Uni

no ei tule und

13. jaanuar 2022
majutahantriibulisesborder-5231543

Reaalselt ma ei tea, mis mul viga on? Arsti sõnul ei ole midagi viga igatahes. Tehti super põhjalikud vereanalüüsid ja värki – kõik on täiesti normis. Samal ajal on mul kohutav unetus. Selles suhtes et ma ei oska üksi magada – kas see on mingi thing v? Ma võin olla täiesti väsinud, aga lihtsalt vedelen voodis ja ei suuda magama jääda. Pea lihtsalt ketrab mõtteid edasi ja kuidagi ei suuda seda stop nuppu leida.

Eile näiteks olin peale trenni super väsinud. No kohe nii väsinud, et mul tekkis juba jõusaalis tunne, et jään sinna mati peale magama. Kui kodus veel kõhu täis ka sõin, hoidsin ennast väevõimuga üleval, et mitte kell kaheksa magama jääda ja siis aovalgel üles ärgata. Kell pool 9 andsin alla ja läksin voodisse. Passisin telekat ja tiktokisin veits, umbes kell 11 panin teleka kinni ja telefoni ära. Ma ei tea, kas ma mingi kell 2 jäin lõpuks magama?

See on NIII KURADI TÜÜTU! Lihtsalt leban pimedas toas nagu mauk ja ootan und. Eile ajasin mingi hetk kargu alla ja võtsin melatoniini, aga ei miskit. Väsimus läks küll täiesti väljakannatamatuks, aga vot und ka ei tule. Tee või tina. Kell 8 ärkasin üles ja tunne oli, nagu oleks rekka alla jäänud. Päev läbi lihtsalt talumatu uni. Jõin kohvi. Redbulli. Uni lihtsalt ei kao ära. Kuna ma aga päeval suudan veel vähem magada kui öösiti, siis lihtsalt istun ja kannatan.

Viimati maadlesin ma sama olukorraga siis, kui ma eelmine aasta Baltasse kolisin. Siis aitas magama jääda hunnik alkoholi ja sõbrannalt saadud Xanax, aga nüüd pole nagu kummagi isu. St magama juua ma ei viitsi end, ei tundu jätkusuutlik. Samas Xanaxi vastu, kui see mind magama saaks, ei oleks mul midagi. Sellegipoolest pean nentima, et Xanaxit mul pole ja ausalt öeldes on vist retseptiravimite jagamine illegaalne, seega unustage, et ma üldse midagi ütlesin 😀

Nüüd mõtlengi, et kas peaks perearsti käest mingisuguseid unerohtusid küsima või on võimalik apteegist ka käsimüügist midagi saada, mis veidi rohkem aitaks, kui melatoniin?

Ja palun ärge öelge mulle, et kõik on mõtlemises ja liikumises kinni. Ma käisin eile trennis, peale seda kuumas vannis, põletasin siin küünlaid ja olin nii zen, et uni oleks pidanud ammu mu kutset kuulma ja kohale ronima. Mina ei tea, kes või mis teda kinni hoiab, aga vot minu juurde ta naljalt enne kaht ei jõua.

Kui lapsed on siin, siis pean nendega koos enivei vara ärkama, aga isegi kui neid siin ei ole, ärkan ma ise hiljemalt üheksa üles, seega ei ole seda välja magamist ka kuskil paista. Ja ma lihtsalt ei jõua enam, ma olen varsti nädal aega magamata ja tahaks lihtsalt normaalsel ajal magama minna ja enda unetunnid täis saada. Kas on palju palutud?

Kas keegi teist on sellele probleemile lahenduse leidnud? Kas perearst kirjutab lihtsalt küsimise peale unerohutusid välja? Mul on vastuseid vaja.

Loe ka neid postitusi!

216 kommentaari

Jäta kommentaar

  • Avatar
    Vasta Kaidi 10. oktoober 2022 at 05:53

    Mul ka siin unetus kallal. Möllan vahelduva eduga kaks aastat sellega. Sain unetuse aju aneurüsmiga kaasa ja ei saa enam lahti sellest. Olen une arsti vastuvõtul ka käinud ning uneuuringu teinud. Diagnoos on unetus, ravimeid olen samuti palju võtnud.
    Täna öösel olen võtnud kanepiõli tilkasid kaks korda ning nüüd võtsin kaks melatoniini tabletti ja kell saab kohe kuus ja ma pole ühte minutit ka maganud.
    Olen kõik päeval teinud, et ära väsida, aga magama inimene ei jää ja see ajab lõpuks nii pahaseks.
    Uskumatult palju inimesi maadlevad unetusega.

  • Avatar
    Vasta Evelin 14. jaanuar 2022 at 21:42

    Mul on unehäired tekkinud siis, kui on millegipärast pinge peal ja kiire aeg. Vahel aitab 2 või 3 melatoniini. Vahel ka mitte. Igatahes kui on läinud rahulikumaks, on unetus ise ära kadunud 🙂 Jaksu! Ega see lihtne ole.

  • Avatar
    Vasta EP 14. jaanuar 2022 at 19:35

    Kirjutan enda seisukohast aga äkki leiad, et sul sama. Minul on nii nagu sa kirjeldad “mõtted rändavad ringi” vms siis kui elus raske aeg ja olen ärev. Näiteks on vaja mingit sündmust tuhandekordselt uuesti läbi (üle) mõelda või on mingi suurem probleem millele alles otsin lahendust ja olen mures. Sellisel juhul aitavad enamasti ainult kaks asja: aeg (kuni asi laheneb voi valus mure ei ole enam nii valus) või abi (professionaal kes aitab asju lahti rääkida ja teeb murekoormat kergemaks).

    Kõik need ekraani, melatoniini, tee jne jutud on muidugi 100% õiged. Lihtsalt kui ärevus on suur võid olla pikalikukkumise äärel väsinud aga aju välja ei lülitu ja magama jääda ei suuda. Kirjutan seda muidu 2.33 öösel kui maadlen selle sama ärevusega.

  • Avatar
    Vasta Piilupart 14. jaanuar 2022 at 15:26

    Olen sama probleemiga kimpus.
    Praegu on mõjunud konkreetne rutiin, tund enne magamaminekut telerid-telefonid kinni, loe raamatut või midagi muud mis aitab ajul maha rahuneda. Voodisse mine alles siis, kui tunned, et nüüd olen valmis. Ärka iga hommik samal ajal, et kehal tekiks arusaam, millal on uneaeg ja millal ärkvelolekuaeg. Tundub lihtne, aga.. mitte alati. Anna aega mõned päevad ja näed, kuidas uni tuleb 😊

  • Avatar
    Vasta Mina 14. jaanuar 2022 at 15:05

    Mul sama lugu viimased kuud. Ma võin füüsiliselt end väsitada, ja tunnen ka, et tahaks magada, aga ei, mõtted on erksad ja hakkavad ringi rändama. Ma ei oska neid vaigistada. Ma pole eriti tabletiusku ka, vaevlen edasi.

  • Avatar
    Vasta Katre 14. jaanuar 2022 at 13:36

    Siin on juba kõlanud soovitus pöörduda unenõustaja Kene Verniku poole ning soovitan sama. Kuulasin just tunnikese tema loengut une teooriast ja ka nõuandeid, kuidas tervislikku unerežiimi kujundada ning põhilisena jäi kõlama, et oluline pole ainult see, mida sa teed paar tundi enne uinumist, vaid terve päev paneb aluse hea une tekkeks. Näiteks valgus tuleks hämaramaks keerata alles 1,5 tundi enne magama minekut, enne seda tuleks aga terve päeva jooksul saada päevavalguse sarnast valgust ehk sinakasvalget valgust. Mulle näiteks selline sinakas laevalgus ei meeldi ja panen kodus hämardudes põlema hoopis hubast sooja valgust andva põranda- või seinalambi (jõulude ajal meeldis ka ainult kuuse-ja aknakaunistustulukeste valguses telekat vaadata) ehk istun õhtu otsa ikkagi üsna hämaras toas. Aga Kene sõnul on selline nö pimedas koopas istumine õhtul kiire uinumise seisukohalt väga halb. Ka õhtul kell 18-21 tuleks olla täiesti valges toas, või veel parem, osta laetav päevavalguslamp (võid googeldada ka “daylight lamp” ja kasutada seda näiteks kaks korda päevas vähemalt tund aega korraga, valguse tugevus võiks olla vähemalt 5000 lux-i (võrdluseks: kontori või elutoa valgustuse tugevus ei ületa reeglina 500 lux-i) : https://www.euronics.ee/ilu-ja-tervis/tervisetooted/valgusteraapia/608dt05/paevavalguslamp-beurer-tl-30.
    Veel: oluline on vältida kohvijoomist mitte ainult õhtusel ajal, vaid terve päeva jooksul on hea une eesmärgil OK juua ainult 150 ml kohvi, soovitavalt siis hommikul. Päeva jooksul liigne kohvi tabimine võib tekitada probleeme õhtuse uinumisega ning ka nö mikroärkamisi öösel, millest inimene ise teadlik ei olegi. Ka rõhutas ta, et kui und ei tule, siis ei tohi kindlasti end sundida voodis lamama, vaid tuleb üles tõusta, istuda näiteks mugavalt diivanile (peaasi, et sa ei lama) ja tegeleda u 10- 15 minutit millegagi, mis sind rõõmustab (loed; kuulad muusikat, aga ilma ekraanita, st ei vaata muusikavideot; joonistad; värvid värviraamatut; kasvõi koristad), siis lähed uuesti voodisse ja proovid uuesti uinuda; kui ikka ei õnnestu, tuled uuesti välja ja tegeled jälle kuni 15 minutit millegi enda jaoks positiivsega (mis ei ole ei teleka ega nutiseadme vaatamine) ja kuigi see on tüütu, siis seda tuleb teha kasvõi 10 korda öö jooksul, kui und ei tule, sest niimoodi sa treenid oma keha uuesti magama. Ja kella ei tohi öösel vaadata, sest see tekitab ärevust juurde, et “appi, ma ikka veel ei maga”.
    See on muidugi ainult killukene erinevatest tehnikatest/praktikatest, kuidas enda kehale sobiv unerežiim luua, nii et kui probleem on püsiv ja ikkagi ei tea, mida oma käitumises muuta, et hea uni tuleks, siis tasuks Kene poole pöörduda küll.

  • Avatar
    Vasta Marju-shmarju 14. jaanuar 2022 at 11:48

    Mhmh, helendavate ekraanidega seadmed on kurja juur paljude uneprobleemide juures. Ja kuuvalgus on praegu päris jõhker, lumel (kui seda akna taga on) peegeldub ka, ja isegi läbi pilvede kumab. Kas pimendavad kardinad on ikka? Võib olla abi ka sellest, kui on mõni enam või vähem platooniline musklimatega käsivartega sõber, kes on nõus proovima, kas temaga koos uinumine õnnestub. Eks siis saab kalkuleerida, kas unekvaliteet on piisav põhjus, et uut suhet luua või mitte 😀
    Igal juhul hoian pöialt. Korralik uni on normaalseks eluks ikka väga vajalik!

