JUMALAITA SUHETEST

“kus on kõik sõbrad ja lähedased!?!?”

3. juuni 2023

Ma ei oska seda mitte kuidagi muudmoodi alustada kui et oli kord üks ilus tore noor naine, kes ühel üürikesel eluperioodil tundis end üksikuna ja just samal ajal juhtus ta teepervel silmama üht kotitäit prügi. Muidu ei oleks see prügikott talle silma jäänud, aga kuna ta arvas, et parem ükskõik mis kui üksindus, korjas ta selle prügikoti üles ja viis koju. Üsna lähipäevil kutsus ta külla oma sõbrannad ja õhtu kulgedes tõi ta muuseas selle sama prügikoti välja ja ütles, et näete – see siin on mu uus seltsiline. Lajatas selle kotitäie rämpsu keset oma elutuba ja teatas, et just selle kulme kortsutama paneva kogumiga on tema mingi sädeme leidnud. Et millekski paremaks pole ta suuteline ja üleüldse see siin tundub talle vääriline kaaslane. Sõbrannad kirtsutasid nina, sest prügikoti servast nirises mingit vedelat sitta, aga Mallu (oih, st noor naine, vabandage libastumine) väitis justkui pimestatult, et see ON põnev ja tore kotitäis. Parem ikka kui üksi olla. Midagigi kaissu võtta õhtul.

Aja jooksul käis ja näitas ta seda kotitäit prügi kõigile inimestele, kes ta elus tähtsust omasid, ja iga viimne kui üks nentis, et ega see nüüd just suurem asi pole, aga…mine tea…ega täpselt pole ju kursis ka, mis seal sees on. Veits nagu haises ja nirises sitta, aga… Äkki polegi praht nagu pealispinna põhjal järeldada võis. Kõik lootsime. Kes vähegi sai mahti korra lähemalt uudistada, see juba teadis väita, et no prügi mis prügi. Igal üritusel oli see kott platsis ja ikka haises ja enamasti rikkus vaibi.

Fast forward palju aega edasi, kui ta seda kotitäit prügi igapäevaselt oma kodus hoidis, reisidele kaasa vedas – selle eest istekohti kinni makstes – ja mõtles, et PAREM IKKA kui üksi reisile minna. Vahel on täitsa tore vaadata seda prügikotti, vahel see on pamp lausa naljakas, nii ta end veenis. Eks see väljastpoolt nägigi suhteliselt solid välja – hullemaidki nähtud –, aga nii kui natuke lähemalt uurida, siis tükkis hais ninna ja oli selge, et ega seal sees midagi head ei peitu. Aga inimene harjub kõigega.

Alles siis, kui Mallu lapsed hakkasid ütlema, et, ema kuule, me seda prügikotti…päriselt siia koju küll ei taha, sai Mallu aru, et see vist tõesti haiseb ja lekib mingit sitavett. Pidevalt. Kogu aeg on mingi ebameeldiv nire maas ja elu pole ei mäletagi enam kui kaua olnud sellest prahihaisust vaba olnud. Või äkki elu peabki sedasi olema…?

Tra ma ei jaksa enam kõnekujundlikult rääkida.

Me üritasime algusest peale öelda, et see inimene on OFF. See, kuidas ta solvub, ainult endast räägib (alati hästi grandioossel viisil), kuidas ta faktide asemel hüsteerilistele emotsioonidele eelistab toetuda ja kuidas kõik inimesed on pahad peale tema, kuidas temas löövad välja mingid obssessiivsed mustrid – no ei tundu okei. See, kuidas järgemööda hiilisid ligi passiiv-agressiivsed kommentaarid, kuidas alati pidi tema ümber hoolikalt sõnu valima jne jne jne. Siiras ja Päris inimene pole selline… Aga see ei jõudnud Mallule pärale. Tema oli omadega just seal augus, kus ta tundis süüd lõpetatud abielu pärast ning uskus, et ega ta polegi paremat väärt kui regulaarne ajukepp ja pidev pinge. Või noh, ega seda kõike kohe hoobilt polnudki – see tekkis hästi tasahilju. Kuni ühel hetkel elus enam muud polnudki. Lõpuks Mallu harjus ning mõtles, et elu nii ongi. Seda enam et see mehekujuline prügikott talle korrutas, et see siin on true love ja üleüldse kes sind ikka tahaks. Vaata ennast. Isegi mu pere ei salli sind. Aga ei MINA hea inimene muidugi armastan sind.

