JUMALAITA

ei teagi, mida teha

25. veebruar 2022
flaws-meme-1271001

Ma olen eilsest saadik ainult Redditist uudiseid lugenud, erinevaid videoid vaadanud ja mõelnud, et mis maailmas me elame? Nii paljud inimesed sunnitud oma kodust lahkuma, enneaegsed beebid intensiivi asemel pommvarjendites, nii palju surnuid… Lihtsalt ei mahu pähe. Keda huvitab, siis SIIN on super palju infot.

Muidugi ilus on vaadata, kuidas terve maailm üritab toetada ja aidata. Sealsamas foorumis on tuhanded erinevad inimesed kõrvalriikides välja hüüdnud, et kui kellelgil on vaja elukohta, on lausa valmis tulema piirile vastu ja enda kodu nendega jagama. Ma ütlen täiesti ausalt, et teeksin vabalt sama, kui kellelgi vaja oleks. Lihtsalt õudne on mõelda, et kui me ise nende inimeste asemel oleks. Kuhu ma läheks, mida edasi teeks? Ausalt, ma ei suuda mõelda, sest ma saan varsti mingi paanikaataki.

Samas muidugi ma mõistan ka seda, et me ei saa kõik nüüd hirmus oma elu seisma jätta ja paaniliselt midagi oodata. Inimesed käivad tööl edasi, viivad lapsi lasteaeda, kohtuvad sõpradega jne. Seda kurvem on vaadata seda, mis praegu näiteks Instagramis toimub. Osad konkreetselt sõimavad sisuloojaid, et käige persse oma reklaamidega ja kus on alles nahhaalsus oma reklaame edasi teha jne.

Ma mõistan tegelikult, et see on…raske aru saada? Mul endal on ka paar asja, mida ma tegelikult oleksin pidanud eile ja täna tegema, aga õnneks kõik neist ei ole nüüd NII olulised, et pole vahet, kas paar päeva siia või sinnapoole lükata. Aga reaalsus on, et nagu inimesed lähevad täna kontorisse tööle tagasi, on ka sisuloojatel lepingud ja kokkulepped ja sissetulekud kuskilt saada vaja. Oleks ju imelik öelda, et kuulge, maailmas on ärev seis – ma nüüd enam tööd ei tee. Pigem just peaks tegema, kuni veel üldse miskit teha on. Või mis?

Igatahes hakkasid täna tuludeklari rahad üle tulema, seega kutsun teid üles, kellel vähegi võimalik, tegema annetusi. Seda saab teha näiteks Eesti Punase Risti lehel. Samuti on Ukraina Punane Rist  esitanud Eestile abipalve: tarvis on kõikvõimalikke hügieenitarbeid, voodipesu, patju, tekke ja magamiskotte. Neid kogub heategevuslik taaskasutuskauplus Punane Ristik Tallinnas Mustamäel, Kadaka tee 54.

Ma lihtsalt loodan, et see kõik saab varsti läbi 🥲

Loe ka neid postitusi!

24 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Helena 25. veebruar 2022 at 22:23

    Arvamusi on igasuguseid ja ma mõistan neid keda vihastavad praegu suunamudijad, ma ise ei jälgi influencereid peale Mallu (minu jaoks ta rohkem blogija kui influencer tho) kuid mingid postid ikka jooksevad feedi, samamoodi nagu Tiktoki algorütm on Ukraina updates/kõik muu pooleks, kokkuvõttes minu jaoks on vajalik näha praegu ka muud sisu. See on vaimsele tervisele vajalik, korraks mõtted mujale saada. Kui hommikust ōhtuni ainult uudiseid vaadata, live seal toimuvast horrorist, siis peas jooksevadki ainult kōige hullemad tsenaariumid. Mulle väga meeldis president Karise kõne ja üldine suhtumine toimuvasse- ta oli konkreetne, kaalutletud ja tasakaalukas. Elame päev korraga, ei mõtle olukorda hullemaks kui see on. Ma usun et me kõik võiks proovida sellest inspiratsiooni saada.
    Teeme nii palju kui meie- lihtinimesed saame, üliarmas ja tore mõte on tulukarahast annetada Ukrainlastele ja punasele ristile. Kui heateod on tehtud, siis proovime pea vee peal hoida, tunnetame kui vaimne seis hakkab hapraks kiskuma ja vōtame selle pausi- isegi kui seda aitab teha mōne influenceri palmipostituste piilumine. 🙂
    Jōudu, jaksu, tugevat meelt kõigile!