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 12:18

      Mul on nii pimendavad rulood+ kardinad, selles asi olla ei saa 😀 Ja tõesti ma võin madalale langenud olla, aga ma ei hakka kedagi endale kaissu lunima 😀 veits awkward oleks 😀

  • Avatar
    Vasta Kristi 14. jaanuar 2022 at 11:15

    Olen juba aaaastaid unetusega kimpus olnud. Minule kirjutas perearst nii unerohu kui rahustid välja, sest unerohi aitas küll magama jääda aga paari tunni pärast üleval nagu miki. Rahusti aitab maha rahuneda ja mõjub unele paremini. Koos ma neid ei võta! Lisaks, kui neid ei saa, siis apteegis on käsimüügis selline asi nagu tavegyl. See on allergiarohi tglt aga mul mõjub magamajäämisele ka hästi..

  • Avatar
    Vasta EVI 14. jaanuar 2022 at 10:48

    Mina tarvitasin melatoniini ikka mingi terve aasta enne kui sain oma une korda.

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 10:51

      Mul juba eile littis see kraam, mis sisse võtsin 😀

  • Avatar
    Vasta Marite 14. jaanuar 2022 at 10:37

    Uuri ja proovi mindfulness ja mediteerimise teemasid – kuidas oma pead üleliigsetest mõtetest tühjendada, et need öö läbi muudkui ei ketraks. Mind on see väga palju aidanud, vanasti oli muidu tihti sama värk: nii kui tööl pingelisem aeg oli, siis õhtul kõik mõtted muudkui ketrasid ja ei lasknud magama jääda. Samuti soovitavad igasugused unespetsialistid, et enne magama minekut vähemalt tund aega enne magama minekut lülitada kõik ekraanid välja (telekas, arvuti, telefon) ja luua kindel õhturituaal, mis õpetab kehale, et käes on magamamineku aeg ja varsti tuleb uinuda. Nt et kell 22:00 lülitad kõik ekraanid kinni, lähed teed vannitoas oma õhtused pesud ja kreemitamised, mediteerid või loed raamatut või ajakirja (aga paberkandjal, mitte mingilt ekraanilt!) või teed muud endale sobivat relax-rituaali , kell 23:00 oled voodis ja jääd magama (mitte ei vaata voodis veel telekat või tik toki). Võid uurida ka nt Kene Vernik’u raamatut “Hea une teejuht” ja ta pakub ka unenõustamist, äkki on abiks. See võtab aega, et need harjumused endale sisse treenida, aga unerohi saab ainult ajutine lahendus olla, pikemas perspektiivis ikka vaja tegeleda põhjustega, et miks see uni tulla ei taha.

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 10:52

      Ma vist nüüd mõistan, et ma oleksin võinud varem lihtsalt telefoni ära panna, see aitas eile päris hästi, koos siis kolme erineva asjaga – melatoniin, mingi sprei ja palderjan 😀 Võta nüüd näpust, mis aitas 😀

  • Avatar
    Vasta Mari 14. jaanuar 2022 at 08:42

    Minu jaoks on värske õhk oluline. Kas poole tunnine jalutuskäik õues või siis tuulutan tuba korralikult. Enamasti aitab. Lisaks kasutan vahel und soodustavat aroomiteraapia padjaspreid. Vahel aitab see ka 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 10:53

      Mis sprei sul on?

  • Avatar
    Vasta V 14. jaanuar 2022 at 02:51

    Ma kasutan magama jäämiseks ASMRi. Võib tunduda imelik, aga kui see aitab miljonitel inimestel magada/lõõgastuda, siis kas ikka on? Igaühele sobib erinev stiil, kas näiteks kiire või aeglane, personal attention või spetsiifilised helid vms. Tuleb leida endale sobivaim. Muidu vanasti ka aju lausa ragises mõttevoost öösiti.

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 10:54

      Seda soovitavad jaa paljud – kui nüüd mingi aeg lasteta olen, proovin järele 😀

  • Avatar
    Vasta Mina vä 14. jaanuar 2022 at 01:53

    Tunnen kaasa! Olen samas paadis ja kahjuks terve elu olnud (ATH).

    Magneesium (tabletina või soe jalavann), melatoniin, palderjan, ekraanid välja, tuled sumedaks, joo rahustavat teed (njetu kjohveiini), rahustav unemuusikat ja … looda parimat! 😀 1 mg melatoniini on vähe, 2 on ok. Aga mina olen märagnud, et peale melatoniini tarbimist olen ma vaimselt “löss”.

    Aga jah, selline unetus on peale lahkuminekut on paraku tavaline. Tuhat mõtet, kahetsus, igatsus…

    Kui sa mainisid üksi magamist, siis kargas mulle pähe, et … võta rasedapadi kaissu! Ma magan iga öö oma rasedapadjaga ja juba aastaid (mitte see u-kujuline, vaid pihem pikk nuudel) ning jube mõnus on. Ma ei maga sellega “üksinduse” tunde pärast (olen suhtes), vaid kuna ma armastan külili magamist, aga alaseljal on palju parem kui midagi on kahe jala vahel … ning kaisus.

    Aga hääd ööd!

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 10:54

      Kle ma olin rase nii ammu aega tagasi, et mul pole seda enam aastaid 🙁

  • Avatar
    Vasta Sandra 14. jaanuar 2022 at 01:27

    Sul on aju ekraanidest ülestimuleeritud.

    Soovitan näiteks Aswhagandhat vedelal kujul ja b12 : https://www.elusvali.ee/toode/vimergy-ashwagandha-115ml/ , tõmbab tuure maha / toetab megalt närvisüsteemi, samuti proovi puhtaid terapeutilisi eeterlike õlisid.
    Osta difuuser ja eeterlikud õlid, on mitmeid väga häid rahustavaid/maandavaid õlisid, ka und soodustavaid (võid mulle kirjutada soovi korral.) Difuuseriga (lõhnahajuti) saad juba enne magamaminekut luua tuppa mõnusa aroomi, mis aitab lõõgastuda. On õlisid, mida panna näiteks suure varba alla, seal on aju närvipunktid – st õlid soodustavad sügavat und (mul vähemalt) :D.

    Anyway, need

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 10:55

      Krt ma just mõtlesin, et peaks endale uue difuuseri ostma, mul eelmine läks katki. Oskad mingit soovitada? Ja mis õli kasutad?

  • Avatar
    Vasta Marian 13. jaanuar 2022 at 23:25

    Muidugi küsi unerohtu, mis sa piinad end. Olen krooniline unehäire ise hooti öötöö tõttu. Praegu on nii palju erinevaid ravimeid, mis aitavad. Melatoniin, mis käsimüügis müüakse ja selle kogus, mis lubatakse võtta on tegelt suht lahja. 5 mg on alles unehäiretele mõeldav kogus.
    Paljud kasitavad vajadusel unerohtu. Sõltuvuse juttu ma ei kuula ammu. Magada on hea ja hea uni on üks tätsamaid asju.

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 10:57

      Ma enne katsetan siin looduslikuma kraamiga, siis vaatan edasi 😀

  • Avatar
    Vasta Liis 13. jaanuar 2022 at 23:23

    Oeh ma mäletan seda tunnet endalgi.
    Pakun, et see on ärevus. Xanax aitab ja kui hing jälle terve siis seda enam vaja pole 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 10:57

      Ma ausalt ei tunne, et mul oleks ärevust💁

  • Avatar
    Vasta Eneli 13. jaanuar 2022 at 23:22

    Doterral on selline imeline õli nagu Copaiba. Panen igal õhtul 1-2 tilka keele alla, tõmban veel näpuga talla alla ja kuklasse ka (igaks juhuks :)) ja magan. Ilma ei maga. Suht maitsetu. Alguses esimese kuu jooksul olid veidrad unenäod. Aga vahet pole, peaasi et magada saan. Nüüd on tavalised unenäod. Ma ei teagi, mis ma muidu teeks. Aga paljud on sellest abi saanud. Mulle ka soovitati ja toimib tõesti.

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 10:57

      kust sa tellisid seda?

  • Avatar
    Vasta Katariina 13. jaanuar 2022 at 23:14

    Kuna mulle tundub, et sa oled selline tüüp, kes on valmis eelarvamusteta erinevaid asju proovima, siis igaks juhuks kirjutan, mis mind aitas. Võib-olla sa oled kuulnud ASMR videotest (neid on ka ainult audiona Spotifys). Neid on sadu erinevaid, ka tegijaid on erinevaid – peab proovima ja katsetama, kas keegi sulle sobib. Paljudele inimestele ASMR ei mõju, aga ega seda ette ei tea. Alguses võib tunduda imelik, et no misasja ma nüüd kuulan-vaatan? Keegi räägib vaikse häälega või krõbistab küüntega või kammib juukseid või teeb meiki või lihtsalt keerab paberilehti 🙂 Aga neil vidotel on väga rahustav/lõõgastav toime ja ma õhtul voodisse minnes kuulan klappidega u. 10 minutit ja siis juba tuleb uni.

