi teada neist päevadest. Ma ei taha iga mõne tunni takka käia mingeid vatitroppe või lappe vahetamas ja seda iga kord NÄHA. Anum laseb elada õndsas arusaamas, et päevi pole olemas 😀 Või ok, on, aga võimalikult vähe no…….. Ma igati rahul ja sidemetele/tampoonidele tagasi üle ei lähe. Erandiks siis jah olukorrad, kus tampoon on lihtsalt kas hädapärasem või mõistlikum valik.

  • Avatar
    Vasta Helina 15. juuli 2020 at 06:51

    Idameditsiini kohaselt päevad ei tohikski valulikud olla ja veri peaks lihtsalt vabalt tulema ilma tükkideta jne. Sul on valude osas vähemalt vedanud, järelikult kehas kõik korras 😀
    Enda kohta sama ei saa väita kahjuks. Päevad hakkasid 11-a, kui vaikselt lähenesin 12-le ja olen ikkagi jäänud sidemete usku.

  • Avatar
    Vasta Kristi 15. juuli 2020 at 05:51

    Aga kuidas siis muljed Flo tampoonidest? Ma hea meelega proovin ökošmökosid asju, kui need töötavad. Siiamaani kasutan vana head OBd, sest ma saan sellele kindel olla. Kunagi proovisin mingeid toidupoe biolaguvaid sidemeid ja tunne oli nagu oleks ajalehe püksi pannud. Olen mõelnud kuutopsiku peale, aga neid nii palju erivaid, kas leian esimese korraga selle õige? See pole ju nagu kleit, et pakud sõbrannale edasi, kui ei sobi.
    Hea meelega võidan ja katsetan siis neid tampoone ja muud kraami ka.

    • Mallu
      Vasta Mallu 15. juuli 2020 at 10:11

      töötavad samamoodi kui muud 🙂

  • Avatar
    Vasta Anu 15. juuli 2020 at 05:39

    Huh. Olen ka täiega tampoonisöber olnud aga kui teist last soovisin saada siis arst rangelt soovitas mitte kasutada. Selgitas et köik ei saa puhtaks (kuupuhastus siiski) ja nii ma sidemeid kasutasin ja kujutad pilti kahe kuupärast olin rase. Ja veider lugu selle asjaga et ma hormonaalseid vahendeid ei tohi rasestumise vastu yldse tarvitada siis otsustasin rasestumise vastu edaspidi tampoone kasutada (dont try this at home) siiamaani toimib aga sterri aeg on kirjas. Seega olen samamoodi tampooni usku. Topsi pole proovind… just kuna kujutan seda ette kuidas mu vannituba näeb välja nagu tapamaja enne jöule!

  • Avatar
    Vasta Kairit 14. juuli 2020 at 23:19

    Üldiselt mulle meeldib Sinu blogipostitusi lugeda aga kommenteerida ei taha. See teema on täpselt selline, kus tahaksin ka oma kogemust jagada.
    Varasemalt kasutasin ka tampoone aga üks kord hakkas peale tampooni paigaldamist nii halb, et ma oleks ülikoolis keset loengut andnud otsad vist. Tagumisest otsast tuli ainult vett ja pidevalt oli tunne, et tuleb esimesest ka..
    Peale seda kogemust kasutan ainult ja ainult lappe, mind ei häii. Olen ära harjunud.
    Teiseks – valud. Meeletud valud. Nagu kord ja kohus, iga tsükkel, kolmas päev, surm silme ees. Niiii valus on, ainult nutan ja söön tablette.
    Naiatearst soovitab muidugi antibeebipille aga minu jaoks ei ole see variant. Proovinud olen ka hormoonspiraali, siis olis vahekorrad meeletult valusad aga menstruatsioonivalu võttis ära küll.

    Ühesõnaga – kõik, mis puudutab menstruatsiooni, on minu jaoks õudne ja kohutav 🙁

    • Avatar
      Vasta Tee 19. juuli 2020 at 01:21

      Tablettidel ja tablettidel on ka ilmselt vahe 🙂 minu elu muutus kui Dolmen tabletid tulid käsimüüki. Samuti tuleb valuvaigistit võtta kohe kerget valu tundes. Ei tasu oodata, millal läheb hullemaks. Siis pekkis juba. Närvisüsteem läheb ära liiga pingesse ja pärast enam ei aita. Ma olen ka see, kes koolis paar korda aastas näost valgena tualetti küsib, et siis seal suurest valust oksendada ja minestada. Ka kõhu lööb lahti muidugi, alakõhu piirkond ju sama. Ja hakkasin ka päevi kartma, et iial ei tea ju, millal järgmine selline kord. Mu ema vist ei uskunud valuvaigistitesse või ei olnud neid või need ei mõjunud.. ma ei mäletagi enam. Aga trauma ja hirm olid minuga aastaid. Kuni hakkasin oma keha kuulama ja võtsin vastutuse enda ees. Ei meeldi samuti iga kuu pakitäit valuvaigisteid krõbistada. Aga siiralt soovitan sellist combot: 1 Dolmen tablett (25 milligrammi) + 1 gramm paratsetamooli. Vali need piklikud paratsetamooli tabletid, mugavam neelata. Võtad kohe kui valu tunned ja ole enda vastu hell nendel päevadel 🙂 võta enda jaoks aega ja tee neid asju, mis hea tuju tuju loovad. Ma sain oma hirmudest üle, loodan sulle sama 🙂

  • Avatar
    Vasta Merle 14. juuli 2020 at 22:59

    Hetkel õnneks päevi pole ka vahest väga vähe määrib aga eks kui tissitamine läbi on jälle käes. Prooviks ka neid tooteid hea meelega ☺️

  • Avatar
    Vasta Uputus 14. juuli 2020 at 22:49

    See mille kohta sa siin postituses viitad et on terve tsükli kogus, siis see on umbeskogus mis planeerin üheks päevaks kaasa pärvade alguses… tahaks ka teada mis tunne on julgeda olla nii et tampooni all sidet lisaks pole ja liigutad ka veel samal ajal.. 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 15. juuli 2020 at 10:12

      Issand jeesus 😀

    • Avatar
      Vasta K 16. juuli 2020 at 13:50

      Mul vastupidi. See topsitäis tampoone kulub ära ehk kvartalis. Mul reaalselt kulub ühes tsüklis 4-5 tampooni. Väga lühikesed ja väga verevaesed päevad. See oli muidugi enne rasedust nii, kes teab, mis nüüd saama hakkab… Olen tampoonide usku ja mooncupi isu proovida millegipärast ei ole.

  • Avatar
    Vasta J 14. juuli 2020 at 22:46

    Ma kasutan pesukaitsmeid ja ei ole normaalseid leidnud, sest poe omad on jubedast materjalist, mis ajab kõik marraskile ja tampoonid lihtsalt ei meeldi. Kasutangi poe omasid ja kannatan hambad ristis iga kuu 4 päeva selle välja.

  • Avatar
    Vasta Kristella 14. juuli 2020 at 22:37

    Aastaid olnud tampoonide usku, kuigi tean, et ei ole kehale just parim variant aga samas ei ole siiani menstruaalanumat ka ära proovida julgenud.

