LAPSED Lasteasjad Mari

Mari läheb kooli!

9. august 2021

Täitsa imelik mõelda, et Mari läheb esimesse klassi. Ma lootsin kooli kodukalt leida mingit nimekirja, et mida kõike esimeseks septembriks soetada tuleb, aga miskipärast on ta kooli koduleht juba paar nädalat maas olnud. Õnneks on neid liste netis küll ja veel, ma lihtsalt mõtlen, et võib-olla on need kooliti erinevad? Või peaks üldse esimese septembri ära ootama ja siis alles poodidesse minema?

Mis kindlasti tuleks enne ära osta, on ilmselt koolikott. Kuigi Maril on paar seljakotti olemas, siis tegelikult on vist need õiged koolikotid veits teistsugused, pehmenduste ja muu kraamiga. Aga milline see olema peaks, ma täpselt ei teagi. Kui keegi oskab mingit konkreetset firmat soovitada, siis kuulan hea meelega.

Kõiksugused kunstitarbed ja vihikud on easy – neid on kõik suuremad poed täis ja nendega ilmselt väga mööda panna pole võimalik. Riietest on vaja hunnikut “klassikalisi” riideid, ala teksad ja pikkade varrukatega pluusid jne. Lisaks veel siis kehalise riideid ja sisejalanõusid.

Küll aga hirmutab mind veits nende asjade välja valimine. Et kui ma lähen Mariga koos, siis äkki ta tahab endale kõiki asju mingisuguste ükssarvikute ja muude värviliste loomadega ja siis läheb kooli ja teised hakkavad äkki narrima ta kraami, et ta titt või midagi 😀 Ma ju tõesti ei tea, millised asjad teistel on ja ma kogu aeg kuulen seda, et koolikiusamine on iga aasta ainult hullem. Tõesti loodan, et mitte esimeses klassis. Ma isiklikult ei mäleta küll esimeses klassis teiste asjade vaatamist ja kritiseerimist, aga no minu esimesest klassist on ikka väga palju aastaid möödas ka.

Ühesõnaga, kelle lapsed lähevad see aasta esimest korda kooli, siis andke pliis nõu, mida ja milliseid asju teie lastele ostate/ostnud olete? Mida kindlasti vaja oleks ja mis olid asjad, mida nt ostsite, aga ei olnudki vaja?

Loe ka neid postitusi!

81 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Geidi 12. august 2021 at 11:09

    Koolilt saadud list on alati parim. Netis olevates listides võib asju märkimisväärselt rohkem olla.
    Riietuse osas – mul veab, mul on pojad + neil koolivormi teema. Spordiriietega lihtne – jalkalapsed.
    Seega mul läks kõik väga libedalt. Koolikotiks sai seljakott, millel pehmendused seljal ja õhuvoolu kanalid jne – tegelikult lapsele meeldis välimus.
    Me sildistasime kõik asjad ära – kleepsud lapse nime initsiaalidega. Samamoodi märgistasime ära KÕIK asjad mis koolis kaasas.
    Aga see oli ka 8 aastat tagasi. – tundub nagu eile. Samas järgmine aasta läheb pisem kooli ja praegu silma peal hoides tundub, et muutunud pole väga midagi.

  • Avatar
    Vasta Merka 11. august 2021 at 10:11

    Õpetaja palus kõigile asjadele nimed külge panna, ka pliiatsitele, teritajale jne.
    Alguses mõtlesin küll et miks, aga nähes kuidas lapsel teritaja ära kadus ja järgmine päev oli teritaja pinalis tagasi.
    Värvilised paberid panin eraldi kummiga mappi, et kooli sahtlis paberid oleks ilusti ühes kohas, mitte igal pool laiali ?.
    Kindlasti nimekleepsud tulid abiks riietel ja jalanõudel.
    Kui klassis on 28 õpilast, siis keegi ikka unustab kooli või aetakse asjad sassi.
    Heleda tallaga sandaalid, et ei tekiks põrandale kriipse ja kraapse
    Paljudes koolides ka koolivorm, et vähemalt 1 asi kooli logoga võiks olla.
    Kooli asjadest:
    Pinal kus siis võiks olla sees kàärid, liim ja joonlaud.
    Värvilised paberid
    Plastiliin
    Rasvakriidid/akvarellid
    Väike- ja suur joonistuspaber
    Vihikutest kasutasime abijoontega vihikut ja ruudulist vihikut
    Kindlasti õpetaja annab nimekirja asjadest, mida vaja läheb

    Head kooliteed Marile!

  • Avatar
    Vasta Kristi 10. august 2021 at 19:57

    Lihtsalt teadmiseks, kuna seda väga reklaamima ei kiputa, siis Tallinnas selline asi esimesse klassi minejale 😉 https://www.tallinn.ee/Teenus-Esimesse-klassi-mineva-lapse-toetus. Aga meil koolis anti ka nimekiri asjadest- jaburalt hilja, äkki nädal enne kooli algust v umbes nii. Mitmeid asju sealt ei läinud vaja ja mitmed vajaminevad nimekirjast puudusid. Päevik on meie koolis ühine, esimeses klassis ainult laia joone ja suure ruuduga vihikud ja kirjutamiseks harilikud, muidu ikka sama, mis endalgi- guašid, pintslid, paberid, käärid jne, lisaks siis vahetusjalanõud ja kehalise riided. Põnev!

  • Avatar
    Vasta Tyy 10. august 2021 at 13:09

    ai üks hea idee, ostsime klassi sellise vändaga laua külge kinnitatava teritaja. Esiteks on see palju mõnusam, kiirem ja alati olemas. Sel ka kogumistopsike suurem. Kõik said kasutada.
    https://www.byroomaailm.ee/media/catalog/product/cache/image/700×700/e9c3970ab036de70892d86c6d221abfe/K/0/K0012291.jpg

