Uncategorized

mu kogemus vaskspiraaliga

8. veebruar 2024

Ma olen avastanud, et kuna ma üli palju asju oma elust lobisen podcastis ära, siis ma elan illusioonis, et te kõik kuulate Salajutte ja siis siia ei hakka topelt kirja panema. Aga noh, vb mõni teist pole suurem asi podcasti fänn, seega ma siiski mõtlesin, et räägin siis siin ka sellest, kuidas ma nüüd elus esimest korda vaskspiraali katsetan.

Loe ka neid postitusi!

36 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Ann 11. veebruar 2024 at 14:49

    Mul oli käe sees jublakas ja aasta oli igati ok aga lõpuks olid päevad/määrimised mitu nädalat ja 2-4päeva oli pausi ainult. Spiraalid ei sobinud kuna oli ka mega rohked päevad ja nüüd pillide peal ja ok kõik ,isegi vistrikud võttis ära 🙂 pole mitte millegiga võtnud juurde kaalust jne 🙂

  • Avatar
    Vasta Maria 9. veebruar 2024 at 00:41

    Ma fellow ATH’kana soovitan pigem Nexplanoni mõttest (jublakas käe sees) loobuda.

    Ise lasin just eelmine nädal eemaldada ja uuesti vaskspiraali panna peale aastat implantaadi kasutust.
    See jublakas tekitab vägaa retse meeleolukõikumisi nö “PMS”i ajal.
    Iga jumala kuu võis kalendri järgi välja arvutada, millal katus ära sõidab ja end oma lähedastele vastikul moel välja elan.

    Miks lisasin ka selle ATH klausli? – mul tutvusringkonnas ka mitmeid ‘Neurosäbrulisi’ naisi, kes implantaati proovinud. Kui on emotsioonide regulatsiooniga juba nvn probleeme, siis see ikka kõigil korralikult võimendanud seda lappamist.

    Esimest ja viimast korda proovisin hormonaalset rasestumisvastast vahendit 😀

    Aga vaskspiraal nüüd siis 2. korda
    Ja kuna ma varem rase pole olnud ja sünnitanud ka mitte, siis panek oli palju valulikum kui siin eelnevalt kommenteeritud, aga worth it!
    Olen arvestanud, et umbes 3-4 kuud võib kesta ebaregulaarne veritsus, aga ajaga loksub paika ilusti.
    Hetkel olen nagu siga aia vahel xd
    Aga kuna reisile minek ja sidemete/tampoonidega 30+ kraadis üldse mässata ei viitsi, siis tellisin esimest korda elus menstruaalanuma – Intimina Ziggy Cup 2. Ja no las lahmab seal all, tänu sellele cupile ei tunne, et ok nüüd niriseb juga mööda jalga alla juba. Circa 4-6 h tagant tühjendan ja puhastan ja palju palju muretum olla.

    PS! Selle Ziggy Cup’iga saab päevade ajal muretult ka seksida, kuna hoopis teistsuguse disainiga cup kui need tilgakujulised veidrikud 😀

  • Avatar
    Vasta K 8. veebruar 2024 at 23:45

    Mul oli umbes 6-12 kuud see spiraal ja mega hulle valusi lõi sisse järsemate liigutuste peale, mul tuli akne ja ma võtsin kaalus juurde. No sellele lisaks kestsid mu päevad alates esimesest päevast kuni selle välja kukkumise hetkeni. Lõpuks mu keha lükkas selle vist kuidagi pool välja ja siis jäi tampooni külge kinni ja tõmbasin selle kuidagi nii kehvasti välja et emakakael oli lõhki ja kui haiglasse läksin öeldi et mul päris suur verekaotus, tahaksid vereülekannet teha. Ütlesin et andku mulle mingid tabletid kui tahavad et beebisi ma üksi ööpäevaks ei jâta.
    No sain siis sellest lahti aga päevad on siiamaani (um 8 aastat) niiii kohutavad, mu voodi uputab öösiti ja hommikuti verest ja mul lihtsalt lahmab kogu see nädal aega verd, um 4 esimest päeva vahetan iga 30 min tagant sidemeid. Lihtsalt uputab üle äärte. Nüüd on mul aneemia ja arst ütles et vb jään elulõpuni fe võtma.
    Minul siis selline õudukas lugu, teistel kindlasti toiminud asi 😁
    Aga ma ei imesta, mul nii võõrkehade vastane keha et viskab isegi ripsmepikendused ära, vahepeal esimesel päeval vahepeal augud sisse.

