JUMALAITA LOOMAD

skandaal: a kus hamster on?!

9. juuni 2021

Ma otsustasin, et halastan natukene Triinule ja Justinile, et Perekool ainult nendest ei räägiks. Võtan korraks jälle selle taaga enda peale. Nimelt, vana-tuntud loomapiinaja nagu ma olen… See juhtus jälle. Inimesed pole ikka veel üle saanud sellest, et ma lapsena (literally 21 aastat tagasi) oma hamstri kapi otsa ära unustasin. Nüüd pole midagi muud teha, kui tunnistada, et jälle on üks kaunis hamstrihing meie majas lännu.

Tegemist on tegelikult väga traagilise sündmusega, sest antud hamstri sai Mari sünnipäevaks ja tal oli temaga ikka väga suur side. Ma pean ütlema, et need kääbushamstrid on VÄGA toredad koduloomad – pisikesed, ei tee palju lärmi, ei nõua suurt midagi ja on hirmus inimsõbralikud. Tahavad ise pai ja värki, nii et kelle laps midagi parasjagu lunib, on see väga hea variant. Seda siis juhul, kui teil pole kasse.

Ma päris loll ka ei ole, et kass võib võimalusel selle roti (me kutsusime Lilit miskipärast rotiks) nahka panna. Aga just selle ennetamiseks ostsime talle sellise plastikust seintega puuri, et kassid ei saaks teda võrede vahelt käpaga udjada. Üldse läks see sümbioos neil üsna hästi. Kassid vahtisid iga päev, kuidas Lili oma rattas ringi laseb ja lahutasid nõndaviisi meelt.

Igatahes naasesin ma ühel päeval koju ja mul on ainult hea meel, et Mari too päev siin ei olnud. Puur oli maha aetud, kaas lahti ja Lili lännu. See oli ausalt nii jube, sest Lili oli ikka väga hea ja tore rott ja mul on tõesti kahju, et tema elupäevad niimoodi lõppema pidid. St ma tegelikult ei tea, kuidas tema elupäevad lõppesid, sest ühtegi märki ega…jäänust me temast ei leidnud. Küll aga on mul natukene raske uskuda, et ta kahe kassi eest kuskile plehku panna sai ja mujal oma eluteed rõõmsalt jätkab. Ka on mul kahtlus, et kas kassid sööksid hamstri ÜLENI ära? Ei tea… Otsisime terve korteri läbi, nihutasime mööblit ja pidime kaotust tunnistama. Man down.

Ma ütlen ausalt, et mu esimene mõte oli see, et issand jumal, ma ei saa seda iial kuskil mainida, sest minu loomade kaotamise track record on juba päris suur: kaks kassi ja kaks hamstrit. Aga samas arvestades kui palju loomi mul 31 eluaasta jooksul olnud on ja KUI paljudel siin ilmas hamstrid surevad ja kassid plehku panevad… Siis ehk halastate mulle veel. Ausalt ei tahtnud, et Lili veel manalateed läheks! Tal oli veel vaja kilomeetreid oma rattas joosta ja kilode viisi porgandit süüa!

Veel hullem, kui nentikommentaatorite ahastus ja näägutamine, tundus mulle sellest teemast Marile rääkida. Mari armastas seda elukat väga. Kutsus teda oma lapsukeseks ja mängis temaga iga jumala päev. Ma veel alguses mõtlesin, et valetan miskit kokku, aga siis sai kaine mõistus võitu ja rääkisin talle ausalt, mis juhtunud oli. Ei teagi nüüd, kas see oli hea või halb, sest Mari oli esimesed kaks päeva lohutamatu. Ta röökis nutta, helistas läbi kõik lähedased inimesed ja ei tahtnud Priidule otsagi vaadata. Ma muuseas ei tea miks, aga me kõik süüdistame Priitu. Hella tundub sellise mõrva jaoks liiga… hell.

Ei jäänudki muud üle, kui Mari loomapoodi viia, et ta endale uue hamstri valiks. See aga ei läinud üldse plaanipäraselt. Ta hakkas neid hamstreid vaadates keset poodi lohutamatult nutma ja loetles ette kõik kehaosad, mis Lilil nahka pandi. Ei soovinud ta enam nii nääpsukest looma, kellele nii lihtne üks-null on teha. Ja teate küll mind. Ma ei oska lastele “ei” öelda. Eriti siis, kui nad on väga kurvad ja nutavad. Ehk siis lugu lõppes sellega, et meil on nüüd jänes nimega Liisu.

Ei jäta Mari iial enam seda jänest ja kassi kaugema järelvalvega, kui umbes niii kaugelt…

Mul pole enne kunagi jänest olnud, seega ei osanud ma ka valikul palju kaasa rääkida, aga Mari valis endale ühe sitkema isendi kaasa. Mina võtsin kõrvalt mingisuguse massiivse puuri ja nüüd me siin elame. Kasside ja jänesega, kes on muuseas üllatavalt seltsiv loom. Mul oli ettekujutus, et nad muudkui istuvad puuris ja värisevad, aga see kalpsab rahus ringi (ainult vaiba piires, tal vist mujal libe, ei kipu väga). Paari päeva järel sai aru, et võiks oma pabuldamise ka puuri teha ja üldse, tundub suht chill loom.

Esialgu oli hirm, et äkki paneb Priit selle ka nahka, aga ma ei tea, kas mul on hallukad, või sellele jänesele MEELDIB Priiduga mööda vaipa ringiratast joosta. Ise ta kasse ei karda, küll aga kardab Hella teda nagu põrgutuld ja ei saa aru, mis ebardi me koju tassisime. Poest väideti meile, et jänesed ja kassid saavad suurepäraselt läbi, ehk siis jääme seda lootma ja palvetame kõik, et see vennike vastupidavam on. Teps mitte ei tahaks lähiajal alustada postitust jutuga, et jah, polnud see jänes nii vintske midagi ja nüüd on meil kodus kuningboa või miskit.

Teistele, kes nüüd selle jutu peale mõtlevad, et oh, kääbushamster olekski mõnus koduloomake, keda soetada, siis palun õppige mu vigadest ja kui teil on kodus kassid, pange ta enda äraoleku ajaks teise tuppa ja uks vahelt kinni. Ma muuseas alguses, esimesel kuul, isegi tegin seda, aga kuna ta meil ikka kaua oli (oktoobri algusest), siis kadus valvsus ja tundus, et midagi ei juhtu. Tõstan ka teile, nagu Marilegi tõstsin, oma käed ja tunnistan süüd.