  • Avatar
    Vasta Mari 25. veebruar 2022 at 18:13

    Jah, väga järsku algasid väga koledad ajad. Olen hariduselt ajaloolane ja tahaks lihtsalt kahe käega peast kinni võtta ja öhe röökida, sest no kuramuse lühike on ikka see kollektiivne mälu ning lausa ahastama ajab, kuidas ajalugu oma psühhopaatlike soovide õigustamiseks ära kasutatakse.

    Samas olen siiski arvamusel, et meil siin hetkel otsest sõjalise konflikti ohtu ei ole ning nii meid endid kui ka Euroopat toetab ikkagi see, kui püüame rahulikult oma igapäevatööde- ja toimetustega jätkata. Putin on terrorist ja terrori eesmärk ongi tekitada hirmu ja kui me nüüd lihtsalt aktiivselt kardame, siis ta on sisuliselt juba võitnud. Kindlasti soovitan annetada ja sotsiaalmeedias Ukraina-teemalise sisuga engage’ida, samuti kaaluda vajadusel näiteks tõsiselt seda, kas oleks võimalik põgenikele öömaja anda, aga ega rohkemat ei saagi teha antud juhul. Samuti on aeg hea sisekaemuseks ja võib-olla tõsisematele teemadele mõtlemisele, tänulikkusele, märkamisele ja hoolimisele, aga elu ei saa seisma jääda.

  • Avatar
    Vasta Tt 25. veebruar 2022 at 18:08

    Mina olen seda meelt, et me ei pea oma elu seisma panema ja leinama vaid lihtsalt NÄITAMA üles empaatiat. See ei tähenda, et päevad läbi peab jagama vastavaid artikleid vms vaid piisab pisiasjadest. Isegi kui sa oled seal palmi all siis äkki sa ei pane täna üles pinakolaada koksiga pilti, et joujou nii lõbus elu. Jah, võib olla lõbus aga…veidi kaastunnet lihtsalt.
    See kõik on meile nii lähedal ja mina ei suuda küll suvalt võtta. Kõik mis tundus veel mõned päevad tagasi ebareaalne…on täna reaalsus. Ütlen ausalt, et minul on küll hirm. Ma ei tea täpselt, mille ees, aga on. Ilmselt selle eest, et kõik on nii habras.

    Ma teen annetuse Ukraina inimeste abistamiseks ning loodan kogu südamest, et see õudus lõppeks ruttu. Palju kurja on tehtud juba ühe päevaga, palju inimesi on elu kaotanud, palju peresid on lõhutud. See ei jäta ükskõikseks.
    Jah, me ei saa muuta juba tehtut aga kokku hoides saab sellele vastu astuda. Usun, et see mõni EUR annetust on mõnele inimesele hädavajalik, äkki just selle eest saab endale vajaliku ravimi.

  • Avatar
    Vasta L 25. veebruar 2022 at 15:31

    Siin saab kirja panna, et oled valmis öömaja või elamist, asju, teenuseid või töökohta pakkuma Ukrainast Eestisse saabuvatele põgenikele: https://www.pagulasabi.ee/paku-abi?fbclid=IwAR2c-aTH5OxCZ4sqQW-PZ3DikGxHnWWlAZYXbfaoiKu1qPXlC-yukCswMjk

  • Avatar
    Vasta Kats 25. veebruar 2022 at 14:39

    Mõtlesin ise ka sellele teemale sest nii mõnigi sisulooja on vabandanud selle eest et nüüd teeb kokkulepitud reklaampostituse. Lepingud on lepingud ja kui lubatud sai siis tuleb muidugi teha.