  • Avatar
    Vasta Kadri 8. veebruar 2024 at 23:06

    Minul ka vaskspiraal kuna hormonaalseid asju kasutada ei tohi. Lasin paigaldada oma esimese pikaaegsema püsisuhte alguses ja see oli mul ligi 5 aastat. Mäletan, et täitsa alguses peale paigaldamist hakkasid ka päevad lampi 2 korda kuus aga peale seda loksus kōik paika. 5 aastat sai täis ja tuli ette võtta vahetuse protseduur, mis möödus täitsa okeilt. Ka sellest nüüd varsti 4 aastat möödas. Hoitatati ka mind vererohkete päevade eest, kuid pigem vastupidi- vahel läheb lausa meelest, et see aeg. Aga eks igal inimesel individuaalne see kōik.

  • Avatar
    Vasta Elery Mõisaäär 8. veebruar 2024 at 20:09

    Ma kannatasin 6 kuud, päevad olid ja hakkasid millal tahtsid. Päevad kestsid alati üle nädala ja kuus olid mul päevad umbes 20 päeva, see oli kohutav!

  • Avatar
    Vasta Maria 8. veebruar 2024 at 19:39

    Minul oli ka kaks aastat see spiraal, ainult et ma ei ole sünnitanud ja paigaldus oli ikka rämevalus. Esimene kord tõmbasin peale paari kuud selle välja menstruaalanumaga, seega seda ei soovita kasutada 🥲 aga päevad olid terve selle aja mega hardcore- jõhkralt verd, väga haiged krambid, päevad olig regulaarsed aga kestsid u 10 päeva ja cupi kasutada enam ei julgenud, kui lasin uuesti panna, seega oli pidevalt tampoonidega mässamine. Paar kuud tagasi arvas günekoloog, et spiraal on emakaseina sisse kasvanud ja anti saatekiri emosse, kus see siis narkoosi all välja võeti. Mis oli ka igati vahva kogemus muidugi. Nüüd pole enam spiraali ja päevad vaevumärgatavad, aga tegemist on üldjoontes niivõrd mugava asjaga, et ilmselt vajaduse korral paneks selle uuesti ja kannataks neid monstrum päevi.

  • Avatar
    Vasta Marianne 8. veebruar 2024 at 19:03

    Paigaldasin dets. alguses implantaadi ja päevad jäid koheselt ära. Enne seda sõin pille ja segama hakkasid tugevad peavalud. Kahtlustasin, et pillid seda tekitasid ja vist nii oligi, sest peavalusid ka enam pole. Iga päev meeles pidada, et võtta oli ka tüütu.
    Implantaadi paigaldamine tundub mõnele ehk hirmus, kuid tegelikult polnud hullu midagi. Paar päeva on ehk käsi hell ja sinikas tekib ka kindlasti, aga nüüdseks juba jummala okei ja olen igati rahul ja julgen soovitada!

    Oman varasemat kogemust ka hormoonspiraaliga. Muidu igati okei, aga tekitas mulle seljale akne. Nii kui selle välja võtsin, sai selg korda.

    Mõtlesin ka ise vaskspiraali peale, kuid pean vist tänulik olema, et ikka implantaadi kasuks otsustasin.

