NIISAMA JUTTU

2021. aasta kokkuvõte

27. detsember 2021

Ma ei teagi nüüd, mitu aastat ma neid kokkuvõtteid teinud olen. Äkki kümme? Aga alati on huvitav eelmise aasta oma vaadata ja meenutada, mida ma ühe või teise vastuse juures mõtlesin. Hea on kohe näha, et need toredad asjad on kenasti meeles ja need, mis hirmsal moel haiget tegid on kuskile unustustehõlma vajunud. Naiss!

Aga ei mingit pikka pidu, alustame siis nüüd küsimustikuga.

1. Mida sa tegid aastal 2021, mida sa polnud varem teinud?

Issand, ma tegin sel aastal nii palju asju esimest korda. Käisin mööda Eestit kohtades, kuhu pole enne sattunud. Saatsin esimest korda lapse suvelaagrisse ja kooli. Sain meedias suhteprobleeme lahendada ja andestasin asju, mida ma iial andestama pidanud pole. Võtsin miljon kassi (seda olen ma enne ka teinud, aga kolme korraga võtnud küll ei ole). Võtsin endale siili. Ahjaaa, uued tissid lasin endale panna ?Ooo, esimese töötaja sain ka! Ja no põhiline, mille eest tahaks endale iga päev väikse aplausi teha on see, et ma sain endale OMA KODU. Ma saan aru, et see pole mingi eriline saavutus, sest oma koduga inimesi on siin ilmas küll ja veel, aga ma tõesti ei uskunud, et see minuga ka juhtub. Või vähemalt seda, et see NII ruttu juhtub. Lähtudes sellest, et eelmise aasta küsimustikku täites istusin ma veel Balta korteris ja ootasin enda esimest üürikat. Niiet see kindlustunne ja stabiilsus on lihtsalt niiiii hea.

2. Kas sa pidasid kinni oma uusaastalubadustest? Kas annad uusi lubadusi?

Ma seda küll lubadusena ei sõnastanud, aga ma lootsin saada oma kodu ideele lähemale. Arvestades, et ma istun praegu oma kodu diivanil ja täidan seda küsimustikku, võib öelda, et sain sellega hakkama. Uusi lubadusi ma ka ei julgeks anda. Tahaks selle kodu valmis saada, aga ma tegelen sellega juba enivei. Ainuke asi, mida ilmselt peaks endale lubama oleks see, et aasta pärast, kui ma jälle seda siin täidan, saan ma kodus ringi vaadata ja näen LIISTE. Ma ei saa aru, miks see juba siiani toimunud ei ole, sest need ei maksa (vist) hingehinda ja nende paigaldamine ka mingi tuumateadus pole. Ometi tunduvad nii paljud asjad tähtsamad, seega jäävad liistud kogu aeg tahaplaanile, sest see ju “nii väike asi”.

3. Kas keegi su lähedastest sünnitas?

Jaa, Gellu! Kahjuks olen ma oma enda eludraamadega nii dramaatiliselt busy olnud, et pole beebit veel näinudki, aga loodan, seda õige pea siiski muuta ja selle crew’ga ühe korraliku dinneri korraldada.

4. Kas keegi su lähedastest suri?

Jumal tänatud, ei. Loodan elu lõpuni sellele küsimusele täpselt samamoodi vastata.

5. Mida sa sooviksid omada aastal 2022, mis puudus aastal 2021?

Hmmm. Ilmselt oleksin ma veel hiljutise pesemisvõimalustetrauma pärast öelnud, et vannituba. Aga kuna karantiin on läbi, siis saab töö jälle edasi minna ja nüüd lähipäevil peaks see vannituba ka tulema. Väidetavalt peaks täna duši üles saama, seega saab ennast vähemalt pesta. Tundub väike asi, aga ütlen ausalt, ei ole!

Üks asi, mida ma veel sooviks omada, just iseloomu poolest, oleks see, et ma suudaks olla rahul sellega, mis mul on. Ükskõik mida ma ei tee või saavuta, siis low key on ikka tunne, et miski võiks ikka parem ja ilusam olla. Näiteks masendab mind praegu täiega Mari tuba, sest ma tahaks, et see oleks täpselt selline, mis talle rõõmu teeks. Aga selle asemel on see… lamp. Aga eks ma sellega ka tegelen.

