Lapse üles kasvatamine LAPSED Lasteasjad Lende

esimene hammas!

25. juuni 2017

Kes mäletab, siis Mari esimene hammas tuli ei varem või hiljem, kui täpselt aasta ja 15 päeva vanuselt. Ma olin selleks hetkeks juba üsna kindel, et vaene inimene jääbki hambutuks. Kas te teadsite, et selline haigus on muuseas olemas? Et inimesel lihtsalt pole hambaid. Seda on lausa kaht sorti. Üks on selline, et piimahambaid ei ole ja peale seitset aastat hambutuelu (või millal need päris hambad kasvama hakkavadki?) tulevad lõpuks klahvid suhu. Teine, raskem versioon sellest haigusest on see, kui üldse ei ole ja ei tule ka hambaid suhu.

No vähe ma juba ei uurinud, et kust saada väikelastele proteese. Kõik muudkui ahhetasid ka, et issand, IKKA VEEL pole hambaid? Ma leidsin isegi ühe selleteemalise blogiposti (siin), kus ma kurtsin, et 9-kuune Mari hambutuelu elama peab. 25. oktoober sai Marjoosha oma esimest hambaõnne nautida, imelikul kombel oli tema esimene hoopis ülemine, mitte alumine, nagu lastel üldiselt (Lentsul ka all).

Sedapuhku olin ma rahulikum ja ei hakanudki üldse enne esimest eluaastat hambaid ootama. Jeerum, mitu korda ma veel sõna “hammas” kasutan… Igatahes, paar kuud tagasi oli mul küll tunne, et midagi tuleb, aga see oli valehäire. Samas ütles perearst hea pool aastat tagasi igemeid katsudes, et paistes on küll, võib hambake välja karata küll. No vot, kargaski nüüd eile. Ma tegelikult ei tea ka, kas ta just eile välja tuli, ehk juba üleeile? Ma ei tea, ei käi konkreetselt iga päev uurimas nagu ka.

Lihtsalt viimased paar päeva on Lents kuidagi nutuga magama jäänud ja süüa ei võta absoluutselt mitte kuskil mujal, kui kottpimedas magamistoas, mis teeb kodust väljumise kergelt öeldes keerulisemaks. Õnneks muud toitu võtab ta kenasti, aga kes imetavad, teavad vast kenasti seda imelist tunnet, kui juba piima vaikselt pahisema hakkab. Mitte kõige meeldivam. Eriti, kui sa siis üritad lapsele süüa anda ja see vastu puikleb ja rabeleb, nagu sa tegeleksid vähemalt imiku nülgimisega.

Eile lisandus sellele natukene virilale olekule veel kõhulahtisus ja külas olev sõbranna, kes mu kõrval juhtus olema, kui ma mähkmemajandusega asjatasin, pakkus, et kas Lentsul on nohu või hammas tulemas. Ma ei arvanud sellest suuremat midagi, sest nagu öeldud, olin ma valmis veel päris mitu-setu kuud seda esimest ootama.

Läksin siis ülakorrusele Lendet söötma ja jälle sama vana tihkumine ja õnnetu Lents. Proovisin seal ühtpidi olla ja teistpidi olla, Lende juba hõõrus nuttes silmi, aga maha ka ei rahunenud. Ühel hetkel tuli mõte, et no äkki tõesti igemed sügelevad, mõnikord talle meeldib, kui ma näpuga natsa sügan tal neid. Pistsin talle näpu suhu ja seal see oli. Terav hambaots!! PÄRIS HAMMAS!

Ma kohemaid tulin temaga alla ja kuulutasin pererahvale head uudist. Muidugi tekkis mul ka taltsutamatu soov saada seda hambakest pildile ka, niisiis jaurasin ma mitu head minutit unise beebiga ja üritasin hämaras toas saada lahti ta suud ja teha pilt, kus see hammas näha oleks. Ütleme nii, et ma oleks võinud lihtsalt üritada Lottele ujumismütsi pähe saada, sama võimatu missioon. Olgem ausad, mitte, et see pilt nüüd üldse hädavajalik oleks, jõuan veel 7 aastat (või noh, kuni välja kukub) seda pildistada.