  • Avatar
    Vasta Aveli 14. juuli 2020 at 22:30

    Mina olen täielikult menstruaalanuma usku. Mul on neid koguni kogemata kombel kolm tükki kogunenud, eks ikka nii, et päevad hakkasid, avastasin, et ups, mooncup teises linnas teises kodus (tudengipõli) ja vahetult ees mingi suurem väljasõit või reis, kus sidemete-tampoonideg kindlasti mässata ei taha ja siis tuligi uus osta. Kaks tükki on mooncupid – esialgu minu meelest muud ei müüdudki Eestis, kolmandal korral aga ei raatsinud enam 40 eurot välja käia kui 20-eurone Lunacup kõrvalriiulilt vastu vaatas ja nii ostsin selle. Oli veel mingi minivariant n-ö sportimiseks ja algul kahtlustasin, et äkki polegi taset suurt asja, aga tänaseks on see pisike Lunacup mu vaieldamatu lemmik – nii pisike, pehme ja hea lihtne paigaldada, samas pole täheldanud, et ta kuidagi oluliselt vähem mahutaks või kergemini läbi laseks kui omajagu suurem Mooncup. Samas ei kurda ma ka Mooncupi üle. Jah, esialgu oli see üsna jäik ja kippus pisut lekkima (esimestel kuudel kasutasin seda koos sidemega), kuid arvan, et polnud siis lihtsalt veel paigaldamise nõksu päris käppa saanud, sest üsna pea leidsin, et sidet küll enam lisaks panema ei pea ja saan päriselt toimetada tunde kauem ilma lekkimisohu pärast muretsemata kui tampooniga. Pesukaitset aga üldiselt ikka kannan koos cupiga, lihtsalt psühholoogilise kindluse mõttes, aga ega seda tegelikult vaja poleks.
    Ma ei saa ka suurt aru sellest poleemikat, nagu oleks menstruaalanuma jõhkralt raske ja palju mäletamist. Minu meelest on seda tampoonide-sidemetega kordades rohkem. Alustuseks kas või see, et tampoone-sidemeid kasutades peab alati (eriti reisil, seltskonnas, väljasõidul) meeles pidama ja tegelema sellega, et uus vahend vetsu kaasa saaks, mis on juba omaette mässamine, teiseks oli mul kogu aeg kui neid kasutasin pidev alateadlik hirm, et kindlasti miskit lekib kuskilt (tihti lekkis ka, mitte just rõivaste välimusest kihist läbi, aga aluspüksid said ikka plekiliseks), seega eriti oludes, kus tuli ette võtta nt pikem bussireis vmt, varustasin end alati topeltkaitsega (tampoon + side), tumedate pükstega ja olin vetsu minnes ikka valmis ebameeldivaks üllatuseks. Ja üleüldse oli selle prahi kogusega tegelemine üpris ebameeldiv. Mooncupiga on lihtne – kolme nelja tunni asemel, mis tampooni või sidemega olla kannatas, saab mooncupiga rahulikult 6-8 tundi mööda saata ja otseseid lekkeid ei ole kunagi esinenud – tegelen tühjendamisega siis kui saan, mitte vahetamisega siis kui pean! Ja mina ei pese kunagi oma cupi kuskil avaliku käimla kraani all – kui vetsus kraani ei ole, kallan tühjaks ja teen vetsupaberiga nii palju puhtaks, et saan tagasi panna, pärast kodus (või kuskil, kus on vetsus kraani), pesen. Igal juhul on see mu elu teinud tuhat korda mugavamaks kui see tampoonide ja sidemete ajastul oli ja enam ei tundunudki päevad nii suur needus kui varem. Viimased kolm aastat olen muidugi nautinud spiraali luksust, mis on tähendanud juba pikalt pea olematuid päevi, seega on ka cupid sahtlinurgas seisnud, sest maksimaalselt on tarvis läinud vaid pesukaitset, poolteist nädalat tagasi sokutati aga spiraal välja ja eks näis, ilmselt pean oma anumatega jälle sõbraks saama.

  • Avatar
    Vasta Liisa 14. juuli 2020 at 22:21

    Ma pole jällegi suur tampoonide fänn kunagi olnud – no olgem ausad, seda jama, millest “tavaline” tampoon tehtud on,ma ei topi omale vabatahtlikult sisse. Pluss minu meelest pole nende kasutamine mugav, või on asi psühholoogiline, et ei taha seda oma sisse. Seega suure osa elust sidemeid kasutanud ja rahul. Aga peale teise lapse sündi (ja mensese taastumist) hakkasin ka topsikut/kopsikut vms see mensese anum eesti keeles on, kasutama. Ostsin täiesti lampi rimist mooncup’i ja olen täiega rahul! Lisaks veel korduvkasutatavad hügeenisidemed ja kuu(?)püksikud ning elu on ilus! Ma tunnen ennast mugavalt ja igakuine tsükkel ei tekita enam prahti ka! Nii win-win olukord!

  • Avatar
    Vasta Janne 14. juuli 2020 at 22:08

    Ma alguses kasutasin sidemeid, uhh jube tagasi mõelda.. Hiljem kasutasin ob tampoone. Nüüd kui päevad hakkavad ei teagi mida kasutada?‍♀️

  • Avatar
    Vasta Kaija 14. juuli 2020 at 22:05

    Olen juba 15+ aastat mensitopsi kasutaja (va. raseduste ja imetamiste aeg) ja teistmoodi enam ette ei kujutakski. Tegelikult neid topse on väga erinevas mõõdus ja erinevas jäikuses ning võibki olla nii, et igaühele see kõige levinum mark ei sobi. Näiteks erinevate topside läbimõõtude vahe võib olla kuni 1cm!
    Netis on test, kust saab veidike aimu missugune tops võiks sobida: https://putacupinit.com/the-menstrual-cup-quiz-v2/

    Ja topsi tühjendamise ning puhastamise kohta ma ütleks seda, et topsi ei ole tavaliselt üldse vaja nii tihti tühjendada, kui tampooni või sidet vahetada. Seega võib palju paremini sättida seda aega, et see ei jääks väljas käimise peale. Aga kui vaja üldises vetsus puhastada, siis piisab tegelikult ka lihtsalt väljast paberiga pühkimine või joogipudelist sortsu vee peale kallamisest. Iga kord ei pea topsi põhjalikult pesema.

  • Avatar
    Vasta Efka 14. juuli 2020 at 21:56

    Ikka vana hea OB, ei ole leidnud ühtegi muud sobivat.. Flost polnud kuulnudki nt

  • Avatar
    Vasta Merle 14. juuli 2020 at 21:46

    Täitsa huvitav on teid lugeda siin. Minul algasid päevad vist 13-aastaselt, kui ma õigesti mäletan. Ja üsna kohe olid need väga vererohked ja valusad. Lohutuseks – peale sünnitust läheb paremaks. Kaks korda olen sünnitanud ja mõlema korraga läks see ainult hullemaks. Täiesti õudne mis valu see on! Ja veritsus selline, et ka kõige suurem tampoon libises kohe välja, sest verd voolas nii palju. Kasutasin pakse öösidemeid, need paari tunniga said täis.
    Mind on aidanud mõlema häda vastu hormoonspiraal (erinevalt sinust püsib see sees ka). Veritsus päris ära pole jäänud ja ilmselt ei jäägi, kuna see oli nii suur. Valu ka on minimaalselt alles.
    Ühesõnaga prooviks küll uusi tooteid 🙂

  • Avatar
    Vasta Piret 14. juuli 2020 at 21:43

    Ma olen OB mutt . Organicup on ka olemas , paar korda isegi kasutanud (siis kui paaniliselt otsid seda ühtainsat tampooni, sest need ju alati vedelevad kuskil, aga vot just sel hetkel pole ühtki) .
    Aga organicupi kohta ma ei tea, kas ma kasutan seda valesti või mulle see lihtsalt ei sobi, kuid selle kätte saamine on mega ebamugav , kougid mingit asja nagu muneja kana, kuskil pelleris , kuni mu vajaijai on juba valus ??‍♀️? Pluss vahel , lambihetkel, ta lekib .
    Ostsin ta selleks, et noh , ökomöko ning ma vihkan , kui pole maamuna peal ka seda ühte tampooni, mida vahel hädasti vaja läheb.
    Ühesõnaga , OB ja häda korral organicup.