6. Mis riike külastasid?

Issand, kus ma käisin? Kolm korda käisin Kanaaridel (sa vahi, kuidas mõnele meeldib siin Kanaaridel käia ?). Ühe korra Kristinaga, ühe korra Andraga ja korra Kardo ja lastega. Türgis käisin ka suvel. Kuskile mujale vist ei sattunud? Pariisi piletid on olemas, aga sinna lähme alles Jaanuaris, seega seda selle aasta sisse siiski lugeda ei saa.

7. Mis kuupäev aastast 2021 jääb igaveseks su mällu? Miks?

Haha, ehe näide mu aju unustamisvõimest on see, et eelmine aasta oli mul ilmselt mingi super dramaatiline kuupäev meeles, mille kohta ma soigusin, et uuel aastal seda mäletada ei tahaks. Kae nalja, ei mäletagi. Sellest aastast ka ei mäleta ühtegi konkreetset kuupäeva. Isegi seda ei mäleta, millal ma täpselt kodu ostsin. Oli vist septembrikuus?

8. Mis on selle aasta suurim kordaminek?

Ilmselt ikka see, et mul õnnestus saada piisavas summas kodulaen Bigbankist (Kroonika artikkel kiitis küll LHV’d, aga sealt ma siiski laenu ei saanud, ei tea, kust selline info kogemata tuli). Ja see, et ma selle korteri leidsin üldse, sest see oli 3 toaliste nimekirjas ja kuna ma otsisin 4 toalist ja alates 90 ruutu, siis kolmetoalisi ma üldiselt isegi ei vaadanud. Aga ühel päeval lambist vaatasin ja seal ta oligi. Muidugi oli sellega veel selline teema, et kliendipäev oli juba välja kuulutatud ja see oli huvilisi puupüsti täis, ometi suutis Gert kuidagi maakleri ära rääkida, et ta mind kuskile kahe näitamise vahele pressiks ja siin me nüüd oleme. Win! Täielik kordaminek, ütlen ma teile!

9. Mis oli su suurim läbikukkumine?

Issand jumal. Jooksvalt läbi selle aasta tundus mulle, et kõik mis ma teen, on üks üüratu läbikukkumine. Kõik need korrad, kus ma viisin nutvaid lapsi Kardo juurde, sest nad tahtsid hoopis minu juures olla. Kõik need korrad, kus ma vaatasin mingit korterit ja see oli juba ära ostetud enne kui ma seda vaatamagi jõudsin. Kõik need laenupakkumised, mis olid liiga väiksed, mille eest poleks elusees sobivas suuruses korterit saanud. Kogu see kuradi vannitoatrall eelmise ehitusmehega, mis pole siiani lahendust saanud, sest minu pakutud tasust soovib tema saada 50% rohkem, isegi nüüd, kus on kenasti näha, mis kvaliteediga ta töö oli (päris palju üle tegemist on läinud).

Aga iga läbikukkumine viib lõpuks lahendusteni, selline see elu on. Lapsed on harjunud, mina olen harjunud. Ja isegi vannituba valmib, nagu ma juba tuhat korda mainisin. Seega pole need läbikukkumised hullu ühti. Eks neid ikka ette tuleb. Põhiline on vist pigem see, kuidas sa neid vastu võtad ja edasi tegutsed.

10. Kas sa olid haige või said mõne vigastuse?

Nüüd saan ka moeka inimesena ära mainida, et koroona õnnestus külge pookida. Aga seda ütlen ma küll, et ma olen elus tunduvalt rohkem haige olnud, kui koroonaga. St ühe päeva oli korraks palavik ja nõrkus, siis tuli köha ja maitse/lõhna kadumine. Muus osas on kogu aeg normaalne olla olnud. Maitsed tulid tagasi 3 päevaga, lõhnaga on mingi selline 50% vist praegu. Et siis ei miskit hullu.

11. Möödunud aasta parim ost?

Endal hakkab ka juba imelik, mitu korda ma siin OMA KODU röögin, aga mis ma teha saan, kui see nii mitme küsimuse vastustesse sobib. Aga eks neid häid oste on veel olnud – terve kodutäis, kui nii võib öelda, haha. Päris äge oli niimoodi nullist ise hakata asju kokku sobitama (teie abiga enamasti obv) ja vaadata, mis välja kukub.