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 10:58

      Seda soovitavad jaa paljud 🙂

  • Avatar
    Vasta Vesper 13. jaanuar 2022 at 23:07

    Mul on (oli, vahelduva eduga) sarnane probleem – üliväsinud, lähed magama ja siis hakkab see mingi ketramine pihta, vaja ära planeerida kõik järgmise päeva asjad ja stressata asjade pärast, mida niikuinii muuta ei saa, tuleb lihtsalt ära teha jne. Kuni hakkasin teadlikult pidurit tõmbama – kõlab võib-olla idiootselt, aga lihtsalt sunnin ennast mõtlema millelegi täiesti tühjale-tähjale, nt kujutan ette, et istun kusagil lõkke ääres, paitan kassi vms ning enamasti see toimib. Ilmselgelt pole mingi “omg, kõik mured on lahendatud” imerohi, aga midagi ta ikka on. 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 10:59

      Jaaa, mul sama asi, et hakkan pmst ülejäänud elu planeerima 😀

  • Avatar
    Vasta Saatusekaaslane 13. jaanuar 2022 at 23:04

    Feelin sind, mul täpselt sama teema see nädal. Päeval mega väsinud ja õhtul und ei tule. Kui lõpuks 2-3 magama saan, siis ärkan ikka 8 üles ja nii ma ketran surnud ringi😀 lisaks ka sarnane suhtemuster ja lõpuks arusaamine kui toxic see on

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 10:59

      Õhtul hea magamise asemel kõiki eluvalikuid kahetseda ja nende üle juurelda 😀

  • Avatar
    Vasta Katu 13. jaanuar 2022 at 22:55

    Nii nagu eelnevad kommentaarid ütlevad on vaja tekitada unerutiin (v hügieen nagu mainiti), mis ei sisalda ekraane enne und. Hea oleks igapäev samal ajal magama minna ja ärgata, loe enne magama minekut raamatut või käi vannis. Tee õhtuti jalutuskäik ja ära söö palju õhtul. Rahustavat teed võiks juua aga ka mitte liiga vahetult enne magamist, et pissile ei ajaks. On erinevad looduslikud toidulisandid, mida proovida, mis pikas jooksus peaks aitama igat pidi kaasa nt naistepuna või ashwagandha vms. Ka b vitamiinid ja magneesium tuleks kasuks ja nt nervostrong, be calm vms rahustav kompleks v palderjan lihtsalt aitab. Need pole kiired lahendused, et võtan tableti ja magan kohe , mõju võib alles nädalate pärast tunda olla aga igaljuhul kasulikud ja aitavad pikas jooksus kaasa, et üldist enesetunnet parandada ja ärevust ja stressi vähendada. Tean, et sinu arvates sul pole ärevust aga sinu üleelamisi arvestades küsiks mina, et kuidas ei ole(lahkuminek, remont, laste mured jne). Lisaks on ka eelnevalt mainitud, et sinu sümptomid (tundetus või tühja kohapealt nutmine, jõuetus teha midagi jne lisaks unetusele) klapib ju küll nii depressiooni kui ärevusega. Seega teraapia võiks ka aidata kaasa. Ühesõnaga lihtne on küll tabletist lahendust otsida aga see ei ole jätkusuutlik ja tuleks tegeleda endaga mitte vinguda (ei taha kõlada kurjalt aga just nii praegu tundub 😀) sest sa ilmselt saad ju ise ka aru, et 1 päev trenni tegrmist ja küünalde põletamine ei tee kõike korda.
    Ootan huviga nädala pärast jätkulugu, kuidas oled suutnud oma harjumusi muuta (telefoni näppimine enne ööd ilmselt kõige raskem aga võta seda kui challeng’it)🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:00

      No ma eile ei scrollinud voodis, abiks ikka 😀

  • Avatar
    Vasta Kadi 13. jaanuar 2022 at 22:52

    Siin ei aita midagi. Isegi kui 11-12 magama saan, siis ärkan 5-6 vahel üles, et vetsus käia, ja no enam magama ei suuda jääda. Mõtted peas ketravad, üles tõusta ei suuda, sest keha ikka üliväsinud ja tahaks magada, aga see fking aju… Ma sinust vähemalt 10 aastat vanem, nii et ole valmis. #help

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:00

      Mul on õnneks see, et kui juba magama jään, siis naljalt ei ärka 😀

  • Avatar
    Vasta Liisa 13. jaanuar 2022 at 22:47

    Ise kõndisin sarnases olukorras mööda CBD poest, millel oli tänaval silt “can’t sleep?”. Läksin sisse nagu jaaaaa, palun aidake. Müüsid mulle pakitee, jõin õhtuti enne magamaminekut siis ja 15 mintsaga tuli megauni peale ja sain ilusti magada kuigi oli megapingeline aeg. Nii et enda kogemuse pealt soovitan. Ise kasutasin seda. https://cbweedestonia.ee/toode/cbd-tee-20pk-175g/

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:00

      Mul isegi on CBD õli kodus

  • Avatar
    Vasta K 13. jaanuar 2022 at 22:22

    Ma ei jäänud pärast covidi põdemist normaalselt magama mõnda aega, aga see läks üle ükshetk.

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:01

      Issand, äkki ongi mingi teema sellega? Samas mul oli covid nii ammu 😀

  • Avatar
    Vasta Tikker 13. jaanuar 2022 at 21:14

    Su prillidel sinise valguse kaitse on vähemalt? See ilmselt oleks efektiivsem kui telefoni kollakaks muutuv ekraan ja oleks ka teleka vaatamise puhul abiks. Aga ei soovita ekraane vähemalt tund enne uneaega. Mida selle asemel teha? Mina võiks voodis tundide kaupa lugeda, kahjuks jõuan sinna enamasti nii hilja, et uni tuleb suht kiirelt 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:04

      Jaa, prillidel on sinise valguse kaitse olemas.

      Ps! PALUN BLOGI!

  • Avatar
    Vasta F 13. jaanuar 2022 at 20:34

    Kõlab veidralt, aga pane voodi kōrvale “Hallo Kosmos”saade mängima. Kunagi vist Naistelehes üks krooniline unetu soovitas ja tōesti toimib! Ka lapsel kui see vahest und ei saa. https://arhiiv.err.ee/seeria/hallo-kosmos/info/69

  • Avatar
    Vasta Janika 13. jaanuar 2022 at 20:11

    See ekraanide mittevaatamise soovitus on päris hea. Olen ise tähele pannud, et kui arvuti ja telefoni teise tuppa ära viin paar tundi enne magamajäämist, siis tuleb ka uni varem ja kiiremini. Kui hommikul äratuskella vaja, võid selleks eraldi äratuskella osta, siis pole vaja telefoni magamistoas hoida.

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:04

      Jaa, ma ka kunagi üldse ei võtnud telefoni magamistuppa, aga ajad on muutunud 😀

  • Avatar
    Vasta kätlin 13. jaanuar 2022 at 20:06

    Minu puhul mängivad rolli veesooned + veetorud. Maal oleme tuba ümber tõstnud ning mõned kohad ei ole hea energiaga. Seda tunneb ka elukaaslane. Ühes kohas magad sügavamalt ning uni tuleb parem. Teises kohas und ei tule, ärkad korduvalt öösiti üles. Kortermajas elasime esimesel korrusel ning voodi juures (keldrikorrusel) asusid veetorud. Ei maganud mina hästi ega ka elukaaslane. Mina olen seda sorti inimene, kes on keelanud magamistuppa panna telerit ning vanal ajal, kui nutitelefonid puudusid, siis ka arvutit. Ning see kehtib siiani. Nutitelefonidega on küll see asi keerulisem. Oleks küll väga mugav vaadata voodis telerit, kuid EI. Magamistuba on magamiseks. On loomulikult päevi, kus ei tule und ning võtan nutika ja scrollin. Aga ma arvan, et see on max. pool tundi ja vb kuus juhtub seda 2-3 korda. Vaatan enne magama minekut kõik asjad nutikast ära, et voodis ei tekiks seda kiusatust/vajadust. Õhtul, kui lapsed magama lähevad, siis sellest ma küll loobunud pole, et telerit ei vaata. See on ainus aeg, kus ma SAAN midagigi vaadata. Aga jah nutiaega vähendan õhtu poole küll. Ei taha lastele jätta muljet, et kui nutiseadmeid pole, siis ei olegi midagi teha. Mina heegeldan, koon, mängime lauamänge, meisterdame, joonistame, kleebime jms. Vahel, kui telekast midagi ei tule, siis loengi raamatut ja see on küll mõnus enne magama minekut! Minu puhul on ka see, et enamus ajast olen ma lastega kahekesi (elukaaslane üle lahe) ja mul ei ole abilisi, kes mind nendega aitab. Ma olen nendega 24/7 ja seda juba 9 aastat. S.t ma ei saa endale lihtsalt lubada läbipõlemist. Ma pean saama magada! Ma pean leidma oma aja (käia kasvõi pool tundi üksi jalutamas). Ma pean jääma “mõistuse” juurde. Ja vahel sunningi ennast magama minema (ei tule jah kohe und ja vb tunnikese vähkren), kuigi üldse ei tahaks. Ma ei saa magada nii kaua, kui tahan või und on – eluõied hoolitsevad selle eest. Kui olen haige, siis polegi miskit teha – suren ja hoolitsen nende eest. Mul ei ole neid kuskile saata või kellegile hoolitseda anda või kedagi appi kutsuda. Selle pärast juba eos olengi püüdnud oma vaimse ja füüsilise tervise osas teha “õigeid” otsuseid, mis mind elus hoiaksid.

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:05

      Ma ei usu, et asi veesoontes on, sest kui ma üksi ei maga, siis kaisus jään sekundiga 😀

  • Avatar
    Vasta Mannalind 13. jaanuar 2022 at 19:18

    Mul ka selle öise unega üsna kehvasti, sest olen loomu poolest öökullitüüpi inimene, aga mind aitab:
    1. Sleep Formula 4in1 tabletid ca 1,5h enne magamaminekut: https://www.apotheka.ee/sleep-formula-tabletid-n30-pmm0162869ee
    2. Ekraanidest hoidumine ca 1 h enne magama minekut
    3. Raamatu lugemine ca 0,5h enne magama minekut, et argimõtetest välja lülitada
    4. Tuli kustu, silmad kinni ja teadlikult hästi rahulikult ja sügavalt sisse-välja hingamine
    Unerežiimi stabiilsus on ka üsna oluline siiski – et ärkamise ja magamamineku ajad ei kõiguks väga palju.

  • Avatar
    Vasta Mia 13. jaanuar 2022 at 19:09

    Soovitan lugeda raamatut “Leides sisu”. Aitab head lihtsad rahunemisnipid meelde tuletada ja suunab tasapisi paremaid harjumusi kujundama. Paljusid asju teed juba õigesti ka! ☺️

  • Avatar
    Vasta Kristina 13. jaanuar 2022 at 19:07

    Mul on tihti sama jama. Mõtted ketravad peas ja ei jäägi enne äratust magama.
    Notesides on selline tarkusetera leitud kuskilt:
    Häiritud meel ei saa iseend rahustada. Keha peab rahustama. Keskendu hingamisele. Pane käed sinna kus kehas ärevust tunned ja keskendu sellele.
    Nii tegingi. Panin käe rinnale ja kesk. Hingamisele ja sellele kuidas keha käe all liigub.
    Vahepeal ikka mõte läks jooksma ja siis keskendusin uuesti ja uuesti. Ja see kehasse tulemine aitaski tookord 🙂 enne ei uskund kui proovisin

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:06

      Haha, sry ma kujutan ette kuidas sa lamad seal nigu kirstus 😀

  • Avatar
    Vasta Piret 13. jaanuar 2022 at 18:58

    Nagu mõndades kommentaarides mainitud, siis esimese asjana võiks proovida tunnike enne magamaminekut ekraane mitte vaadata. Raamatu lugemine hea alternatiiv.
    Mul omal üldiselt uinumisega probleeme pole, aga eks mõned sellised õhtud on siiski olnud, kus tundide kaupa on und oodata saanud. Mind on nendel hetkedel aidanud podcastide kuulamine. Alguses hakkan kuulama, lihtsalt, et ei peaks mõtlema sellele, et miks ma magama ei jää. Aga mingi hetk see monotoonne jutustamine ikkagi täiega uinutab. Nagu unejutt 🙂 Muusika kuulamine nii efektne poleks, sest helikõrgused ja helitugevus enamasti ikka kõiguvad ja see võib uuesti virguma panna. Siis hiljem olen mingi hetk korraks ärganud (juba peale mõnda aega magamist) ja kõrvaklapid kõrvast ära võtnud, aga siis olen kohe edasi maganud.