Parim pilt, mille sain. Pange muidugi tähele seda, et pildil on näha null hammast. Küll aga on näha mu imelist maniküüri. Kus, pagan, see atsetoon siit majast kadunud on?! Pole vist hullu, et uksest välja ei saa, selliste kätega ei anna minnagi kuskile 😀

Üldse mulle tundub, et Lents ja Mari on selles suhtes arengus võrdsed, et mõnda asja teeb üks enne, teist asja teine. No okei, hambamängu võitis Lents, aga näiteks ringi liikuma hakkas küll Mari enne. Juba 7-kuuselt tegi Mari sellist pool lääpas istumisse minekut ja 8-kuuselt seisis ta juba toe naljal püsti (nagu ma siit näen). Enne ei teinud lents üldse mitte midagi peale tagurpidikäigu, aga nüüd on hakanud paar nädalat üritama ennast põlvedele ka ajama. Alguses ei saanud kohe üldse, sest nii libe oli maas, aga siis meenus mulle, et mul on GoBabyGo sukapükse ja põlvekaitsmeid, millel need “kumminagad” on ja peale seda hakkas sellega paremini minema. (Muuseas täiega soovitan selle firma asju, üldse ei lähe topiliseks ega koledaks sukad).

Jutu poolest “võidab” jälle Lende, sest Mari oli siis üsna vait, aga Lende korrutab ikka kogu aeg “mämmm-mämmm-mämm!” ja taob vastu söögitooli kandikut, et tooge nüüd MIDAGIGI ette. Selle pärast vist ei maksa imestada, et 8-kuune Lende 10 kilo kaalub. Marikesel jäi vist 8dal kuul kontroll vahele, aga 9-kuuselt oli ta igatahes alles 8 kilo.

Ühesõnaga, teist korda on vähemalt see hea, et kaob see paanika ära, et what if! Ma ei ole üheski beebigrupis ka, seega ei ole mul õrna aimugi, kas teiste 8-kuused juba kõnnivad, vahetavad endal ise mähkmeid, käivad potil või loevad eepost. Mulle tundub, et Lents on üsnagi selline keskmine, ei tundu tal miskit väga maha jäänud (või kuidagi imeliselt teistest ees olevat :D).

Kaheksakuune laps peaks Beebi.ee veebisaidi kohaselt oskama:

1. Püsti hoides jalgadele toetuda – oskab.
2. Ise küpsist süüa – oi kuidas nosib.
3. Otsida mahakukkunud eset – see on nii naljakas, kui tal midagi kukub ja siis ta muudkui kõõritab, et kus see nüüd ometi sai.
4. Tõmmata sõrmedega tillukest eset ja seda rusikasse võtta (hoia ohtlikud esemed lapse käeulatusest eemal!) – jep!
5. Pöörata hääle suunas – jaa!

Oskab ilmselt:

1. Võtta kuubikut või muud eset ühest käest teise – oskab.
2. Toe najal seista – ma ükskord panin ta diivani najale seisma, aga see veel pole tema teema.
3. Protesteerida, kui püüad lelu ära võtta – ei ole protesteerinud. aga ma pole vist võtnud ka.
4. Pingutada, et saada kätte kaugemal olevat lelu – punnitab küll, aga no mis sa ära teed, kui ei oska edasi liikuda.
5. Mängida nägu kätega kattes peitust – ma sellest ei saa aru, et kas ta peaks ise kätega nägu katma? ei, seda ta küll ei oska. aga naerab, kui mina talle teen seda.
6. Kõhuli asendist istuma tulla – ei oska.

Tegelikult on väike Lents ikka tubli sell. Ma mäletan, kuidas mind hirmutati, et kui esimene laps oli vaikne, et kaks korda ikka nii palju ei vea. No vot, äkki veaks lausa kolmandat kordagi, miks mitte 😀 Toredad tegelased, need lapsukesed mul.

 

Loe ka neid postitusi!

19 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Kaisa 28. juuni 2017 at 23:58

    Sellised pontsud ongi nagu vanad rahud ise ☺️ Endal poja kaalus 4-kuuselt juba 10kg, ometigi oli rinnapiimal… aastaselt 15kg ja kõndima hakkas alles 1,5 aastaselt. Inimesed koguaeg oheetasid et nii suur aga rahulik poiss, omaette mängib jne, kuid ometi ei kõnni…. meie beebiiga oligi nagu 2aastat, siis alles hakkasid “probleemid” 😀

  • Avatar
    Vasta Karmen 27. juuni 2017 at 00:36

    No kustuta-kustuta, aga ma olen suht järjekindel – miks on eksponeeritud nii rõve küünelakikoorumine, kas nüüd loodad saada küünelakke? 🙂

    • Avatar
      Vasta Merily 27. juuni 2017 at 09:38

      Miks nii sapine ? Sinuga võiks lausa beebikakat pesta , seebi asemele panna. 😀

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 27. juuni 2017 at 10:08

      Jah, ma loodan saada küünelakke, tabasid mu masterplani! Ma kustutan su kommentaare, sest see on postitus mu armsatest lastest, kuhu ma ei taga mingit pooletoobist kraaksuma, kustutan ka edaspidi 🙂 Muuseas, lollakad pididki kõige järjepidevamad olema 😀

  • Avatar
    Vasta Kätlin 26. juuni 2017 at 10:51

    Ükspäev just mõtlesin, et sa võiksid kirjutada kuidas Lendel läheb. Just seda, et saad võrrelda, kes ennem mida tegema hakkas. Mul endal ka selline võrdlus käest võtta. Mitte, et see nüüd nii oluline oleks, aga huvitav ja põnev küll, et kumb enne mida tegi ja kui tragi teisega võrreldes on. Kuigi pean tunnistama, et kui esimesega beebiraamatut (kui hästi just, aga siiski) poleks täitnud, siis ma ei mäletaks küll midagi. Minu aju on küll need esimese lapse tegemised mälust kustutanud.

