LAPSED

mis järgmiseks? isiklik auto koos sohvriga?*

25. oktoober 2021

Lende ja Mari sünnipäevad on veel üsna värskelt selja taga ja ma pean ütlema ühte asja. Nimelt seda, et lastele kinkide tegemine läheb minu meelest iga aastaga keerulisemaks. Alles nad olid nii väikesed, et oleksid olnud õnnelikud pesumasinast võetud üksiku soki üle. Või ka mustapesukorvist võetud soki üle, olgem ausad. Aga mida aasta edasi, seda rohkem vajab kogu see sünnipäevade värk nuputamist.

Lende sünnast ja kinkidest rääkisin veits pikemalt. Tal mingit suuremat pidu kui sellist ei toimunud. Kinke sai justkui päris palju, aga samas eks need ole kõigile kamba peale pikemas plaanis. Viiesele saab veel suht lebolt mänguasju kokku osta, nii hull peamurdmine polnud.

Marile kingi tegemisega oli selles mõttes keerulisem, et tal on kõik olemas. Ja erinevalt väiksematest ei vaimustu ta enam paljudest mänguasjadest. Põhimõtteliselt ainult tänu sellele, et ta oli oma telefoni puruks kukutanud, oli mul vähemalt üks ideegi. Poleks seda varianti ka olnud, siis ma isegi ei tea, mida kinkinud oleksin… Seega võib vist öelda, et joppas 😀 Noh, ajastusega, ütleme siis nii. Katkine telefon tegelt kellelegi rõõmu obv ei teinud.

Igatahes oli Kaup24 lahkelt valmis Marile uue telefoni andma ja nii see kingimure lahenes. Valisin talle Samsung Galaxy A22. See konkreetne on neil praegu otsas, aga kõikvõimalikud muud mobiiltelefonid täiesti olemas. Mina muidugi olen Samsungi fänn ja teiste kaubamärkide omi üldse ei vaadanudki, aga teie võite seda loomulikult teha. Kui mõni muu telefon või miks mitte hea hind meeltmööda on. Asja eest teist takka uue telefoni saamiseks vana katki visata siiski ei soovita.

Järgmise aasta oktoobri peale küll veel mõelda ei tihka. Ju ma midagi ikka välja mõtlen. Väga lamp oleks lihtsalt käed püsti tõsta ja lastele öelda, et sorri, polnud ideid, ei saa ühtegi sünnakinki. Aga no keeruline tundub see küll. Eriti jällegi Mari osas – ta saab järgmine aasta üheksa juba. Mida üheksa-aastastele tüdrukutele kingitakse? Loogiliselt võttes võiks see olla midagi vähemalt telefoniga võrdväärset…. Aga mis? Pole aimugi. Õnneks on mul aasta aega, et midagi välja nuputada 😀

Umbes kuu aja pärast on Marta sünna, aga ta on napilt veel seal soki üle rõõmustamise vanuses. Seega sellega suurt peamurdmist ei tohiks olla. Reaalselt usun, et ma võiks talle ühe õhupalli osta ja ta oleks mega õnnelik, hehe.

Okei nüüd meenus, et meil siin tulevad kohe jõulud ju, pagan 😀 Otsast peale. Pigem ei hakka lootma, et Mari uuesti telefoni maha kukutab, aga ütleme nii, et ideedega just priisata pole. Misiganes mõte mul tuleb, ehk joppab siis seegi kord nii hästi, et Kaup24 jälle helde abikäe ulatab. Neil seal õnneks suht kõike, nii et tasub mul vaid idee välja käia, kui asjad on korraldatud ja olemas 🙂

Mida teie oma algklassilastele kinkinud olete? Kui lapsed vanalt telefoni said?

*Postitus sündis koostöös Kaup24’ga

Loe ka neid postitusi!