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:06

      Hakkan homseks raamatut valima 😀

  • Avatar
    Vasta Maris 13. jaanuar 2022 at 18:54

    Mina nt kuulan youtube’ist voodis RSlashi jutukesi. Tavaliselt 2 järjest ja selline mõnus uinutav, kui keegi kõrvas räägib vaikselt. Mul muidugi unega probleeme pole olnud, aga vb aitab, siis sul ei tüki oma mõtted pähe, mida ketrad ja ketrad. RSlash võtab oma jutte redditist ja need ikka päris naljakad teinekord. Stiilinäide: https://youtu.be/Mq0ACzy8-7o

  • Avatar
    Vasta Xyz 13. jaanuar 2022 at 18:51

    Kui melatoniin ja palderjan ei mõju, mulle näiteks need ei mõjunud, on olemas retsepti vabalt doksüülamiini sisaldavad tabletid. See on oluliselt kangem kraam. Neid tohib võtta ainult max 2 nädalat.

  • Avatar
    Vasta Airi 13. jaanuar 2022 at 18:26

    Nervostrong – palju head looduslikku kraami sees, võtta kaks kapslit🙂

  • Avatar
    Vasta Karini 13. jaanuar 2022 at 18:18

    ATH on ilmselt su unetuse põhjus, arvan mina 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:07

      Ka mina

  • Avatar
    Vasta San 13. jaanuar 2022 at 18:02

    Mind aitas ekraanidest loobumine enne voodisse minekut, telefoni jätan ööseks elutuppa (kuuleb küll äratuskella) või magamistuppa, aga piisavalt kaugele, et mitte kella vaadata.

    Siiras soovitus – Kene Verniku koolitused. Suuur abi. Olin aastaid hädas, tervis läks kehvaks, ei suutnud millelegi süveneda jne

  • Avatar
    Vasta - 13. jaanuar 2022 at 18:01

    Hei, Mallu

    Pole varem kirjutanud, aga teema kõnetas. Olin paar aastat tagasi pool aastat jutti unetu. Saaga hakkas liigsest stressist (kaks töökohta korraga) ja mured poiss-sõbraga (lõpuks läksime lahku). Oli sama tunne – ärevust ju polnud, lihtsalt kurnatus – aga und ei tulnud. Vastu hommikut jääd korraks magama ja siis oled päeval nagu zombie. Nädalane unetus tekitas reede ööseks nii suure unevõla, et jäin isegi magama ja järgmine päev oli õnnistus, aga siis unetus jätkus. Tekkis mingi veider paanika magama jäämise osas – tundus, nagu ma oleks selle unustanud, ei osanud enam…

    Mina proovisin palderjani, melatoniini, unerohtusid (ei aidanud), vanne, trenne, perearsti vastuvõtte, psühholoogi, joogat, unehügieeni, rasket tekki – kõike jama (ja vähem jama), mida soovitatakse…

    Mitte miski ei aidanud. Minu jaoks oli unetuse näol tegu vaimse probleemiga, mis tulenes stressist ja depressioonist. Läksin lõpuks arstile, kes ütles, et tekkinud on ka mingi hormonaalne probleem kilpnäärmega (kilpnäärmepõletik).

    Mis aitas – loobusin ühest tööst. Sain üle poiss-sõbrast. Käisin teises kohas magamas (vanematekodu tekitas mulle suure turvatunde). Kannatasin. Õppisin unetuse tagajärgedega päeval tegelema (tegin väikeseid jalutuskäike, sõin veidi rohkem ja paremini, et organismi toetada).

    Võttis pool aastat ja üle ta läks. Proovi aru saada, mis on kõige suurem stressiallikas elus – ja siis proovi selles osas midagi ette võtta.

    Minu lugu – sul äkki teised probleemid. Katsetada tasub erinevate asjadega siiski alati. Aga ära unusta enda vastu lahke olemast ja proovi organismi toetada… See on väga raske.

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:08

      Aitäh, will try!

  • Avatar
    Vasta Morgie 13. jaanuar 2022 at 17:54

    “Passisin telekat ja tiktokisin veits, umbes kell 11 panin teleka kinni ja telefoni ära. ” – arvan, et see ongi kurja juur, parem olekski kell 8 pea padajale panna ja uinuda ja jätta need telekad ning tiktokid hommikuks, peaksid umbes kella viiest kenasti ärkama :p

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:08

      Ma tean 😀

  • Avatar
    Vasta Nimi 13. jaanuar 2022 at 17:51

    Mind on ath rohi aidanud, varem ilma unerohuta pm ei maganud aga ath ravi algusest on sisemine kell kuidagi muutunud. Varem olin päeval mega unine ja õhtul tuli energia aga nüüd suudan ka hommikupoole keskenduda ja pole mingi surnud kala tunne ja nii väsin õhtuks ära ja lähen normaalse inimese moodi magama.

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:09

      Mul just oli see, et kui consertat võtsin, siis hea kui 4 hommikul magama sain 😀

  • Avatar
    Vasta Hanna 13. jaanuar 2022 at 17:49

    Mul oli sama jama päris pikalt aga hakkasin õhtuti kuulama selliseid podcaste, kus on pigem malbe häälega inimesed, selle saatel jäin iseenesest magama ja toimib siiamaani 😊

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:09

      Soovita mõnda 😀

  • Avatar
    Vasta T 13. jaanuar 2022 at 17:37

    Retseptiravimeid ei tohi internetis reklaamida. Saan aru, et see ei ole tasustatud reklaam ja sa ei ütle, et minge kõik seda rohtu ostma, aga siiski soovitan igaks juhuks ravimi nime asemel kirjutada toimeaine nimetuse. Jepp, jabur, aga minu teada nii on, võid muidugi ise üle uurida seadusest.

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:10

      Ma ei tea selle toimeainet 😀

      • Avatar
        Vasta T 14. jaanuar 2022 at 12:35

        Noh, Google esimene vaste ütleb, et see on alprasolaam 😀

        • Mallu
          Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 12:38

          Hea teada 😄👌

  • Avatar
    Vasta Mirjam 13. jaanuar 2022 at 17:31

    Mina ekraane ei vaata, aga loen raamatut.
    Pärast kolme lehekülge olen jäänud juba väga uniseks, siis panen tule kustu ja jään praktiliselt kohe magama.
    Täna öösel aga ärkasin keset ööd üles ja jäin magama alles enne äratuskella.
    Võib-olla on see unetus seotud kuidagi kuu faasidega :O

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:11

      Jaa, muuseas kuu faasid pidid ka jah jamama unega 😀

  • Avatar
    Vasta Kristi 13. jaanuar 2022 at 17:25

    Mulle endale aitab kõige paremini igaõhtune rutiin, kus kindlal kellaajal teed samu asju (pesed hambaid, loed raamatut jne). Ja igasuguste ekraanide vaatamine enne magama minekut ka vist kõige parem ei ole. Kuid vahel, kui on eriti raske ja mõtted lihtsalt ketravad ja ketravad, siis aitab unejuttude kuulamine 😉 ma üleüldse olen sellise äpi nagu Calm, suur fänn. See on mindfulnes ja meditatsiooni äpp. Et umbes aastake olen kasutanud ja näen suurt positiivset mõju keskendumisvõimele ja reaktiivsusele üleüldse (et ei saa kurjaks ja ei lähe endast välja nii lihtsalt). Igatahes, seal äpis on ka unejutud täiskasvanutele (ja ka lastele) et mida ma siis aegajalt kuulan kui üritan magama jääda, eriti kui olen stressis natuke (või rohkem), et siis on millegile muule keskenduda kui üritan magama jääda ja üldjuhul töötab see väga hästi 😁

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:10

      Kallikene, mul on ATH 😀 Enne kasvatan ma endale kolmanda käe, kui suudaks üle 2 päeva rutiini taluda 😀

  • Avatar
    Vasta Kätlin 13. jaanuar 2022 at 17:24

    Mul täpselt sama teema viimased nädal aega. Töö sunnib ärkama minu jaoks täiesti kriminaalsel ajal (kell 6.30) ja magama suudan ka jääda alles 2 ajal (kui sedagi). Olen võtnud palderjani (umbes 4 tk korraga, meeleheitest haha), aga ei aita. Nüüd loodan ka, et mingi ime läbi läheb ise see unetu periood läbi, sest ma suht laip õhtuti ja paar nädalat tagasi magasin 9h jutti ilma ärkamata. Unerohutablette küsima ei lähe, sest emal on juba aastaid olnud sellest sõltuvus ja ilma nendeta tema enam magama jääda ei saagi, mis on väga hirmutav.

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:11

      Apppii, ma sureks kui 6.30 ärkaks 😀

  • Avatar
    Vasta Jillie 13. jaanuar 2022 at 17:20

    Minul tekkis see kui eraelus oli kaos ja tööl mega pingelised ajad. Kui need elimineerisin, ehk leidsin armastava kaaslase ja vahetasin tööpositsiooni, kadus unetus imeväel. Ma midagi muud ei proovinudki tegelikult, arvasin kohe, et tegemist on stressiga nende kahe faktori tõttu.

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:12

      Noh, uut tööd ma ei taha, meeldib seegi väga. Armastava kaaslase suhtes, ehk annad kontakti 😀 Ma muud ei taha ausalt, aint kaissu 😀

  • Avatar
    Vasta Eliise 13. jaanuar 2022 at 17:10

    “Sulle võib ka järgnev huvi pakkuda” all oli su enda postitus, kuidas sa mõned aastad tagasi magneesiumist abi said samas olukorras. Äkki aitab seekord ka? 🙃
    https://mallukas.com/2017/12/01/kuidas-ma-oma-une-tagasi-sain/

  • Avatar
    Vasta Eliise. 13. jaanuar 2022 at 17:07

    “Sulle võib ka järgnev huvi pakkuda” all oli su enda postitus, kuidas sa mõned aastad tagasi magneesiumist abi said samas olukorras. Äkki aitab seekord ka? 🙃
    https://mallukas.com/2017/12/01/kuidas-ma-oma-une-tagasi-sain/

  • Avatar
    Vasta Maiu 13. jaanuar 2022 at 17:06

    TikTokis “lettuce tea”.