RIP Lili. Ja et jumal sellele Liisule vastupidavust annaks.

PS! Ma ei tea, kas ma peaksin siin eraldi välja tooma, et no päriselt ikka väga nadi olukord ja tõesti on mega kahju, Et keegi ei hakkaks ohkima, et ma nii südametu olen, et isegi surma üle nalja viskan siin. Naljakas see olukord tõesti ei olnud, aga mõtlesin, et kui ma juba Mariga aus olen, siis võiks teiega ka olla. Ärge siis pliis kohe risti lööge.

PPS! Kui kellelgi kodus veel jänes on ja hüva nõu nende kohta anda, siis kuulan hoolega.

Loe ka neid postitusi!

89 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Mammu 15. juuni 2021 at 15:23

    Jänesele võib pakkuda õunapuuoksi nosimiseks, nende närimine kulutab hambaid.

  • Avatar
    Vasta Ave 12. juuni 2021 at 21:36

    Meil jänku suri, sest karvapallid olid sees ning nende magu neid ei lagunda. Soovitan anda ananassi või ananassi mahla- see pidi ennetama ja aitama lagundada. Samuti mäletan, et isegi mingi kassikonservi(?) lihavaba soovitati, ei tea kas mäletan õigesti ainult?

    Edu jänkule❣️

  • Avatar
    Vasta Elis 12. juuni 2021 at 18:20

    Minul oli mõned aastad tagasi kodus nii jänes kui ka kass. Ainuke jama selles, et jänesega käisime arstil silmade pärast. Kass tegi mängu käigus jänese silmale küünega viga. Ja nii u 3x … koguaeg silmatilgad jne … Õnneks siuke pindmine vigastus, et paranes ruttu ja pimedaks ei jäänud … Ja igasugused juhtmed meeldivad ka jänestele hullult.
    Kahju, et hamstriga nii läks.

  • Avatar
    Vasta Kärolyn 11. juuni 2021 at 14:27

    Jänes on väga tubli kui hästi kasvatada. Kui naksab, siis teha valju häält. Kui pabuldab, siis tõsta junnid puuri. Juhtmetest hoida eemal, minu oma õnneks ise ei tahtnud neid. Mänguasjadest lemmik oli miski pall, kus sisse paned maiused ja üksikud avad on, kust veeretades need välja pudenevad. See oli suur lemmik. Küüsi kindlasti lõigata ja hambaid kontrollida lasta, võivad liiga pikaks kasvada. Ja palunpalunpalun tehke talle müksomatoosi vaktsiin. Väga kergelt leviv ravimatu haigus, mis jänese väga koledalt tapab.

  • Avatar
    Vasta Ldm 11. juuni 2021 at 13:40

    Mu kuldhamster sai korduvalt öörännakuid ette võtta, sest lapse aruga unustasin aeg-ajalt puuri ukse lahti. Leidsime vennikese alati köögi prügikastist üles. Kass teda ei jahtinud.
    Ent minihamstrid nagu teie Lili äratasid küll kassi uudishimu ja ta proovis neid ikka jahtida ka. Korra veristas üht lausa. Aga ellu jäi too kord. Isegi kõige nunnumad kassid on kiskja instiktidega. Pane õige lõhna, vormi ja käitumisega olend ta ette ning kass unustab oma tsiviliseerituse hetkega.
    Minihamstrid on karjaloomad, niiet üksi neid võtta ei tohiks. Alati vähemalt kahekesi.

    • Mallu
      Vasta Mallu 11. juuni 2021 at 14:46

      Just kahekesti neid võtta ei saa. Ühest soost söövad teineteist ära ja eri soost saavad 365352552 last

  • Avatar
    Vasta Ks 11. juuni 2021 at 06:20

    Mul oli kunagi väiksena küülik, kes oli ülikuri. Täiskasvanuna rääkisin sellest enda (tol ajal) jäneseid aretava sõbrannaga ja ta ütles, et jänesed vajavad suurt puuri ja iga päev toas lahtiselt jooksmise ruumi ning siis on nad sõbralikud, seltsivad ja õnnelikud. Palju edu sellise vahva loomaga!

  • Avatar
    Vasta Evelyn 10. juuni 2021 at 23:14

    Sapipõie jätavad kassid üldiselt söömata, sest see on kibe.. Muu süüakse küll puhtalt.

  • Avatar
    Vasta H 10. juuni 2021 at 22:09

    Ahjaa. Mul Eestis põles tuttava maja maha kuna jänes oli ühe juhtme kallale saanud.

  • Avatar
    Vasta H 10. juuni 2021 at 22:07

    Loom on loom. Üksi neid ei jätaks kellegi abituga. Seega jänesega peab ka ettevaatlik olema.
    Siin Norras murdsid eelmine nädal labrador ja rotveiler 1,5 aastase lapse maha. LABRADOR!!
    Seega ka kõige nunnum loom on ikkagi loom oma instinktidega. Eriti kui loomad kambas on.

    • Avatar
      Vasta Maria 12. juuni 2021 at 03:07

      Küülikute kohta saab üli palju õiget ja kasuliku infot fb grupist : küülikusõbrad. Ise olen juba 3a küüliku pidaja ja enamus teadmisi sain sealt. Nende seedimine on hästi nõrk ja hell, seega beebidele tuleks anda ainult vett, heina ja juuniorite krõbinaid. Värsket hakkata andma ca 6 elukuust. Olenevalt sellest kas teil on emane või isane, isased hakkavad umbes selles vanuses märgistama oma territooriumi, st pritsivad pissit IGALEPOOLE jooksu pealt jms. Aga soovitan tõesti seda gruppi, seal nimekirjax asjadest mida nad võivad süüa, haigused jne. Loomapoe müüjad üldiselt nende pidamisest suurt ei tea, parseldavad lihtsalt asju et ostaksite, nt soolakivi jms mis on küülikute tegelikult väga kahjulik.

  • Avatar
    Vasta Maria 10. juuni 2021 at 20:09

    Hamstrid lähevad tihti kuhugi vaasi vms peitu ja siis sealt enam ise välja ei saa. Häält ka ei tee, sest kardavad kiskjaid. Surevad janusse. VAAta üle kõik lillevaasid, suuremad potid ja kannud köögikappides jne. Tee korralik otsimine nii pea kui võimalik. Muidu pärast leiad laiba.

