KODU

peaks kolima hakkama?

13. juuni 2022

Ei tea mina, mis mul viga on, aga minutitki ei oska mina rahulikult olla. Ehk siis nüüd, kui remont on valmis ja kodu näeb välja täpselt selline nagu ma tahan, on minul rahutus sees. Oma tõuke andis sellele kindlasti ka see, et ma käin nüüd tööl ja sissetulekud on selle palga võrra veel suurenenud. Et kui enne oli mu max laenusummaks 185 000 eurot, siis tahtsin lihtsalt HUVI PÄRAST teada, palju ma nüüd laenu saaksin.

Et seda huvi nii lihtsalt lahendada ei saa, siis esimese sammuna pidin küsima eelhinnangut korterile. Selleks öeldi vähemalt 220 000. Aga noh, see päris hinnang võib ka tunduvalt rohkem tulla, sest Laagri kandis väga suuri kortereid ei liigu ja need mõned, mis on ka neljatoalised, on 250-299K. Noh, need on muidugi ka uutes majades, aga minul on ka konkreetselt just uus remont tehtud ja noh umbes 20 ruutu suuremad, kui need mis hetkel müügis. Aga kuna ma päris hindamisakti niisama huvi pärast tellima ei hakka, lähtusin praegu sellest 220 000 eelhinnangust. Ilmselt saaks ikka rohkem, aga oh well.

Kuna mul otseselt polnud ka mingit konkreetselt kohta välja vaadatud, tegin Bigbank’i suvalisele kohale laenutaotluse. Seletasin ära, et ma tegelikult tahaks lihtsalt teada, mis mu maksimaalne laenusumma olla võiks, kui arvestame sisse mu uue palgalisa. Mul oli juba eelmine kord Bigbank’iga üli hea kogemus ja nõnda ka seekord. Mõned emailid halduriga, mõned väljavõtted saadetud ja sain teada, et hetkel on mu laenujääk 156 711. See tähendab seda, et kui müüksin oma korteri 220 000-ga maha, oleks mul vaba jääk 63 289€. Ja kui ma kogu selle vaba jäägi paneks uue laenu sissemakseks, siis saaksin ma vaadata elukohti hinnapiiriga 353 000€. Sellisel juhul jääks kuumakse umbes 1000€ kanti. Selle info sain kõik kahe päevaga kätte – öelge veel, et pangad on aeglased.

Lisaks sain veel teada, et kui ma eelmine aasta vingusin, et ma ei sobigi erigraafikuga laenu taotlema, siis nüüd on asjalood muutunud ja isegi mina saaksin seda taotleda, kui tahan. Kes ei tea, mis see on, siis siis põhimõtteliselt võtad kodulaenu, aga alguses maksad mõned aastad tunduvalt väiksemat kuumaksu kui hiljem. Nad oma kodukal seletavad seda nii, et kui näiteks ostad kodu, aga sul on veel 5 aastat autoliisingut maksta, siis saad liisingu lõppemiseni maksta iga kuu väiksemat summat pangale tagasi. Kui liising läbi ja võimekus suurem, jätkad suuremate osamaksetena. Samuti on see idekas lahendus neile, kellel on üks vanematest parasjagu vanemapuhkusel. Kui mõlemad jälle tööl käivad, saab koos iga kuu rohkem kodulaenu tagasi maksta.

Ja no otseloomulikult hakkasin ma selle jutu peale Kinnisvara24 lehte kammima ja mõtlema, kus ma siis teoreetiliselt elada võiks. Lugesin sõbrannadele ka sõnad peale, et ma ainult VAATAN, palun ärge laske mul kuskile ära kolida 😁

Aga ma mõtlesin, et jagan siis teile ka, milline teoreetiliselt mu unistuste kodu oleks:

  • Maja või ridakas – maja oleks obv parem, sest siis ma saaks aeda panna nii palju mänguväljakuid ja sireleid ja kanu kui ma tahan.
  • Aken köögis – ma ei tea miks, aga mulle nii meeldiks see mõte, et mul on köögis aken ja samal ajal kui ma süüa teen, saan aknast vaadata, kuidas lapsed õues mängivad.
  • Aken vannitoas – jälle pole mingi must have, aga kui ma räägin oma unistuste kodust, siis ta võiks seal olla.
  • Igale lapsele oma tuba.
  • Kamin – ma olen sellline külmavares, et ma vist lebaks seal ees umbes septembrist kuni maini.
  • Avatud köök-elutuba.
  • Päike peab tuppa paistma! Elutuppa tahaks, et paistaks kogu aeg, magamistuppa võib ainult hommikul ka paista. Nagunii on seda päikeselist aega nii vähe ja kui ta juba väljas on, tahan mina teda iga sekund nautida.
  • Sahvrit oleks ka mõnus omada, ma olen selline toidu hoarder, et paha hakkab.