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:12

      aaa jaa issand, ma ka näind neid videosid. peaks proovima 😀

  • Avatar
    Vasta Nimi 13. jaanuar 2022 at 16:56

    Kas see une teema pole ATH-ga seotud?
    Ma lugesin kuskilt, et ath puhul ongi uinumine raske ja see toimubki alles öösel pm.
    Aidata ka ei osa, mul endal sai teismeline ath diagnoosi ja see une teema on olnud meil läbiv mure kogu tema senise elu. Juba titena karjus iga jumala öö teatud kella vahemikus 🤷‍♀️
    Meil kasutusel olnud melatonii ja ei aita ka see, mida suurem annus seda keerulisem pidi olema uinuda, ei tea minagi mida teha.
    Nüüd teismeline seega väga keeruline ka sinise valguse reguleerimine enne und, telefon ja arvuti on ju elu.
    Ühesõnaga kui leiad toimiva lahenduse, anna blogis ka teada. Mõnele (nt mulle) abiks 😀.

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:14

      Olla jaa ATHga seotud. Mulle lihtsalt tundub, et kui ma pole üksi, siis ma suudan lebolt magada. Aga kui üksi olen, siis …nope 😀

  • Avatar
    Vasta Mrs 13. jaanuar 2022 at 16:55

    “Passisin telekat ja tiktokisin veits, umbes kell 11 panin teleka kinni ja telefoni ära.”

    Jäta see osa paar tundi enne magamaminekut ära. On see ekraan sul sinine, kollane või vikerkaarevärvi, see ei mõju ajule enne magamaminekut hästi. Tegele millegi rahulikuga, käi jalutamas, tšilli niisama (ilma ekraanideta). Ära tee midagi, mis sind “erutab” (ma ei mõtle seksuaalselt, eks 😛 Kuigi no seksuaalne erutus ei mõju ilmselt unele ka väga hästi obv :P). Hiline söömine (tund-paar enne magamaminekut ei ole ka hea).
    Jäta voodi ainult magamise kohaks, st voodis ei vaata telekat, ei istu telefonis, ei loe raamatut, ei söö ja ei lebota niisama.

    Netist hea unehügieeni kohta otsides leiab igasugu häid nippe.
    Mu enda uneprobleemid läksid kohe väiksemaks, kui telefonile õhtul teatud kellaajast piiraja peale panin ja seda lihtsalt enne magamaminekut ei kasuta. Netflixis passimise asemel nt loen.
    Enne magamaminekut mittesöömisega on keerulisem, sest mul vahel trenn 19-20, siis koju pessu, siis sööma… aga no siis jääbki juba veits hilja peale.

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:15

      Selle nimekirja järgi tundub, et iga päev peale kuut peaks kuskil koopas pimedas vedelema, kes nii elada saab 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:15

      ostsin selle eile!

  • Avatar
    Vasta Tyy 13. jaanuar 2022 at 16:49

    Tean kui õudne see võib olla. Olen oma elus mitu sellist perioodi kannatades üle elanud. Samuti ei piadanud õigeks unerohtu tarvitada – täielik idikas ütlen ma tagant järgi. Jah kuude viisi ei peaks neid tarbima aga mingi nädal on okey. Tagant järgi tean et kõik korrad olid seotud alla surutud tohutu stressiga. Esimene suure südame valuga ja hiljem jubeda pingega tööl. Eirasin seda kuni sain närvivapustuse ja ärevus häire. Ptui-ptui aga see viimane pani mu pidureid tõmbama ja aru saama , et ma ei ole rauast ja kangelast mängin ma kellele? Seega tulin töölt , sain uue ja magan nagu mauk . Enne kui pea patja puudutab ma juba norskan. Sul on palju stressi tekitajaid. Kõik need draamad su elus ja lahkumineku ja ATH ja lapsed oma jauramitega. Oled kannatlik ja mõistev aga kõik see jätab jälje. Noorena me ei taha seda uskuda ja peame end ülearu tugevateks. Me ju ei tea kus on piir olla hädine ja kus siis kangelaslikult tugev. Kui tervis annab märku siis seal ongi piir. Veel mida kipume tegema end teistega võrdlema. Inimestele on kaasa antud erinev võimekus. Nad pole seepärast kehvemad. Igaüks püüdku vaid ise endas paremuse poole. Paljud suhte kaotused on nagu lein oma etappidega ja ka siis kui sa ise lobud kellestki. See tee tuleb läbi käia. Mina hakkasin jõuga oma mõtteid kontrollima ja suunama muule. Oi kui raske oli algus. Sest kuradi aju aina pööritas sittasid emotsioone ja mõtteid jne. Alul ma pidin end teolt tabama, sest sa ju kohe ei märka kus see mõte jälle rännanud on.
    Teine teema mida raske uskuda on tv ja netis olek- see keerab aju niimoodi töösse, et kuidagi ei saa unele. Sinu töös on see aga oluline osa. SOOVITUS, kas või lühikeseks ajaks. ÄRA ole netis õhtusel ajal. Tean, et see on paljudele just see magus aeg. Ainult su une asjade pärast ütlen seda. NB- mingi aeg oli ka see häda , et sängis polnud seljatagust, siis läksin diivaniise selg vastu tuge magama, üllatav aga aitas. Võid ju ehitada omale sängi seljataha toekama hunniku. 🙂 Loodan et said veidi nõu.

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:16

      Jaa, kui ikka kaua see mure kestab, siis usu mind, proovin kõike 😀 Esialgu proovin lahjemate versioonidega 😀

  • Avatar
    Vasta Anneli 13. jaanuar 2022 at 16:43

    Kõik räägivad xanaxi heast mõjust. Ma olen see inimene, kellele see xanax ei teinud ega tee midagi 😂 Arst kirjutas mulle kui ema suri, sest mu aju otsustas magamise ära keelata. Alguses mõjus ilusti ehk nädalakese sain rahulikult magada ilma, et aju ei genereeriks miljon mõtet sekundis, kuidas kõik läks valesti jne. Ja siis kõik! Kasutasin nii nagu ettenähtud ja mitte midagi ei mõjunud, lihtsalt ei mõju. Ja mul on siiamaani neid veel kodus mõned tableti alles ja kui on periood magamatus, siis vahest olen proovinud ja endiselt mitte midagi. Mina saan unerütmi tavaliselt korda nii, et jätan lõpuks ühe ööpäeva vahele ehk ei maga öösel ja päeval ma nagunii ei maga ja siis õhtul lähen magama, päev on küll metsas, et midagi teha ei jaksa ja ei suuda ja väsimus on peal, aga pärast seda saan taas korda. Mul piisab magada kasvõi ühel päeval kella 10-ni ja unerütm läheb paigast 😬 seega üritan väga kontrollida, mis kell magama lähen ja ärkan. Ja isegi kui lähen hiljem magama, siis ärkamis aeg peab ikka olema sama, muidu jälle maadle selle korda saamisega.

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:18

      No aga kuidas sa saad oma elu sättida nii, et alati samal ajal üldse on võimalik magama minna 😀

  • Avatar
    Vasta Päike 13. jaanuar 2022 at 16:43

    Oleneb vist täiesti perearstist. Ainuke võimalus teada saada on tema käest küsida või minna apteeki ja vaadata mingeid looduslikke variante. 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:16

      True 😀

  • Avatar
    Vasta Mari 13. jaanuar 2022 at 16:40

    Ma ei saanud ka und möödunud ööl. Täna on täiega zombie tunne. Aga ma tean ka, mis mul seda tekitas: ergutava tee joomine ja šokolaadi söömine liiga hilja. Õhtuse rutiini tekitamine peaks muidu aitama, nt 3h enne magamaminekuaega enam ekraani ei vaata, lisaks ei vahi ekraani ka päeva jooksul voodis (sest voodi ja magamistuba on puhkamise koht), võtad veel mingi õhturituaali juurde, nt venitamine, rahustav tee, meditatsioon, raamatu lugemine, rahustav muusika, näohooldusprotseduurid, vann vms ja siis võiks see uni tulla nagu vinks-vonks. A samas mis ma siin räägin, mul tavaliselt uinumisega probleemi pole (va kui olen liiga hilja kohvi v teed joonud).

  • Avatar
    Vasta H. 13. jaanuar 2022 at 16:39

    Väga tüüpiline ATH häda, kaasvõitlejana oskan rääkida :’) Samamoodi eluaeg võidelnud sellega.
    Aga! Hiljuti leidsin ühe podcasti, mis aitab – Nothing Much Happens. Iga esmaspäev tuleb uus jutt välja, mis on siis nö unejutud täiskasvanutele. Sellised toredad jutukesed, mida on hea kuulata, aga seal ei toimu mitte midagi põnevat, seega ei sattu hasarti, et teada saada, mis juhtub. Alguses ei pruugi kohe toimida, aga see ongi nagu aju koolitamine ja ajapikku läheb aina lihtsamaks. Ma mingi pool aastat kasutanud ja täna olen sealmaal, et ma võin seda esmaspäevast lugu terve nädala rahus kuulata ja ikka ma ei tea, mis seal toimub, sest jään nii ruttu magama 😀 Koer on ka juba ära koolitatud, kui kuuleb neid esimesi sõnu, siis tuleb selle peale voodisse kohe, sest saab aru, et uneaeg on nüüd käes.

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:18

      Haha, proovin järele kui lastetu olen 😀

  • Avatar
    Vasta Eliise 13. jaanuar 2022 at 16:38

    Mina näiteks ei suuda pimedas-vaikuses uinuda. Jätan alati teleri mängima, heli nii vaikne kui võimalik ja nii ta omaette mängib. Aga see, mis telerist tuleb ei tohi olla midagi sellist, mis mul nägemata on, muidu hakkan kuulama ja lõpuks vahin poole ööni 🤯
    Mõni vana seriaal, mida juba kordi nähtud ja uni mõne minutiga platsis. Mees küll vahel nuriseb, et ta ei saa telekaga magada, aga ise norskab juba mõne minutiga 😅 ja oi kui närvi mind ajab, kui ma olen just uinumise piiri peal ja mees telku kinni paneb 😂 panen aga telku uuesti tööle ja jään uuesti und ootama 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:19

      Jaa, mul sama, et jätan vahepeal office taustaks 😀

  • Avatar
    Vasta M. 13. jaanuar 2022 at 16:34

    Tead, meil on olemas selline koht: https://heauni.ee , kus on spetsialistid koos, kes selle teemaga on rohkem kursis. Tasuks nõustamisele minekut proovida. Sul on nii palju asju viimasel ajal toimunud, et aju kütab tegutseda ja ilmselt on rohtude asemel mingeid muid nippe vaja, millega end nö ravida saaksid.

  • Avatar
    Vasta Galja 13. jaanuar 2022 at 16:33

    “hoidsin ennast väevõimuga üleval, et mitte kell kaheksa magama jääda ja siis aovalgel üles ärgata. Kell pool 9 andsin alla ja läksin voodisse. Passisin telekat ja tiktokisin veits, umbes kell 11 panin teleka kinni ja telefoni ära. ”

    Ma ei ole tõesti unespetsialist, aga see jutt kõlab väga imelikult. Kui sul nii suur uni oli, mille krdi pärast sa veel telekat passisid ja tiktokkisid? Kui on uni, siis tuli kustu, teki alla ja silmad kinni! Mina küll ei suuda telekat vaadata, kui mul uni on.

