JUMALAITA TERVISEJUTUD

see kuradi tupsutamine

29. november 2021

Ma ükskord šokeerisin siin osasid inimesi selle infoga, et ma ikka aastaid ja aastaid suitsu kimusin. Kõige tervislikum ja daamilikum komme see ei ole, niisiis pole vast ime, et ma sellest suure suuga ei rääkinud. Ja kuna see, millega ma suitsu asendasin, ka just mingi kena komme pole, siis hoidsin ka selle koha pealt moka maas. Hehe, mokatubaka pealt oli mul mokk maas. Ehk siis jah, nikotiinipadjad või lihtlabane tups, kuidas kellelegi.

Igatahes tegin ma aeg-ajalt seda tupsu ja ise olin maru rahul, et suitsu järgi ei haise ja õue ronima ei pea ja värki. Mida ma aga EI aimanud, on see, et see keerab igemed jumala pekki. See aga on suurest põhjuseks, miks mu hammas katki läks. Ma poleks muidu seda siia üldse rääkima tulnud, oleks lihtsalt, silmad häbi täis, tupsutamise lõpetanud. Aga kuna ma ise ei teadnud, KUI hull asi see on, siis ma mõtlesin, et äkki keegi teie seast ka ei tea. Arvata on, et te tahaksite ka seda infot enne saada, kui teiegi hambad kahte lehte välja sahisema hakkavad.

Ma üritasin praegu selle kohta inglise keeles infot leida, aga imekombel avastan, et välismaal ei ole see vist üldse nii populaarne? Igatahes Türgis ja Hispaanias seda ei müüdud, seega ehk tõesti on nii. Okei, ma siis tõendeid esitamata räägin umbes seda, mida mu hambaarst ütles:

Kuna tupsu pannakse enamasti kogu aeg samasse kohta huule alla, siis nendel kohtadel hakkab ige lihtsalt rahumeeli hävinema. Muidu on ige selline roosa kena sell, aga tupsu kasutamisel muutuvad need kohad valgeks/halliks. Veri ei käi seal normaalselt ringi ja see nahk muutub super imelikuks ja krobeliseks. Igemed võivad taanduma hakata ja lõpuks vajub hammas sul lihtsalt sisse :)))))

Mis on väga naljakas praegu on see, et kui ma enne suitsetasin, siis ma sain ju väga hästi aru, et suitsetamine on kahjulik. Kes seda ometi ei teaks? Aeg ajalt oli mingi rõve köha ja värki, aga kas SEE otseselt mind loobuma pani? Ei. Aga nüüd kui on oht oma ESIHAMMASTEST ilma jääda, siis olen ma kohe, et okei, baiii tups. Was nice, aga kui ma pean valima, et kas saan aeg-ajalt tupsu teha ja olen tulevikus hambutu, või ei tee tupsu, siis tundub valik easy.

Ma muidugi ei tea, kui paljud teie seast üldse teevad seda. Loodan, et mitte keegi ja ma olin ainukene selle lolli harjumusega. Aga kui keegi nüüd loeb seda ja saab aru, millega ta riskib, siis proovib ka ehk selle kombe maha jätta.

Mina tulevikus, kui edasi tupsutan

Muuseas, peale tupsu tegemist tekkis mul esimest korda ka hambakivi ja mu hambaarst pidi südamerabanduse saama, kui üle saja aasta mulle huule alla vaatas. Tal vist ilmselt õnneks palju kliente pole sellise rumala harjumusega, seega ta polnud kursiski. Küsis õudusega, et ISSSAND JUMAL JEESUS, MIDA SA OMA HUULE ALLA PANNUD OLED? Ta ilmselt arvas vist, et elavhõbedat või akuhapet, aga mina tegin lihtsalt rahumeeli tupsu ja arvasin, et see on fine.

Ühesõnaga, olete nüüd kurssi viidud. Kui mu järgmised postid on sellised, kus ma super närvis saikar olen, siis teate kohe ära, et mul on nikotiinivõõrutus käimas 😀

Olete kunagi tupsu teind? ??

Loe ka neid postitusi!

51 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Peeter 29. november 2022 at 10:42

    Armastan tupsu, AKA mokatubakat. Arvan, et see on vägagist hea asi. Olen aasta aega juba kangemat teinud. Mul higemed kõik korras? Pole aru saanud et mis jama sa siin ajad, kuna tups on elupäästja

  • Avatar
    Vasta leinokas 3. detsember 2021 at 09:11

    mis tups oli? mis marki ??