Ma siin asukohast ei hakka üldse rääkima, sest teoreetiliselt on kõik, mis Tallinnast 30 mintsa kaugusel, ikkagi tehtav. Jah, lapsi tuleb veel aastaid kooli ja lasteaeda viia. Aga kui ma peaksin valima selle mugavuse, et nad ise bussidega tripivad (nagu Mari praegu) või ma saaks elada oma majas ja oma aias… Siis ma võtaks ilmselgelt oma maja mugavuse. Kuigi jah, päris metsa sees vist oleks keerulisem. Samas kui ma ise pean nagunii iga hommik tööle minema, siis asi mul neid lapsi viia ja tuua. Eks see oleneb ka sellest KUI kaugest punktist me räägime.

Näiteks see maja ajas mind küll kihevile. Saaksin kuskil majakeses uhkes üksinduses olla ja aeda mängumaja ja kanaaediku ja kiige ja aiamaja teha. Ja sireleid täis istutada. Ja Lotte koju tuua (kuigi seal pole aeda ja see sooda jookseks kohe minema 😁). Kõige suurem ta just ei ole, 23 ruutu suurem kui minu praegune kodu, aga igaühel oleks oma tuba.

Selle maja miinused: eks ta veits kaugel ole. Jumal teab, kes talvel neid teid lumest puhtaks ajab ja mulle ABSULL ei meeldi kaldlaed, tee või tina. Võtavad teised toast nii palju ruumi ära. Männikul kogu aeg kirusin neid. Ja noh, kui eriti spetsiifiliseks läheme, siis ma tahaks kollast maja, mitte rohelist. Aga asi see siis maja värvida (ma ei tea, pole obv never värvinud). Ja no kuigi see maja suht cute seest, siis ennast teades laseksin ma ikka seal lõpuks igas toas remonti teha ja jumaaal kuidas ma vihkan remonti 😁 Wolti sinna muidugi ka ei tule. Ja korraks poodi lupsata tundub 4-aastane teekond.

Muidugi võiks minna ka Luccaranna uusarenduse suunas, mis paljude sõnul kõige mõistlikum samm oleks. Sellisel juhul jääks see kohutav remondi osa ära, ainult sisekujundamise vaev ja see mulle juba meeldib! Lisaks ei ole see kuskil “karupees” ja sealt saavad lapsed ise ka bussiga siia-sinna liikuda. Minu töökoht oleks mulle palju lähemal ja kõik oleks uus ja ilus ja korras. Muidugi kaminat seal pole ja kanu aeda visata ka ei saa, poleks vist naabrite suhtes ilus. Kanad pidid haisema 😁

Samas mõte sellest, et saaksin lihtsalt sisse kolida, asju sättida ja elada uus ja ilusas rajoonis, kus on kõik käe-jala juures, tundub ka mõnus. Seda enam, et seal ilmselt on palju teisi lapsi ka, kellega minu omad mängida saavad. Kuskil metsavahel oleks vist suhteliselt keeruline mängukaaslasi leida. Mul üks koostööpartner on mitu aastat mulle rääkinud, et kui ta üldse kuskile kolima peaks, siis ta tahaks sinnakanti kolida, et seal nii mõnus kommuun.

Kuna ma joonisest aru ei saa, siis…ma ei oska aru saada, mispidi see päike seal korteris liiguks 😀

See asub siin minu maja kõrval ja ta pluss on mega palju ruumi. Aiajupike on, kus lapsed mängida saaksid ja kõik saaksid oma toa ja mina isegi enda kabineti, kui isu on. Ühesõnaga MEGA ruumikas. Miinuseks on jälle see, et see vajaks minu silmis tohutult remonti ja mul tekib sellele mõeldes juba ärevushoog 🥲 Eks need pildid ole ka sellised, et kõik kohad on asju täis ja ei kujuta isegi ette, milline see tühjalt oleks. Aga noh, ruum + linnalähedus + õuejupike + garaaž…

Aga noh, ausalt MA EI TEA! Teoorias tahaks ju küll elada suuremas kohas ja imeline oleks ju elada nn oma unistuste kodus. Samas olen ma praeguse koduga nii palju vaeva näinud ja reaalselt iga kord kui ma kodu ära koristan, siis vaatan ringi ja mõtlen, et WOW, krt niiiiiiii ilus kodu on mul ikka. Ja siis vaatad neid kuulutusi ja mõtled, et aga need pole üldse NII ilusad ja peaks jälle niii palju vaeva nägema 😁 Ma mõtlen siis neid mitte-uusarendusi.