21 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta P 26. oktoober 2021 at 09:47

    Kui tekitada juba eos olukord, kus lapsel ei ole reaalselt kõik olemas (ja ma ei räägi elementaarsetest vajalikest asjadest) ja ta ei saa lihtsalt niisama alati kõike, siis on ju lihtne sünnipäevaks ja jõuludeks kingitusi teha. Näiteks – laps tahab mingit Harry Potteri dressikat, tal on mingi ükssarvikutega juba olemas. Sel juhul oleks ju see Harry Potteri dressikas väga hea kingitus. Mis siis, et soovi ja sünnipäeva vahel on paar kuud. Ei pea selle soovi hetkel poodi jooksma, saab öelda, et pane sünnipäeva soovinimekirja.
    See on ikka jube, kui laste soove kohe täidetakse, kui ei ole otsest hädavajadust. Aga eks see peegeldab vanemate endi igapäeva ja suhtumist. Nii ongi lõpuks olukord, kus järgmine soov on Ferrari, sest kõik eelnev on olemas. Ja kahjuks tänapäeval on liiga palju neid perekondi, kus ainus võimalus oma lapsega läbi saamiseks on kõik ta soovid täita.

  • Avatar
    Vasta . 25. oktoober 2021 at 15:46

    Kingitusel ei tohiks nagu “võrdväärne” silt küljes olla, mõtle kui veel 16 saab ,siis sobib auto? 21 siis maja?

  • Avatar
    Vasta Pille 25. oktoober 2021 at 12:27

    Kaup24-s on suht nõmedad tingimused igasugused. Veidi aega varem oli neil täiesti kliendikahjulik tagastuspoliitika. Nüüd on ses osas asi veidi paranenud ja olen sealt isegi tellinud ühte-teist jälle. Omast arust jagavad igasuguseid sooduskoode ja kaup24 rahasid jne, aga reaalselt on iga asjaga sada tingimust ja naljalt ikka neid hüvestid lõpuks kasutada ei saagi. Aga eks jah, kui midagi ägedat sealt leian, siis ikka tellin. Meeldib, et neil nüüd tasuta kättesaamisvõimalus tartus (ja vist pärnus) ka, mitte ei ole ainult tallinnas.
    Lapsele ostaks telefoni juba täna (6-aastane), aga pole hetkel võimalik. Eks saab veel ka ilma hakkama, aga ta juba üsna palju omapäi kodus, küll lühikset aega, aga mõnikord ta ikka tahab ühendust võtta, kindluse mtõtes või misiganes. Ja mu meelest võiks juba harjuda selle telefoni omamisega, kuna järgmisel sügisel naguniikooli. Reaalselt vist hea kui kooli algusekski saab..

    • Mallu
      Vasta Mallu 25. oktoober 2021 at 14:02

      Kui sulle katkise ekraaniga sobib, siis võin sulle mari vana anda ?

  • Avatar
    Vasta Laura 25. oktoober 2021 at 11:42

    Mina küsin, mida sünnipäevaks soovitakse.
    Või siis variant, et kui vanaema mul ei osanud midagi kinkida, kinkis ümbrikus raha ja oi kui põnev oli lapsel ise poes ringi käia ja otsida midagi endale 25 euro eest.. Kusjuures valiti selliselt, et ka õele ja vennale sai ka midagi armsat ostetud ? Ei kulutanudki kõike enda peale.

  • Avatar
    Vasta G 25. oktoober 2021 at 11:22

    Mul on tüdruk 11. Viimastel aastatel olen talle tema soovil kinkinud graafikalaua, Promarkerite mingi suurema komplekti, ekraaniprillid (tema soovi).

  • Avatar
    Vasta Pisi 25. oktoober 2021 at 10:54

    Meil peres õnneks selline olukord, et hindame vajalikkust, mitte seda, et oleks palju asju. Meil noorim sama vana, kui sina. Ta nt soovib raamatuid, barbiet ja bluetooth kõrvaklappe, kuna uuel telefonil ei ole kõrvaklapipesa. Talle meeldib kuulata spotify-d. Ongi olukord selline, et lapsele ostetud nüüd kõrvaklapid ja ostame mingi raamatu või barbie juurde. Olen mõelnud ka sellele, et ehk barbie asemel hoopis riideid nukkudele. On tal nüüd välja kujunenud lemmikuid ja riided on paratamatult sellised asjad, et need lähevad katki, kui piisavalt neid vahetab. Ma aga tahan leida inimese, kes teeks nii ken, kui barbie nukkudele riideid. Ja preili soovib kommipakki veel lisaks. Kommipakk on olnud tal nii sünnipäeva, kui jõulude sooviks.