  • Avatar
    Vasta Tyy 10. august 2021 at 12:59

    Mu lapse kooli minekust on ka xxx a möödas aga enne kooli kohtusime õpetajaga, kes jagas kenasti nimekirja mida ja millist on vaja. Tavaline on see, et ahmitakse kokku palju ülearust, nii et see nimekiri oli suureks abiks ja kooliti võib see olla erinev. Näiteks joonistamise tunniks laua vakstu ja põlle tegin ise. Meeles on veel trenni-asjade ja sussikotid. Viimase tegi üks ema kõigile ühesugused. Sai nii kokkulepitud. Nimesilte kleebitavaid-triigitavaid hankisin ise. Lapsed kipuvad asju kaotama, nii et sellest on ikka palju abi ja tee omanikuni lihtsam ka. Kirjutuslaud oli küll 12 aasta jooksul kasutusel null korda. Ma ei tea miks aga nii oli. Ma ei ütle et kõigil nii on. Asjad olid enamasti koolis, kodus mis vaja õppimiseks, seega sahtleid riiuleid hulgi vaja ei läinud. Mul oli omal ajal terve 2meetrine box nendega, et siis nii erinev oli mu enda õppimise viis ja koht võrreldes eeskujuliku tütrekesega. Et siis ära liialt ette valmistu. Seda enam et su lapsel on mitu kodu. Meil ei olnud kooliriideid. Osades koolides on vorm ja seal siis omad reeglid. Mina käisin nõmeda vormi ajal koolis ja sain sellest eluaegse allergia, ei talu mingeid vorme. Seetõttu olin nii happy et laps saab kool minna millega tahab. Kiusu sellel teemal ei olnud. Algul neil ikka jätkub see roosa-manna – barby jne maailm. Seda ei maksa peljata. Palju oleneb õpetajast, kes kujundab suhtumisi. Meil väga vedas temaga. Kiusu , mida kiusuks saab pidada ei olnud. See et lapsed vahel nõmetsevad pole mu meelest koolikius. Kius on alavääristamine ja vägivald ja eiramine. Soovitus suhtle õpatajaga.

  • Avatar
    Vasta Kristiina 10. august 2021 at 11:53

    Retuusiteemale kommentaariks – müügil on ka teksaimitatsiooniga retuuse. Kool ei saa pahaseks ja lapsel mugav olla.

  • Avatar
    Vasta kats 10. august 2021 at 00:08

    üldiselt annab kool nimekirja, aga kõike sellest ei lähe kindlasti vaja, sest erinevad klassijuhatajad kasutavad oma klassis eri vahendeid.
    päevikut ostma ei kiirustaks, sest osades koolides on kooli logoga eritellimusel päevikud.
    riiete suhtes uuri kantseleist koolivormi kohta, sest otsing rahumäe+koolivorm andis sellise vaste https://koolivorm.norrison.ee/200-tallinna-rahumae-pohikool
    (nagu oleks seal koolis koolivorm)

  • Avatar
    Vasta P. 10. august 2021 at 00:00

    Panin tähele, et Jeva kotte väga kiidetakse. Vaatasin ka siis neid aga aru ei saa, mispoolest nad Herlitz kottidest siis nii väga erinevad. Kaalult mõned isegi raskemad. Mul siin üks Helitz muidu olemas isegi, kaal 750g. VÄiksem mudel ka, et ei ole seljas nagu mingi hull kohver vms. Mu meelest jumala ok. Aga kui laps meelt muudab, siis saab midagi muud. Ergonoomiline peab aind olema, see mu ainus tingimus.
    Marile kindlasti meeldiks selline 😀 https://www.1a.ee/p/seljakott-herlitz-50032532-roosa-violetne/bq76?mtd=bought&pos=product-bottom&src=bitrec&index=1&prev=549295

  • Avatar
    Vasta Maria 9. august 2021 at 21:30

    Meil on hasti populaarne “Smiggle” kooliasjad, neil on hasti ilusad pinalid ja koolikotid ja pliiatsid, kustukummid ja markerid, enamus asjadest lohnab nagu vanilje jaatis, Inglismaal muidu pole uldse motet kooli minna kui Smiggle pole, lapsed kohe teevad selgeks, et muu ei sobi.

    • Avatar
      Vasta Ingrid 10. august 2021 at 00:32

      Inglismaal pole kooli minnes ühtegi asja peale koolivormi vaja osta, sest kōik on kooli poolt tasuta. Need Smiggle asjad tulevad mängu alles hiljem algkoolis, kui lapsed vōivad hakata oma pinaleid kooli kaasa vōtma.

  • Avatar
    Vasta Sirly 9. august 2021 at 21:13

    Minu kogemus, et kooli nimekirja järgi ostes on palju üle ja midagi puudu. Ootan nüüd südamerahus 1kl klassijuhataja kirja ära ja ostan siis.

    • Avatar
      Vasta Maria 10. august 2021 at 10:10

      Ma raagingi primary schoolist, me peame kull vaga palju asju ostma ja koik tarbed tulevad Smigglist , ka ostame koik opikud ja toovihikud ja vihikud eraldi kooli poest, tasuta ei ole kull midagi ja koolivormid ja kingad “ lellikelly “ja botased milleks “fila” on koige populaarsem, nelja lapse kooli valmistamine laheb mul kull ule 2000, ma kull ei tea kus sa koik tasuta saad?

      • Avatar
        Vasta INGRID 10. august 2021 at 23:10

        Inglismaal ei ole koolides eraldi õpikuid või töövihikuid üldse olemaski, seda nii primary kui ka secondary koolis. Algkoolis on kõik õppevahendid kooli poolt (vihikud, kirjutusvahendid, kunstitarbed jne). Ise peab vaid koolivormi ja spordiriided ostma mis ei ole üldse kallid. Põhimõtteliselt saab isegi ilma koolikotita hakkama, sest sinna ei ole suurt midagi peale veepudeli ja snäki panna, sest koolivihikuid ei pea iga p’ev kooli ja kodu vahet tassima. Ka põhikoolis on kõik vihikud kooli poolt ja nende eest ei pea maksma. Ma Šotimaa, Walesi ja Iirimaa kohta ei tea, seal on eraldi koolisüsteemid ja asjad võivad teistmoodi olla. Samuti eliitkoolide puhul, sest nemad saavad teha omad reeglid ja õppeprogrammid ning ei pea järgima riiklikuid ettekirjutisi.

  • Avatar
    Vasta Annika 9. august 2021 at 19:23

    Kui minu laps läks esimesse klassi, siis õpetaja saatis ise nimekirja, mida on vaja osta nt 🙂

  • Avatar
    Vasta Kerli 9. august 2021 at 18:40

    Kool andis nimekirja ostan need kõik mis seal kirjas ja natuke viisakaid riideid ja millega koolis käima hakata.