  • Avatar
    Vasta K 8. veebruar 2024 at 18:32

    Minul on juba peaaegu 2 aastat ja ma olen väga rahul, päevad on küll natukene vererohkemad kui olid hormooniga aga reaalselt päevad käivad nii nagu peavad. Võibolla nihkuvad 1-2 päeva varasemaks ja rasedaks pole ka veel jäänud. 🤣

  • Avatar
    Vasta H 8. veebruar 2024 at 18:29

    Minul on vask, sest hormoon on trombiohu tõttu välistatud. Kohe saab 5 aastat täis ja ma mega rahul. Esimene aasta olid päevad vererohkemad, kuid peale seda on rahulikum olnud. Ekstra valusid pole ka täheldanud nende aastate jooksul. Ma arvan, et kui sa oled aastaid hormoone tarvitanud, siis su keha vajabki seda aega nn puhastamiseks. Sõbrannal võttis vist üle aasta, et päevad normaalsesse rütmi tagasi läksid.

  • Avatar
    Vasta 1-lapsega spiraaliomanik 8. veebruar 2024 at 17:51

    Minul ainult positiivsed kogemused vaskspiraaliga. Hormonaalset mulle arst ei soovitanud, sest pillid ei sobinud mulle. Päevad on samasugused nagu varem ehk ka 3-4 päeva millest vb 1 päev on vererohkem. Panek mul ka valus ei olnud, veritses veidi ja oligi korras. Ja peale 3 aastat on mind ilusti lapse-vabana hoidnud. Alguses kartsin ka ikka et äkki mul on samamoodi nagu need õudusjutud olid, aga ei. Oskan ainult positiivseis asju välja tuua 😄

  • Avatar
    Vasta E. 8. veebruar 2024 at 17:51

    No ma näen neid naisi ja nende kogemusi päevast päeva.. Mina ei soovitaks küll kuulata teisi ja nende kogemusi. On sinu keha ja sinu otsused. Ühele sobib üks ja teisele teine. Enamustel ei juhtu ka nexplanoniga midagi nagu ka muude vahenditega 😀

  • Avatar
    Vasta Viivika 8. veebruar 2024 at 17:50

    Mul vaskspiraal olnud pea kaks aastat. Päevad olnud üsna korrapärased kogu aeg, aga läksid vererohkemaks umbes aasta tagasi äkki? Alguses sellist massacare’i nagu polnud 😆

  • Avatar
    Vasta Ceissy 8. veebruar 2024 at 17:43

    On vaskspiraal juba 4 aastat. ÜLIRAHUL olen! Mida aeg edasi läks seda vähema verehulgaga päevad olid. Veidi jah läks aega harjumiseks kehal, aga nüüd juba aastaid ülirahul. Mul ainult 1 päev kus verehulk on suur (ööseks siis panen tampooni JA sideme) aga muul ajal on vähene ja kestab ka üsna lühikest aega. Regulaarselt käivad päevad. Kiidan täiega 🙂

  • Avatar
    Vasta Mare 8. veebruar 2024 at 17:42

    Mul on vaskspiraal ja mulle sobib hästi. Päevad on lühiajaliselt ja verd vähe.

  • Avatar
    Vasta Käts 8. veebruar 2024 at 17:41

    Mul 10 aastat tagasi oli vaskspiraal. Ütlen kohe ära, et minu päevad olid nagu jumala kraan oleks lõpuni lahti tehtud 1-st kuni 7-da päevani järjest ja kui nad saaks nüüd olla sellised siis ma ei teaks mis edasi teha.
    Mina enda kogemuselt soovitan hormooni, millega olen selle hulluse saanud kontrolli alla.

  • Avatar
    Vasta Sandra 8. veebruar 2024 at 17:36

    Minul on mitmes vaskspiraal juba. Päevad tavaliselt 5 päeva, 3. ja 4. neist vererohkeimad, kasutan cuppi. Eks alguses võib ca pool aastat olla iga uue vahendiga vererohkem ja ebaregulaarsem. Anna aega! Kui viitsimist on muidugi.