    • Avatar
      Vasta Hanna 25. oktoober 2021 at 13:27

      Vaata FB-s- Mariliis meisterdab- nukkude uus elu, seal ta vahest müüb ilusaid riideid nii nukule kui barbiele?

    • Avatar
      Vasta Kot 25. oktoober 2021 at 14:43

      Jäta oma kontakt. Mina ka meisterdan hobikorras natuke.

  • Avatar
    Vasta Taivi 25. oktoober 2021 at 10:53

    Meie lapsed said telefoni siis, kui 1-klassi läksid. Ja telefoni sai lisatud ka jälgimise võimalus, mitte nuhkimise pärast vaid sellepärast, et kui nt sõbrale külla läheb, siis bussiga liigeldes valesti maha tulles saan kas talle järele tulla või juhendada. On ka paar korda vaja läinud seda äppi, kui ka bussiga liigeldes läkski vales peatuses maha ja täiesti vales suunas läks. Küsides, kus ta on ja mida ta näeb, siis ütles, et ümberringi on kortermajad ja kõrged hooned. Noh, terve Tallinn on neid täis 😀 Igatahes, äppis sai otse waze juhendama panna ja juhendas mind temani.

    Aga kingi ostmine tõesti läheb aastatega keerulisemaks. Täielik peavalu juba. Sünnaks oma suurematele saame küll juba raha kinkida, soovivad koguda, kuid no jõuluks – pole õrna aimugi.

    • Avatar
      Vasta Kadri 25. oktoober 2021 at 15:37

      Tere!
      Mis äppi kasutate selleks?

      • Mallu
        Vasta Mallu 25. oktoober 2021 at 15:41

        Mina kasutan findmykids, see mega hea!

  • Avatar
    Vasta Liisukas 25. oktoober 2021 at 10:15

    Hetkel 16 ja 13 vanus said esimese telefoni 1 klassi minnes. 10-aastane sai tiba varem.
    10-aastane sai eelmine aasta rulltossud, siis on meil veel populaarsed igasugu arvutitega seotud kingitused – ägedad lauamatid ledide ja muude viledega) , kõrvaklapid, mikrofonid. Härra isa kinkis elektritõuksid jõuludeks, minul selliseid võimalusi pole 🙂
    Selleks aastaks ideid netu. Mitte ühtegi head ideed veel pole.

  • Avatar
    Vasta Doris 25. oktoober 2021 at 10:10

    Kui Mari vähegi taevatähtede vastu huvi tunneb, siis äkki teleskoop? Või meeldiks talle hoopis mikroskoobiga asju uurida? Minumeelest mõlemad variandid on sellised vahvad ja 9 aastasele tüdrukule pakuks ehk huvi küll 🙂

  • Avatar
    Vasta Riin 25. oktoober 2021 at 10:04

    Lapsed said telefonid seitsmendaks sünnipäevaks. Ühel lapsel on sünnipäev veebruaris, teisel mais. Siis jäi parasjagu aega telefoni-maailmaga tutvuda enne sügisest koolitee algust.

    Aga praegu on plikad 11a ja 9a. Paras peavalu tõesti nende kinkidega.
    Ütleme nii, et soovid on elektritõuksist läpakani. Nende kahjuks me nii rikkad inimesed pole, et selliseid soove täita 🙂
    Püüame anda praktilise joone igale sünnipäevakingile. Kui on vaja uut ratast, saab selle. Kui on tarvis telefoni, siis katsume ka sünnipäevani venitada.