    Samas mind, sisuloojate sihtgruppi, ei pane hetkel ükski reklaampostitus mitte midagi ostma, sest see sõjaolukord loomulikult mõjutab meeleolu ja mõtted on mujal. See näib pigem nende ettevõtete poolt maha visatud raha kui sellisel ajal palutakse teha reklaampostitusi hetkel ebaolulistest asjadest.

    Seega postitusi võib teha ikka kuid müük sellel ettevõttel kelle toodet reklaamitakse on ilmselt halvem kuna reklaami ajastus on halb. Ja kui see reklaampostitus ei müü ja siis see ei postitus ei täida enda eesmärki.

    • Avatar
      Vasta Helena 25. veebruar 2022 at 23:33

      Ühinen mõttega🙂

  • Avatar
    Vasta Merje 25. veebruar 2022 at 14:25

    Ma mõtlen ka, et olukord on äärmiselt nukker ja ebaõiglane, kuid tavapärast elu ei saa ju elamata jätta. Meil kõigil on kohustused ja soovime sõpradega kohtuda jne. Elu läheb paraku edasi.

  • Avatar
    Vasta Eneli 25. veebruar 2022 at 13:33

    Kõik see mis Ukrainas praegu toimub on ebareaalne ja väga kurb.
    Saan aru, et inimestel raske ja valus seda kõike pealt vaadata.
    Aga samas saan ka aru sellest, et elu Eestis ei saa sellepärast seisma jääda, kõik kes käivad tööl peavad seal ikka edasi käima, ka nö suunamudijad teevad tööd, nende töö ongi koostööde postitamine jms.
    Peame suutma oma elu võimalikult normaalselt edasi elada, samal ajal aidates Ukrainlasi ja neile kaasa tundes, kuna ega hetkel rohkem teha ei saa, vähemalt meie, tavainimesed.

  • Avatar
    Vasta Kadi 25. veebruar 2022 at 13:30

    Ma hommikul esimese asjana avades uudisteportaale,aga ka Instagrami,kus olen läbi aastate mõnda ukrainlase kontont jälginud lõpetasin lõpuks sinu blogi lugedes ja tabasin end sellelt mõttelt,et parem toksin posu reklaame sinu lehel lahti,kui et päev läbi klõpsin erinevaid Ukraina uudiseid lahti.Piisab,kui paar korda päevas end kursis hoida ja ülejäänud aja oma eluga edasi minna.Hirm on see,mis halvab ja nõrgaks muudab.Muidugi ei pigista ma silmi kinni,aga ennast hulluks ajada -see pole ka valik.

  • Avatar
    Vasta Anna-Liisa 25. veebruar 2022 at 13:21

    Minu arvamus on ilmselt ebapopulaarne aga hetkel ma vaatan hea meelega kellegi pilt basseini ääres sest ma ei suuda neid sõja videoid vaadata. Ma olen ka väga hirmul aga nende videote jagamine ja vaatamine ei aita kahjuks kedagi. Kui mul on võimalik ma aitan, annetan võimaluse piires või kui väga vaja siis põrandapinda mu pisikeses kodus ka on et kellegile öömaja pakkuda. Aga sry ma ei saa aru nende videote jagamisest ja ukraina lippudest sest see on tekitanud minus paari päevaga paanika juba. Ma ei saa fb ega instat lahtigi enam võtta. Kaalun üldse sotsiaalmeediast lahkumist. Kui eestis tuleks selline olukord ma ilmselt saaks südari juba sõjaolukorra väljakuulutamise peale.

    • Avatar
      Vasta Liina 25. veebruar 2022 at 18:14

      See ei olegi kuidagi sinu enesetunde parandamiseks. See on ukrainlaste moraali tõstmiseks, et nad teaksid, et maailm on nende poolt.