    • Avatar
      Vasta H 11. juuni 2021 at 18:54

      Meil oli kunagi hamster riidekapis homikumantli taskus peidus 😀

  • Avatar
    Vasta Mer 10. juuni 2021 at 15:36

    Lihtsalt et…. meil murdis kass jänese maha 🙁 Mitu kuud said hästi läbi ja järsku kargas kõrri.

    • Mallu
      Vasta Mallu 10. juuni 2021 at 15:54

      isssand

  • Avatar
    Vasta K. 10. juuni 2021 at 14:56

    Hamstrid, merisead jm närilised on eriti nunnud küll jah, aga nende eluiga nii lühike, et ikka kahju, kui otsa lõppevad nii ruttu….. Lisaks närilistega sada muud häda. Oma lapseplõvest mäletan aina misiganes näritud asju, Nii kiu keegi kuskilt valla pääses, siis võisid leida hiljem näritud kaableid, raamatuid, plastikkaarte, mööblit, misiganes asjad olid hambaga järele proovitud ja millest jõud üle käis, seda ka rohkem näritud. Pabulad, karvad jne. Neid saab võtta siis, kui saad ühe toa teha selliseks, et on nö närilisekindel. Küülik tundub mulle pigem keerulisem loom kui nt merisiga. Parajad öised aktivistid, karv pulstub, pidev küünte lõikus ja mõni jänks muutb eriti kurjaks ja hakkab hammustama, mõni ei taha tegelt üldse, et neid paitatakse, silitatakse, nunnutatakse.. Et poest ostes kust sa aru saad, et see jänku tahab ja too ei taha? Õnneasi suht. Aga edu uue loomakesega! Risti sind hamstriloo peale ka ei löö:) Elu on selline. Just täna rääkisin lapsele, et kui uute asjadega/elukorraldustega jne valvsus kaob, on õnnetused ka lihtsamad juhtuma. Ja su jutt on täna kohe nagu hea näide selle minu jutu ilmestamiseks. Kahju jah. OMa lapsepõlves ka neid närilistekaotusi olnud. Mitmeid. Üks taasleidmine ol ika õnneks.

  • Avatar
    Vasta A 10. juuni 2021 at 14:56

    Hamstrid on Houdinid… Naabritüdruku hamster, 3ndalt korruselt, läks kaduma ja nädag rändas ta esimese korruse otsapeale korterisse ?‍♀️ tädi püüdis ta karpi ja väike suslik sai õnnelikult koju tagasi….

  • Avatar
    Vasta Lembe 10. juuni 2021 at 12:30

    Jänes oli mul 9. aastat, sai kuueselt insuldi aga ravisime terveks, lihtsalt pärast seda hakkas liha sööma, koeratoit ja minu võileivalt sink… Heina ta eriti ei söönud, küll aga matsutas värskeid kõrrelisi, tegelikult on siis lausa näha, kuidas ta oma tagahambaid kasutab. Õunapuuoksad, porgandid tervelt olgu ka saadaval. Ainus suur mure oligi temaga kõiksugu juhtmed ja kaablid, olen pärast seda kodulooma nagu poole kohaga elektrik, võin juba ette mainida, et kõige keerulisem on lappida interneti kaablit. Muidu on temaga üsna kerge, ärge ainult laske kõrgelt voodilt alla hüpata, kes ikka kipsis jänest tahaks.

  • Avatar
    Vasta Kaisa 10. juuni 2021 at 12:15

    Ma tõin hamstrile suure jänesepuuri, kus sees chillida. Kass ei ulatu kuskilt poolt kinni püüdma. Uurib, mis uurib, aga ligi ei saa. Puur on maas kogu aeg ja hamster elab oma vaikset elu edasi.

  • Avatar
    Vasta M 10. juuni 2021 at 10:31

    https://vm.tiktok.com/ZMddck56A/

    kas teie jänks ka nii aktiivne ??

  • Avatar
    Vasta H 9. juuni 2021 at 23:26

    Emane jänes närib kõike, sest tal pesa tegemise vajadus. Isane hakkab märgistama territooriumit. See on ülihea, et ainult vaiba peal saab liikuda – nii saad kontrollida, et midagi ahvatlevat teele ette ei jääks. Kõikvõimalikud juhtmed lähevad nagu soojad saiad.
    Muus osas on jänes maailma ägedamad koduloomad.

    • Avatar
      Vasta K 10. juuni 2021 at 22:29

      Küülikuid ka kastreeritakse ja steriliseeritakse, mis neid muresid ennetab.

  • Avatar
    Vasta Elle 9. juuni 2021 at 23:25

    Meie jänes on juba 11-aastane, elanud koera ja kassiga, maganud nende kaisus, söönud nende kausist krõbinaid. Tuleb vastu, kui kuuleb, et keegi tuleb koju ja nurub pai. Elab meil suviti väljas, jookseb vabalt ringi, puur on olemas, kuid eelistab terassi all pesitseda. Igaljuhul naudib elu ja kõike maitsvat!

  • Avatar
    Vasta Elise 9. juuni 2021 at 22:09

    Küülik ei ole kindlasti puuriloom – sellest vist said aru suhteliselt kohe õnneks 😀 Lisaksin eelnevatele, et jah, kodu tuleb nn bunny-proofida ja talle tuleks hästi palju tegevust pakkuda erinevate mänguasjade näol, et ta pahandust tegema ei hakkaks.

    • Mallu
      Vasta Mallu 10. juuni 2021 at 13:26

      mis mänguasju soovitaksid?

      • Avatar
        Vasta M 12. juuni 2021 at 00:07

        Minu jänkule meeldib tunnel, mille kassikohviku epoest tellisin. Ja beebide topsikud, mida saab üksteise sisse tõsta.

  • Avatar
    Vasta Laura 9. juuni 2021 at 22:09

    Oh, kui ma selline 10 aastane olin otsustas vend ja õde mulle kaks hamstrit kinkida, kes olid lisaks jooksmises ka oma liigi jätkamises väga usinad. Öösel kass otsustas mu ühe hamstri puuri ümber ajada ning pühasöömaaega teha. Kolina peale ma ärkasin ja sain oma lemmiku ta hammaste vahelt kuidagi kätte. Jäin ilmselgelt hiljaks, kahjuks. Ma siis unesegasena panin oma hamstri elutu keha kuniks matusteni purki hoiule, aga hommikul vot ei mäletanud kuhu ma selle purgi panin. Oh, issand kaks päeva otsisin. Oleksite te mu ema nägu näinud, kui ta mõtles, miks köögis nii võikalt haiseb. Ma olin selle laiba koos purgiga talle ühte köögikappi susanud.