  • Avatar
    Vasta marii 9. august 2021 at 18:28

    minu lapse koolis on kõigil ühesugune päevik ja vihikuid pole üldse, nii et ei soovitaks kumbaki osta. kindlasti on vaja koolikotti, sisejalatseid, kehalise riideid, aga isegi nendele võivad olla erinõudmised. ainult koolikoti ja pinali ostmine on kindla peale minek 🙂 retuusidega mu lapse koolis kindlasti keegi ei käi, see oli rohkem lasteaia teema. ükssarvikud on okei.

  • Avatar
    Vasta Tiina 9. august 2021 at 18:23

    Mida erilisem asi, seda suurema tõenäosusesega reageerivad teised lapsed, et issand kui äge asi. (Aitab luua suhtlust, millest võib areneda sõprus) Erikujuline kustukumm, vihikud ülinunnukate piltidega, kristallidega harilikud jms. Hetkel on mu tüdrukute number üheks akselot( mehhiko tömpsuu), pool aastat tagasi oli flamingo…..aga ausalt selle määravad lapsed ise

  • Avatar
    Vasta Liisa 9. august 2021 at 18:12

    Kiidan ka Jeva koolikotti. Ergonoomiline, kerge, mugav, vastupidav… . Plika käis vist isegi 5 aastat sellega. Kehalise kott oli ka komplektis ja sai mugavalt koolikoti külge kinnitada kui mõlemat kotti korraga oli vaja.
    Poisil oli mingi Herlitz ranits ja see ammendus teises klassis…
    Kooliasjade puhul on meil alati augustis koosolek olnud ning õpetaja on siis oma soovitused andnud.
    Mõni õpetaja kogub klassi raha ning ostab kunstitarbed ja vahendid ise. Mul ühe lapse õpetaja ostis algklassides ka vihikud ise.
    See õpetaja soovis ka, et igal ainel erinevat värvi ümbrispaber töövihikul ja õpikul (siis leiab kiiremini õige aine üles)
    Kasutasin seda moodust ka teise lapsega mingi aeg. Minuarust väga hea idee kuigi nüüd üks laps tahab, et kõik oleksid ikka ühtlaselt sama tooni paberis. Vahepeal kasutasime jõupaberit aga eelmisel aastal ostsime rulli ilusa disainiga tugevat tapeeti ja see peab jube hästi vastu.

  • Avatar
    Vasta Mannakas 9. august 2021 at 17:44

    Parim koolikott on jeva..
    Ilusti ergonoomiline ja kerge.
    Kas Rahumäel ei ole koolivorm?
    Kui on siis riietega väga pablama ei pea, kui siis spordiriided ja jalanõud.
    Sisejalatsis ka, hea kui on ninakinni ja heleda tallaga, ei jäta põrandale jutte.
    Vihikud ja pliiatsid jätaks mina hetkel ostmata, kuna igal õpetajal omad nõudmised.

    Need on tavaliselt need soovituses, mida mina oma klassi lastevanematele soovitan

  • Avatar
    Vasta P. 9. august 2021 at 17:32

    Asjad, mida ma kindlasti ette teeksin/ostaksin on lapse tuba õppimissobivaks (remont, laud, tool jne), telefon, kõikvõimalikud riided + jalanõud (igapevased, pidulikumad, spordi/vabaaja, vahetus), koolikott, korralik joogipudel, päevik, pinal (+sisu), mingi kogus vihikuid ja kirjatarbeid, kunstitarbeid (pintslid, värvid, plastiliin, värviline paber). Kui koolis vaja ei lähe, siis kodus keegi ikka kunstiasjad ära hävitab:D Aga eks paistab, aastake aega õnneks.
    Uskumatu, et Mari juba kooli läheb 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. august 2021 at 17:33

      õnneks Mari tuba on uues kodus kõige sissekolimisvalmim 😀

  • Avatar
    Vasta Kadi 9. august 2021 at 15:55

    Selkus väga head kotid soodukaga hetkel, 25 eurot odavam:
    https://www.selver.ee/catalogsearch/result/?q=herlitz+ranits

  • Avatar
    Vasta reet 9. august 2021 at 15:26

    Koolis töötamise kogemuse põhjal oskan öelda, et tüdrukud valivad roosat värvi riideid puberteedi alguseni, kuskil kuuenda klassi kandis on järsku pool klassi üleni mustas. 😀 Nii et Mari võib rahulikult kanda värvilisi riideid, kui need kooli kodukorraga sobituvad.
    Aga palun ärge saatke oma väikesi tütreid kooli kitsaste teksa-miniseelikutega (need vist küll ei ole praegu moes?). Väikesel tüdrukul nihkub see seelik tihtipeale seljas liiga üles või liiga alla ja isegi kui muidu riiete kohta midagi ei öelda, võib klassis olla keegi, kes valjusti ja kõlaval häälel tähelepanu juhib: “Sul on pepu paljas!” Ja siis on lapsel piinlik.

  • Avatar
    Vasta Merka 9. august 2021 at 15:02

    Algklasside õpetajana võin öelda, et nimekiri peaks kindlasti välja saadetama, osades koolides tehakse seda augusti eelviimasel nädalal (õpetajad naasevad puhkuselt)- Mina soovitan kindlasti lapsega minna koos asju ostma. Kes ei mäletaks seda tunnet, kus tahtsime uut lahedat päevikut ja ilusate piltidega vihikuid. Enamus väikestel lastel on vihikud autode, ponide, nukkude vms iseloomulikuga, mis käib nende eaga kaasas. Pole kordagi kuulnud, et keegi hakkaks norima. Koolikotti peaks küll valima hoolikalt, sest igasugused õpikud ja töövihikud muutuvad nagunii aastaga kapsaks. Osadel vähem, teistel rohkem 😉 . Hea koolikott hoiab nii koolitarbeid kui selga. Kvaliteetne koolikott on lapsel 2-3 aastat, sinna võiks mahtuda korralikult ära ka suured töövihikud nii, et nurgad ära ei murduks, lisaks võiks olla sellel ka pudelitasku. Oma lastel olen kohustuslikuks teinud joogipudeli kaasa võtmise, sest terve päev ilma veeta olla pole mõistlik. Nad harjuvad sellega kiiresti ja pärast kehalise kasvatuse tundi on see lausa kohustuslik. Nimekirjad võivad olla erinevad, seetõttu ei tasu tormata. Minu klassis kogutakse klassiraha, kus õpetaja soetab suure koguse erinevaid vihukuid, plokke, värve jne. Nii ei pea iga lapsevanem muretsema, mida ja kui palju vaja läheb. Selline idee näiteks järgmisteks aastateks 🙂 Head kooliaega Marile!
    https://www.apollo.ee/koolikott-jeva-intermediate-pink-starry-308-46.html
    https://www.apollo.ee/koolikott-vaike-start-up-unicorn-heaven.html