Nii et öelge teie – mis te sellest mõttest arvate. Kas ma peaks kolima? Kuhu ma peaks kolima? Mida ma peaksin kindlasti silmas pidama? Ja muidugi see ka, et kui keegi hakkab Tallinna lähiümbruses müüma maja, mis vastaks mu soovidele ja maksaks alla 353 000 euro, siis võite mulle muidugi kirjutada 🙏

Loe ka neid postitusi!

72 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Eliis 14. juuni 2022 at 15:12

    Arvestades, et nii eesti kui ka maailma majandus on väga kahtlases seisus hetkel. Pole kindel, millised erinevad kriisid lähitulevikus ees ootavad. Pole ette näha, et elektrihinnad (ja küttekulud) langeksid. Majanduslikust ebastabiilsusest tulenevalt pole ka kindel, kas töökohad säilivad. Hetkel on hinnad tipus. Müüa võid, aga ära jumala eest osta. Kui sa ostad omale laenupiiril maja, siis teine sama suur summa kulub remondiks – kust see tuleb. Majas elamine tähendab pidevat remonti (kuskil ikka midagi ikaldub) ja raha. Kui ajad keerulised, siis on õnnistus see, kui sul ei ole majas nii palju ruumi, mida kütta. Tegelikult ei juhtu midagi, kui kõik lapsed omale eraldi tube ei saa (võib-olla hoopis kasvavad üksteisega rohkem ühte). Jne. Minu meelest kohutav mõte hakata üksi, koos kolme lapsega maja pidama. Aitäh ära kuulamast! Aga eks sa ise tead seda juba nagunii.

  • Avatar
    Vasta Ak 14. juuni 2022 at 12:28

    Minu arvates poleks maja üldse sinu teema sest sa ei ole väga kodutööde inimene. Mõtlen just seda, et majas on päris palju tööd, olenemata aastaajast. Sa pidevalt avastas ajapuuduse ja viitsimatuse üle, milleks võtta endale lisakoormus.
    Kui sul sissetulek suurem siis pane võimalikult suur summa kasvuhoiusele või investeeri ning mõne aasta pärast on juba palju suurem summa sisse maksta. Või siis mõistlik oleks osta mingi pisem ja odavam korter lisaks, see välja üürida ( passiivne sissetulek) ning ükskord mõlwmad maha müües saad äkki üldse ilma laenuta osta. Või jätadki pisema alles, et tulevikus tüdrukutele oma kodus olemas.

  • Avatar
    Vasta Lila 13. juuni 2022 at 14:11

    Mine @kristiinvesteerib kontole. Loe ta raamat läbi. Loe rikkaks saamise õpik läbi. Ja kui sul tekib järsku 1000€ kuus juurde mida investeerida, siis Mariann sa saad kunagi töötada täpselt nii palju kui tahad. Mõtle kui #blessed sa oled, et saad teha seda, mis meeldib ja veel selle eest väga head tasu. Sinu jutu järgi võiksid sa olla 50% klubis ja kunagi finantsvabadust nautida. Pane fookus mujale. Kogu meelerahufond, mõtle laste tulevikule. Nt, et lastel oleks korter kuhu ülikooli ajal kolida või et sa saaksid neid toetada õpingute ajal.
    Parimat
    kõik need, kes pidid õpingute ajal hullult tööd tegema ja ei taha oma lastele sellist elu

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. juuni 2022 at 22:19

      Ammu jälgin ja loetud😀

      • Avatar
        Vasta Anna 14. juuni 2022 at 17:05

        Siis järgmine soovitus on talle helistada ja üks konsultatsioon kirja panna.

  • Avatar
    Vasta LM 13. juuni 2022 at 13:57

    Päikese suhtes see ridakas jama. Aknad pigem põhjas ja lõunas. Päike tõuseb idast (hommikupäike) ja loojub läände (õhtupäike). Seega pigem vähem valgust kahjuks.

    • Avatar
      Vasta Anna-Liisa 14. juuni 2022 at 16:57

      Lõunast paistab päike enamiku päevast, see tähendab, et lõunapoolsetest akendest paistab päike ju kogu päeva 🙂

  • Avatar
    Vasta Laura 13. juuni 2022 at 13:54

    Üldse mitte halvustamise mõttega tuletan meelde, kuidas Männikul elades otsisid kortereid, sest Sul oli majast NII KOPP EES. Siis oli ka Kardo olemas, kes ju tegelikult ka tegeles ja hooldas ja toimetas. Oled ikka kindel, et tahad uuesti seda teed minna?

