TESTIN JA ARVUSTAN

mõned inimesed eelistavad higis mitte vedeleda*

7. september 2021

Praegu on jube moodne värk oma higis külitada, tean-tean. Aga suurem osa inimesi üritab higist pigem hoiduda, mitte end selles leotada. Okei no ega higistamist päriselt ära hoida ei saa ega maksagi. Ent kõigil on kohti ja olukordasid, kus tahaks mitte käia ringi, märjad latakad kaenla all. Mitte et nt üksi kodus olles seda jubedalt naudiks, aga veits on teine asi kui näiteks kuskil võõraste inimestega kohtudes või ma ei tea… Kohas, kus palju inimesi vaatab.

Ma pean ütlema, et mul endal seda va higistamise probleemi üldse pole. Pole kunagi oluliselt olnud ka. Pärast sünnitusi olid hormoonid korraks veits lappes, aga see sai ka alati väga märkamatult läbi. Higistamisega muide ongi nii, et seda mõjutab konkreetselt seitse tuhat eri asja. Füüsiline pingutus pole absull ainus, mis higinäärmed tööle paneb. Liigne higistamine võib viidata ka mõnele terviseprobleemile. Aga olen palju kuulnud, et inimesed nt avaliku esinemise eel närveerides higistama hakkavad. Ja kui siis on veel sellisest materjalist särk ka seljas, et higistamine kohe välja paistab, lisab see omalt poolt närvi veel juurde. Huh. Mega pingeline teema noh, vaesed inimesed, kes sellega rinda peavad pistma.

Suurem higistamine toimus kindlasti ära lõppenud suvel – ma tahan näha seda inimest, kes ütleb, et tal siis kordagi särk seljas märg polnud. Aga lühikestes riietes põhimõtteliselt savi. Vahepeal tuleb mõni jahutav tuuleiil või saab end veest läbi kasta, igatepidi elu lill. Nüüd, kui inimesed koolidesse ja kontoritesse naasevad, tuleb jälle mõelda, kuidas end seal ka päevad läbi mõnusasti tunda. Et ei peaks tegelema tegelikult nii kõrvalise teemaga. Nagu seda on higistamine.

Et mul endal higistamisega seoses mingeid probleeme üldse pole, nagu juba ütlesin, siis esimese hooga jättis kahelt Hiiumaa noormehelt saadud kiri mind üsna külmaks. Et nojah. Ju inimesed higistavad, mis seal ikka. Siis aga mainisin muuseas sõbrannadele, et vat mis tooteid pakutakse ja neil läksid kohe silmad põlema, et kus on, tahame proovida!

Tuleb välja, et minu mittehigistamine on pigem erand kui reegel. Inimestel on kuuldavasti isegi mingeid riideesemeid, mida nad kandma ei kipu, kuna materjal võib alt vedada. Just selle sama higistamise vaatenurgast. Ma ei tulnud sellise asja pealegi. Et mulle kirjutanud noormehed on sõna otseses mõttes mega noored mehed, siis tekkis sealt veel eraldi tahtmine inimeste ettevõtlikkust tagant utsitada. Nii äge, et tänapäeva noored nii asjalike asjadega tegelevad! Mina oma vajastes kahekümnendates küll…selline polnud. Näpud püsti ja vanalinn pm. Nii et lahe. Aga see on tegelt kõrvalepõige olulisest – ma pole teile isegi nende toodet veel näidanud.

Asi, millest ma rääkima tulin, on higiplaaster. Neid on kahesuguseid. Ühed on sellised, mille kleebid särgile ja teised sellised, mille kleebid kaenla alla. Pakendis on neid päris mitmeks kandmiskorraks. Töönädala saab rahulikult ühe pakiga mööda.

Nagu tavalisel plaastril võtad need paberid ära ja kleebid paika.

Proovisin ise ja andsin sõbrannadele ka ja kamba peale tegime paar tähelepanekut. Esiteks, et see kaenla alla kleebitav plaaster on pärast paigaldamist algul väga tuntav. Aga üllatavalt kiiresti unustad selle olemasolu täiesti ära ega tunne enam midagi. Selle juures on muidugi oluline järgida paigaldamise juhendit (mis ei vaja üle ühe korra vaatamist, sest, noh, üliloogiline). Mina võtsin esimese hooga mõlemalt poolt kleebisepaberid ära ütleme, et niimoodi oli veits nikerdamist. See oli ehe näide sellest, kuidas ise väga lihtne asi mõttetult keeruliseks teha 😀

Teiseks, me keegi nende plaastrite võimekust tegelt vist väga proovile ei pannudki. Panen ükspäev trennis selle endale kaenla alla ja vaatan, mis siis toimub. Aga üldiselt tavalise päeva vältel kestsid mõlemat sorti plaastrid täiesti vabalt hommikust õhtuni. Seda kinnitasid sõbrannad, kes muidu ainult higipulga peale loodavad ja vahel ikka keset päeva särki peavad vahetama.

Ahjaa ja mis ma veel proovimiseks sain, on nibuplaastrid. Vot kui higistamise teema ei ole minu enda jaoks nii aktuaalne, siis nibuplaastreid kasutan küll sageli. Pärast rinnaoppi pole mul erilist vajadust igale poole rinnahoidjat alla panna, aga nibudega ka vehkida ei taha. Tundub natuke ebasobiv mõnes olukorras. St paljudes. Nii katangi nibud kinni ja elan rahulikku rinnahoidjavaba elu.