  • Avatar
    Vasta Kot 30. november 2021 at 17:07

    Ma olin sellel suvel sunnitud onkoloogi ukse taga ootama ja peale igasuguseid proove mitu nädalat veel tulemust ootama. Mõtlesin kõik oma asjad ja elu juba läbi, nutsin peatäisi. Vot see oli päris hirmus. Mingi põletikunäitaja viskab miskise vähinäitaja veres ka üles ja mul oli veel anomaalseid sümptome. Õnneks pääsesin seekord ilma vähidiagnoosita aga igasugune aastatepikkune suitsutõmbamine oli hetkega otsas. Mõelge selle peale, kas te tahate ükskord seal uksetaga istuda jadoktor küsib sisse minnes: kas te tulite üksi. Või teie digiloos on: TUUMOR?! ja otsingud algavad.

    • Mallu
      Vasta Mallu 30. november 2021 at 17:39

      Issand, mul hea meel, et sul kõik hästi ikka!

  • Avatar
    Vasta Ann 30. november 2021 at 12:37

    Rootsis elades olin üllatunud, kui populaarne see nende snus on. Mul oli ükspuha, imegu, kui tahavad, aga erakordselt ebameeldiv oli see, kui istud kolleegidega õhtusöögilauas ja siis äkki pool seltskonda pistab omale näpu suhu, kergitab huult (selline ühepoolne lollakas irve tekib) ja sorgib seal. Samas kui nad hambatikku kasutasid, siis varjasid teise käega suud, et no ebaviisakas muidu.
    Korra huvi pärast proovisin ka mingit nö naistesnusi-piparmündimaitseline oli. Küll oli ebameeldiv.

    • Avatar
      Vasta Morgie 30. november 2021 at 14:09

      Kas nagu raseduste ja imetamise ajal tegid ka tupsu?
      Ma ei taha kõlada nagu: “Issandjummal, lastemõrtsukas”, aga ee… äkki sa ei teadnud, et see tegevus on sel viisil lastele ka kahjulik ja seda.ei maksaks teha?

      • Avatar
        Vasta Morgie 30. november 2021 at 14:24

        See kommentaar sai veidi valesse kohta, oli mõeldud ikka postituse alla mitte teisen kommentaari vastuseks.

      • Mallu
        Vasta Mallu 30. november 2021 at 14:58

        ma alustasin veidi alla aasta tagasi ja ma ei olnud aasta tagasi ei rase, ega imetav inimene 😀

        • Avatar
          Vasta Morgie 30. november 2021 at 15:20

          No siis on hästi. Lihtsalt paneb natuke imestama, et see igeme teema nii võõras on – tupsu peetakse ju ka suuõõne kasvajate oluliseks põhjustajaks. Kui juba kollijutte rääkida.

  • Avatar
    Vasta ann 30. november 2021 at 12:36

    Ooot, misasjha.. sa nagu nüüd käesoleval ajal tegid seda tupsu või? Või rääkisid mingist kaugemast minevikuajast? Kui praegu ,siis ma küll totaalselt ei saa aru, et miks? 😀 😀 😀 Aga kena, et teisigi hoiatad!

    • Mallu
      Vasta Mallu 30. november 2021 at 13:10

      Nagu legit EILE tegin veel 😀

  • Avatar
    Vasta Helina 30. november 2021 at 10:33

    Loen siin kommentaaridest, et tups on alles viimastel aastatel popiks läinud – minu arust juba 10-12 a tagasi mu koolikaaslased kimusid seda pidevalt ja tupsupadjakesi võis isegi koolipõrandalt leida.

    Ise õnneks ei suitseta, kui elukaaslane vahepeal e-sigaretiga üritas suitsu maha jätta, siis seda ikka natuke proovisin
    Elukaaslane on suitsetanud aastaid, pikalt tegi tavasuitsu, ma seda haisu ei kannata, nii et läks piibutubaka peale üle, tal selleks spets aparaat(mingi 4€), ostab hülsse juurde ja keerab ise kokku suitsud – maitse/lõhn meeldivam ja kokkuvõttes odavam ka, sest üks piibutubaka pakk kestab tal mitu päeva. Vahepeal üritas e-sigaretiga maha jätta, aga sellel on palju varjatud kulusid – esiteks aparaat nt 70€ + kõiksugused maitsed, baasvedelikud jms + võimalus igal ajal igal pool teha suitsu ehk kulu on suurem. Ühesõnaga pöördus piibutubaka peale tagasi, see talle sobivaim.