  • Avatar
    Vasta Kaisa 9. august 2021 at 14:51

    Mu poiss läheb 3 ndasse ja sama kott, mis 1klassi ostsin. Firmaks Jeva. Meil on ses mõttes erinev, et meil on koolivorm, päevik tuleb koolist ja need asjad, mida tõesti vaja olu, nendest andis klassijuhataja ise teada. Senimaani pole ma ühtki vihikut ostnud, need muretses õpetaja ” klassirahaga”. Pooled mu ette ostetud asjadest( no ikka tuhinas ostad, isegi kui vaja pole) seisavad kapis ja ootavad noorema poja kunstiannet.

  • Avatar
    Vasta Kairi 9. august 2021 at 14:49

    Mallu ära muretse nad kõik esimeses klassis veel üsna titekad mida nunnumad pildid seda ägedam 😀

    • Avatar
      Vasta Maria 9. august 2021 at 23:17

      Osad lapsed on koolis riides nagu lasteaias, aga mulle õpetajana ja vanemana tundub, et kool ei ole lasteaed ja nende kahe asutuse vahe seisneb eelkõige riietes. Ilmselt on see maitseasi, aga mulle ei meeldi, kui lapsel on seljas “nunnud lasteaiariided!”

      • Mallu
        Vasta Mallu 10. august 2021 at 07:59

        Sulle ei peagi meeldima, aga kui lapsele meeldib?

        • Avatar
          Vasta Maria 10. august 2021 at 22:01

          Muidugi ei pea keegi minu meeldimise järgi lapsi riietuma, aga äkki on lapsel ka niimoodi lihtsam kooli mõttest ja eesmärgist aru saada. Et kool on nagu õppimise koht ja lasteaed on läbi. Lapsel endal on lihtsam ree peale saada, kui ta saab lasteaia ja kooli erinevusest aru.
          Aga muidugi võib lapse ka nunnult riide panna ja kooli saata. Lihtsalt pisiasjadest saab asi alguse.

  • Avatar
    Vasta O. 9. august 2021 at 14:41

    Koolikott, pinal ja kehalise asjad, vahetusjalanõud, mitte midagi muud ei ostnud. Koolist öeldi, et ei ole mõtet vihikuid ette osta, nad ise ütlevad, kas või milliseid vaja. Kunsti asjad on koolist. Üsna lihtne nii 😀

  • Avatar
    Vasta P. 9. august 2021 at 12:54

    Mu oma läheb järgmisel aastal kooli. Aga keeg ivõiks mind valgustada, kuidaas see koolipanke üldse käib? Läbi sama süsteemi, mis lasteaedki? Et teed taotlus, et tahad oma last sinna ja sinna ja siis tuleb kinnitus kunagi? Või mis asjaajamised sellega üldse kaasas käivad?

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. august 2021 at 12:58

      mm issand, ma vist ekooli kaudu kuidagi regasin ära ja sain kinnituse 😀

  • Avatar
    Vasta Laura 9. august 2021 at 12:49

    Ma ostaksin mingi tavalise koolikoti a’la need mida toidupoes myyakse kooliasjade juures, kuna ise mäletan küll, et tahtsin iga aasta uut kotti, pinalit etc, seega kallemaid ja nn ‘kvaliteetsemaid’ pole pigem mõtet osta

  • Avatar
    Vasta Kaia 9. august 2021 at 12:48

    Ma vist olen 1 lapsega vitsad kätte saanud varusin hullu koguse ja pooli asju polnud pärast vaja olen kuulnud ka et osad õppetajad ostavad ise kas siis kunsti ja käsitöö asjad ja isegi vihikud.
    Endal läheb poiss ja see aasta 1 klassi ainukene mis ma hetkel olen ostnud on koolikott ja pinal.
    Ülejäänud ei ole nii suur kulu sest eelmine aasta eelkooli asjad ostsin maximast 13 euriga seal ei olnud ainult kotti. Siis saab täpselt nii ostetud nagu õpetaja tahab.

  • Avatar
    Vasta Hõbe 9. august 2021 at 12:20

    Dadamora jm eesti disain on alati hea valik – pole igav, aga samas piisavalt kena ja rahulik, et koolis käia

  • Avatar
    Vasta M_L 9. august 2021 at 12:15

    https://www.zalando.ee/jack-wolfskin-kids-explorer-16-unisex-seljakott-desert-rose-ja443n01d-g11.html

    Ostsime selle. Väga kerge kott ja ei ole seljas ka väga suur, samas tegime kodus testi ja sisse mahtus mitu TV, raamatud, vihikud, pinal jne.
    Valmis on ostetud ka osad riided. Laps ise valis teksapüksid, särgid jne…kõij asjad sai ostetud Zarast, seega ei ole elsa jne teemalisi asju – see oli ta enda soov.

    Muude asjade kohta ootame ära infotunni, mis toimub augusti lõpus. Siis on klassijuhatajaga kohtumine ja tema annab siis täpsema info, mida oleks vaja osta.

    • Avatar
      Vasta Liisa 9. august 2021 at 14:04

      See on neil küll vist mõeldud pigem matka- kui koolikotiks, JW Berkeley rohkem koolikott. Sellel, mis koolikotiks mõeldud, on reeglina praktilisem sahtlite paigutus. Näiteks Berkeleyl on on mitu sahtlit, üks õpikutele, teine töövihikutele, lisaks sees pliiatsihoidjad väikses taskus jms, aga Exploreril näib olevat vaid üks suur sahtel ja siis ees väiksem nagu matkakottidel tavaliselt. Mudelinimi viitab ka matkakotile. Aga ega üldjoontes väga vahet pole, spets koolikott lihtsalt on ilmselt mugavama niiöelda planeeringuga.