    • Mallu
      Vasta Mallu 15. juuli 2020 at 10:14

      see organicup ongi mingi weird, nii kõva kumm :S

  • Avatar
    Vasta Iida 14. juuli 2020 at 21:37

    Cupi saab ju veepudelist ka pesta, ei pea mööda avalikku tualetti ringi lehvima. Ma ei ole leidnud ühtegi olukorda viimase 6aasta jooksul kus mul oleks olnud vaja cupi millegagi asendada… va sünnitusjärgne aeg.

  • Avatar
    Vasta Mirje 14. juuli 2020 at 21:07

    Päevad algasi 13aastasel,tükk aega kasutasin sidemeid.
    Siis avastasin tampoonid,minh jaoks olid need OB omad veidi ebamugavad paigaldamiseks ja avastasin aplikaatoriga tampoonid. Ülimõnnad.
    Ja siis mingi aeg proovisin jälle OB omasid ja olengi jäänud neid kasutama. Aga kuna viimasel ajal on sage külaline tupe sügelus siis tampoone on julm kasutada ehk siis pean leppima sidemetega.
    Menstruaalanum on ka olemas aga vot ei ole seda julgust veel et proovida.
    Huvitav oleks proovida FLO tooteid.

  • Avatar
    Vasta E 14. juuli 2020 at 20:42

    Kasutan pestavaid pesukaitsmeid+esimesed päevad tampooni, kuna mul väga hullud päevad ja nüüd katkemisega kasutasin ühekordseid, polnud isu millegi muuga jamada. Mul oli organicup ka aga see ei sobinud mulle eriti, just tellisin natu cupi endale ja ujudes olen kasutanud, lähinädalal peaksid punased ka külla tulema vist, seega saab proovida ja loodetavasti see nüüd sobib ja jääb ka. Võidaks siis mulle jätkuks sellest vist aastaks vähemalt kuna enamasti üritaks ikka oma nn korduvkasutatavat kraami kasutada.

  • Avatar
    Vasta JJ 14. juuli 2020 at 20:40

    Poolteist aastat päevadevaba (rasedu+imetamine) ja naudin seda luksust kuni veel saab ?
    Enne rasedust kasutasin põhiliselt tampoone, esimestel päevadel igaks juhuks ka sidet ja viimastel päevadel ainult sidet.

  • Avatar
    Vasta Suusi 14. juuli 2020 at 20:19

    Ai, ma pean ka kohe kommima.
    Päevad 13selt,enne sünnitusi olid niii valusad, et mõni kord oksendasin valu tõttu. Nüüd lapsel samamoodi, nii kahju kohe. Aga, kasutanud olen enamasti sidemeid, kuna lahman verd nagu tapetud siga ja ükski tampoon pole nii suur, et suudaks piisavalt imada. SuperPlus tampoone vahetan esimesel paaril päeval iga paari tunni järel. A ükskord ostsin selle organicupi. On suht jäik küll, aga sain kohe algul paigaldamisega hakkama ja see mahutab piisavalt palju, et peab nt 8 tundi vastu. Ok, vahel vähem. Aga üldWCs ma selle puhastamist ette ei kujuta, sest… NÕRGANÄRVILISED ÄRGE EDASI LUGEGE!…….
    … Kui selle cupi eemaldad, siis alati mingi limajas vereklomp jääb emaka ja cupi vahele venima ja siis lihtsalt peab pesemas käima, et puhtaks jääda. Ja mingi verd täis topsikuga ei kujuta ma ka kuskil kraanikausi vahet leekimist ette. Iiiuuu

  • Avatar
    Vasta P 14. juuli 2020 at 20:04

    Vana hea ob. Ja lòhnavabad pesukaismed. Pole nagu varem teadnud, et jamavabasid nii ok hinnaga olemas on. Kui ei vôida, proovin ikkagi ära 🙂

  • Avatar
    Vasta Annili 14. juuli 2020 at 19:42

    Ostsin DivaCupi peale esimese lapse sündi ja tegelt ka ei kujutaks ette, et peaks tampoone ja sidemeid kasutama.
    Olen ära ōppinud, et kui palju voolab ja kui tihti vahetama peab nii, et isegi tööl ei pea vahetama. Pmst hommik, pealelōuna ja ōhtul enne magama minemist.

  • Avatar
    Vasta Kristiina 14. juuli 2020 at 19:25

    Läksin ka Cupile üle mingi hetk ja tõesti super mugav! Ma ei tea, kas nii tegelikult tohib, aga tühjendan ainult 1-2x päevas (ei ole väga vererikkad tsüklid mul)…

  • Avatar
    Vasta Piret 14. juuli 2020 at 19:12

    Ma peale sünnitust pole enam leidnud seda õiget. Muidu olin tampooni kasutaja nii päeval, kui öösel. Nüüd kuidagi tampooni ei ole see, samuti kuidagi mõtlen, et ei pidanud ka hea olema. Side on mega suur, tunne nagu jalutaks jalad harkis?
    Kindlasti proovin need Flod ära!

  • Avatar
    Vasta Laura 14. juuli 2020 at 19:11

    Endal hakkasid ka pâevad nii 12-13 aastaselt ja esialgu kasutasin sidemeid, aga uh ma ei kannata neid. Alati on tunda kui tuleb ja kui köhid v aevastad, tahaks kontrollida ega mõrvapaika maha ei jäänud sellest 😀 Mingis vanuses läksin tampoonide peale ûle, hetkel kasutan OBsid. Anumat ei ole julgenud proovida, paigaldamise jms tõttu 😀

  • Avatar
    Vasta Nellu 14. juuli 2020 at 18:58

    Viimased paar aastat olen kasutanud organicupi, muidu ok, kuid esimestel päevadel ikka ob’ga tunnen paremini. OB ilmselt hea valik pole, plaanis tulevikus flow laadseid tooteid kasutada.

  • Avatar
    Vasta Katrin 14. juuli 2020 at 18:32

    Reaalselt midagi ei kasuta. Pärast seda, kui hormoonspiraali pandi on päevad praktiliselt ära jäänud. Kui märkan, et määrib, siis piisab paberiga pühkimisest või igaksjuhuks pesukaitse. Nii viimases 4 aastat juba.

  • Avatar
    Vasta Liis Er 14. juuli 2020 at 18:27

    Omg. Mul pühapäeval just hakkasid, nädal enne päevi hakkab mul juba kõht valutama, siis rinnad. Ise on päevad valulikud, energiat pole, lihtsalt valutan üleni ja magan/uiman, samas magada ka hästi ei saa kuna valus 😀 ja kestavad mul nädala. Vahe on ka ainult 26 päeva, alles ükspäev arvutasin et kuus on mul 12 päeva kui ma ei pea selle nõmedusega tegelema 😀
    Kasutan pestavad hügieeni sidemeid, ühekordseid ka kui kuskil kodust eemal olen. Tampoone ei kannata kuna mingil põhjusel siis alakõhus valu suurem. 😀 aga kui ikka ujuma minna tahan siis kannatan ära.
    Minu arust on päevad kõige nõmedamad asjad üldse. Peaks jah olema vajalikud, et lapsed ja värki, aga mul pole seda ka, ainult regulaarsed päevad, arstid ei teadnud miks rasedaks ei jää. Juba läheb jutt lappama 😀

  • Avatar
    Vasta M. 14. juuli 2020 at 18:26

    Ma mõtlesin, et mina ja mu lapsed mingid friigid ning ainukesed inimesed, kes keset suve kodus haiged on.

