AVALDAN ARVAMUST

võitlus paksude ja kõhnade vahel

10. jaanuar 2023

Kes siinsetest lugejatest Eveliisi blogi loevad, teavad ilmselt, et tal on parasjagu käsil kaalulangetus. Hakkas võtma Ozempicut, käib trennis, jälgib toitumist ja… midagi teeb ehk veel, ma nii täpselt ei tea ka. Ozempicust kuulsin tegelikult ka mina alles hiljaaegu – TikTokis jagavd enda kogemusi superpaljud inimesed ja väidetakse, et isegi kuulsused on just tänu sellele tohutult kaalu langetanud.

Loe ka neid postitusi!

20 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Liisukas 14. jaanuar 2023 at 22:17

    Ma olen seda tüüpi, et iga mingi aja tagant võtan oma kaalu ette. Enamus ajast olen peaaegu rahul, aga nüüd jõulude ja detsembriga läks nii käest ära järsku, et hirm tuli peale. Ja kuna ma pole nõus maksma üüratuid summasid plastika või rasvaimu eest, siis ei jäägi muud üle kui suure vaevaga jälle taastama hakata.
    Sellel aastal on õnneks juubel, see on mulle alati suureks motivaatoeiks, sest pean suuremalt ainult juubelisünnasid.
    Lisaks on üks pulm tulemas, kus ma PEAN hea välja nägema, seega – hommikused kõhulihase-harjutused – siit ma tulen.

  • Avatar
    Vasta m 11. jaanuar 2023 at 14:02

    https://www.err.ee/1608842536/eri-valdkondade-arstid-kirjutavad-kaalulangetuseks-tarneraskustega-diabeediravimi-retsepte

    Peamine probleem, et see diabeedikutele mõeldud ja niigi tarneraskustega..
    Sellisel juhul saaks aru vaid sellest kui tõesti rasvunud inimestele kirjutatakse..

  • Avatar
    Vasta Liis E 11. jaanuar 2023 at 13:50

    Ma olen ka see kes seda süstib ja sel “nõmedal” põhjusel 😀 Ja ma nüüd mingi hetk tegingi pausi, kuna lugesin ka, et tarneraskused ja vb varsti neil kes vaja, pole enam saada ja mõtlesin et ah suva, saan ka ilma.
    Aga kui keegi mõtleb, et seda LIHTSALT kirjutatakse, kui aga tahad, siis nii see kindlasti pole. Ma mitu aastat lihtsalt vaatasin kuidas mu kaal meeletus tempos tõuseb, olenemata, kas söön, teen trenni v ei tee. Sellega olen kümme kilo nüüd alla saanud, aga see on ka kõik 😀
    Ehk siis proovisin mõlemat meetodit ja iga inimese oma asi siiski, mis teeb. 🙂

  • Avatar
    Vasta Nirk 10. jaanuar 2023 at 21:27

    Kui see Ozempici teema päevavalgele tuli sh, et staarid seda kasutavad, siis oli petetud tunne küll, et kas inimene ilma süstimata või pappi söömata üldse saabki nii sale olla kui ilustandardid ette näevad? Kui just supermodellina pole sündinud.
    Samuti on dilemma selles osas, et kui normaalkaalulised(reaalselt 6 kilo on ikkagi silmnähtavalt üle) saagu ise hakkama ja võtku ennast kokku, mingit muud abi pole neile ette nähtud, siis kas ma peaks ennast paksuks sööma, et seda “lihtsamat teed” kasutada saaks ja lõpuks oma unistuste kaal saavutada?
    Iseenesest Ozempici kasutamist oma edevuse pärast siiski õigeks ei pea kui diabeetikud endale eluks vajalikust ravimist sellepärast ilma jäävad.

    • Mallu
      Vasta Mallu 11. jaanuar 2023 at 08:53

      Oma edevusega retsepti ju ei saagi 😄

      • Avatar
        Vasta Nirk 12. jaanuar 2023 at 02:26

        Õige (st kes on nõus kirjutama) arsti leiad, siis ikka saab. Ajakirjandusest on see mitmest kohast läbi käinud.