    • Mallu
      Vasta Mallu 10. juuni 2021 at 13:27

      Ma ei tahaks siin addida up enda hamstrisurmalugudele, aga sellega meenus, et mu esimene hamster suri ära (vanadusse, ma eeldan) ja kui ma ta leidsin, siis mu lapseloogika mõtles, et ta on nii külm, et paneks ta…radika peale 😀 et äkki saab asja. Ja obv ma ta sinna ka unustasin. Mu ema sai ka vist trauma, kui ta selle sealt leidis 😀

  • Avatar
    Vasta Merx 9. juuni 2021 at 21:42

    Hei, mul ka jänes olnud 8. aastat ning toon ka mõned asjad välja mis selle ajaga ikka selgeks said. Minul oli ka lontkõv ja meil oli vahepeal üks kõrvapõletik teise otsa – nii et vaadake vahepeal kõrvad üle – kui hakkab tihti pead raputama, siis võiks lasta kõrvad üle kontrollida. Andke palju oksi närida (vaarika, õunapuu, mustikas maitses minu omale ka väga), kuid mitte okaspuu omi, need on mürgised. Okste närimine aitab hambaid kulutada ja meil hammastega polnud kunagi probleemi. Kui toote väljast värsket kraami, ei tohiks selle sees tulikat olla (see ka mürgine). Meie oma jalutas trakside ja rihmaga edukalt väljas ka, proovige järgi! Aga muidu jänksid on nunnud loomad ja ma võtaksin igatahes kunagi ühe uuesti.

  • Avatar
    Vasta Jänks 9. juuni 2021 at 21:31

    Mul on jänks, juba 10-aastane :). Praegu vanusega rahulikumaks jäänud, ei tee selliseid hulle hüppeid ja ei torma enam ringi, aga muidu tundub, et pole viga midagi. Pōhitoit peaks jah kuiv hein olema, koguaeg ees. Kunagi alguse poole sai üks päev antud liiga palju värsket vist ja valesid asju, igatahes tekkisid gaasid (mida jänesed väljutada ei oska), vaeseke oli piinades, masseerisin öö otsa kõhtu pōhimõtteliselt ja hoidsin soojas ja õnneks hommikuks oli üle läinud. Veel oskan öelda, et varem vaktsineerisin teda iga aasta ühe küülikute haiguse vastu. Pluss käin regulaarselt küüsi lõikamas (ise ei julge, rabeleja :P). Algusaegadel langes mõni juhe ka saagiks. Üldiselt on ta õnnelik kui saab vabalt ringi liikuda, häda käib puuris tegemas. Tegelikult sotsiaalne loom ja nõuab vahepeal paisid ja tähelepanu, samas isepäine.

  • Avatar
    Vasta Marileen 9. juuni 2021 at 20:51

    Meil on kohe 7 aastaseks saav kääbusküülik. Ta on vaba pidamisel, hädad teeb puuri või oma vaiba piires. Juhtmete/seina vms närimisi pole reaalselt kordagi olnud. Ainus mure on olnud küünte lõikamisega.

  • Avatar
    Vasta H 9. juuni 2021 at 20:13

    Mul oli ka lapsena hamstrid, üksteise järgi. Esimesele söötsin suitsuvorsti (ma ei teadnud, et ei või), teine oli lihtsalt hommikul oma puuris külm ja kolmas põgenes puurist ning lõpetas oma elukese vanemate voodi madratsite vahel. Marukurb olin iga kord kui Kollike suri. Jep, kõigil oli sama nimi. Lisasin rooma nr taha, et siis nagu kuningapere või nii. Täiskasvanuna oli mul vöötorav ja KUIII ÄGEDAD nad on! Tõelised nunnud. Jänest ma võtta ei tihkaks, tunduvad õrnakesed. ? Jänksile ja Marile palju ühiseid aastaid!

  • Avatar
    Vasta A 9. juuni 2021 at 19:49

    FB selline grupp nagu küülikusõbrad sealt saab veits infot (juhul kui veel ei tea)
    Ise võtsime ka hiljuti lapsele

  • Avatar
    Vasta K 9. juuni 2021 at 19:41

    Ma armastasin oma kääbushamstrit nii väga, et kui ta ära suri (terviseprobleemide tõttu, käisime küll tal kasvajat eemaldamas, aga suri ikkagi kuu hiljem), siis ma puudusin ülikoolist lausa 3 päeva, nutsin nii hullult. Et saan Marist ja ta kurbusest täitsa aru.

  • Avatar
    Vasta Nata-Ly 9. juuni 2021 at 19:38

    mul tuli silme ette pilt, kuidas jänes (sinu teadmata) mingil ajal mingid kodus olevad elektrijuhtmed läbi närib ja kass(id) elektrilöögi saab. Ei ole võimalik peita kõiki juhtmeid et jänes neid hammastega ei retsiks v vigastaks. Jube ohtlik lastele ka ja Sinu puhul need sedasi olema saavad. Laed arvutit, mingit kodutehnika akut, paned seinalambi, el. õhuniisutaja v telefoniaku juhtme, selle närib esimeseks läbi aga see pole õnneks surmav. Umbes midagi sellist on juhtumas. Ei ela ükski su loom vanaks ega sure vanadusse. Tahad v ei aga nii Sinu puhul on.

    • Mallu
      Vasta Mallu 10. juuni 2021 at 13:29

      Ma sinu rahustuseks ütlen, et kui mind kodus ei ole, on ta enda puuris ja tema õhuniisutaja võtan ka selleks ajaks koos sirgendajaga puurist välja.

    • Avatar
      Vasta Kris 11. juuni 2021 at 14:17

      Mul oli 12 aastat küülik ja ta tegi vaid ühe läpakajuhtme selle aja jooksul katki. Väga ei päde see, et nad muudkui järavad neid juhtmeid. Katsu olla.

  • Avatar
    Vasta Mari 9. juuni 2021 at 19:38

    Küülikutele osta lisasöögiks graanuleid, mis ei sisalda müslit. Nt Versale laga või burgress. Need kus seemned sees, ei ole neile tegelikult üldse head. Meil saab jänks graanuleid päevas 1 spl, enamik toitu peaks siiski hein olema. Värsket saab paar x nädalas ja kapsast ja õuna peaks vältima (tekitavad gaase kui palju süüa ning jänku võib suure kõhuvalu ja arstiarve saada :/) Ja aluspanuks soovitan millamore ( ei hakka haisema ja on jänkule mõnusam) :).