    Choose wisely, my friend 🙂

  • Avatar
    Vasta D 13. juuni 2022 at 11:42

    Ma arvan, et ei peaks kolima vaid nautima oma ilusat enda järgi remonditud kodu ❤️ seni kuni Lende pole veel kooli läinud ma ei vaataks suuremat ning sinnani saadki praegust ilusat kodu nautida. 👌

  • Avatar
    Vasta Vaike 13. juuni 2022 at 11:35

    Ma ei arva, et uusarenduses oluliselt vähem remonti oleks. Ainult selle võrra, et pole vana, mida tuleb välja lõhkuda. Lihtsalt elutud värvitud seinad, plaaditud vannituba ja viimistletud põrandad ei paku vähemalt minule mingisugust rahuldust. Ma tahan tapeeti, kindakrohvi, puitu jne jne. See kõik tuleks nagunii endal teha. Ent see olen mina, eks ole. Remondiaeg mulle ei meeldi, aga mulle meeldib, kui saan kõik teha enda järgi ja maitsele. Oma kodu otsides vaatasin ka pool esilmaga uusarendusi, aga ma ei tea, vana putitamine on rohkem minu teema. Mu kodu ei ole kunagi valmis, sest kuskilt saab ikka uuesti alustada. 😀
    Ja muidugi osta maja!

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. juuni 2022 at 12:10

      no uusarenduses on ainult sisekujundamise vaev, seda mõtlengi 😀

  • Avatar
    Vasta Menna 13. juuni 2022 at 11:28

    Ma polegi kuulnud sellest kinnisvara24-st. Ise ikka alati kv-st, äärmiseljuhul city24-st vaadanud. Oled sa teistest ka vaadanud? Või miks seda kinnisvara24 eelistad?

  • Avatar
    Vasta XXXX 13. juuni 2022 at 10:53

    Sa ju alles läksid tööle. Kas katseaeg on juba läbi? Ja kuskilt jäi silma, et see praegune koht on lapsehoolduspuhkusel oleva inimese asendamine? Kui nii, siis see asendatav võib igal ajal ju tagasi tulla.
    Ja päris kindlasti ei maksa kolida kuhugi, kus pead lastele pidevalt autojuhti mängima ja lapsed ei saa ise trenni või kooli. Lisaks on see ka väga väsitav. Algklassides on päevad lühemad, aga kui laps on 7-8 tundi koolis olnud ning siis veel kuhugi kaugele loksuma peab, siis ei ole see just ahvatlev.
    Ja üleüldist hinnatõusu ei maksa ka unustada.

  • Avatar
    Vasta Anna 13. juuni 2022 at 10:40

    Ja lisaks euribori küsimusele võib-olla veel mittepopulaarseid mõtteid, aga soovitan ikka tõsiselt mõelda, kas sa saad maja ülalpidamisega hakkama. Oletame, et rahaprobleemi pole, aga seni su remonditeemasid jälgides on nii tihti kurtmist, et sa saad üle kogu aeg. Majaga aga on veel keerulisem kui korteriga – kui näiteks juhtub midagi kütte või veega, siis sina pead hakkama neid probleeme lahenda, mitte korteriühistu. Sul peab olema piisav rahavaru ning kas oskus ise asju putitada või oskus normaalseid töötajaid leida selleks. Vaadates su vannitoaremondi saagat, siis noh, on sul jaksu näiteks katkise küttesüsteemi parandamisega tegeleda?

    Rahavaru majas elamise puhul ei ole muidugi väheoluline. Suure laenusumma, suurte kommude ja potentsiaalselt suurte summade taustal, mida võib äkki tekkinud probleemi lahendamine vajada, soovitaksin sul tbh alguses koguda mitme kuu varu nö meelerahufondi ja kui see koos ja suudad seda hoida, siis mõelda majaostu peale. Igatahes mulle kohati tundub, et vb maja vajaks rohkem püsivust kui sul on. Tean, et oled majas ennegi elanud, aga on suur vahe, kas vastutad kahekesi selle eest või üksi.

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. juuni 2022 at 10:57

      Kas selle jaoks polegi kindlustus mõeldud v 😀

      • Avatar
        Vasta Anna 13. juuni 2022 at 11:27

        Ei. Väga paljud asjad kuluvad. Lihtne näide – kui maja on gaasikatlaga ja 10-15a on katel töötanud, siis mõned asjad kuluvadki läbi (elektroonika põleb läbi tänapäeval, täiesti tavaline ja tüüpiline juhtum) ja ei lähe kindlustuse alla. Ja siis tulebki hakata katelt või mingeid osasid ise välja vahetama.

  • Avatar
    Vasta Naaber 13. juuni 2022 at 10:32

    Need Selleri tn omad on vanad ja jõhkrate kommunaalidega. Olen ise teiselt poolt naaber ja viimase paari aasta jooksul inimesed muudkui kolivad äre neist. Elus ei soovita osta. Ise ei soovitaks üldse kolida, aga kui sellest rahutusest üldse üle ei saa, siis pigem maja.