Mallu oli just väljunud suhtest, kus tema etteheited eelmisele kaaslasele olid vähene initsiatiivi näitamine ja suhteloidus. Kui siis ilmus keegi, kes, olnud ära kuulnud kõik need kaebused, teadis täpselt kuidas vastupidiselt tegutseda, oligi Mallu nagu ära tinistatud. Isegi seistes silmitsi konkreetsete faktidega, lasi end uuesti ja uuesti ära rääkida. Siin ei ole koht tänitamisele, vaid see lihtsalt sattus olema manipulaatorile hea viljakas tööpõli.

Kõige vastikum oli meil (ja meid on mitu-mitu-mitu inimest) kuulda, et me midagi ei tee. Perekoolid-asjad huugasid iga uudise peale, et “kus on lähedased ja sõbrannad?”. Aga MIDA me saime teha?

Lihtne vastus: mitte midagi.

Manipulaatori alahindamine oleks olnud väga sinisilmne. Muidugi meie ka alahindasime teda alguses, aga saime kohe kiirelt vastu näppe. Sellest, mis võtteid ta järjepidevalt kasutas, kirjutab Mallu mõnes järgnevas postituses  veel, aga me seisime nendega silmitsi korduvalt. Sama korduvalt nentides, et pole välistatud, et see vend meie kõigi sõpruse ära suudab lõpetada. See hirm päriselt oli. Järgemööda õppisime oma arvamusi selle kotitäie prügi kohta endale hoidma. Isekeskis arutama. Lihtsalt et välja elada, aga et siis Mallu jaoks ikkagi olemas olla. Sest Mallu ei olnud ei esimene ega (viimaste andmete kohaselt) viimane, keda see vend ära suutis rääkida. Kaine mõistuse, loogika ega faktidega pole siin palju pistmist. Sa ei saa võidelda patoloogiaga. Kellegagi, kes on aastaid praktiseerinud seda, kuidas rääkida end ohvriks, tekitada kaastunnet, olla nii hale kui üks inimene üldse olla saab, voolida end täpselt teise inimese järgi. Varjata Päris ennast sinnamaani, et see ainult mingitel hetkedel välja paistab, täpselt nii vähe, et seda annab “oih, vabandust, kallis” vaiba alla pühkida ja edasi teeselda.

Mai 2021, vestlus Mallu kahe sõbranna vahel (Mallu näeb neid ise ka siin postituses esimest korda):

Ma otsisin välja mõned vestluste väljavõtted Malluga AASTAST 2021 (!), kus ta juba sai aru. Aga sellest ei piisa. Kurb ja ahastamapanev oli seda korduvalt tõdeda, et inimese jaoks olemas olemine ja talle kinnitamine, et ta on palju paremat väärt, ei piisa. Peale kurkuulsat Pärnut, minu ja Mallu vestlus juulis 2021:

Ta sai aru. Aga sellest ei piisanud. Sellise inimesega ei piisagi mitte ühestki ratsionaalsest selgitusest. Neid vestlusi, kus Mallu sai aru ja tõdes, et putsis, oli kümneid. Aga sellest ei piisanud, täiesti ausalt. Vastik oli lugeda kommentaariumitest, et keegi Mallu lähedastest ei hooli ega aita teda. Me üritasime, reaalselt hea ja halvaga (ei peksnud tho, see jäi tõesti proovimata). Kõigest oli vähe. Manipulaator on põhjusega manipulaator. Ta oskab oma küünised hästi kiiresti hästi sügavale oma ohvri sisse ajada, nii et teine ongi justkui halvatud. Vastik oli näha ka, et see asi ikkkkka jätkub. Aga teha polnud midagi.

Mallu sõbrannade omavaheline vestlus juulis 2021:

Ühesõnaga.

Käod ja muu rahvas, kes te viimase 2,5 aasta jooksul olete Mallu sõbrannadele hagu andnud – me üritasime. Konkreetselt selle venna dissimisest kuni katsetusteni temaga sõbruneda – kõik on läbi proovitud ja millestki polnud tolku. Neid  vestlusi võiks veel ilmselt sadu välja otsida, aga saate aru küll. Täpselt samasugune murega pooleks faking kiun käis meil omavahel ja Malluga ka, aga manipulaator on manipulaator. Ja ta jätkab täna oma tavapärast tegevust, mis on kurb, aga kahjuks me keegi ei jaksa enam süveneda. Täna on ta õnneks juba kellegi teise probleem.

Praegu rõõmustame iga päev, et meie sõbranna selle kotitäie prügi suutis oma kodust ja elust välja visata, ja et tema ümber on juba inimesi, kes küündivad ta väärtuseni ja noh, ei ole saikarid. Ega muu polegi kokkuvõttes oluline. Aga oli see alles rõve sõit 🥵

PS! Kui mõne Mallu sõbranna või mõne sõbranna või kellegi meie varaga midagi juhtub, siis teate, et… See vend tuli ükskord “ära tule” peale Mallu maja taha parklasse seisma ja aknast sisse vahtima keset ööd. Et noh. Kutsuge ment palun, eks, kui “midagi juhtub” hästi juhuslikult.