12. Kelle käitumine teenib sult aplausi?

Iga aasta sama soig, aga mu sõbrad. Ma ei tea, mida nad elus halba teinud on, et minu oma ellu taagaks said, aga reaalselt inimesed, kes on alati olemas ja kelle peale saab 100% kindel olla. Kui teil elus selliseid inimesi ei ole, siis tõepoolest on siiralt kahju, sest mina enda omadeta oleksin praegu ilmselt väga halvas kohas. Niiet minu aplaus, aasta läbi.

13. Kelle käitumine ajab südame pahaks?

Oi jumal juudas, kui paljude inimeste käitumine mul südame pahaks ajanud on selle aasta jooksul. Aga enamasti läheb natukene aega mööda ja saan ise ka aru, et enamasti häirivad teiste juures need asjad, mis sulle enda juures ei meeldi, seega peaks siis ütlema, et enamasti ajan ise endal südame pahaks ?

14. Kuhu läks enamik su raha?

Panka ? Ja maksudeks. Jumala haud, kui palju peavad inimesed makse maksma! Hoia ja keela.

15. Mis sind möödunud aastal tõeliselt elevusse ajas?

Ma arvan, et kuigi ka masendas, siis ajas veidi elevusse ka. Kõik need uued asjad, teadmatus tuleviku ees ja muu selline. Kui sa oled elanud aastaid tavalist ja stabiilset elu, kus kõik on kindel ja turvaline, siis korraga olla olukorras, kus sa ei tea MITTE MIDAGI, mis saama hakkab, on elevust tekitav. Ja nagu öeldud, masendust ka.

16. Mis lugu jääb alatiseks aastat 2020 meenutama?

Oi, ilmselt palju lugusid. Aga kui ma nüüd peaksin midagi siia meenutamiseks kirja panema, siis ilmselt see:

17. Võrreldes eelmise aastaga, oled sa:

i. õnnelikum või kurvem? Ei oska isegi öelda, sest nii selles, kui ka eelmises aastas on olnud aegu, kus ma olen väga-väga-väga kurb. Aga on ka aegu, kus ma olen õnnelik ja rõõmus. Ja on aegu, kus ma olen vihane, pettunud, väsinud. No ja siis neid, kus ma olen elevil ja ootusärevil. Iga aasta on kõike ja õnneks pole siiani ühtegi aastat, kus ma oleks läbi aasta stabiilselt õnnelik või kurb. Vaheldust peab elus olema.

ii. kõhnem või paksem? Ma olen suht kindel, et ikka paksem. Aga mitte oluliselt, seega erilist vahet ei ole vist. Ütleme siis nii, et mitte häirivalt paksem. Vb suuremad tissid tasakaalustavad ära.

iii. vaesem või rikkam? Ma isegi tegelikult ei tea. Oma praegust kontojääki vaadates vist erilise rikkusega kiidelda ei saa (38 euri ?).

18. Mida sa soovid, et oleksid rohkem teinud?

Mul on vist selline klassikaline mom guilt, et ma soovin, et mul oleks siin muude tegemiste juures rohkem aega ja viitsimist olnud lastega neid asju koos teha, mida nad tahavad. Isegi nii väiksed asjad nagu söögitegemine ja nõude pesemine – ikka tahaks öelda, et kle tule eest ära, ma teen üksi kiiremini ära ?

19. Mida sa soovid, et oleksid vähem teinud?

Muretsenud asjade üle, mida ma nagunii muuta ei saa. Tuleb, mis tuleb.

20. Kas sa armusid aastal 2020

Ma tõesti tegin seda. Kes oleks osanud seda pulli oodata.

21. Kui palju üheöösuhteid?

Ma kuulsin hiljaaegu, et keskmisel inimesel on elus seitse seksuaalpartnerit, seega edaspidi hoian ma oma moka selliste küsimuste koha pealt üsna maas ?

22. Mis oli su lemmiksari või telesaade?

The Made oli täiega huvitav. Mis veel? The Office’it vaatan iga aasta kindlasti korra üle, hehe. Dead to me on suht vana, aga ikka hea. Seal peaks kolmas hooaeg tulema varsti!

23. Kas sa vihkad kedagi täna, keda sa eelmisel aastal samal ajal ei vihanud?

Ma ei tea, kas just vihkan, aga iga kord kui Justini mort mulle tiktokis ette kargab, kus ta oma pissut hööritab, siis tuleb natsa rops kurku küll.

24. Parim raamat, mida lugesid?

Kle ma napilt püsisin elus, seega maksimum lugemised olid lastele õhtuti unejutuna. Viimati lugesime Sipsikut ?