    Jõuludega oleme teinud nii – ise koostavad nimekirja ja teavad, et ühe natuke suurema asja võivad saada, kui see ei ole ebamõistlikult kallis (nt läpakat ei saa, aga kui tahaks suurt lego, siis võib mõelda). Eks nad ikka proovivad ja lisavad sinna nimekirja rohkem kallimaid asju.. äkki..
    Praegu on meikimine ja näohooldus ja kosmeetika teemaks. Õnneks sobivad meie tüdrukutele ka pehmed pakid 🙂
    Tavaliselt saavad ka raamatuid, mida ise küll ei telli, aga mida mulle meeldib kinkida ja tegelikult nad ei nurise.
    Suur unistus on saada lemmikloom, aga meil on vaja selleks enne issi nõusse saada.
    Eks näis, mis selle aasta jõulunimekirja pannakse. Äkki ongi ainult kassipoeg ja läpakas.. 😀

    • Avatar
      Vasta K 25. oktoober 2021 at 15:28

      Selle kassipoja jutuga ?
      Mu kaasa ei tahtnud midagi lemmikloomadest kuulda, hakkasin siis hoiukoduks- mehele ütlesin,et ära põe. Nad ei jää igavesti. Tänane seis on selline,et üks keeldub lahkumast ja lausa magab tuimalt peremehe riiete peal? Ilmselt on tema plaan ikkagi meile jääda püsielanikuks

    • Avatar
      Vasta . 25. oktoober 2021 at 15:46

      Kingitusel ei tohiks nagu “võrdväärne” silt küljes olla, mõtle kui veel 16 saab ,siis sobib auto? 21 siis maja?

    • Avatar
      Vasta Helina 25. oktoober 2021 at 20:54

      Vaata nats netis ringi ja näed ülipalju videosid, kuidas esialgu meespool keeldus nt kassist ja pärast mängis just tema kassiga enim :))

  • Avatar
    Vasta Krish 25. oktoober 2021 at 10:03

    Mul neiu 11aastane. Seni on olnud väga õnnelik Lego Friends suuremate karpide üle. Nii jõuludeks, kui sünnipäevaks. Nüüd hakkab juba vaikselt keeruliseks minema.
    Telefoni sai, kui oli kuuene ja seda ainult sellepärast, et tema isaga koos ei elanud ning tahtsime, et tal oleks võimalik ühenduses olla mõlema osapoolega, ükskõik kelle juures ta parasjagu oli. Kui sellist olukorda poleks olnud, oleks ilmselt kooli alguses see telefon muretsetud, aga ka mitte põhimõttega “kingitus koolialguse puhul” vaid pigem, kuna on vajalik. Telefon on minu jaoks selline asi, mida lapsele ei kingi vaid, mis saab ostetud siis kui tõesti vaja on. Ehk siis jääb ära see variant, et iga sünnipäev või tähtpäev on vaja uut mudelit.
    Järgmiseks sünnipäevaks soovib saada meigikoolitust. Tundub, et tuleb üleminek Legodelt meigitarvetele ?‍♀️

  • Avatar
    Vasta Heili 25. oktoober 2021 at 09:51

    Kõrvarõngad, mitte mingi fake ülekullatud vaid ikka päris.. hõbe või kuld. Mingi soovitud mäng arvutisse / xboxile. Pisem nahast seljakott kuhu mahuks telefon, joogipudel ja snäkke .. vajadusel ka võimlemissussid ( ideega et saaks kasutada kooli väljasõitudel matkale, loodusmajja või mujale kuhu suur kott on nagu palju kaasa vedada). Ehete tegemise komplektid .. no mitte enam need 5a mõeldud .. vaid kusagilt pärlipoest igast nodi koos mingibraamatuga kus õpetused sees. Raamatud .. raskemad puzzled.. Need sellised mitte pankrotti ajavad kingid. Suuremad siis oleks telefon, tahvel, jalgratas..

    • Mallu
      Vasta Mallu 25. oktoober 2021 at 09:53

      Mari pole kordagi veel kõrvarõngaid küsinud 😀