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. juuni 2022 at 10:57

      Jaa, tunduvad jah veits …vanad 😀

    • Avatar
      Vasta Eryn 16. juuni 2022 at 11:16

      Vaidleks vastu 🙂 Siinsed elanikud valdavalt elanud siin majades valmimisest saati – ca 25 aastat juba. Ainult 2 boxi on omanikke vahetanud. Kommunaalide osas sõltub kõik, millega ja kuidas kütad. Olles näinud Malluka korteri kommunaale, siis sellised need nüüd küll ei ole 🙂 Minu kogemuse järgi on korterite kommunaalid teinekord veelgi jõhkramad.

  • Avatar
    Vasta Ann 13. juuni 2022 at 10:20

    Appi, Mallu! Ole nüüd mõistlik. Sul on praegu ka super kodu. Ära ela üle oma võimaluste (või siis võimaluste piiril). Sul on juba praegu väga suur laen vaja tagasi maksta. Ma loodan, et Su lähedased sõbrad ja pere aitavad Su hulludele ideedele pidurit tõmmata. Naudi seda (luksust), mis Sul ja Su lastel praegu on! Kunagi ei tea, mida tulevik toob, seega ei tasu nii piiri peal elada. Laenuvabadus ja mingi summa pangakontol “igaks elujuhtumiks” on ka hea eesmärk, mida saavutada.

    • Avatar
      Vasta Vaike 13. juuni 2022 at 11:18

      Lihtsalt pangakontol praegu raha hoida on küll viimane asi, mida teha.

      • Avatar
        Vasta Ann 13. juuni 2022 at 11:54

        Kui mul on ootamatult vaja uut pesumasinat/külmkappi/küttesüsteemi vms, või ma kukun tänaval esihambad välja või ma pean hakkama ostma kalleid ravimeid või kaotan töö ja sissetuleku, siis kust ma selle raha võtan? Ikka oma pangakontolt. Aga kui seda seal pole, mis siis saab?

  • Avatar
    Vasta Kerli 13. juuni 2022 at 10:04

    Kui oleks võimalik valida siis eelistaksin kindlasti maja. Ridaelamus on ikka naabrid ümberringi, kõrval terrassil torisev vanapaar kellele lapsed ja nende tegemised ei meeldi jne. Ei tasu loota, et uusarendustes on vaid noored pered lastega ja tekib selline tore kogukond, võib minna hoopis vastupidi. Ise elan majas ja ei kujutaks eales ette ennast kuskil ridakas, paarismajas või korteris elamas. On proovitud korduvalt aga kahjuks või õnneks on need ajad möödas.

  • Avatar
    Vasta Anx 13. juuni 2022 at 09:45

    Ma ei soovitaks kellegile kolida maale metsa aga ise tahaks küll 😁
    Mulle meeldib maal looduses. Samas nagu sulle kanad. Kui maja valmis siis kanadele on ka koht olemas 😉 aga maal elades ohverdada oma aja maale sest seal on seda tööd mis vajab no pea igapäevaselt toimetamist. Iga 3p muruniitmine jne. Aga ei kujuta elu linnas enam ettegi. Hetkel elan samuti maal aga kahjuks veel korteris. Aga olemas ka ehitusjärgus maja kuhu ikka jõuda üritame 😁 kõik vaba aja veedame seal ja see on nii mõnus käi kasvõi paljalt kedagi sa seal ei häiri 😁

  • Avatar
    Vasta Mrs 13. juuni 2022 at 09:44

    “ Ei tea mina, mis mul viga on, aga minutitki ei oska mina rahulikult olla.” Sul on ATH 😂🫣 See seletab ehk seda kolimiskihku ka.

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. juuni 2022 at 10:58

      Haha, seda jaa 😀

      • Avatar
        Vasta Eliis 14. juuni 2022 at 15:18

        Kas tabletid sellise rahutuse vastu ei aita?

  • Avatar
    Vasta R 13. juuni 2022 at 09:43

    Kas sa kunagi ei kirjutanud postitust sellest, et tahaks majast ära kolida korterisse? Tööd ei lõppe eal jms… Maja on kindlasti parem variant kui korter või ridaelamu, aga kui sa varem oled tahtnud majast loobuda, kas on mõtet siis hetkel seda teed ette võtta. Euribori tuleks kindlasti ka silmas pidada nii suure kuumaksw puhul.

  • Avatar
    Vasta Getter 13. juuni 2022 at 09:42

    Tere Mallu!