  • Avatar
    Vasta l 14. juuli 2020 at 18:17

    Tere mina olen L ja ma olen kasutanud topsi 3 aastat. Mul vist vedas aga cup mis ma ostsin sobis kohe ideaaalselt(Natu). Tampoone olen selle aja jooksul vaid korra ostnud kui päevad ootamatult algasid ning cup kodus oli ning mind mitte. Aga puhastamise koha pealt olen mina kasutanud niiskeid desovaid salfakaid mis ideaalselt asja ära ajavad.

  • Avatar
    Vasta Geidi 14. juuli 2020 at 18:07

    Mul pole 5 aastat päevi olnud.kohe kohe spiraalivahetus, eks näha kas uuega on. Loodan, et mitte. Aga asju olen pidanud ikka ostma, sest alati kui teismeline sugulane mulle külla tuleb siis hakkavad tal päevad. Seega hoian tema jaoks vajalikke asju kodus, losaks olen ennegi saanud appipaluva kõne teiselt teismeliselt. Neil tegelikult õpris paigas tsükkel aga noh vahel ikka miskit nihkes ja nagu ikka kui arvad, et lippad sõbranna poole korraks ja kotti kaasa ei haara siis ikka saabuvad päevad varem 😉

  • Avatar
    Vasta A 14. juuli 2020 at 18:05

    Proovisin menstruaalanumat, aga ei sobinud. Paigaldada oli enamvähem aga ta ilmselt ei istunud ilusti ja lekkis. Naljakas on mõelda, et mõnel inimesel läheb ainult 8 suurt ja 8 normal tampooni tsükli kohta. Mul läheb päevas 8 Super Ob tampooni 🙁
    Ostan öko tampoone, kui need soodukaga on. Muidu Ob tampoonid , sidemeid ei kasuta, kuna tekkib ärritus.

  • Avatar
    Vasta Kadri 14. juuli 2020 at 17:45

    Mina olen kasutanud Organicupi viimased 1.5a ja väga rahul. Lisaks on mul ka pestavad sidemed. Pole kogu selle aja muud kasutanud ja olen väga rahul. Kopsikut pole vaja avalikus kohas mul ka kunagi tühjedada, teen seda hommikul ärgates ja õhtul duši all käies.

  • Avatar
    Vasta M' 14. juuli 2020 at 17:45

    Kommentaare lugedes tundub, et rohkem infot võiks olla tampoonide kohta ja selle kohta, kui kaua need korraga sees võivad olla. Paljudes kommentaarides märkasin, et paljud kasutavad neid üleöö või lihtsalt pikema perioodi vältel, kuigi tegelikult peaks toskilise šoki sündroomi ohu tõttu vähemalt iga nelja tunni tagant vahetama.

    Kupsikuga õnneks seda muret niivõrd pole.

    Ps! Loosis osaleda ei soovi, kuna minipillide tõttu päevi pole ja võit oleks lihtsalt raiskamine 🙂

  • Avatar
    Vasta Eneli 14. juuli 2020 at 17:31

    Kasutan mooncup’i. Aga kui ei viitsi sellega jurada, siis kasutan tavapoest leitavaid ökomaid sidemeid ja loodan endamisi, et need on normaalsed asjad.

  • Avatar
    Vasta Maris 14. juuli 2020 at 17:30

    Kasutan tampoone. Kui päeval alles algas siis kasutasin aastaid sidemeid aga enam ei taha neid üldse.

  • Avatar
    Vasta Ann 14. juuli 2020 at 17:29

    Kasutan päeval OB tampoone, sest need kõige kvaliteetsemad minu arust ja öösel siis tavakas side või kui kodus olen siis on mul ka menstruaal aluspüksid 😀 Tellisin kuskilt hiina lehelt, muidu on kõik normis sellega, toimib nagu peab, pesen lihtsalt pesumasinas, aga suurus sai veits väike, sest ma ei arvestanud hiina mõõduga 😀

  • Avatar
    Vasta Kristi 14. juuli 2020 at 17:24

    Kasutan tampoone, sidemeid ei meeldi kasutada. Olen mõelnud selle anuma tellimise peale, aga sinna see ka on jäänud.

  • Avatar
    Vasta Kea 14. juuli 2020 at 17:17

    Cupiga avalikus WC-möllamine on pigem suht haruldane olukord. St sa ju paned selle õhtul enne magamaminekut sisse, hommikul puhastad uuesti sisse ja siis alles tegeled sellega taas enne magama minemist. Et kui juba oled ööseks kodust ära siis kui tihti kuskil sellises kohas kus ennast rahus pesta ja kasida ei saa. Lihtsalt paljude sõbrannade suust sama muret kuulnud ja üllatatakse kui seletan, et sellega ei pea päeva jooksul tegelema nagu sidemete või tampooniga. Et julgustan ikka rohkem kui korra menstruaalanumaga katsetama, maailma parim lahendus minu silmis!

  • Avatar
    Vasta Liis 14. juuli 2020 at 17:08

    Kasutan põhiliselt sidemeid, organic siis. Tampoone väga harva rannas ja spas. Mul tuleb üldse nii vähe verd ja päevad kestvad umbes 3 päeva. Tampooni ei tahagi sisse toppida, keerab mikrofloora tuksi ?. Ja sama siin, milleks ja kuidas kasutatakse aplikaatoriga tampoone ?‍♀️

  • Avatar
    Vasta S. 14. juuli 2020 at 17:07

    Ära muretse sa pole imelik! Mul hakkasid ka päevad mingi 15 või 16. Enamus aega kasutan sidemeid, sest tampoonid kuivatavad. Max paar esimest päeva saab kasutada neid ja siis ka juba nagu liivapaber allotsas. Aga varuks on ikka kui olukord nõuab, siis läheb käiku. Ei oska ka aplikaatoriga tampoone kasutada.. Ulme.

    Aga selle topsiga. Sõbranna tõi mulle, et prooviksin ka. Esiteks see oli ka see jõle kõvast materjalist plönn ja teiseks ma vist ei osanud paigaldada nagu vaja. Paar katsetust lõppesid suure traumaga kui üks hommik ei saanud seda enam seest kätte. See oli kuidagi paigast ära liikunud kuskile mu sisemusse nii et võimlesin vannitoa põrandal ja wc potil igatpidi miljon aastat nuttes enne kui selle kätte sain. Reaalselt kaalusin juba Emosse sõitmist sest hullem kui arstide naerualuseks olla, oleks see kui see vidin mu sisse jääks. Pärast seda pole julgenud seda anumat kätte ka mitte võtta. Vot.

    • Avatar
      Vasta S. 14. juuli 2020 at 17:13

      Aaa ja ära mumeili ka avalda kui äkki võidan?

  • Avatar
    Vasta H 14. juuli 2020 at 16:58

    Ma kasutasin kunagi ainult tampoone.. Nüüd olen lappidele üle läinud, tundub mugavam ? samas neid kopsikuid ma pole kunagi kasutanud ja ausalt öeldes ei viitsi ka.. Vist.