  • Avatar
    Vasta Triinu 10. jaanuar 2023 at 21:06

    Minu jaoks on absurd see, et kasutatakse diabeetikutele mõeldud ravimeid lihtsalt laiskusest. Diabeet on väga raske haigus ja kui neid vajavad inimesed neid lihtsalt ei saa nende tiktoki kaalulangetajate pärast , on see väga haige ikka. Sellist asja ei tee ega tolereeri ükski täie mõistusega inimene. Kui ükskord endal (või lähedasel)päriselt neid ravimeid vaja on, eks siis jõuab ehk mõistus koju. Inimesed on ikka saikoks keeranud. Tehke trenni- sööge tervislikult, mitte ärge kühveldage endale diabeetikute ravimeid sisse.

    • Mallu
      Vasta Mallu 11. jaanuar 2023 at 08:53

      Tead sa mõnda diabeetikut, kes ilma jäänud oleks?

    • Avatar
      Vasta Nirk 12. jaanuar 2023 at 02:24

      Õige (st kes on nõus kirjutama) arsti leiad, siis ikka saab. Ajakirjandusest on see mitmest kohast läbi käinud.

  • Avatar
    Vasta Marylin 10. jaanuar 2023 at 20:15

    Mina hetkel tegelen kaalulangetamisega ja valisin selle ,,raskema,, tee. Elan siis hetkel ühe toitumiskava järgi, hetkel nagu isegi toimib 10 nädalaga -10 kg. Aga no raske on tõesti, kuid õnneks on juba tulemusi näha et eks see annab motivatsiooni juurde. Ise ma tablette ei valiks. Aga igalühel on õigus oma arvamusele ja tegudele. Ma ikka looda veel vähemalt 15 kg alla võtta.

    • Mallu
      Vasta Mallu 11. jaanuar 2023 at 10:32

      Ma soovin sulle jõudu ja jaksu! 10 kilo on juba MEGA palju ju!

  • Avatar
    Vasta Mannakas 10. jaanuar 2023 at 17:18

    Mina olen see kes läks selle “lihtsama” teed ja käis opil!
    Olin enne proovinud erinevaid dieete ja kavasid ja tulemus suur 0
    Sain haigekassa kulul ja ei pidanud maksma.
    Aga kui keegi tuleb ütleb, et mis see opil viga, siis tahaks selliseid lihtsalt näpistada!
    See lööb organismis ikka nii suure segaduse, et ma korduvalt kahetsesin seda alguses.

    • Mallu
      Vasta Mallu 11. jaanuar 2023 at 10:32

      Ma ei tea, minu meelest pole ükski opp kuidagi “lihtne” nii et mis iganes sulle töötas, ongi hea ju 😀

  • Avatar
    Vasta M 10. jaanuar 2023 at 17:15

    Õudsalt kurvaks teeb see, et arvatakse justkui opp oleks “lihtsam viis”. Kujutate ette elu pärast sellist operatsiooni? Sa ei saa enam kunagi juua vett januga. Palaval suvepäeval jahutavat jooki sisse kulistada? Nope, not gonna happen, su magu on teetassi suurune. Väga palju probleeme on hiljem ka juustega, kuna toitaineid saab keha järsku väga vähe on esimene, millest keha loobub, igasugune karvkate. Seega hõredad juuksed on sisuliselt garanteeritud, kui sul pole iga kuu mitusada eurot panna kollageenikapslitele. Selline opp muudab elu nii palju ja lihtsat ei ole selle juures mitte midagi. Vaimselt on see tihti raskemgi kui enese “kokku võtmine” ja “trenni tegemine”, nagu tihti arvatakse, et kõige “õigem” kaalulangetusmeetod on. Huvitav teemavalik ja head mõtted!