    Mina vist sinu asemel ridakasse ei läheks – sul tekib aja jooksul siiski soov saada oma maja, ma olen selles kindel 😀 seega peaksid tulevikus ilmselt veel ühe kolimise ette võtma. Esimene maja on küll mega mõnus oma maaga, aia ehitad ümber ja saab ilusti Lotte ka ringi joosta. Lume lükkamise kohta pead vallast uurima – mina elan maal ja tegelikult külast täitsa kõrval, kuid siiski tehakse valla poolt tee ilusti puhtaks. Maja värv on ka täitsa armas. 🙂

  • Avatar
    Vasta Kerli 13. juuni 2022 at 09:32

    Laagris maksavad korterid ikka päris head hinda.
    Mul tuttav ostis täiesti uude majja korteri, maksis alla 90 tuhande euro.
    Nüüd kui plaanis müüki panna, vaatas täpselt samas maja olevate korterite hindasid. Avastas, et hinnad algavad 170 tuhandest. Tegu 6 aastat vana kortermajas oleva korteriga.

  • Avatar
    Vasta Anna 13. juuni 2022 at 09:26

    Soovitan lähtuda laenusumma arvutamisel hinnangust, et euribor tõuseb. Ehk siis vaata, kas summa on ok maksta ka siis, kui intresside tuleb näiteks 2-3% või lausa 5% otsa. Eriti kui osa su sissetulekutest on ebastabiilne ja sõltub suht otseselt sellest, kuidas majandusel läheb.

  • Avatar
    Vasta Liisi 13. juuni 2022 at 09:09

    Kui valida maja ja ridaka vahel, siis kindlasti maja. Ridakas on minu peas ülehinnatud korter. Aga maja kuskil täitsa võsas oleks hirmus juba sellepärast, et kui ma õhtul üksi peaks seal olema, siis suure tõenäosusega laseks ennast suurest hirmust täis 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. juuni 2022 at 09:23

      no ridaka ainus boonus on siiski ka see, et saad õuejupikese ka 😀 korteris enamasti mitte 😀

  • Avatar
    Vasta Kris 13. juuni 2022 at 09:07

    Põike tõuseb alt paremalt magamistoast ja loojub õhtuks terrassile, seega päeval köogis, eluyoas ja õhtul terrassil, suht idekalt 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. juuni 2022 at 09:08

      oooo see oleks mõnus küll!

      • Avatar
        Vasta K 13. juuni 2022 at 13:11

        Noo selle plaani järgi on päike enamus aega peidus ju? Põhi jääb üles paremasse nurka. Enamus aega on päike pigem üldse all vasakus nurgas ja tuppa sa saad päikest ainult köögi aknast (plus magamistoad mis plaanil all on). Suvel pead õhtupäikese nautimiseks terassilt muru peale minema, et teda näha. Talvel istud köögis ja vaatad kuidas ta tõuseb ja loojub. Elutoa aknast sa päikest ei näe mitte mingil juhul 😀 Ja noo päikest sa terassil võtta ei saa, maja jääb lihtsalt ette.

      • Avatar
        Vasta Anne 14. juuni 2022 at 14:56

        Kui tahta palju valgust päeval, peaksid need aknad olema.lõuna (S)suunas.

  • Avatar
    Vasta Kairi 13. juuni 2022 at 09:06

    Kindlasti ära koli eraldatud kohta, et pead 100% lapsi sõidutama. Lasteaia aeg saab kiirelt läbi ja koolilastega toimetamine palju keerulisem(tulevad koolist eri ajal , mõnes koolis hommik algab ka eri ajal). Lõpuks läheb terve päev laste sõidutamiseks ära. Endal kogemus olemas kolisime linna lähedale null kergliiklust ja bussiliiklust.

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. juuni 2022 at 09:08

      eks see ole jah asi millega arvestada :/

  • Avatar
    Vasta EM 13. juuni 2022 at 09:02

    kas mitte eluaseme laenuga pole see värk, et pead vähemalt 2a sees elama? või oli see Kredexi käenduse tingimus…

    ma muidu ise ka 1a korteris elanud ja terve aja majast ja hoovist unistanud. samas olen samamoodi täiega raha remondile pannud, seega lubasin endale et peale remonti pean 1-2a sees elama ja siis võin päriselt edasi otsima minna. mulle isiklikult tundub muidu veits “maha visatud” vaev, sest remonti tehakse ikka endale ja järgmistele tn 100% ei meeldi see stiil.
    aga vaadates su blogipostituste ajalugu, usun et teed täpselt seda, mida ise õigeks pead. mina soovitan mingi mõistlik n-ö seedimisperiood paika panna ja sellest kinni pidada. pluss euriboriga arvestada, et nt kui see tõuseb 5% peale, kas siis ikka elab normaalselt ära või oled laenanud üle oma võimete. elekter ja kütus lähevad veelgi kallimaks nkn 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. juuni 2022 at 09:09

      Ma ei tea küll, et peaksin 2a sees elama?