  • Avatar
    Vasta Kz 14. juuli 2020 at 16:52

    Ma kasutan tampoone, ja olenevalt päevadest öösiti ka sidemeid, sest minu päevad kestavad mingi ala 2 nädalat, ja esimesed päevad-ööd on öudsad, ja ma ei taha oma voodilinu iga jumala päev vahetada? Maru halvad on mul need naistevärgid, a kusjuures ma olen ka möelnud selle cupi peale, aga ma ei kujuta ette kuidas ma sellega esimestel päeval hakka peaks saama? Lisaks mul on veel kohutavad köhuvalud sellega koos, aga mul elukaaslane googeldas mingitmoodi kuskilt, et granaatöunamahl aitab, ja see on nagu taevast allla sadand mo jaoks. Nüüd mulle ostetakse koju enne päevi kohe pudelid valmis ?

    • Avatar
      Vasta S 14. juuli 2020 at 18:01

      Ma nii rahul cup’iga aga vastupidiselt hoopis meeldib see kõvem variant. Kuna see nii kõva siis just tuleb ise lahti kui juba sees on. Et ei pea näppudega urgitsema seal sees. ?

    • Avatar
      Vasta Mari 14. juuli 2020 at 21:36

      Sama, granaatõunamahl aitab mul ka ja mul on väga valulikud alati päevad, teravate torgetega kõhus.

    • Avatar
      Vasta Marget 14. juuli 2020 at 21:55

      Kas sa ei tahaks lasta kontrollida kilpnääret?
      Mu emal oli ka 2 nädalat ja nii 20a jutti,kui lõpuks oli 9kuud järjest ja tuli välja,et tal oli juba ammu kilpnäärmega jamad. Öeldi kohe,et see peab juba ammu olema see jama. Lõigati nüüd mõlemad ära.

  • Avatar
    Vasta Helena 14. juuli 2020 at 16:48

    Ma mega mensutopsi fänn! Ostsin millalgi Organicupi, aga no ei saanud mina seda asja toimima. Ma pidin paigaldamiseks konkreetselt fistingut tegema ja seal seespool sobrama, et paika saaks, aga 90% kordadest ei saanud ja lekkis. Siis lampi nägin FBs mingit cupi reklaami, kes saatsid ainult postikulu eest seda. Mõtlesin, et meeeeh, kui on scam siis on scam, aga postikuluga võin ju tellida. Reaalselt nagu öö ja päev Organicupiga! Nii pehme ja lihtnr paigaldada ja never ei leki ka. WIN!

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. juuli 2020 at 17:03

      sorri, ma nii naeran su fistimise üle, mul oli endal selle kollasega sama tunne 😀

      • Avatar
        Vasta M 14. juuli 2020 at 19:01

        Mina olen siiani kasutanud ainult sidemeid kuna päevad hakkasid noorelt ja ema kasutas neid(hetkel 17), prooviksin hea meelega ka muid lahendusi kuna päevad kestavad nii 7-10 päeva on väga vererohked ja ebamugavad…

  • Avatar
    Vasta Ketlin 14. juuli 2020 at 16:47

    Öösel kasutan tamoone ja päeval enamus ajast sidemeid. Neid tahaks küll proovida. Mallukas, kas sealt kohe tellides mingit sooduskoodi ka sul on? ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. juuli 2020 at 17:09

      kood mallukas annab 15% 🙂

  • Avatar
    Vasta T. 14. juuli 2020 at 16:46

    Oeh, ma juba ei mäleta, mis asjad on päevad 😀 Olen viimast trimestrit rase. Aga pole hullu – pärast sünnitust saan mõnusalt veritseda nende 9 kuu eest, mil puhkasin sellest värgist 😀
    Mul hakkasid päevad ka mingi kui olin 11-12 vist. Pesukaitsemete peal olin alati, vanemas eas proovisin tampoone ära. Kasutasin neid enam vähem koos. Magamine nt pesukaitsemetega oli nii ebamugav ja tihtipeale suutsin ära määrida voodilinad, siis ööseks alati “lükkasin” tampooni sisse. Samuti ka trenni tehes läks tampoon käiku. Aga see öko-möko värk tundub põnev 🙂 Sest noh, ei taha endale sisse ajada mingit hullu keemiat. Seda nkn söödame omale sisse ja hingame seda kah.

  • Avatar
    Vasta Kristi 14. juuli 2020 at 16:42

    Mina osaleks hea meelega loosis. Pesukaitsmetest pole mul juba aastaid pääsu olnud ja nüüd peale kolme sünnitust eriti 🙁 Mul tglt on nüüd 4 aasta jooksul kaks korda päevad olnud, sest kogu arg kas rase või beebi tissi otsas :p (ja ma ei saa kurta, sest minul on päevad valusad- isegi mitte valulikud, vaid just valusad, konkreetselt minisünnitused) aga enne kasutasin ka ob tampoone. Ei tulnud selle pealegi, et koostist vaadata ? Hea oleks ikka veidi puhtamat kraami oma sisse panna :p

  • Avatar
    Vasta Piret 14. juuli 2020 at 16:42

    Kasutan tampoone ja sidemeid vaheldumisi.

  • Avatar
    Vasta L 14. juuli 2020 at 16:34

    Ma juba mitu aastat organicupi kasutanud ja parim otsus ever oli seda kasutama hakata. Enam isegi ei osta koju tampoone. Saan seda kasutada igal ajal ja igal pool, sest pean seda tühjendama vaid kord päevas ja ei pea kuskil ühiskasutatavas vannitoas seda tühjendama hakkama. Flow tooteid tahaks küll proovida, sest kasutan lisaks cupile ka pesukaitsmeid ja päevade alguses sidemeid.

  • Avatar
    Vasta K2 14. juuli 2020 at 16:29

    Mina ka tampooni usku. Olen mõelnud, et tahaks proovida menstruaalanumat, aga pole suutnud välja mõelda, kuidas sellega avalikus tualetis toimetamine oleks. Ehk keegi staažikam kasutaja oskab lahti seletada? Tõepoolest paljudes tualettides pole ju kabiinis kraanikaussi olemas, kus saaks anumat pesta.. kuidas sellisel puhul toimida?

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. juuli 2020 at 17:06

      ma olen kuulnud, et lased vett ja sellega nagu “loputad üle”, siis kõnnid kraanikausini, pesed korralikult ja lähed kabiini tagasi?

      • Avatar
        Vasta PPP 14. juuli 2020 at 18:40

        Ei pea loputama. Avalikus tualetis kallad vere potti ja siis tõmbad WC paberiga suurema vere pealt ära ja paned tagasi. Kodus võid siis juba põhjalikumalt puhastada. Üldiselt kuna topse peab oluliselt harvem vahetama kui tampoone (4 tundi vs 12 tundi), siis ega seda avalikus tualetis tühjendamist nii sagedasti ette ei tulegi, aga eks oleneb veidi ka vere kogusest.
        Ma olen aastaid kasutanud, nii mugav, hommikul panen sisse ja tühjendan alles kodus pärast tööpäeva. Uuesti tühjendan enne magamaminekut ja siis uuesti hommikul. Kui pean avalikus tualetis vahetama (või kellegi juures külas, kus kraani WC-s ei ole), siis see WC paberiga puhastamine on alati toiminud väga edukalt.

      • Avatar
        Vasta Iida 14. juuli 2020 at 21:40

        Veepudel wcsse kaasa. Lihtne.