Kujutan ette, et meeste jaoks võivad need plaastrid sama praktilised olla, kasvõi nt tavalist T-särki kandes. Väga ei viitsi ilmselt töö juures kikkis nibudega vahtida. Ilmselt enamus inimesi ei istu päevad läbi töö juures, nibud püsti, aga kuidagi ohu piiril elamine see mulle tundub, kui haljaste nibude otsa õhukese särgi tõmbad. Aga mida mina ka tean.

Igal juhul, kes on kogenud, et teda koolis/tööl igasugused ettekanded või asjad higistamiseni ärevile ajavad, siis ma väga soovitan higiplaastritele võimalus anda 🙂 Enesekindlus on ilmselgelt hoopis teine, kui inimeste ees asjalikku sõnavõttu tehes sellise triviaalsuse peale ei pea mõtlema nagu “appi, äkki ma higistan!”.

Kood “Mallu10” annab nende e-poes tellimuselt 10% soodukat ka 🙂

Kuidas teil higistamisega lood on? Pidev struggle või olete pigem stressi-higistaja? Või hoopis nagu mina, kes sellele teemale üldse mõtlema ei pea?

Loe ka neid postitusi!

10 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Camme 8. september 2021 at 09:55

    Ma olen kogu elu higistanud hullu moodi, neid plaastreid proovin kindlasti.

  • Avatar
    Vasta K. 7. september 2021 at 23:06

    Olen ka peale lapse saamist higistaja. Lühikeste särkidega pole väga hullu probleemi aga pikad pluusid või triiksärgid olid suht no-go. Ent mina lahendasin olukorra pesukaitsmetega nendel hetkedel, kus kindlasti seda piinliku olukorda vältida tahtsin 🙂 Kleepisin aga need pluusi külge ja toimis 100% 🙂

  • Avatar
    Vasta Kristina 7. september 2021 at 21:51

    Kahjuks minul on see juba 15 aastat pidev piin olnud. Peale esimese lapse sündi lõi hormoonid paigast. Ma võin lihtsalt arvuti taga istuda konditsioneeritud ruumis ja kaenlaalused ikka ligund märjad. Värvilisi riideid minu garderoobis ilmselgelt ei ole ?

  • Avatar
    Vasta MR 7. september 2021 at 21:30

    Olen õudne higistaja, stress, ebameeldiv olukord, trenn. Just trenni tehes eraldub väga kange lõhnaga higilaviin, mees kodus alati öögib peaaegu, vaeseke. Igatahes pöördusin probleemiga perearsti poole ja ootan abi.

  • Avatar
    Vasta E 7. september 2021 at 20:29

    Ma olen ka see inimene, kes natukenegi ebamugavustunnet tundes kohe higistama hakkab. Ma ei mäleta enam täpset olukorda, aga säbrulisi helehalle särke/pluuse mina enam ammu ei kanna. Need ju muutuvad täitsa tumedaks kui märjaks saavad ja sa kujuta siis ette, kui hullud näevad välja higised kaenlaalused ?

    • Avatar
      Vasta K 8. september 2021 at 00:36

      Deodoranti Maxim oled proovinud? Kui ei, siis apteekides olemas. Hind on natuke krõbe, aga jätkub aastaks. Endal toimib. Alguses kasutasin tihedamalt, aga nüüd nädalas korra.

      • Avatar
        Vasta Muki 8. september 2021 at 10:05

        Kasutan Maxim sensitive antipespiranti ca 2 korda kuus. Ega ma palju higista, aga see vähenegi kippus sünteeteilisi riideid kandes haisema minema. Nüüd seda probleemi enam ei ole. ?

      • Avatar
        Vasta M 8. september 2021 at 12:55

        Olen ka väga suur higistaja, väga häirib elu. Kunagi ammu kasutasin Maximi ja olin algul rõõmus, aga see tekitas mulle lõpuks kaenla alla lausa pruunika korba. Sügeleva ja vastiku. Lisaks seljale pikemaks ajaks palju punne (mul pole ELUS varem ega hiljem seljal punne olnud, nii et ilmselt oli sellest). Et see on ikka päris jube keemia, ei soovitaks. Lõpuks ei toiminud ka enam korralikult. Alumiiniumisisaldusega deodorantidest (jah, ega nad “kasulikud” kehale pole ükski, aga vahel on vaja) soovitaks ise pigem proovida näiteks Eucerini (mingi 72 h, pihustatav), tundus natuke mahedam. Aga ajas ka mul lõpuks kaenlaalused veidi sügelema.

    • Avatar
      Vasta Helena 8. september 2021 at 14:28

      Maxim tõesti aitab jah. Olin ka väga hull higistaja varem, aga hinna pärast ei raatsinud katsetada. Mingi hetk oli tallinki epoes hind 13 eurot ja siis raatsisin katsetada. Tõesti toimib.

  • Avatar
    Vasta Annika 7. september 2021 at 20:09

    Hetkel on kõik sellega korras, see tähendab pole probleemi. Küll aga oleks see väga vajalik olnud ajal, mil olin lapseootel. Hormoonid olid ikka no nii sassis, et silmade pilgutamisest ka piisas, et juba oli vaja särki vahetada ?
    Edu noortele ettevõtjatele! Tundub väga asjalik toode olevat. Mine tea, ehk tekib endal ka jälle vajadus tulevikus.