  • Avatar
    Vasta Saarmas 25. veebruar 2022 at 13:16

    Väga hea, et jagad siin infot! Sul on palju jälgijaid ja see kontaktide jagamine kindlasti on abiks. Ukraina võitleb hetkel ka meie vabaduse eest! Sest see, mida Putin korraldab, on muutnud kogu maailma julgeolekuolukorda. Meie oleme hetkel turvalises keskkonnas ja saame vaid uudiste ja videolõikude jälgimise kaudu kaasa elada – seega vähim, mida teha saame, on mõelda, kuidas ise kaasa aidata ja toetada Ukraina inimesi selles võitluses. Kel võimalik – annetage ja kohtume 26.03 Ukraina toetuseks korraldataval meeleavaldusel 🙂

  • Avatar
    Vasta Laura 25. veebruar 2022 at 13:09

    Samas olen näinud mitmeid tik toki poste kus Ukraina inimesed just ütlevad, et tore kui vahelduseks midagi muud ka näevad peale lendavate pommide.

  • Avatar
    Vasta E 25. veebruar 2022 at 13:08

    Miks keegi ei räägi sellest et varsti see sõda eestis , et meie oleme järgmised? Tulge reaalsusesse!

  • Avatar
    Vasta Gigi 25. veebruar 2022 at 13:04

    Asi polegi selles, et suunamudijad ei tohiks enam midagi postitada, aga mingid filtrid võiks ikka olla. Arvan, et mõne toote promomine on suht okei. Aga kui ikka postitatakse pilte kusagilt basseini äärest tekstiga, et elu parim puhkus vms, siis see on ikka päris näotu. Hea, et jagatakse ka selliseid üleskutseid nagu siin. Toetame Ukrainat nii palju, kui saame, sest ega me muud moodi saagi, kui oma väikeste tegudega.

    • Mallu
      Vasta Mallu 25. veebruar 2022 at 13:07

      Tjah, kahe otsaga asi. Kui juba reisil oled, siis ilmselt üritadki viimast võtta vms. Ma ei tea, pole ise selliseid storysid näinud. Ja saan ka aru, et kui on leping, siis pead oma töö ära tegema. Sõimata ei maksa siiski kedagi, ega see paremaks tee olukorda.

    • Avatar
      Vasta Saarmas 25. veebruar 2022 at 13:25

      Mõne toote reklaamimise puhul vbl tuleb nii suunamudijale kui ka reklaamitavale tootele enam kasuks, kui reklaampostituse tegemine edasi lükata? Kohatuna tunduv reklaam võib hoopis suure antireklaami mõjuga olla. Inimesed üsna tundlikud selliste asjade osas. Pigem rõõmustatakse nende tootjate/teenusepakkujate üle, kes sellistel hetkedel oma ärilisest kasust olnud nõus loobuma (nt Ribi ja teised, kes on vene päritolu kaubad oma sortimendist eemaldanud) ja näitavad üles solidaarsust ukrainastele.

      • Avatar
        Vasta Saarmas 25. veebruar 2022 at 14:21

        * Rimi ikka 🙂

  • Avatar
    Vasta Annely 25. veebruar 2022 at 13:03

    Ausalt ma lihtsalt nutan ,eriti tiktok on videosi täis,eriti pisara paneb see kus jäetakse “Hüvasti” oma perega ,miiiiiiks 😭

    • Mallu
      Vasta Mallu 25. veebruar 2022 at 13:05

      jaaaa, ma lihtsalt suren seest :/

    • Avatar
      Vasta Kristina 25. veebruar 2022 at 13:33

      Milleks te neid vaatate? Ilmselge, et kole on see, mis toimub, aga et end veel rohkem toita selle hirmuga?

  • Avatar
    Vasta Fuck putin 25. veebruar 2022 at 12:57

    Kui aus olla siis kõik postitused ajavad lihtsalt öökima prglt. Mind ei koti su kiluvõileivad või su robot tolmuimeja kui maailmas käib sõda.

    • Mallu
      Vasta Mallu 25. veebruar 2022 at 13:05

      Tjah, ega mind ka, aga ma ei lähe ometi kellelegi ütlema, et kle tapa ära ennast oma kiluleivaga

      • Avatar
        Vasta Janika 25. veebruar 2022 at 14:12

        Just läksid silmad märjaks kogu toimuva peale, aga seda sinu vastust lugedes pahvatasin naerma. Tänks naeru eest siin keerulisel ajal, Mallu 😍