      • Avatar
        Vasta a. 14. juuli 2020 at 23:27

        Olen ka anumausku viimased aastad, minu jaoks on see palju puhtam ja mugavam igas mõttes võrreldes ühekordsete variantidega. (Esimene läks ka aia taha ja teine sobib hästi).
        Ilma kraanikausita vetsudes tavaliselt pigem valatakse potti (nt paberikihi peale, kui ei taha potti liiga ära määrida ??) ja pàrast tehakse paberiga puhtaks ja kuivaks. Variant nt ka niiske salfrätikuga üle tõmmata, kui siis parem tunne on. ?

      • Avatar
        Vasta Kats 14. juuli 2020 at 23:45

        Mina kasutan ka menstruaalanumat juba aastaid! Seda peab tühjendama kord päevas. Päeva jooksul vast ikka kodus või kuskil privaatsemas WC-s saab käidud 🙂

    • Avatar
      Vasta Helen 14. juuli 2020 at 17:35

      Üldjuhul selle topsikuga on nii, et seda võib hoida kauem sees kui tampooni. Kui tampooniga tundub, et eritus on eriti suur, siis tegelikult topsiga saad aru, et nii see ei ole. Mina konkreetselt tühjendangi seda topsi hommikul ja õhtul dušši all. Rohkem päeva jooksul ei näpi. Enne tampoonidega olin kahel korral ka TSSi saanud (vahetasin tampooni mitmeid kordi päevas), nüüd pole ka sellega probleemi. Lisaks hakkasin ükspäev mõtlema sellele, et nt tavalised sidemed lagunevad looduses ligi 700 aastat. Miks keegi peaks tahtma oma verise lapi nii kauaks ilma hoolde saata, kui on palju mugavam ja odavam võimalus.

    • Avatar
      Vasta M' 14. juuli 2020 at 17:37

      Kuna mul on minipillid ja päevi pole, siis ei ole juba mitu aastat vajadust kasutada olnud. Aga varasem kogemus kupsikutega on see, et üldiselt pole seda vaja nii tihti tühjendada, kui on vaja tampooni vahetada (iga 4h tagant). Kupsiku panin hommikul paika ja õhtul koju jõudes tühjendasin ja pesin ära. Kui juhtus, et oli ülipikk päev või tarvidus keset päeva tegeleda, siis oli kaks varianti: (1) invavetsus on alati kraanikauss käepärast, (2) kui kraanikaussi polnud, siis tühjendasin otse potti ja pühkisin vetsupaberiga puhtaks.
      Aga üldiselt seda pole jah päeva jooksul vaja tühjendada, sest kupsik mahutav rohkem, kui ükski tampoon või side.

    • Avatar
      Vasta E4 14. juuli 2020 at 21:25

      Pole küll staažikas kasutaja, aga seda pole vaja eriti tihti vahetada. Piisab täiesti kahest korrast päevas, aga enamasti saab ikka tihemini vahetatud. Näiteks hommikul enne tööle minekut, õhtul pärast töölt tulekut ja enne magama minekut. Kui vaja õhtul välja minna, siis vahetult enne vahetad ja pole mingit kabiinis möllamist, sama nt šoppama minnes vms. Osad on kasutanud veepudeliga loputamist näiteks. Käed peab muidugi enne kabiini sisenemist siis puhtaks pesema.

    • Avatar
      Vasta Brigitta 14. juuli 2020 at 21:49

      Siis seda anumat tuleb 12h järel puhastada 🙂 iga hommik ja iga õhtu. See veri ei lähe seal haisema,ega saa niiöelda kupist yle voolata. Ma ei suuda ilma selleta enam eladagi,vahel unustan ära,et yldse päevad on ? Seda ei pea nii tihti vahetama,kuna seal sees olev veri ei saa hapniku ega “higista” nagu jalgevahe. Samuti ei saa see kupp yle voolata,kuna ta on nagu vaakum seal ees?

    • Avatar
      Vasta M 14. juuli 2020 at 22:08

      Tegelikult on nii, et avalikus vetsus ei pea sa seda “pesema”. Sa just võtsid topsi seest välja, see on su oma veri see ei ole mustus, valad tühjaks, paned tagasi, parajalt libe ka veel. Ok, veits rõve on ette kujutada, kuid harjub ära. Mul on tavaliselt üks pakk beebi niiskeid salvrätte kotis kaasas. Sellega puhastan käed ära. Põhimõtteliselt saab väga hästi hakkama… Ma suutsin isegi “Kremli ööbikute” ajal julguse kokku võtta ja selles sinises kemmerlingis oma topsi tühjaks valada. ? Aga üldiselt sõltub see inimesest. Mul on päevade alguses üks või kaks päeva, kus ma seda pean päeva jooksul paar korda tühjendama üldse. Ülejäänud aja piisab ainult hommikul ja õhtul kodus tühjendamisest.

      Et kui esimesest rõvedusest üle saada ja ära harjub, siis parim valik. Minu tops (ka lily compact) on küll väiksem kui keskmine tops, mis müüakse, kuid ma enam ei vahetaks seda millegi vastu, tegelikult seda peab ikka harvem vahetama kui tampooni, sest ta kogub ikka mitme tampooni jagu lõpuks.

      Ma neli aastat kasutanud, võiks juba romaane kirjutada… Kui õige istuvusega asja leiad (see kõva tops sobib rohkem neile, kellel on nõrgemad vaagnapõhjalihased ja need, kellel on tugevam lihas, sel on pehmemat vaja), ja ära harjud, ei tahagi muud näha… Ostsin täna üle ma ei tea mitme aasta hügieenisidemeid ja ei teadnud enam isegi mille alusel valida neid. 🙂 arsti sünnitama minek, ja seal küll topsi kasutada ei saa…

    • Avatar
      Vasta Kris 14. juuli 2020 at 22:11

      Tegelikult Sul ei peaks tekkima üldse vajadust sellega kuskil avalikus tualetis toimetada, sest 12 tundi on jumala OK seda järjest sees hoida. Mul on spiraal ja verd lahmab seetõttu ikka korralikult, nii et mul päevade ajal mingi üks-kaks päeva on sellised, kus pean mingi 6 h tagant tühjendama, aga muidu on küll nii, et 12 h peab vabalt. Paigaldus peab muidugi õige olema ja see nõuab harjutamist, mul läks mingi aasta enne kui käppa sain.
      Ja mõned korrad kui ma tõesti pean seda anumat avalikus vetsus tühjendama, siis kasutan invaliidide vetsu, seal on tavaliselt kraanikauss olemas.
      Aga jah, elu sees ei läheks enam tagasi tampoonide või veel vähem sidemete peale.

    • Avatar
      Vasta Evelin 15. juuli 2020 at 04:42

      Ma kasutan ise ka seda n.ö organiccupi ja kui kuskile välja minek on, siis on kotis niisked salvrätikud, sedt igalpool pole võimalust neid tõesti loputada ja nende õpetuses, mis kaasas on, on ka kirjas, et pole hullu, kui mõnikord ei saa vahetuse ajal seda pesta. Muidugi ajab ka tualettpaber korra ära, aga ma eelistan ise niiskete salvrätikutega seda teha.

  • Avatar
    Vasta M 14. juuli 2020 at 16:25

    Püha õnn on praegu juba 1.5a, päevad pole alanud ikka pärast sünnitust ja õudusega ootan, millal see juhtub, laps sai just aastaseks ja esimesega hakkasid, kui laps oli 1a 1k… Aga varem kasutasin pm aind tampoone, siis polnud kuulnudki korduvkasutatavatest asjadest, aga nüüd tahaks järjest rohkem kasutada just neid kehasõbralikemaid tooteid.