  • Avatar
    Vasta S 8. veebruar 2024 at 17:18

    Mul on teist korda vask. Esimene kord esimestel päevadel oli küll tunne,et kohe on sünnitama minek (enne 0 valuga).
    Aga äkki 3ndal korral oli verekogus mõistlik + samuti ilma valudeta.
    Nüüd teist korda(peale teist sünnitust). 2x on olnud päevad ja nagu seatapp ausalt.
    Ehk ikka loksub uuesti paika nagu eelmisel korral

  • Avatar
    Vasta Kata 8. veebruar 2024 at 17:05

    Mul oli see “jublakas ” käe sees. Pool aastat. Kaotasin pooled juuksed. Jah, oli ka tore teistest kehakarvadest vabaneda aga juuksed…See polnud mu ootus. Nii et ma enda kogemusest ei soovita!

  • Avatar
    Vasta K 8. veebruar 2024 at 17:01

    Hea meelega kuulaks podcasti aga kuna olen kurt siis ootan siin pikisilmi sinu blogipostitusi. Kas podcastile ei oleks võimalik tõlkeid alla panna, et ka kurdid saaksid nautida? 😃😊

  • Avatar
    Vasta R.v 8. veebruar 2024 at 17:00

    Mina lasin vaskspiraali panna peale esimese lapse sündi. Päevad olid väga vererohked (samas mul niikuinii olnud). Lasin eemaldada peale kahte aastat, kuna tekkis hull põletik.
    Vahepeal kasutasin pille- jäin rasedaks, siis planeerisime kohe järgmist last ja peale kolmandat sünnitist lasin panna hormoonspiraali- üllatus üllatus, nüüd on meil 4 last 😀
    Peale neljandat lasin panna implataadi (jubina)-3 aastat ja aasta tagasi vahetasin välja. Üldist olen väga rahul, aga samuti aegajalt algavad päevad imelikul ajal.

  • Avatar
    Vasta Maria Manuilova 8. veebruar 2024 at 16:59

    Ma kasutasin enne esimest last Cerazzette ja kasutan ka nüüd, ei ole nende võtmisel rasedaks jäânud, ptui ptui ptui 🙂
    Kas neid pille pole proovinud? Päevasid ka 0 🙂

  • Avatar
    Vasta Maiu 8. veebruar 2024 at 16:59

    Minul on Nexplanon käe sees ja ei tähelda mingit kaalukasvu. Päevad jäid sellega üldse ära (kuigi enne olid ka üsna leebed – 3-4 päeva, vähe verd, vähe valu). Implantaat on mul juba kolmas ja olen väga rahul, spiraalidest hoidusin nende asukohaga seonduvate õudusjuttude tõttu 😁

  • Avatar
    Vasta Merili 8. veebruar 2024 at 16:55

    Peale viimast last otsustasin ka vaskspiraali kasuks. Laps on kaheksane, ehk siis nüüd juba järjest teine vaskspiraal. Minul on väga positiivne kogemus. Paigaldus sama okei, rasedaks pole jäänud, päevad on väga regulaarsed, kestavad 3-4 päeva, millest üks päev on rohkema verega ja ülejäänud kerge veritsus või määrimine aint. Enne olid vähemalt 7 päeva. Ei mäleta enam kas alguses läks aega enne kui rütmi läks aga ilmselt juhtus see ruttu, sest ei mäleta lambi ajal päevi. Loodetavasti läheb korda Sul ka!