  • Avatar
    Vasta T 9. juuni 2021 at 19:34

    See hamster nüüd nii pisike ka ei tundu, et kass selle ühes tükis alla neelata suudaks. Nii, et tilkagi verd vms alles ei ole. Ma muidugi mingi ekspert ei ole, aga ma igaks juhuks kammiks veel elamise detailideni paar korda läbi.
    Mul oli kunagi jänes, aga kahjuks ta ei olnud väga sotsiaalne, vihkas süllevõtmist, hammustas palju, näris kõik juhtmed läbi, mis talle ette jäid ning öösel meeldis talle puuris tagakäppasid vastu maad taguda, mis kõva lärmi tegi. Neid sinu pilte vaadates tuleb küll tuju üks nunnu jänes võtta, aga siis tulevad meelde need miinuspooled, seega vist parem mitte. 😀

  • Avatar
    Vasta Lootus sureb viimasena 9. juuni 2021 at 19:22

    Mu emal oli ka lapsena hamster. Üks kord oli puurist kadunud ja kõik olid kindlad, et on nüüd kuhugi maha surnud. Kaks nädalat hiljem tulid alumised naabrid ukse taha “palun püüdke oma hamster kinni, kõik juhtmed on ära näritud”. Mis ime läbi ta alumisse korterisse sai, keegi ei tea. Äkki siiski on ka teil mingi väike lootus

  • Avatar
    Vasta K 9. juuni 2021 at 19:19

    Meil on kodus hiidküülik ja saab kassiga suurepäraselt läbi. Hästi oluline on lastele rääkida, et küülik on väga õrn loom st. üks maha pillamine võib kurvalt lõppeda. Küüliku põhisöök on hein(hoiab hambad korras) ja natuke krõbuskeid(mitte värvilised, kus on palju ebasobivat küülikute jaoks vaid ühevärviline graanul, nt burgessi firma söök ). Värsket tasub anda umbes peo täis päevas. Kui küülik ka õues käib või kui toas on sääski, siis tasub kevadeti küülik vaktsineerida müksomatoosi vastu. Väga armas küülik, pikka iga nunnule. Küülikud võivad elada isegi kuni 10 aastat ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 10. juuni 2021 at 13:30

      meil on sellised üleni pruunid graanulid, loomapoest neid igatahes soovitati (mingid kuivanud õunatükid on ka sees)

      • Avatar
        Vasta K 11. juuni 2021 at 08:28

        Kuivatatud õun on ok. Värsket õuna, kapsast, hernest vms mis gaase tekitab anda väga minimaalselt või üldse mitte. Küülik võib gaaside kätte ära surra. Pussutamisega ei ole nad eriti “sina” peal ?

  • Avatar
    Vasta Angelika 9. juuni 2021 at 17:55

    Mul pani ka hamster ükskord nii plehku et kuidagi kätte ei saanud. Tegin ööseks lõksu (sest nad öösel kõige aktiivsemad) panin diivani äärde madala ämbri, sinna peale köögipaberi ja “kaldtee” ämbri ääreni. Maas tegin toidust raja kuni köögipaberini ning hamster oli hommikuks diivani tagant ämbrisse püütud??

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. juuni 2021 at 17:59

      Jah, see oleks lihtsam, kui mul poleks kasse, kes kohe sinna ämbrisse hüppaksid 😀

  • Avatar
    Vasta MP 9. juuni 2021 at 17:31

    Kahju, et hamstriga nii läks. Eks kass(id) ta ikka nahka pistsid, sest see hamster nägi tõesti välja nagu hiir ja küllap kassid talle silma peale panid ja 1-0 ära tegid. Avanes võimalus ja nii ta kahjuks läks. Ma muidugi ei tea, kui oleks teistsugusem ja mitmevärviga hamster olnud, kas siis oleksid nad nii teinud? Või kas oleksid eristanud, et see ei ole hiir vaid miski muu elukas? Või tunduvad kõik sellised pisemad olendid nende jaoks midagi sellist, mida püüda ja nahka pista? Kurb lugu igastahes. Meil ka peres kunagi ammu aastaid tagasi hamstrid olnud, aga olid mitme värgi gammaga ja peale vaadates sai ikka aru, et tegu hamstriga ja vähe ümaramad olid, kui sinu hamster pildilt tundub ja meil nad läksid loomulikku surma, kuigi olid ka kassid peres samal ajal. Ju siis vedas vast kassidega, et midagi ei teinud vms. Mis jänestesse puutub, siis mingit nõu anda ei oska, kuna pole jänest omanud, kuid vennal oli küülik. Igastahes toredaid ja rõõmsaid hetki uue pereliikme seltsis. Tundub täitsa armsake. Ja küll kaotusvalu hamstri näol ka tasapisi taandub. 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. juuni 2021 at 18:00

      Tead, ma kardan, et värvil ei olnud siin midagi pistmist, lihtsalt väike ja väle äkki

    • Avatar
      Vasta M. 9. juuni 2021 at 19:35

      Tere! Ma tegelikult ei ole suurem asi kommentaarija aga olles ise aasta jagu küülikuomanik, siis paar tähelepanekut. Ķüüliku puuri põrand on täielikult pelletitega kaetud – selle võiks asendada nt fliisi või minivaibaga, kuna nende käpakestel pole kaitsvaid padjakesi vaid ainult karv. Seega nii võib loomal areneda pododermatiit. Ka allapanuna on poes müügil Chipsi tselluloosikiud, mida enda loomakese kastis kasutame ja kõige peale veidike heina. Liivakastiks on kõige parem kasutada kassi liivakasti, need näriliste omad kipuvad pisikesed olema. Igatahes facebookis on tore grupp küülikusõbrad, kust saab infot ja nõu küsida. Toitumisejuttu on ka seal palju. Kõile head!

  • Avatar
    Vasta Silja 9. juuni 2021 at 17:14

    Mul ka jänes olnud. Siis kui jänes toas lahti on siis puuri uks ka lahti hoida. Nad üsna targad ja käivad siis puuri oma pabulaid tegemas. Toidu suhtes tasub natuke ettevaatlik olla. Jänese põhitoit on hein ca 70 % aga seda nad loomulikult väga ei söö kui toidukauss kuivtoiduga kuhjas ja head paremat värsket kraami liiga palju saab. Minu jànes heina pm ei tahtnudki lõpuks, sõi ainult neid muid asju ja suri ära sest tekkis soolestiku probleem mingi.