Loe ka neid postitusi!

9 kommentaari

Jäta kommentaar

 • Avatar
  Vasta P 4. juuli 2023 at 13:01

  Vastikult sarnases olukorras olen olnud oma väga lähedase sõbrannaga. Ta tolleaegne tüüp suutis mind välja süüa. Mõned juba enne seda. Aga ta suutis nii vaikselt seda teha et halb olin lõpuks mina. Õnneks nad läksid siiski laiali. Aga sõbrannaga uuesti suhtlema hakkasime alles aastate pärast. Mina olin selleks ajaks juba teise Eesti otsa kolinud ja kahjuks pole see enam endine. Ma poolte teemade kohta ei julge midagi väga öelda ja arvamust avaldada sest ma ei taha teda teist korda kaotada. Seda lugedes lõid konkreetsed valusööstud rinnust läbi. Nii abitu olukord sõbrannadel. Tahad olla olemas aga midagi teha ei saa. Ma üritasin, ja sain valusalt kõrvetada ka. Kunagi ei lähe meelest need viimased sõnad, mis ta mulle kirjutas, enne kui mind tookord igalt poolt kustutas ja blokeeris.

 • Avatar
  Vasta Mrs 4. juuni 2023 at 16:13

  Mitte kellelegi pole mitte midagi ette heita. Käod on alati targad ja teavad, kuidas asjad käima peaks. Paraku on nii, et tegelikult teavad vaid inimesed, kes selles olukorras olnud on.
  Sõpradel on vōimalus olla “see paha” ja riskida sellega, et sõprade hulgast välja arvatakse. Sellised manipuleerijad on väga osavad oma ohvri sotsiaalse ringi vähendamises.

  Parastada ja kaagutada pole siin mitte midagi.
  Mallu, tubli, et suhtest väljuda suutsid. See on s*** kogemus, aga ehk see edaspidi aitab sellistest prügikottidest mööda laveerida.
  Sõbrad, tublid, et sel s***l ajal Mallut üksi ei jätnud. Mknu meelest ongi sõpruse juures kõige raskemad erimeelsused. Olukord, kus sa näed, et uus suhe ja uus mees on halvad, on keerulised. Siin ei saagi mitte midagi teha, sest vägisi kellegi eest ei otsusta. Saab ainult toetada ja loota.
  Ja nüüd, kui suhe läbi on, toetada ja mõista.

 • Avatar
  Vasta Marina 4. juuni 2023 at 09:49

  Mis ma oskan ütelda. Sul on vähemalt sõbrannad, kes on sulle toeks. Minu eks nuhkis minu asjades. Lõpuks leidis mida otsis ja jättis mu maha aga mina tahtsin teda veel tagasi.