  • Avatar
    Vasta Kristiina 8. veebruar 2024 at 16:53

    Mul on see jublakas mis käe sisse käib.
    Issand kuidas ma seda kõigile promon.
    see pannakse 4ks aastaks. Aga mina käisin 3 aastat ja lasin siis välja vahetada, kuna määrima hakkas(mis on ok)
    Algul kui pandi, siis polnud mitu kuud päevi, mis on ka fine, kuna mu günekoloog seletas, et see tegelikult ongi suht okei, kui neid ei ole. Ala 20% naistes kaovad üldse ära (vedas neil). Minul aga on palju rohkem kannatatavad. Verd tuleb väga vähe, ilma tuli ämbrite viisi) ei ole selliseid valusid ja üldiselt pidavat implantaat olema parem, kuna pillid ja spiraal viskavad neid hormoone ainult sinna samusesse aga implantaadiga jagunevat mööda keha paremini laiali.
    Igal juhul soovitan. Jah, on naisi kellele see ei sobi. Katsetades selgub. Mul näiteks tuttavale ei sobinud, kuna tal määris lampi ajal ja see ei meeldinud talle. Mul seda ei ole kui iga 3 aasta tagant vahetan.
    Mis puudutab kaalu. ma võtsin pillidega juurde. Implaga võtsin alla. Kõik keda tean, kellel on implantaat, isegi need kellel kalduvus juurde võtmiseks, keegi pole võtnud, niiet seda ma ei tahaks uskuda. Hope it helps. 😀

  • Avatar
    Vasta R. T 8. veebruar 2024 at 16:51

    Mina lasin peale sünnitust selle jublaka kätte panna. Oh see oli minu elu kõige suurem viga vist 😁 Kolm kuud kannatasin ära ja siis lasin välja võtta. Selle kolme kuu jooksul oli paar päeva ainult sellised, kus ma ei pidanud tampooni kasutama.

  • Avatar
    Vasta K 8. veebruar 2024 at 16:49

    Mul oli spiraal umbes pool aastat, selle aja jooksul olid kaks korda päevad, ükskord kestsid kuu aega ja teine kord 2 kuud (!!!). Kui see sisse pandi, mõtlesin mitu korda et panen pildi tasku, sõbrannal oli sama kogemus. Tehniliselt tahaks kasutada midagi hormoonivaba, aga no vabsjee ei julge uuesti midagi sellist katsetada😅

  • Avatar
    Vasta Nele 8. veebruar 2024 at 16:47

    Kui midagi uut proovida soovid, siis soovitan nuvaringi. Ise kasutan juba aastaid seda ja on väga mugav. Pole olnud kunagi väga hulle päevasid ja selle kasutamisega ei muutunud ka see. Vajadusel saab nädala võrra edasi lükata või üldse kuu vahele jätta. Kord kolme nädala tagant nädalaks välja, uus sisse tagasi ja kolm nädalat jälle muretu.

  • Avatar
    Vasta Merlin 8. veebruar 2024 at 16:45

    See junn mis káe sees kàib. Minul aasta aega olnud, pole kilogi juurde tulnud. Kahel sòbrannal see ùle 2aasta olnud ja pole keegi kaalutòusu kurtnud. 😃 Vaskspiraaliga olid mul samuti päevad lappes ning üks 1,5 aastane on mul praegu kodus “tänu” vaskspiraalile. 🙂🙃

  • Avatar
    Vasta K. 8. veebruar 2024 at 16:44

    Hiljuti just vahetasin vask spiraali välja. Suutsin pea 2 a seda kannatada. Ja reaalselt oligi kannatamine. Päevad olid regulaarsed, aga väga tihti (umbes 3 ndl tagant) ja mega vererohked. Super + tampoone pidi ikka teinekord poole tunni aja tagant vahetama 😬😬 viimane piisk oli siis kui tuli naistearsti vastuvõtul välja, et olen tampooni endale sisse unustanud, mis põhjustas mulle juba terviseprobeeme. Mitte kunagi ei olnud sellist asja juhtunud ja väga piinlik. Aga no kui päeva jooksul umbes 10 x tampooni vahetama pead siis no võib juhtuda selline asi, et ise ka enam ei saa aru mis on sees ja mis mitte 😀😢
    Katsetan nüüd hormoonspiraali, ei ole õnnelik, et hormoon, aga no vask ei sobinud ka mulle.