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:20

      Ma ausalt ei oska seda iseendale ka seletada, miks 😀

  • Avatar
    Vasta Ketlin 13. jaanuar 2022 at 16:25

    Endalgi oli palju probleeme magamisega, mis tingitud stressist. Unerohud pole jätkusuutlikud, ilma poole tabletita vahetevahel enam magama ei jäänudki. Võõrutuseks kasutasin becalm tablette melatoniiniga, apteegis käsimüügil olemas. Rõveda haisuga aga 5tk sisse, kohe voodisse ja aitas küll. Üsna kallid muidugi, 10 euri purk ja no kui igapäev 5tk paugutada on purk ruttu otsas 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:21

      Mul mingi melatoniin on, võtan need ära ja siis vaatan uued.

  • Avatar
    Vasta K 13. jaanuar 2022 at 16:23

    Ma käisin unekliinikus ja pidasin unepäevikut ja parandasin unehügieeni ja tulemuseks sügavam uni, ei ärganud öössel üles ja lõpuks jäin ka paremini magama.

  • Avatar
    Vasta Birgit 13. jaanuar 2022 at 16:13

    Päevarütm on paigast ära. Ma olin nüüd 2 nädalat kodus ja kui norm rütm on mul 22 magama ja nii 7 ülesse, siis nüüd see läks 00 või hilisemalt ja ärkasin alle 10 aeg. Viimased päevad jäin magama alles kell 3 öösel ja ärkasin 11 aeg. Nii kui sain tööle tagasi läks kõik paikka tagasi. Rutiin oli paigas ja magan nagu beebi.
    Samuti võib sulle seda kerimist põhjustada lahku minek ja sellega pähe tekkivad mõtted. Ma 3 kuud tagasi lõpetasin 10 a kestnud abielu ja 3 nädalat ei saanud normaalselt magada, kõik pöörles peas, kuna tegemist oli ka räiget petmistega.
    Ma arvan, et pead omsle mingi päevakava sisse viima ja rohkem aktiivset tegemist.

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:22

      Ma ei suuda elada kava järgi :/

  • Avatar
    Vasta a. 13. jaanuar 2022 at 16:12

    Mul aitab podcastide kuulamine, aitab just mõtete ketramise vastu, sunnin end kuulama ja mingi hetk uinutab jutuvada.
    Ilmselt pole ka liiga tervislik aga noh, on mis on

  • Avatar
    Vasta ann 13. jaanuar 2022 at 16:10

    Ma olen küll oma elu jooksul periooditi võtnud unerohtu. Neid ei kirjutatagi ju palju korraga (üks kuur oli vist 10p, siis hindab arst vajaduse uuesti üle). Ja need aitasid reaalselt sügavalt välja puhata, ei olnud hommikul uimane jne. Samuti on olnud xanaxi perioode – ei pruugi jääda sõltuvusse ju kõik, aga kui see aitab rütmi taastada (ja ilmselt ikkagi mingit sorti ärevust maha võtta), siis on minu elus küll need rohud omal kohal olnud. Tean, et nii ei või, aga mul aitab vahel magama jääda telekas – meeldib kohe selle mängides tukkuma jääda. Öösel ärkan panen kinni ja magan kohe edasi. Hetkel saan magada kõige nende abita näiteks. Olen katsetanud ka korrektseid trenne-toitumist-kella5ärkamist, aga see kõik tundus nii võlts pingutamine lõpuks ja tekitas ängi, ma ei nautinud seda.

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:22

      Jah, eks sul ole õigus. Enne proovin lahjema kraamiga 😀

  • Avatar
    Vasta lilllll 13. jaanuar 2022 at 16:10

    Melatoniini võib võtta isegi kuni 6mg korraga, võid proovida ka prolongeeritud melatoniini või pihustatavat varianti (limaskestalt on imendumine kiirem). Lisaks muidugi harjumuste muutmine – iga päev samal kellaajal ärgata ja magama minna, pigem vältida õhtupoole trennitamist jne. Kui tõesti väga hull on, siis saab perearst alustuseks välja kirjutada retseptiravimeid (nt kvetiapiin, zopikloon), aga enne võiks olla ju muud variandid proovitud ☺️

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:23

      Kes suudaks iga päev sama kava järgi elada 😀

  • Avatar
    Vasta Mari 13. jaanuar 2022 at 16:09

    Võib-olla see kirjeldus seostub teistel ADDkatel ka, aga mul on terve elu olnud tunne, et mu ajus on justkui kaks raadiokanalit korraga. Üks on see, kes keskenduda tahaks – tööle või uinumisele näiteks. Ja teine jookseb abivalmilt ÄÄPÜÜÜÜOOOÖÖÖÖÖ karjudes mööda mu pead ringi ning segab esimest suvaliste mõtetega.

    Olen kasutanud paari nippi selle teise raadiokanali ära petmiseks – uinumisel mängin talle audiobooki/ööülikooli loengut vms – rahulikku ja mõnusalt monotoonset. Kuidagi mõjub see nii, et mu ringilaperdav ajupool jääb kuulama loengut, mitte ei sisusta mõttes elutuppa uut kujundust või ei loo plaani töölt ära tulemiseks ja metsaonni elama minekuks.

    Töö tegemisel aitab muusika – peamiselt youtubest mõni lofi hiphopi kanal, sest seal pole sõnu, millesse mu keskenduv ajupool ka kinni võiks jääda. Vahel need nipid töötavad/vahel mitte. Ja vahel tulevad meelde ja vahel mitte. Ka harilik ADHD elu 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:23

      Hahaha, see raadiokanalite teema – SAMA!! 😀

  • Avatar
    Vasta Jaanika 13. jaanuar 2022 at 16:06

    Eelpool mainiti ka telekat magamistoas. See on ka kurjast jah. Kui maja ehitasime, siis TV meie magamistuppa ei jõudnud justnimelt unekvaliteedi pärast.

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:23

      Aga nii mõnna on vahel voodis telekat vaadata 😀

  • Avatar
    Vasta Kristel 13. jaanuar 2022 at 16:05

    https://www.apotheka.ee/sleep-aid-strong-melatoniin-1-95mg-30ml-pmm0161580ee

    Sellest on mulle nii palju abi!
    Kirjas on, et üks piserdus, aga vahel rikun ettekirjutusi ja lasen kaks 😃.
    Uni on nii rahulik ja sügav ning magama uinutab ka üsna ruttu.
    Ühesõnaga nagu beebi ja ärgata on ka hea mõnus 🤩.

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:24

      Ostsin selle eile. Nüüd istun vati sees 😀

  • Avatar
    Vasta Heneliis 13. jaanuar 2022 at 16:05

    Mina soovitan proovida raskustekki

    Ära võta rohte ega lisandeid, proovi tekiga

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:24

      Saad aru, mul on öösiti NII palav, et ma sureks vist ära selle teki alla 😀

  • Avatar
    Vasta Jaanika 13. jaanuar 2022 at 16:05

    Ma olen aastaid unehäirete kallal vaevelnud. Igasugu asju proovinud.

    Aidanud on ikka kindel rütm. Lisaks teadlik hingamisrütmi muutmine. Hakkad teadlikult liikumatult hästi aeglaselt sisse ja välja hingama tekitades ajus tunde et magamaminekuaeg on. Südamerütm ka aeglustub. Ravimeid ei soovita. Paraku pärast ei oskagi uinuda ilma.
    Ilmselt on sul lowkey ärevus lahkumineku pärast.

  • Avatar
    Vasta Pirx 13. jaanuar 2022 at 16:04

    Proovi Nõelravi

  • Avatar
    Vasta Meow 13. jaanuar 2022 at 16:01

    Unerohi pole ka jätkusuutlik ja tekitab kiirelt sõltuvuse. Karm kraam. Pikkadeks lennureisideks olen suutnud perearstilt siiski pool karpi (jah, pool!! Nii range kord) välja nuiata

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. jaanuar 2022 at 16:04

      mul sõltuvusest suva, tahaks lihtsalt magada 😀

      • Avatar
        Vasta Liisa-Kai 13. jaanuar 2022 at 16:28

        10 päeva võtta, et sellest lävepakust üle saada ja unerutiin paika saada, ei ole midagi hullu. Pikaaegne unetus on kahjulikum, kui nädalaks endale “narkoosihaamer” lasta kirjutada #trustmeiamapharmacist

        • Mallu
          Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:21

          Ma usun jaa :/

      • Avatar
        Vasta meow 13. jaanuar 2022 at 23:04

        Tegelt need on päris ohtlikud ravimid, kui pikalt tarvitada.. ja kui loobuma peab üks hetk, siis jälle ei saa magada 😆 parem joo veini😂😂

        • Mallu
          Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 10:59

          Haha, ma usun jaaa…

  • Avatar
    Vasta Katri 13. jaanuar 2022 at 16:00

    Minul mehel oli sama mure, lausa nii hull, et üks öö ei jäänudki magama, tavalisem oli uinuda kella 4-5 ajal. Sõi arsti soovitsuel ka mingit unerohtu (looduslikku) aga see ei mõjutanud väga midagi…Kestis ca 2 nädalat ja siis kadus ise.

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. jaanuar 2022 at 16:04

      issand :/

    • Avatar
      Vasta OhLaa 13. jaanuar 2022 at 16:32

      Looduslikud unerohud mõjuvadki leebelt ja märkamatult. Võtad mõnda aega ja ühel hetkel avastad, et probleem on kadunud. Mingit sama öö imet polegi mõtet oodata, seda ei tule, see on ainult keemilise sekkumise teema. Nädal aega palderjanitablette võib aga unerütmi normaalsuse poole tagasi tõugata küll. Apteegis olemas nt Valeradix, koostises vist arnika ja palderjan. Leevendab stressi, ka nähtamatut. Stress leevendatud – siis saab ka uni tulla.

      • Mallu
        Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:20

        Ma ostsin eile ka apteegist üht koma teist 😀

  • Avatar
    Vasta PN 13. jaanuar 2022 at 15:59

    Proovi seda. 2 tk. õhtul korraga sisse: https://ecosh.ee/toode/hea-une-kompleks/

  • Avatar
    Vasta O. 13. jaanuar 2022 at 15:58

    Minul aitas stressist ja ka unegraafikut paika loksutada selline asi nagu Valeriana Forte. Põhimõtteliselt palderjan, aga tugevam ja saab käsimüügist. Muidugi ma võtsin seda nö kuurina, ikka nagu pakil kirjas 3 korda päevas. Aga hetkel see ka kodus, vahel võtan, kui õhtul liiga palju ärevust sees (nt tööga seotud, samamoodi ketrab peas hunnik mõtteid).