    • Mallu
      Vasta Mallu 11. jaanuar 2023 at 10:33

      Ma olen ka niii palju lugusid kuulnud sellest, kuidas opist taastumine ikka mega räige on. Ja no olgem ausad, keegi ei läheks seda ka tegema, et viimasest 5 liigsest kilost üle saada vms.

  • Avatar
    Vasta F 10. jaanuar 2023 at 17:13

    Minu arust ei ole probleem selles, et keegi oleks kade, et näe, see sai lihtsamalt kaalust alla. Probleem on esiteks selle ravimi tarneraskused, milles muidugi kaalust allavõtjad süüdi pole, aga kui nende tõttu jäävad diabeetikud ravimist ilma, on konflikt ju ilmselge. Sa oleks ka ilmselt pahane kui apteegis enam ohatise tablette poleks, sest kaalulangetajad ostavad need ära? Endal pole suu kärnas, mida nad ostavad neid?
    Ja teine probleem on ravimi kõrvaltoimed, millest kõhnujad endale aru ei anna. Jah, 100 kg puhul ilmselt saadav kasu kaalub need kõrvaltoimed üle, aga point ongi, et 75kg kaaluv inimene saaks ka ohutumalt kaalu langetada. Võimalikud kõrvaltoimed: madal veresuhkur, kõhunäärme põletik, iiveldus, soolestiku häired. Võimalikud kilpnäärme tuumorid, k.a. vähk. Info pärineb perearst Eero Merilind fb postitusest.
    Selles osas ma olen nõus, et geneetika määrab palju ja meie stardiplatvorm ei ole sama. Kes on vaeva nägemata kõhn, ei tohiks teistele näppu viibutada. Kaalu ja geneetika seos on väga hästi lahti seletatud raamatus: https://www.apollo.ee/miks-me-liiga-palju-soome.html
    Soovitan lugeda silmaringi avardamiseks nii paksudel kui peenikestel.

    • Avatar
      Vasta Maria 10. jaanuar 2023 at 22:19

      Huvitav kas 75kg on paks voi, ma olen 173cm pikk ja alla 75kg kull kaaluda ei sooviks, praegu on minu meelest normaalne.
      Suure ulekaalu puhul kull, aga Eesti naised tahavad vist koik 45kg kaaluda, oudne … nagu luukere.

      • Mallu
        Vasta Mallu 11. jaanuar 2023 at 10:35

        Minu meelest see kaalunumber on selles suhtes lamp, et viis inimest sama kaaluga võivad NII erinevad välja näha, et hoia ja keela 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 11. jaanuar 2023 at 10:35

      Tead nende tarneraskustega on minu meelest ikka nii, et neid on aeg-ajalt kõikidel ravimitel. Aga laias laastus Kardo ema nt võtab ka ozempicut ja ma pole tema käest veel kuulnud, et oleks ilma jäänud. Isegi ohatise rohtudega on mul paar korda nii olnd, et pean teise apteeki minema ja esimesest ei saanud.

      Teoorias jah, vb 75 kilo kaaluv inimene saaks ohutumalt alla võtta, aga samas ega kedagi teist ta ju ohtu ei pane, kui iseennast? 😀

      • Avatar
        Vasta annaleen 11. jaanuar 2023 at 22:49

        Tabletid ei olegi otsas, süstitaval rohul on tarneraskused. Peamine probleem on 1 mg annustega süstaldega. Mina olen see diabeetik, kes oleks peaaegu rohust ilma jäänud. Sõitsin rohu puudumise pärast teise linna apteeki ja kui kohale jõudsin, oli 1 mg rohi ära müüdud. Apteeker õnneks pakkus ühe 1 mg asemel kahte 0,5 mg süstalt. Nii ostsin ma sellest apteegist ka viimased 0,5 mg süstlad ära.
        Muidu mul pole selle vastu midagi, kui ülekaalulised semaglutiidi tarvitavad.