  • Avatar
    Vasta Karmen 9. august 2021 at 11:59

    Kõik kolm last on mul algkoolis Jeva kotiga käinud, aga ma pole ostnud rasket kõvade külgedega mudelit, vaid kõige kergema ergonoomilisema koti. Poistele sai õnneks kohe tumedad piltideta kotid ostetud, nendega nad käisid hea meelega neli aastat ära. Tüdruk valis alguseks mingi piltidega koti ja teise klassi sellega loomulikult keeldus minemast, seega pidin teiseks klassiks ikka juba musta koti ostma minimaalse mustriga. Sellega õnneks oli nõus mitu aastat käima. Seega kui ostad kalli koti, pigem välista pildid ja roosa, muidu saad uuel aastal (või hullemal juhul juba paari kuu pärast) uue osta. Riietuse koha pealt – kas Rahumäe koolil pole mitte koolivorm? Norrisoni lehel igal juhul näitab, et nende vormi saab sealt tellida, kui on tellimisperioodid. Vormi tellimise puhul on see jama, et kui periood pole hetkel avatud ja kevadel jäi vorm tellimata, siis ei saagi kohe praegu kuskilt. Kahju, et see kodukas neil maas on, aga ma uuriks vormi kohta mõnelt tuttavalt, kelle lapsed seal koolis käivad, ehk saad infot. Kui on vorm, siis läheb särkidele niikuinii vest peale ja võibolla on ka kooli polosärgid veel. Olen ise 23 aastat õpetaja olnud, selle aja jooksul on ikka silma jäänud, et need, kes esimestel nädalatel veel piltidega ja kirevate riietega tulevad, on mingiks hetkeks ka tagasihoidlikumalt riides. Valdavalt käivad õpilased ikkagi teksades ja polodes. Meie koolis ka vorm, siis kantakse üleval pool kooli särki ja vesti/kardigani, all siniseid või musti teksasid. Retuusidega käivad väga harva – spordiretuusid on kodukorraga keelatud (nagu ka kapuutsiga dressikad ja dressipüksid) ja piltidega retuusid on … noh jah ilmselt kaaslaste silmis titekad vmt, ühesõnaga kaovad jalast kiirelt. No vaata, see on avalikust galeriist üks 1. klass, nii käivad valdavalt riides:
    https://galerii.kuristiku.ee/displayimage.php?album=924&pid=60933#top_display_media

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. august 2021 at 12:18

      Ma tõesti ei tea, et neil oleks koolivorm, aga äkki siis on 😀

      • Avatar
        Vasta Liisa 9. august 2021 at 12:35

        Jah, Rahumäe koolis on koolivorm. Vorm tuleb tavaliselt mõnda aega ette tellida. Mu lapsed käivad teises koolis, aga vormi ettetellimine algab kevadel ja läheb lukku kuskil suve keskel.

        • Mallu
          Vasta Mallu 9. august 2021 at 12:58

          Whaat, mai tea sellest midagi 😀

          • Avatar
            Anna 9. august 2021 at 20:26

            Sügisel saab ka tellida ja üldiselt on koolidel olemas koolivormi järelturg.

            https://koolivorm.norrison.ee/200-tallinna-rahumae-pohikool

          • Avatar
            Anne 10. august 2021 at 12:29

            Hei, olen aru saanud, et su laps läheb I klassi samasse kooli, kus minu laps ning ma samuti ei ole saanud mingit infot, ootan millal lastevanemate koosolek tuleb ja selle kauaoodatud nimekirja, samamoodi nagu puuga pähe, ei tea mida osta 😀

  • Avatar
    Vasta RP lapsevanem 9. august 2021 at 11:55

    Oota ära klassijuhataja infotund, seal saad teada, mida tarvis. Neid asju on tegelikult suhteliselt vähe ja igaks juhuks ette pole kirjatarbeid/ vihikuid tarvis osta.

  • Avatar
    Vasta mari 9. august 2021 at 11:52

    1. klassi puhul üldiselt on ikka mingi kooli või õpetaja poolt nimekiri.
    Meil tuli nimekiri juba kevadel ära ja nüüd saadeti igaks juhuks uuesti, Augusti lõpus on veel koosolek ka koolis õpetajaga.

    Ja reaalselt on 1. klassi nii vaähe asju vaja – täidetud pinal, mõned ruudulised, mõned valged, mõned joonelised (suure joonevahega esialgu) vihikud, vesi- ja guassvärvi, pintslid paberid (üpaljud õpetjaad eelistavad raha koguda ja need ise osta) keka riided, sisejalanõud, ja suht ongi kõik.

  • Avatar
    Vasta Anete 9. august 2021 at 11:49

    Kuhu kooli Mari panite, kui tahad öelda ? me elame samas kandis, kus teie (nüüd Kardo) ja pole suutnud otsustada, kas elukohajärgne nö piisav või peaks kuskile eliitkooli üritama saada. Lapsel siis järgmisel sügisel kooli minek.

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. august 2021 at 12:18

      Rahumäe põhikooli 🙂

  • Avatar
    Vasta AriaS 9. august 2021 at 11:46

    Koolikoti kohta nii palju, et nö need ergonoomilised suured, kandilised mitte kõige kenamad kotid, mis maksavad räiget pappi, on jumala ebamugavad. Herlitz nt teeb selliseid. Ma ei saa aru, milleks neid osta, kui saab korraliku selja-ja õlatoega/pehmendusega normaalse seljakoti ja asi ants. Ja esimeses klassis üldiselt ei kanta enam sada rasket õpikut iga kord sinna tagasi.
    Aga riiete koha pealt nii palju, et uuri äkki koolist, kas neil on mingeid soove vms. Meil oli nt kunagi nii, et tüdrukud pidid kandma vaid seelikuid. Polnud mingit koolivormi ega midagi, aga lihtsalt vot selline nõue, et algklasside tüdrukud kannavad seelikuid. Mis oli minu meelest totakas nõue, aga kui seelik puudus, sai laps ja mina kui ema, noomida??‍♀️. Muide peale sellist nõuet algklassides pole mu tütar enam seelikuid kandnud, ei meeldi.

  • Avatar
    Vasta Nell 9. august 2021 at 11:40

    Koolikottidest vaata Jack Wolfsikini Berkley mudeleid (väiksematele lastele S, suurematele juba suurem). On ergonoomiline, praktiline, kaalult kerge ja kestab kaua (ei ole titekas). Värvide valikut sellele küll kõigis poodides pole aga peaks leidma igale maitsele sobiva küll.