  • Avatar
    Vasta Anni 14. juuli 2020 at 16:22

    Enamasti sidemeid kuna tampooniga tundub nagu need vereklombid jääks kuhugi kinni aga kasutan ka ainult ühte kindlat marki mis ei haise ja ei higista nii nagu enamus mis on mingist kilest tehtud ja lihtsalt jälgid.

  • Avatar
    Vasta Mjau 14. juuli 2020 at 16:21

    Ma kasutan mõlemaid aga tampoonidega ikka palju mugavam. Sidemega see et rõvedalt haiseb ja liigub täiega paigast ? aga tampoonid palju paremad. Viimasel ajal olengi tampoone kasutanud rohkem 🙂 kui ma võidan siis ära mu emaili avalda ??

  • Avatar
    Vasta Ketu 14. juuli 2020 at 16:21

    Mina olen kasutanud OB-d. Millegi pärast on nii juhtunud, aga kui see aitab, siis ma pole äkki ostnud neid 2 aastat, sest päevad on kord või 2 aastas ainult. Küll aga mingis hulluses tellisin endale menstruaalanima. Ja no kurja, ei saa mina teda paika. Ja no nii ta mul riiulit kaunistab ?

  • Avatar
    Vasta Ma 14. juuli 2020 at 16:21

    Ma olen väljas käies tampoonimutt ja kodus kasutan sidet. Seda lihtsalt seetõttu, et mul tekib tampoone kasutades seen ja kui kodus neid ei kasuta, on seene tekkimise võimalus väiksem.

    Muuseas, tahaks teada, kas teistel ka vahepeal nii juhtub, et kui tampooni välja tõmbad, siis see lehvib suure kaarega ja teinekord võib juhtuda, et vetsupott, riided ja põrand saab veriseks ? 😀

    Ja ääremärkusena lisan targutamise mõttes, et tsükliks nimetatakse aega ühe menstruatsiooni algusest kuni teise menstruatsiooni alguseni. St et mensese esimene päev on tsükli 1. päev.

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. juuli 2020 at 17:06

      hahahaha, apppii, kuidas sa seda välja tõmbad, et vererida taga :D?

  • Avatar
    Vasta H 14. juuli 2020 at 16:21

    Ok , nali naljaks aga mees arvas et temal isu ja enne kui ma jõudsin òelda et mul tampoon ju sees,oli tema juba mul sees? ja no,ei saanud seda tampooni vãlja. Proovisin mis ma proovisin aga uue pâeva lõunast olin ma Emo ukse taga. Välja võtsid selle. Veidi hirmutas aga prooviks uusi asju ka nyyd

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. juuli 2020 at 17:06

      sorri, ma naeran 😀

      • Avatar
        Vasta Prouakaisa 15. juuli 2020 at 03:10

        Ma olen 16-aastaselt purjus peaga ühele tampoonile teise otsa lükakud. Ehk siis, läksin vahetama, aga unustasin eelmise eemdada.

  • Avatar
    Vasta Vio 14. juuli 2020 at 16:15

    Esiteks mure, kas kellelgi veel sellist jampsi, et postitust lugedes viskab kinni postituse. Seda postitust lugedes viskas reaalselt 6 korda kinni. Pidin uuesti avama. Närvi ajab ?

    Ma pole kunagi kasutanud midagi muud peale sidemete.. harjunud vist nendega. Tampoone pole käes isegi hoidnud mitte ?? aga oleks vist ka aeg selle maailmaga tutvuda ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. juuli 2020 at 17:07

      hmm, äkki vajutasid kogemata kuskile?

  • Avatar
    Vasta Kristel 14. juuli 2020 at 16:14

    Kasutan ob tampoone ja naturella sidemeid. Kahjuks on mul geneetiline haigus ja veri ei hüübi hästi. Siis on mul päevad ikka päris hullud võrreldes normaalsete inimestega. Kasutaksin ainult tampoone aga vajan topeltkaitset nii esimesed 4 päeva 6st kui veritsus suurem. Isegi öösel pean tampooni ja sidet vahetama, muidu on linad verised ?
    Õnneks on mul tsükkel 33 päeva.
    Aga muidu tampooniga ujumisega ja saunas käimisega peab siiski ettevaatlik olema. Peale rasedust alguses ju ka ei või, emakas avatud. Üks tuttav sai omale tampooniga meres ujumise tõttu emakapõletiku. ?
    Loosis osaleks küll, prooviks hea meelega miskit muud.

  • Avatar
    Vasta E 14. juuli 2020 at 16:13

    Päeval kasutan sidemeid, aga ööseks tampoone, muidu kõik ujub selja alla ja siis madrats rikutud jne. Mul hakkasid mingi 13 aastaselt ja jubeda kõhuvaluga, enne lapse saamist olid ikka rängad kõhuvalud. Põhikoolis nt ma jäin koju kõige hullematel päevadel, sest ma ei suutnud istuda seal kohapeal, kui sees selline tunne, et rotid söövad elusalt sisikonda? pluss mees saab kohe aru, kui mul päevad hakkavad tulema, draamatsen üle kõigega ja lambist nutan iga väikse asja peale, teen sääsest elevandi jne.

  • Avatar
    Vasta Maru 14. juuli 2020 at 16:13

    Sidemetega seoses samad tunded, mis Sul! Lihtsalt rõve!
    Tampoon 100%
    Ütleme nii, et krdi kahju on küll rahast, mis nende toodete alla läheb, seda enam kui peres mitu neid vajavad ?
    Valutamist ei esine ka ônneks! Aga ma tean sõbrantsi, kes ägiseb valudes põmst.

  • Avatar
    Vasta N29 14. juuli 2020 at 16:13

    Enne lapsi kasutasin 100% tampoone, aga juba peale esimest last ei tundunud enam mugav . Kasutasin ainult aplikaatoriga, aga ikkagi oli vastik panna. ( sealt on kuivem ja ilma apl ei ole võimalik ilma valuta panna). Siis avastasin beppy soft tampoonid ( mis on nagu pisikesed svammid) ja need on kas niisked või osad pead ise enne niisutama, aga igatahes palju mugavamad ja pole seda vastikut nööri 🙂 nendega võib isegi nahistada :p

  • Avatar
    Vasta K 14. juuli 2020 at 16:07

    Pesukaitsmed.. sidemed. Vahel harva tampoonid (ei lahma nii väga verd, olgugi et sünnitanud naine ja puha). Ostsin ka riidest sidemed/pesukaitsmed. Neid kasutan magades ja kodus.

  • Avatar
    Vasta Le x 14. juuli 2020 at 16:06

    Ma kasutan menstruaalanumat ja pestavaid sidemeid.
    Aga päevade ajal väga väljasõite ei plaani 😀

  • Avatar
    Vasta K. 14. juuli 2020 at 16:05

    Mina tunnen ka ennast paremini, kui tampoone kasutan. Proovisin cup’i ka kasutada aga no ei istunud kuidagi, niiet loobusin. Kuna pidevalt mingiaeg võitlesin tupeseenega, siis just looduslikud tampoonid/pesukaitsmed on minu teema sellest ajast peale. Niiet ülituus oleks võita endale just seda nodi katsetamiseks 🙂

    • Avatar
      Vasta Kati 14. juuli 2020 at 16:35

      Ma võitlen siiani, mis hea kraam sind aitas?