      • Avatar
        Vasta Katriina 13. juuni 2022 at 09:41

        Pead 2a sees elama või maksad 20% tulumaksu. Nii on.

        • Mallu
          Vasta Mallu 13. juuni 2022 at 10:58

          Ei ole

      • Avatar
        Vasta JK 13. juuni 2022 at 10:09

        Kaks ei pea sees elama, kuid kui alla kahe aasta elanud siis maksad teenitud tulult 20% 🙂

        • Avatar
          Vasta Katre 14. juuni 2022 at 21:13

          Nope.
          Oma kodu saab müüa tulumaksuvabalt iga kahe aasta tagant. St nt esimese saad müüa kohe kui ostad, uue kodu siis sellest 2a pärast tulukavabalt. Samas, tulumaks tuleb tasuda vaid kasumi pealt, mitte kogu müügisummalt. Seega pole see nii jõhkralt suur summa, et sellepärast nüüd paigal pead istuma.

  • Avatar
    Vasta H 13. juuni 2022 at 08:53

    http://www.kv.ee/3437832

    • Avatar
      Vasta Reili 13. juuni 2022 at 09:23

      2a. Peab ja sees elama. Vähem elad siis tuleb tasuta tulumaksu müùgi eest saadud rahas. Nad muidu vaatavad, et sa ostad müüd neid 😀

      • Mallu
        Vasta Mallu 13. juuni 2022 at 09:25

        aga kui ma ei plaaninud osta ja müüa 😀

        • Avatar
          Vasta Reili 13. juuni 2022 at 09:26

          Neid see kahjuks ei huvita :/

        • Avatar
          Vasta Reili 13. juuni 2022 at 09:32

          Siin selle kohta ära seletatud. https://www.emta.ee/uudised/mta-selgitab-millal-tuleb-kinnisvara-muugilt-tasuda-tulumaks-0

          • Avatar
            S. 20. juuni 2022 at 14:01

            Inimene, palun-palun, ära enam internetis ega kuskil mujal maksualast nõua anna.

          • Mallu
            Mallu 20. juuni 2022 at 14:28

            Ma alguses mõtlesin, et sa mulle seda ütled ja jäin juurdlema, et kus ja kellele ma sellist nõu andnud olen 😀

        • Avatar
          Vasta Sirly 13. juuni 2022 at 09:38

          2a tingimus, et see raha, mis rohkem müügi pealt teenid (a la 180 000 ostad, 220 000 müüd, siis selle 40 tuhande pealt maksad tulumaksi). Kui 2a möödas, paned 40 000 pma tasku ja siis uue kodu sissemaksuks nt. 🙂

      • Avatar
        Vasta Anna 13. juuni 2022 at 10:09

        See on bs. Üks kord kahe aasta jooksul saad tulumaksuvabalt oma kodu müüa. Ei pea enne 2a sees elama, kui pole varem oma kodu müünud.

        • Avatar
          Vasta Loore 13. juuni 2022 at 10:31

          Täpselt. Mina just eelmine aasta müüsin oma esimest kodu olin 1,5a elanud ja pangast öeldi, et ei pea tulumaksu maksma (ja ei pidanudki), kuna see on üks kord kahe aasta jooksul.. mitte et pead kaks aastat sees elama 😃

          • Mallu
            Mallu 13. juuni 2022 at 10:58

            Aa no vot siis :D!

    • Avatar
      Vasta Reili 13. juuni 2022 at 09:25

      2a. Peab ja sees elama. Vähem elad siis tuleb tasuda tulumaksu mis sa korteri müügi eest saad. Nad muidu vaatavad, et sa ostad müüd neid 😀

  • Avatar
    Vasta Jan 13. juuni 2022 at 08:50

    Euribori tõusu peale tasuks mõelda ka, mida suurem laenu makse, seda rohkem hakkab see ka mõjutama. Kui hing ihkab aia järgi, siis kas teil nt võimalus seal hoovis aed naabrite vahele panna? Saaksid puid sinna istuda, taimekesi? Ma ei tea kas teil on see lubatud, aga mingi hoovike sul seal vist on?

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. juuni 2022 at 09:24

      hoov on, aga see on kõigi oma 😀

  • Avatar
    Vasta Eneli 13. juuni 2022 at 08:43

    Mina olen alati selle poolt, et oma aed on alati parem kui korter.
    Ehk soovitaks maja.
    Luccaranna, ilus kant, ise elan selle arenduse kõrval, aga minumeelest see ehitatakse nii täis, et privaatsust kui sellist poleks üldse.