    • Avatar
      Vasta Getter 3. detsember 2021 at 19:28

      mhmh, ma mäletan, et juba 10-12a tagasi näidati põhikoolis inimese õpetuse tunniski pilte suu- ja lõualuuvähist, mis huultubakast tekkida võib

  • Avatar
    Vasta Helppp 30. november 2021 at 10:07

    Loen seda postitust tups all. Mega raske tundub loobuda, kuna tupsu sees on palju rohkem nikotiini kui suitsus ???

  • Avatar
    Vasta Kriss 30. november 2021 at 08:34

    Ma olen ainult proovinud, aga minu jaoks isegi palju rõvedam asi kui suitsetamine. Aga mul mees teeb seda järjepidevalt juba 2a. Ma arvan, et tänu sellele, et mees tupsu teeb pole mina uuesti suitsetama hakanud, kuna kui ma rasedaks jäin jätsin suitsetamise maha, mees ka ja hakkas moksi tegema.

  • Avatar
    Vasta Maarja 30. november 2021 at 03:29

    Suitsetasin ka peaaegu, et 15 aastat ? aga siin Austraalias on see üsna kallis lõbu, seega olen viimased pool aastat ainult vape’i tõmmanud. Neid ühekordseid – mega palju maitseid on mille vahel valida, sõrmedele ega riietele ei jää tubakahaisu juurde nagu vanasti, lisaks on see nii väike ja seksikas- mugav igale poole kaasa võtta jne. Tups on tõesti rõve, väkk – soovitaks küll vape peale üle minemist.

    • Mallu
      Vasta Mallu 30. november 2021 at 09:07

      Mai taha millegi peale minna üle 😀

  • Avatar
    Vasta ... 30. november 2021 at 01:29

    Mokatubakas tundub nagu teepaki imemine, ei ole kunagi isu proovida olnud. Lisaks olen neid õuduslugusid kuulnud, mis ta igemetega teeb. Üllataval kombel on Eestis ilmselt see viimasel ajal populaarseks just saanud, sest neid pakikesi näeb nüüd tänaval palju vedelemas.
    Ise olen ka staažikas nikotiinisõltlane. Kuigi järk-järgult vähendamist ei peeta heaks viisiks loobumiseks, siis minul see toimis. See hais ja hinge matmine hakkas ikka väga häirima. Lisaks see salasuitsetamine on ikka väsitav, kes see viisakas naisterahvad ikka kusagil tänaval kimuda tahab enam tänapäeval. E-sigarettide tarbimiseks olen aga liiga laisk, pole lähedalt kusagilt lihtsalt soetada.
    Selge peaga värsket õhku on ikka mõnus hingata ja teen nüüd hingamispause suitsupauside asemel – hetkel töötab see hästi 🙂

  • Avatar
    Vasta Triin 30. november 2021 at 01:24

    Ma elan Norras ja siin tavasuitsu tehakse pigem vähe. Väga vähe kui vörrelda Eestiga.
    Mina suitsetan/sin ja see tupsutamine ( siin kutsutakse seda „snus“iks) on alati suhteliselt nilbena tulnunud. Olen proovinud ka aga vaid paariks sekundiks ja önneks pole meeldinud.
    Viimane kord, kui Eestis käisin ostsin endale esigareti, et kui suitsud otsa saavad vöi kui ei viitsi öue minna jne oleks midagi teha toas ka.
    Nüüdseks said mul tavasuitsud äkki kuuaeg tagasi otsa ja lihtsalt otsustasin et okei, ma enam ei osta juurde. Suurt osa selles mitte ostmises mängis rolli hind kuna siin tavaline suitsupakk maksab ~14€ .
    Sellest ajast olen ainult esigaretti teinud. Ja ka seda olen tunduvalt vähem tegema hakanud.
    Tundub, et sattusin väga öige aja peale selle nn tavasuitsu maha jätmisega, sest siiani pole imekombel kordagi puudust tundnud ning eekat ka pole palju tömmanud. Tunduvalt vähem kui tavasuitsu päevas tömbasin, kuigi tavasuitsuga sain ka üsna säästlikult hakkama sest 1 pakk kulus umbes 1-3 päeva peale. Keskmiselt 2 päeva pakiga.