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. juuni 2021 at 18:00

      Jaa, meil ongi puuri uks lahti ja värskega hoiame nüüd koomale 🙂

      • Avatar
        Vasta Sigrid 9. juuni 2021 at 18:16

        Peamine probleem tekib neil tegelikult hammastega. Mulle seletas arst ilusti ära, et esihambaid kulutavad närilised millega iganes aga tagumised kuluvad vaid heina mäludes ja seetõttu kuiv hein on oluline. ?

  • Avatar
    Vasta Kristiina 9. juuni 2021 at 16:58

    Olen ise küüliku omanik, millega mainiks kohe ära, et otseselt puuriloomad nad pole, minu küülikul näiteks puuri polegi ja elab vabalt toas nagu kass (tal isegi kassi wc toa nurgas) suurema osa ajast puuris olles tekib palju lihaste vaevusi neil ja probleeme jalgadega, ideaalis võiks muidugi vabalt elada, aga kuna teil kiisud ka (kassid mängides võivad neile küünega silma kriimustada, kuna jännudel silmad nii suured ju ja sellega tuleb kaasa palju probleeme) siis võiks jänku olla pigem kas suuremas koerale mõeldud puuris, või aedikus.
    Vaiba peal on rohkem selle pärast, et seal neil muidugi stabiilsem ringi vurada, libedal pinnal lähevad käpad valesse asendisse ja arenevad valesti, sammuti hüpates võivad libedal maanduda valesti ja selgroog neil üli nõrk 😀
    Samuti ei tohi siis puuris neil pind kõva olla, kuna neil üli levinud haigus kiiresti tekkima jalgadele (näeb välja nagu konnasilm) pododermatiit selle nimi, kuigi minu jänku elab vabalt, ja ainus pind mis tal kõvem on wc-s olev puru, aga tal ikka tekkis see… (ravi üli pikk, iga päev kreemitama ja no endiselt ei näe seda paremaks minemas)
    samuti küüsi peab lõikama phm iga 2ndl tagant, kuna need kasvavad üli kiiresti ja pöidla küüned kipuvad käpa alla kaardu kasvama, tuleb jälgida.
    Hein ja vesi nende põhitoit, peab 24/7 ees olema, krõbinaid soovitaks anda vaid 2 firma omi 1)versele-laga firma ja 2)Burgess, loomapoes soovitavad tavaliselt mingi värvilisi müslisid jne, need täielik saast ütleme nii 😀
    krõbinaid anda ka korra päevas, umbes pisikese kohvikulbi jagu (ehk päris vähe) sest no nendel tegelastel on ka üli nõrk seedimine… sammuti porgandit/kurki/salatilehte ehk lisatoitu anda vaid väike viil ja nädalas korra 😀
    Enda küülikule sattusin veidi rohkem krõbinaid ja värsket andma ja tulemus oli ummistunud soolestik, gaasid, sõit tallinna ja üli suur kliiniku arve 😀
    Varuda koju beebide gaasirohtu, sest gaasid kipuvad jumala lambist ja kiiresti tekkima… (hakkab kõhtu vastu maad suruma, on loid ja ei taha süüa)
    Hein ka burgessi firmal seni kõige parem olnud 🙂 https://www.petcity.ee/burgess-excel-hein-long-stem-1-kg-pmm0168298ee see samune, kõik need krõbinad ja heindad leiab petcityst.
    Kohe alguses võid proovida ka potitrenni teha, et poleks terve puuri ala ta nö wc, muidu magab seal sees ja niiske pind tekitab kas seda käpa haigust.
    Kus nüüd kukkusin kirjutama, eks seda küüliku omamise infot on palju, nõrgakesed nad on ja aastatega aina targemaks ikka saanud 😀
    Mu meil on ka alati avatud, kui peaks mingeid küsimusi tekkima, vastaksin hea meelega.

  • Avatar
    Vasta Väike Myy 9. juuni 2021 at 16:49

    Kui sul kass toas lahti, siis ta ei saa ju tagasi tulla. Ta niigi shokis ma usun.

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. juuni 2021 at 17:25

      Kuhu ja kauaks ma need kassid siis kinni panna saaks?

      • Avatar
        Vasta Triinu 9. juuni 2021 at 18:46

        Ärge nüüd risti lööge, aga perekooli kägu ütleks, et küsi aga TL ja J käest, kuhu kasse saab panna ära?

  • Avatar
    Vasta Pille 9. juuni 2021 at 16:46

    Mul oli ka kunagi ammu ammu hamster. Hamsuks kutsusime teda. Mul samamoodi ükskord koju tulles, puur pealt lahti ja hamster kadunud. Ja kass väga mõnusalt magas kodus, nagu oleks söönud ühe korraliku jõululõuna just ära. Leppisingi faktiga, et kass sõi ta ära. Ma olin ikka mega löödud ja kurb. Ja siis möödus mingi kuu äkki, kui mu isa ta katlamajast ülesse leidsid ? Üleni tahmane, endiselt kolme jalaga (ühe kaotas võitluses kassiga juba ammu) aga elus ❤️

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. juuni 2021 at 18:03

      Hea, et teil õnnelik lõpp tuli!

  • Avatar
    Vasta Katukas 9. juuni 2021 at 16:44

    Meil oli ka jänes. Lahe loom….noh kui välja arvata kõik teibitud juhtmed mis kodus lõpuks olid. See tüüp sõi tõesti kõik ette juhtuvad juhtmed puruks. Hea, et ise ellu jäi. Aga meie tüüp oli ka hästi seltsiv, kogu aeg ronis sülle pai nuruma kui diivanil istusime ja hädad tegi korralikult oma nurka. Kapsas kogu aeg mööda elamist ringi ja rõdul käis isegi lumega. Ta oli meil ülivintske sell, elas 11 aastaseks.

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. juuni 2021 at 18:03

      Meil juhtmed veel peidus õnneks 😀

      • Avatar
        Vasta Sigrid 9. juuni 2021 at 18:18

        Küülikud ongi väga seltsivad ja targad loomad, eriti kui nendega tegeleda viitsid. Käituvad kohati nagu koerad ja on väga truud.