  • Avatar
    Vasta Vaike 8. veebruar 2024 at 16:44

    Spiraali kohta ei oska midagi öelda, aga mis podcasti puutub, siis mina isiklikult nõustun kuulama ainult ja ainult uudiseid nii, et äkki ikka viitsid jah kirjutada ka. 😀

  • Avatar
    Vasta Õnne 8. veebruar 2024 at 16:40

    Nagu ma aru saan, siis sa alles jaanuaris lasid selle paigaldada, seega – mitte, et see lohutaks – keha alles harjub. Minu isiklik värske kogemus on, et läheb üle. Kuna mu vananev aju ei suutnud pillide võtmist enam meeles pidada, pakkus arst spiraali. Kuna mul pillidega oli 0% päevi, siis mõtlesin, et mis see ühelt teisele siis ka nüüd ära ei ole. Pärast spiraali paigaldamist olid esimesed kaks-kolm kuud mul sellised, et ma konkreetselt vedelesin öökides ja valudes omaenese vereloigus vannitoas maas ja palusin Tarapital mu piinad lõpetada.
    Günekoloog esimeses kontrollis lohutas mind: “See on lihtsalt su emaka esimene kättemaks!” Ja tundub, et nii oligi, sest kõik loksus paika ca poole aastaga ja nüüd olen juba üle aasta väga rahulolev spiraalikandja.

  • Avatar
    Vasta Kris 8. veebruar 2024 at 16:40

    Mulle ei sobinud vaskspiraal, mega vererohked päevad.
    Lasin ca 3 a tagasi oma munajuhad läbi lõigata ehk steriliseerida. Best otsus ever. Ei ole mul mingeid järelnähtusid ega muud sellist.
    Ja paksuks lähen ikka seetõttu, mida ma näost sisse ajan, mitte mingi rasestumisvastase vahendi tõttu.
    Ma ei saanud oma migreeni tõttu ühtegi hormonaalset vahendit kasutada ja kuna mul kolm mõnglit kodus olemas ka, siis nii see otsus tuligi.
    Päevad käivad edasi, samamoodi kui varem. Ses osas midagi muutnud pole. K*pi palju tahad, a vot raseks ei jää 😀

  • Avatar
    Vasta C 8. veebruar 2024 at 16:37

    Mina paigaldasin vask+hõbespiraalj septembris kuna ei kannata üldse hormonaalseid vahendeid(migreen, libiido langus, väsimus, meeleolu kõikumised jne). Peale paigaldust hakkas menses nädal hiljem. Esimesed 3 päeva oli vägagi vererohke, aga sain arstilt retsepti Cycklokapronile ja toimis hästi. Peale seda oli ka vahe vaid 2ndl ja oli suht nördinud, et juba? Hiljemalt novembriks oli mul normaalne tsükkel taastunud ja praeguseni käib kenasti tsükkel 28päeva. Esimesed 2 päeva on vererohkemad(vajadusel võtan 1tbl Cycklot), aga ei midagi tapvat. Pigem jooksen 2 päeva rohkem verd spiraali tõttu kui peaksin mingeid tablette krõbistama või hormonaalspiraali kasutama millega jääb kehale loomulik kuupuhastus ära(ei kõla väga tervislikult).

  • Avatar
    Vasta Klaara 8. veebruar 2024 at 16:36

    Mul on jublakas käes- ausalt super asi. Kuna mul on 3 last ja eelnevad on tulnud ka ala tabletid ei toiminud jne põhjusel, siis see kiip käes on suht konkreetne. Kaalu pole sellest tulnud vaid on stabiilsemaks jäänud. Esimene aasta oli päevasid pigem vähem kui enne aga teine aasta on juba stabiilsem.

  • Avatar
    Vasta tibu0 8. veebruar 2024 at 16:33

    Ma pole spiraali julgenud panna.
    Aga tunne umbes sama selle Cerazettega praegu… päevad lahmavad mõnikord 14 päeva järjest. 2x käinud sellepärast emo-s ka, et noh, miks inimene veritseb niimoodi üle 10 päeva.

  • Avatar
    Vasta DJ 8. veebruar 2024 at 16:33

    Mul 4 aasta jookseb ja kõik tip top korrapäraselt 🙂