LAPSED

mis toimpss

30. juuli 2021

Mul on siin vahepeal nii mitu korda tahtmine olnud lastest kirjutada, aga kuidagi pole nagu sinna soonele saanud. Mis siis muud kui arvuti kätte ja kütame. Esiteks, vana hea Marta. Ma pole ausalt ka oma elus enne nii kangekaelset ja dramaatilist last näinud.

See on vana tõde, et ta keeldub potile minemast, sest noh… “See ei ole pott!”. Aga nüüd teeb ta nii, et kodus laseb mähkmeta ringi ja kui häda tuleb, siis küsib mu käest sulaselgest eesti keelest mähet. Ilmselgelt saab ta aru, et on häda. Mõistab isegi seda mitte kuskile nurka teha. Aga et läheks siis potile? Ei! Ma olen reaalselt teda meelitanud, anunud, luninud, altkäemaksu pakkunud, aga ei miskit. Inimene lihtsalt ei taha. Mis seal ikka. Kui teil kunagi 20 aasta pärast kolleeg on, kes vahepeal endale kuskil arvuti taga mähet alla sätib, siis teate, et see ilmselt on Marta.

Ükspäev käisin Marta ja Lendega poes. Jalutasime seal pikalt ringi, ostsime süüa ja värki, kui Marta äkki lastekaupade osakonnast mähkmepaki haaras ja selle korvi pani. Mina seletan talle, et kammoon Simmo, meil on kodus mähkmeid, me ei pea neid täna ostma, aga Marta ei andnud alla. Muudkui soigus, et tal on VAJA. Isegi Lende, kes muidu ei raatsi Martaga isegi sama õhku hingata, oli õe poolt, et emmmmeee, Martal on vaja mähkmeid! PALUN! Võttis mitu head minutit mul aru saamaks, et ma olin Marta palja peega poodi toonud ja inimesel konkreetselt oligi mähet vaja, sest ta eelistas viisakalt mitte poe põrandale pissida.

Ühtlasi on Martal imeline komme kõigele vastu vaielda. Sealhulgas iseendale. Täna hommikul luges oma klotse: “üsss, kaksss, kommm, neli… EI! See ei ole neli!” ja loopis klotsid laiali ning läks solvunult teise tuppa. Öelge palun, mis selle lapse peas toimub, ah? 😀

Ta on lihtsalt nii naljakas, et ma ei või. Üks öö lamasin siin voodis tema kõrval. Passisin TikTokis, nagu iga endast lugupidav inimene lapse magamapaneku ajal teeb, kui Marta äkki sügavast unest istuli tõusis, väga ehmunult ringi vaatas ja “ou nouuuu!” karjatas. Siis pani pea tagasi padjale ning magas rahumeeli edasi.

Lende suhtes sain ma aru, et põhjus, miks see üleandmine lampi nii keeruliseks läks, oligi see, et vahepeal ei olnud ju lasteaeda. Kui üks viis ja teine ära tõi, oli kõik korras, sest tegelikult lasteaias Lendele meeldib käia ja kuna õige pea jälle lastekas avatakse, siis saame selle teema ilmselt korda tagasi. Päris hästi aitas ka see, kui Kardo ise Lendele ise järgi tuli. Nii et lootust nagu on ja praegu tundub tal jälle kõik palju vähem erroris olevat.

Mari oli siin sada aastat jälle mu vanematega Soomes ja no tema jutt on lihtsalt priceless. Näiteks hiljuti arutas ta minuga, kui vanad on kellegi organid. Ta jõudis järeldusele, et Martal on väga uued organid, minul sellised keskmised, aga vanaemal VÄGA vanad organid 😀

Ühtlasi rääkis ta mulle eile, et nägi laevas ühte tüdrukut, kelle ema oli talle öelnud, et ta on Mari pilti kuskil näinud. Ma siis küsisin, et mis sa arvad, kus ta siis su pilti näinud on. Mari kehitas õlgu: “Äkki tal oli see lihtsalt välja prinditud?” 😀

Ühesõnaga, igav siin majas ei hakka, aga mina pean nüüd kargu alla ajama, sest kell on 11 ja ma olen ikka veel voodis ja blogin. Ma olen endale juba mingi kuus aastat luband, et panen pesu kappidesse, aga nagu kuidagi pole seda viitsimist olnud. Ehk täna tuleb?

Hoidke pöidlaid!

Loe ka neid postitusi!

6 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Muki 31. juuli 2021 at 09:56

    Minu potipõlgur sai mähkmetest vabaks siis, kui ostsime suurele potile laste prill laua. ?

  • Avatar
    Vasta Triinu 30. juuli 2021 at 12:48

    Mul sama vana poeg nagu sul Mari. Loen vaikselt su blogi ja tema järsku ütleb: ” Emme, kas sa teadsid, et rinnanäärmetes on arterid ja veenide” ?
    Mingi ealine iseärasus vist, et inimese keha niivõrd huvi pakub ?

  • Avatar
    Vasta Ema 30. juuli 2021 at 12:28

    Poti teema väga tuttav. Käisin aasta julgelt lapsel potiga järgi, aga tulutult. Sai 2 aastat ja nädal, nagu nuppu oleks keegi vajutanud ja ta ise hakkas potile käima . Vahel küsis ka mähet ja paningi, aga nagu otsa sai ei ostnud ka juurde, nii jäi ka see küsimine. Igal asjal oma aeg. Nt ei söönud mu laps ka lusikaga kohe algusest, kahvel oli nr 1. Nüüd sööb ka lusikast.

  • Avatar
    Vasta Anu 30. juuli 2021 at 12:25

    ehk Martale ei meeldi pott, mida talle pakutakse. Võiks proovida tal poes ise omale uus pott valida, see tal omal koju viia ja ehk siis tahaks ka potile proovida oma asju ajada. Kui ta oskab juba mähet “nõuda”, siis soovib ta äkki oma valikuid ise teha.

  • Avatar
    Vasta Trn 30. juuli 2021 at 11:12

    A kui mähkme potti surud?

  • Avatar
    Vasta ann 30. juuli 2021 at 11:07

    aga proovi seda nippi et mähku panna potipeale?