  • Avatar
    Vasta Laila 13. jaanuar 2022 at 15:57

    Ma kunagi võtsin kuurina Be Calm tablette (käsimüügis apteegis).. kiri purgil väitis, et looduliku koostisega.. pead ei anna 🙂 aga niimoodi 10 päeva jutti, enam-vähem ühel ja samal ajal tablett sisse ja siis raamat.. mind niitis korralikult 🙂 ja magasin ka jutti terve öö.

  • Avatar
    Vasta Triin 13. jaanuar 2022 at 15:56

    Sa proovi seda usa vms sõdurite magamajäämis tehnikat (tiktokia videosid nende kohta😄), et lamad ja mõtled ainult “ma ei mõtle millestki, ma ei mõtle millestki” silmas kinni. Muidu aju ketrab aint ja see hoiabki üleval.
    Äkki mõni merekohin või white noise ka aitab nagu beebidel? 🤣

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:28

      Haha, peaks jah ostma white noise masina 😀 ehk summutab mõtted ära 😀

  • Avatar
    Vasta AV 13. jaanuar 2022 at 15:55

    Organia CBD õli🤗

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:28

      vedeleb mul avamata kujul kapis juba nädalaid 😀

  • Avatar
    Vasta J 13. jaanuar 2022 at 15:50

    Mul oli mingi periood sama teema… võib täiskasvanule naljakas tunduda, aga mind aitasid unejutud :’D
    Alguses kuulasin Vikerraadio äpist podcasti “Kuula rändajat” – megapõnevad Hendrik Relve rännulood. Tema hääl on juba selline rahustav ja uinutav.
    Ja siis hiljem kuulasin äpist “Õhtujutt” erinevaid muinasjutte või lasteraamatuid. Ausalt võib tunduda veidi naljakas, aga need on nii lihtsad kuulamised, et keskendudes jutule, tuleb uni megaruttu.

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:28

      Kui nunnu 😀

  • Avatar
    Vasta D 13. jaanuar 2022 at 15:50

    Ekraane ei tohiks üldse vaadata paar h enne uneaega, ma enda puhul tunnen, et see toimib. Kui voodis telefonis passin, siis uni ei tule. Kui raamatut loen, siis paarikümne minutiga nokkis.

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:29

      Jaa, ma TEAN 😀 Aga… krt raske teha

  • Avatar
    Vasta Tibu 13. jaanuar 2022 at 15:48

    Ei soovita unerohtu. Pärast raske lahti saada.
    Proovi apteekist Exitressi.
    Ja mine magama kell 20 ja öra aovalges. Vähemalt puhkad ju 🙂

  • Avatar
    Vasta Gäts 13. jaanuar 2022 at 15:48

    Ma soovitan sul esialgu proovida mittefarmakoloogilisi meetodeid magama jäämiseks. Esiteks tehnika, tund aega enne und ära ole telefonis ega ära vaata telekat. Proovi olla võimalikult palju õues, kui päike on kõige kõrgemal (soodustab melatoniini taseme tõusu organismis). Proovi sättida oma tegevused nii, et tekiks rutiin magama minnes, unehügieen on oluline. Mine voodisse samal kellaajal iga päev, ära ikkagi võta telefoni kätte kui und ei tule esimese raksuga. Kui sul peas mõttes keerlevad, siis katsu nt lugeda numbreid või kasvõi lambaid. Muidugi on raske, eriti kui sul veel ATH, aga proovi. Kui ikkagi ei aita, siis soovitan minna vaimse tervise õe vastuvõtule, kellega koos saate vaadata üle unehügieen ja täita unepäevikut. Kui midagi tõesti ei aita, siis alles lase välja kirjutada endale unerohtu. Alati on targem alustada ilma ravimiteta, lõpuks ei saagi jääda magama ilma nendeta. Edu!

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:29

      Mhm, ma nõustun sinuga.

  • Avatar
    Vasta Erika 13. jaanuar 2022 at 15:47

    Ma olen ka megakeeruline magaja. Tablette ei soovita, need keeravad lõpuks sul ajukeemia lihtsalt sassi.
    Pead väga konkreetsed harjumused saama. Loe nt Kene Verniku soovitusi:
    https://buduaar.tv3.ee/keha-ja-vaim/uneekspert-annab-nou-kui-inimene-on-stressis-siis-muutub-ka-uni-kehvaks/

    mingit ülilihtsat lahendust seal ei ole 🙂 aga uni on KÕIGE olulisem, kõige alus, seega tasub head harjumused sisse harjutada.

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:29

      Mõte on hea, aga mulle meeldivad aint halvad harjumused 😀

  • Avatar
    Vasta Marlen 13. jaanuar 2022 at 15:47

    Aseta voodi Põhja suunas, äärmisel juhul kirde suunda…ja ekraanid peletavad und..enne magamajäämist vähemalt tund täiesti ilma ekraanideta soovitatakse.

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:30

      Mul pole ruuumi paigutada seal midagi. Ja ma ei tea kus on põhi 😀 kompass kadus ära krt.

  • Avatar
    Vasta M 13. jaanuar 2022 at 15:46

    Proovi looduslikke rahusteid. Palderian näiteks või nervostrongi.
    Kas raua sisaldus veres oli ka ok ? ma olin kunagi mitu kuud magamata, kuni tuli välja et rauavaegus aneemia, võtsin korralikke rauatablette ja uni taastus.

    • Mallu
      Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:31

      Raua sisaldus oli normi piires jaa

  • Avatar
    Vasta Doris 13. jaanuar 2022 at 15:45

    Khm, bad news, aga üks päev ei loe 😀 selleks, et magamismustrit muuta, tuleb muuta eluviisi, mitte üks päev trenni teha, i know, i wish it eas that easy eksole. Asja nimi on unehügieen. Pmts järjekindlus on võti. Aga täiesti no offence, ma ei kipu uskuma , et sa hakkama saaksid 😀 nii et on vist kolm võimalust – tablakad ja potentsiaalne sõltuvus ja kõige totaalne perse keeramine, ära harjumine või lootmine, et kuidagi joppamise peale tuleb ok uni 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. jaanuar 2022 at 15:46

      Aga kui mu sõltuvus olekski kord päevas üks tablett võtta, et magada, siis mis selle häda oleks :D?

      • Avatar
        Vasta Mustikas 13. jaanuar 2022 at 16:09

        Sul oli mingi terapeut eksole? See tunduks ka variant. Igasuguseid tablette ei soovita, sest need lülitavad aju lihtsalt välja ja ei ole uinumisega mingit pistmist. Tekitavad sõltuvust ja ajukahjustusi pikaajalise tarbimise puhul. Sellised asjad soovitan jätta kõige varasemalt raskesse keskikka, enne seda võiks muud moodi hakkama saada.

      • Avatar
        Vasta Mrs 13. jaanuar 2022 at 16:57

        Häda on selles, et mingi aja pärast see üks tablett enam ei aita ja on vaja pidevalt koguseid suurendada. Teatud aja pärast ei pruugi see ravim üldse enam aidata.

      • Avatar
        Vasta Mrs 13. jaanuar 2022 at 16:58

        Sry, seda unustasin veel öelda, et unerohu kõrvalmõjud võivad suht karmid olla ja neid ei tohiks pikemat aega kasutada. Kuna mul ema võtab juba pikalt unerohtu, siis ma hiljuti just ajasin ravimi infolehtedest näpuga järge. Usu, sinu vanuses ei taha sa oma ATH aju sellega kurnata.

      • Avatar
        Vasta H 13. jaanuar 2022 at 18:45

        mul üks sober votab neid tablette. ta magab nüüd vaid tablettidega (ilma ei suuda enam absoluutselt), aga päeval on ikka zombie. lisaks muud terviseprobleemid südamega ja nahaga jne. koik tablettidest ja solutuvusest.

        • Mallu
          Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:07

          Okei, seda jah tõesti ei sooviks 😀

      • Avatar
        Vasta Sille 13. jaanuar 2022 at 19:59

        Tõsiselt räägid? 🤦‍♀️
        See tabletikogus läheb aina suuremaks, looda sa, et ainult üks tablett ja nii jääbki.

      • Avatar
        Vasta Kadri 13. jaanuar 2022 at 20:22

        Paraku ei tekita unerohud vaid sõltuvust, vaid pikemas perspektiivis hakkavad mõistust ja mälu nüristama.

        • Mallu
          Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:04

          Mul niigi pole ei mälu ega mõistust 😀

      • Avatar
        Vasta T. 13. jaanuar 2022 at 20:23

        Vajalik annus üldjuhul kasvab ajaga.

    • Avatar
      Vasta Kairit 13. jaanuar 2022 at 16:05

      https://ecosh.ee/toode/hea-une-kompleks/?ref=autocomplete

      Mul oli stressist tingitud insomnia päris pikalt, ja tavaline melatoniin kah ei aidanud. Aga see kompleks sisaldab melatoniini ja igast muud naturaalset kraami ja see aitas lõpuks normaalselt magama jääda, seega soovitan 🙂

      • Mallu
        Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:24

        Seda soovitati jaa päris paljuu

  • Avatar
    Vasta Marta 13. jaanuar 2022 at 15:44

    Mind näiteks aitab, kui tund aega enne magamaminekut ekraane ei vahi. Telefoni/teleka sinine valgus mõjutab melatoniini tootmist. Telefonil aitab natuke ka, kui tõmmata app, mis muudab sinise valguse kollakaks 😴

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. jaanuar 2022 at 15:47

      Mu telefon vist ise pimedas tõmbub kollaseks, aga suurt miskit ei aita 😀

      • Avatar
        Vasta Pihel 13. jaanuar 2022 at 16:32

        Trenn ja värskes õhus käimine on kindlasti abiks, aga proovi seda varianti, et paar tundi enne uneaega telefoni mitte kerida. Asi pole ainult valguses, juba see pidev uue põneva info pealetulek, mis Tik-Tokis, FB-s või mujal sarnastes kohtades põhifunktsiooniks on, teeb aju ärksaks ja põnevile ega lase tukku peale tulla. Võta selle asemel paberraamat voodisse kaasa, ehk tuleb uni peale juba paari lehekülje järel?

        • Mallu
          Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:20

          Proovin 😀

    • Avatar
      Vasta Helina 14. jaanuar 2022 at 07:07

      Selleks pole ju tihtipeale äppi vaja, vaid ongi spets “lugemisrežiimi” nupp olemas, kuhu vajutades ekraan on kollane.