 • Avatar
  Vasta Tiina 3. juuni 2023 at 23:02

  Ma loobusin hiljaaegu ka vägagi sarnasest suhtest. Kolm ja pool aastat käis haige terror ja sõda. Koguaeg olin kõiges süüdi. Kuidas kõndisin, astusin, istusin, ütlesin midagi valesti, alati!
  Ma ei tohtinud mitte kusagile minna ilma temata. Mulle öeldi, et selline asi kus naine käib oma sõbrannadega väljas ilma meheta on väärastunud maailmavaade. Kõik kes nii teevad on väärastunud mõttemaailmaga jne.
  Tahtsin autole kasko teha. Võtsin pakkumise (olgu mainitud ka see, et elasime terve see aeg eraldi, tema oma vanematega (🚩 i knoww now) ja mina üksi lapsega üürikas ja meil oli kaks erinevat rahakotti). Lõpuks kui sain pakkumise ja leping oli peaaegu sõlmitud kui rääkisin talle sellest ja püha püss kus siis mind risti taoti selle eest. Öeldi, et kuidas ma ikka nii loll olla saan, et lasen ennast ära rääkida ja veel nii hirm kalli raha eest jne. Tema ootas minust ikka rohkem ja siis sain 3päeva silent treatmenti. Mainin ka ära, et minu ja tema pakkumise vahe oleks tulnud 40eur ja mul oli 2x võimsam auto ja ligi 10a vanem auto. Tegelikkuses oli see vägagi ok ja aus pakkumine. Ma loobusin tema jama tõttu ja 6kuud hiljem oli mul avarii kus auto läks mahakandmisele. See kasko oleks enam kui küll kasuks tulnud mulle too hetk. (Mitte sp, et mina avarii põhjustaja olin).
  Ja ülla ülla teda polnud mulle isegi toeks kuna olime eelmine päev just tülli läinud.. Again.. 😠 Ja hiljem imestas, et miks ma talle ei helistanud 🤦‍♀️ ise oli see kes ütles, et mine otsi endale keegi teine.
  Jõuti isegi sinna maale kus ta peitis mu koju diktofoni, et kuulata mida ma sõbrannadega räägin 🤦‍♀️ jh ma andestasin ka selle. Päris rumal.. I know. Üks tüli lõppes sellega, et inimene sõimas mind ja seejärel sülitas mulle näkku.. Jh.. Sa aimad õigesti.. Andestasin ka selle 🤦‍♀️ häbi on tunnistada aga it is what it is.
  Ja oiiii selliseid kordi kus sain mingi valangu kaela selgest taevast oli nii palju, et päike kustuks ennem kui ma lõpetada jõuaksin.
  Jh muidugi oli häid hetki ka aga olen loobunud nendele mõtlemast sest see terror kaalub sajaga üle juba. Ma jõudsin punkti kus mu füüsiline tervis (vaimsest rääkimata) hakkas alla andma juba. Ma olen konstantselt mega väsinud, isegi kui magasin 10h. Ärevus ja hirm ei lahkunud ka mu kõrvalt kunagi väga pikaks. Ei oska enam enda mõtteid uskuda ja arvan, et ma olengi piece of shit kohati. Igal juhul käisin päris korralikus põhjas ära. Aga nüüd only way is up!
  Naised palun seiske enda eest ja ärge olge nagu mina kes arvab, et tuleb ikka võimalus anda. F*cking ei!
  Vinge on vaadata, et sa nii fain selle kõigega oled. Tahaks ka olla aga mul läheb veel aega selleks.
  Ole sama püss edasi ja do your thing 💪

 • Avatar
  Vasta Lily 3. juuni 2023 at 14:36

  Supersõbranna on see, kes kirjutab (love)

 • Avatar
  Vasta Janika 3. juuni 2023 at 12:21

  Ma mõtlesin ka pikaajalise lugejana, et ei tundu õige värk, aga samas ei kommenteerinud seda kordagi, sest teada tuntud tõde: “Muutus saab toimuda ainult siis, kui inimene on ise valmis ja valmis võtma vastutuse ning otsuse.” Kellel kulub 2 aastat, kellel 10 aastat, kellel terve eluaeg, aga peab ise selleni jõudma, keegi ei saa sundida. Rõõm, et sa selleni jõudsid ja nüüd mega contenti jagad 🙂 kurb oligi, et vähe blogisid vahepeal.

 • Avatar
  Vasta Ma 3. juuni 2023 at 11:20

  Ma kunagi jäin ühest sõbrannast ilma, sest sekkusin liiga agressiivselt tema suhtesse, mis oli ilmselgelt ebanormaalne ja igatpidi vägivaldne. Aastaid hiljem läks sõbranna oma mehest siiski lahku, aga minuga endiselt suhtlema hakata ei tahtnud… Nüüd mõtlen küll, et oleks pidanud vähem agressiivne olema, aga tol ajal ei mõistnud ma seda…

  • Avatar
   Vasta Anett 3. juuni 2023 at 17:21

   Sõbrannade ja lähedaste poole sellistes olukordades näpuga näidata ongi vale, sest ega see kes näha ei taha ei näegi. Olen ka ise olnud nartsissiga koos ja peale iga kriisi tunned ikka, et ah ilusaid hetki on ju ka ja et tegelikult nii hull ei ole. Selleni peabki ise jõudma ja sõbrannad/lähedased saavadki lihtsalt vajalikul hetkel olemas olla. Ükski vägi sellel hetkel ei aita, vaid pigem tõukab lähedastest eemale kui need pidevalt Sulle ette heidavad kui sitt ja paha Sinu valik on (meist kellegile ei meeldi kui meie valikuid halvustatakse). Aga väga julge tegu tulla sellise infoga “kapist välja” ja loodetavasti see nartsissist psühhopaadi kalduvustega ebastabiilne noormees häbeneb kuskil omaette ja ei tule uute terroriaktidega lagedale. Ilmselt kui nii peaks minema, siis ühel hetkel põletavad naised ta lihtsalt tuleriidal 😀

 • Avatar
  Vasta R. 3. juuni 2023 at 10:55

  Aga jah, sõbrana ei saagi midagi väga teha. Olla lihtsalt olemas 🙂