  • Avatar
    Vasta Nell 9. august 2021 at 11:36

    Paar nädalat enne esimest septembrit saatis õpetaja nimekirja asjadest, mis vaja soetada. Lisaks veel kommentaarid juures, et mida hakatakse kasutama kohe ja mida näiteks teisel poolaastal alles. Kas teil kevadel klassi koosolekut ei olnud?
    Meil oli see teema ka, et tavalised vihikud ostis õpetaja kogu klassile. Eri ainetele eri värvi. Ehk siis vihikuid näiteks osta vaja polnud. Joonistuspabeid ja pintslid samuti ostis õpetaja ise ära. Oota pigem kooli/õpetajapoolne nimekiri ära. Jäävad tegemata emotsiooniostud ja asjad ei jää niisama kappi konutama.

  • Avatar
    Vasta Laura 9. august 2021 at 11:35

    Ma olen esimese klassi õpetaja ja lastel ikka on üksiksarvikute ja elsade ja annade asjad. Seda küll pole mõtet karta.

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. august 2021 at 12:21

      Ok, hea teada 🙂

  • Avatar
    Vasta Merli 9. august 2021 at 11:33

    Kindlasti soovitan ära oodata kooli info. Iga õpetaja on erinev ja vajalike asjade nimekiri erineb. Vahel on ka nii, et õpetaja isegi annab kaasa firma soovituse. Näiteks: 12 värvilist pliiatsit ( võimalusel see voi see). Õnneks ei ole hullu, kui lähed sep esimesel nädalal neid muretsema, poodides täita asjad saadaval. Aga eks olen ka ema ja saan aru, et tahaks juba osta jne. Seega võid kindlasti ära osta koti, päeviku ( vot sellega on küll selline lugu, et hetkel on suurem kaanepildi valik kui hiljem), pinal ( tavaliselt eelistatakse 2 sahtliga, õpetab lapsele korda ja leiab kiiresti/ kolistamata vajaliku vahendi). Harilik ( 2-3 tk kolmetahuga), teritaja ( kogujaga)

    Ise valisin esimeseks aastaks oma lapsele jeva koti ja pinali. Jäin rahule, kuigi päris aasta ta sellega ei käinud (covid) aga kott näeb välja nagu uus. Pinal on vastu pidanud kaks aastat ( ise tahaks juba uut osta aga lapsele meeldib see ?). Pinalis vahetasin välja vahendid, vastavalt soovitatud firmadele).

    Kiusamine: Aga vot kotiga oli kull selline lugu, et tal polevat Nike kott. Ma nii vihastasin ja ütlesin lapsele, et tema jeva maksab rohkem kui nende Nike ?.

    Koti lasin valida lapsel nende seast mis olin ise välja valinud ( et poleks titekas).

  • Avatar
    Vasta m 9. august 2021 at 11:30

    Koolikoti osas on pigem hea valida mingi kergem variant võimalikult väheste lisandite ja kulinatega, muidu läheb koos õpikutega kott lapse jaoks meeletult raskeks.

  • Avatar
    Vasta Altius 9. august 2021 at 11:26

    Kuhu kooli Mari läheb? Aga jah, nt kunstiasjadega ma ootaks, mõnes koolis kogub õpetaja raha ja ostab ise kõigile ühtemoodi ja vajalikud asjad. Üksiksarvik on teemas ka veel 3. klassis, ei pea muretsema 🙂 aga koolikotti kindlasti proovida lapsega. Septembri jooksul loksub kõik ise paika

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. august 2021 at 12:22

      Rahumäe põhikooli 🙂

  • Avatar
    Vasta Gerli 9. august 2021 at 11:17

    Ükssarvikuid ei pea kartma, minu tütar läheb kolmandasse see aasta ja endiselt on see üsna popp teema klassi tüdrukute seas. Aga kui hing rahu ei anna, võid ju suunata liblikate vms motiivide poole – veidi neutraalsem, aga siiski väga värviline ja lõbus.

  • Avatar
    Vasta Li 9. august 2021 at 11:15

    Teksade kohapealt, siis minu tütar ei soovi üldse neid koolis kanda, ebamugav istuda. Retuusid põhiliselt teemas.
    Minu lapsel pole üldse mingit kiusamist olnud, võibolla poisid on vahest nokkinud, aga see vist kiusamise alla ei lähe.
    Ja usun, et kui Mari tunneb et ükssarvikutega hästi, siis las tal olla need ükssarvikud?
    Ja soovitan ka klassijuhataja soovitused ära oodata. Meil juhtus nii, et sai varutud guašše ja harilikke ja kääre jne jne..mis lõpuks välja pidin vahetama, sest õpetaja sõnul olid kehvad ja lapsel nendega halb töötada. Ei teadnudki ennem et vesivärvil ja vesivärvil ka vahe? ja vihikud ostis meil õpetaja ise lastele, kuna nendel ka olulised jooned ja ruudu suurused jne?
    Isegi kunstitarvete karp oli mul vakes mõõdus ostetud? ei mahtunud teiste laste karpidega ühte virna ja pidin uue viima?
    Mari on aktiivne ja seltsiv laps, usun et ta leiab omale omad inimesed ja kõik läheb hästi!

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. august 2021 at 11:17

      Ma ise mõtlen ka, et retuusid palju mugavamad 😀

      • Avatar
        Vasta K 9. august 2021 at 14:35

        Meil koolis näiteks pole retuusid lubatud, koosolekul mainiti kohe ära. Retuusid justkui trenniriietus.

        • Avatar
          Vasta Jaanika 10. august 2021 at 00:43

          Nojah, võiks ära lõpetada selle retuusikeelu. Kui palju sain kõhuvalusid teksadega istumisest, ja kui kohutavast materjali st oli ühes koolis koolivorm – kare, krõbe ja ülimalt vastik. Arenev organism pole standardmõõdus ja rõivad võivad tugevalt mõjutada enesetunnet. Trennisoga retuuside puhul võiks üldse ära lõppeda praegusel sajandil..

  • Avatar
    Vasta Sille 9. august 2021 at 11:15

    Õpetajad alles puhkavad, enamus koolid alustavad 23. augustist tööd. Ära õpetajat küll veel kirjadega pommitama hakka. ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. august 2021 at 11:17

      Mul isegi pole õpetaja emaili, et kedagi pommitada 😀

  • Avatar
    Vasta LihtsaltKati 9. august 2021 at 11:09

    Riiete kohapealt mõtlen küll, et Issand, kui hea, et meil on koolivorm! Just see oli ka minu hirm, et äkki hakatakse kiusama. Õnneks seda mure pole olnud. Ma tegin aga oma lapsega ka selle vea, et riietasin ta muul ajal oma äga nägemise järgi, ehk siis vältisin kõiksuguseid ponisi ja junikorne… Tänu sellele on mul nüüd 9 aastane – minust paremini ja stiilsemalt riietuv vanainimene, kes ei kliki stiililt omasuguste pepa piigide või elsadega.