25. Mis oli su suurim muusikaline avastus?

Kõik mu uued lemmiklood tulevad vaieldamatult TikTokist, ei mujalt.

26. Mida sa tahtsid ja said?

Oma kodu. Ja sain ka.

27. Mis oli selle aasta parim film?

Issand ma ausalt ei tea. Ma ikka aeg-ajalt vaatan filme, aga meelde ei jää nüüd küll oluliselt ükski.

28. Mida sa tegid oma sünnipäeval, kui vanaks said?

Sel aastal sain ma 31-aastaseks ja selle puhul tegin ma sellise tagasihoidliku lükke, et ma rentisin Viirelaiu saare ja viisin oma külalised sinna kostüümipidu pidama. Ütleme nii, et sellest peost ei mäleta keegi vist eriti palju, seega ei oska parima tahtmise juures seda rohkem kommenteerida ?

29. Mis on see üks asi, mis oleks teinud aasta nii palju paremaks?

Ilmselt see, kui ma ise oleksin rohkem aru saanud, mida ma tahan ja mida ma ei taha. Kogu aeg mingisugune trall käib ja see on super väsitav.

30. Kuidas sa kirjeldaksid oma selle aasta moestiili?

Hommikumantel? Retuusid? Ehk siis jah, ma olen enamasti kodus külitanud.

31. Mis sind mõistuse juures hoidis?

Aphrodited. Kes siis veel?

32. Milline kuulsus sel aastal kõige rohkem sulle meeldis?

Ausalt ma ei tea, ma ei mõtle väga sellistele asjadele vist ?

33. Milline poliitiline küsimus sinus enim tundeid tekitas?

Ma vihkan poliitikat. Mina ei saa sellest midagi aru ja mul on tunne, et poliitikud ka mitte.

34. Keda igatsesid?

Erinevaid inimesi, keda ma parasjagu näha ei saa. Viimasel ajal on suur Petra igatsus peale tulnud.

35. Ütle meile üks elu õppetund, mida sulle 2021 õpetas.

Et teglikult ei saa sa iial teada, kuidas sa mingis olukorras käituksid, kui sa selle sees olnud ei ole. Meil kõigil on mingisugused ARVAMUSED, aga reaalsus on mõnikord täiesti teistsugune.

***

Vot, selline sai siis selle aasta kokkuvõte. Jumal, kui kiiresti need aastad mööda lähevad. Ei jõua silmagi pilgutada, kui pean jälle arvuti kätte võtma ja samasugust küsimustikku täitma. Aga nagu öeldud, seda on tore teha, sest iial ei tea, kas ja kui palju ühe aastaga muutuda võib. Seega jään põnevusega 2022 aastat ootama ja vaatama, et mis siis uuel aastal hästi ja mis persse läheb. Loodame rohkem neid esimesi sündmusi✌️

Aga kuidas teil see aasta üldkokkuvõttes läks? Oli mingeid suuri elumuudatusi või kordaminekuid? Midagi elumuutvat?

Loe ka neid postitusi!

13 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Marju-shmarju 29. detsember 2021 at 20:21

    Küsimus 36 – milline on parim pilt, mille 2021.a ise tegid ja milline on parim sinust tehtud foto?

  • Avatar
    Vasta Meeli 28. detsember 2021 at 21:37

    Ilus luuletus Tarmo Selterilt saatmaks ära vana aastat ja tervitamaks uut:

    On mõni päev veel minna,
    aeg salamahti kaob,
    jättes jäljed sinna,
    kus aetud ajavaod
    täis tundeid, lubadusi,
    armastust ja hetki,
    kurbust, pettumusi,
    pisarate helki,
    kuid ei ole miskit teha,
    kõik see alles jääb,
    päevades neid selja taga
    mälestustes näeb.

    Õpi neist ja uuel aastal
    oled targem veidi,
    teise pilguga nüüd vaata,
    mis kõik tehtud saigi..

    https://luuletus.ee/7333-saabki-aasta-labi

  • Avatar
    Vasta Ingrid 27. detsember 2021 at 18:18

    Sul oli arengurohke aasta! Enda aasta kohta võib ka öelda, et küll natuke kurb, siis jälle rõõmus.. Otsustasin lõpetada 5 aastat kestnud suhte – algul kurb tunne, kuid siiski lõpuks hea ja õige otsus. Uuele aastale saab vastu minna puhta lehega 🙂