    Maja suhtes… maja on alati hea mõte, ridakas on nagu korter, naabrid on, pead teistega arvestama, aga sul ruumi lihtsalt kahe korruse jagu 🙃

    Lisan ka selle juurde et kui elad eemal linnast, sa niikuinii sõidad hommikuti tööle, asi see siis lapsed lasteaeda/kooli viia on. 😃😃

    Nt see maja, tundub mega avar ja suur ja mõnus 😃 Prolly vajab remonti mingi hetk aga…
    https://www.kv.ee/vaikses-ja-looduskaunis-elamurajoonis-muua-maitsek-3384454.html

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. juuni 2022 at 08:51

      Jaa, see on ilus küll, aga see köök tahaks ASAP välja vahetamist 😀

      • Avatar
        Vasta Eneli 13. juuni 2022 at 09:06

        õnneks sul toredad kiletajad kes esialgu parandaks probleemi ju? 😃
        ja vb vahetada käepidemed, siis äkki juba kannatab kriitikat 😂

        Lugesin siin veel, et öeldakse et keegi endale ei ostaks praegu.. majade hinnad pigem koguaeg tõusevad, kui langevad, praegu kinnisvaraturg mega hea korterite müügiks, aga minumeelest majad on endiselt sellises hinnaklassis kus nad suhteliselt koguaeg olnud on, meeletut tõusu pole nagu olnud.

        • Mallu
          Vasta Mallu 13. juuni 2022 at 09:08

          Haha, seda küll :D! Kiletamine aitab alati 😀

  • Avatar
    Vasta Maris 13. juuni 2022 at 08:41

    Meie kolisime 7.a tagasi linnast välja, Saku valda. Lapsed (3tk) käivad linnas koolis ja lasteaias. Viin neid linna ise, igapäevaselt ja töötan ise ka linnas. Ümberingi näen, et meie kant muutub ainult rahvarohkemaks.
    Kui sul on võimalust ja süda ütleb nii, siis lähtu oma sisetundest. 😊

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. juuni 2022 at 08:51

      Noh, kui lasteaed on kodu võ töö lähedal, siis ongi lihtsam 😀 Aga kui kõik eri otstes siis veits kehva 😀

      • Avatar
        Vasta Maris 13. juuni 2022 at 09:03

        Lapsed on sõle kandis ja minu töökoht on keskturu juures 😂 kahes erinevas otsas. 😊

  • Avatar
    Vasta Katrin 13. juuni 2022 at 08:41

    Arvestades praeguseid hindu kinnisvaraturul ma ei ostaks midagi. Ainus diil, mida teeksin, oleks müük ja siis vahepeal mingil pinnal elamine (mu puhul on mul kaks enda elamist, niiet ühes siis elaks kuni hinnad langevad). Aga kui seda varianti pole, siis ostmise peale ei mõtleks. Muidugi meil Lõuna-Eesti kandis üleüldiselt odavam kui Tallinnas.

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. juuni 2022 at 08:52

      No kui ENDALE osta, siis on iga aeg õige aeg. Sest noh, kuigi kinnisvara hinnad laes, siis on samamoodi ka minu enda kinnisvara rohkem väärt ja vahe ikka nn sama.

  • Avatar
    Vasta H H 13. juuni 2022 at 08:38

    Sinu kriteeriumid on TÄPSELT samad, mis mul. V.a kamin, mul ta võiks olla, aga ei pea. Aga kuna ma värskelt lahku läinud ja ka 3 lapsega, siis noh, unistada ju võin. Selliste kriteeriumitega maja jäi mehele ja eks ma siis hakkan otsast peale 😀 aga kriteeriumite poolest kõlaks, nagu me võiks kokku kolida 😀
    Mina hääletaks igaljuhul Luccaranna või misiganes muu Tiskre/Tabasalu/Harku valla esimese poole elamute poolt. Kõige mõnusam kant, ma suur fänn 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. juuni 2022 at 08:52

      No ega ma ka kaminata ära ei sureks, aga no niiii väga tahaks lihtsalt 😀

  • Avatar
    Vasta Britta 13. juuni 2022 at 08:30

    Kas sa ei taha äkki tegeleda vabal ajal lisaks sellise asjaga, et ostad vanu räämas kortereid, vuntsid üles ja müüd maha.
    See võiks teoorias su sisemist rahutust töös hoida ja samas ei häiriks kodust olekut, kuna kodu on korras.

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. juuni 2022 at 08:35

      Tead ma kardan, et mul ei ole seda silma, et ma oskaks huupi järjest kortereid üles vuntsida 😀 Lisaks ei oska ma ju ISE ehitada, mistõttu oleks mul sellega ka veits keeruline. Aga mõttena meeldiks see mulle küll 😀