  • Avatar
    Vasta mäh 30. november 2021 at 00:04

    saad sa aru, mu sõbrants, kes juba 50 ja varem pole isegi suitsu kimunud kukkus äkki tupsutama ja oli vähem kui aastaga täieliku prügikolli irvega. Jeesus mis õudne asi see tubakas on. Ükski sigar ei tee ka nii palju pahandust.

  • Avatar
    Vasta E 29. november 2021 at 23:07

    Jätsin suitsu maha ja 2 kuud kui märkasin, et mu hammas hakkas mustaks minema ülevalt, hambaarst suutis kuidagi teha, et see mustaks pöris ei lähe aga ütles, et hammas surnud. Jätsin koheselt tupsu ja hakkasin suitsetama? aga soovitan lugeda raamatut “Lihtne viis suitsetamisest loobumiseks” lugesin läbi ja 0 kõrvalnähtu, ei mingit närvitsemist ja 3 nädalat hiljem oli tunne nagu poleks eluski suitsetanud, seda ei juhtunud ka siis, kui 1.5a ilma olin olnud, ikka oli vahest isuaga nüüd mitte midagi?

  • Avatar
    Vasta Ren 29. november 2021 at 22:38

    Olin liiga noorelt halvas seltskonnas ja hakkasin 13. aastaselt suitsetama. Suitsetasin 5,5 aastat igapaevaselt ja viskas kopa niii ette. Kogu aeg haisesin, ja rove koha ja nohu ja fuh! Asendasin nikotiinipadjaga ja nuud 1,5a seda teinud ja no kuidagi ei saa lahti sellest? vaga tahaks kui aus olla. Juba naen et hakkab hammastele jne aga reaalselt ei suuda lopetada. Oudne ikka?

  • Avatar
    Vasta Kirsika 29. november 2021 at 22:22

    Weipi teen, tupsu pole proovinud, tean et teeb igemetele liiga, pole isegi huvi selle saasta järgi tekkinud.

    • Avatar
      Vasta Anna-Liisa 30. november 2021 at 09:48

      Üks saast ju kõik, see on enesepettus, et üks on parem kui teine.

  • Avatar
    Vasta Ann 29. november 2021 at 22:14

    Õnneks ei ole kunagi tupsu proovinud ega tahtnud ka… aaaaga, suitsetan 14 aastasest saadik ja endale ytlen küll pidevalt, et miks ma nii loll olen ja oma tervist rikun sellega…juba 15 aastat… peab ikka korraliku motivatsiooni leidma eneses, et maha jätta see jama… :/

  • Avatar
    Vasta Kätu 29. november 2021 at 22:10

    Töötan ise selles maailmas ja kasutan ka aegajalt tupsu, ma kasutan ace-i kuna see igemete ja hambaemailile kõige ohutum kuna kasutab oma patjades ksülitooli ja see sama asi on ka hambapastades. Aga kas sa veipi oled proovinud?

  • Avatar
    Vasta Käbi 29. november 2021 at 21:57

    Mina tegin tupsu aastaid tagasi ja seda üsna lühikest aega (umbes pool aastat võist). Maha jätsingi samal põhjusel (päevapealt), kui igemed hakkasid taanduma…Nii, et ka poole aastaga võivad tupsutamisest igemed taanduda! Täna, aastaid hiljem, vaatan oma taandunud igemeid (sest need ei taastu) ja mõtlen, kui loll ma olin ??

  • Avatar
    Vasta Getu 29. november 2021 at 21:49

    10aastat tegin tupsu ?‍♀️ Aga õnneks hamabad/igemed jäid alles ja hambaarst ka aru ei saanud, kui ise uurisin igakord ja lõpus läks mul pakk päevas, piinlik ? ja siis otsustasin päevapealt maha jätta ja nüüd 2 aastat pole teinud.
    Aga mul terve elu head hambad olnud nii, et see päästis ☺️

  • Avatar
    Vasta Anna-Liisa 29. november 2021 at 21:14

    Mu mees teeb?