  • Avatar
    Vasta Kristiina 9. juuni 2021 at 16:42

    Kui ma väike veel olin, mingi ala 10-12 aastane äkki. Istusin (vabandust) vetsus poti peal ja äkki vahib mulle hamster otsa..
    Mul ei olnud hamstrit ja tegemist 5 korruselise paneelikaga.
    Igal juhul pani alt(!) naabritel hamster plehku, jooksis vetsu ja sealt torude pidi kuidagi üles minu vetsu, kus ma just rahumeeli istusin.. Viisime siis purgis looma tagasi omanikele. 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. juuni 2021 at 18:04

      Meil naabrid pole öelnud, et oleks kedagi leidnud krt 😀

  • Avatar
    Vasta Nipi 9. juuni 2021 at 16:41

    Käisime Heidi Hanso loomatalus ja tema haris meid, et jänes on üks hullemaid loomi, keda lastele võtta- kipub juhtmeid närima ja tema tagakäpa löök on väga jõuline, nii et ära valvsust kaota!

  • Avatar
    Vasta Gigi 9. juuni 2021 at 16:32

    Kahju hamstrist, aga jänesed on väga lahedad koduloomad. Mõni peab mõttetuteks, aga minu kogemused on vastupidised. Väga intelligentsed ja sõbralikud. Tõsi, närima kipuvad küll kõike.

  • Avatar
    Vasta katariina 9. juuni 2021 at 16:27

    Need väiksed hamstrid on uskumatud tegelased – meil ilmus kaduma läinud hamster välja mitu kuud hiljem diivani seest. Kusjuures ei olnud kuskil auke ega muid jälgi, mis viidanuks tema peidukohale. Nad lähevad läbi imeväikestest pragudest ka. Müstika on ka see, mis asja ta kogu selle aja sõi või kust ta vett sai, aga täiesti elus ja kabe oli. Seega pole üldse võimatu, et ka teil on see hamster siiski mööbli taga/all/sees kuskil peidus. Kui õhtusel ajal või öösel vaikselt kasse jälgida, siis võivad nemad näidata ka koha kätte, kus inimese jaoks märkamatu liikumine/krabistamine käib. Meie oma hamstri tänu kassile leidsimegi lõpuks üles – kass kippus pidevalt diivanile omamoodi tähelepanu osutama, jälgis, nuuskis jne. Kui ikka kuskil polnud ühtegi jälge hamstrist – ei karvatutti ega verepiiska maas, siis kassid nii puhast tööd ei tee – nad ei neela ju alla vaid närivad, nätsutavad. Toakassid, kel kõht täis pigem võivad murda küll instinktide ajel, aga ära sööma nad saaki ei kipu (eks kasse muidugi erinevaid). Nii et kõik on võimalik 🙂

  • Avatar
    Vasta Gerli 9. juuni 2021 at 16:23

    Mul kadus ka hamster kord ära.. 3 NÄDALAT hiljem avastasin ta kirjutuslaua sahtlis lahedat elu elamas. Nimelt hoiustas mu vend seal vanu koomikseid, mida ta aastate viisi ajalehtedest välja lõikas. Bibi oli neist endale kenakese pesa valmistanud.

  • Avatar
    Vasta T. 9. juuni 2021 at 16:19

    Meil kaks jänksi olnud, aga kumbki pole nii kaua elanud, et vanadusse surra. Esimesel tulid seedimishäired, kõhus oli juba sellist pallikest tunda. Käisime loomaarstil, ta ütles, et rohi, mis jänkut aitaks, oli äsja ära ostetud. Ja KÕIK varud olid otsas. Ütles, et ühes loomapoes on veel rohtu, aga too pood oli juba suletud. Pidime järgmine päev minema, aga jänku suri hommikul kell 5 ära. Tal olid suured valud, ma ärkasin tema häälitsuste peale üles ja hoidsin pm käppa, kui eluvaim ihu maha jättis…
    Teine jänku oli noor ja reibas, oli meil vaevu paar kuud olnud. Nägin, kuidas ta puuris hüppas ja heina krõmpsutas. 10 minutit hiljem oli laip. Äkksurm. Nagu välk selgest taevast. Rohkem pole jäneseid võtnud, nüüd on meil ainult kääbushamstrid. Eluiga küll lühike, aga siiani on kõik meie hamstrid vanadusse surnud, mitte ootamatult päevapealt lahkunud.

  • Avatar
    Vasta Triin 9. juuni 2021 at 16:17

    Juhtmeid närivad, seinu närivad, kingi närivad, situvad ja haisevad, lisaks oli meie oma ilge ülbik. Mitte ükski loom ei ole mind nii närvi ajanud kui see jänes ja igakord kui keegi teeb juttu jänestest või jänese võtmisest siis ma mõtlen, et miks inimesed endale nii teevad 😀 Praegu mul koer ja kaks kassi ning nad kolmekesi ei külva pooltki seda kaost, mida see jänes suutis. Aga võibolla mulle sattus lihtsalt erakordselt raju eksemplar 😀

    • Avatar
      Vasta Ka Triin 9. juuni 2021 at 20:46

      Ka minu kogemus on umbes samasugune – rääkimata sellest, et minu eksemplar suutis ka põrandal olevat parketti närida ja rõõmuga nosis ka seintelt tapeeti. Lisaks oli tal ülivahvad komme öösiti puuri võrest hammastega kinni haarata ja siis seda tõmmata – mitte parim soundtrack ööunele. Igal juhul ei soovitaks jänest ka vihavaenlasele loomaks.

    • Avatar
      Vasta K. 10. juuni 2021 at 15:04

      Mul endal pole olnud küülikuid, aga paljudel tuttavatel on. Ja no nii samad mõtted. Ainuüksi neil külas käies näha ja kuulata seda siunamist alati mõtlen endamisi, et miks inimesed oma elu nii keeruliseks teevad? Tundub nii suur jeblamine nendega. A noh. Mõne jaoks on elul kohe õiget maiku, kui on millega kodus veel jännata…. Mida segasummam, seda rohkem päris elu värk noh 😀

      • Mallu
        Vasta Mallu 10. juuni 2021 at 15:54

        ma õnneks suurt jeblamist temaga pole veel täheldanud, aga ehk on need ajad ees 😀