  • Avatar
    Vasta Triin 26. juuni 2017 at 10:09

    Juttude järgi otsiti ka minule proteese ja seetõttu ma ei pabistanudki, kui oma tütrel hambad kuidagi tulla ei tahtnud. Hammaste tulekut ootasime umbes kuuendast kuust, esimene vupsas välja kui neiu oli aasta ja 2. kuune 🙂 Nüüd on väiksem tüdruk 9. kuune ja hambaid me veel ei oota ;). Aga nagu teilt näha, võib see esimene hammas ikkagi varem platsis olla kui aasta ja 2. kuuselt ?

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. juuni 2017 at 10:12

      See on jah naljakas, kuidas oma pere lapsedki nii erinevad olla võivad 🙂

  • Avatar
    Vasta M. 26. juuni 2017 at 09:47

    Minu 7 kuusel piffil tulid varakult kikud suhu(täpselt 4 päeva enne 5kuuseks saamist) 😀 Kuna kõik raiusid ,et 6 kuuselt tulevad ,siis ei osanud oodata veel 😀 nüüd ootame teisi 😀 Igemeid vaadates tundub,et tuleb alumiste kõrvale hoopis aga mitte üles 😀

  • Avatar
    Vasta Liisi 26. juuni 2017 at 09:45

    Sinu Lende kaalub 8 kuuselt 10kg … minu 4 kuune kaalub hetkel juba 9 kg(seal juures saab ainult rinda) 😀 ei kujuta ettegi kui oleks tibatilluke laps mul ?

    • Avatar
      Vasta Reti 26. juuni 2017 at 10:33

      Ja mu 1a10k kaalub ka 10kg ??

      • Avatar
        Vasta Elis 26. juuni 2017 at 10:48

        Mhm, mu 1a9k ka 10kg ?

    • Avatar
      Vasta Lällu 27. juuni 2017 at 14:34

      mu 1a ja 4 kuune kaalub (nüüd juba vist) 10kg 😀 😀

  • Avatar
    Vasta 4 poja emme 26. juuni 2017 at 09:36

    Meil esimesel pojal tuli esimene hammas 8kuuselt .Teisel pojal 4 kuuselt .Kolmandal pojal peaegu 8 kuuselt ja praegu neljas poja on alles 4 kuune ja tal veel pole . Samas raagitakse mida kiiremini tupeb hammas seda kiiremini tuleb uus beebi maia 😀 meil on sellised vahed : esimese ja teise pojal on 2a7kuud .Teise ja kolmanda on 1a4kuud kolmanda ja neljanda vahel on 3a 21päeva vahet 🙂

  • Avatar
    Vasta Maria 25. juuni 2017 at 22:30

    Ingrid, Palun mine ara siit kui sulle ei meeldi, miks sa loed ja kaid toblemas iga jumalama postitust.
    Koik need koledused mis sa teistele soovid tulevad sulle endale tagasi. Oudne inimene kes soovib, et pisikesi suutuid lapsi koolis kiusataks.
    Oudne elajas oled.

  • Avatar
    Vasta Maria 25. juuni 2017 at 22:10

    Meil tulid hambad esimest korda hasti vara, juba 4 kuuselt oli 2, nuud 9 kuuselt on 7 hammast, ma olin vaga ullstunud.
    Tudruk kaalub 10.6 kilo, pikk on ka.
    Koik lapsed ongi ise moodi, mu venna laps on 7 kuune ja kaib juba toe najal.
    Mul alles harjutab seismist.

    • Mallukas
      Vasta Mallukas 26. juuni 2017 at 08:22

      Ma tean ühte last, kes lausa sündis ühe hambaga 😀

      • Avatar
        Vasta Maria 26. juuni 2017 at 09:01

        Appii 😀

        • Mallukas
          Vasta Mallukas 26. juuni 2017 at 09:01

          Ma reaalselt ei mäleta täpselt, aga minu meelest see tõmmati välja? Ma ei tea, aga mingi värk oli sellega jah 😀

          • Avatar
            Lällu 27. juuni 2017 at 14:35

            minuteada ka tõmmatakse see välja.