      • Avatar
        Vasta notsu 14. juuli 2020 at 18:17

        mul muutu see seenejama imeharuldaseks külaliseks siis, kui ma hakkasin koduriietena kasutama peamiselt kleite v seelikuid v hõlste, mille all polnud vaja pesu kanda. Lihtsalt see aitaski, et lasen alumisel otsal võimalikult palju ee… tuulduda. Päevade ajal muidugi teine lugu, aga suurem osa ajast ei ole ju päevad.

  • Avatar
    Vasta Merle 14. juuli 2020 at 16:03

    Mina kasutan ka menstrual cup’i nüüd- tegelt niii mugav, aga esimesed paar korda tahtis harjumist. Ei osanud õigesti paigaldada ja lekkis palju.
    Tampoonidega oli mul alati see teema, et neid oli mul kuidagi raske paigaldada, sest mul seal allkorrusel kuidagi kuiv see värk ja paigaldamine oli valus alati. Sidemed mulle ka ei meeldinud, aga pidin nendega kuidagi hakkama saama. Nüüd olen selle menstruaalanuma üle õnnelik! Kasutan siis organicup firma oma- seal oli mingi hetk kampaania ka, et telli üks ja saa teine tasuta kaasa.

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. juuli 2020 at 16:05

      ma sain katsuda seda organicup’i ja minu meelest see sama kõva, kui mul see esimene kollane. Muidugi ma ei tea, vb kasutades…pehmeneb 😀

    • Avatar
      Vasta Mairis 14. juuli 2020 at 16:38

      Viimased paar aastat kasutanud Libresse sidemeid, mõnusalt pehmed, ainus jama, et kui verd suurema vooluga tuleb, siis ajab üle ääre ? aga see on olnud päevade hakkamisest(13a) algusest peale. Seda anumat kasutada ei julge, niiet ei tea mis imeasja kasutama peaks, et saaks inimlikult üle elada selle aja ?

  • Avatar
    Vasta Ave 14. juuli 2020 at 16:02

    Eee, eelmine aasta ostsin ka päevakopsiku, väga rahul olin, aga krt kaotasin kuhugi ära ja uut ei ole siiani raatsinud osta?‍♀️ei tea kuhu ma selle kotikesega peitsin. Nooooo ja nüüd olen ka “vanahea” ob peal. Kusjuures mul oli ka jäigem cup, a kuidagi sain hakkama, pehmega on siis ju lausa lust.

  • Avatar
    Vasta Piret 14. juuli 2020 at 16:00

    Olen suht algusest peale kasutanud sidemeid, kuna hirmujutt tampoonidest on mällu süübinud. Kuid nüüd ei näe põhjust, miks mitte proovida just FLO tampoone. Ka see anum tundub asi, mis on väärt katsetamist!

  • Avatar
    Vasta Vaike 14. juuli 2020 at 16:00

    Menstruaalanumat ma kasutada ei saa, sest ma jõuan kasutusjuhise lugemisega max poole peale, kui ma olen juba pooleldi minestusse langenud, sest mul lihtsalt hakkab halb. Väga haige! 😀 Tampoonidega lähevad käiku ainult aplikaatoriga, sest ilma pean ma endale neid selili sisestama. Ma olen päriselt ka külas imepisikese vetsu põrandale end selili keeranud, et see neetud asjandus endale sisse saada. Kodus olen kaaselanikud magamistoast välja peksnud, et davai, tampoonipaigaldus hakkab, tõmmake lesta. 😀 Nii et, aplikaatoriga OB on seni vaieldamatu lempar. Tampaxid venivad seal sees rõvedalt pikkusesse, mitte laiusesse nagu OB, ja on juhtunud, et tunnen, et naiissss, midagi on minust väljas. 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. juuli 2020 at 16:04

      issanda loomaaed on lai, haha 😀 nagu seda tavalist, aplikaatorita – koorid paljaks ja lükkad nt potil istudes paika :D?

      • Avatar
        Vasta Vaike 14. juuli 2020 at 17:58

        Ta faking ei lähe sisse! ? Selili läheb ?‍♀️

        • Mallu
          Vasta Mallu 15. juuli 2020 at 10:15

          kuuleee, ma tean küll, mis sulle kõik sisse läheb, hahahaha 😀

          • Avatar
            Vaike 15. juuli 2020 at 12:11

            True 😀 😀 😀

        • Avatar
          Vasta Mari 15. juuli 2020 at 11:57

          Mina olen kasutanud Naty cupi. Väga mugav ja olen ülirahul. Mul naistearst soovitas ka neid mis müüakse Ulakas Kaunitaris aga ma pole jõudnud nende ostmiseni veel. Varsti 🙂

  • Avatar
    Vasta Maili 14. juuli 2020 at 15:58

    Mul hakkasid ka päevad kui olin 11??
    Sellest alates kasutan tampoone. Olen tahtnud seda torbikut proovida aga siiamaani tellin seda. Ja noh spriraaliga ei veritse kah väga. Neid ökomöko tampse tahaks proovida küll. ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. juuli 2020 at 16:04

      Nagu 11? HOW 😀 Või pigem… mis mul siis viga oli, et nii hilja 😀

      • Avatar
        Vasta Maili 14. juuli 2020 at 16:37

        Ma arvan , et sa oled väga normaalne inimene. Väga palju ikka ei leidu neid kellel nii vara hakkaks. Oma klassis olin ma ainuke, kelle keha suuri muutusi tegi. ?? ma olin veel nii õnnelik sellel hetkel, et lõpuks ometi olen ma naine. ?? kuskilt jäi ka meelde, et varakult hakanud päevadega naistel tekib tavaliselt menopaus ka varem. ?

        • Mallu
          Vasta Mallu 14. juuli 2020 at 17:05

          Noh, mul kasvasid tissid ka alles mingi 20daks eluaastaks, haha 😀

  • Avatar
    Vasta H 14. juuli 2020 at 15:58

    Endalegi uskumatult (ennem last tampoonide kasutaja) siis nüüd lapsel riidest mähkmed ja endal korduvkasutatavad (ehk pestavad) hügeenisidemed.

    • Avatar
      Vasta K 14. juuli 2020 at 16:20

      Kasutan juba pikalt ob’sid. nüüd tellisin ka anuma, aga see pole veel kohale jõudnud. Mul üldjuhul ka täiesti valuvabad ja verevaesed need päevad, sellepärast tekibki küsimus, et kas flod ilma nende super tampoonideta ei saaks, et oleksid ainult normal seal karbis?

      • Mallu
        Vasta Mallu 14. juuli 2020 at 17:07

        neil vist jah ainult kombod. aga need suured pole minu meelest üldse need mega suured, hobuse omad 😀

  • Avatar
    Vasta Mare 14. juuli 2020 at 15:57

    Tampoone enamasti, ja need ka üldjuhul OB. Sidemeid olen erinevaid proovind, ei ole mugav, kapslit ei ole veel proovinud.

    • Avatar
      Vasta Naine 14. juuli 2020 at 16:58

      Tampoone kasutan, kõige mugavam.see anum on ka aga mina seda paika ei saa, küll on liiga ees, siis ei saa kätte. Ei viitsi mina jamada, kuigi see katsetus oli enne lapsi, äkki nüüd lood muutunud

      • Avatar
        Vasta Kadri 14. juuli 2020 at 17:54

        Kopsiku eemaldamiseks on vaja oma sealseid lihaseid kasutada, et see alla poole liigutada kui liiga üles on läinud.