    Kooli asjadega tean, et paljud koolid läinud seda teed, et õpetaja ise ostab- sina maksad pärast raha. Esimese klassi koosolek peaks olema ju enne 1.sept ning sealt saab infot.

    Esimese seljakoti võitsin ma lapsele üldse FB,st ning see pidas vapralt vastu 3 aastat. See aasta tahtis neiu uut, kuna noh… kiskus tema jaoks titekaks. https://www.1a.ee/p/seljakott-herlitz-be-bag-airgo-going-wild-128087/n8f

  • Avatar
    Vasta ml 9. august 2021 at 11:08

    Soovitan samuti Jeva kotti. Paljudel on kaasas ka pinal ja kehalise kott. Samuti soovitan ära oodata kuni õpetaja ühendust võtab, peaks juhtuma üsna varsti. Ta annab täpse nimekirja või kogub raha ja ostab enamus asju ise. Ma pidin poisile ostma ainult riided, koti ja pinali. Isegi sussikoti saime koolist..

  • Avatar
    Vasta K 9. august 2021 at 11:03

    Mul ka preili esimesse klassi.
    Õpetaja andis kevadel voldiku, kus kirjas, mida vaja läheb.
    Koolikoti ostsime Herlitz Loop – ranits pigem.
    Meie preili ka ikka pigem ükssarvikute usku veel 😀 pinal näiteks ükssarvikuga, koolikott kassiga.
    Riiete puhul leppisime kokku, et mitte väga titekate piltidega 😉 ja retuusid kindlasti kooli jalga ei lähe

  • Avatar
    Vasta Krr 9. august 2021 at 11:03

    Mina soovitaks ka kooli alguse ära oodata (või on äkki juba augustis mingi infotund? meie koolis on). Ja kooli (klassi) poolt oli antud väga põhjalik nimekiri, mida ja kui palju peab olemas olema – ise leiutama hakates oleks pärast pidanud ikkagi selle nimekirja järgi uuesti poodi minema.
    Riietuse poole pealt on ka koolides ilmselt erinevad nõuded. Minu lapse koolis on koolivorm, mis ei ole kohustuslik, aga kooliriiete osas on ikkagi nõuded, et need peavad olema nn akadeemilised – ilma pitside-satside-litriteta ja lubatud on ainult teatud (konservatiivsed) värvid (ehk kogu loomingulisus ja lapse otsustamisõigus on varakult maha surutud… 🙂 samas on miinimumi viidud ilmselt ka mingi kiusamine ja narrimine riietuse põhjal).

  • Avatar
    Vasta Gerly 9. august 2021 at 11:01

    Mul läheb ka poiss 1. klassi septembris ja käisime vajalikke asju ostmas. Poes müüjaga rääkides tuli aga välja, et nimekirjad on väga erinevad. On neid, kes tulevad kohale mitme A4 pikkuste nimekirjadega ja siis tagasihoidlikumad nimekirjad. Käisime Peterburi tee büroomaailmas ja no mega hea teenindus oli. Müüja oli asjadega väga kursis ja oskas soovitada. Samuti teavad nad ka nö baasasju, mida on kindlasti vaja. Minu soovitus on külastada just seda büroomaailma. Lisaks on neil see võimalus, et kui miski asi kohe kindlasti ei sobi siis tseki olemasolu korral vahetavad nad asjad õigete vastu- mega mugav minu meelest!
    Koolikottide valik jällegi seal ei olnud mu meelest ülemõistuse hea, mistõttu sai meil kott valitud prismast, kus on valik päris suur. Leiab nii ükssarvikute-kiisude-kutsudega kui ka nö lihtsamaid ja klassikalisemaid kotte. Nii palju kui uurinud olen siis oluline on see, et kott oleks kerge, selg tugevdusega ja sangadel rinnarihm, mis aitab raskuse õlgadel õiges kohas hoida.
    Riiete osas on mul lihtne- koolivorm lahendab probleemi. Ainult sisejalanõud ja kehalise kasvatuse asju vaja aga see ei tohiks ka väga keeruline olla- ma loodan 😀

    Ilusat koolialgust Marile 🙂

  • Avatar
    Vasta vastaja 9. august 2021 at 10:59

    Kõige mõistlikum on püüda kätte saada lapse klassijuhataja ja sealt info, mida vaja, mida mitte.
    Mina seda tegin, et ostsin ette ära – ja siis hiljem selgus, et ei sobinud ei värvid ega plastiliin ega ette ostetud paberid. Samuti raamatute-vihikute-töövihikute kaaned on tänapäeval erinevas mõõdus nagu ka õpikud-töövihikud ise.

    Ja meil anti esimeses klassis ka natuke sisse elamise aega – ehk vanemad said rahumeeli tasapisi asju varuda.
    Iseasi on muidugi see, et mis selle septembri esimese nädala jooksul poodides alles on ja mis mitte.

    Aga eks jah koolikott, päeviks, harilikud pliitasid, pinal ja paar vihikut võiks ikka olemas olla.

  • Avatar
    Vasta Geily 9. august 2021 at 10:58

    Mul läheb väike õde see aasta kooli.
    Koolikott, pinal ja päevik on olemas ning lasin tal ise need valida- ükssarvik it is ?.
    Meil annab klassijuhataja esimesel koolipäeval nimekirja asjadest mida vaja on ja milliseks perioodiks täpsemalt.
    Olemas on veel sisejalatsid ja 2x kehalise kasvatuse jalanõud (sise ja välis tundide jaoks). Dressid on ka nii sise kui ka välis tundide jaoks olemas.