  • Avatar
    Vasta Laura 29. november 2021 at 21:12

    Ei ole kunagi teinud, sest see tegevus minu jaoks on juba nii jälk. 😀 Noormees mul tegi, aga kui ta aru sai, et mul rops kurgus igakord kui musi teeb, siis vahetas tupsu e-sigareti vastu välja. Ise ka teen e’kat ja minu arust 1000x parem variant, kui tavaline suits + palju suurem maitsevalik,mida tavasuitsul ei ole. ?

  • Avatar
    Vasta Ly 29. november 2021 at 21:11

    Korra proovisin endise elukaaslase käest elus esimest korda tupsu. Olgu mainitud, et ma pole varem kunagi suitsetanud ja üldse nikotiini tarbinud. See tups mida ta tarvitas, oli kuskilt Rootsist ja pidi olema nii kange, et eestis ei müüda. Endine elukaaslane toppis alati kaks patja alla. Ma siis votsin for joke selle ühe padja ja see oli üks mu elu halvimatest otsustest :D. Suutsin seda ülahuule all hoida vist vaevu 7 sekundit ja terve see aeg meeletult pöletas ülahuule kohalt, oleks veel 7 sek hoidnud, siuke tunne, et see oleks läbi naha välja sööbinud for real. Aga see selleks, vötsin tupsu välja ja järgmised ca 20 min oli mega mega mega lappes olla (olin voodis), terve aja pilt särises mul ees, iiveldas, köht hakkas valutama & tahtsin rämedalt värsket öhku kuid ei suutnud minna kuskile kuna silmanägemine virvendas kohutavalt. Ja see huule alune körvetuse tunne kadus ka päeva jooksul ära alles.
    Ja siis vaatan neid inimesi kes lebolt tupsutavad ning olen nagu.. 7 sek piisas mulle ja mina seda saasta enam ei tee elus :D. Kohutav. Kuidas seda nautida saab.

  • Avatar
    Vasta D 29. november 2021 at 21:10

    Enamus inimesi kasutab seda Norras ja Rootsis. Väga levinud on kasutada Snus’i/mokatubakat suitsetamise asemel, kuigi siin on ka palju juttu olnud selle kahjulikkusest igemetele:) aga siin Oslos reaalselt vedeleb neid igalpool tänavatel. pole hullu, küll sa maha jätmisega hakkama saad. Aga mingi eelnev komentaar selle kohta et seda ainult asotsid teevad on megalamp muidugi 🙂 edu !

  • Avatar
    Vasta M 29. november 2021 at 21:02

    Omg, ma mingi 2 aastat püsivalt tupsutanud. St karp läheb mingi kahe päevaga.
    Veits hirmus hakkas nuud küll ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 29. november 2021 at 21:58

      ????

  • Avatar
    Vasta LORENA 29. november 2021 at 20:35

    Kusjuures ise 3 aastat juba seda teinud ja no ütleme nii, et isegi ei toimi enam aga samas raske lahti ka saada. Kunagi soovitati poes mingit, mis igemeid väga ei lõhu ja tõepoolest hambaarst paar korda öelnud, et ilusamaks igemed läinud? Tahaks nüüd tupsule mingit asendust haha

  • Avatar
    Vasta M 29. november 2021 at 20:32

    Olen aastaid olnud suitsetaja ja tänu tupsule olen enamvähem suitsu vaba. Vahepeal vape ka. Kas siis suur kallis klots v kui see maha jääb siis poest nicorexi v skysmoke ühekordseod pulki. Ma olen totaalne nikotiinik ja tups pmst koguaeg all…
    Tõenäoluselt on mul abi vaja ja tõenäoliselt kui ma neid ei teeks, hakkaksin vist suitsetama jälle. Mis teha kui iseloomu pole.

    • Avatar
      Vasta E 29. november 2021 at 23:11

      Loe raamatut ” Lihtne viis suitsetamisest loobumiseks”tegin e sigaretti ja tavalist läbisegi, pakk päevas ja selle raamatuga sain kohe jagu ja polnud kõrvalnähte, isegi räägib, et juurde ei võta ja ei võtnudki?

  • Avatar
    Vasta Karine 29. november 2021 at 20:31

    Pole suitsetaja ega midagi, aga uudishimust proovisin aastaid tagasi mingit sinist Snusi ja ausalt..elu käis silme eest läbi, sest sellest läks süda niiii pahaks – pole never nii halvasti ennast tundnud kui siis voodi peal sirakil lagi Tivolit tegemas ? Pärast sellist kogemust igatahes ei taha enam nä-ha-gi… lisaks jah mis jama selle tegemine endaga kaasa võib tuua.