  • Avatar
    Vasta Kat 27. detsember 2021 at 17:17

    See aasta algas peavalu aka hullumajaga.
    Jaanuaris võitlesin oma mao probleemidega ohtralt.
    Veebru sain teate, et opilauale minek ja vähialgeid eemaldama… ise 24a ?
    Märtsis kolimine teisele poole Eestit. (Elu parim otsus, muidu oleks vist hullarisse võinud sisse kirjutada ennast. ?)
    Ja peale seda hakkas asi laabuma. Stabiilsem elu, oma tattoo salongi ruumid ja sain lõpuks hakata tegelema, millest olin pikalt unistanud ?
    Lisaks veel sai just enne jõule suuretoa remont valmis korteris ja nüüd tuleb oma kodu plaani ikkagi pidama hakata. Lühidalt öeldes aasta on väga hästi läind ?

  • Avatar
    Vasta S 27. detsember 2021 at 16:56

    Jaanuaris sündis kolmas laps, novembris kolisime päris oma majja. Võib vist rahule jääda aastaga.

  • Avatar
    Vasta PN 27. detsember 2021 at 16:29

    16. Mis lugu jääb alatiseks aastat 2020 meenutama?
    Siin vist viga, kuna praegu lõpeb 2021

    • Avatar
      Vasta PN 27. detsember 2021 at 16:33

      siin ka 😀 20. Kas sa armusid aastal 2020

      • Mallu
        Vasta Mallu 27. detsember 2021 at 17:07

        Ma kopisin kassid eelmisest aastast, jäi ehk mõni näpukas sisse ?

  • Avatar
    Vasta M. 27. detsember 2021 at 16:00

    Minu aasta läks jätkuvalt koduselt. Kaksikud said alles kaks ja lasteaeda lähevad tuleva aasta sügisel. Ei raatsinud varem panna. Ja halleluuja nende tuba sai ka lõppude lõpuks valmis ehk siis ei peagi enam jalgade ette vaatama, et milline lelu järgmiseks jala alla jääb.
    Suures plaanis ma midagi ei oodanud. Lubasin küll suure suuga endale, et loen aastaga vähemalt ühe raamatu läbi(enne lapsi lugesin väga palju raamatuid), aga see plaan kukkus haledalt läbi. ?Seega tuleval aastal annan uue lubaduse lugeda vähemalt 1 raamat läbi – eks näis kas õnnestub ?

  • Avatar
    Vasta ML 27. detsember 2021 at 15:50

    Lugesin ja mõtlesin endamisi, et mis on selle aasta kõige eredamad hetked. Tegelesin esimesel poolaastal palju endaga, võtsin kaalust alla ja olin kuidagi parem inimene ja ambitsioonikas.. ja siis tuli sügis, tuli tegelema hakata oma ambitsiooni viljaga- ülikool ja magistriõpingud, koroona keeras tööelu peapeale ja siis ma väsisin septembriga nii ära, et kogu kevadised pingutused on pelgalt öeldes haihtunud.. Uhke olen selle üle, et tõestasin endale, et ma saan hakkama küll! Õppisin ei ütlema- olen vähendanud oma töökoormust, kuigi ahvatlevaid pakkumisi ja tegemisi on ning mis salata, kes meist raha ei vajaks 😀
    Uuel aastal tahaks saavutada paremat tasakaalu pere-töö-kool-sõprade vahel ja uut kodu 🙂

  • Avatar
    Vasta Ab 27. detsember 2021 at 15:40

    Ostsime uue auto perre ja sai telkimas ja Lottemaal käidud.

  • Avatar
    Vasta Liisukas 27. detsember 2021 at 15:29

    Kokkuvõttes oli aasta parem, ku eelmine. Ja olen kindel, et uus tuleb parem kui olemasolev.
    Eks ise tuleb seda kõike teha, keegi sulle midagi pakkuma ei tule. Tuleb ise olla aktiivne, kui midagi meeldib, siis seda ka ütelda/teha/välja näidata. Sama ka vastupidisel juhu. Me kõik õpime, mitte kõik küll teiste vigadest, aga hea kui enda omadestki 🙂
    Kokkuvõtted on ägedad. Sellised küsimstikud on hea mõte, siis on täpselt näha, mis aastaga muutunud on, kui on 🙂
    Ilusat aasta lõppu! Tulgu uus siis selline, nagu me ise ta teeme!

    • Mallu
      Vasta Mallu 27. detsember 2021 at 15:34

      Just täpselt nii, head uut sullegi!