  • Avatar
    Vasta m 9. juuni 2021 at 16:16

    Jänesed on üli ägedad. Omal pole küll olnud aga sõbrannal oli. Vahepeal sain ta endale hoidu, ütleme nii et kasside pärast ei pea muretsema, sest see kuidas nad oma ”vaenlasi” käpa löögiga hoiatavad ja vajadusel sulle oma pisikeste käpakestega peksa annavad, ehmatas isegi minu suguse loomaarmastajast täiskasvanud inimese ära, lausa nii, et esimese korraga panin jooksu ja lubasin sellel tüübil veidi veel toas vabaduses olla, kuni uut master plani välja mõtlesin, kuidas ta puuri saada 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. juuni 2021 at 16:23

      Väga huvitav, sest kui Priit talle liiga lähedale kargab, siis ta käpaga küll ei löö, ainult litsub ennast maha lapikuks 😀

      • Avatar
        Vasta Jänksiomanik 9. juuni 2021 at 23:49

        Maha litsub ta end siis, kui kassilt või sinult sugemist/silitamist ootab. Käpalöök on kannaga vastu maad antud põnts hoiatamaks sõpru ohu või pahalase eest(random heli nt). Vahel võib ka esikäpakestega nüpeldada kedagi, kes pahandab. Muide palun jänest ja kassi omavahele järelvalveta mitte kunagi jätta, mänguhoos juhtuvad õnnetused, millele jänese õrn nahk vastu ei pea, kassid need ju pööravad vahel täitsa segi. 😀

  • Avatar
    Vasta Mina 9. juuni 2021 at 16:09

    Meil oli lapsena nii, et hamster pani ise jooksu ja ka otsisime kōik kohad läbi, no pole. Lōpuks mitu mitu nädalat hiljem oli ta suurde 3L purki kukkunud, käis öösel köögis süüa otsimas. Äkki läheb teil ka nii ja saate omale jänese ja hamstri ka veel tagasi. Raske uskuda, et kassid ta tervenisti nahka panid, kuid asjatundja ei ole ja ehk tōesti.

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. juuni 2021 at 16:14

      Tead, me isegi helistasime loomakliinikusse, et kas on võimalik, et hamstrist ribagi järgi ei jää. Öeldi, et kass on kiskja ja võib küll nii minna. Aga noh, ma tahaks ka, et ta kuskilt välja kargaks 😀

  • Avatar
    Vasta Mari 9. juuni 2021 at 16:09

    Minul sai ka hamster puurist plehku. Lihtsalt pressis ennast võrede vahelt välja. Kass teda kätte ei saanud kuigi ajas öösel taga. Mina ise ka ei leidnud. Lõpuks panin kassi vannituppa kinni ja hakkasin otsima. No ei ole. Aga mingi aja pärast ilmus ikka välja ja jooksis voodite all ja kappide taga. Ta on uskumatult väike ja mahub igale poole. Kätte me ta saime ja ellu ta jäi, ehk ka sinu kassid ei saanud hamstrit kätte.

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. juuni 2021 at 16:15

      No ma siin sellest ajast saadik hoidnud silmad lahti, aga ei näe ei mina ega isegi kassid… 🙁

  • Avatar
    Vasta Ari 9. juuni 2021 at 16:05

    Võivad juhtmeid närida

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. juuni 2021 at 16:05

      Seda ma olen kuulnud ja kõikvõimalikud juhtmed eest ära tõstnud või kinni müürinud 😀

      • Avatar
        Vasta K. 9. juuni 2021 at 16:49

        Mul on olnud kolm küülikut. Alles viimasega õppisin seda, et need loomapoe joogipudelid ei ole head küülikutele. Peaks pakkuma kausist vett. Siis joob loom rohkem. Pudelist limpsib ainult hädapärast. Info tuli kogenud loomaarstilt ja omast kogemusest nägin ka et vett kulus palju rohkem kausiga. Kauss tuleb selline raskem valida, et ümber ei saaks minna.
        Teine asi see, et graanuleid ei soovita ja väga pakkuda. Pigem peaks põhitoit olema hein ja värsked asjad. Hein aitab kulutada hambaid ning on seedimisele hea.
        Hammaste kulutamiseks võib tuua ka õunapuu oksi ja tuua. Need neile meeldivad.

        • Mallu
          Vasta Mallu 9. juuni 2021 at 18:03

          Meil oksad kenasti puuris olemas, aga seda pudelit kasutab küll, reaalselt ainult kaanib 😀

  • Avatar
    Vasta eveliinu 9. juuni 2021 at 16:02

    Meil on ka jänes kodus, saab juba suvel 3 aastaseks. Kääbustüüpi hermelin. Alguses ka vaibalt edasi ei läinud, aga harjus uue kohaga ruttu ära ja nüüd liigub vabalt korteris ringi. Puuris ta meil kinni ei ole. Pabulad teeb enamjaolt puuri , aga juhtub ka õnnetusi. Nagu nt kui jänesel on kõht lahti ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. juuni 2021 at 16:03

      Ma ei ole seda veel kogenud, et tal kõht lahti oleks, oskad öelda, millest selline asi tekkida võiks, et teaks vältida? 😀

      • Avatar
        Vasta Eveliinu 9. juuni 2021 at 16:10

        Meie oma ei seedi nt väga palju värsket kraami. Ja vahest juhtud, et veepudelisse on jäänud värske vesi panemata. Mingid kõhulahtisuse pulbrid on ka loomakliinikus saadaval, kui peaks vaja minema. Need võiks kodus olla just in case.

        • Mallu
          Vasta Mallu 9. juuni 2021 at 16:13

          Me peame seda vett iga päev vahetama, sest ta lihtsalt joob niiiiii palju, hamstriga võrreldes ikka täiega 😀

      • Avatar
        Vasta Nimi 9. juuni 2021 at 16:29

        Soovitan jah värsket kraami vältida. Siis kohe vedel taga. Nt mu vanaema armastas jänesele hunnikus voilillelehti tuua ja pärast kirus, et keegi puuri ei puhasta, haiseb. Lisaks jäi tagumiku karvadesse kinni, pidi lausa pesema.

      • Avatar
        Vasta Kristiina 9. juuni 2021 at 17:02

        Kõhulahtisus tekib, kui liiga palju värsket kraami saab 😀
        Võilillelehti, salatilehti, porgandit, jne jne 😀 kõik mis värske kraami alla läheb 😀
        Kõhulahtisuse saab korda, kui mingit lisatoitu mitte anda ja lasta tal ainult heina ja vee peal olla 🙂

        • Mallu
          Vasta Mallu 9. juuni 2021 at 18:00

          Ok, siis muud ei saa 😀