  • Avatar
    Vasta Liina 29. november 2021 at 20:14

    Tups all lugesin seda

  • Avatar
    Vasta Janne 29. november 2021 at 20:02

    Ühe korra ja rohkem (õnneks) ei soovi ka 🙂

    • Avatar
      Vasta Mari 29. november 2021 at 21:51

      Tupsu kunagi proovinud ei ole, ega ka ausalt ei kutsu ka proovima.
      Sain trauma siis kui kuskil 7a tagasi olid need tupsud pruuni värvi, suured lärakad ja tundsid haisu juba teise tuppa ära, kui mees karbi lahti tegi, nüüd moodsamaks läinud need nii välimuselt kui lõhnalt paremaks.

      Aga suitsetasin küll kunahi 3-4a, päevapealt maha jätta polnud mu jaoks mingi probleem. Viskasime koos mehega pakid minema ja sinna see suitsetamine jäi (see oli tol ajal pigem tegevus ja ajaviide mu jaoks)
      Aga tänaseks olen nüüd hakanud tegema neid moodsaid maitsetega e-sigarette mida rkioskist ostad saad 400mahvi teha…see on ka üks kurjajuur. Muudkui vahid telekat ja imed seda pulka. ? väga väga halb tegelikult, nii tervisele kui ka lõpuks rahakotile. Aga ikkagi, üritan ka seda ära lõpetada. Vähemalt ihapäevaselt ma enam neid ei tee, vahel kodus või kui seltakonnaga mingi istumine jookodega, siis natuke ka.
      Aga algus mahajätmiseks on tehtud. ?

  • Avatar
    Vasta Katja 29. november 2021 at 20:00

    Ohh pekki… Mul sama komme ja veebruari alguses hambaarst. Viimane aeg maha jätta. Ja meil sama hambaarst, saan aru, et teda ära ei peta 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 29. november 2021 at 22:01

      Ta saab aru ja kohe saad pragada ?

  • Avatar
    Vasta Kristiina 29. november 2021 at 19:53

    Jep, ma arvasi ka et mis ta siis ära ei ole, mis ta ikka teeb.. Lõpuks jätsin maha voi kuidas seda iganes nimeda, sest mul tuli päriselt nutt kurku kui lõpuks sain aru ja nägin et pool iget laind ja just sealt kuhu tupsu kogu aeg panin? Aga peab ka mainima, et tupsust oli raskem lahti saada kui suitsust ja vagaaa raske oli see tee ?

    • Mallu
      Vasta Mallu 29. november 2021 at 19:58

      issand jeesus 😀 no eks ma annan endaast parima 😀

  • Avatar
    Vasta Marii 29. november 2021 at 19:52

    Hei. Mina tupsutan hoopis NOIS’i palderjanipadjakesi (ei sisalda nikotiini ega tubakat) ja loobun nendega nikotiini tarbimisest. Kuna seal pole nikotiini siis pole see ka igemetele nii kahjulik kui tavaline nikotiiniga tups. 🙂 ehk on ka sul abi sellest ?‍♀️

    • Mallu
      Vasta Mallu 29. november 2021 at 19:59

      krt ma hea meelega ei asendaks midagi millegagi, pärast imen seda palderjani järgneva aastakese 😀

    • Avatar
      Vasta Mir. 1. detsember 2021 at 14:27

      Kust neid palderjanipatju osta saab?

  • Avatar
    Vasta Eke 29. november 2021 at 19:52

    Uhh, ma kuulnud et seda teevad aind mingid ossid ja asotsiaalid ups ? pàris üllatav ausalt öeldes. Aga tore igatahes et lôpetad:)

    • Mallu
      Vasta Mallu 29. november 2021 at 19:59

      haha, ma siis olen üks nendest ossidest ja asotsiaalidest 😀

  • Avatar
    Vasta Kats 29. november 2021 at 19:48

    Ma läksin suitsu pealt e-sigareti peale üle, jah pole küll parem variant, aga vähemalt ei haise enam? mees ka alati ütleb, et ooo mingi hea lõhnaga vedelik jälle ja ütleb, et nüüd ma lõhnan, mitte ei haise?