      • Mallu
        Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 10:53

        mul läheb ise jaa

  • Avatar
    Vasta Anna 13. jaanuar 2022 at 15:41

    Eluaegne unetu siin. Mu psühhiaater ütles, et nemad tänapäeval enam unerohtu pigem välja ei kirjuta, sest neid kasutatakse mittesihtotsarbeliselt (nt ärevuse vähendamiseks) ja üldse et pmst kõiki tablette, sh melatoniini soovitatakse kasutada rütmi kätte saamiseks, mitte pidevalt. Aga ta andis soovituse, et melatoniini võtta korraga kuni 4mg, mitte 1-2, nagu pakendil kirjas on. Aga jah üldiselt tänapäeval üritatakse pigem ravida harjumuste ja rutiinide muutmise kaudu, mitte tablakate peale panemisega. Insert mina teesklemas, et ma üldse ei lootnud, et mu probleem on lahendatav tabletiga 😀

    Mul on veidi mõju avaldanud ärevuse mahavõtmiseks kirjutatud ravimid, aga see sul vist probleemiks ei ole 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. jaanuar 2022 at 15:47

      Mul omast arust tõesti pole ärevust, aga jumal teab 😀

      • Avatar
        Vasta Sipsik 13. jaanuar 2022 at 18:47

        Oi, kui tuttav olukord! Paarikuuse beebiga tegelemine võiks ju ometigi nii palju väsitada, et õhtul uni niidaks. Aga ei, iga lapse läbi une tehtud hääl lükkab mul luugid kohe lahti. Lisaks ketrab peas pidevalt nimekiri asjadest, mida teha on vaja. Ainus, mis seni on aidanud, on peas sõna “tühi” ütlemine. Kohe, kui millelegi mõtlema tahan hakata, ütlen peas valjult “tühi”. Poleks uskunud, et selline asi töötada võib, kuid mind on see reaalselt aidanud.

        • Mallu
          Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:07

          No see pidi olema mingi emaduse teema, et ärkad ja PEADKI ärkama iga lapse piiksu peale 😀

  • Avatar
    Vasta Hel 13. jaanuar 2022 at 15:40

    Palderjani tablakad, melatoniin ei aitanud.

  • Avatar
    Vasta Kai 13. jaanuar 2022 at 15:39

    Oluline on unehügieen – mida sa teed õhtuti ja enne magama minekut. Et ei vaata ekraane vähemalt 1h enne uinumist, ei söö/joo kofeiiniga jooke vähemalt 3h enne uinumist. Pigem lugeda raamatut vms, mis ei stimuleeriks aju, mida tiktok väga teeb. Raske, ma tean 😀
    Unerohtudega on see jama, et nendest võib sõltuvusse jääda. Neid kirjutatakse ka välja eesmärgiga, et unehügieeni parandada ja luua tervislikud harjumused, et inimene suudaks siis edaspidi ikkagi ilma rohtudeta uinuda õhtuti 🙂

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. jaanuar 2022 at 15:48

      aga MIDA ma teen siis enne magama minekut? Ootan lihtsalt pimedas toas v 😀

      • Avatar
        Vasta Pihel 13. jaanuar 2022 at 16:35

        Kui lapsed on kodus, siis pole vist erilist probleemi: nende asjatamine täidab niigi õhtutunnid ekraanideta ära. Kui üksinda olla… hmm, pole kümmekond aastat sellist kogemust. Muusikat kuulata, koristada, raamatuid lugeda, joogat teha…?

        • Mallu
          Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:19

          Jaa, lastega ongi ausalt vähem probleemi. Rohkem on teema siis, kui üksi olen 😀

      • Avatar
        Vasta Mrs 13. jaanuar 2022 at 17:00

        Mida inimesed enne teleka ja telefoni leiutamist tegid? Peeruvalgel näputööd, eksole 😛 Otsi mõni megaigav raamat, äkki aitab uinumisele kaasa.

        • Mallu
          Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:12

          peaks kiirelt endale peeru soetama, siis saaks selle valgel und oodata 😀

      • Avatar
        Vasta Evelin 13. jaanuar 2022 at 17:15

        Jah. Magamitoas ei peaks kohe kindlasti olema telekat või arvutit ja telefon on ka ainult vajadusel hommikuse äratuse panemiseks. Paraku on nii, et kui sa teed asju kogu aeg samamoodi ja ootad erinevat tulemust, siis nii need asjad ei tööta. Et midagi muuta, peab hakkama midagi teistmoodi tegema. Järjepidevalt, kuni tekib uus harjumus.

      • Avatar
        Vasta sal 13. jaanuar 2022 at 17:58

        Loe raamatut, elulugusid, eneseabi (no why not uinumisesy.. Enamus neist enivei piisavalt igavad, et uni tuleb – tahad või mitte. Üldse mitte naljaga 🙂

        Kuula muusikat, tee mingit käsitööd (joonista, maali vms).

        Kui lapsed kodus – mängi nendega

        Korista sahtleid, sorteeri midagi

        TOIMIB!

        • Mallu
          Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:08

          Sahtlid juba kõik koristatud 😀

      • Avatar
        Vasta Morgie 13. jaanuar 2022 at 18:02

        Jah. Proovi kasvõi paar korda niimoodi, vaata kuidas mõjub.
        Või mediteeri.

      • Avatar
        Vasta Riin 13. jaanuar 2022 at 20:08

        Hahaaa, sama kysimus – kuidas inimesed seda oskavad? 😀 mu mees, voodisse ja max viis min ja ma passin tunnikese ca 😆 kus seda õppida saab või kus see nupp on 😆

        • Mallu
          Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:05

          Mul on see, et kui ma kellegagi KOOS magan, st saan kaissu ronida, siis magan ka minutitega 😀

      • Avatar
        Vasta AL 13. jaanuar 2022 at 20:27

        Mina hakkasin enne magama minekut kuulama raamatuid, podcaste jne. Siis jään hästi magama ja mõtted ei jõua ketrama hakata.

      • Avatar
        Vasta Jeekim 13. jaanuar 2022 at 21:25

        Loed raamatut

        • Mallu
          Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:03

          Soovitus on hea, aga seda siis vaid juhul, kui lapsed Kardoga. Kui ma nendega, siis nad magavad ikka kõik minu juures ja ma ei saa ju tuld põlema panna, et lugeda 😀

      • Avatar
        Vasta mari 13. jaanuar 2022 at 21:42

        loe monda raamatut voi kuula muusikat.

        • Mallu
          Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:03

          Soovitus on hea, aga seda siis vaid juhul, kui lapsed Kardoga. Kui ma nendega, siis nad magavad ikka kõik minu juures ja ma ei saa ju tuld põlema panna, et lugeda 😀

      • Avatar
        Vasta Helena 13. jaanuar 2022 at 22:42

        Loed raamatut 😉

        • Mallu
          Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:01

          Lastega on see suht raske, siis pean ju tule põlema jätma ja siis ei saa nemad magada 😀

  • Avatar
    Vasta karin 13. jaanuar 2022 at 15:39

    sama.eile olin ka nt kl 1-4ni üleval 🙂 väga tüütu ja lõppu ei paista

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. jaanuar 2022 at 15:48

      i feel u

    • Avatar
      Vasta Oik 14. jaanuar 2022 at 09:04

      Kofeiin krutib vereringes kuni 12 tundi. Seega kui jood kella kolme aeg pàeval red bulli voi kohvi siis pole ime et nad su und mòjutavad. Lisa sinna ekraanid enne magamaminekut, mis teaduslikult tòestatud une minema pùhivad.

      • Mallu
        Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 10:53

        Kui ma noorem olin, siis võisin kohvi enne magama minekut ka juua, üli suva oli. Nüüd vist enam mitte jah 😀

  • Avatar
    Vasta j. 13. jaanuar 2022 at 15:38

    Sul on unerûtm totaalselt paigast ära. Sinised ekraanid enne und pole ka kuidagi abiks. Viska see telekas magamistoast välja! Guugelda Kene Vernik ja otsi abi. See, et üks päev trennis käid ja zen oled, ei tähenda, et stressis ei ole. Xanax unusta ära! See on kōige hullemini sōltuvust tekitav rohi üldse!

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. jaanuar 2022 at 15:48

      ma parem oleks sõltuvuses, kui ärkvel keset ööd 😀

      • Avatar
        Vasta OhLaa 13. jaanuar 2022 at 16:27

        J -l on vägagi õigus
        Xanaxi sõltuvus areneb (mitte tingimata kõikidel) nagunii ühel hetkel sinnani, et sul on seda vaja selle piirini, et oled nõus mööda seinu üles ronima, aga öösel istud ikka unetult voodis. Lihtsalt selle vahega, et sul on ühe probleemi asemel kaks – unetus JA ravimisõltuvus.

        • Mallu
          Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:21

          Seda ka jah tõesti ei sooviks 😀

  • Avatar
    Vasta Kairit 13. jaanuar 2022 at 15:37

    Kui mul aju öösiti nii palju üle toodab, siis võtan palderjani. 😅 See apteegis käsimüügis olemas ja toimib päris ruttu. Looduslik ka peale kauba.

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. jaanuar 2022 at 15:48

      Ma proovin ka!

      • Avatar
        Vasta Elle 13. jaanuar 2022 at 22:55

        Mõni haigus kahjustab parasümpaatilist närvisüsteemi. Kindlasti ei aita sellel taastuda unerohud vms, toidumisega panna rõhk magneesiumile, b-vitamiinile. Lisaks on praegu täiskuu loomise aeg.

        • Mallu
          Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 11:00

          Ma ei usu, et mul mingi haigus on. Peale ATH 😀

  • Avatar
    Vasta Karita 13. jaanuar 2022 at 15:34

    Mul perearst ütles, et apteegi käsimüügist saadavad ravimid ei sobi kassidele ka, sest nendest pole mingit kasu, soovitas magneesiumi võtta, veits aitas, aga arst ikkagi suunas uneuuringule, eks näis mis sealt öeldakse 😀

    • Mallu
      Vasta Mallu 13. jaanuar 2022 at 15:49

      Mul kassidel vist unega probleeme pole… samas nad jooksevad küll pool ööd ringi, niiet vb on ka 😀

      • Avatar
        Vasta Triin 13. jaanuar 2022 at 19:42

        Jaa, võta magneesiumi! See teeb unega imesid & rahulikumaks üleüldse ka!

    • Avatar
      Vasta Marina 14. jaanuar 2022 at 01:11

      Mallu, mina võtan Xanaxit iga jumala päev ja juba 4 aastat. Lihtsalt teisiti ei saa elada. Võtab hästi värinad ja surinad maha, annab hea une ka. Soovitan soojalt! Ma ei ela õnneks Eestis ja siin kirjutab perearst välja kõike, mida vajan. Usu mind, et pool rahvastikust kasutab rahusteid. Siin pole midagi karta, elukvaliteet paraneb.

      • Mallu
        Vasta Mallu 14. jaanuar 2022 at 10:55

        Ma päris aastaid tegelt mingit ravimit võtta ei tahaks 😳😬