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. august 2021 at 11:06

      Jaa, eks suuremad asjad saab ehk enne ära osta, väiksematega siis ootan veel

      • Avatar
        Vasta Geily 9. august 2021 at 17:11

        Ma soovitan küll nende väiksemate asjadega oodata. Pinal ja päevik vast sellised must have asjad aga igasugused kunstitarbed, vihikud jms kannatab veel oodata. Mul õel klassijuhataja ostab kõik kunstitarbed tervele klassile ning siis vanemad annavad mingi summa. Võimalik, et teil on samamoodi? Vihikutest vast läheb abijoontega vihikut vaja aga minu teada on ka selle jaoks tegelikult töövihikutega eraldi lehed kaasas. Vähemalt eelmine aasta meil koolis olid.
        Ja esimene klass on alati selline, et kõik näitavad oma uusi asju ehk siis mida värvilisem, seda põnevam ?.
        A mul õel on kaks pinalit. Üks siis see kuhu saab lihtsalt pliiatsid, vildikad jms korraga sisse panna ning teine selline kus üks haaval neid panna saab. Lihtsalt lapsele valiku variant ja ise näeb siis, et milline mugavam on.
        Sisejalanõud on sandaalid, et laps need kiirelt jalga saaks ja kehalise jalanõud on mõlemad pealt kummiga. Lihtsalt paelte sidumine ei tule tal veel hästi välja.

  • Avatar
    Vasta Kärt 9. august 2021 at 10:54

    Klassiõpetajana soovitan ühendust võtta Mari õpetajaga või oodata 1.sept ära, sest sageli annavad klassijuhatajad asjade nimekirja või soovituse (millised pliiatsid on head, millised paberid jne). Paljudel õpetajatel kombeks ka nt koguda klassiraha, mille eest ostab ise lastele õiged materjalid (paberid, värvid jms). Pole ju mõtet topelt osta.

    Oma praktika põhjal võin öelda, et 1.kl ongi veel värviline ja ka ükssarvikuid täis. Õpetaja teha on palju see, kuidas klassis lapsed üksteisesse suhtuvad. 🙂

    Varakult saab soetada riided, vahetusjalanõud, jalanõukoti, spordiriiete kott, seljakott (soovitan poest küsida soovitusi!) Jms.

  • Avatar
    Vasta Maarika 9. august 2021 at 10:53

    Minu tütar ka esimesse nüüd. Riiete poolelt küsisin lapselt mis arvab millega sobiks kooli minna. Välistas kohe hello kittyd, elsad jne tegelased. Tundub et need olid lasteaias viimasel aadtal juba eiiiiii. Ise arvas et mustad püksid ja sätendava tekstiga t- särgid sobivad. Koti ostsime Herliz sarjast. Üldse preilil praegu must on lemmik aeg. Roosa suur eiiii

    • Mallu
      Vasta Mallu 9. august 2021 at 10:55

      Mari on just roosa ja ükssarvikute lainel veel 😀 See ongi mu hirm, et äkki teised on ka, et eiii, titekas ja siis Mari seal ainukene 😀

      • Avatar
        Vasta Iida 9. august 2021 at 12:12

        See suhtumine et “kooli sobib vaid üht tüüpi riietus” ja kõik peavad ühtemoodi olema ongi see mis kiusamist soodustab. Lapsele selga see milles ta ise end hästi tunneb ja südamesse süstida veel annus enesekindlust olla tema ise no matter what.

        • Mallu
          Vasta Mallu 9. august 2021 at 12:17

          No ma ausalt mõtlengi nii, et muidugi valigu ise, aga jumal neid teisi lapsi teab. Ma tean, et Mari elusees ei narriks teiste riideid või asju, ma arvan, et ta ei tuleks selle pealegi 😀

  • Avatar
    Vasta R 9. august 2021 at 10:52

    https://www.jeva.ee/et/home
    Ergonoomiline ja funktsionaalne koolikott pisematele.

    • Avatar
      Vasta T 9. august 2021 at 11:17

      Täiesti ebapraktiline, kuid kindlasti oleneb ka koolist. Ostsin suure hurraaga lapsele jeva koti. Kui oma päeva õpikud ja vihikud on kaasa võtnud, on kott siiski raske. Lisaks 2.klassi minnes, olin sunnitud ikkagi uue ostma, sest asjad lihtsalt ei mahtunud ära. Ei olnud kõige pisem mudel, mistõttu väga kummaline. Nüüd läheb teist aastat korraliku Nike seljakotiga, kuhu asjad ära mahuvad, on kerge ja mugav seljas. Meile andis õpetaja ise nimekirja, ja tavaliselt ka mainib, mis pliiats või paber parem on. Vihikute jaoks korjab raha ja ostab ise, samamoodi päevikud. Minu lapsel veel kasutusel sussikott ja kehalise asjade jaoks eraldi pisem sussikott, kuhu paneb sisejalatsid kui päev läbi, kus dressid ja jalatsid sees. Nimesildid ka kindlasti asjade peale, muidu kipub rändama minema. Kunstitarvete jaoks ostsin jyskist kaanega kasti, kus kõik asjad ühes koos on ja ei lähe kaotsi. See oli ka õpetaja soovitus.

      Kiusamise osas sõltub paljuski jah õpetajast. Paraku on näha, et ka tänapäeval võib õpetaja ise väga suur kiusaja olla. Probleemide tekkimisel kindlasti julgelt suhelda õpetaja ja vajadusel ka direktoriga. Mõnusat kooli algust ja vaprat vastupidamist 🙂

      • Avatar
        Vasta AriaS 9. august 2021 at 11:49

        Sama..pole üldse mõtet osta neid kandilisi asjandusi.

        • Avatar
          Vasta Kai 9. august 2021 at 16:44

          No minu lapsed tüdruk käis 1-2 klass ranitsaga/Herlitz ja me mõlemad olime rahul! Vihikud olid sirged, raamatunurgad terved jne. koolikott püsis ilusti lauakõrval püsti mitte ei vedelenud kuskil põrandal pikali.
          Kolmandas klassis siis vahetasime Jeva u-turni vastu ja samuti väga rahul. 3-4 nüüd seljataga sellega ja meil küll polnud probleemi, et ei mahuks midagi ära.
          Poiss käis 1-3 klass Herlizi ranitsaga ja siis 3 klass saime aru, et kui ikka vaja keka asjad ka kaasa võtta jääb väikseks ja kolmanda klassi lõpus ostsime Jeva supreme 😀 vot see oli möödapanek. Liigapalju erinevaid sahtleid. Laps ei leidnud kotist enam midagi üles ja järjest sai märkuseid, et küll oli pinal kadunud ja siis päevik.

          Nii, et igaüks peab ise omal nahal tundma ja mitte kandilisi asjandusi hukka mõistma!
          😉 edu valikute tegemisel!